» «

מושגים באדריכלות

מזרקה
מהי מזרקה ולמה משמשות המזרקות?



המזרקה (Fountain) היא מתקן נוי מעשה ידי אדם, שמתיז מים בצורות יפות ומיוחדות אל האוויר. בעולם ניתן למצוא אותן בפארקים ציבוריים, בכיכרות, גנים ובבתי מגורים פרטיים.

המזרקות נועדו לשרת מטרות אסתטיות, אדריכליות ופונקציונליות. מטרתן היא בדרך כלל לשפר את חזות המקום, להוסיף צליל מרגיע של פכפוך וזרימה של המים, לספק נקודת מפגש והתכנסות ולהוסיף למקום שלווה ויופי.

כמובן מזרקות משתנות בסגנונן ובגודלן וניתן למצוא ממזרקות ענק, הכוללות מתקנים גדולים ומשוכללים ועד מזרקות קטנות המונחות על שולחן.

בכל מזרקה יש בריכה, אגן היקוות. אגן ההיקוות צובר את המים ומזרים אותם אל מנגנון או פסל מרכזי שממנו המים זורמים או מתיזים מחדש לבריכת המזרקה. כך ניתן להשתמש במים שוב ושוב, באופן מחזורי.

מזרקות רבות מתיזות את המים בסילון חזק של מים, היכול להגיע לגובה רב ויוצר רושם מרהיב על הצופים בו.

חלק מהמזרקות המודרניות והיקרות בעולם מספרות מופע בידור של ממש. הן מופעלות על ידי מחשב ומבצעות תנועות מים מסונכרנות ופעולות מתוחכמות להפליא, לא פעם בהתאמה למוסיקת ליווי מוכרת.

מזרקות הן מצורות הנוי העתיקות והפופולאריות בתרבויות רבות בהיסטוריה. כבר היוונים בנו מזרקות פשוטות, כמו גם הרומאים ותרבויות אחרות באירופה ובעולם. לרוב נהגו מתכנני המזרקות להעמידן בבריכות נוי מעוצבות, שבהן הוצבו פסלים רבים ומרשימים.

עשירי העולם העתיק השתמשו בהן כסמל לעושרם, כוחם ושגשוגם.


הנה המזרקה המרקדת הגדולה בדובאי:

http://youtu.be/o5S8WcK3VDU


המזרקות העתיקות "פונטנה די טרווי" ופיאצה נאבונה המפורסמות של עיר המזרקות רומא:

http://youtu.be/I2XxSyxHROY


מזרקות העשירים הפרטיות של פעם:

https://youtu.be/cz231Zi8Z7g


ומזרקת "Jet d'Eau" (בצרפתית - סילון המים) המתיזה את מימי אגם ז'נבה לגובה של 140 מטר:

https://youtu.be/BmSC0hASsNs
פוליס
מהי הפוליס, עיר-המדינה היוונית?



פוליס (Polis) היא עיר-מדינה יוונית בעת העתיקה. ביוון העתיקה אין מדינה גדולה שכל הערים כפופות ומהוות חלק ממנה. יש ערי מדינה, שלכל אחת מלך וממשל משלה, חוקים, כלכלה, צבא ועוד.

אתונה, ספרטה, מוקדון או טרויה - אלה רק חלק מהיותר מפורסמות והחזקות שבין ערי המדינה הרבות שאנו יודעים עליהן מימי יוון העתיקה.

ביוון היו מעל 200 ערי-מדינה כאלה. כל אחת מהן התפתחה בכיוונים אחרים וגם צורות השלטון היו שונות בהן זו מזו. החלשות שביניהן נאלצו לכרות בריתות עם חזקות מהן ולקבל כך הגנה בשעת הצורך.

כל פוליס הקימה לעצמה מקדשים לאלים, לא פעם במקום הגבוה ביותר בעיר, שאף זכה לשם "אקרופוליס", ביוונית "מעל העיר".

כמעט תמיד היה בפוליס גם תאטרון וכמובן את בית הספר של יוון העתיקה, הגימנסיון.

הפוליס היו אמנם שונות זו מזו, במיוחד הגדולות כמו ספרטה או אתונה, ולעתים גם נלחמו זו בזו. אך כל ערי-המדינה השתייכו לתרבות משותפת, "התרבות היוונית". תושבי הפוליס הללו דיברו כולם יוונית, האמינו באותם מיתוסים של "המיתולוגיה היוונית", חגגו את אותם חגים וסגדו לאלים האולימפיים, אלו שיושבים על הר אולימפוס.

מהמילה "פוליס" באים מושגי יסוד של זמננו, כמו המשטרה, המכונה כיום "פוליס" או "פוליסיה", "פוליציה" וכדומה ושימשה לאכיפת השליטה על עיר המדינה. גם המושג "פוליטיקה" לענייני השלטון בפוליס, נשאר עד העולם של ימינו.


#פוליטיקת הפוליס
לכל פוליס היו את העניינים והייחוד שלה, אבל לערי המדינה היווניות היה גם הרבה מהמשותף. למשל השפה היוונית, או המוסדות הפוליטיים שכללו את מועצת הפוליס ואת אספת העם, בה הצביעו האזרחים בדמוקרטיה ישירה.

אבל זו לא הייתה דמוקרטיה כמו שאנו מכירים היום. האזרחים היו מי שניהלו את ענייני הפוליס, אבל האזרחים היו רק גברים ורק מבניהם של מקימי הפוליס המקוריים. נשים, עבדים ותושבים זרים, לא נחשבו אזרחים ולכן לא זכו בזכויות הללו.

בין הזכויות הפוליטיות העיקריות שהיו לאזרחי הפוליס הייתה הזכות להיבחר למשרות ציבור, הזכות לבחור את בעלי התפקידים הציבוריים הללו והזכות להשתתף בהצבעה על חוקים.


הנה הפוליס היוונית (עברית):

https://youtu.be/L_z0ISyqtr8


מושג העיר-מדינה של יוון העתיקה (עברית):

https://youtu.be/yrfIfYOfhTo?t=3m30s&end=5m16s


החיים בספרטה - הפוליס עם הלוחמים החזקים (מתורגם):

https://youtu.be/M7V1a1I5BL0


יום בחיי אזרח אתונאי (מתורגם):

https://youtu.be/ar8S6virCwM


וכשיש פוליס יש אקרופוליס, ביוונית "מעל העיר" - הפרתנון באתונה הוא המוכר ביותר:

https://youtu.be/xP-FsX0QW88


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.