» «

מדבקות

פתקיות דביקות
איך הומצאו הפתקיות הדביקות?



איך יכול דבק חלש מדי להפוך להמצאה מצליחה בכל העולם? - הידעתם שמדבקות ה"פוסט-איט", אותן מדבקות צהובות שהפכו לחלק מהעידן המודרני של העסקים והמשרדים, נולדו מפספוס?

הכל החל מחוקר דבק בשם ספנסר סילבר, מחברת 3M האמריקאית. ספנסר שניסה לפתח דבק חזק במיוחד, נכשל שוב ושוב. באחד מנסיונותיו בשנת 1968 הוא שם לב שיצר דבק חלש, שהחזיק את הנייר כל עוד לא משכו אותו. הוא שמר גם את הנוסחה הזו, אך לא עשה איתה דבר. גם איש מהקולגות שלו בחברה לא מצא לזה שימוש.

6 שנים אחר-כך, חבר לעבודה שהיה זמר חובב במקהלה, שמו ארתור פריי, ביקש דבק שיאפשר הצמדת פתקים לתווי המזמורים שזימר בכנסייה, כך שניתן יהיה לחזור ולמצוא אותם במהירות.

הדבק של סילבר התאים בדיוק למשימה. ויותר מזה - כשפריי ראה שהדבק עובד מצוין כסימניות כאלה לספרים, הוא הקדיש שנה וחצי לשכלול רעיון "הפתקים הקבועים זמנית".

כשהחלה החברה שלו לייצר את מדבקות "פוסט-איט" הצהובות, הן הפכו במהירות הפכו לאחד המוצרים הנמכרים שלה. על בסיס ההמצאה והדבק הזה, 3M מכרה מעל 500 מוצרים שונים במעל 100 מדינות בעולם.


הנה ההיסטוריה של פתקיות הדבק באנימציה שכולה על.. פתקיות דביקות:

http://youtu.be/oMz1gwA7JmA


וסיפורה של ההמצאה של ספנסר סילבר:

http://youtu.be/AUX4As-QpdM
צמחי מדבר
כיצד שורדים הקקטוסים תנאים קיצוניים?



מיהם הצמחים שאין כמעט מערבון או סרט מדברי שלא נראה אותם, צומחים באין מפריע, על רקע היובש הנצחי של המדבר הצחיח? - אלה הם הקקטוסים, צמחי הישימון הנצחיים.

הקקטוס (Cactus) או הצבר, הוא צמח מדבר המשתייך למשפחת הסוקולנטים, המשפחה המופלאה, המכילה צמחים רב-שנתיים שעליהם וגבעוליהם בשרניים ומעובים ומכילים תאים שאוגרים מים. למעשה על הקקטוסים נמנים קקטוסים רבים ומגוונים, לפחות 2,000 מינים ומעל 10,000 זנים של קקטוסים.

המשותף לכולם היא יכולת ההישרדות הגבוהה במיוחד והיכולת להתמודד עם אקלים קיצוני, מה שאגב כך הופך אותם לקלים לגידול ביתי ולמתנות נפלאות למי שלא אוהבים להעניק פרחים מתים לאחרים.

הקקטוסים הם כה עמידים, עד שכמויות המים הגדולות שנאגרות בהם מאפשרות להם לשרוד גם כשהם מנותק לגמרי מהשורשים, מה שהופך אותם קלים לריבוי. רבים הקקטוסים שניתן פשוט לחתוך חתיכה מהם, לתקוע באדמה והם פשוט יגדלו.

אבל מה סוד העמידות המופלאה של הקקטוס בתנאים קשים? - ובכן, בניגוד לצמחים רגילים, בעלי הגבעול והעלים, לקקטוס מבנה מיוחד, שמעניק לו עמידות מרשימה ביותר בתנאים קיצוניים של חום ויובש כבדים. המבנה הבשרני והייחודי הזה מאפשר לו לאגור פחמן דו חמצני, בשעות הלילה, בעוד שבמהלך היום הוא יהפוך אותו לסוכר. בדרך זו מונע הקקטוס התאיידות מהירה של מים שהוא שומר בתוכו, מה שמאפשר לו לשרוד ביובש ובחום גבוהים במיוחד.

אגב, לא רק דרך השורשים סופח אליו הקקטוס נוזלים. גם טל, ערפל ומעט הגשם שיורד במדבר מזינים אותו ומאפשרים לו לאגור את המים המעטים שיש במדבר היבש.


הנה על הקקטוסים המרתקים ומי שמגדלים אותם (עברית):

https://youtu.be/Ok7BD6Zk4JU


כך קקטוסים פורחים:

https://youtu.be/I8W4LyIXINE


ויש מי שאוכל אותם (עברית):

https://youtu.be/LGpWuLyvoRA


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.