» «
מגדלי השתיקה
מהם מגדלי השתיקה העתיקים של דת זרטוסטרא?


מגדלי השתיקה (Zoroastrian Towers of Silence), או מגדלי הדממה, הם מגדלים שטוחים שנקראו דאכמות והוקמו במדבר, לטיהור גופות המתים. הם משמשים את מאמיני דת הזרתוסטרא לטיפול בגופות המתים שלהם.

דת הזרטוסטרא רואה בגופה דבר טמא. המסורת הזורואסטרית הקדומה גורסת שכשהגוף מפסיק לחיות הוא יש חשש שיזהמו אותו שדים והוא יאבד את הטהרה. לכן, הם לא קוברים את הגופה, שורפים אותה, או כל פתרון אחר שיטמא את העולם. במקום זה, הם חושפים את מתיהם לעופות הדורסים, שיאכלו את הבשר עד שהעצמות יתפוררו התפוררות מוחלטת וכך לא יטמאו את העולם.

מדובר במסורת בת מעל 3.000 שנה, שגם אם היא נראית כעומדת להיעלם, היא לפחות שרדה עד ימינו. על ראשי הגבעות נבנו מבנים רחבים שהגג השטוח שלהם שימש להשכבת המתים ולטיפול בגופות לפני קבורתם.

מכל מקום, על גגות המגדלים השטוחים הונחו אז גופות הנפטרים, בכדי שנשרים ועופות טרף אחרים יאכלו אותם והשמש תעשה את השאר. הגופות הונחו בשלושה מעגלים: במעגל החיצוני הונחו הגברים, באמצעי גופות נשים ובמעגל הפנימי ביותר גופות של ילדים.

הגופות נשארו שם עד שמהגופות נותרו רק העצמות הלבנות והלגמרי חשופות. אז הן נשמרות בגלוסקמות שבתוך המגדלים.

מגדלי השתיקה העתיקים הוקמו במקומות שונים באסיה, בהם התפשטה הזורואסטריאניות והשתרשה. באיראן למשל, הקימו אותם מאמיני דת הזרתוסטרא, בעיקר בעיר יזד. אבל הדכמות הללו הן לא יחודיות לאיראן. אפשר לראות אותם גם במקומות נוספים במזרח התיכון ועד לפאתי בומביי שבהודו

כיום הטקסים הללו הוצאו באיראן מחוץ לחוק והמגדלים הם רק אטרקציה לתיירים חובבי מסתורין וטקסים קדומים. בארצות אחרות מצאו פתרון להתדלדלות ציפורי הטרף והם מגדלים ציפורים שיעשו את התפקיד המסורתי הזה. יש מקומות שמראות גדולות מרכזות את קרני השמש בגופות ומאיצות את התפוררותן ובארצות מערביות שורפים את המת בחשמל, שאינו מקודש כמו האש ולכן מותר

את הכינוי "מגדלי שתיקה" באנגלית קיבלו המגדלים הללו בשנת 1832 ממתרגם בהודו, שתרגם עבור הממשל הבריטי.


הנה מבט מקרוב על מגדלי שתיקה של העיר יזד:

https://youtu.be/l1XnTAMPSPI?end=1m06s


הסבר המנהג הזורואסטרי:

https://youtu.be/X66_FYieUO0


מהאוויר:

https://youtu.be/-Xudm53td6s


ביקור בתוך מגדל שתיקה זרתוסטרי:

https://youtu.be/y80E67kh6uY


וסרטון תיעודי על מגדלי השתיקה ביזד באיראן:

https://youtu.be/M7aixQnz-AM?long=yes
סן ג'ימיניאנו
מהם גורדי השחקים של ימי הביניים?



לא ידוע בוודאות מדוע נבנו מגדלי האבן המעטרים את קו הרקיע של העיירה האיטלקית סן ג'ימיניאנו (San Gimignano), במחוז טוסקנה שבאיטליה, אבל כיום הם הפכו לסמלה העיקרי.

ימי הביניים נשמעים לנו תמיד כתקופה חשוכה וחסרת חוכמה, שבה הישגים טכנולוגיים או מדעיים וקידמה לא היו דבר שבשגרה.

זה אמנם נכון לא פעם, אבל העיירה הטוסקנית סן ג'ימיניאנו מדגימה עד כמה לעיתים המציאות שונה. כאן נוצר בימי הביניים אוסף של מגדלי אבן, הנראים למרחוק, ובזכותם ניתן לה התואר "מנהטן של ימי הביניים".

היום נותרו בעיירה הציורית רק 14 מגדלים, כשהגבוה מביניהם הוא בן 54 מטרים. אבל אלו נותרו מתוך 74 "גורדי שחקים" מימי הביניים, שהפכו לסמל ולסימן ההיכר של סן ג'ימיניאנו.

מסביב למגדלים הללו ולנסיבות בנייתם נרקמו מיתוסים שונים. השערה אחת טוענת שהמגדלים נבנו כהפגנת עושר וכוח בין אצילים, שהתחרו ביניהם על גובה המגדל, או במילים אחרות - "למי יש יותר גדול"... מה שאגב, עצר את הבנייה הגבוהה הזו היה חוק שאסר על בניית מגדלים גבוהים מהפודסטה, מגדל ראש העיר, יש סברות שאפילו החוק לא הצליח לעצור את התחרות...

השערה אחרת גורסת שאת המגדלים בנו משפחות שונות בעיר, כמבצרים עירוניים שיגנו עליהם מפני משפחות יריבות, במאבקים שהתחוללו בימי הביניים בעיר. חלק מהמאבקים הללו קשורים במאבקים דתיים, שחצו אז את הציבור, לתומכי האפיפיור ותומכי הקיסר.

יש גם טענה שהמגדלים נועדו לתעשיית הטקסטיל שהייתה אז תעשייה חזקה בסן ג'מיניאנו. לפי סברה זו המגדלים שימשו לייבוש הבדים, מוגנים מהשמש והרוח, לאחר שנצבעו בצבעי הזעפרן היקרים.


הנה המגדלים שנבנו בסן ג'מיניאנו:

https://youtu.be/1Wry2hAz8_c


סיפורם של מגדלי סן ג'ימיניאנו:

https://youtu.be/YsYSDIdovVw


מה שמסביבם, כולל גלידה נהדרת:

https://youtu.be/AdmvTbCzpiQ


במבט מקרוב:

https://youtu.be/NenFpFK3P38


ושיטוט בסן ג'ימיניאנו:

https://youtu.be/0Hz-HYK4zLk
המסגד הגדול של סאמרא
מהו המינארט החלזוני של סאמרא?



אם הולכים במישור הנוף של עמק החידקל בעיראק, רואים מבנה גבוה ובולט מאוד. המבנה שצורתו מזכירה את ציורי מגדל בבל נקרא "המינארט החלזוני" (Spiral minaret).

זהו מבנה יוצא דופן באדריכלות המוסלמית והוא חלק מהמסגד הגדול של העיר סאמרא ומחובר אליו בגשרון קטן.

המינארט (Minaret) החלזוני של המסגד, שבנוי מאבני חול מטוייחות, הוא מבנה גדול שגובהו 54 מטרים. בערבית מכונה המינארט "מַלֲוִיַה" שפירושו: קונכיית חילזון. הוא בן חמש קומות עגולות ומסביבו שביל עולה, שבו מדרגות המעפילות אל ראשו.

המינארט בסאמרא נבנה באמצע המאה ה-9 לספירה כשהעיר סאמרא היתה בירתה של הח'ליפות העבאסית. בתום התקופה העבאסית ננטש המסגד ונחרב. רק במאה העשרים הוא נחפר ושוחזר חלקית וכיום הוא בעיקר אתר תיירות מעניין.

במהלך כיבוש עיראק במלחמת עיראק (מלחמת המפרץ השנייה) הוא נפגע מתותחי הצבא האמריקאי, שתקף לוחמים שעשו במגדל שימוש לתצפיות.


הנה המינארט בסאמרא עיראק:

http://youtu.be/Tve_ocA3BKA?t=9m5s


וסרטון אנימציה שמראה איך נבנה מינארט במשחק מחשב:

http://youtu.be/8ix_jzxEmwY
מגדל בבל
מה הסיפור של מגדל בבל?



סיפור מגדל בבל מסביר כיצד קרה שעל אף שכל בני האדם הם צאצאיו של אדם הראשון, הם מדברים שפות שונות. שם העיר "בבל" בא מבלילת השפות ומהבלבול שנוצר בבניית מגדל בבל.

סיפור מגדל בבל מתחיל בנוח, האיש והתיבה. לנוח נולדו ילדים, נכדים ונינים רבים. אחד מניניו של נוח היה נמרוד, שהיה מלך עובד אלילים, ציד ואכזרי. הוא הקים עיר ויזם את הקמתו של מגדל גבוה, כדי להגיע עימו לשמיים. אלוהים, שלא אהב את בניית המגדל, בלבל את שפתם של הבונים לשפות שונות וכיוון שלא הבינו זה את זה, לא הצליחו להמשיך ולבנות את המגדל. האל גרם לעצירת הבניה בכך שהפיץ את האנשים ברחבי העולם, איש איש עם שפתו שלו.

יש כיום חוקרים שטוענים שמגדל בבל אכן היה קיים, בתור זיגורט שהוזמן בידי נבוכדנאצר השני.


הנה סיפור מגדל בבל (עברית):

https://youtu.be/9ikQXfHt488


הסיפור באנגלית:

https://youtu.be/FZDfzArL42I


כך סבא טוביה מזמר את הסיפור המפורסם (עברית):

https://youtu.be/KIeGK4n0TzU


העניין ההיסטורי במגדל בבל:

http://youtu.be/Hjq31Xk1MZ8?t=5m24s&end=6m06s


מהמחקר - על האמת שמאחורי סיפור מגדל בבל:

https://youtu.be/kgksU2F18lg


הבלוגר המפורסם נאס מסביר למה זה לא עניין של דת אלא של תקשורת:

https://youtu.be/l5RUufmRsYc


ובואו לחייך על אלה שתקועים בבבל ומתים לחזור לירושלים (עברית):

https://youtu.be/-SgpTGgiKHI

מגדלים עתיקים

מגדל מצור
למה שימשו מגדלי מצור בימי הביניים?



מגדל המצור היה מתקן מלחמתי נייד בעולם העתיק. הוא שימש להתקפה מעל החומות של ערים מוגנות או מבצרים.

החיילים התוקפים היו מסיעים את מגדל המצור אל החומה ומזרימים חיילים מעליה. מגדל המצור היה מכוסה בעורות של חיות בצדו העליון, כדי להגן על חלקי העץ שלו מהחיצים הבוערים של המגינים שניצבו מעל לחומה וירו במגדל המצור המאיים.

מגדלי המצור הופעלו על ידי הרומאים בין השאר בכיבוש ירושלים במרד הגדול.


הסבר על מגדל המצור:

http://youtu.be/qXsYJD3BJlQ


מגדל מצור משוחזר בסגנון של ימי הביניים:

http://youtu.be/eFKzRdoAgJE


וכך שימשו מגדלי המצור בקרב האחרון של המצור על העיר טולוז:

http://youtu.be/l3zOmu8m3cQ?t=2m43s


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.