» «

נערה עם עגיל פנינה

נערה עם עגיל פנינה
מיהי "נערה עם עגיל פנינה" של יאן ורמיר?



הציור "נערה עם עגיל פנינה" הוא ציור שמן מאת הצייר ההולנדי החשוב יאן ורמיר. זוהי אחת מיצירותיו הגדולות של האמן בן העיר דלפט. הוא צויר בערך בשנת 1665. בתקופתו נקראו הדיוקנאות הללו בהולנד "טרוני".

"הנערה עם עגיל פנינה" נחשב ליצירת מופת ואף זכה לכינוי המחמיא "מונה ליזה של הצפון".

הרקע הכהה ממקד את עיני המתבונן בפניה של הנערה. במבט מקרוב רואים היטב שהברק של הפנינה היא נקודת צבע לבנה. הדגשות בוהקות כאלה ממלאות חיים גם את שפתיה ועיניה.

רק בשנת 1996 נוקה הציור מתוספות זולות שהוסיפו עליו אחרי מות האמן, על מנת "להגדיל את הרגש" שלו. כיום מוצג "הנערה עם עגיל פנינה" בגלריה המלכותית מאוריצהאוס בעיר האג שבהולנד.

על "הנערה עם עגיל פנינה" נעשה גם סרט קולנוע יפה ונוגע ללב. הציור, שזכה גם לכינוי "המונה ליזה ההולנדית", התבסס על הספר "נערה עם עגיל פנינה" מאת טרייסי שבלייה.


מה כה מרתק בנערה עם עגיל הפנינה של ורמיר (מתורגם):

https://youtu.be/pM_IzEAv5d4


בחינה מקרוב של הציור:

http://youtu.be/xlSFnOS-u-c


וקטעים מהסרט "נערה עם עגיל פנינה" שמבוסס על הציור:

http://youtu.be/eOoCZgj-tx0
לפיס לזולי
מאיזו אבן הפיקו צבע כחול בימי קדם?



כדי להכין פיגמנט כחול בימי קדם השתמשו באבן שנקראת לַפִּיס לַזוּלִי (Lapis Lazuli), אבן התכלת, שהובאה מאזור אפגניסטן.

את הלפיס נהגו לטחון בעזרת מכתש ועלי, ממש כמו תבלינים. לאחר מכן יצרו מעין גושים, שאותם ערבבו עם שמן ושעווה (Wax), עטפו בבד ולשו בכימיקלים. החומר שהצטבר בתחתית המכל נטחן לאבקה זעירה של צבע כחול עז שנקרא "אולטרמרין" (Ultramarine), פיגמנט יקר ערך באותם ימים. אגב מצבע האולטרמרין צייר הצייר ההולנדי יאן ורמיר את טורבן המשי הכחול של "הנערה עם עגיל פנינה".

אבל הלַפִּיס הייתה קודם כל סוג של אבן חן אהובה מהעת העתיקה ועד היום. כבר בתקופה הנאוליתית השתמשו בה כאבן חן, במסופוטמיה היא הייתה נחשקת מאד ובתקופת הפרעונים במצרים העתיקה השתמשו בלפיס לקמעות ותכשיטים ובאבקת לפיס כאיפור צללית לעיני הפרעוניות, כפי שניתן להיווכח מהשימוש הרב שעשו בה ומקברי הפרעונים שבהם היא נמצאה באוצרות רבים. בימי הביניים השתמשו בה לרפואה וברנסאנס ליצירת הפיגמנט אולטרמרין, ששימש לגוני הכחול שבציורים וכתבי יד עתיקים.

עפרת הלאפיס לאזולי שימשה גם כמקור לצבע הכחול בבגדים עתיקים ובבדים בכלל. רק במאה ה-19 למדו לייצר פיגמנט סינטתי שיחליף את הלפיס לזולי כמקור לצבע כחול.

מקור המילה "לפיס" (lapis) בלטינית. פירושה "אבן". "לזולי" הוא על שם המקום שבו כרו את הלפיס. בשפות אירופיות שונות הוא התגלגל למילים שמתארות את הצבע התכלת (באנגלית azure, בספרדית ובפורטוגזית azul ובאיטלקית azzurro).


הנה אבני הלפיס:

http://youtu.be/NvevwySLEjM?t=7s


סיפור הלפיס כמקור לצבע כחול:

http://youtu.be/v2JZDdKtZ0Q


כיום האבן משמשת גם לנפש:

http://youtu.be/u3CaLe8Vqqw


ומצגת וידאו על מקור הלפיס והצבע הכחול שיצרו ממנה:

http://youtu.be/oeMxelUsnNU


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.