» «

מוחמד עלי

מוחמד עלי
מיהו מוחמד עלי, הספורטאי הגדול בכל הזמנים?



על אף הישגיו של השחיין מייקל פלפס, השיאן האולימפי הגדול בכל הזמנים, רבים רואים דווקא במתאגרף מוחמד עלי את הספורטאי הגדול בכל הזמנים. בסיקסטיז, העשור המהפכני ביותר, והוא רק בן עשרים, הוא היה הדבר הנוצץ ביותר באמריקה. וזה היה העשור, בואו נזכור, עם היהלומים הכי צעירים והכי נוצצים אי-פעם - מהביטלס, דרך דילן ומה עם הנדריקס וקנדי?

מוחמד עלי היה 3 פעמים אלוף העולם במשקל כבד, יותר מכל מתאגרף בהיסטוריה. את התואר הוא קטף לראשונה בגיל לא יאומן - הוא היה בן 22 בלבד!

עלי היה מתאגרף דגול, שסגנונו היה שונה מכל מה שמקובל בענף. אם כולם נהגו לחסום את האגרופים של היריב, הוא נשען לאחור כדי לחמוק. ההשענות הזו לאחור מנוגדת לכל מה שמקובל ו"נכון" באיגרוף של אותה תקופה. אבל לך תתווכח עם מי שגם רוקד בזירה כמו שוגר ריי רובינסון וגם מנצח קרבות בסיטונות.

עלי, גם נביא מסוג מסוים, נהג להתנבא בדיוק באיזה סיבוב הוא יכריע את יריבו (כמעט תמיד הוא צדק), גם איש שיווק אינטואיטיבי שהבין שגם כשצועקים לו בוז, אם יהיה מספיק שחצן ושנון איש לא יוכל להתעלם ממנו. הוא היה גם לאלוף אולימפי ונחשב לגדול מכולם בתחומו.

אמרו עליו שהוא "מרחף כמו פרפר ועוקץ כמו דבורה" ובעיקר - הוא היה גאה במי שהוא, ספורטאי שחור, לוחם לשוויון ושוחר שלום.

אבל הוא גם התאסלם, שינה את שמו מקסיוס קליי (שהוא ראה בו "שם של עבדים") והוביל את גל ההתאסלמות באמריקה, סירב לשרת בווייטנאם בשם אמריקה והתייצב בהנהגה של מחאת השחורים בארה"ב.

"מחיר החופש הוא יקר. אני שילמתי אבל אני חופשי." הוא אמר. ואכן, מוחמד עלי רתם את כשרונו הספורטיבי המדהים והפופולריות הבלתי נתפסת שלו בעולם, כדי לשנות את פני החברה האמריקנית. הוא בעט בחיבוק של האומה, רק כדי להילחם בסדר הלבן שלה וניהל את סדר היום התקשורתי-פוליטי שלו בנחישות, עם לשון חדה ועם יכולת נדירה לסחוף אחריו את ההמונים לשינוי מה שנראה בעיניו מעוות באמריקה.

כשעלי נלחם נגד הגזענות, חוסר הצדק, העוני והמלחמות המיותרות של אמריקה, הוא נכון היה לשלם את המחיר האישי על כך, כי ראה בעצמו מישהו שיכול לעשות זאת ולפיכך ייצג רבים שלא יכולים היו לעשות זאת.

מי שקרא לעצמו "הגדול מכולם" נתפס על ידי כולם כשאמר זאת כ"שחצניקו", אבל אז הוא הוכיח את זה לעולם ואיש יותר לא ערער על כך.

כך הקדיש את חייו המתאגרף שהיה גם פרפר וגם דבורה, לשינוי ולמאבק החברתי שבו האמין - המאבק לזכויות האזרח של השחורים באמריקה. שוב ושוב הוא אמר את דעתו, גם כשזה פגע לו קשות בפרנסה, והגדיר היטב את האופן בו תפס את האדם השחור. אגב, זה לא הפריע לו להשתמש בביטויים גזעניים קשים נגד יריביו, שהיו תמיד שחורים...

את הונו העצום הוא בזבז בלי הכרה ותרם בנדיבות לכל מי שמסביבו, ממשפחה ועד זרים לגמרי ששמע על מצוקותיהם. "עזרה לזולת היא שכר הדירה שאתה משלם על חייך בעולם הזה", הוא נהג לומר.

הוא גם היה אנושי, עם פה גדול ולא פעם מלוכלך ועם יצרים בגודל של הר, אבל הוא העניק את הצגות האיגרוף הגדולות שלו לקהל הרחב ולשחורים של אמריקה, שכל כך העריכו את מי שהוא היה ולא רק את איך שהוא התאגרף. משום כך הוא היה לא רק ספורטאי גדול, אלא גם אדם דגול.


הנה מוחמד עלי:

http://youtu.be/RmaHGY7BEog


על מוחמד עלי ערב מותו (עברית):

https://youtu.be/jjIcfEbLkBU


הנוקאאוטים הגדולים שלו:

https://youtu.be/C_fEIVwjrew


הדיבורים המפורסמים של עלי ופיו הגדול והשחצני:

http://youtu.be/WsAC4lhbE0g


הביטחון, היכולות וההשראה שלו מועברים כיום בסרטוני מוטיבציה באינטרנט (מתורגם):

https://youtu.be/YXfk9W_Nmks


"הריקוד" המהיר והקליל של עלי, ההישענות לאחור להתחמקות מאגרוף, הג'אב הישירה שלו לפנים של היריב והריקוד שלו בזירת האגרוף (מתורגם):

https://youtu.be/SzSo1hTtaCc


סיפור המפגש ההיסטורי והמשעשע של קסיוס קליי עם הביטלס:

https://youtu.be/qhVbeBVKu2w


מוחמד עלי עם אלביס:

https://youtu.be/G0bz52T__SU


על גדול המתאגרפים:

https://youtu.be/OkpjNpKkMi0?long=yes


ותולדות חייו של הספורטאי הקולני והגדול הזה:

https://youtu.be/jDkL7ZPz1Mw?long=yes
ג'ו פרייזר
מי ניצח בקרב בין מוחמד עלי נגד ג'ו פרייזר?



קרב האיגרוף שיוכרז כ"קרב המאה" בין אלוף העולם במשקל כבד, מוחמד עלי, לבין המתאגרף ג'ו פרייזר היה השיא של טרילוגיה, שרשרת של שלושה קרבות בין השניים. מצד אחד, מי שנחשב בעיני רבים למתאגרף הגדול בהיסטוריה וללא ספק "הפה הגדול" של עולם הספורט, איש חד ושנון ובעל תפיסות חברתיות מוצקות. ומהצד השני, מתאגרף ראוי וגדול, איש צנוע שגדל במשפחת חוואים ענייה מדרום קרוליינה ונטל ממנו את התואר של אלוף העולם, אבל בתקשורת ספג ממנו השפלות אינסופיות, זלזול אכזרי ולעג בוטה.

הקרב הראשון היה בין שני מתאגרפים בלתי מנוצחים. למול אלוף העולם, מוחמד עלי, עם 31 ניצחונות מתוך 31 קרבות, התייצב ג'ו פרייז'ר עם 26 ניצחונות ב-26 קרבות. לאחר שלוש שנות השעיה מאגרוף, בשל התנגדותו למלחמת וייטנאם, עלי הגיע לקרב כשהוא אינו בכושר טוב. פרייזר לעומתו היה מוכן.

המנהל של עלי וחבר של שניהם, ג'ין קילרוי, אמר על הקרב הזה ש"אם פרייזר היה נלחם בקינג קונג, הוא היה מפיל גם אותו. שום דבר לא יכול היה לעצור את ג'ו פרייזר באותו ערב". עלי הובס לראשונה בקריירה שלו.

אחר כך יבואו עוד שני קרבות. השני היה הקרב המשפיל, שבו ינצח עלי. זה היה אחרי טבח האגרופים שעשה ג'ורג' פורמן בפרייזר כשהדיח אותו מהתואר "אלוף העולם". עכשיו זה היה גם עלי שעשה זאת. אבל זה היה רק ההמשך לים של עלבונות והשפלות שהטיח בפרייזר בתקשורת שוב ושוב.

הקרב השלישי והאחרון, שעלי כינה אותו "הת'רילה אין מנילה", יהיה השיא של המאבק בין השניים, שהיו פעם חברים והפכו לשנואי-נפש אחד של השני. זה היה קרב שלא רק הכוח והיצרים של השניים עמדו בו למבחן, אלא גם הגבול שבין ספורט לאלימות בספורט האיגרוף. בקרב הזה הם ממש ניסו להשפיל אחד את השני. ניכר שהשניים נלחמו על חייהם. שניהם הגיעו אל הסיבוב האחרון חלשים ומובסים, אבל המאמן של פרייזר החליט לעצור כי חשש לחייו של סמוקינג ג'ו. פרייזר הובס. הקרב הגדול בהיסטוריה של האיגרוף הסתיים בניצחונו של מוחמד עלי.


הנה קצת על "סמוקינג ג'ו" פרייזר:

https://youtu.be/wi08wdZLQyc


הנה קרב המאה ב"מדיסון סקוור גארדן", הראשון מבין שני הקרבות ביניהם:

https://youtu.be/YyezmRI-7cE


והנה הקרב שבו השיב לעצמו עלי את התואר:

https://youtu.be/YjbxoiUBR50


ההשמצות והקרבות המילוליים ביניהם היו לא פחות קשים מהזירה:

https://youtu.be/stRrXgS2X40


והקרב השלישי ביניהם "הטרילה אין מנילה":

https://youtu.be/dUQNKb_1xlc?long=yes
כשהיינו מלכים
על מה מדבר הסרט התיעודי 'כשהיינו מלכים'?



הסרט התעודי וזוכה האוסקר לסרט תיעודי שעשה הבמאי ליאון גאסט ב-1996, הוא סרט האיגרוף הטוב ביותר. זהו בכלל אחד מסרטי הספורט המרתקים שנוצרו ומשל ליחסים של הצפון והדרום בעידן המודרני.

"כשהיינו מלכים" מתמקד בקרב האיגרוף במשקל כבד שנערך ב-30 באוקטובר 1974 בין מוחמד עלי, הטוען לכתר שביקש להחזיר לעצמו את התואר שבו החזיק בעבר, אל מול אלוף העולם החדש ג'ורג' פורמן, שלקח אותו מפרייזר, מי שניצח בעבר את עלי.

הקרב נערך בקינסאשה בירת זאיר (היום: הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו) כיוון שנשיא זאיר מובוטו הבטיח לשלם לכל אחד מהמתאגרפים 5 מיליון דולר, אם הקרב ייערך בזאיר, אבל אחריו נתקעו האלופים במדינה האפריקנית הזו, למשך זמן רב ומיותר. הסרט מציג גם את הקרב אבל לא פחות מכך - את ההמתנה הארוכה של המתאגרפים התקועים בזאיר זמן רב.

הוא זכה, אגב, באוסקר עבור הסרט התיעודי הטוב ביותר.


הנה הקדימון לסרט "כשהיינו מלכים":

https://youtu.be/uBauogNmRqY


הזכייה באוסקר:

https://youtu.be/EBHYqH9qaUc


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.