» «

מערכת השתן

מערכת השתן
מה תפקידה של מערכת השתן?



מערכת השתן בגופנו (Urinary system) היא מנגנון מרתק, המאפשר לגופנו להיפטר מעודפי הנוזלים, הפסולת והמלחים שבו. המערכת הזו כוללת שתי כליות, שני שופכנים היוצאים מהן, שלפוחית השתן וצינור השופכה.

תפקיד המערכת לסנן את חומרי הפסולת מהדם ובאמצעות מערכת של צינורות, לסלק אותם מגופנו.

כדי לסנן את הדם מערכת השתן משתמשת בשתי הכליות שבגוף. הכליות הן בעצם מסנני דם פנימיים, המנקים את הדם שבגופנו ובגופם של כל בעלי החיים.

גודלן של הכליות הוא כגודל של אגרוף ויש להן צורה של גרגר שעועית. הן ממוקמות בחלקה האחורי העליון של הבטן, כשהצלעות התחתונות מגינות עליהן.

את הדם אל הכליות מובילים עורקים גדולים יחסית. בכל כליה יש כמיליון נָפרונים זעירים, שכל אחד מהם מורכב מצינורית ומיחידת סינון הנקראת פקעית. הפקעית של הנפרון בנויה מאוסף כלי דם זעירים שמוקפים במעין קופסה חלולה שנקראת על שמו של באומן.

בשלב הזה מסננות הכליות את הדם. לאחר שהדם מסונן בכליות, הוא יוצא מסונן, דרך ורידי הכליות. מרבית המים והחומרים המומסים שבהן מוחזרים עתה למערכת הדם. בתהליך הסינון יוצא מן הכליות נוזל מימי שהוא השתן.

שני צינורות המכונים שופכנים יעבירו את השתן הזה אל שלפוחית השתן שנמצאת בתחתית הבטן. השלפוחית, מעין שק קטן שמחובר לכליות, מאחסנת את השתן עד שנפריד אותו מהגוף, דרך צינור השופכה שלנו.


הנה מערכת השתן של הגוף (מתורגם):

https://youtu.be/RacE1CYtFb8


הצצה למערכת ההפרשה:

https://youtu.be/my16tCs9uKE


מדריכה מסבירה בפירוט (עברית):

https://youtu.be/jJAgd3qk27E


והסבר אנטומי מלא של מערכת זו (עברית):

https://youtu.be/A58wHy3_vI4
שתן
מהו השתן שלנו ואיך הוא נוצר בגוף?



שתן (Urine), או פיפי, כמו שרבים מאיתנו מכנים אותו, הוא פסולת נוזלית שהגוף מפריש החוצה. השתן מופרש מהכליות, שהם מעין מסנני דם שמנקים את הדם שבגופם של בעלי חיים.

לאחר שהשתן נוצר בכליות, הוא מצטבר בשלפוחית השתן, שהיא מעין שק קטן שמחובר לכליות. השתן ממתין בשלפוחית השתן עד להשתנה - פעולה שבה מפרישים בעלי החיים את השתן מהגוף, דרך השופכה.

עם השתן מופרשים החומרים הזרים מהגוף. ריחו הוא ייחודי לכל בעל חיים ומושפע מתזונתו. לכן מריחים בעלי חיים רבים את השתן ומשתמשים בו כצורת תקשורת ביניהם. זו הסיבה שכלב למשל, כשהוא מריח שתן של כלב אחר, הוא ישאיר לידו את השתן שלו.


הנה סרטון על השתן וכיצד הוא מופרש (מתורגם):

https://youtu.be/RacE1CYtFb8


והאם יש נזק למי שמתאפק הרבה? (מתורגם)

https://youtu.be/Ze4Qmpq48AQ
כליות
מהן ומה תפקיד הכליות בגוף?



תפקיד הכליות (Kidneys) בגופם של בני אדם ובעלי חיים הוא לנקות את הדם ולהפוך את המים המיותרים, שאין לגוף צורך בהם, לשתן.

מדהים שהכליות הוא כפל האיברים היחיד בגוף האנושי, המסוגל לתפקד באופן מלא גם כאשר רק אחד מהם פעיל. במוח, למשל, כל צד אחראי לתפקודים שונים ולכן אי אפשר לוותר על אף אחד מהם. גם בעיניים זה לא יעבוד עם עין אחת בלבד, כי האדם זקוק לזוג עיניים בכדי לראות ראיית עומק, כלומר בתלת-ממד. שתי אוזנינו גם הן מאפשרות לנו להבחין מאיזה כיוון מגיע רעש או צליל כלשהו ועם אוזן אחת זה בלתי אפשרי. כך גם ביתר האיברים הכפולים שבגופנו. רק הכליות יכולות לעבוד לבדן ועדיין למלא את התפקיד של שתיים, ללא בעיות.

המשמעות הרפואית של זה היא שכליה היא האיבר היחיד שאדם חי יכול לתרום ועדיין להמשיך לחיות ולתפקד עם כיליה אחת, ללא בעיות מיוחדות. כל המחקרים הרפואיים מצאו שבתרומת כליה מן החי אין כל סיכון לתורם. גם הניתוחים להשתלה ולהוצאת הכליה מהתורם מתבצעים במעט מאוד סיכונים או חוסר נוחות. לתורמים בארץ מובטח שאם יחלו בכליה הנותרת או יחלה מי מבני משפחתם, הם יהיו הראשונים בתור להשתלה.

מי שכיליותיו אינן מתפקדות, לעומת זאת, צריך לסבול מטיפולי דיאליזה קשים ויומיומיים, במכשיר מיוחד שפותח לשם כך ומחליף את תפקודן של הכליות בניקוי המים המיותרים מהגוף.


הנה הכליות שבגופנו (מתורגם):

https://youtu.be/FN3MFhYPWWo


כך בנויות הכליות מבחינה אנטומית (עברית):

https://youtu.be/lea-P7Ry2go


ומה קורה לכליות כשאנחנו מתאפקים עם פיפי? (מתורגם)

https://youtu.be/Ze4Qmpq48AQ


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.