» «

סמי מסיבות

אקסטזי
כיצד הפך האקסטזי לסם של האייטיז?



הוא היה הסם של הניינטיז כשכדורי האקסטזי (Ecstasy) מילאו כל מסיבה. מנגד, אקסטזי הוא בלתי חוקי ובעל השפעה מעוררת ומלאת הזיות.

אקסטזי, שרבים רואים בו את "סם האהבה", הוא סם סינתטי פופולרי המיוצר במעבדה ומקרב בני אדם ומגדיל אופוריה וקרבה בין הנוטלים אותו. במקביל, השימוש בו כרוך בסכנות שונות (ראו בהמשך).

מנגד, מחקרים שונים בוחנים, למרות הסיכונים, את הפוטנציאל הטיפולי של האקסטזי בטיפול בנפגעי הפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD), הידועה פשוט כ"פוסט טראומה".

שמו של הסם בא מ"אֶקסְטָזָה", בעברית תחושה מדהימה של אושר, שמחה והתרגשות. בין כינויי הרחוב שלו יש את אקסטה, סמיילי, מולי, קדילאק ובאנגלית כותבים אותו בשמות הסם XTC או Adam.


#היסטוריה
הסם הסינתטי אקסטזי, בעצם MDMA, פותח לראשונה בשנת 1912. באותם ימים הוא היה תרופה לדיכוי תיאבון.

בשנות ה-60 ובעשור שאחריו השתמשו בו לריפוי ובהצלחה. הוא כונה על ידי מטפלים כ"פניצילין של הנשמה". עם הזמן והפופולריות הגוברת שלו הגיעו עדויות על נפגעים רבים ובאמצע שנות ה-80 הוא הוצא אל מחוץ לחוק.

זה לא מאוד עזר. בשנות ה-80 וה-90 של המאה הקודמת אקסטזי הופך פופולרי כסם מסיבות מלהיב, במיוחד בסצנת המוזיקה האלקטרונית.

באותם ימים הוא מתגלה כגורם ברור לשחרור מוגבר של סרוטונין, דופמין ונוראדרנלין במוח, רכיבים שמובילים לתחושות אופוריה, קרבה רגשית והגברה של האמפתיה לאחרים. ההתלהבות של החוגגים הייתה זמנית.


#שימושים
אקסטזי הוא מוצר מעבדה סינטטי שהיצרנים עשויים להוסיף לו כל דבר שעולה על רוחם, כולל קפאין, אמפטמינים ולעתים גם קוקאין.

את סם האקסטזי צורכים בצורות שונות, לרוב בתור כמוסה, גלולה או טבלית ולעתים בתור אבקה. צריכת יותר מגלולה בודדת בזמן נתון נקראת "bumping".

רבים משתמשים באקסטזי להגברת החוויה החברתית, ההנאה מהריקודים ומהמוסיקה המושמעת.


#השפעות
ההשפעות של האקסטזי נמשכות 3-6 שעות. משתמשי הסם מדווחים על תחושות של עירנות ואנרגיה מוגברת, אך האקסטזי ידוע במיוחד בכך שהוא יוצר אצל הנוטלים אותו תחושות אופוריה, קרבה רגשית לסובבים אותם ואמפתיה מוגברת אליהם.

השפעתו הממריצה של האקסטזי מאפשרת למשתמשים לרקוד במשך זמן ארוך, אך יש בה סיכונים (ראו בהמשך).


#סכנות
ערבוב של אקסטזי עם אלכוהול נחשב מסוכן מאוד ואף יכול להיות קטלני. בין סיכוניו הכלליים יש סכנת עלייה בחום הגוף, התייבשות ובימים שלאחר השימוש סכנת כשל של הלב או הכליות.

סכנותיו לטווח הקצר הן השתוקקות לסם, כושר שיפוט לקוי, בלבול לא רצוני, חיבה מוגזמת, תחושות מדומות של מתח בשרירים, נעילה של הלסת, תחושת בחילה, ראיה מטושטשת ועד דיכאון, בעיות שינה, מצבי חרדה קיצוניים, צמרמורות, הזעה ונטייה להתעלפות ובמקרים מסוימים פרנויה.

סכנות לטווח ארוך בשימוש ממושך כרוכות בסיכוי שצריכתו תגרום לנזק בלתי הפיך למוח, מה שישפיע על יכולת החשיבה והשיפוט של צרכן הסם. במצבים מסוימים השימוש עלול לגרום לפרנויה, עם חשדות, חוסר אמון או פחד מאחרים. בשימוש רב וארוך טווח באקסטה עלול המשתמש לגרום לעצמו לנזק במערכת הסרוטונין במוח.

לסם הזה יש גם השפעות אינטימיות של עלייה בליבידו, לצד עיכוב שפיכה אך הוא עלול לפגוע בתפקוד הזקפה.

סמים הם לא צחוק - הימנעו מהם!


הנה סיפורו של האקסטזי והבסיס שלו MDMA (מתורגם):

https://youtu.be/jEAr7ThsYew


מה הוא עושה למוח ולגוף?

https://youtu.be/48wiuAs8kz4


הפוטנציאל הרפואי של MDMA:

https://youtu.be/Dm9c9XiRl1A


ועל היותו "דבק רגשי שמחבר אנשים":

https://youtu.be/xqCeIGfTIaM
קנאביס
מה הבעיה בסם הקנאביס המכונה "weed"?



קנאביס (Cannabis), או בלשון החבר'ה "וויד" (באנגלית "עשב"), הם שמותיו של צמח טבעי, שהפך סם פופולרי וזוכה להתלהבות רבה בקרב צעירים.

בעיני רבים הוא מרגיש כסם נחמד ולא מזיק, אבל בשימוש כסם ולא כחומר רפואי חשוב לומר שהוא מעצב חיים ויכול לחולל הרס אישי וקשיים רבים, מבלי לדפוק חשבון.

קנאביס, הידוע גם בשם הלטיני "מריחואנה", הוא אחד הסמים הקלים הנפוצים ביותר בעולם. לא חסרים לו עוד המון כינויי רחוב נוספים, חלקם מתייחסים לסוגים שונים שלו. ביניהם תמצאו כינויים כמו גראס, ג'וינט, עשב, חשיש, גאנג'ה, קיף, סקאנק, ספליף, בום, סמוק, דופ ו-Reefer, Gangster, Super Skunk, Herb, Pot, Mary Jane, Nederweed או Chocolate.

צמח הקנאביס גודל ונצרך על ידי בני אדם במשך אלפי שנים, כאשר השימוש הראשון מתועד בסין העתיקה לפני כ-5000 שנה. עד תחילת המאה ה-20 הוא היה תרופה רשמית, שסייעה למעל 100 מחלות שונות. מרגע שהוכרז רשמית כסם והוצא אל מחוץ לחוק, לא אפשרו בו שימוש חופשי, למעט במדינות מעטות. רק בשנים האחרונות חזר הקנאביס להתקבל כחומר רפואי.


#שימושים
צמח הקנאביס מכיל מאות חומרים פעילים, כאשר THC הוא החומר העיקרי האחראי להשפעות הפסיכואקטיביות, או בעברית פשוטה - הוא החומר הממסטל בקנאביס, זה שמשתמשים מדווחים על רגיעה, אופוריה והגברת החושים שהסם הזה נותן להם.

הקנאביס משמש גם כאמצעי רפואי. הסיבות לשימוש מגוונות, החל מהנאה ורגיעה ועד לצרכי רפואה. מי שצורכים אותו להנאה ורגיעה, מעדיפים בדרך כלל לעשן אותו. לאחרים, שצורכים קנאביס רפואי, מתקשים הרופאים להמליץ על עישון. לכן רבים מהמטופלים, שנעזרים בו לטיפול בכאבים, חרדה ובחילות צורכים אותו בצורות כמו אכילה או באידוי.


#השפעות
למרות שנחשב לסם קל יחסית, לקנאביס עלולות להיות השפעות שליליות כמו פגיעה בזיכרון לטווח קצר, קואורדינציה לקויה ובעיות נשימה בשימוש ממושך. לצעירים הוא יכול להזיק אף יותר, שלא לדבר על הפגיעה המתמשכת הנובעת מההתמכרות לו.

הסם הזה, שמבטיח ורבים אומרים שעושה קסמים לחולים, הפך כבר מזמן לגביע הקדוש של הרפואה האלטרנטיבית. גם הרופאים השמרנים יותר מספקים כיום מרשמים לחולים שסובלים מכאבים וזקוקים לו.

במחקר המדעי מזהים שזנים מסויימים של קנאביס תוקפים סוגי סרטן מסוימים. סרטן הוא בעצם שם כללי ליותר ממאה מחלות, בעוד הקנאביס הוא שם כללי למאות צמחים שונים. לכן לא פלא שבתנאי גידול שונים כל צמח כזה יכול להניב חומרים שונים, כשכל זן עשוי להיות יעיל לסוג אחר של סרטן. בטכניון בישראל נמצאת אחת המעבדות היחידות בעולם שיודעת לזהות את כל מרכיבי צמח הקנאביס - ויש יותר מ-100 קנבינואידים או טרפנים, חומרים פעילים שמייחסים להם יכולות רפואיות שונות.

מומחים טוענים שבשנים האחרונות חלה עלייה בחוזק הקנאביס, כשריכוז ה-THC הממסטל שבו עלה מ-4% ופחות בשנות ה-90 לא פעם ליותר מ-20% ממנו כיום.


הנה הסכנות של קנאביס לסוגיו לצעירים (עברית):

https://youtu.be/7_WKRKJr4NI


השפעתו של הקנאביס על המוח (מתורגם):

https://youtu.be/Nlcr1jd_Tok


מכורים לקנאביס שמספקים על מה שעברו בהיותם מכורים (עברית):

https://youtu.be/CFu73hT9ssE


כך הפכה ישראל לקנאביס ניישן (עברית):

https://youtu.be/S1nHty71wAI


המחקר פורץ הדרך בטכניון על תרופות הקנאביס נגד סרטן (עברית):

https://youtu.be/U8eOXSZ2WYs


חברת הרכבת שמכרה כרטיסים עם שמן קנאביס והפכה ללהיט (עברית):

https://youtu.be/u7frC-yiCZg


נפח זכוכית שמייצר את ה"באנגים" למעשנים ומתלונן על המצב (עברית):

https://youtu.be/iNndTnXwlcM


תולדות הקנאביס:

https://youtu.be/ZJqmyLCfA-I?long=yes


ומכורה שנגמלה מקנאביס מספרת על ההתמכרות המשתלטת (עברית):

https://youtu.be/Ua35ZuJSJiM?long=yes
קוקאין
כיצד הפך הקוקאין לסם של האייטיז?



הקוֹקָאִין (cocaine), שפרח בשנות ה-70 של המאה הקודמת, הוא סם המקושר למסיבות, חיי מועדונים וזוהר. מדובר בסם ממריץ, מיידי ורב עוצמה, ממכר בטירוף והורס-חיים אמיתי.

את הקוקאין מפיקים מעלי צמח הקוקה הגדל בדרום אמריקה. בשוק הסמים הוא נמכר לרוב כאבקה לבנה בוהקת, אם כי במקרים מסוימים הוא יכול להמכר גם כמשחה.

בשנות ה-80 הוא היה סם חדשני ונחשק על ידי עשירים וידוענים. אחד הטרנדים בין אנשים מפורסמים היה אז "להריץ שורות" של קוקאין, כלומר לשאוף במהירות לנחיריים שורת אבקה לבנה שנפרשה על השולחן.

הסם הזה ידוע גם בכינויי סלנג כמו "קוק", "צ'רלי", "שלג", "אבקה" או "הסם הלבן". אבל בכל מקרה זהו סם לא חוקי ובעל השפעה ממריצה וחזקה על מערכת העצבים המרכזית.

צריכת קוקאין נוטה להוביל לתחושות של אופוריה, התעוררות זמניות ואנרגיה שמחה, שמשכיחים את המגוון הרחב של סיכונים שיש בו - בריאותיים וחברתיים, התמכרות מהירה והשלכות הרסניות על החיים.


#היסטוריה
השימוש בעלי הקוקה מתחיל בתרבות האינדיאנית של אזור האנדים. במשך אלפי שנים, לעסו את עלי הקוקה העמים המקומיים בפרו, בוליביה וקולומביה. הם נתנו להם אנרגיה והקלו על תחושת הרעב והעייפות באזורים הגבוהים של הרי האנדים.

הסיפור המודרני של הקוקאין מתחיל ב-1859, כשהכימאי הגרמני אלברט נימן (Albert Niemann) מצליח לבודד את החומר הפעיל מעלי הקוקה. בשנות ה-1880 וה-1890, הקוקאין מתחיל לשמש ברפואה המערבית כמשכך כאבים מקומי וכמרכיב בתרופות שונות. אפילו זיגמונד פרויד (Sigmund Freud) היה ממעריציו הגדולים של הסם וכתב עליו מאמר מפורסם בשם "על הקוקה" (Über Coca).

אחת העובדות המפתיעות ביותר היא שעד 1903, הכיל המשקה קוקה-קולה (Coca-Cola) המקורי כמויות קטנות של קוקאין. עובדה זו תרמה לפופולריות העצומה של המשקה. רק אחרי שהתגלו סכנות ההתמכרות וההשפעות השליליות שלו, הוצא הסם מהנוסחה.


#שימושים
למרות האיסור הנרחב, לקוקאין יש עדיין מספר שימושים רפואיים מוגבלים. בשל יכולתו לכווץ כלי דם ולהפחית דימום הוא משמש לפעמים כחומר הרדמה מקומי בניתוחי אף, גרון ואוזניים.

אבל רוב השימוש בקוקאין כיום הוא לא חוקי. הוא נצרך בשאיפה דרך האף, עישון או הזרקה. צורה נפוצה וזולה יותר של הסם היא קראק (Crack), גרסה מעובדת של קוקאין שניתנת לעישון ובעלת פוטנציאל התמכרות גבוה במיוחד.

ההתמכרות לקוקאין היא מהמהירות והקשות ביותר. המוח מפתח במהירות סבילות לסם, מה שמוביל למעגל הרסני של שימוש מוגבר בניסיון להשיג את אותה רמת אופוריה ראשונית.


#סכנות
ממכר מאוד, משפיע מיידית על מי שצורך אותו ויכול להרוס את חייו בקלות, צריכה של קוקאין מובילה את המשתמש לתחושות אופוריה והתעוררות זמניות, אך גם למגוון נרחב של סיכונים בריאותיים וחברתיים בהמשך.

ההשפעות המיידיות של קוקאין כוללות אופוריה, אנרגיה מוגברת, דיבור מהיר, חוסר תיאבון ורגישות יתר לאור, צליל ומגע.

אבל ההשפעות הקצרות האלה מגיעות במחיר כבד של דופק מואץ, לחץ דם עולה וטמפרטורת הגוף עולה, מה שמגביר את הסיכון להתקף לב ושבץ מוחי. עוד סיכונים הם הגברת החרדה ופרנויה.

שימוש ארוך טווח בסם הזה מוביל לבעיות חמורות עוד יותר: נזק לרקמות האף מהשאיפה המתמשכת, הפרעות שינה, דיכאון חמור, פרנויה, הזיות ואף פסיכוזה. מחקרים מראים גם על נזק מוחי ארוך טווח, במיוחד באזורים האחראים על קבלת החלטות ושליטה בדחפים.

את הסכנות ממחיש הסיפור של כוכב הטלוויזיה והקומיקאי ג'ון בלושי (John Belushi), שמת בשנת 1982 מנטילת מנת יתר של קוקאין והרואין והוא בן 33. גם הזמרת וויטני יוסטון (Whitney Houston) נאבקה שנים בהתמכרות לסם, שלבסוף תרם למותה הטרגי.

אחת הדוגמאות הבולטות למחיר החברתי של הקוקאין היא הידרדרותו של כוכב הכדורסל לן ביאס (Len Bias), שמת מהתקף לב קשור לקוקאין, יומיים בלבד אחרי שנבחר על ידי הבוסטון סלטיקס (Boston Celtics) בדראפט ה-NBA בשנת 1986. המקרה הטרגי הזה שינה את היחס הציבורי לסם.

החברה משלמת גם היא מחיר כבד. סחר הקוקאין הבינלאומי מלווה באלימות קשה, שחיתות ופשע מאורגן, במיוחד במדינות הייצור בדרום אמריקה. עשרות שנים סובלות מקסיקו, קולומביה ומדינות אחרות באזור מהאלימות הקשורה בסחר הסמים.

התמונה העגומה הזו צריכה להדהד בראש כל מי ששוקל לנסות את הסם "רק פעם אחת": הקוקאין הוא אחד הסמים הממכרים ביותר, עם יכולת מדהימה להרוס חיים - גם אחרי שימוש מועט יחסית.


#גמילה
גמילה מקוקאין פחות גרועה מצורות אחרות של גמילה מסמים, אך היא לא קלה ובמיוחד אם מנסים להיגמל לבד. אך עם העזרה הנכונה ניתן להגמל מקוקאין בהצלחה

למי שמרגישים שהקוקאין הוא זה שקובע את העניינים בחייהם, הגיע זמנכם לקבל עזרה.


הנה סיפורו של הקוקאין:

https://youtu.be/zfAKFvJVZgA


על סם המסיבות הממכר, מסוכן ויכול בקלות להרוס חיים:

https://youtu.be/pu5AaVqYuP4


כך מזהים את המכורים לקוקאין:

https://youtu.be/wXtAaNgUUSU



ההבדלים שבין קראק לקוקאין:

https://youtu.be/JwLSE4xi5Sc


סם הקוקאין שהיה סם לעשירים בלבד הפך בישראל של 2025 לנחלת הכלל (עברית):

https://youtu.be/MnN2_SR_j_k?long=yes


ומבריחי הקוקאין (עברית):

https://youtu.be/PoBjiXwxhyw?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.