» «
ברז
איך המים יוצאים מהברז?



המים נשאבים ממאגרי מים, כמו הכינרת והמאגרים התת קרקעיים הנקראים אקוויפרים. הם מועברים לטיהור, שבו יסוננו מהלכלוך על ידי העברתם דרך מסננים של חול בעזרת חומרי ניקוי מורחקים מהם החיידקים. אז מוזרמים המים לצינורות שעוברים מתחת לכבישים, היישר אל הבתים.

הברזים מכילים מערכת שבסיבוב או בלחיצה פותחת מעבר למים ולחץ המים בצינורות גורם לכך שככל שנפתח פתח גדול יותר בברז, יוצאים ממנו יותר מים והזרם חזק.


הנה פעולת הברזים שלנו:

http://youtu.be/FV4kH8IMjtY?t=3s


הסבר באנימציה של פעולת הברז:

http://youtu.be/eY_1O6OD3ZI


אלה המקורות מהם אנו מקבלים מים (מתורגם):

https://youtu.be/Pz6AQXQGupQ
מגדל מים
למה ישובים צריכים מגדל מים?



מגדל מים נועד כדי ליצור לחץ מים, שיביא את המים לכל בתי הישוב. פעם, כשהותקנו מערכות צנרת, גילו שהמים יוצאים מהן בזרזיף חלש מהברז.

זה לא היה נוח. המים צריכים לצאת מהברז בכמות מספקת ובלחץ מים סביר.

עד העידן המודרני, בו יש מערכת מים וצינורות שמזרימים אותם, לא היו צריכים לחץ מים. מספיק היה דלי או מיכל ובאר שממנה שאבו והביאו מים הביתה. אבל כשלחץ המים מהברז הפך הכרחי, למקלחת טובה למשל, לא הייתה ברירה אלא להשתמש במשהו שייצר את הלחץ הזה.

אז כדי שהמים יפרצו מהברזים בלחץ מספיק, גייסו המהנדסים את כוח הכבידה של כדור הארץ. הם הציעו לבנות בכל ישוב מגדלי מים. באמצעות מגדל המים, הם הסבירו, יירדו המים בלחץ כוח הכבידה ויווצר לחץ מים טבעי בברזים.

אז החלו לבנות מגדלי מים, או מכלי מים גדולים שנבנו בראש גבעה סמוכה ליישוב, כדי שמשקל המים ייצר לחץ מים בברזים.

זו דוגמה יפה לניצול של כוחות הטבע לצורך אנושי מודרני.

כיום המצב כבר השתנה. בעידן המודרני, בו עומדות לרשותנו משאבות משוכללות, החליטו השלטונות שלא צריכים יותר את מגדלי המים. הותקנו משאבות מודרניות שיוצרות לחץ מים מעולה. אבל חייבים לציין שלחץ המים הזה יש לו מחיר. הוא יקר יותר כי משאבות צורכות חשמל ומכאן שהוא גם הרבה פחות סביבתי או שומר על כדור הארץ.


למה ערים צריכות מגדל מים? (עברית)

https://youtu.be/-XbZQ4LCclk


על מגדל המים של חדרה וכיצד סיפק מים לכל תושבי העיר (עברית):

http://youtu.be/cYupC_obUAA


ומצגת וידאו של מגדלי מים היסטוריים בישראל (עברית):

http://youtu.be/oeWJKhyjGsE
באר מים
כיצד מגיעים המים אל הבאר?



מי הבארות הם מי גשמים שנספגו וחלחלו אל האדמה. כשהמים מגיעים לשכבה של סלע שאליה אינם יכולים לחלחל, הם נעצרים ויוצרים מאגר מים תת-קרקעי, מעין אגם של מים מתוקים שנמצא מתחת לפני האדמה.

כשחופרים באר ומגיעים לאותה שכבת מים, אפשר לשאוב ממנה מים טובים לשתייה.


הנה חפירת באר מים באפריקה (עברית):

https://youtu.be/AP2OB5om8Mw


חפירה של בארות באפריקה:

http://youtu.be/AAEXrFfQVlY


ו"הבאר המזמרת" שליד אגם טורקנה. היא קיבלה את שמה מהמקומיים ששרים בזמן שהם מרימים את כלי המים, כדי לשמור על הקצב:

http://youtu.be/XSRe5sU42js
מזרקה
איך פועלת המזרקה?



הבה ננסה להסביר כיצד פועלת המזרקה (Fountain), אותו מתקן נוי שמתיז מים כול כך יפה.

המזרקה היא כמו מופע מים קסום שניתן למצוא בפארקים, בגנים, או לפעמים אפילו בתוך מבנים. בלב כל מזרקה יש בריכה שמשאבה מיוחדת מושכת ממנה את המים.

למשאבה הזו יש כוח לדחוף את המים אל האוויר. ממש כמו כשאנחנו נושפים אוויר לתוך בלון, היא. דוחפת מים בלחץ רב.

אבל המים, במקום סתם להיזרק כלפי מעלה כמו רקטה, עוברים דרך זרבובית, מעין צינור שמתוכנן כך שהמים יותזו ממנו בסילון חזק של מים, שיכול להגיע לגובה רב וליצור רושם מדהים.

כשיש כמה זרבוביות כאלה שמתיזות את המים, אפשר ליצור צורות מעניינות. זה הופך למופע של מים, ממש פיסול במים. כך מתוכננות מזרקות.

אחרי שהמים נורים לאוויר, הם לא סתם נופלים למטה. במקום זה, הם נוחתים בבריכה של המזרקה, אותו אגן מים שממנו משכה המשאבה את המים קודם.

המשאבה הזו תמשוך שוב ושוב, עוד ועוד מים - הכל כדי ליצור את מופע המים המתמשך של המזרקה. במחזור יפהפה שנמשך עוד ועוד, של משיכת המים, דחיפתם לאוויר במופע המים, הצטברותם אל אגן המזרקה (אותה בריכה שבתחתיתה) וחוזר חלילה.

אז זו הדרך בה פועלת המזרקה - שילוב של משאבה, זרבובית, סילוני מים ובריכה, שפועלים ביחד כדי ליצור תצוגת מים מרהיבה.


כך פועלות המזרקות המסונכרנות עם מוסיקה ואור:

https://youtu.be/n-3zcGqlWS0


מזרקה ביתית פשוטה שעובדת בדיוק באותה צורה:

https://youtu.be/snUQTGRMi2Y


וזה מי שבונה מזרקות:

https://youtu.be/elYQbinWkXI?long=yes

לחץ מים

מכונת קפה
איך פועלת מכונת קפה?



מכונת קפה, או מכונת אספרסו, היא מכשיר שבאמצעותו ניתן להכין במהירות סוגי קפה שונים ואיכותיים. זה מקור השם "אספרסו", שפירושו "מהר" או "בלחץ".

למעשה מכונת הקפה היא מערכת מאפשרת מיצוי של הקפה דרך זרם מים רותחים ותחת לחץ גבוה (של 9 באר - מידת לחץ מקובלת למדידה). כך מקבלים בכוס חומרים לא מסיסים ושומנים טבעיים, שהם המייצרים את הקפה בעל הטעם העשיר והסירופי של מכונת האספרסו.

מיכל החימום של המים במכונת הקפה הוא שמביא אותם לטמפרטורה של לפחות 93 מעלות. טמפרטורה גבוהה זו היא שמרתיחה את מי הקפה ומייצרת את הקיטור שמשמש להקצפת החלב לקפה הפוך, הקפוצ'ינו וכדומה.

מאז המאה ה-19, בה זכה הקפה לפופולריות עצומה באירופה, חלמו ממציאים להמציא מכונה שתהיה מסוגלת להכין כוסות קפה בודדות. החלום הזה הוגשם רק במאה שאחריה, לאחר מלחמת העולם השנייה. מאז מכינים את האספרסו בעיקר בצורה אחת - במכונת הקפה שפותחה לשם כך.


כך פועלת מכונת קפה:

https://youtu.be/soatcoKlK18


הסבר טכני של פעולת מכונת קפה:

https://youtu.be/IIFUZZ9ygUs


מסתבר שאם חום ולחץ הם שיוצרים קפה טוב אז אפשר ללחוץ לבד:

https://youtu.be/NnpDLhp_ntg


קבלו ביקורת מצחיקה וצינית של פרסומת מגוחכת למכונת קפה (עברית):

https://youtu.be/g76GUs-SSss?long=yes


וכל סוגי הקפה מוסברים - אחד אחד:

https://youtu.be/epMDcqKoQys?long=yes
גייזר
איך גייזר נוצר?



הגייזר (Geyser) הוא מעיין של מים חמים, המתפרץ כל כמה זמן ומעלה לאוויר עמוד של מים חמים וקיטור.

הגייזר נוצר מאנרגיה שנוצרת בעמקי האדמה ויוצאת החוצה בלחץ גדול. המזרקה הזו של הגייזר, היא לוהטת ורועשת מאוד והיא מרשימה מאוד לצפות בה.

#אבל איך הגייזר נוצר ממש?

אז ראשית, בואו נבין מהי מגמה. מדובר בסלעים במצב נוזלי, כלומר מותכים. כי חשוב לדעת - כמו הרבה מוצקים שמתחממים לטמפרטורות גבוהות והופכים לנוזל, גם הסלע מותך העומק האדמה והופך בחום העצום שבה לנוזל.

המגמה, כלומר הסלע הנוזלי והלוהט בחום רב, נמצאת בדרך כלל בעומק האדמה. כשהיא נחשפת לאוויר זה בדרך כלל בהתפרצות געשית, כמו בהרי געש שמהם היא פורצת ושוטפת בלבה רותחת. כללית, אנו יודעים לומר שככל שמעמיקים בתוך פנים אדמת כדור הארץ, כל הסלעים מותכים לנוזל ולוהטים בטמפרטורות מטורפות.

נחזור לגייזר. הוא נוצר במקומות שבהם יש מגמה רותחת, שנמצאת די סמוך לפני האדמה. כמובן שהסמוך הזה הוא יחסי, כי העומק של המגמה שיוצרת גייזרים יכול להגיע גם לכמה קילומטרים בעומק האדמה.

כך או כך, דמיינו כמות של מי גשם ושלג, שחלחלו לעומק האדמה ומגיעים לאזורים תת-קרקעיים שבהם נמצאת המגמה הרותחת. המים הללו מתחממים מאוד, עוברים בהרבה את טמפרטורת הרתיחה שאנו מכירים - בגובה פני הים היא תהיה 100 מעלות צלסיוס. אבל מפני שהמים הללו נמצאים בין שכבות הסלע, הם לא סתם רותחים, אלא נוצר בהם לחץ גדול מאוד של אדים כלואים.

ככל שהמים מתחממים עוד ועוד, הולך וגובר הלחץ הזה, עד לנקודה שבה לחץ קיטור שיוצרים המים הוא כה גדול, עד שהם מוצאים נקודה חלשה בשכבות הסלע והאדמה, ממנה הם יכולים להתפרץ החוצה.

כך שהצירוף של חום גבוה במים ונקבים וסדקים בסלעים, שדרכם עובר הקיטור עתיד לחולל את הגייזר - התפרצות "הידרו-תרמית".

כי כמו בקומקום רותח או בסיר לחץ - כשתיווצר ההתפרצות של המים הלוהטים ("הידרו-תרמית" - מים חמים), היא תכיל מים בצורת קיטור, כלומר לחץ שנוצר במים רותחים פלוס. בשל החום העצום של המגמה הלוהטת שבסמוך לה היו המים, יש קיטור שמתפרץ.

זהו הגייזר. המים הלוהטים מתפרצים כקיטור החוצה מהאדמה, יוצרים מזרקת מים גבוהה, שלא פעם מגיעה לגובה של עשרות ואף מאות מטרים.

התפרצות הגייזר היא גם הרגע שבו הגייזר דועך. כי כשהלחץ משתחרר, התהליך במעמקי האדמה מתחיל שוב. המים יתחממו, עד לרגע בו לחץ המים שוב יגבר והגייזר יתפרץ שוב.

השם גייזר, אגב, בא מהשפה האיסלנדית ופירושו "להתפרץ" או "לנבוע". באיסלנד יש גייזרים שמתפרצים כל מספר דקות או שעות ואנשים עומדים וממתינים להתפרצות הבאה והלא פעם מדויקת, על השעון. אם כי העוצמתיים, המעניינים והמרשימים יותר הם דווקא הגייזרים שמתפרצים באופן לא סדיר, לעתים רק אחת לכמה שנים.


הנה היווצרות הגייזר:

http://youtu.be/X4zA_YPCyHs
חור לוויתן
מהו חור לווייתן?



חור לוויתן (Blowhole) הוא חור בקרקע שפורצים ממנו מים. חור הלווייתן נוצר מעל מערת חוף, מעל נקרה שקיימת מתחת ולחץ המים הוא שגורם למים לפרוץ דרכו החוצה, כמו המים שפורצים מחור הנשימה של לווייתן.


חור הלוויתן שנקללה בהוואי:

http://youtu.be/hbTyO-g42T0


הנה חורי הלוויתן שבאי אלופגה שבסמואה:

http://youtu.be/tei3wbljaHU


ומקרוב:

http://youtu.be/rFZGp-2dhqo


והנה חור הלוויתן הומאנאיה שבסרי לנקה:

http://youtu.be/Rc2HljMiebw


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.