» «
ריאד
מהו הריאד המרוקני?



ריאד (Riad) היא החצר הפנימית, שמאפיינת את הבית האותנטי דמוי הארמון בעולם הערבי, כמו מרוקו למשל. על שמה נקראים בתי החצר הללו "ריאדים".

לרוב ניתן למצוא את הריאדים בשכונות הערים העתיות, "אל מׇדינה". כיום יש בערי מרוקו העתיקות, כמו מרקש או פס, סוגי מלונות שנקראים "מלון ריאד", מלונות קטנים בעיר העתיקה, בבתי חצר, שבמרכזם "ריאד".

הריאד היא חצר פנימית ואופיינית עם גינה ולא פעם מזרקה. זוהי חצר שבעונה היפה סועדים בה האורחים את ארוחת הבוקר, תחת כיפת השמיים ובאווירת גינה.

המלונות בבתי החצר המסורתיים הללו מתאפיינים בדלתות מסוגננות וריאדים נהדרים. הם מלונות קטנים ואותנטיים, זולים בהרבה והטובים שבהם מותירים אצל האורחים חוויות נהדרות שגם מצטלמות היטב.


הנה ריאד:

https://youtu.be/Qu-nRKXGgEs


סיור במלון ריאד:

https://youtu.be/N-qxtzaP1xE


מלון ריאד נוסף:

https://youtu.be/6KpQYwDTTXA


מארחת במלון ריאד במרקש שבמרוקו מציגה:

https://youtu.be/qlt2nR0h-hE


עוד ריאד:

https://youtu.be/Ege8arHbb-I
קוסקוס
מאיפה בא הקוסקוס?



הקוסקוס הוא מאכל צפון אפריקאי שניתן למצוא גם באי סיציליה שבים התיכון ובדרום איטליה. נראה שאת המחלוקת בין המרוקאים לתוניסאים לגבי המקום שבו נולד הקוסקוס לא ניתן לפתור בעזרת המידע ההיסטורי הקיים. מה שכן ידוע הוא ששיטת ההכנה של הקוסקוס נולדה עוד באימפריה הרומית.

זה קרה כפי הנראה בקרתגו העתיקה, עיר ששכנה מערבית לתוניס של היום. החיילים הרומיים והמקומיים נהגו להכין את שאריות החיטה בדרך דומה לזו של הקוסקוס המודרני - בתהליך של אידוי מהתפחה על ידי מים. המעבר לסולת התרחש כנראה בהמשך השנים, אם כי לא ברור בדיוק היכן החל, ואולי גם לא חשוב כיוון שהגבולות המדיניים של מרוקו ותוניס לא היו קיימים באותן שנים.


הנה סרטון מחויך על הקוסקוס (עברית):

http://youtu.be/VxULWIxMJC0


מראות ממרוקו:

https://youtu.be/hVvEISFw9w0


והקוסקוס לצד עוד ממזונות הרחוב במרוקו (מתורגם):

https://youtu.be/yDPCWaw5Upw?long=yes
ניקוי עורות
איך ילדים במרוקו עובדים בניקוי עורות?



בעיר העתיקה פז (Fez) שבמרוקו, עובדים ילדים בתעשיית הבורסקאות העתיקה בעולם. הבורסקאים הם מי שמעבדים עורות, מנקים וצובעים אותם לצרכי האדם. הילדים הללו עובדים לצד המבוגרים המקצועיים, כשוליות שלהם, ממש כמו שעבדו לפני אלף שנים ויותר.

הילדים הללו עובדים בעבודה פיזית קשה, בריחות רעים מאד, שהם אומרים שהתרגלו אליהם והם כבר לא מרגישים בהם יותר. העבודה היא בתוך מים, מה שלא פעם יכול להימשך שעות ארוכות ולא קלות. אבל שוליות הבורסקאים הללו נחשבים לברי-המזל של פז - הם הרי עובדים במים נעימים בימים החמים של הקיץ.

כשהעורות מגיעים לצביעה, הם נצבעים על ידי הילדים בבריכות צבע מיוחדות ואז מועברים לייבוש על גגות המבנים הסמוכים. אז ממשיכים הילדים הצעירים לעורות נוספים וכל התהליך חוזר על עצמו שוב.


כך עובדים הילדים בניקוי העורות:

https://youtu.be/WmN_2VXY23M


הסבר על העבודה בבריכות הצביעה של העורות בעיר העתיקה של פאז:

https://youtu.be/MeuMcYB4BL8


וכל תהליך עיבוד העורות:

https://youtu.be/UUunnTq9i10?long=yes
עז הבית
איפה יש עזים שמטפסות על עצים?



המבקרים במחוז ארגאן במרוקו יכולים לראות את אחד המחזות המשונים שיש - העזים המקומיות מטפסות על עצי הארגאן ואוכלות את עליהם ואת הפירות הנחשקים שלהם. העיזים מטפסות על העצים הללו בהמוניהן, לפעמים עד 40 עזים על עץ אחד!

הטיפוס על העץ נועד כדי לאכול את פרי עץ הארגאן - פרי דמוי זית שממנו מייצרים שמן יקר, שהוא בין השאר גם בסיס למוצרי קוסמטיקה, מהיוקרתיים ביותר.


הנה העזים המטפסות על העץ במרוקו:

http://youtu.be/PJaaxLsl9Ck


ועבודת אמנות של עזים לבנות על העץ:

http://youtu.be/MvkyY8Fwgd0

מרוקו

בורסקאות
איך מעבדים הבורסקאים וצובעים עורות?



בורסקאות (Tanning) הוא מהמקצועות העתיקים בעולם. מדובר במעבדי עורות, בעלי מקצוע שהופכים את עור החיה, שמגיע מלוכלך, מלא שומן ושיער והוא גס וקשה לעיבוד, לעור נקי ומעובד, חלק ומוכן לעבודה.

העיר העתיקה פז (Fes) שבמרוקו, פועלים מאחרוני הבורסקאים בעולם. העיר שהיא העיר הימי ביניימית הפעילה והגדולה בעולם, הם ממשיכים לעבד עורות כמו לפני אלף שנים ויותר.

במתחמי הבורסקאים של פז מאות בורות סיד לניקוי העורות וצביעתם. כל כמה בורות שייכים למשפחה אחרת, רובן של בעלי מקצוע שהם חלק משושלת ארוכה, בת מאות שנים.

אל בורות הסיד הלבנים מוכנסים העורות, להשריה בתוך תערובת של סיד, מים ולשלשת יונים, תערובת שמפרקת את השומן והשיער שצמודים אל העור ובכך מקלים את הסרתם ממנו.

לאחר מכן מועברים העורות לצביעה בבריכות צבע ולאחר שנצבעו הם מונחים לייבוש על גגות המבנים הסמוכים. אז יועברו אל בעלי המקצוע שיכינו מהם תיקים, נעליים, מעילים ועוד מוצרי עור.


הנה אחד מאזורי הבורסקאים בעיר פס שבמרוקו:

https://youtu.be/oFyknF8l2tI


תהליך עיבוד העורות:

https://youtu.be/MeuMcYB4BL8


בריכות הצביעה של העורות בעיר העתיקה של פאז:

https://youtu.be/lIIJst69Ovo


כל זה בעיר הגדולה ביותר ששורשיה בימי הביניים:

https://youtu.be/5fesOgYB0as


יש בה הרבה בעלי מקצועות עתיקים:

https://youtu.be/gQK8dX0AGXo


וסרטון תיעודי של כל תהליך העיבוד של העורות:

https://youtu.be/UUunnTq9i10?long=yes
עכביש פליק פלאק
מהו עכביש ה"פליק-פלאק"?



"סברנוס רכנברגי" הוא שם של עכביש, אחד ממינים רבים בעולם. אבל הוא אחראי להפתעה של ממש בתחום מחקר החרקים. חוקרי החרקים, שהיו בטוחים שהם יודעים הכל על תנועה של חרקים, הופתעו לגלות בשנת 2009 שהעכביש המשונה הזה שבא ממרוקו, נע ממקום למקום, במין קפיצה שמזכירה קפיצות פליק פלאק אנושיות.

ואכן הוא זכה בציבור לכינוי "עכביש הפליק-פלאק". בכך שהוא מגלגל עצמו כך, הוא יכול להכפיל את מהירותו. הוא עושה זאת גם כהגנה נגד טורפים וגם כדרך יעילה להתמודד עם החום הרב בסביבתו.

ההפתעה שסיפק "עכביש הפליק-פלאק" בתנועה היחודית הזו, הביאה מומחים לרובוטיקה, לפתח מודלים של רובוט בדמותו. כמוהו גם הרובוט יודע לבצע קפיצות מרהיבות בסגנון של העכביש האמיתי והופך עצמו למעין גלגל שמסוגל כך להגדיל מאד את מהירות התנועה שלו בעת סכנה. החוקרים מתכננים שרובוטים ישתמשו ביכולת התנועה המהירה הזו, כדי לנוע על כוכב מאדים ועל כוכבי לכת נוספים בעתיד.


הנה עכביש הפליק-פלאק בפעולה ורובוט ראשוני שנבנה כחיקוי של תנועתו:

https://youtu.be/fAjNjPUbV2g


הסבר וידאו קצר:

https://youtu.be/RerXsbuJ1S4


התנועה המופלאה שלו:

https://youtu.be/ppENKVwNZms


הסיבוב המטורף שמאפשר לו להתגלגל במהירות בדיונות ולחמוק מטורפים:

https://youtu.be/mzEdV1sPXV4


רובוט מתקדם שמתגלגל כמוהו:

https://youtu.be/jGP5NxcCyjE


ועוד רובוט "פליק-פלאק" שפותח גם הוא בהשראת העכביש הזה:

http://youtu.be/t7cms6yk0W4
אדריכלות מורית
מהי אדריכלות מורית?



האדריכלות המורית (Moorish architecture) היא גרסה עתיקה של ארכיטקטורה מוסלמית, מבית הכובשים המוסלמים של ספרד בימי הביניים, אלו שבאו מצפון אפריקה, כבשו ושלטו ביד רמה, בספרד של ימי הביניים. עם הכיבוש הזה של ספרד, הם הותירו השפעות רבות על סגנונה ועל האדריכלות של הממלכה הספרדית.

מאפייני האדריכלות המורית באים, בין היתר, לידי ביטוי בכיפות גדולות, קשתות מחודדות, קשתות פרסה, שימוש בסימטריה ובצורות גיאומטריות וצבעים עזים. יש בבנייה הזו גם לא מעט חצרות גדולות, שלא פעם מעוצבות בצורה של גן מוסלמי, הכולל תעלות מים, מזרקות וקולונדות עמודים מסביבן.

באירופה בולטת הארכיטקטורה האיסלאמית המורית, במיוחד בערים ספרדיות מהעת העתיקה. אחת מהן היא גרנדה, שם נבנו ארמון אלהמברה המורי. אדריכלות מורית בולטת גם בעיר קורדובה, זו שהייתה בירת אנדלוסיה המוסלמית בשנים 1036-751.

אותו מתחם האלהמברה שבעיר גרנדה, הוא מתחם שנבנה על אחת הגבעות שמקיפות את גרנדה. הוא כולל ארמונות ומבצרים מהמאות ה-13 וה-14 והוא מורכב ממבוכי פטיו, גנים יפים להפליא, שלל כיפות וקשתות המעוטרות באריחים ססגוניים ועוד.


דוגמאות לאדריכלות של המורים באי מלטה:

https://youtu.be/Wqor7zgsFN8


במרוקו:

https://youtu.be/0kkMpRcR4VU


כך הביאו המורים את האדריכלות שלהם לאנדלוסיה ולאירופה:

https://youtu.be/rYEMexhrBdI


ארמון אלהמברה בגרנדה שבדרום ספרד בנוי באדריכלות מורית:

https://youtu.be/bPccCA1BvhU


על יופיו והאדריכלות המופלאה שלו (מתורגם):

https://youtu.be/sxVUJ38XmdM


גני הארמון המורי המרשים ביותר בעולם:

https://youtu.be/r3fbDWxbzfk


ודוגמאות מרתקות לאדריכלות מורית במיטבה:

https://youtu.be/-ocAbCYAwL4?long=yes
עיר סרטים
מהי עיר סרטים?



עיר סרטים (Movie set town) היא מעין עיר מדומה שנבנתה כאתר צילומים לסרטים. לרוב היא נראית כמו עיירה קטנה בסגנון כלשהו, המתאים לרוח ותקופה בה מתרחש הסרט הראשון בה, או מכילה כמה בקתות, מכולת, מלון קטן ואורוות, המדמים כולם עיירה במערב הפרוע של אמריקה.

לקראת צילום סרט ידאגו בעיר הסרטים שכל ציוד ההפקה יותקן בעיר, או שהוא מוכן בה מראש. ממשרד השריף, הגרדום עם חבל התלייה, מגדל השמירה על העיר ועד לסוסים הקשורים עם המושכות בכניסה לבית המרזח (Saloon), הרחוב המאובק ובית המלון שבו ינום גיבור הסרט בלילה.

ערי הסרטים בעולם אינן רבות, אבל שווה לציין את העיר וורזאזאת שבמרוקו, עיר בה צולמו סרטים רבים המתרחשים במזרח התיכון או בעולם העתיק, כולל הסרטים המפורסמים "לורנס איש ערב" ו"גלדיאטור" והסדרה האייקונית "משחקי הכס".

אבל השנים לא תמיד עושות טוב לערי סרטים. עיר הסרטים הנטושה של אילת היא דוגמה מעולה לערי סט לסרטים שכאלה ומה קורה איתן עם השנים. מה שהיום הוא עיר הסרטים הנטושה באחד הוואדיות שבדרום אילת הוקם בשנות ה-80 כתפאורה הוליוודית לסרט.

למעשה, היא הוקמה לצורך צילום של מערבון אמריקאי, הוליוודי. לאחר הסרט היא המשיכה לפעול כאתר תיירות באילת, במשך כמעט שני עשורים. כמעט 20 שנה הייתה "עיר הסרטים" לאחד מאתרי מתיירות והסמלים הידועים של העיר. רבים מהתיירים והמבקרים בעיר נהגו לבקר בה, להצטלם בתור נידונים לתלייה מתחת לגרדום ולהרגיש לרגע כמו קאובויז.

"עיר הסרטים" באילת קיבלה אז את השם "טקסס ראנץ'" והציעה נוסטלגיה סטייל המערב הפרוע. אך עם הזמן, עם ירידת ז'אנר המערבון ולאחר כמה שריפות שפקדו את אתר הסרטים, נזנח המקום ועיר הסרטים נותרה נטושה, מה שמכונה "פיל לבן".


הנה סיפורה של עיר הסרטים וורזאזאת שבמרוקו:

https://youtu.be/KcFss54s5Ws


עיר המערבונים הזנוחה באילת:

https://youtu.be/BkSDXzhKnlk


מבט מהאוויר על עיר הסרטים באילת:

https://youtu.be/sRLNN74niM0


עיר סרטים חד פעמית שננטשה אחרי צילום הסרט:

https://youtu.be/rxj3hp3yi00


ואומן שבונה ערי סרטים מיניאטוריות:

https://youtu.be/upwyB9YegdU?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.