» «

מונטריאול

הביטאט 67
מהו הביטאט 67?



הביטאט 67, נראית קצת כמו ערימה של קופסאות מגורים, בצורת קופסאות נעליים. מדובר בפרויקט מגורים במונטריאול שבקנדה, שכונת מגורים חדשנית לזמנה, שתוכננה על ידי האדריכל הישראלי-קנדי משה ספדיה ונבנתה לקראת תערוכת אקספו 1967 שנערכה במונטריאול.

זו היתה צורה חדשה לגמרי לתכנון מבנה מגורים ב-1967 והמדהים מכל שספדיה החל בתכנונו של המבנה המהפכני עוד בהיותו סטודנט, בזמן לימודיו באוניברסיטת מקגיל.

הבניין מורכב מאוסף יחידות מגורים טרומיות, שנבנו מבטון מזוין במפעל, הובאו לאתר ושם חוברו ביחד. 158 הקוביות של מתחם המגורים הונחו בצורה שמאפשרת לדיירים תחושה של מרווח, אוויר ואור.

מתחם "הביטאט 67" היה אמור להפוך לראשון מתוך סדרת בניינים, אך הבניה היקרה לא המשיכה מחוסר תקציב.

הבניין עצמו הפך עם השנים יקר מאד, בעיקר בשל הביקוש העצום לגור במבנה מיוחד ואיכותי כזה. רק שנים רבות אחר כך, עם תקציב גדול יותר, הוא הושלם ושופר.


הנה סרטון על תולדות ההביטאט של מונטריאול:

http://youtu.be/yCWZJBsHcQo


מראה הביטאט 67 היום:

http://youtu.be/sYBArlsoe-Y


והמהפכנות של הפתרון שנתן ספדיה הצעיר בגיל 23 לבעיית המגדלים הקובייתיים:

https://youtu.be/Qwbp9T-WS-I?long=yes
קנדה
איך בקנדה יש הכי הרבה אגמים?



מספר האגמים בקנדה הוא עצום. בקנדה יש אלפי אגמים, יותר מבשאר העולם גם יחד. קצת אחרי רוסיה, זוהי המדינה השנייה בגודלה בכל העולם ויש לה רק שכנה אחת - ארצות הברית שמדרום לה. מִמזרח למערב, זו מדינה שמתפרשת על פני לא פחות מ-6 אזורי זמן.

אבל לא רק אגמים יש בקנדה המרהיבה. חלק נכבד ממנה מכוסה יערות. בנוסף ליערות והאגמים הללו, מציעים הנופים בה תערובת נהדרת של ביצות, ערבות עשב, קרח באזור הקוטב ובמערב המדינה רכסי הרים גבוהים וארוכים לתפארת. במרכז הדרומי של קנדה נמצאות הימות הגדולות, השפלה ומפלי הניאגרה. זהו המרכז התעשייתי של קנדה ומה שנחשב לאֲסם התבואה שלה.

ממערב להם מתחילים הרי הרוקי וממשיכים דרומה אל ארצות הברית.

אבל הגודל לא פוגע בשקט. הביטחון האישי בקנדה הוא רב והיא מדינה כמעט ללא פשיעה. דלתות הבתים של הקנדים אינן ממוגנות ועשויות עץ בלבד.

המילה "קנדה" היא ביטוי אינדיאני עבור "כפר גדול". ואכן, מבחינות רבות החיים בקנדה הם רגועים ושלווים כמו החיים בכפר קטן ונעים.

בקנדה מחוזות הדוברים אנגלית וכאלה הדוברים צרפתית. המחוז דובר הצרפתית של קנדה נקרא קוויבק.

בירת קנדה היא אוטווה. היא אינה הגדולה בערי קנדה, אבל בה מרוכזים משרדי הממשלה והמוסדות שלה. הערים הגדולות בקנדה הן מונטריאול וטורונטו.


הנה אזור של אגם קנדי לדוגמה:

http://youtu.be/ThFCg0tBDck


ועוד:

http://youtu.be/A-guSJJHeOU
פרוטוקול מונטריאול
מהו פרוטוקול מונטריאול לשיקום שכבת האוזון?



"פרוטוקול מונטריאול" היא אמנה בינלאומית שנחתמה בשנת 1987 על ידי רוב המדינות המתועשות בעולם. ההסכמה הייתה על הפסקת השימוש בחומרים שפוגעים בשכבת האוזון שבאטמוספרת כדור הארץ. הפרוטוקול נחתם, לאחר שבשנת 1985 התגלה הנזק לשכבת האוזון והחור שנוצר בה מעל הקוטב הצפוני והקוטב הדרומי. הנזק האדיר שגרמה פגיעה זו בבריאות האדם, בחי ובצומח שעל כדור הארץ, דחפו להסכמה זו.

בעקבות פרוטוקול מונטריאול יצאו משימוש גזים מסוגי CFC, מסוג פריאון, שהיו גורמים ראשיים בפגיעה באוזון ושימשו בתרסיסים (ספריי), מזגנים ומקררים.

בזכות העמידה באמנה הבינלאומית הזו, הולך ומשתקם לאיטו החור באוזון. קצב השיקום של האוזון שונה בשכבות השונות של האוזון. בעוד השכבות העליונות שלו משתקמות מהר יחסית, גורמת ההתחממות הגלובלית לשיקום איטי בהרבה של השכבות התחתונות. לפי הערכות המדענים עד 2050, יחזור המצב של האוזון למצבו בשנות ה-80 של המאה הקודמת.


הנה פרוטוקול מונטריאול וחשיבותו לתיקון החור באוזון:

https://youtu.be/tnp0YU3u1r4


ועכשיו לאחר שנים, אפילו סין מתייחסת אליו ברצינות:

https://youtu.be/LvkQDEYBsRA


דיווח על החתימה במונטריאול:

https://youtu.be/KRcwNEEqp8A


הסבר מקיף:
https://youtu.be/h2EWDjYa6-I


וטד על הצלחת המאבק לתיקון החור בשכבת האוזון כהשראה למאבק בהתחממות הגלובלית (מתורגם):

https://youtu.be/08z_xW-szwM?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.