» «

מציאות מעורבת

מציאות מעורבת
מהי מציאות מעורבת?



דמיינו שאתם יושבים באולם קולנוע, או בסלון שלכם ולפתע מתמלא החדר בחייזרים, דינוזאורים, מדוזות משייטות או מסכי טלוויזיה המשייטים על הקירות. הללו עושים דברים, נאבקים ביניהם, המסכים מציגים סרטים, תחרויות ספורט או חדשות וכדומה. ברגע שבו אתם מסירים את הקסדה שהייתה על פניכם, חוזר החדר למצבו הקודם, או במילים אחרות, אל מצב "משעמם לי..."

ואכן, מציאות מעורבת (Mixed Reality) היא טכנולוגיה חדשה שרבים סבורים שעומדת להפוך לדבר הבא בתחום המחשבים. אם ה"מציאות המדומה" מאפשרת להיטמע בעולם מדומה ו"מציאות רבודה" מאפשרת לקבל שכבות של מידע מעל גבי המציאות, הרי ש"מציאות מעורבת" משלבת יצורים מדומים ומרכיבים שאינם קיימים מעל גבי המציאות.

כמו בשיטות שהוזכרו, גם כאן משתמשים בקסדה או במשקפיים מיוחדים המראים את המציאות. אבל בניגוד להן, בשיטת המציאות המעורבת מוקרנים על גבי החדר, האולם או החלל שבו אתם נמצאים, שלל יצורים דמיוניים. זה קצת מזכיר הולוגרמות, אבל בניגוד להולוגרמה זה מוחשי ואמיתי הרבה יותר.

פיתוחי המציאות המעורבת נחשבים היום בקרב מומחים, "הדבר הבא". אמנם המוצרים הללו עדיין לא מופצים בהמוניהם, אבל רבים מנבאים שבשנים הבאות עומדים לצאת שלל מוצרים שיאפשרו לנו לערב את העולם האמיתי עם זה המדומה.

יש כבר כמה שחקנים שמתקדמים בפיתוחי ההולופורטציה, או המציאות המעורבת. החל מענקית התוכנה "מיקרוסופט", עם קסדת ה"הולולנס" שלה. היא אפילו פיתחה רעיון של מפגשים וירטואליים בשיטה שנקראת 'הולופורטציה'. הרעיון בה שתוכלו לפגוש אדם הנמצא במקום אחר בעולם, ממש כאילו הייתם באותו החדר. מפתחת אחרת בתחום היא חברת ההזנק "מטה" שמייצרת טכנולוגיה של מציאות מעורבת גם היא. אבל החברה הנלחשת ביותר בתחום היא "מג'יק ליפ", חברת סטארטאפ שעיתונאים שקיבלו בה הדגמות והתנסו במוצר שלה, מספרים שפיתחה טכנולוגיה המקרינה את הדימויים יישר אל העין, בצורה ריאליסטית יותר מכל המתחרות שלה.


הנה המציאות המעורבת:

https://youtu.be/BsDYmYDYBVo


חברת מג'יק ליפ שעוסקת בפיתוח אמצעי מציאות המעורבת שיאפשרו לכם להכניס המון דברים מופלאים אל סלון ביתכם:

https://youtu.be/yumCpRXouFw


מעבדה למחקר של מציאות מעורבת באוניברסיטת דרום קליפורניה:

https://youtu.be/5Z3Py_uUH6k
הולופורטציה
מהי הולופורטציה?



האם בקרוב ננהל שיחות עם הולוגרמות של חברים, במקום לפגוש אותם באמת? - הולופורטציה (Holoportation) היא אפשרות לשגר מודל תלת-ממדי של עצמנו אל מקומות רחוקים בעולם. בשיטה זו נוכל לנהל שיחה עם אדם מרוחק, שלכאורה נמצא לידינו. הולופורטציה היא טכנולוגיה שמזכירה הולוגרמה, אך היא שונה ממנה במקצת. בניגוד להולוגרמה, נוצרת ההולופורטציה באמצעות קסדה או משקפיים מיוחדים, שהמשתמש עוטה על עיניו, מה שהופך אותה מוחשית יותר, גם אם היא קצת פחות טבעית מהולוגרמה, שלא מחייבת ציוד מיוחד.

ההולופורטציה עשוייה להתממש כבר בקרוב, כחלק מתחום שנקרא "מציאות מעורבת" (Mixed Reality). זהו תחום המשלב מצד אחד יצורים מדומים מעל גבי המציאות ומצד שני - אנשים רחוקים בשר ודם שבעזרת ההולופורטציה מועברים למרחק רב.

בפיתוחי ההולופורטציה, בין השאר, מציעה "מיקרוסופט" כיום את קסדת ה"הולולנס" שלה. היא פיתחה רעיון של מפגשים וירטואליים בשיטה שנקראת 'הולופורטציה'. הרעיון בה שתוכלו לפגוש אדם הנמצא במקום אחר בעולם, ממש כאילו הייתם באותו החדר. ניתן לשנות את גודלו, למקם אותו במקום אחר בחלל החדר וכדומה.

היפה בשיחה שמציעה ההולופורטציה של משקפי ההולולנס, הוא שניתן גם להקליטה. כך ניתן יהיה לחוות בעתיד שוב את חוויית המפגש החד-פעמי. אתה יכול ממש "לצאת מהדמות שלך" ולראות את השיחה שהתקיימה ביניכם, כאילו היית זבוב על הקיר. תוכל גם להקטין את המשוחחים ולהניח אותם על השולחן או מעל לטלוויזיה... תכונה זו יוצרת שלל אפשרויות בידוריות ומסחריות, כמו מפגשים עם אנשים מפורסמים, היכרויות, שיחות נפש מתועדות וכמובן - יישומים עסקיים רבים.


הנה תחום ההולופורטציה שיוצר הפיתוח החדש של מיקרוסופט:

https://youtu.be/My5AVopHwWM


הולופורטציה בגרסת המטאוורס, כמו שמתכננת אותו פייסבוק, או בשמה החדש Meta:

https://youtu.be/uVEALvpoiMQ


הדגמת מפגש הולופורטציה באמצעות משקפי ההולולנס:

https://youtu.be/7d59O6cfaM0


החווייה החוזרת של צפייה בשיחה מוקלטת:

https://youtu.be/sBoTKkOx7VU?t=27s&end=1m32s


הסבר בעברית להדגמה הזו:

https://youtu.be/BsDYmYDYBVo?t=3m20s&end=3m50s
הולולנס
מה השילוב המיוחד של משקפי הולולנס?



משקפי ה"הולו-לנס" (HoloLens) של חברת מיקרוסופט הם משקפי מציאות מעורבת (Mixed Reality) המאפשרים לחוות את העולם המדומה, הוירטואלי, ביחד עם העולם האמיתי. מיקרוסופט כבר מוכרת את HoloLens, ערכת ה-AR שלה ונראה שיש לה סיכוי לעשות חיל בתחום הזה.

בעוד משקפי ה-VR ה"רגילים", כמו אוקולוס ריפט ומשקפי הקרדבורד, אוטמים את העולם שמסביב ומכניסים את המשתמש לעולם מדומה לחלוטין, משקפי ה-HoloLens שפיתחה חברת מיקרוסופט, משלבים בין המציאות שמסביבנו ובין המציאות הוירטואלית. כלומר מדובר במשקפיים המאפשרים למה שמסביב להגיע לעיניים, אך מלבישים על גבי הסביבה הטבעית הזו את העולם הממוחשב, במגוון דרכים וטכנולוגיות.

משקפי ה-HoloLens מציגים אל מול עיני המשתמש עצמים מדומים, המשתלבים במציאות שמסביבו. כך ניתן למשל לראות את מסך סקייפ על השיש במטבח ולשוחח עם אמא, או לראות הולוגרמה של הצד השני כדמות תלת-ממדית שיושבת על הכורסה בסלון. ההולו-לנס יאפשרו לנו לבנות עולם במשחק מיינקראפט שנבנה על השטיח, או לעבוד על הולוגרמה של מבנה שאנו מתכננים בתוכנת תיב"ם. גיימרים יכולים להלחם בחייזרים ומפלצות שפורצים מקירות החדר, באמצעות כלי נשק וירטואליים שהם עוטים על היד.

תחום הלימוד מרחוק יוכל גם הוא להשתמש במשקפיים המהפכניות. יכולות כמו שיעור עם מורה בשיחת סקייפ, שמופיע בהולוגרמה אל מול עיני הלומד, מצייר באוויר דברים, מסמן חלקים במכשיר האמיתי שאל מול הלומד, או במכשיר מדומה, מסביר כיצד להשתמש בו ועוד. הכל משולב באיורים ותרשימים הולוגרפיים ש"מצויירים" על הקיר ולמעשה המציאות היא חלל לימודי, עם מכשירים אמיתיים בתור מודלים. כך יוכלו סטודנטים, רופאים ומדענים להתמקד באיברים רלוונטיים בגוף האדם ולבחור לצפות במערכות מסויימות ורק בהן. כך יוכלו לסקור בנפרד כל מערכת (העצמות, העצבים, מערכת השרירים, הדם וכדומה). החיישנים שבמשקפיים מאפשרים מעקב אחרי תנועות ידיו של המשתמש וכך ניתן לבצע פעולות מדומות על מודל התלת-ממדי, עד להדמיות של ניתוחים, תיקונים מדומים של מכשירים ועוד.

לא פחות מ-4 מצלמות שקולטות את הסביבה יש בהולולנס, מצלמת עומק משוכללת, 4 מיקרופונים, חיישן אור מתקדם, מצלמה מובנית להקלטת וידאו ותמונות, מעבד 32 ביט של אינטל וכונן של 64GB לאחסון מידע. אבל לפני רשימת המצאי הזו משלבים HoloLens, משקפי המציאות המועשרת, בין מגוון של רעיונות שמבשילים בשנים האחרונות, כמו מציאות מדומה, מציאות רבודה או מועשרת, הולגרמות ועוד.

מומחים רבים סבורים שמשקפי הולולנס עשויים להפוך לפיתוח המרכזי והחשוב ביותר שחברת מיקרוסופט תביא לעולם הטכנולוגיה בשנים הקרובות. בניהול נכון תוכל החברה, שלא זוהתה בשנים האחרונות כחברה פורצת דרך, על אף פיתוחים מעניינים וחדשניים כמו מחשב הסורפייס וטכנולוגיית הקינקט, להפוך את ההולולנס לאחד המוצרים החשובים ופורצי הדרך בשנים הקרובות.


הנה שימושים לדוגמה של ההולונס:

https://youtu.be/NwY-6sQDYnk


היטמעות במשחק המחשב מיינקרפט במשקפי ההולולנס:

http://youtu.be/HeUXTzwr2fI


משחק אחר:

https://youtu.be/oUaiXs3qx6k


והאם זה העתיד של הסופרבול עם הטכנולוגיות הללו? (עברית):

https://youtu.be/zk__x6Y9CEU


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.