» «
מערכת העיכול
איך פועלת מערכת העיכול?



מערכת העיכול (Digestive System) נועדה לפרק את המזון שאנו אוכלים, לחלקים זעירים מאוד. יש בגופנו חומרים שמסייעים בעיכול המזון מה שאומר זהאוכל שאנו אוכלים מתעכל בגופנו וכך יכול הדם להעביר חומרי הזנה אל כל חלקי הגוף.

מערכת העיכול משמשת כחלק מחילוף החומרים בגוף, המטבוליזם. חילוף החומרים נועד כדי לצבור אנרגיה בגוף ולהזין אותו.

חלקה העיקרי של מערכת העיכול הוא צינור ארוך, תעלת המזון, העובר מהפה ומגיע עד לחלחולת. שרירים המצויים לאורכה של תעלת המזון הזו הם שדוחפים את המזון דרכה.

כך עובר המזון שלעסנו מהפה, דרך הוושט ועד אל הקיבה. כאן מפרקת מערכת העיכול את המזון, בעזרת חומצות הקיבה ואנזימים שיש בה. בתהליך שנמשך בין שעתיים לארבע שעות, המזון הופך לנוזלי. מכאן הוא עובר דרך שלושת חלקיו של המעי הדק, הארוך והמפותל: התריסריון, שהוא החלק העליון של המעי הדק, המעי הריק והמעי הכרוך.

עתה מפרקים את חלקי המזון, מיצי העיכול מכיס המרה ומהלבלב. דרך סיסים דמויי אצבעות זעירות, המרפדים מבפנים את דפנות המעי הדק, מסוננים חלקיקי מזון זעירים, היישר אל תוך הדם. למעשה, מדובר במולקולות שהגוף מסוגל לספוג ולהעביר החוצה ממערכת העיכול לדם, אל הכבד וממנו לשאר חלקי הגוף.

המזון הלא מעוכל, לעומתם, מופרש כצואה, מהמעי הגס ומהגוף, דרך פי הטבעת, בצורה של צואה.


כך פועלים הכבד ומערכת העיכול שבגופנו (מתורגם):

http://youtu.be/wbh3SjzydnQ


הסבר בעברית:

https://youtu.be/NSn7b-zUBbA


תהליך העיכול הוא גם מעייף (עברית):

https://youtu.be/K7WSG5SRMPM


סיפורן של מחלות מעיים מעיקות (עברית):

https://youtu.be/4LS5s7ronD0


ובאווירה אופטימית יותר - סרטון משעשע על מערכת העיכול (עברית):

http://youtu.be/Pzb6F0SVOKg
כבד
למה אנו צריכים את הכבד בגופנו ומה הוא עושה?



על אף שרובנו איננו יודעים על כך, הכבד (Liver) הוא בעל תפקיד חשוב מאד בגופנו. למעשה הוא בראש ובראשונה סוג של מפעל פנים-גופי ליצירת חומרי עיכול מזון.

בכך הוא מהווה שחקן מרכזי בחילוף החומרים בגופנו, במטבוליזם. חילוף החומרים בגוף נועד ומשמש את הגוף בכדי לצבור אנרגיה.

בגופם של בעלי החיים, מייצר הכבד כאמור חומרים המסייעים בעיכול המזון. לאחר שהכבד מסייע לעיכול האוכל שאנו אוכלים, הוא גם זה שדואג להיפטר מהרעלים שיש לנו בדם ולפנותם מגופנו.

בנוסף להפקת כימיקלים הנחוצים לעיכול, יש לכבד עוד תפקידים שונים בחילוף החומרים. ביניהם נטרול רעלים ויצירה של מולקולות חלבונים.

אבל לכבד לא רק חשיבות עליונה בתפקודי הגוף - הוא גם מהאיברים היחידים שעדיין לא ניתן להחליף באיבר מלאכותי מעשה ידי אדם. זו הסיבה העיקרית שהשתלות כבד הן הכרחיות במקרים רבים של פגיעה בו, שכן ללא כבד לא יכול גופנו להתקיים.


כך פועל הכבד שבגופנו (מתורגם):

http://youtu.be/wbh3SjzydnQ


ועוד מעט על הכבד שבגופנו:

http://youtu.be/tat0QYxlCbo
פרוביוטיקה
מהם החיידקים הידידותיים של הפרוביוטיקה?



בעשורים האחרונים הפכה הפרוביוטיקה (Probiotics) לאחד הנושאים המעניינים במדע. לפיה חיידקים מסוימים מסייעים לאיזון ולתפקוד משופר של אוכלוסיית החיידקים החיוניים למערכת העיכול.

פרוביוטיקה היא גישה ברפואה המעודדת צריכת תוספי מזון ומזון שבהם חיידקים ידידותיים לגוף.

החיידקים הידידותיים, הוא נושא העוסק בחיידקים שלא זו בלבד שאינם מזיקים לבני אדם, אלא מסייעים בכך שהם מסייעים לחיזוק מערכת החיסון האנושית.

מרבית החיידקים, מהמזיקים שבהם ועד לידידותיים, מצויים בגופנו בכל מקום. ועדיין - החיידקים הללו מרוכזים אצל האדם בעיקר במעיים.

ריכוז גבוה של חיידקים מזיקים מעלה בגוף את הסיכון למחלות. במקביל מסייע הריכוז הגבוה של חיידקים ידידותיים, למערכת החיסון להילחם במחלות.

לשונית, מושג ה"פרו-ביוטיקה" הוא הלחם שבעברית פירושו 'בעד חיים'. ביוונית, התחילית 'פרו' פירושה 'בעד' ו'ביוטיקה' או 'ביו', שמשמעותה בלטינית 'חיים'. למעשה, זהו ההיפוך של הצירוף 'אנטיביוטיקה' שפירושו 'נגד חיים'.

אגב, המושגים הנוגדים הללו מקבלים משמעות נוספת מהעובדה המדעית שמה שפוגע במיוחד בחיידקי הפרוביוטיקה שלנו היא אנטיביוטיקה שאנו צורכים בעת מחלה, או מבשר בעלי חיים שטופלו באנטיביוטיקה.


#מוצרי מזון עם תוספת פרוביוטיקה
ברור שתעשיית הפרוביוטיקה די פורחת במקומות שונים בעולם, כולל בישראל. רבים יודעים לספר מניסיונם או מעידים על יעילות הפרוביוטיקה.

ישנם מספר חיידקים ידידותיים הנמכרים כתוספי מזון. כמה סוגים כאלו ניתן למצוא כיום במוצרי חלב מוחמצים, במיוחד יוגורט.

ועדיין, ישנם חוקרים, ביניהם ישראלים, המערערים על תעשיית זו וטוענים שהיא עלולה להזיק. מחקרים מראים שהנושא ראוי להיבחן לעומק ולא מעט מהם מטילים ספק ביעילות הבריאותית של הפרוביוטיקה.

כך או כך, בין מדע לשיווק יש פער והבדל משמעותיים. על אף העובדה שרבים המומחים שחלוקים לגבי האפקטיביות הבריאותית של תוספי מזון פרוביוטיים אלו, חל בשנים האחרונות גידול במכירת מוצרי חלב פרוביוטיים לציבור.


הנה הסבר על החיידקים הפרוביוטיים (עברית):

https://youtu.be/FohYorHrdVo


החיידקים שבמעיים מושפעים ומשפיעים על העיכול והבריאות ויש לנו השפעה עליהם (מתורגם):

https://youtu.be/1sISguPDlhY


הזנה של חיידקים ידידותיים לבניינים (מתורגם):

http://youtu.be/A4fUu9OLUMA


כמוסות פרוביוטיות שמוצעות למכירה מכילות כל אחת 10 מיליארד חיידקים טובים ובריאים (עברית):

https://youtu.be/IwuYfccQZvY


ומחקרים שמסבירים שצריכת כדורים כאלה עם חיידקים פרוביוטיים היא כלל לא בריאה (עברית):

https://youtu.be/cZdb8D43-LM
קיבה
מה גודלה של הקיבה שלנו?



תפקיד הקיבה הוא איחסון מזון ופירוקו לצורך הזנת הגוף. לקיבה אין גודל קבוע. ויקיפדיה מציינת שנפח הקיבה יכול לנוע בין 50 מ"ל לליטר וחצי אבל הנתונים הם עוד יותר מרשימים. הקיבה שלנו מאד גמישה וכשאנו אוכלים לשובע היא יכולה לגדול לגודל של 4 ליטרים, בערך כמו שניים וחצי בקבוקי קולה משפחתיים.

כשהקיבה ריקה, גודלה הוא בקושי כמו אגרוף של ילד..



הנה הקיבה ודרך פעולתה:

http://youtu.be/KAfnIPYN0X0

מערכת העיכול

נפיחה
מהי נפיחה?



הנפיחה (Fart), שיש המכנים אותה במילה הגרמנית "פְלוֹץ" או במילה התנ"כית נאד, היא פליטה של גזים מפי הטבעת. הנפיחה היא תוצאה של פעולת מערכת העיכול, לרוב בשל אכילת מאכלים מסוימים או אכילה מהירה מדי.

מבחינת נימוס, נפיחה בציבור אינה מנומסת ונהוג לצאת לשירותים ולשחררה. מבחינה בריאותית, כליאת הגזים בבטן עלולה להכאיב והימנעות משחרור של הנפיחה, אינה מומלצת באופן קבוע. מחקרים מראים שהנפיחות טובות לבריאות.. אבל בבקשה, לא ליד החבר'ה!


הנה הסבר על מקורו של הגז היוצא מגופנו (מתורגם):

http://youtu.be/GTvnjaUU6Xk?t=6s


הצד הבריאותי של הנפיחות או הפלוצים שטובים לבריאות (עברית):

http://youtu.be/LObj7GTgwY8


יש אנשים שהגזים שלהם נובעים מתסמונת מעי רגיז - אל תקשו עליהם (עברית):

https://youtu.be/5JCI4XYowjw


ליצן שהחליט לצלם תגובות של אנשים:

http://youtu.be/996K9evzK10


ובחיוך - סוגי נפיחות:

https://youtu.be/C8NU5nLxqBI
מרק עוף
האם מרק עוף אכן מציע אנטיביוטיקה טבעית?



רובנו מסכימים שאין כמו מרק עוף ביתי בימים הגשומים והקרירים של החורף. כשהסערה משתוללת מסביב, מרק עוף מציע לנו את הנחמה המושלמת.

עם לא מעט מזונות הנחשבים לבריאים בזכות תערובות הוויטמינים והמינרלים שמצויים בהם, בכל זאת יש מנה הנחשבת לבעלת השפעה בריאותית טובה יותר מאחרות. מרק העוף.

רבים רואים במרק עוף (Chicken Soup) את הפניצילין היהודי, תרופת הסבתא האולטימטיבית וסוג של אנטיביוטיקה טבעית ועממית. יותר ויותר מחקרים מראים שיש בבירור משהו באמונה העממית הזו.

כבר אצל היפוקרטס, הרופא היווני שנחשב לאבי הרפואה, מוזכרים היתרונות של השימוש במרק צח מעצמות לטיפול בבעיות מעיים. גם הרמב"ם מציין, במאה ה-12, את היכולת של מרק כזה לעכב התפתחות של זיהומים ויראליים בגוף.

מרק העוף נחשב באופן מסורתי כתרופה להתקררות ולעוד מחלות. בנוסף, המרכיבים השונים במרק העוף מסייעים ומקדמים עוד יתרונות בריאותיים שנוגעים לכלל בריאות שלנו.

אז אין ויכוח על השם שיצא למרק העוף של אימא, אבל האם יש לדימוי הזה תמיכה מדעית? - הרי עד לא מזמן היו אנשי המדע ספקנים לגבי התועלת האמיתית שבו. רבים מהם בכלל ייחסו את סגולות המרפא שלו להשפעה פסיכולוגית, משהו כמו נשיקה שמרגיעה כאב, כשאימא או אבא נושקים במקום שקיבלנו בו מכה, או לאפקט הפלצבו הנובע מהתחושה הנעימה שמספק לנו מרק העוף.

ובכן, הגורמים להצטננות הם נגיפים, וירוסים ובכלל לא חיידקים. נראה שלמרק עוף יש דרך מסתורית, או לפחות כזו שאינה מוסברת לחלוטין, להילחם באותם וירוסים. המרק החם הזה מצליח לסייע לפרק את הגודש הידוע שאנו חשים בהצטננות או שפעת.

היום אנו יודעים שהוא תורם לחיזוק מערכת העיכול ולחיזוקה של מערכת החיסון, בה הוא משפר את פעילות התאים הלבנים שנלחמים בזיהומים.

חזקה גם העובדה שהמרק הזה מקל על הסימפטומים של המחלה, על ידי חימום דרכי הנשימה העליונות והקלת קשיי נשימה ושיעול. עם הזמן התגלה יותר מזה - שתיית מרק צח יעילה יותר לזה משתיית מים חמים רגילים.

בנוסף לחמימות של המרק, גם המלח שבו מסוגל לתרום ולהרגיע כאבי גרון. לא מעט מחקרים מראים שיש במרק העוף גם אי אילו תכונות אנטי-דלקתיות, המקילות על הגודש ועל תסמיני התקררות בדלקות בדרכי הנשימה העליונות.

לא נמשיך עם עוד הרבה נתונים, כמו מרכיבי סחוס וקולגן שמתפרקים בעקבות הבישול האיטי, מהעצמות שבמרק אל הנוזל שבו ובכך מסייעים להפחתת דלקת מפרקים ומכאוביה ולשמירה על עצמות חזקות. אותו קולגן, ביחד עם הסיליקה ונוזלי המרק גם שומרים על בריאות העור. גם הג'לטין במרק, שכבת החומר המפורסמת שיושבת על המרק כשהוא יוצא מהמקרר, מעודד גדילה של ציפורניים חזקות וצמיחת שיער בריא.

ומעבר לתכונות הריפוי שלו, מרק העוף גם מספק לגוף החולה נוזלים הכרחיים. למרבית האנשים חסרים נוזלים בחורף, משום שאיננו מרגישים בו צמא כמו בקיץ. הוא גם מתגבר בגופנו את כמות הנתרן והאשלגן. הנתרן מגיע מהעוף שבמרק והאשלגן - מהירקות שנוספו לו ושאנו אוכלים פחות בחורף. ביניהם בולטים גזר, קישואים, בצל, פטרוזיליה, שמיר ודלעת.

אז נראה שסבתא צדקה. ברור עתה שהדימוי שיצא בשנים האחרונות למרק העוף כ"מזון העל החדש" הוא מוצדק, גם אם מעט מוגזם. לפחות נקפיד מעתה לא לזלזל ב"עוף המכובס" ממרק העוף ונדע שהוא תורם לבריאותנו כמעט כמו התרופות שאנו צורכים בזמן מחלה ופסיכולוגית אף יותר. בתיאבון ורק בריאות!


הנה היתרונות של מרק העוף:

https://youtu.be/uee4ElZNSPw


מתכון של מרק העוף:

https://youtu.be/h8vs-U6ERGM


ויש את המרק התימני, הלא פחות בריא:

https://youtu.be/YqiTwzBnOEk
אולקוס
איך נוצח האולקוס או כיב הקיבה?


אולקוס (Ulcer), בעברית כיב, גורם לכאבים איומים אצל מי שלוקים בו. הוא מתבטא בחור או בפגם בשכבת הציפוי של איברים במערכת העיכול בגופנו, כמו הקיבה והתריסריון, שהוא חלקו העליון של המעי הדק.

שנים רבות סברו שהגורמים לו היו דברים כמו חומצה ואנזים בשם פפסין (Pepsin). היו אפילו מחשבות שהבעיה קשורה בדיכאון ובמצבים רגשיים. אבל האמצעים הרפואיים נגדם היו פשוט לא יעילים.

בשלב מסוים, בסוף המאה ה-20, החלו שני חוקרים בניסוי פורץ דרך, שפנה לכיוון הבקטריאלי דווקא. טענתם הייתה שדווקא חיידק הוא הגורם לכיב. החיידק הזה, שנקרא הֶלִיקוֹבַּקְטֶר פִּילוֹרִי (Helicobacter pylori), הוא האשם באולקוס. הוא שורד את החומציות המטורפת שבקיבה, בה מתים כל החיידקים האחרים ומנצח את גופנו. זו הייתה טענה שעוררה ביקורת כמעט מקיר לקיר בקרב המומחים בתחום.

השינוי חל כשבמהלך הניסוי הדביק את עצמו אחד מהשניים בחיידקים הללו, שלדעתם גורמים לכיב הקיבה. הוא הביא את עצמו למצב רפואי קשה, שנבע מהדבקה עצמית באולקוס. אבל בניגוד לכל טענות עמיתיהם, הוא הצליח לרפא את עצמו בטיפול אנטיביוטיקה.

כך ניצחו זוג החוקרים והצליחו להוכיח שבקטריה בת 50 אלף שנים, שמצויה בקיבתם של מחצית מתושבי העולם, היא הגורמת לאולקוס. די מהר החליפו פרס נובל והערכה מקיר לקיר לתגלית המוכחת שלהם, את הלעג והבוז של עמיתיהם, חוקרי האולקוס בעולם, כלפי השערתם, שאותה בקטריה היא שגורמת לאולקוס.


הנה סרטון המספר כיצד הובס האולקוס באמצעות תגלית פשוטה ומסוכנת (מתורגם):

https://youtu.be/V_U6czbDHLE


הריפוי מתבצע כיום בשילוב אנטיביוטיקות עם הורדת חומציות הקיבה (עברית):

https://youtu.be/HXYIa2EU1I4


וטיפול טבעי, מסתבר, יכול גם הוא לנצח את הבקטריה החזקה הזו (עברית):

https://youtu.be/SDx4aA3ohWo
מתאן
האם רק גזים של כבשים ופרות פוגעים בכדור הארץ?



ישנם כמה גזי חממה וגז המתאן הוא רק אחד מהגורמים להתחממות של כדור הארץ. גז זה נוצר ברובו מריכוזי חיידקים בשדות אורז וביצות. מסתבר שפעילות חיידקים במעיים של עדרי הכבשים העצומים בניו-זילנד למשל ובעולם כולו, מחמירים גם הם את הבעיה האקולוגית של הפגיעה באוזון. הגזים שפולטים בעלי חיים מעלי גירה כאלה, כמו כבשים ופרות, בעיקר בנפיחות וגיהוקים, מכילים גם הם גז מתאן שפוגעים גם הוא בשכבת האוזון.

המתאן יוצר הרבה יותר נזק מהפחמן הדו חמצני. מדובר באחד הגורמים הקשים להתחממות כדור הארץ!


הנה סרטון על גז המתאן שנוצר בחוות הבקר והנסיון לעצור את תרומתו להתחממות כדור הארץ:

http://youtu.be/V8QCDHAG9tk


וגורמים נוספים להתחממות הגלובלית (עברית):

http://youtu.be/DDJUYXN34gM


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.