» «

נורת ניאון

נורת ניאון
איך פועלת נורת הניאון?



נורות הניאון שהומצאו בשנת 1911 עשויות משפופרות - צינורות זכוכית שמולאו בגזים. ישנם 5 חמישה גזים שבהם משתמשים בנורות הניאון והם: ניאון, קריפטון, קסנון, הליום וארגון. כשרוצים צבע אחר מהצבעים שלהם, משתמשים בשפופרות צבועות או בעירוב של כמה גזים בשפופרת אחת.

כשהגז מקבל חשמל משני צידי השפופרת, מתחיל תהליך של עירור האלקטרונים - האלקטרונים שלו מתחילים "להתלהב" ולשחרר פוטונים, שהם האור שאנו רואים. בהתאם לסוג הגז מתקבלים צבעי הניאון. ריבוי הצבעים הוא שמאפשר ליצור מנורות ניאון המון צבעים ושלטים צבעוניים.

בשנים האחרונות הולכות נורות הלד החסכוניות והמתוחכמות ומחליפות את נורות הניאון היקרות בשלטי הענק.


כך פועלות נורות הניאון:

http://youtu.be/zPDoBjlpxXY
נורת ניאון
מהן נורות הניאון שהפכו לכוכבות השלטים?



במשך שנים רבות שימשו אורות הניאון לשלטי פרסום מוארים בכל הערים הגדולות בעולם. נוחות העיצוב של שלטים מוארים בעזרת אורות הניאון איפשרה ליוצרי שלטים ליצור בקלות שלטי חוצות מסחריים שמזמינים לקוחות בהמוניהם.

היתרון הגדול של נורות הניאון הוא שהן עשויות צינורות זכוכית. את צינורות האור הללו ניתן לכופף לצורת הכיתובים והשלטים שבהם שולבו ובכך לעצב שלטים מיוחדים ומושכים לעין.

אמנם ניו-יורק וערים רבות בעולם היו גם הן מלאות בשלטי ניאון, אבל הייתה זו העיר הונג קונג שהפכה במהלך השנים לבעלת נוף מנצנץ וצבעוני של אורות ניאון באלפיהם.

המגוון העצום של שלטי הניאון שלה, הפך לסמלה המסחרי של הונג קונג בעולם. עשרות אלפי שלטי ניאון היו מוצבים בה מעל לכל בית עסק. הן יצרו בלגן צבעוני ומקסים של אורות ומסרים מוארים והעניקו לעיר הזו מראה מרהיב ובלתי נשכח.

אבל בשנים האחרונות, עם המצאת נורות הלד החסכוניות, הולכות ונעלמות נורות הניאון, לטובת מסכי לד עצומים המאפשרים פרסום וידאו בגדלים ענקיים. הניאון הולך והופך לזיכרון נוסטלגי של עולם שהיה ונגמר.


הנה נורות הניאון בנוף העירוני של הונג קונג:

http://youtu.be/6MHyeB9MmPg


נורות הניאון הולכות ונעלמות מהונג קונג:

https://youtu.be/DdpEYzvi8pI


ונורות הלד החדשניות והזולות שמחליפות את הניאון:

http://youtu.be/7Y9PyXalDvA
טסטר חשמלי
מהו הטסטר?



אם ראיתם מברג שהוא שקוף בידית שלו (החלק בו אוחזים במברג), די סביר שפגשתם במברג טסטר (Screw Driver Tester או Voltage Detector), מברג שבאמצעותו ניתן לבדוק אם קיים מתח חשמלי בחיבור כלשהו.

בטסטר קבוע מעין התקן פנימי המאפשר בדיקה של קיום מתח חשמלי בין מוליך לבין הארקה. נורה קטנה המתוקנת בתוך הידית השקופה היא שתאיר במגע עם מתח חשמלי, אפילו במקרה של זרם חשמלי חלש ביותר.

ההפעלה פשוטה - כשהאדם הבודק נוגע בבסיסו של הטסטר, מספיקה נגיעה של קצה הטסטר בחוט חשמל, חיבור כלשהו או בורג כדי שהטסטר יבדוק אותו. אם יש שם מתח חשמלי, תידלק ותאיר נורת ניאון קטנה בתוך הידית ותעיד בכך על קיומו של מתח חשמלי.

#גופנו סוגר מעגל חשמלי
חשוב לדעת שכשאנו משתמשים בטסטר אין לנעול נעליים בעלות סוליית גומי או חומר מבודד כלשהו. הסיבה היא שהבדיקה בנגיעה עם קצה הטסטר בנקודה הנבדקת, מחייבת כמו שכתבנו נגיעה בבסיסו של הטסטר. הנגיעה הזו סוגרת מעגל חשמלי, שכן הזרם החשמלי זורם דרך הנורית אל הגוף שלנו וממנו אל האדמה.

#כשנורת הטסטר לא מאירה
אם נורת הטסטר שלנו לא מאירה, גם כשאנו חושדים שהמוליך הנבדק כן נושא מתח חשמלי, שווה לבדוק לפני כן שאין חומר מבודד שמפריד בין גופנו לאדמה.

אם למשל אנו נועלים בעת הבדיקה נעליים עם סוליות גומי, הגומי המבודד ימנע סגירת מעגל חשמלי והנורית לא תידלק. כך גם סוליות מחומרים מבודדים אחרים. אפילו משטח מבודד, כמו כיסוי רצפה מחומר שאינו מעביר זרם - גם הוא ימנע את סגירת המעגל החשמלי.


אזהרה לילדים - לא להתעסק בשום אופן בחשמל לבדכם. זה מסוכן מאוד!


כך פועל הטסטר:

https://youtu.be/C9Dz3gOBEXc


בדיקות בטסטר (עברית):

https://youtu.be/3b8YR9HN0Pc


כך הוא בודק אם יש מתח חשמלי בשקע ועוד בדיקות (ללא מילים):

https://youtu.be/VffXs_KA4bw


וחלקי הטסטר:

https://youtu.be/qY94m7CSoYU


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.