» «
שם במה
מהו שם במה ולמה הוא טוב?



אמנים רבים בוחרים להם שם במה (Stage name). מדובר בשם בדוי וזה קורה אם הם מחפשים שם קליט, ייחודי יותר משמם האמיתי, שם מעניין או כזה שיהיה אפילו מסתורי. לעתים שם כזה נחוץ להם כדי שיחביא דברים בעברם, או את זהותם האמיתית, למשל במקרה של אמנים ש"אמנותם" מביישת את משפחתם.

יש מקרים שבהם אמנים בוחרים שם בדוי, בשל רדיפה פוליטית. כזה הוא המקרה של "ציד המכשפות" שערך הסנטור ג'וזף מקארתי בשנות ה-50 בארצות הברית. הפוליטיקאי שרדף אנשים ולא מעט אנשי קולנוע, בהם חשד כקומוניסטים המאיימים על ארה"ב, גרם לכך שרבים מהבמאים והתסריטאים בהוליווד בחרו להם שם בדוי, שיאפשר להפיץ את סרטיהם, על אף החרם שהחרים אותם.

הוליווד היא כנראה יצרנים של שמות במה כאלה גם מסיבות של סכסוכים עסקיים. לא מעט במאי קולנוע שם יצרו במהלך השנים סרטים שעליהם חתמו בשם הבמה הזהה לכולם אלן סמית'י. זה היה סוד ששמרו עליו כולם, אך בשלב מסוים הוא התגלה לציבור הרחב ומאז האיגוד שלהם לא מרשה להם להשתמש בשם הגנרי הזה.


#רוצים דוגמאות לכוכבים גדולים ששמותיהם הם שמות במה?
דניס לויד הוא בחור ישראלי בשם ניר טיבור שהפך כוכב עולמי עם שם שבחר בחיפוש בגוגל.

ליידי גאגא הוא שם הבמה של בחורה בשם סטפני ג'ואן אנג'לינה ג'רמנוטה.

בוב דילן הוא שמו של בחור יהודי בשם רוברט צימרמן.

אלטון ג'ון הוא השם שבחר לעצמו רג'ינלד קנת דווייט.

ניקולס קייג' הוא ניקולס קופולה אבל לא רצה להתפרסם בצילו של דודו הבמאי הידוע פרנסיס פורד קופולה.

ענק ההיפ הופ אמינם הוא בעצם מרשל מת'רס ו"סקרילקס" הוא סוני-ג'ון מור.

בונו, הסולן המיתולוגי של להקת U2 הוא בעצם פול יוסון.

הקולנוען הנודע וודי אלן הוא בעצם אלן קניגסברג.

שמו של צ'ארלי שין הוא קַרְלוֹס אְרְוִּין אֵסְטֵבֵז.

וכמובן... מרילין מונרו הוא שמה האמיתי של בחורה פשוטה בשם נורמה ג'יין.


הנה ניר טיבור, אמן ישראלי שבחר את השם דניס לויד והצליח בגדול (עברית):

https://youtu.be/ZORHlFBBWYw


עוד מסיפור התגובות לשם שבחר והתחושה החייזרית של מי שנוסע בכל העולם ושואל בשביל מה (עברית):

https://youtu.be/hJ34xnEVkOE


שם הבמה הכי מפורסם בהיסטוריה הוא של מרילין מונרו ששמה המקורי הוא נורמה ג'יין וכך כתב לה אלטון ג'ון את "נר ברוח":

https://youtu.be/VHIMT6lmH-o


ומרשל מת'רס, בשבילכם גאון ההיפ הופ אמינם, הוא ראפר ששם הבמה שלו מרגש כי הוא מזכיר ממתק:

https://youtu.be/D4hAVemuQXY
לבכות לך
איך הפך המנון העצב הפרטי להספד לאומי?



אביב גפן, כוכב הרוק הישראלי של שנות ה-90 קיבל קשה מאד את מותו של חברו הקרוב ניר שפינר. הם תמכו זה בזה במהלך שנות התבגרות קשות, מדכאות ומתסכלות ולאביב זו הייתה אבידה גדולה. את "לבכות לך" כתב אביב לאחר שניר נהרג בתאונת דרכים, שהתרחשה בשעות הלילה, כשרכב חצה קו הפרדה לבן והתנגש ברכב בו נסע, בעת שחזר מהעבודה כטכנאי תאורה.

כשאביב השמיע את השיר לאריק איינשטיין, האחרון התרגש. התחושה אצל גפן הייתה שאיינשטיין יבצע את השיר באופן הולם, אך נוצר מתח ביניהם, כשאיינשטיין ביקש לבצע גרסה מינורית ועדינה יותר מזו שכתב אביב. לבסוף יצא השיר המרוכך, הופיע באלבום "יש בי אהבה" ב-1995 וזוהה עם אריק איינשטיין.

וכמו נביא לערב אחד, לערב מותו של ראש הממשלה יצחק רבין מגיע אביב כדי להזדהות. רגע לפני שהוא עולה לבמה הוא מחליט לשיר את "לבכות לך", על אף שאין שום קשר בין האירוע לנושא השיר המקונן והעצוב כל כך. הוא מבצע אותו בגירסתו המינורית, זו שאריק התעקש עליה בזמנו, ומקדישו ל"אנשים שכבר לא יראו את השלום". כמה דקות אחר כך הוא מתחבק עם רבין ורעייתו וזמן קצר לאחר שהוא ירד במדרגות, הוא שמע את היריות שהרגו את ראש הממשלה.

מיד בימים שלאחר מכן הפך השיר ששר אביב כמה דקות לפני הרצח ונכתב בעצם לחברו ניר, לשיר שמזוהה עם רבין ומבכה את השלום שנגוז.

מבולבלים? - זה רק מראה שלשירים יש חיים משל עצמם. שיר פרטי ואישי שנכתב לחבר, הופך ברגע לשיר לאומי, עם מאות ביצועים, פרסום עולמי ונדמה שאין טכס אזכרה או קליפ זיכרון שלא משמיע אותו.


הנה רבין ואביב נפגשים דקות אחרי שביצע את השיר בעצרת הרצח:

http://youtu.be/4f3LDSbtmog


אביב מופיע באזכרה לרבין:

https://youtu.be/_1z7fdTEK3Q


וערב הרצח שיכניס את השיר שהוקדש לניר לפנתיאון הלאומי:

http://youtu.be/5iE656Mhs8s


ומרצדס סוסה האגדית, גדולת הזמר הפורטוגלי, שרה אותו:

http://youtu.be/ZLwz9xLq6jo
שחקן
מה מניע את השחקנים?



השחקנים (Actors) מופיעים בתיאטרון, בטלוויזיה ובקולנוע. שחקנים רבים זוכים להצלחה גדולה והקהל נהנה לראותם בסרטים, הצגות וסדרות בטלוויזיה. אחרים משמשים במקצוע הזה, על אף הקשיים וחוסר הביטחון שבו, כי הם אוהבים את אמנות הבמה המיוחדת הזו.

המיומנות של השחקנים היא לגלם דמויות של אנשים שונים, במצבים שונים ובהקשרים עלילתיים המשתנים במהלך הדרמה. זו מיומנות מורכבת, הדורשת גם כישרון, אך גם עבודה מאומצת של לימוד, תחקיר ו"כניסה לדמות".

השחקנים מגלמים את הדמויות תוך שימוש בטכניקות שונות של משחק. הם מונחים בידי הבמאי, שמדריך אותם כיצד להעביר את הרגש והאווירה שהוא רוצה ליצור.

שחקנית שמגלמת דמות, למשל, תלמד אותה היטב, תשאל שאלות לגבי מיהי, מה הרקע שלה, מה מניע אותה,מה היא רוצה,ממה היא חוששת וכדומה. התשובות לכל השאלות הללו הן שמייצרות את האמינות שבה תגולם אותה דמות על ידה.

גם בקולנוע המשחק מהווה מרכיב מרכזי ואמנותי. משחק טוב יכול לגרום לצופה להתחבר ולהאמין בעולם המוצג על המסך. ההנאה מהצפייה בסרט קולנוע טוב נובעת מהאופן המיומן והאמנותי שבו המשחק של השחקנים משתלב ביחד כל רכיביו האחרים, כולל הבימוי, הצילום, העלילה, המוסיקה והאפקטים.

על אף שבעברית אומרים שהשחקן "משחק", המשחק בתיאטרון ובקולנוע אינו קל. זוהי עבודה שדורשת גם כישרון, אך גם לימוד מעמיק ותחקיר. שחקן יכול למצוא את עצמו לא פעם עושה תחקיר מורכב, מבלה תקופה במקום לא רגיל ואפילו קיצוני, כמו בית חולים לחולי נפש או יחידה צבאית לוחמת, רק כדי להבין טוב יותר את אורח חייה וחוויותיה של הדמות שהוא עתיד לגלם.

השחקנים משננים תפקידים ארוכים ומסובכים וזוכרים אותם בעל פה. גם זו מיומנות טכנית לא פשוטה, כששחקני תיאטרון לא פעם מופיעים במקביל, ערב אחרי ערב, בשתי הצגות שונות ואף יותר.


הנה שחקן בצילומים של סרט קולנוע (עברית):

http://youtu.be/q3psty6CLGg


השחקנית יובל שרף במונולוג - קטע אישי לשחקן אחד (עברית):

http://youtu.be/7YDPtVRp-Xg


ושחקנים בהצגת תיאטרון (עברית):

http://youtu.be/lQ_b4z1xjwg
מאדאם טוסו
מהו המוזיאון של מאדאם טוסו?



מוזיאון השעווה של מאדאם טוסו (Madame Tussaud) הוא המוזיאון היחידי שבו תוכלו לפגוש והלצטלם עם האנשים המפורסמים בהיסטוריה ובעולם של היום. כאן מפוסלים בשעווה אישים מהתרבות, ההיסטוריה, האמנות והמדע, לצד מדינאים וידוענים מכל קצווי תבל.

הכל התחיל מפסלת שעווה צרפתית בשם מארי טוסו, שהקימה את מה שייחשב המוזיאון הראשון ברשת מאדאם טוסו. זו הייתה תערוכת פסלי שעווה, הראשונה של טוסו, אבל כל הפסלים היו של רופא בשם קורטיוס והם לא כללו מפורסמים. התערוכה נערכה בשנת 1770 בפאריס בירת צרפת. די מהר היא זכתה להצלחה ולאחר 6 שנים היא הועברה לפאלה רויאל.

אבל טוסו רצתה יותר. היא למדה את אמנות הפיסול בשעווה מקורטיוס, שאמה הייתה סוכנת הבית שלו. לאחר שהוא לימד אותה את אמנות הפיסול בשעווה, היא יצרה את פסל של וולטר, פסל שהיה הראשון שלה. זה היה בשנת 1777 והפסל עורר התלהבות כה גדולה שמפורסמי צרפת ביקשו מטוסו שתפסל גם אותם. די מהר היא פיסלה גם מפורסמים במיוחד כמו בנג'מין פרנקלין וז'אן ז'אק רוסו.

בשנת 1792 עברה טוסו, שירשה את אוסף פסליו של קורטיוס אחרי מותו, ללונדון בירת אנגליה ונולד מוזיאון השעווה של טוסו באנגליה. המוזיאון זכה למוניטין כמוזיאון יחיד במינו ופסלי השעווה זכו לשם עולמי במפורסמים שהוצגו בהם.

אבל ההצלחה העצומה שלה זכה מוזיאון השעווה של מאדאם טוסו בלונדון, הביאו לפתיחתם של מוזיאוני שעווה של מאדאם טוסו, בכל קצוות העולם. כך קיימים מוזיאוני שעווה נוספים בהרבה ערי בירה וערים גדולות ברחבי העולם, ביניהן בווינה, אמסטרדם, ניו יורק, ברלין, בנגקוק ועוד.


הנה המפורסמים במוזיאון של מאדאם טוסו:

https://youtu.be/fg8Q1YtB920


שוטטו במוזיאון מאדאם טוסו בעצמכם:

https://youtu.be/eMzn0fDglMc?qr=yes


כך מייצרים את הפסל של הזמרת ביונסה במוזיאון השעווה של מאדאם טוסו:

https://youtu.be/JijI3Ace6tI


והנה שיטוט במוזיאון מאדאם טוסו בלונדון:

https://youtu.be/IrJLeWh3e8k?long=yes

מפורסמים

משחק בתיאטרון
איך שחקנים זוכרים בעל פה תפקידים כה ארוכים?



היכולת לזכור בעל פה תפקידים ארוכים במחזות תיאטרון לא ברורה למי שלא מעורב במשחק, אבל בשיחה עם הדרמטורג של תיאטרון גשר קיבלנו תשובה.

לפיו שחקנים מחברים בין משפטים או פסקאות לתנועות שהם עושים על הבמה, במהלך המחזה. כך מסייע החיבור בין משפט לתנועה שיש לה הקשר, כדי לזכור את התפקידים המורכבים ביותר. לדבריו, אם תצפו בשחקנים מנוסים, תוכלו ממש לראות כיצד הם "זזים" ללא הפסקה על הבמה, תוך כדי דיבור..

אז כשאתם עצמכם חייבים ללמוד תפקיד בהצגה, נסו להיעזר בשיטה הזו ותראו כמה היא מקלה את החיים.


הנה שחקנית במונולוג - שימו לב איך כל הזמן יש תנועות ומחוות שקשורות למשפטים שונים:

https://youtu.be/YET7kOLs6Tg
כשרון
מהו כשרון?



הכישרון הוא היכולת טבעית שלנו לעשות דבר מסוים בהצלחה. לאנשים שונים יש מצבים נתונים, שנולדו איתם, של תכונות שמאפשרות להם את היכולת להצליח בתחום מסוים.

דוגמאות מוכרות לכישרון הן למשל: כישרון מוסיקלי, כישרון ללמידה של שפות, כישרון חיקוי, כישרון כתיבה וכדומה.

דוגמה לכישרון גדול היא סוזאן בויל הסקוטית, זמרת שזכתה לתשומת לב בינלאומית לאחר שהתגלתה בתכנית ריאליטי באנגליה כאחד הכשרונות הגדולים בעולם הזמרה, על אף שהמראה שלה והנסיון הקודם שהיה לה לא רמזו על זה.

האינטרנט יכול לפרסם כיום, בתוך שעות אחדות, אנשים מוכשרים ולהפוך אותם למפורסמים בכל העולם. מספיק שסרטון שלהם באתרי וידאו כמו יוטיוב יהפוך למם או לסרטון ויראלי, כלומר יופץ במהירות בין הצופים באתר, כדי שהאלמוני של אתמול יהפוך לכוכב עולמי.

זה קרה פעם לסוזאן בויל וזה קרה לג'סטין ביבר, הנער שהפך לכוכב-על, לאחר שאמו העלתה לרשת שירים שהוא ביצע. זה גם קרה לזמר הקוריאני PSY, ששירו "גנגנם סטייל" הפך ללהיט עולמי דרך הרשת (ראו בתגית "גנגנם סטייל").


הנה סוזאן בויל באותו אודישן שחשף אותה לעולם (עברית):

http://youtu.be/EgoPlaam24Y


סרטון שמציג אנשים מוכשרים שעושים דברים מופלאים עם הכשרון שלהם:

https://youtu.be/nQeN5UcJ7MI


מולטי טאלנטית ומוסיקאית שוודית מדהימה בשם גונהילד קרלינג מנגנת על 20 כלי נגינה, רוקדת כמו רקדנית מקצועית ושרה בשלל שפות, כולל ביידיש (עברית):

https://youtu.be/8XsN9WYeRyw


וכישרון בשפע יש למי שיצר את הסרט הזה לרגל החלפתו של טראמפ בנשיאות:

https://youtu.be/DZqu8ojifhU


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.