» «
Intel Edison
מהו אדיסון, המחשב בגודל של בול?



המחשב הזעיר "אדיסון" (Intel Edison) הוא מחשב בגודל של בול, או כרטיס מחשב מסוג SD. הוא כל כך קטן שקשה להאמין שמדובר במחשב שלם וניתן לקנות אותו תמורת 50 דולר בלבד.

מדובר במחשב למייקרים, חובבי מחשבים שיכולים להשתמש בו כדי לפתח יכולות מתקדמות כמעט בכל מכשיר חשמלי. כמו מחשב הרספברי פיי, גם כאן הרעיון הוא לשבץ את המחשב הזעיר ביישומי מחשוב לביש או בפיתוחים בתחום ה"אינטרנט של הדברים" (IOT). הוא כה קטן שכבר שילבו אותו מפתחים בעולם בקסדות, בבגדים ממוחשבים, במכשירי מטבח שצויידו ביכולות מחשוב ועוד.

המחשב הזעיר הזה מבוסס על שבבי קווארק, שגם הם פותחו על ידי יצרנית אדיסון, חברת "אינטל". מובנים כבר בתוכו 2 מעבדים, אינטרנט אלחוטי WiFi, תקשורת Bluetooth וזיכרון מלא. מידותיו ביחס ל-Raspberry Pi הן כרבע מגודלו והוא כולל מרכיבי תקשורת מגוונים, חזקים ומהירים ממנו.

גם אדיסון, כמו הרספברי פיי האנגלי וארדואינו של אינטל (שבתוכו משובץ אדיסון לא פעם), הוא עוד חוליה בשוק המתפתח במהירות עצומה, של מכשירים חכמים ומחוברים לרשת, שאינם מחשבים רגילים.


הנה סרטון על מחשב האדיסון:

http://youtu.be/0UjUcfPdbu8


הסבר טכני:

http://youtu.be/lDKM7UKUL5A


רובוטים שעובדים על אדיסון:

http://youtu.be/CkADr_rbZuA


רובוטי עכביש שפועלים על מחשב האדיסון:

https://youtu.be/3NeJisPvHcU


וכך שולב האדיסון בגיקון, מפגש המייקרים היצירתי (עברית):

http://youtu.be/_53eOfPllwQ
רספברי פיי
מהו רספברי פיי המחשב האישי הזול בעולם?



אם היינו אומרים לכם שיש מחשב שעולה בסביבות 100 שקלים בלבד למחשב חדש, הייתם מאמינים?

הרספברי פיי (באנגלית Raspberry Pi) הוא מחשב זעיר שנקרא על שם פרי הפטל. מה שיש בו זה בעצם רק מעגל מודפס וזהו. כרטיס זיכרון מחליף בו את הכונן הקשיח. מדובר במחשב זעיר וזול במיוחד שניתן להרכיב ממנו מכשירים ממוחשבים מסוגים שונים ושזוכה להצלחה אדירה בקרב חובבי המחשבים. הוא זוכה לאהדה שמזכירה רק מכשירים מיתולוגיים, כמו האייפון כשרק יצא או האייפד הראשון.

רספברי פיי פותח במקור כמחשב קטן, זול ופשוט, שיהיה כלי לימוד לילדים. הוא פותח עבור לימודי מחשבים בבתי הספר, בחוגי מחשבים וטכנולוגיה ולילדים שיחקרו אותו לבד. הרעיון של מפתחיו היה שהפיי יאפשר להעלות את רמת תלמידי המחשבים למה שהייתה פעם, כשילדים היו מרכיבים ומפרקים מחשבים פשוטים ולומדים לתכנת אותם ואז מתבגרים להיות גיקים מבריקים שמקימים חברות כמו אפל ומיקרוסופט, או לפחות הופכים למתכנתים ברמה גבוהה. מה שהטריד את המפתחים היה שהמחשבים הסגורים והיקרים של ימינו לא מאפשרים לילדים לחקור אותם ולהרכיב בדרכים מעניינות ויצירתיות מספיק.

בפיי יש אפילו פינים שאין במחשבים רגילים ושמאפשרים לחבר ולתכנת אותו, כך שיעבוד עם חיישנים, בקרים של מנועים חשמליים ושאר הרכיבים שמאפשרים ליצור מכונות ומכשירים חדשניים ויצירתיים. הוא נועד להכין את הדור הבא של חובבי האלקטרוניקה, התכנות והיזמים שייצרו את העתיד של עולם ה"אינטרנט של הדברים".


הנה מחשב הרספברי פיי:

http://youtu.be/e0wkVVVLvR8


כך החליטו לייצר מחשב שיאפשר לפתח בילדים סקרנות למחשוב:

http://youtu.be/XBRkErt6VXU


מחשב להרכבה לילדים שמתבסס על רספברי (מתורגם):

http://youtu.be/n5VVNmVqF6Y


הנה מחשב זעיר למשחקי מחשב שפותח בעזרת הפיי:

http://youtu.be/5npkz0xY1fo
Kano
איזה מחשב נוצר להרכבה?



מחשב הקאנו הוא מיני-מחשב שפותח כדי שניתן יהיה להרכיבו בעצמך. זהו מחשב להרכבה לילדים שמתבסס על הרספברי, מחשב זעיר שנמכר בתצורה של מעגל מודפס ובמחיר זול מאד של כ-100 דולרים. אבל המחשב הזה גם מאפשר למבוגרים ולילדים לבנות את המחשב בעצמם ולאחר מכן גם לתכנת וליצור משחקים עבורו. להורים מאפשר ה-Kano להכניס את ילדיהם לעולם המחשבים והתכנות, כבר בגיל צעיר.

בנוסף למחשב Raspberry Pi יש בחבילה של מחשב קאנו גם מארז פלסטי שקוף שאליו הוא מוכנס, מדבקות לעיצוב אישי של המחשב, חיבור WiFi שמתחבר ליציאת USB, כבלי חיבור למסך מחשב, רמקול להרכבה ומקלדת חדישה ואיכותית, עם משטח מגע כמו של מחשב נייד.

אבל החלק המעניין לא פחות הוא זה שמאפשר לילדים ללמוד תכנות. סביבת התוכנה שפותחה למחשב, Kano blocks, היא מערכת של כלים לתכנות ראשוני לילדים מתחילים. בעזרת התוכנות וחוברות ההדרכה שבה, יכול הילד לעשות צעדים ראשונים בתכנות וללמוד פקודות בסיסיות בשפות תכנות. כמו כן לומד הילד ליצור ולעצב משחקי מחשב ואתגרי מחשב. גם פיתוח היצירתיות האמנותית מתאפשר ב-Kano, בעזרת כלים יצירתיים שכולל המחשב, כמו תוכנות להלחנת מוסיקה אלקטרונית בסיסית וציור.


הנה מחשב ה-Kano לילדים (הפעילו תרגום):

http://youtu.be/n5VVNmVqF6Y


הנה הרכבת מחשב ה-Kano:

http://youtu.be/iNc6NRX2JG4


הנה אב שמעיד על השימוש במחשב הקאנו עם ילדיו:

http://youtu.be/C0-IbSEBNGU
מחשב כפתור
מהו המחשב הכפתורי הזעיר?



המחשבים הולכים ונעשים קטנים ומחשב זעיר בגודל של כונן USB הוא כבר גדול במונחי ההווה. המחשב הזעיר של אינטל הוא בגודל של כפתור ונועד לבגדים חכמים, צמידים, טבעות ועוד.

עולם המחשוב הלביש זקוק למחשבים זעירים ועמידים, עם ביצועים טובים. אך לא פחות חשוב שמחשב כזה יהיה עמיד ובעל חיי סוללה ארוכים.


הנה מחשב הכפתור Curie של חברת אינטל:

http://youtu.be/vnlHXDnbwAw


ו"המהפכה הלבישה" שהוא חלק ממנה:

https://youtu.be/URmAzGQzTd4

מחשבים זעירים

MeegoPad
כמה קטן מחשב אישי יכול להיות?



המחשב הכי קטן בעולם שהוא עצמאי לחלוטין נחשב ה-CuBox שפותח בישראל. זהו מחשב זעיר שהכונן הקשיח שלו הוא בכלל כרטיס מיקרו SD קטנטן.

עוד מחשב אמיתי וזעיר הוא בגודל דיסק-און-קי ובמחיר מצחיק ונקרא ה-MeegoPad. המחשב הזעיר הזה מחייב חיבור לטלוויזיה או ל-USB כדי לפעול. הוא מאפשר להקטין את המקום שמוקדש למחשב בסלון, במטבח או בכל חדר אחר. בעזרתו ניתן גם להשתמש במחשבים ביישומי אינטרנט של הדברים בקלות רבה יותר ובפחות מ-100 דולר למחשב שלם.

כך למשל, במקום להשתמש בסטרימר, ניתן בעזרתו לחבר מחשב אמיתי לטלוויזיה ולהזרים בעזרתו סרטים, סדרות ועוד תכנים מהרשת, או אפילו להריץ תוכנות ואינטרנט ישירות למסך הטלוויזיה. במקום העכבר, השלט שלו יכול להיות מסך המגע של הטלפון הסלולארי. כך ניתן לשלוט בסמן שעל המסך מבלי להחזיק בעוד שלט או מקלדת על השולחן.


הנה מחשב הדיסק-און-קי (עברית):

https://youtu.be/8_UjPulBvss


ומחשב CuBox הקטנטן:

https://youtu.be/MQIR2zUxurI


משתמש מפעיל אותו:

http://youtu.be/YMvjuqSX_-8


פירוט תכונותיו:

http://youtu.be/Um76JrIIeTo
מחשוב לביש
מהו מחשוב לביש ואיך מכשיר זעיר הוא מחשב?



מחשוב לביש הוא אחד היישומים, מהיותר פשוטים של ה-IOT, האינטרנט של הדברים (Internet of Things). מדובר במחשבים שניתן ללבוש.

אלו מחשבים בגודל של כפתור, שמאפשרים להטמיע יכולות טכנולוגיות במוצרים שנלבשים על הגוף, החל ממשקפיים, שעונים, צמידים ואוזניות ועד לבגדים, נעליים וכובעים.

אביזרי הלבוש הללו נקראים wearables והם כוללים חיישנים, מסכים, מעבדים ועוד טכנולוגיות שמאפשרות ביצועים מעניינים וחדשניים.

המחשוב הלביש הוא תחום שמתפתח כיום במהירות ורבים רואים בו את עתיד המחשבים. היכולת להקטין את המחשבים לגדלים זעירים כל כך מתאפשרת תודות לחיבורם לענן. כך לא נדרשת להם אנרגיה רבה ויכולת חישובית המחייבת גודל. ניתן להקטינם ועדיין לשמור על יכולות טכנולוגיות, חוזק ועמידות.

זהו שלב נוסף במעבר של המחשב ממקום העבודה שלנו, אל חדר העבודה שבבית, משם בתור סמארטפון אל הכיס ובהמשך, עם המחשוב הלביש, להיות חלק מהגוף.

דוגמאות רבות יצאו בשנים האחרונות למיחשוב לביש, ביניהן המשקפיים החכמים מסוג הגוגל גלאס, שעונים חכמים כמו זה של Apple, צמידים חכמים לבריאות ולכושר ועוד.

לסוגים שונים ראו תגית "מחשוב לביש".



הנה הסיבות לפיתוח המחשוב הלביש:

https://youtu.be/URmAzGQzTd4


מחשוב חכם שיחליף את המחשבים הגדולים ואפילו הטלפון החכם שאנו נושאים לכל מקום:

https://youtu.be/V68WRTV4OcA


פיתוחי מחשוב לביש בתחום האופנה:

https://youtu.be/jI3fPitZHLs


הסבר על המיחשוב הלביש (עברית):

http://youtu.be/dobIh85asME?t=42s


מספר פיתוחים עתידיים בתחום של מחשוב לביש:

https://youtu.be/thCNop6Pi9Q


וסקירה של שעון חכם, מראשוני המוצרים בתחום המחשוב הלביש:

http://youtu.be/x1vBchL597Y
משקפיים חכמים
איך ייראו המשקפיים של העתיד?



המשקפיים העתידיים יהיו הרבה יותר מגוגל גלאס שהופסק בזמנו לשוק הפרטי. נראה שהמציאות הרבודה, שניצניה מככבים כיום במשקפיים חכמים שונים, תשחק בהם תפקיד מרכזי, בהקרנת נתונים מול העיניים ואפשרות לנהל מידע בזמן ובמיקום אמיתי.

אבל האפשרויות של משקפי העתיד הן עוד יותר גדולות. מחשבים זעירים יותר ויותר, שיושתלו בתוך משקפי העתיד, יוכלו לבצע משימות שלא יאומנו. לא מן הנמנע, למשל, שבעתיד נוכל לשבת בסלון, כל אחד עם משקפיו שלו, להימצא בתוך קולנוע וירטואלי ולראות סרט מתואם, כשאנו צוחקים, נבהלים, נרתעים ומתרגשים ביחד, באותו הזמן - ממש כמו בבית קולנוע אמיתי.

בכוח המחשוב שיימצא במשקפיים של העתיד נוכל לברר פרטים ולקבל השוואות והצלבות מידע מדהימים בזמן אמת ומכל מקום. היכולת לנהל את חיינו כשהמידע ויכולת החישוב הולכים איתנו, היא בשורה טובה לניהול חיים נכונים יותר. באופן מסוים, הם העתיד.


יכול להיות שמשקפי העתיד שיאפשרו כמעט כל מה שאפשר לדמיין, נמצאים כבר כאן (עברית):

https://youtu.be/gJT_VBSt_rY


חזון המשקפיים העתידיים הללו:

https://youtu.be/b7I7JuQXttw


וההווה שבו המשקפיים החכמים כבר מגיעים לעתיד הקרוב:

http://youtu.be/JcfnOiOH53Y
iOptik
האם עדשות מגע חכמות יוכלו לתת פרטים?



עדשות חכמות הן ההמשך הטבעי למשקפיים החכמים ושאר פריטי המחשבים הלבישים שמציפים בשנים האחרונות את תערוכות הטכנולוגיה ואת אתרי הגאדג'טים.

מערכת עדשות המגע המיוחדות של חברת Innovega נקראת iOptik והיא רצה קדימה. עדשות המגע החכמות שבה מצוידות ביכולות של "מציאות מורחבת" (AR) ומסכים וירטואליים בסגנון העתידני ביותר.

לעדשות מגע מיוחדות שמאפשרות להתמקד בפריטים מסוימים במרחב מחברת איי-אופטיק זוג מקרנים זעירים, שיקרינו על עדשות המשקפיים, או ישירות לעין, נתונים ומידע רלוונטי. מסרוני טקסט, התראות, הוראות נסיעה ליעד, סרטוני וידאו והסברים ומידע בשכבות של מציאות רבודה. הכל יוקרן על העדשות, אפילו ללא משקפיים ובהתאם למוקד העין.

המהפכנות של המוצרים הללו לא מוטלת בספק. אם נוכל, במקום להניח על הראש משקפיים מסורבלות וכבדות, להשתמש בעדשות מגע חכמות שכאלה, הרי שהקומפקטיות תנצח ותאפשר שימושים רחבים ומסעירים הרבה יותר.


כך מוצגות העדשות החכמות והלבישות של חברת iOptik לציבור:

http://youtu.be/H5qMCl4SgVw


עדשות חכמות שמפותחות כיום, עם יכולות זיהוי והזרמת מידע:

https://youtu.be/ozEwH9v5Fk0


ועדשות המגע החכמות שמפתחת גוגל:

https://youtu.be/8CAntTufqtI


האינטרנט של הדברים
מהו האינטרנט של הדברים?



"אינטרנט של הדברים" (Internet of Things), או באנגלית מקוצרת IOT, הוא מושג חדשני של פיתוח מוצרים ותקשורת אינטרנט שמיועדת למוצרים וחפצים, כדי שיוכלו לתקשר דרך רשת האינטרנט, להקל על חיינו ולשפר את הבריאות האישית. שבבים וחיישנים מיוחדים מאפשרים למכשירים כאלה לאגור מידע ולשדר אותו דרך האינטרנט.

המחשוב הזעיר מאפשר היום השתלה של מחשבים זעירים כמעט בכל מכשיר אפשרי. דמיינו מכשירים, חפצים וגאדג'טים המחוברים לרשת האינטרנט ואחד לשני, מעבירים ביניהם אינפורמציה, מחליפים מידע, אוספים נתונים ומבצעים משימות מגוונות, ללא או כמעט ללא התערבות אנושית.

נראה שאנו צעד אחד ממהפכה מדהימה של עולם אלקטרוני וחכם, שבו דברים יתנהלו בצורה אוטומטית בין המוני חפצים ומכשירים שסובבים אותנו ומשרתים אותנו ללא הפסק. ההערכה היא שבשנת 2020 יהיו מעל 30 מיליארד מכשירים בעולם, שיהיו מחוברים לרשת.

ישנן דוגמאות שונות כיצד יוכלו דברים לתקשר דרך האינטרנט לטובת בני-אנוש. הנה כמה מהן:

מקרר מזמין מזון חסר - הרי המקרר, או המזווה שלנו, יכולים לדעת אילו מצרכים נגמרו. תארו לכם שיוכלו להשלים את המוצרים החסרים מהמכולת?

התראות חירום - תארו לעצמכם שהשעון שלנו יזהה שנפגענו בתאונה ויזמין טיפול רפואי באופן אוטומטי?

בית מנהל את עצמו - תארו לעצמכם מערכת תאורה ומיזוג שפועלות לאורך שעות היממה, על פי מזג האוויר ולוחות הזמנים שלנו? חשבו על החיסכון בחשמל, על הנוחות בכניסה לבית ממוזג בקיץ או מחומם בחורף.. על הקפה המתחמם עוד לפני שהתעוררנו.. (ראו באאוריקה בתגית "הבית החכם").

מכונית מנווטת - האם לא יהיה נפלא שהרכב יידע לשאוב מידע על פקקי תנועה מהרשת ולבחור את המסלול הנכון, כדי שנגיע במהירות ליעד? ובכן, הוא כבר כאן (ראו באאוריקה בתגית "מכונית ללא נהג").


הנה הסבר על האינטרנט של הדברים (עברית):

https://youtu.be/cbHRh9f-PLs


סרטון אנימציה על אינטרנט הדברים:

http://youtu.be/Q3ur8wzzhBU


הדרך בה ישנה התחום המתפתח במהירות את העולם (עברית):

https://youtu.be/po6fhinuwmo


על האינטרנט של הדברים:

http://youtu.be/LVlT4sX6uVs


איכות החיים והיעילות של "האינטרנט של הדברים":

http://youtu.be/nDBup8KLEtk


והאפשרויות של ניסוח שפת תקשורת בין חפצים שתסייע להם לתקשר:

http://youtu.be/nEVatZruJ7k
מהו העציץ החכם?



מכשירי IOT שונים מוגדרים כמוצרים חכמים, בזכות חיישנים ושבבים שהושתלו בהם. רכיבים אלו יודעים לאסוף מידע, לשדרו ברשת ולבצע פעולות ייעודיות למכשיר.

העציץ החכם הוא פיתוח צפוי של עציץ אוטונומי (שמנהל את עצמו). העציץ הזה יודע לחוש את האדמה שבעציץ ולהשקות אותה כשצריך. הוא גם משדר לאפליקציה או אל המחשב של המשתמש את המידע על בריאות הצמחים והתפתחותם ומתריע על בעיות שצפויות לצמח.

העציץ האוטונומי הוא רק מוצר אחד בסדרת מוצרים חכמים של החברה, שנועדו בשביל עציצים ולגידולי צמחים. חיישנים נוספים מבצעים שלל פעולות גם באדניות ועציצים רגילים.


הנה עציץ חכם בשם Parrot Pot שלא צריך את הבעלים כדי להשקות את הצמחים:

http://youtu.be/vwbsNkBbnAY


חיישן המסייע לגידול של צמחים בעציצים רגילים:

http://youtu.be/4c3ogUESv34


וחיישן חכם נוסף לעציצים של החברה:

http://youtu.be/FTVidFyvMeg
איך עיוורים יוכלו בעתיד לשמוע את העיתון?



האם נתקלתם פעם בעיוורים שקוראים עיתון? - לעיוורים ובעלי לקות ראייה קשה לראות את מה שנראה לעיני כל. חברת OrCam הישראלית מציעה להם בשנים האחרונות אמצעי חדש לראות את העולם. מדובר במצלמה שמתלבשת על משקפי ראייה ועושה פלאים. המצלמה מתחברת למכשירים ניידים כמו סמארטפון או טאבלט ומקריאה טקסטים באמצעות מיקרופון זעיר המוצמד אליה.

חברת אורקם פיתחה את המכשיר כך שיוכל להקריא למשתמשים כבדי ראייה ואפילו כאלה הלוקים בעיוורון כמעט מלא, כל תוכן שהמשתמשים מצביעים עליו. כך יוכל המכשיר לקרוא את מה שכתוב על גבי העיתון, על אריזות מוצרים או על גבי שלטים ברחוב. המכשיר גם יוכל לומר להם את צבע האור ברמזור או יקריא את המנות בתפריטי מסעדות ואפילו יאמר מה השווי של שטר הכסף שבידם.


הנה הסבר על התקן הראייה לעיוורים של אורקם (עברית):

http://youtu.be/SXTNlKj3Bc8


וכתב הבוחן שימושים שונים במתקן אורקם:

http://youtu.be/k_C1iKIqi_o
מהי הנעל החכמה והאם נעל רגילה יכולה להיות כזו?



נעליים חכמות (Smart Shoes) הן מכשירי IOT (אינטרנט של הדברים) שכמו כל המכשירים הללו מושתלים בהן שבבים וחיישנים.

רכיבים כאלה מאפשרים לאגור ולנתח מידע או לשדר אותו דרך האינטרנט, כדי לבצע משימות ייעודיות. נעלי ספורט חכמות יודעות להעביר מידע ספורטיבי ונעליים חכמות אחרות מעבירות מידע על התנהלות במהלך היום.

באחרות ניתן להחליף את העיצוב, דרך אפליקציה השולטת במסכי הצד שמוטמעים בצידי הנעליים.

נעלי לצ'אל שפותחו בהודו מחוברות למפות מקוונות ומסייעות לעיוורים להגיע ליעדם. הן עושות זאת באמצעות רטט או איתות בכל פניה והכוונה לכיוון הנכון.

בנעלי Glagla יש חיישנים ושבבים שסופרים את הצעדים במהלך היום, מודדים את חום הרגל ומחממים אותה במידת הצורך, מחשבים את שריפת הקלוריות ועוד.

את מדרסי DigitSole החכמים ניתן לשים בנעליים הרגילות והם עושים דברים דומים - אבל עם הנעליים הרגילות שאתם אוהבים או אוהבות כל כך.

כיום פותחו אפשרויות רבות להרכבת מעגלים ואלקטרוניקה של מחשוב לביש מבוסס ארדואינו, המולבש על נעליים רגילים והופך אותן חכמות בפעולות שונות. כך שהוכנה, כמו אצלנו בני האדם, נרכשת וניתן לרכישה וליצירה עצמית - עם אוטודידקטיקה טכנולוגית של ימינו.


הנה קונספט הנעליים החכמות:

https://youtu.be/BHdIz-FeMQ8


כמה דגמי נעליים חכמות:

https://youtu.be/P0ipdsPMxe4


בעקבות הנעליים החכמות של לצ'אל לעיוורים פיתחו גם מייקרים מעגלים שהופכים נעליים רגילות לחכמות:

https://youtu.be/b2JgTbAGM70


שיתוף פעולה חכם של נייקי ושיאומי:

https://youtu.be/9JMIfJ4Oz5o


נעלי DigitSole המשנות טמפרטורה לבחירת הנועל:

https://youtu.be/sQLjDUyJUqs


ומדרסים חכמים שלהם שמשדרים נתונים על הצועד איתם:

https://youtu.be/mPgSntJwHwE


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.