» «
סירקוזה
מתי ארכימדס המציא קרני מוות?



לא רבים יודעים שהמדען היווני ארכימדס סייע גם בהמצאת מתקנים צבאיים. בהגנה על עירו שהותקפה על ידי הצבא הרומי, פיתח ארכימדס את "קרן המוות של ארכימדס".

קרן המוות יצאה ממכשיר שבו הותקנו מגינים מבריקים, שהותקנו על החומה של העיר סירקוזה. המגינים הללו יצרו מראה ענקית שריכזה את אור השמש לקרן אור מרוכזת וקטלנית, שכוונה אל מפרשי הספינות הרומיות ואל גוף הספינות ושרפה אותם.

בניסוי ביוון הצליחו 60 איש עם מראות בידיהם, לשרוף סירת עץ, בתוך פחות מדקה. אך בניסוי אחר, שבוצע במכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס, לא הצליחו בשנת 2005 לשרוף דגם של ספינה רומית.

במאה ה-20 הכריז ניקולה טסלה על "קרני המוות" שלו, המצאה שהבטיחה ליישם את הרעיון של ארכימדס, אבל עם טכנולוגיה עדכנית ויעילה הרבה יותר. אבל בחייו, גם הקרני המוות של טסלה לא הוכיחו את עצמן.

רק בימינו הצליחו המהנדסים להגיע לקרני לייזר שמרכזות אנרגיה מטורפת בקרן יעילה וקטלנית. מכאן נראה שבקרוב יוכנס נשק הלייזר למטוסי קרב ובהמשך אף בנשק פעיל שדה הקרב שעל האדמה.


הנה סרטון ללא מילים שמתאר ציורים ושחזורים של קרני המוות הללו:

http://youtu.be/axZg5lt4-d4


קרני מוות מודרניות, שמדגימות את העיקרון של ארכימדס:

http://youtu.be/TtzRAjW6KO0


ואותן קרני מוות עתיקות הן הבסיס המיתולוגי לנשק הלייזר שבקרוב מקווה להגיע למטוסי הקרב המודרניים (עברית):

https://youtu.be/bFBl4TWduJ8
קטפולטה
מה זה קטפולטה?



הקטפולטה הייתה כלי מצור ששימש כדי להעיף סלעים למרחקים גדולים על חומות מבצר או עיר. הקטפולטה היא שם כולל למכונות שעושות זאת ולכן גם טרבושה, בליסטרה ומנגונל הן סוג של קטפולטה.

מקור השם "קטפולטה" בא מהשפה היוונית, שבה "קטה" פירושו כלפי מטה, ו"פולטוס"הוא נשק מגן.

המצביא הראשון שהשתמש בהן כדי להבקיע חומות בעזרת אבנים כבדות שהוטחו שוב ושוב בחומה, עד שהפילו אותה, היה אלכסנדר הגדול. זה קרה בקרב הראשון שלו, זמן קצר לאחר שאביו המלך מת והוא זכה במלוכה. העיר תבאי מרדה במלך הצעיר, שהיה בן 20 בלבד. הוא הביא את הנשק החדש הזה והכריע את חומותיה. אלכסנדר טבח באנשיה, הפך את הנותרים לעבדים והרס את העיר עד היסוד. כך נודע לראשונה על מלך מוקדון האכזרי ושום עיר מדינה יוונית לא תמרוד בו יותר.

בימי הביניים נהגו לא פעם לבנות את הקטפולטות בשדה הקרב. כשהכוחות התוקפים הגיעו לאתר המצור, נשלחו חיילים להביא עצים והמהנדסים היו בונים בתוך זמן קצר את הקטפולטות הנחוצות להתקפה.


הנה הסבר על הקטפולטה והמחשה באמצעות ירי של מרשמלו:

https://youtu.be/7lrrXsXXgok


קטפולטה משוחזרת:

http://youtu.be/RMqkL2qRdvY


צוות שבנה קטפולטה בסגנון יווני:

http://youtu.be/CgNlPOMOps0


קטפולטה שיורה כדורי טניס:

http://youtu.be/WO1IWt6zE2c
מנגונל
מהו כלי הנשק העתיק מנגונל?



מנגונל היה כלי נשק שמשליך כדורי אבן. הוא הומצא על ידי הרומאים במאה ה-4 לפני הספירה. המנגונל היה כלי נשק חזק מהבליסטה אך חלש מהטריבושה. הקליעים נורו בו למרחקים של עד כ-400 מטרים.

שיטת הירי שלו הייתה בהטלה. הייתה למנגונל זרוע ארוכה, שבקצה שלה היה סל או לולאה. אל תוכם הכניסו הלוחמים את כדורי האבן ששימשו כקליעים.

מקור השם "מנגונל" הוא מהמילה הלטינית "Manganon" ופירושה "מנוע מלחמה".


הנה המנגונל בפעולה:

http://youtu.be/yi4p8ZR4n28
בליסטרה
מהן הבליסטראות?



הבליסטרה הייתה מעין רובה קשת גדול, שהומצא על ידי היוונים ופותח על ידי הרומאים. היא נחשבת הסוג הקדום ביותר של קטפולטה והייתה החלשה מבין סוגי הקטפולטות, כמו המנגונל והטרבושה.

הירי של הבליסטרה היה שטוח מסלול, כמו חץ שנורה מקשת, או כדור של רובה.

הבליסטראות ירו חץ גדול או כמה חצים קטנים על האוייב. הן היו מדוייקות מאד והחיילים שעמדו נגדן פחדו מהן מאד.

המילה בליסטרה מגיעה מהמילה היוונית Ballistes שפירושה "לזרוק".


הנה סרטון על הירי של הבליסטרה היוונית:

http://youtu.be/GP7VK8qiV7E


הנה שחזור של בליסטרה וירי:

http://youtu.be/jolYDinb_50?t=23s

מערכות ירי

חץ וקשת
כיצד נולדו החץ והקשת הפרהיסטוריים?



חץ וקשת (Bow and arrow) הם מכלי הנשק העתיקים ביותר בעולם. כבר בתקופת האבן השתמשו בני אדם בחץ וקשת למטרות ציד. בתקופה הנאוליתית (סוף תקופת האבן) החלו בני אדם להשתמש בקשת וחיצים ככלי נשק, נגד שבטים אחרים, האחד נגד רעהו.

לעומת היוונים והרומים, שלא ראו בחץ והקשת כלי נשק יעילים, הרבו צבאות ההונים והמונגולים להשתמש בהם ולנצח בשדה הקרב.

גם האנגלים היו משתמשים מיומנים מאד בחץ וקשת והקשתים האנגלים היו קלעים מצוינים ומהירים במיוחד. במלחמת מאה השנים הם ניצחו את הקשתים הצרפתים שהשתמשו ברובה הקשת המשוכלל ועלו עליהם בביצועיהם.


הנה ההיסטוריה של הקשת והחיצים:

https://youtu.be/qsgK8tuJquc


קשתות מעוקלות פעמיים יצרו יכולת עוד יותר טובה:

https://youtu.be/RQrM8EwJ9uM


וסרט תיעודי על החיצים והקשתות:

https://youtu.be/5tuJvei2Uw8?long=yes
כלי הנשק של לאונרדו
מיהו מהנדס הנשק של הרנסאנס?



לא רבים יודעים שבין כל עיסוקיו האמנותיים, הטכנולוגיים והמדעיים, לאונרדו דה וינצ'י היה גם מראשוני המהנדסים של כלי הנשק הממוכנים בהיסטוריה. לא מרצונו הוא נקלע לעיסוק בפיתוח כלי משחית.

הסיפור מתחיל כשלודוביקו ספורצה, הדוכס של מילאן ואחד מפטרוניו של לאונרדו, הופקד לקראת סוף המאה ה-15 על הגנת איטליה. זו הייתה תקופה של חשש מפלישת הצבא הצרפתי ולבקשתו של הפטרון, "שר הביטחון" ספורצה, נאות לאונרדו לפתח פתרונות. לאונרדו דה וינצ'י תכנן לשם כך מספר לא מבוטל של מתקני לחימה וציוד צבאי. ביניהם היו הטנק המוקדם שלו, מעין רכב משוריין לכיתת לוחמים שיורה מתוכו על האוייב, מכונת הירייה המתוחכמת, המצנח הראשון, המכונה המעופפת שלו ועוד.

המדהים הוא שרוב המתקנים הצבאיים הללו לא נבנו מעולם. לא ברור אם זה קרה מחוסר תקציב או מחוסר הבנה של ההמצאות בסביבתו של הגאון. יש אפילו חוקרים הגורסים שלאונרדו עצמו חיבל בתכניות ושילב בהן טעויות, כמו גלגלי שיניים הפוכים למשל, כדי למנוע בנייה של המתקנים והרג של בני-אדם. עדויות אחרות מספרות על מתקנים נוספים שאת התכניות שלהן שרף הגאון, מסיבות דומות.

כך או כך, זו עוד דוגמה לגאוניותו וריבוי הצדדים של גאון הרנסנס המיוחד הזה.


הנה כמה מהמצאותיו הצבאיות של לאונרדו דה וינצ'י:

https://youtu.be/Vg1bxQy_E9k


מצגת וידאו של כלי הנשק שהמציא הגאון:

https://youtu.be/5rKfrJ2kcPU


הטנק של לאונרדו:

https://youtu.be/qZ2iR3vCN-w


ודגם שמופץ כיום ותוכנן בידי לאונרדו דה וינצ'י:

https://youtu.be/milHLWHUkRw
טרבושה
למה נועד הטרבושה?



טְרֵבּוּשֶה (Trebuchet) או טריבושה, קלע מצור, היה מעין מרגמה קדומה. זהו אחד מכלי המצור העתיקים והחזק מבין סוגי הקטפולטות, שכללו גם את הבליסטרה והמנגונל.

זהו כלי נשק גדול, שבימי הביניים השתמשו בו ליידוי אבנים ענקיות על חומות של טירות וערים מוגנות. מטרתו הייתה לבקוע את החומה או לפגוע בחיילי האויב.

הטריבושה הומצא בסין עוד במאה ה-3 לפני הספירה ותרבויות שונות במרחב העתיקו אותו מהם. לאירופה הוא הגיע כשהועתק על ידי הנוצרים של אירופה, ככל הנראה מכלי נשק ערבי, שהנוצרים נתקלו בו בשדה הקרב.

הטריבושה היעיל והחזק יותר, החליף את הבליסטרה והקטפולטה בלוחמת ימי הביניים. הם היו כלי הנשק הרומיים המיושנים, שעם נפילת האימפריה הרומית נחשבו פחות יעילים. טריבושה היה נשק פריצה מצוין נגד הטירות החזקות של התקופה ובאופן מסוים הוא היה הנשק הקדום שממנו תיוולד המרגמה המודרנית.


כך בנו את הטרבושה:

http://youtu.be/ApwIGvUjZoE


הטרבושה הגדול בעולם יורה בשיטת המשיכה, שבו המון אנשים משכו וגלגלו חבלים עם כוח פוטנציאלי:

http://youtu.be/RN18I-RBVm4


המרגמה המודרנית, שתיוולד ממנו:

https://youtu.be/boOyuySovko


וטרבושה בשיטת "משקל נגד" שבו אבנים או משקולת סיפקו את הכוח להטלה:

http://youtu.be/ZpCWSzvy5O4
ארטילריה
מהי ארטילריה?



ארטילריה (Artillery) היא הכינוי שניתן לכלי הנשק שמשמשים לירי או שיגור של תחמושת, בירי תלול מסלול ולטווחים ארוכים ובינוניים. ביניהם ניתן למצוא כלי נשק כמו תותחים, מרגמות ומשגרי רקטות וטילים. חלקם הגדול מופעל בידי חיל התותחנים.

בירי תלול מסלול היורים לא חייבים לראות את המטרה. החישובים של מסלול הפגז מאפשרים לירות בתותח אל מעבר לגבעות ואף הרים ולמרחקים גדולים יחסית. כל זה בניגוד לירי שטוח מסלול, ברובה או באקדח למשל, ירי שבו הכדורים נורים ישירות אל המטרה והיורה חייב לראותה על מנת לפגוע בה.

בשונה מאמצעי הלחימה של חילות השדה, כמו חיל רגלים ושריון, כלי הנשק הארטילריים מסוגלים לפגוע קשות במטרות אויב רחוקות, גם אם ברמת דיוק שאינה מושלמת.

העוצמה וההשפעה של הארטילריה על שדה הקרב המודרני היא גדולה. ביחד עם חיל האוויר, הארטילריה נחשבת למייצרת את עיקר האש במלחמה. ההערכה היא גם שמעל מחצית מכל ההרוגים במלחמות המאה ה-20 נהרגו מפגיעת אש ארטילרית.


הנה הארטילריה:

https://youtu.be/lAJIKcPQBqo


חיל התותחנים ותותחיו:

https://youtu.be/3v5gkbylmPI


וחיל התותחנים מפעיל גם טילים כמו ה"תמוז":

https://youtu.be/IvciyJGc3Tc?t=15s


מקלע מסונכרן
איך פיתח רולאן גארוס את המקלע המסונכרן למטוסים?
איך פיתח רולאן גארוס את מערכת הירי הראשונה ממטוסים?
ומהי מכונת הירייה המסונכרנת שהמציא?


קראו לו רולאן גארוס (Roland Garros) ורובנו שמענו עליו בהקשר לספורט. האיש שעל שמו נקרא מועדון טניס צרפתי מפורסם וגם האליפות הפתוחה לטניס של צרפת.

אבל גארוס היה לפני הכל טייס, מחלוצי הטיסה באירופה. הוא היה הראשון שחצה את הים התיכון בטיסה ישירה מצרפת ועד טוניס. הוא גם שירת כטייס קרב במלחמת העולם הראשונה וחתום על ניצחון היסטורי בקרב אווירי.

אבל בראש ובראשונה גארוס נודע בפיתוח הטכנולוגי שהוא יזם. הוא העלה אז רעיון להוסיף למטוסים מכונת ירייה אווירית, סוג של מקלעי חרטום שיוצבו בקדמת המטוס. הרעיון לא היה חדש, אבל נפסל לפני כן. הסיבה הייתה החשש שהקליעים יפגעו בזרועות של מכונת הירייה ויפילו את המטוס עצמו.

בלב הפתרון המבריק של רולאן גארוס עמד התקן חכם, שסנכרן בין המקלע והמדחף. הוא הצליח לפתח מנגנון שאפשר מצב בו הקליעים נפלטים מהקנה באותו חלקיק שנייה, שבו יש מולו רווח בין הלהבים של המדחף המסתובב.

תוצאת העניין הייתה שיפור מדהים באווירונים של התקופה. אם עד אז תפקיד המטוסים היה בעיקר של מודיעין צבאי, כמו סיור, תצפית ולחימה במטוסי האויב, מעתה ולאורך מלחמת העולם הראשונה עלו לשמיים יותר ויותר מטוסי קרב.

גארוס עצמו, אגב, המשיך לטוס כטייס קרב ובאחת התקיפות נחת בשל תקלה, מעבר לקווים של הצבא הגרמני. הוא ניסה עוד לשרוף את המטוס אבל הצבא הגרמני גילה את המקלע המסונכרן שלו ושילב אותו במטוסיו. אחרי 3 שנים בשבי גארוס נמלט ממחנה השבויים וחזר לצרפת ולמטוסי הקרב. כחודש לפני סיום המלחמה ויום לפני יום הולדתו השלושים, הוא הופל עם מטוסו ונהרג.


הנה סיפורו של הממציא רולאן גארוס (עברית):

https://youtu.be/bEoqdozFbsc


כך נולד המקלע המסונכרן של רולאן גארוס:

https://youtu.be/VX3fDlR-SDw


צילום סופר איטי של המקלע:

https://youtu.be/ysB-SH19WRQ


מטוסי הקרב במלחמת העולם הראשונה:

https://youtu.be/3rVA_yRoiek


והנין של המקלע המסונכרן - תותח הוולקן המודרני והאימתני שיורה 6000 פגזים בדקה (עברית):

https://youtu.be/AlGrTsbXs3k
מה זה טורפדו?



במקור כוון השם "טורפדו" למתקני חבלה תת-מימיים, שכיום מוגדרים לרוב כמוקשים ימיים. אך במאה השנים האחרונות טורפדו היא מערכת נשק עם הנעה עצמית. זהו מעין מוקש ימי ארוך שנע במים בעצמו ומתפוצץ עם הפגיעה בכלי שייט ימי, או במטרה נייחת. הטורפדו יכול להתפוצץ גם בזמן ההתקרבות אל המטרה וניתן לשגר אותו מספינות, צוללות, מטוסים ואף ממסוקים.

השם טורפדו נגזר כפי הנראה מהמילה הלטינית "torpere", שפירושה "לשתק" או "להקשיח". הירי הראשון של טורפדו מצוללת התבצע ב-1886, בזמן שהצוללת הייתה בצלילה. זו הייתה הצוללת הטורקית "עבדולחמיד", שפותחה ונבנתה על ידי ממציא שבדי בשם ט'ורסטן נורדנפלט.


הנה סרטון אנימציה שמראה איך פועל טורפדו:

http://youtu.be/YbeQmfXE0ws?t=27s


התוצאות של טורפדו הפוגע באוניה:

http://youtu.be/zcvFFJarX1I


אנימציה שמראה איך עבד הטורפדו המוקדם, שפותח בשנת 1876:

http://youtu.be/afWsHCj7QJU


טורפדו בקולנוע - האם הוא יפגע במשחתת של טום הנקס?

https://youtu.be/INf4ukENbL4


והדגמה ללא קול של ירי טורפדו בחיל הים הישראלי:

http://youtu.be/wu3g840rcc0
מהו התותח?



התותח (Cannon) הוא כלי נשק חם, בעל יכולת ירי של פגזים, שלא סתם יורה אלא ממטיר אותם על האויב שבמרחק. שיטת הירי שלו מתבססת על פיצוץ של אבק שריפה, הגורם לירי של פגז התותח.

הקרב הראשון בהיסטוריה שיש לגביו תיעוד כל שימוש בתותחים היה בסין. מתועד כלי ירי, מבוסס אבק שרפה, שירה בקרב בשנת 1132. התותח הקדום הזה הגן אז על העיר דֶה-אָן, שבמחוז הֶבֵּיי של ימינו. מטרתו של התותח הייתה באותם ימים לשרוף את כלי המצור המנסים לאפשר פריצה אל העיר, כמו גם להשמיד מטרות אויב, במרחק של... 10 צעדים.

במערב התותח הופיע לראשונה אצלנו, כאן בארץ, בעמק יזרעאל. זה היה בקרב עין ג'אלות המפורסם, בשנת 1260. זה הקרב בו ירו הממלוכים בתותחים לראשונה. ככל הידוע הם למדו כיצד להשתמש באבק שריפה מהמונגולים שבאסיה. למרבה האירוניה, בקרב החשוב במיוחד הזה הם נלחמו והביסו את הצבא המונגולי ועצרו את התפשטותו לאירופה.

רבים מתבלבלים במה שמוגדר תותח וחושבים שתותחים חייבים להיות גדולים, על גלגלים ולירות פגזים ענקיים. הגדרה זו של תותח אינה מדויקת ואף. לא נכונה.

תותח מוגדר כיום ככלי ירייה חם ובעל קליבר של 20 מ"מ ומעלה. אבל יוצא שלצד התותחים הכבדים יש גם תותחים קטנים יחסית ואוטומטיים. אחד המפורסמים שבהם הוא תותח הוולקן או ה-M61, שיכולים לירות אלפי פגזים קטנים בדקה.

תותח הוולקן, למשל, מותקן כיום על מטוסים רבים בצבאות העולם ומאפשר הפלה של מטוסים באמצעות חירור גופם במאות חורים קטלניים לגוף המטוס.


כך התותח פועל:

https://youtu.be/g1WmUjXtJrk


כך יורים בתותח:

https://youtu.be/V0yjU7Z05A4


כך ירו בתותח במאה ה-18:

https://youtu.be/cy99rH16gQk


מי שרוצה לראות כיצד יורים בני אדם בתותח אז הנה:

https://youtu.be/4RHGgCVDc_E


והנה תותח הוולקן המיתולוגי (בעברית):

https://youtu.be/AlGrTsbXs3k
מהו תת-המקלע המהפכני עוזי?



על אף שכבר שנים רבות חלפו מאז פותח ונמכר, תת המקלע עוזי הוא עדיין כלי הנשק הישראלי המוכר ביותר בעולם ואחת ההמצאות הכי מפורסמות של ישראל.

את פיתוח תת המקלע עוזי החל המפתח עוזי גל ב-1949 והשלימו בשנת 1955. העוזי הפך לכלי נשק מוכר ופופולרי בכל העולם ונמכר בכמויות עצומות ברחבי העולם. להצלחה שלו תרמו פעולות הצנחנים ביחידת ה-101 ובמבצע קדש והניצחון הישראלי המדהים של צהל במלחמת ששת הימים. העוזי הצטלם ברבות מתמונות הניצחון של המלחמה וזכה לפרסום רב בעולם.

העוזי נחשב נשק מצוין ואיכותי במיוחד. הוא היה נשק עם חלקים מעטים יחסית, אמין מאד, תפעולו היה קל ותחזוקתו הייתה פשוטה. היכולת לבצע ירי אוטומטי מלא בכלי נשק כה קטן ונוח לנשיאה הייתה נדירה והפכה אותו לכלי נשק אידאלי לפעולות קומנדו.

אך חוסר הדיוק שלו בירי לטווחים ארוכים (בשל הקנה הקצר, כמו תתי מקלע רבים) הביאה לכך שעם המצאת רובי הסער, כמו הגליל וה-m16, הוא הוחלף בצה"ל לתמיד.

חיילות וכוחות מיוחדים אמנם עשו בו שימוש בשנים שלאחר מכן, אך פליטות הכדורים שלו הביאו להחלפתו ההדרגתית גם בקרבם.

למרבה האירוניה, במקום להמשיך ולהיות תת-מקלע שמשמש את צבא ההגנה לישראל, הפך העוזי בעולם לכלי נשק פופולארי הן אצל כנופיות פשע והן במשטרות וחברות אבטחה רבות בעולם. המוניטין שלו נע מנשק להגנה לנשק שבו משתמשים לא פעם דווקא פושעים.

בנוסף לתת המקלע המקורי, פותחו ויוצרו עם השנים דגמים נוספים שלו, כמו מיני עוזי, אקדח עוזי ומיקרו עוזי.


הנה סיפורו של העוזי (עברית):

https://youtu.be/m30kyfMSCa8


כך הוא הפך מנשק ישראלי להצלחה עולמית:

https://youtu.be/F6UWrOmiYR4


מפתחו עוזי גל:

https://youtu.be/SfyTxq_FTAU


תכונות העוזי:

https://youtu.be/YxzZJjDRdeo


אישה מתוודעת לעוזי במטווח:

https://youtu.be/OwZTMB6wT7A


העוזי במצב של תת-מקלע:

https://youtu.be/s30IjVts73M?end=5m15s


מיני עוזי:

https://youtu.be/6rZtIyEFJpE


וירי במיקרו-עוזי:

https://youtu.be/1nP9oQJfLfk
איך רקטות טסות?



הרקטה (Rocket) היא מעין גליל שמשוגר, בעזרת משגר רקטות, למרחקים קצרים של עד 250 מטרים. הרקטה משוגרת ומונעת בעזרת מנוע רקטי שנמצא בחלקה האחורי של הרקטה ודוחף אותה קדימה. בניגוד לטיל, שהוא מיועד גם למרחקים אדירים, פגיעות הרקטה אינן מדויקות והיא אינה מצויידת במערכת הנחיה, שמאפשרת לכוון אותה למטרה נקודתית. לכן נוהגים לשגר רקטות רבות בבת אחת לעבר המטרה ובכך להגדיל את הסיכוי לפגיעה.

המנוע הרקטי הוא שמבדיל את הרקטה מהפגז למשל. שניהם אמנם נורים ונעים בזכות כוח הדחף, אך בעוד שבפגז פועל הכוח רק כשהוא נמצא בקנה המשגר שלו (התותח), והוא נע בזכות המהירות הראשונית שפיתח, ברקטה פועל כוח הדחף גם לאחר השיגור, בשלב הראשון של התעופה שלה.


הנה ההיסטוריה של הרקטות בסקירה על אלה של החמאס (עברית):

https://youtu.be/hWkG1ntGkJw


סרטון שצולם מתוך טיל שממריא אל החלל:

https://youtu.be/zyq5eN9C4Cc


סוללות טילים יורות בצבא הרוסי (הילוך מהיר):

https://youtu.be/St1lbeBkTkc


אם תרצו לעשות ניסוי - כך בונים רקטה קטנה (עברית):

https://youtu.be/crUuk7qF5_U


וכך נשלחות וחוזרות מהחלל רקטות מודרניות לשימוש חוזר שמשגרות לחלל לוויין וחוזרות לכדור הארץ:

http://youtu.be/tfXa-zItqjU
מה הייתה תכנית ההגנה שנקראה "מלחמת הכוכבים"?



את תכנית ה-SDI, יוזמת ההגנה האסטרטגית שכונתה "מלחמת הכוכבים", יזם הממשל של נשיא ארה"ב רונלד רייגן בשלהי תקופת המלחמה הקרה (לקראת סוף התקופה).

התכנית נועדה להשמיד בחלל טילים בליסטיים (בין-יבשתיים) שעלולים להישלח לעבר ארה"ב. מטרת התכנית הייתה להשמיד את הטילים הללו מחוץ לאטמוספרה, בעת שהם עושים את דרכם לעבר אמריקה.

הרעיון היה שחלליות קרב ולוויינים ישמידו את הטילים הללו בחלל, בטרם יגרמו לנזק על פני כדור הארץ, בארצות הברית ובנות בריתה. זה היה אמור להיות שובר השוויון בין שתי המעצמות החזקות בעולם.

כשהוצגה לראשונה, התכנית זכתה לקיתונות של לעג וביקורת באמריקה. רבים בתקשורת התייחסו אליה כהזיה של נשיא לאומני, שלא נפטר עדיין מחלומות האקדוחנים של המערב הפרוע. אותו רייגן, חשוב לציין, היה בצעירותו שחקן מערבונים בהוליווד ומתנגדיו חגגו על הדימוי של האקדוחן ההוזה מהוליווד...

הכי מעניין הוא שעל אף שהתכנית מעולם לא באה לידי מימוש, היא הצליחה לתרום באופן משמעותי לקריסת ברית המועצות והגוש הקומוניסטי. זה קרה כשמרוץ החימוש בין הגושים, הגוש הקומוניסטי ולמולו ארה"ב וברית העולם החופשי, עלה כיתה. המשאבים שנדרשו לברית המועצות כדי להמשיך ולפתח נשק שיעמוד בפני ה-SDI היו גדולים מיכולותיה הכלכליות. רייגן פשוט רושש את האויב שלו והביא אותו להסדרי פירוק הנשק ביניהם.

גאוני ומפתיע. באופן מוזר ונדיר בפוליטיקה ובהיסטוריה האנושית, הצליחה תכנית שעוררה ביקורת ולעג, להשמיד לא טיל או שניים בחלל, אלא אימפריה גרעינית שלמה על פני כדור הארץ.


הנה סיפורה של תכנית "מלחמת הכוכבים" (עברית):

https://youtu.be/VQvtWOvxTrw


כך התכוון הנשיא רייגן להפוך את החלל לזירת קרב ולהגן על העולם כנגד טילים סובייטיים:

https://youtu.be/sMfmVzHZvkc


החזון של יוזמת ההגנה האסטרטגית בסרטון תעמולה חכם:

https://youtu.be/u1kSGsff7CY


הנשיא רייגן מציג את התכנית:

https://youtu.be/oyJjngsudW4


מערכת ההגנה של ברית נאט"ו מגשימה באופן מסוים כיום את התכנית ההיא.


וסרטון תיעודי על ההצלחה המסחררת של יוזמת ההגנה האסטרטגית:

https://youtu.be/nL0pNvo-BKw?long=yes
איך מיירטים לוויינים בחלל?



ללוויינים יש יכולת להיות כלי ריגול מצוין נגד צבאות ומדינות. בעת מלחמה הם גם יכולים לסייע לתקשורת של האויב נגדך. לכן היכולת ליירט או להפיל לוויינים היא חשובה מאוד בלוחמה המודרנית.

מדינות רבות מפתחות כיום נשק ליירוט לוויינים בעת מלחמה. יירוט כזה אינו פשוט, שכן הטילים שנורים לעבר הלוויין צריכים להיות בעלי מהירות שתאפשר את מהירות המילוט הדרושה ליציאה מהאטמוספירה ובעלי יכולת למצוא ולהשמיד את הלוויין בחלל, משימה שהיא ממש לא פשוטה.

המעצמות הגיעו בימינו למערכות נשק מדויקות ויודעות לבצע משימות של יירוט והשמדת לוויינים, אם כי מעולם זה לא נעשה. כלומר, לפחות עד נובמבר 2021 כשרוסיה פגעה בלווין ויצרה ענן רסיסים שסיכן את תחנת החלל הבינלאומית.

יירוט לוויין היא פעולה התקפית קשה ואלימה, שאין בה סיכוי לטעות. מדינה שתבצע אקט כזה מסתכנת במלחמה ובחרם על שיתופי פעולה בחלל. היא תמלא את החלל בעננים עם עשרות אלפי רסיסים שכל אחד מהם יפוצץ חללית או לוויין, אם וכאשר יפגע בהם.


הנה סרטון על מה שעושים ומה לא ביירוט לוויינים בחלל (עברית):

https://youtu.be/RSYfvVkQzLU


מעצמות שונות מפתחות טילים המאפשרים השמדה של לוויינים:

https://youtu.be/Bo0sd5xB3ic


והטכנולוגיה הצבאית הדרושה כדי ליירט לוויין מחוץ לכדור הארץ:

http://youtu.be/DvvCXctsCPY
איך פועלת כיפת ברזל?



כיפת ברזל (Iron Dome), מערכת יירוט מדהימה שפותחה בישראל, על מנת שתוכל להגן מהטילים והקטיושות שיורה חמאס מעזה.

איך היא מיירטת בדייקנות כזו ובדיוק נדיר של לא פחות מ-92% פגיעה?

אז כיפת הברזל מזהה רקטה או טיל שנורים לכיוון ישראל, מזהה שהוא עומד לפגוע בנקודה מיושבת ואז נכנסת לפעולה. היא יורה טיל שמטרתו ליירט את הרקטה או הטיל שנורים כדי לפגוע בנו.

הצלחותיה מרשימות והיא הולכת ומשתפרת, ככל שהיא פועלת. רמת הדיוק והניתוח של התוכנה שלה גדלים והולכים.

שיטת הפעולה של כיפת ברזל היא כזו: ראשית מתבצע גילוי הרקטה בנקודות זמן שונות במרחב, אז מחושבת תאוצת הרקטה, כיפת ברזל מוצאת את זווית התנועה שלה ואת השפעת כוח החיכוך של האוויר עליה ועל פי כל הנתונים ובאמצעות חישובים פיסיקליים מדויקים, נורה טיל היירוט לעבר הרקטה.

כיפת ברזל היא אחת משכבות ההגנה החשובות של מדינת ישראל, כנגד התקפות אויב. שכבות נוספות ניתן לראות באאוריקה בתגית "שכבות הגנה".


מהי כיפת ברזל? (עברית לילדים)

https://youtu.be/GT3dR_90Ekw?t=11s


יירוטי כיפת ברזל במבצע "שומר החומות" אפילו הצטלמו נהדר:

https://youtu.be/B6wsujROvXg


תולדות כיפת ברזל:

https://youtu.be/_eSZaCHXBVA


כך פועלת כיפת ברזל - לילדים (עברית):

https://youtu.be/3f9Qy4-tBFM


מערכת כיפת ברזל ודרך פעולתה (למבוגרים):

http://youtu.be/5L98QH-Y4s0


כך מיירט טיל כיפת ברזל את הרקטות של האויב בעזרת יכולת ההנחייה שלו:

https://youtu.be/b4a_ie0J0hU


חוויות של אזרחים תחת ההגנה של כיפת ברזל:

https://youtu.be/x_89139WKho


ובחיוך מסוים - אז למה בתקשורת מתעקשים שזו כיפת אההה ברזל?

https://youtu.be/lPVwRoMGNBM
האם צבאות יחסלו לוויינים בירי קרן לייזר מהקרקע?



קאלינה (Kalina) הוא שמו של פרויקט שמפתחת רוסיה בצפון אזור הקווקז, לפגוע, או כמו שהם מנסחים זאת - ליירוט של לוויינים.

מדובר במערכת לייזר שמטרתה ליירט לוויינים עוינים, אם כי המושג עוין נראה כרגע קצת ציני כשמדובר ברוסיה של 2022.

המשימה של כל הפרויקט היא למנוע מלוויינים של מדינות אחרות לצלם ולתצפת מעל רוסיה או לתקוף בה בעתיד.

את המערכת הזו הרוסים בנו בפסגת הר ברכס הקווקז, הר שגובהו שני קילומטרים ונמצא לא רחוק מהעיר זלנצ'וקסקייה, בה מתגוררים האסטרונומים הרוסים שמעורבים בפרויקט.

על ההר נבנה מערכת לייזר אופטית מבוסס טלסקופים. אחד מהם מיועד לכוון אלומות לייזר מדויקות לעבר לווייניים שחגים בחלל, מסביב לכדור הארץ.

כל המערך הזה פועל באמצעות קרני לייזר, המתואמות עם טלסקופ, בעזרת מראות מסתובבות ומתכווננות, כדי ליירט את הלוויין.

היירוט מתבצע באמצעות תקיפה של מערכות האופטיקה, הצילום והמעקב של הלוויין המותקף, בזמן שהוא נמצא מעל אדמת רוסיה.

לידת הפרוייקט היא איפה שהוא בסביבות שנת 2011, אבל עיכובים שונים גרמו להאטה בו. במערב סבורים שמאז 2019 המערכת היא מבצעית, כלומר יכולה להשבית לוויינים, באמצעות מערכת לייזר ניידת שהותקנה בה בשלב הזה.

הקאלינה, אגב, היא לא המערכת הראשונה שנועדה מבחינת רוסיה למנוע מלוויינים לטוס מעליה למטרות תצפית או תקיפה. בעבר הם פיתחו לפחות שתי מערכות לייזר נגד לוויינים, שבמערב לא ברורה הכשירות המבצעית שלהן. אחת מהן היא ה"סמולה", מערכת יירוט לוויינים שהותקנה על משאית והשנייה "סוקול-אשלון", מערכת דומה ומוטסת למטרה זו.

לא מן הנמנע שמעצמות נוספות פיתחו, מפתחות או יפתחו גם הן "מחסלי לוויינים" שכאלה, כולל מערכות שיפגעו בלוויין באופן מלא, יוציאו אותו משימוש ויהפכו אותו לגרוטאה שמרחפת בחלל.

המערכות הללו הן, מכל מקום, עוד שלב ביישום הצבאי שמקרב את האנושות להגשמת חזונו הלא מלהיב של ניקולה טסלה, גאון הטכנולוגיה שחזה כבר לפני מאה את "קרני מוות", ללוחמה באמצעות אנרגיה עוצמתית ומרוכזת בקרניים אלימות, שהיום אנו מכירים בתור "קרני לייזר".


הנה סיפורו של פרויקט קאלינה:

https://youtu.be/twIu_O0haNM


טילים לחיסול לוויינים כבר נוסו בהצלחה על ידי רוסיה:

https://youtu.be/Bo0sd5xB3ic


אם נשק הלייזר אוטוטו מגיע למטוסי קרב אז ודאי שיוכל להיות מכוון מהקרקע אל לוויין (עברית):

https://youtu.be/bFBl4TWduJ8


מצגת וידאו על הפרויקט של פוטין:

https://youtu.be/dp0ke6GVt0c


רוסיה לא לבד - ישראל כבר בשלב, מתקדם של פיתוח מערכת לייזר להשמדת טילים:

https://youtu.be/TG2kUanmo5U?long=yes


מהו תותח הלייזר המהפכני?



טכנולוגיית ירי באמצעות קרני לייזר בסגנון "מלחמת הכוכבים" מפותחת על ידי ממשלת ארצות הברית לקראת עתיד שהוא כלל אינו בדיוני.

ארכימדס החל עוד ביוון העתיקה במיקוד קרני שמש לקרן מרוכזת ששרפה ספינות אויב. אלברט איינשטיין היה זה שהציב את התשתית התיאורטית לנשק הלייזר שיפעל בקרן לייזר מרכזת. ניקולה טסלה יצר, גם בתחום הזה, חזון טכנולוגי של "קרני מוות" ובימינו מהנדסים מנסים להשלים את פיתוח ירי הלייזר לכדי נשק יעיל וחדשני.

באמצעות סוכנות המחקר והפיתוח שלו לאמצעי הגנה DARPA, וחברת לוקהיד מרטין, מפתח הצבא האמריקאי תותח לייזר (Laser attack weapon) שיופעל ממטוסים וישמיד כלי טיס ויעדים של האוייב, בקלות ובדיוק מדהים.

בניגוד לטילים של ההווה, הנשק העתידני הזה יוכל לחלוש על 360 מעלות מסביבת המטוס היורה. האפשרות המדהימה היא היכולת לירות על כלי טיס של האויב לכל הצדדים שמסביב למטוס אך גם מעליו ומתחתיו ואפילו מאחורי המטוס היורה.

המבחנים הצבאיים והאיירודינמיים שנעשים כיום על הנשק העתידני יוכיחו אם מדובר בנשק בטוח ויעיל.

אגב, אם תותחי הלייזר האווייריים ייכנסו לשירות פעיל הרי שמדובר בהגשמת חזונו של גאון הטכנולוגיה ניקולה טסלה, שחזה כבר לפני 100 שנים את קיומן של "קרני מוות" ללוחמה כזו וניבא שיום יבוא וקרני לייזר רבות עוצמה יאפשרו בדיוק את זה.


בקרוב נשק הלייזר הזה יגיע למטוסי קרב (עברית):

https://youtu.be/bFBl4TWduJ8


דיווח של הצי האמריקאי על תותחי הלייזר הללו:

https://youtu.be/EqN2v8iVuqg


דיווחים וציטטות של בכיר בצבא האמריקאי על שימוש מבצעי שנעשה בנשק הזה במפרץ הפרסי:

https://youtu.be/hFPl2O84xJU


התקנות ראשונות כבר פועלות באמריקה:

https://youtu.be/N-SCnrmRrKg


וחזונו של טסלה שהופך לממשי:

http://youtu.be/3bEs7IvBToM


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.