» «
קרח
למה הקרח צף?



הסיבה שהקרח צף על המים, בניגוד להיגיון הכימי, היא מעניינת. מסתבר שהמים מתנהגים באופן שונה מכל חומר אחר. יש להם התנהגות כימית ייחודית.

אם מים מוצקים, בטמפרטורה נמוכה, אמורים להיות בעלי נפח קטן יותר, כמו שכל חומר מתנהג, מסתבר שבמים זה לא מה שקורה. הנפח של קרח, מים קפואים במצב מוצק, הוא דווקא יותר גדול, מאשר הנפח של המים במצב נוזלי.

תוכלו לבדוק את זה על ידי הקפאת כוס מים במקפיא. אם תסמנו לפני כן את קו המים בטוש, תראו שכשהמים הופכים לקרח, הם עוברים אותו. המים הקפואים, הקרח, התרחבו בנפחם. זה שונה מהתכונה של כמעט כל חומר אחר בטבע - רוב החומרים דווקא מתכווצים כשהם במצב מוצק!

מה שמשתנה במים הקפואים הוא צפיפות החומר. ובגלל שצפיפות הקרח קטנה יותר מצפיפות של המים הנוזלים, הקרח צף על פני המים ולא שוקע.


הנה סרטון מתורגם על הסיבה שהקרח צף על המים (מתורגם):

http://youtu.be/UukRgqzk-KE
ברד
למה יורד ברד?


במצב שבו קר מאד כשיורד גשם, קופאות טיפות המים והופכות לקרח הנקרא "ברד".

כן, הברד הוא בעצם קרח, טיפות מים שקפאו בעודן יורדות כגשם ונופלות אל הארץ קפואות.


כך נוצר ברד (עברית):

http://youtu.be/gftYe4RnqQw


ההבדלים בין סוגי המשקעים השונים (עברית):

https://youtu.be/ipVXOmJOOVo


סופת ברד פתאומית ומסוכנת בסיביר:

https://youtu.be/JjkNmjh8DPM


וברד בנס ציונה:

http://youtu.be/t6AUdztHMs4
קרח
איך מים קופאים והופכים לקרח?



קרח נוצר ממים שנמצאים בטמפרטורה נמוכה מאד, טמפרטורת הקיפאון. כך למשל יקרה כשיהיו מים בטמפרטורה של 0 מעלות צלזיוס ובלחץ אוויר של אטמוספירה אחת.

קרח הוא אם כן, צורת המוצק של מים. יש לו מבנה גבישי, מפני שהמים התגבשו, בשל הקור הרב.

הקרח תמיד יתפוס נפח גדול משל הים שמהם הוא נוצר. הסיבה היא שבין המולקולות של המים יוותרו חללים ריקים עם חמצן (אוויר). לכן כשנכניס כלי שמכיל מים למקפיא, הוא יתנפח ועלול אף להתפוצץ. מסיבה זו הקרח גם צף על פני המים.


כך נוצר הקרח:

https://youtu.be/3Qasw7lb2UM


וכך נוצרים הקרחונים בטבע:

http://youtu.be/Cqgb2OZF2Zc
יום טבילת דוב הקוטב
מהו יום טבילת דוב הקוטב?



"יום טבילת דוב הקוטב" (Polar Bear Plunge) הוא מנהג המתקיים במקומות רבים ב-1 בינואר בכל שנה. ביום הזה, בשיא הקור של החורף, נכנסים מאות אלפי בני-אדם אל מי הים הקפואים.

כך מציינים במדינות רבות את השנה החדשה. בצפון אמריקה כמו ארצות הברית וקנדה הוא נקרא "פלאנג'פסט" (Plungefest), בהולנד וסקנדינביה Nieuwjaarsduik.

החוקרים סבורים ששורשי הטקסים הללו הם פרהיסטוריים וקשורים במנהגים קדומים של שבטים אירופיים כלשהם.

כיום המנהג לטבול בים הקר של ינואר נפוץ במדינות כמו הולנד, ארה"ב, קנדה ואנגליה וברבות אחרות באירופה ובמדינות האנגלו-סקסיות. השמות יכולים להשתנות ממקום למקום.

בהולנד, למשל, מכנים זאת "צלילת השנה החדשה" (Nieuwjaarsduik). אלפי אנשים מגיעים למקומות קבועים בהולנד, בכ-90 חופי ים ושפות אגמים ברחבי המדינה המישורית, ונכנסים בהמוניהם אל מי ים הקרח. זהו אירוע חברתי של ממש, עם ספונסרים, ריקודים ואווירה של פסטיבל.

בדנמרק נכנסים המונים למי האגמים הקפואים בשיא החורף, בקור בלתי נתפס. בכך הם מזדהים עם אבותיהם הוויקינגים.

יש מדינות שבהן תועל המנהג לגיוס כספים למטרות צדקה. בארצות הברית ובקנדה למשל נהנים ארגוני הצדקה מתרומות של המשתתפים. האחרונים גם סובלים מקור וגם תורמים...

באנגליה לעומת זאת, מתקיים מצעד חגיגי של אלפים הלבושים בתלבושות משוגעות שהחוגגים בוחרים. האירוע הזה, שנקרא שם "לוני דוק" (Loony Dook), מתקיים למשל במקומות כמו דרום קווינספרי שבסקוטלנד. אלפי אנשים מגיעים שם כדי להשתתף באירוע הטבילה בים.


הנה יום טבילת דוב הקוטב בזנזיבר:

https://youtu.be/gzAirnzgvpM


50 אלף איש רצים למים בשיא החורף:

https://youtu.be/hh7ZOeLungI


בהולנד:

https://youtu.be/hDmHdvLlqHU


ויום טבילת דוב הקוטב בקנדה:

https://youtu.be/CUThlW8m9oo

מים קפואים

מפלי גולפוס
מהם המפלים הקפואים שבגולפוס, איסלנד?



חלק ממפלי גולפוס האיסלנדיים, המדהימים ביופיים, קפואים בחורף. מדובר במראה מהמם. נהר הקוויטה הרחב, או "הנהר הלבן" כמו שהמקומיים מכנים אותו, זורם מקרחון לנגיוקול ונופל בכמה אשדים לתוך קניון בזלת מרשים בעומקו, שיצר הנהר. בחורף הנהר מסיע גם שלג וגושי קרח גדולים רבים ובימי שמש עולות מהמפלים קשתות מרהיבות ביופיין - תוצרים של המפגש בין קרני השמש ורסיסי המים שמפיץ המפל.


הנה סרטון שמראה את מפלי גולפוס בחורף:

http://youtu.be/lSX67u9I27M


וסרטון נוסף עם המפלים בגולפוס איסלנד:

http://youtu.be/D7qZPbt9D_E
אגם קפוא
איך אגמים קופאים בחורף?



אגם הוא מצבור מים גדול שבחורף קר מאד, יכול לקפוא ולהפוך למשטח קרח ענקי. במיוחד באזורים בהם האקלים מקפיא את המים בחורף. לא נדיר לראות ברחבי העולם אגם קפוא. זו לא נחשבת תופעת טבע נדירה מדי ובמקומות קרים במיוחד בעולם, היא מתרחשת כמעט בכל חורף.

חשוב לציין שרק המים העליונים באגם קופאים בחורף קר, בעוד שמתחת להם המים מאפשרים לבעלי החיים הימיים להמשיך ולחיות. בכל שנה מתבשרים תושבי ניו-יורק על אנשים שטבעו לאחר שצעדו על אגם קפוא בסנטרל פארק ונפלו למים הקפואים, כשהקרח קרס תחתם, מבלי שהיה שם מי שימשה אותם במהירות.

אגב, צבע המים העליונים שקופאים באגם, נעשים בדרך כלל לבן והוא אטום, כך שלא ניתן לראות דרכו כמו במימי האגם. במקרים נדירים, כמו זה של אגם שצולם בהרי הטטרס (Tatras) שבסלובקיה, המים באגם הקפוא הם כה צלולים ושקופים, שעל אף שהם קפואים, ניתן לראות דרכם את הקרקעית.


הנה בקנדה, אגם לואיז הקפוא בחורף:

https://youtu.be/rVdakJckiyY


בעיר הפינית רייקיאוויק העיריה מזרימה מים חמים לקטע מאגם טיורן כדי שבעלי הכנף ישרדו בו את החורף:

https://youtu.be/0AeMwR1gQVQ


מימיו הקפואים של אגם שקפא כך:

https://youtu.be/8WBqX7MSqWw


משחק הוקי על פני אגם קפוא:

https://youtu.be/87-Xs38Eyrk


ולמעשה האגמים נוצרו מלכתחילה מקרח (מתורגם):

https://youtu.be/gBRcOLcEwF0
אגם אברהם
מה נראה כמדוזות קפואות באגם אברהם?



בכל חורף מציג אגם אברהם (Abraham Lake), שבמחוז קלירווטר שבקנדה, את אחת מתופעות הטבע הייחודיות של אגמי העולם - הופעתן של בועות קפואות ומגוונות, המזכירות מדוזות שנלכדו במים.

הבועות הקפואות הללו הן אטרקציה פופולרית עבור תיירים וצלמים רבים, שבאים לראות ולהנציח את המראה החורפי המרהיב שלו.

אבל איך ומדוע נוצרות ה"מדוזות" הקפואות הללו במימי האגם?

האגם הוא מאגר מלאכותי שנוצר בשנת 1972 על ידי בניית סכר ביגהורן. הוא ידוע בצבע הכחול שלו, שמתקבל ממי אגמי הקרחונים של הרי הרוקי. לעתים נראה בו גם גוון טורקיזי, הנגרם מקמח סלע ומחלקיקי משקעים עדינים, התלויים במים.

הבועות המפורסמות שבקרח נוצרות בחודשי החורף, כשפני האגם קופאים. תחילתן בגז מתאן, גז דליק, ללא צבע או ריח, המשתחרר מחומר אורגני המתפרק על קרקעית האגם. גם צמחים בקרקעית האגם תורמים לפליטת גז המתאן.

כשבועות הגז הללו עולות אל פני המים בקיץ, לא קורה דבר. אבל כשהן עולות בחורף והמים קופאים, הגז נלכד בקרח ויוצר את כיסי הקרח הנפיצים הללו, שצורתם בועות קפואות ומרהיבות, בכל הצורות והגדלים.

הבועות הקפואות הללו, מעין מדוזות מרהיבות שכמו נלכדו במימיו הקפואים של אגם אברהם, הן אכן מראה סוריאליסטי, ייחודי ומדהים.

המראה המיוחד הזה הוא שהופך את האגם בכל חורף ליעד מועדף לצלמים. למראות המדהימים של האגם מוסיפים גם הנופים המרהיבים של הרי הרוקי הקנדיים, הנראים ברקע האגם.


הנה אגם אברהם בקנדה:

https://youtu.be/i8Jf0XFNkS4


מראות מאגם אברהם

https://youtu.be/KZ7RbkAXLAc


והסבר על התופעה

https://youtu.be/SaKO6nc9cqk


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.