» «
סושי
מה הפך את הסושי לכל כך אהוב בעולם?



סושי (Sushi) הוא המאכל היפאני הפופולרי ביותר בעולם. השפים היפאניים והטבחים מכינים סושי מצוין כבר מאות שנים, אך בעשרים השנים האחרונות המאכל הזה שטף את העולם המערבי.

יש כמה סיבות לפופולאריות של הסושי וביניהן היותו אוכל בריא ולא שומני, מרוכז ולכן משביע יחסית לגודלו, קל יחסית להכנה, היותו מזון קל ולא מכביד על הגוף, הגשתו יפה מאד, הוא נמכר במחיר סביר ועוד.

הסושי הצליח כיוון שהוא המאכל המתאים ביותר לכל מה שאופנתי ונכון בעולם המערבי המודרני. הוא מינימליסטי משהו ויש לו גם את האקזוטיות של תרבות רחוקה ומרתקת, עם טעמים מיוחדים ולא מוכרים.

גם האורז של הסושי, על אף שבבסיסו הוא מוצר מוכר לכולנו, הוא מיוחד. זהו אורז עגלגל, קצר ודביק, שבלועזית מכנים אותו "סטיקי רייס". כי בזכות היותו דביק הוא שומר על צורתו ולא מתפרק אחרי הבישול, מה שמאפשר לסושי להיראות טוב גם באכילה במקלות אכילה סיניים - הצ'ופסטיקס.


כך מכינים סושי ולא סתם סושי אלא מלך היופי:

https://youtu.be/4wRBtGelDgg


הסושי בגלילאו ומדריך לילדים להכנתו (עברית):

https://youtu.be/m_Pc5_HK6xk?t=1m06s&end=10m35s


מצגת וידאו על המאכל המוצלח והאהוב הזה (עברית):

https://youtu.be/RpiTYwNxD2A


והכנת סושי מקצועי (עברית):

http://youtu.be/0p5bSi2Bjfo
טמאקי-סושי
מהו הטמאקי סושי שצורתו קונוס?


טמאקי-סושי (Temaki sushi או handroll) הוא הסושי המוגש בצורת קונוס אורז, דגים או ירקות, המוגשים כשהם ארוזים בתוך אצת נורי שמגולגלת לצורת קונוס.

אמנם הקונוס הוא לא צורה יפנית מסורתית והסושי הזה פחות נפוץ, אבל הסושי המגולגל לצורת קונוס הוא טוויסט יפה על הצורות הקלאסיות של הסושי.

מבחינת הכנתו הטמאקי הוא סוג של סושי המורכב מגלגול ביד של חצי אצת נורי - לצורת קונוס. לאחר מכן ממלאים אותו באורז, ביחד עם מרכיבים כמו ירקות, דגים, פירות ים, טמאגו (החביתה היפנית) וכדומה.


כך מכינים סושי טמאקי:

https://youtu.be/20qj2fuoX-o


עוד יותר פשוט:

https://youtu.be/inlrqdedneI


טמאקי סלמון:

https://youtu.be/Q3-j9xadrH4
מאקי-סושי
מהו המאקי סושי המוכר כל כך ומהם הפוטו וההוסו מאקי?



מאקי-סושי (Maki Sushi) הוא הסושי הכי מוכר בעולם. זהו סושי שגולגל ביד עם אצה קלויה, ששמה "נורי".

המאקי הוא למעשה הרול היפני הקלאסי - גליל אורז עטוף באצת נורי, עם מגוון של מילוי בתוכו.

מבחינת מרכיביו עשוי המאקיסושי, סוג הסושי הנפוץ ביותר, מאורז מתובל בחומץ אורז, אצת נורי ומילוי של דגים, ירקות או פירות.

המילוי יכול להיות מגוון מאוד, עם כמה מרכיבים. הוא יכול לכלול דגים טריים, כמו טונה, סלמון ודג סול או פירות ים, כמו התמנון, הקלמרי ועוד.

לאלה מוסיפים במאקי ירקות, כמו אבוקדו, מלפפון, גזר, פטריות ועוד. ביפן מוסיפים לעתים גם פירות, כמו אבטיח, מנגו, מלון ועוד.


#פוטומאקי - המאקי הגדול
זהו סושי כמו המאקי אך הוא גדול יותר וחתוך ל-4 או 8 חתיכות. האצה בפוטומאקי מקיפה את האורז ויש בו בדרך כלל מספר מרכיבים, גם ירק, גם דג וחביתה.

#אינסייד אאוט - המאקי הלבן
זהו "הסושי הלבן". דווקא האורז בו בחוץ, ומכאן הלבן, בעוד האצה היא בפנים. זה סוג של מאקי שזכה במערב לכינוי "Inside out", מה שבפנים הוא בחוץ (האורז כמובן).

#הוסו מאקי - המאקי הקטן
זהו מאקי סושי קטן יותר בקוטר שלו והוא כולל רק מרכיב מילוי אחד.


כך מכינים את הסושי:

https://youtu.be/jV1t6lYv5q8


והכנה ביתית:

https://youtu.be/Lwl7O8kavUw
אינסייד אאוט
למה צריך את האינסייד אאוט בעולם הסושי?



האינסייד אאוט (Inside out) הוא "הסושי הלבן". זהו סוג של מאקי-סושי (Maki Sushi) שזכה במערב לכינוי "Inside out", כלומר - היפוך המרכיבים, כשמה שבדרך כלל בפנים יוצא החוצה.

באינסייד אאוט האצה היא שבפנים ודווקא האורז הוא זה שבחוץ. כלומר אפשר לכנות אותו "המאקי הלבן".

מהאורז שבחוץ מגיע הצבע הלבן של הסושי הזה. אך לעתים, הוא לא לבן לחלוטין כי מערבבים באורז שומשום או בקוויאר כתום.

אז האינסייד אאוט הוא למעשה סושי מאקי שהוסווה ושונה בצבעו למטרה טובה. כי זהו הפתרון היפני לאנשים שלא מתים או ממש נרתעים מהטעם או המראה של האצה השחורה בביס שלהם. הנגיסה באורז מסווה כאן מעט את האצה ומקלה על אנשים שאינם יפנים ולא גדלו על הסושי להתחבר אליו.


הפוך לגמרי - האורז בחוץ והאצה בפנים:

https://youtu.be/DOPTUkux1js


כך מכינים את הסושי אינסייד אאוט (עברית):

https://youtu.be/jwuMPhcsVqM


ולעתים הוא מצופה בטמפורה ומטוגן:

https://youtu.be/A0oNXc2CPEk

סושי

ניגירי-סושי
מה מאפיין את הניגירי סושי?



ניגירי-סושי (Nigiri) הוא סושי אצבע, אחד מסוגי הסושי הנפוצים יותר. מדובר בסושי אבל אחד שמרכיבה אותו מעין "אצבע" עבה של אורז, שעליה מניחים חתיכת דג נא, או לעתים דווקא ירק או פיסת טמאגו, החביתה היפנית.

אפשר להביט על הניגירי דווקא מהחלק הבולט בו יותר מלמעלה - הדג הנא. כשמכינים אותו מורחים מתחתיו וואסבי ומניחים אותו על פיסת אורז קטנה, על האצבע. כך ניתן לאכול אותו עם מקלות אכילה מבלי שיתפרק.

למרות שהניגירי הוא הסוג הפשוט והבסיסי של הסושי, הכנתו דורשת סבלנות ואימון רב. בשר הדג שמעל אצבע האורז יכול להיות מסוגים שונים. לרוב הוא יהיה פיסת דג או פירות ים טריים - כמו סלמון, טונה, סול, תמנון או קלמרי.

לעתים ובעיקר לצרכים אסתטיים, של יפי המנה, קושרים את הניגירי ברצועה של אצה, כמעין "חבילה" קטנה וציורית.


המומחים יודעים שיש לפחות 4 צורות לניגירי סושי.


הנה הניגירי סושי בסקירה יפה על הסושי:

https://youtu.be/MYquTY8mvnc


כך מכינים את הניגירי:

https://youtu.be/xLV1ZHEAaS0


כך אוכלים את הניגירי של הסושי:

https://youtu.be/No5cmnjtNag
דיג טונה
איך דגים את דגי הטונה?



דג הטונה (Tuna fishing) הוא שמם של כמה מיני דגים שמהירות שחייתם יכולה להגיע ל-70 קמ"ש. הם מצויים בעיקר באוקיינוסים. בשרם מבוקש בעיקר במזרח הרחוק, כלומר יפאן, שם הוא משמש להכנת הסושי והסשימי, המאכלים האהובים שם, ותרבות האכילה שלהם מתפשטת במהירות בעולם כולו.

כ-700,000 טונות דגים היפאנים בעצמם, הצורכים 80% משלל דגי הטונה שדייגים מעלים ברשתותיהם מדי שנה בעולם. שיטות הדיג משוכללות ומערבות הליקופטרים, אניות ענק ותעשיית שימור על האנייה. כל אלה העלו את שלל הדיג לשיאים וגרמו לכמה מיני טונה להגיע לסף ההכחדה.

ארגונים בינלאומיים החלו לנטר ולהגביל בחוקים את כמויות הדגים הניצודים. בשל כך נוצר מחסור בדגי טונה, שאחת התוצאות שלו הם המחירים הגבוהים שמשולמים עבורם בשווקי המזרח.


הנה סרטון על דיג הטונה:

http://youtu.be/i5mMI8t7vV0


מתקני הלכידה האכזריים שמצליחים להטעות את הדגים וללכוד אותם בהמוניהם:

http://youtu.be/VVbp7PijR6Y


ספינת דיג הטונה הגדולה ביותר מתוך ספינות הדיג שעושות שמות בדגי הטונה:

http://youtu.be/BA7enHKa5As


וכך נראית להקת דגי טונה עצומה:

https://youtu.be/D6HdoIsLMFg
נורי
מה הופך את האצות למזון-על?



אצות (Algea) הן מעין "צמחי מים" שאין להם שורש והם יכולים לבצע פוטוסינתזה כמו צמחים. נוֹרִי (Nori) הוא השם הכולל למינים שונים של אצות ראויות למאכל. בתהליך הייצור גורסים את האצות ומייבשים אותן בתלייה, ממש כמו שיוצרים נייר. כך מתקבל דף אצות, מעין נייר דק, כהה ויבש שנקרא גם הוא, כמה מפתיע, נורי. הוא ישמש בין השאר לעטיפה של גלילי הסושי והאוניגירי.

לא רבים יודעים שהאצות נכללות לפי כל הפרמטרים (המשתנים) בקבוצת מזונות העל, הסופרפודס (Superfoods). יש בהן עושר תזונתי גבוה מאד, אין בהן שומן או כולסטרול ובתזונת הבריאות העולמית מרבים להשתמש בהן בשנים האחרונות יותר ויותר, כתוספת לתבשילים, למיצים ולשייקים בריאים.

את האצות מגדלים בים או בברכות עם מי ים, על גבי רשתות שצפות על פני המים. הטיפול בהן נעשה מתוך סירות. את ה"קציר" של האצות ניתן לבצע כ-45 ימים לאחר שהן "נזרעו" במים. מכונות חכמות קוצרות ומעבדות את האצות בתהליך דומה לקציר המסורתי, אך ביעילות ומהירות מודרניים.

חוץ מיפן, קוריאה וסין, היצרניות המובילות של המוצר, גם בארץ מגדלים אצות באופן אורגני, כלומר ללא חומרי הדברה וכימיקלים. גידול האצות למאכל שנעשה בברכות של מכמורת, הוא דוגמה טובה לחקלאות האצות הישראלית. אלו הן אצות בריאות ונקיות שבעולם אוהבים מאד ומוכנים לשלם תמורתן כסף רב. לכן רובן מיוצאות לאירופה.


הנה אצות הנורי והבריאות שבתזונה שלהן:

https://youtu.be/wW72gxH5-To


כך מכינים מהן צ'יפס אצות:

https://youtu.be/WjX_TnpMSX8


מה הופך את האצות הללו לכל כך בריאות:

https://youtu.be/KBIsoOSqx_8


5 יתרונות בריאותיים הגלומים באצות:

https://youtu.be/lpvULt8iP6I


ובאצות נורי נכללות אצות הספירולינה הבריאות מאד (עברית):

https://youtu.be/vPGc3825l88
טונה כחולת סנפיר
מה מיוחד בדג הטונה‭ ‬כחולת‭ ‬הסנפיר?



טונה‭ ‬כחולת‭ ‬סנפיר (Bluefin Tuna) הוא דג ייחודי ומרשים, טורף-על, שיש לו חשיבות אדירה לשמירת האיזון האקולוגי בים.

הוא ידוע גם בגודלו, המגיע לאורך של 4 מטרים ולמשקל של כמעט 700 קילוגרם, כמו גם בהיותו טורף יעיל ודג בעל יכולות שחייה יוצאות דופן ומסלול נדידה מדהים באורכו.

תכונה נוספת ומיוחדת של דג זה היא יכולתו לשמור על טמפרטורת גוף גבוהה יותר מזו של המים הסובבים אותו, דבר שמאפשר לו לצוד ביעילות במים קרים ועשירים בדגה. מסייעים לו בכך שרירים מיוחדים השומרים על טמפרטורת גוף גבוהה, כמעט כמו הדם החם של האדם.

דגי הטונה‭ ‬כחולת‭ ‬הסנפיר חיים עד כ-35 שנים. הם מסוגלים לשחות במהירות גבוהה במיוחד, מה שהופך אותם לציידים מצוינים. מסייעת לו גם יכולתו לצלול לעומק רב, המגיע לעומקים של 1300 מטרים לפחות ויכולתו לעבור מרחקים אדירים, במהלך נדודיו בים. דגי טונה שסומנו תועדו כשהם שוחים את המרחק שבין אירופה לארצות הברית, הלוך ושוב מספר פעמים בשנה!

אם נחזור לרגע למהירות דחייתו המטורפת, וליכולת לשחות במהירות של כ-70 קילומטרים לשעה, הרי שלא יאומן שהוא נע בים במהירות של טורפדו. מסייעות לשחייה המהירה כל כך כמה התאמות ייחודיות שהאבולוציה סייעה לו לפתח, כמו החריצים שאליהם נכנסים הסנפירים, לשמירה על מבנה הידרו דינמי, וגם העיניים השקועות שלו.

בשנים האחרונות, דג זה נתון לסיכון בשל דיג יתר ושינויי אקלים, ולכן ננקטות צעדים לשמירה על מסלול הגירתו ועל אוכלוסייתו. אם פעם בשרו היה זה שנמכר בקופסאות השימורים, כיום נדיר ויקר למצוא את בשר הטונה כחולת הסנפיר במסעדות והדג עצמו הפך למראה נדיר בים.


הנה הדג המיוחד הזה:

https://youtu.be/l5wfUOfSd7M


מכירת הדג היקר בכל הזמנים בטוקיו:

https://youtu.be/xh0WMmeV7Mw


ודג הטונה‭ ‬כחול‭ ‬הסנפיר במים:

https://youtu.be/ixWkPJujZq0


וואסאבי
מהו הוואסאבי של היפנים?



וואסאבי (Wasabi), המכונה גם "חזרת יפנית", הוא צמח ממשפחת החזרת והחרדל.

מהשורש שלו מכינים במטבח היפני את הממרח ירוק וחריף במיוחד, שנוהגים ביפן להגיש לצד סושי, כמעין פלסטלינה ירוקה וחריפה. בעצם מדובר במעין משחה מקני השורש הטחונים.

היפנים מאמינים שהוואסאבי, שהם מגישים ביחד עם הסושי מחסן את גופם כנגד הרעלת דגים. ואגב, בעולם המערבי, אליו הוא הגיע, ביחד עם הסושי, החל משנות ה-80, משתמשים לא פעם בחיקוי ואסאבי, שהוא מעין אבקת חזרת שצבועה בצבע ירוק.

הוואסאבי, שהתיעוד העתיק ביותר שלו כמזון מתוארך למאה ה -8 לספירה, גדל לרוב ליד ערוצי הנחלים שליד ההרים ביפן. מוכרים אותו הן כשורש שיש לטחון והן כאבקה טחונה וגם כמשחה המגיעה בשפופרת.

הוואסאבי הוא גם הבסיס למאכל יפני פופולרי נוסף, שנקרא "אפונת וואסאבי". בשל הביקוש הרב לווסאבי אמיתי, שהוא יקר וקשה לגידול, מייבאים אותו ליפן בכמויות גדולות, מגידולי חממות במדינות רבות בעולם.


הנה מגדלי צמח הווסאבי:

https://youtu.be/5qbVMk0NA1Q


כך מכינים אותו להגשה טרי ואוכלים במהירות:

https://youtu.be/X0Gn4PYALO0


מדוע הוא כה יקר:

https://youtu.be/Ej7jx0x_MR0


הווסאבי המזויף שמוגש לכם ברוב המסעדות:

https://youtu.be/zsilMuEze-E


וכך אוכלים את הסושי עם הווסאבי:

https://youtu.be/No5cmnjtNag?long=yes
מהי יפן, שיאנית הדיג העולמית?



ביפאן הדיג מפותח ביותר. יפאן דגה את הכי הרבה דגים, בהשוואה למדינות העולם. במדינה הזו אוכלים המון דגים ומאכלי הדגים מחייבים את היפנים להשיג כמויות עצומות של דיג. במיוחד מככבים שם הסושי היפני והמרקים המעולים שלהם, שחלקם מבוססים על דגים.

שווקי הדגים של יפן הם הגדולים בעולם והמחירים בהם מגיעים לסכומי עתק. דגים נמכרים שם בדרך קבע במחירים של עשרות אלפי דולרים. בשנים האחרונות נשבר שם שיא עולמי, כשנמכר בשוק הדגים היפני דג ענק במחיר לא יאומן של 1.8 מיליון דולר!


הנה שוק הדייג הגדול בעולם, בעיר סוקיצ'י ביפאן, עם יריד הטונה המפורסם שבו מוכרים דגי טונה למרבה במחיר:

https://youtu.be/NigwCCRrm68


סיפורו של השוק הגדול ביותר בעולם לדגים:

https://youtu.be/FqvJjJHQsMk


דג הטונה הכחול - הדג היקר ביותר בעולם:

https://youtu.be/setJXT-K2CQ


המחירים בשווקי הדגים של יפן עולים למחירים עצומים:

https://youtu.be/0IpjW6uOmXw


וסרטון קצר של תיירים המתלווים לדייג יפאני מקומי כדי לדוג איתו ולאכול את שלל הדיג שלהם:

http://youtu.be/0BOihtJ-wc4


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.