» «
תנ
מה סודו של ספר התנ"ך?



אם היינו שואלים אתכם מהו הספר הכי אהוב בעולם, ודאי הייתם חושבים על איזה הארי פוטר או משהו דומה, לא? - ובכן, דווקא התנ"ך שלנו, של היהודים, הוא הספר הכי פופולארי בעולם. הוא גם תורגם למספר השפות הרב ביותר, הרבה יותר מכל ספר אחר.

בבסיסו, התנ"ך הוא ספר היסוד של עם ישראל. מדובר בספר המרכזי בתרבות העולמית, ספר שמרבית היצירה הרוחנית שנכתבה אחריו מתייחסת אליו, כטקסט מכונן, שברבות הימים הטביע את חותמו גם על הנצרות ועל האסלאם ועל ספריהם המרכזיים, הברית החדשה הנוצרית והקוראן המוסלמי.

אז כיצד ספר הספרים של הדת היהודית, מהדתות הקטנות בעולם במספר המאמינים שלהן, הוא הספר החשוב ביותר בתבל? - ובכן, ספר התנ"ך עבר מהיהדות גם לדת הנוצרית והיה לספר החשוב ביותר גם בה. ספר תנ"ך היה גם הספר הראשון שהודפס אי-פעם, כשגוטנברג המציא את הדפוס. הוא תורגם להכי הרבה שפות וכללית והשפיע על התרבות האנושית יותר מכל ספר או מסמך אחר! גם דתות אחרות למדו מהתנ"ך את הדרך לכתוב דברי תורה ולהקנות למאמינים אמונה, דרך ארץ ומצוות.

קטונו כאן מלנסות לשער מה גדולתו של הספר המדהים והעמוק הזה, על סיפוריו רבי-המשמעות והעומק, על משליו וגיבוריו שמדגימים את מגוון התכונות האנושיות והלקח המוסרי העמוק שמסתתר בו, על האמונה והנכונות לדבוק בה בכל מחיר. נאמר רק שספר שעולם שלם נושא אליו עיניים הוא בבירור אינו ספר רגיל ואינו רק אוסף של סיפורים מיתולוגיים, אלא ספר שמבטא את כל החכם והאוהב שבאדם, את כל העומק שברוח האדם ואת כל מה שיוכל להיות, אם רק יאמין וירצה.


הנה סיפורו של ספר התורה:

https://youtu.be/lkc35rew5ZU


כל טכנולוגיה חדשה להצגת מידע ראתה בתנ"ך את אחד התכנים הראשונים ששולבו בה (עברית):

http://youtu.be/P6kBVdEjdM8?t=5s


למעשה, היום ניתן להציג את התנ"ך כך (עברית):

https://youtu.be/lqogxILjUQM


ההכנות לחידון התנ"ך העולמי לנוער שמתקיים בכל שנה ביום העצמאות (עברית):

http://youtu.be/0M8p0nTwfrs


בחיוך, איש מחלקת התמיכה בימי הביניים, שמגיע להדריך משתמש נבוך בתפעול ספר התנ"ך שקנה, כולל פתיחת הספר, דפדוף (די מסובך) ואפילו סגירה, לאחר השימוש:

http://youtu.be/pQHX-SjgQvQ


וספר התורה ממחנה ההשמדה בשואה, שאילן רמון לקח לחלל וניספה עימו (מתורגם):

https://youtu.be/lT0TL3si61w?long=yes
הטלאי הצהוב
איך סימנו את היהודים במהלך ההיסטוריה?
מה היו הסימנים האנטישמיים ששימשו בעבר?


שנאת היהודים אינה דבר חדש והיא נמשכה מאות רבות של שנים - הציצו אחר כך בתגית "אנטישמיות" ותבינו. במשך דורות השתמשו שליטים ומלכים בצורות שונות של סימון היהודים ויצירת הבדל מוחשי ביניהם לבין האוכלוסייה הרגילה של נתיניהם.

לרוב נעשה הדבר על ידי לבוש מיוחד, כגון כובע היהודים או חובת ענישה של סמל או טלאי בצבע אחיד על בגדיו של היהודי.

מעניין ודאי לדעת שהטלאי הצהוב שרבים מזהים עם אנטישמיות אירופית הונהג גם אצל המוסלמים.

כסימן מזהה ליהודים, עם זאת, הונהג הטלאי היהודי, תחילה על ידי שלטונות נוצריים בימי הביניים.

הטלאי לא היה לבדו או בא משום מקום. הוא היה החלק הוויזואלי של חוקים ואקטים שלטוניים שבמרכזם עמדו השפלה אנטישמית וחקיקה דרקונית כנגד היהודים.

סמלים מבדילים היו נהוגים שנים רבות באירופה הימי-בייניימית. ככל הידוע נולד הטלאי הצהוב במאה ה-13, כמקבילה בצורת מגן דוד של "צלב צהוב", סמל שה"קתרים" בדרום צרפת הוכרחו לעטות על בגדיהם, בידי האינקוויזיציה של האפיפיור גרגוריוס ה-9.

הנראות של הסמל החיצוני והבולט תפסה את עיני המלכים האירופים של התקופה. היא הביאה את לואי התשיעי מלך צרפת לחייב את יהודי ממלכתו בעטיית טלאי צהוב וכך נהגו שליטים נוספים בממלכות הנוצריות של אירופה.

הדברים התפשטו גם אל האי האנגלי של אותם ימים. מלך אנגליה, אדוארד הראשון, מיהר גם הוא וחייב את היהודים לענוד טלאי צהוב על לבושם.

במאה ה-16 גירש הקיסר פרדיננד הראשון את כל היהודים מהעיר וירצבורג, בגרמניה של היום. מאותו גירוש התירו את כניסת היהודים לעיר, רק לצורכי מסחר. אך הם חויבו לשלם "מכס גוף" ולצורכי זיהוי הם הוכרחו לענוד על בגדיהם טלאי עגול בצבע צהוב.

לקראת שלהי אותה מאה חוקקו חוקים מפלים ואנטי יהודיים גם שליטי האימפריה המוסלמית השיעית ששלטה במרבית שטחי איראן עד שנת 1722. אחד החוקים היה, ניחשתם נכון, לענוד טלאי צהוב על הבגד.

כ-220 שנה אחר כך, ב-1939, חוייבו יהודי פולין על ידי הכובש הנאצי, לענוד טלאי צהוב על בגדם העליון. הצורך הנאצי להשתמש בסימן היכר ביהודים נועד להקשות על בריחתם מגורלם. העלה אותו בדיון שהתקיים שנה לפני כן, לאחר "הצלחת פרעות ליל הבדולח", ריינהרד היידריך, מי שלימים יהיה אחד מאדריכלי "הפתרון הסופי" והשואה כולה.


הנה הטלאי הצהוב (עברית):

https://youtu.be/fr0007v8vNE


מטרות הסימון בשואה (עברית):

https://youtu.be/3_gSafmpEQ0




תערוכה על הטלאי הצהוב (עברית):

https://youtu.be/dwLg2vX4nsw


הסבר מרגש לילדים (עברית):

https://youtu.be/fcKMSvOLnLM


ודווקא מגן הדוד היהודי נבחר לצורת הטלאי:

https://youtu.be/kCN24nZ7TX0
הטלאי הצהוב
למה נועד הטלאי הצהוב בשואה?



טלאי צהוב בצורת מגן דוד היה הסימון ששלטונות גרמניה הנאצית חייבו את היהודים לשאת על בגדיהם בשואה.

הטלאי הצהוב, שהפך לאחד הסמלים האיומים של השואה, היה אות קלון שנועד מבחינת הנאצים לסמן ולתייג את היהודים, להשפיל ולהבדיל אותם מהאוכלוסייה הלא יהודית, כאילו היו תת-אדם, בהמות שמסמנים כדי להיזהר מהם.

העונש על יהודים שסרבו, שכחו או התרשלו בענידת הטלאי הצהוב היה מהטלת קנס, דרך מאסר ועד להוצאה להורג מיידית וללא משפט.


#תקנות הטלאי הצהוב
את הטלאי הצהוב חייבו הנאצים לענוד על הבגד העליון. חובה עליו להיות לפחות בגודל של 10 סנטימטרים או בגודל של אגרוף.

עוד הייתה על הטלאי הצהוב חובה שיופיע הכיתוב "יהודי", בשפה המקומית של כל גלות ומדינה כבושה. על יהודי גרמניה הייתה חובה של המילה Jude על הטלאי הצהוב שלהם. יהודי הולנד חויבו בטלאי עם המילה Jood בהולנדית ובצרפתית הופיעה המילה Juif על הטלאי הצהוב.

וכך הלאה. את המילה שעל הטלאי, אגב, נהגו לכתוב בגופן עתיק. מי יודע אם זה לא ניסה לפנות לאשמה ההיסטורית שמטילים הנוצרים על היהודים במהלך כל תקופת הגלות - האשמה שיהודה איש קריות הסגיר את ישו.


#תולדות הטלאי הצהוב בשואה
הטלאי הצהוב הוא ממש לא המצאה נאצית. ממש כמו צלב הקרס, מדובר בסמל אנטישמי בן יותר מאלף שנים. עוד בימי הביניים, הונהג טלאי צהוב על ידי שלטונות האסלאם, כסימן מזהה ליהודים.

במאה ה-13 חייבו את היהודים לענוד טלאי צהוב גם כמה מלכים באירופה, בראשם לואי התשיעי מלך צרפת ואדוארד הראשון מלך אנגליה.

חובת עטיה של טלאי צהוב הונהגה גם במאה ה-16, על ידי שליטי האימפריה המוסלמית שיעית, ששלטה אז במה שהיום מוכר בתור איראן.

במאה ה-20 "אימצו" הנאצים את הטלאי הצהוב והביאו עליו קלון. היה זה קצין נאצי גבוה בשם ריינהרד היידריך, שהיה הראשון להציע שיושם אות היכר שיזהה ויבחין בין היהודים לכל השאר. את הרעיון הגזעני הוא העלה ב-1938, במהלך אחד הדיונים שהתקיימו לאחר הפרעות שעשו הנאצים ותומכיהם ביהודים ב"ליל הבדולח", הזכור לדיראון עולם.

וההצעה יושמה שנה לאחר מכן, בפולין שאך נכבשה בידי הנאצים. בהמשך שנות המלחמה ניסה השלטון הגרמני ליישם את חובת הטלאי הצהוב בכל הארצות שכבש. הוא נתקל בהתנגדויות לעשות זאת רק בחלק מהארצות הכבושות, ביניהן בולגריה, צרפת ודנמרק.

באחרונות, צרפת ודנמרק, הנאצים לא ממש כפו לבסוף את הטלאי הצהוב. בשאר הכבושות הוא הונהג גם הונהג, השפיל את היהודים וגם חשף אותם לעונשים, במקרים בהם סרבו או שכחו לענוד אותו ומנגד - להטרדות ופגיעות בנפש שכן ענדו אותו, במיוחד בידי חיילים ותומכי הנאצים.


הנה סיפורו של הטלאי הצהוב (עברית):

https://youtu.be/3_gSafmpEQ0


תערוכה על הטלאי הצהוב (עברית):

https://youtu.be/dwLg2vX4nsw


הסבר מרגש לילדים (עברית):

https://youtu.be/fcKMSvOLnLM


ודווקא מגן הדוד היהודי נבחר לצורת הטלאי:

https://youtu.be/kCN24nZ7TX0
תפילין
למה היהודים מניחים תפילין?



תפילין (Tefillin) הפכו ברבות השנים לסמל של היהודי שומר המצוות. התפילין הן תשמיש קדושה יהודי שמייצרים מעור וקלף. בית התפילין הוא קופסה עשויית עור בהמה טהורה, מרובעת לחלוטין וצבועה בשחור. בתוך בית התפילין מצוי קלף שעליו כתובות בכתב קודש 4 פרשיות מהתורה.

מצוות הנחת תפילין מחייבת את היהודי להניחן בשתי יחידות עצמאיות: "תפילין של יד" ו"תפילין של ראש".

תפילין מניחים רק הגברים, ביום בלבד ולעולם לא בלילה. רק בימי חול מניח היהודי תפילין ואין להניחן בשבת או בחג. בניגוד לעבר, שבו נהגו להניח תפילין במשך כל היום, נוהגים בימינו להניח תפילין כמעט תמיד רק בתפילת שחרית.

הנוהג ביהדות קובע שהיהודי יתחיל להניח תפילין רק סמוך לגיל בר המצווה. לצד העליה לתורה הפכו התפילין בעידן הנוכחי ממש לסמל של טקס בר המצווה. הסיבה נעוצה בבגרותו של מניח התפילין - מכיוון שההלכה קובעת שהמניח תפילין צריך להקפיד באופן מיוחד שלא לפגוע בקדושת התפילין, כל זמן שהן מונחות עליו.

מקור ופירוש השם "תפילין" לא ברור לחלוטין. מה שברור הוא שהתיעוד הראשון שלו הוא מתקופת המשנה ושהמילה תְּפִלִּין היא צורת ריבוי של תְּפִלָּה.


כך מניחים תפילין (עברית):

http://youtu.be/3DiSvfuAc4Q


כך מייצרים את התפילין (עברית):

http://youtu.be/YvboYsL9inE


מצגת שלבי ייצור התפילין (עברית):

http://youtu.be/E6Bt0Qi8VSA


אפשר גם לחייך עם התפילין (עברית):

http://youtu.be/Z3LgG7DMgz0


וסיפור אמיתי על תפילין של לוחם צה"ל שלקח המון שנים עד שחיפשו את בעליהם (עברית):

https://youtu.be/ZZETm-iGnaQ?long=yes

סמלים יהודיים

סוכות
למה אנו יושבים בסוכה בחג הסוכות ואיך צריך לנהוג בה?



הישיבה בסוכה היא לזכר הסוכות שבהן ישבו בני ישראל כשיצאו ממצרים. יש גם טענה שהמסורת של הישיבה בסוכה בחג הסוכות החלה כשהפכו שבטי ישראל לחקלאים ובנו סוכות ליד השדות והכרמים, כדי שיוכלו לשמור עליהם ולעבוד בהם בקלות.

ואכן, הסוכה צריכה להיות מתחת לכיפת השמיים. סוכה שבנויה מתחת לגג או לתקרה אינה נחשבת לסוכה כשרה. אסור שהסכך שמכסה את הסוכה יהיה אטום מדי. להיפך - צריך להשאיר בסכך אפשרות לראות את השמיים והכוכבים מתוך הסוכה.

מצוות הישיבה בסוכה כוללת אכילה ושינה בה. על פי הדת והמסורת, ביתנו הרגיל הופך בחג הסוכות לבית זמני ואנו נמצאים בסוכה, ממש כאילו שהיא הבית האמיתי שלנו. הפסוק שאומר זאת הוא: "עשה סוכתך קבע וביתך ארעי".


הנה סרטון שמראה איך לבנות סוכה (עברית):

http://youtu.be/dpwLspS7_wQ


תכנית לילדים על חג הסוכות (עברית):

http://youtu.be/wj1d3jXfm6Y


על הסוכה והשהייה בה (עברית):

http://youtu.be/vdzq5MrSNW0


ובחיוך - איזו סוכה יש לכם? (עברית)

https://youtu.be/qeRCLSpEPIE
כיפה יהודית
מהי הכיפה היהודית?



כיפה (Kippa) יהודית היא פיסת בד או סריג דקה ובדרך כלל עגולה, שגברים יהודים חובשים על ראשם. חבישת הכיפה היא סימן יהודי ליראת שמיים. הנשים אינן חובשות כיפה, אך הנשואות שביניהן מקפידות על כיסוי ראש.

מרבית היהודים הדתיים נוהגים לחבוש כיפה במהלך כל שעות היום. מחיר כיפה רגילה הוא עשרות עד מאות שקלים, אם כי יש כיפות יוקרתיות שמגיעות למחירים של אלפי שקלים.

לא פעם תראו גם חילונים ואפילו לא-יהודים בארץ חובשים כיפה, לאות כבוד, במיוחד כשמשתתפים בלוויות או בטקסים דתיים, בביקורים בבית כנסת וכדומה.

בעבר, אגב, לא הייתה חובה לכיסוי הראש. אמנם כיסוי הראש היה נפוץ ביהדות של העת העתיקה, אבל יותר כפריט לבוש. הכהנים בבית המקדש היו מצוּוים לעבוד עם כובע לראשם.

מבחינת ההלכה ישנם שני מקרים בהם קיימת חובת חבישת הכיפה. האחד הוא כשנכנסים לבית כנסת והשני - כשמזכירים שם שמיים או באמירת ברכה.


הנה הכיפה היהודית (עברית):

https://youtu.be/H0wBER_wl1o


הכיפה הזו היא חלק ממסורת עולמית של כיסויי ראש (עברית):

https://youtu.be/m5EyTGAklTw


היום נוצר גם מושג של "כיפה שקופה" (עברית):

https://youtu.be/UPihGvkaTeY


ובחיוך - הנשיקה של הכיפה (עברית):

https://youtu.be/xojvbzMorKg
תקיעת שופר
מהו מנהג התקיעה בשופר?



תְּקִיעַת שׁוֹפָר (Shofar) היא אחת המצוות המוכרות של ראש השנה. השופר הוא כלי נשיפה שמשמש ביהדות כתשמיש מצווה מימי קדם. במהלך השנים הוא הפך לסמל היהודי המוכר ביותר ובמידה רבה אפילו סמל היהדות.

תקיעת השופר היא הסיבה שיום ראש השנה מכונה בתורה "יום תרועה" וגם "זיכרון תרועה".


#אבל מדוע נהוג לתקוע בשופר?
בתקיעת השופר מציינים את היות אלוהים המלך והשופר משמש לתרועה, כתרועת החצוצרות בטקסים מלכותיים ובמיוחד כשממליכים מלך.

תקיעת השופר גם מזכירה את עקידת יצחק. את השופר מייצרים מקרן חלולה של בעל חיים עם קרניים, כמו אייל או יעל. השופר מקשר בין העקדה שבה רצה אברהם אבינו להקריב את בנו יצחק לקרבן. כשמנע ממנו אלוהים להקריב את יצחק, אברהם הקריב את האיל. בתקיעת שופר העשוי מקרן של איל, מזכירים היהודים את עקידת יצחק ומתמסרים למצוות.

בעת העתיקה השתמשו בשופרות כדי להשמיע רעש ולהודיע ולהתריע על דברים שונים. בתנ"ך מופיע השופר פעמים רבות ומבין כלי הנגינה הוא הכלי שמוזכר בו הכי הרבה פעמים. לא רק היהודים השתמשו בו כמובן.

גם עמים אחרים נהגו לתקוע בשופר ובמלחמות נעשה בהם שימוש רב, להרתעת האויב. תבליט שנמצא בכרכמיש מראה בני אדם מתקופת הברזל מנגנים בשופר ובתוף. ככל הנראה גם החצוצרות שבהן תקעו בכיבוש יריחו על ידי יהושע היו שופרות.


הנה יוצר השופרות (עברית):

https://youtu.be/u-jUztEDTJo


שופר בכותל:

https://youtu.be/tJMMzKRajQ4


בבית כנסת:

https://youtu.be/QKJUlJ3ICAI


תולדות השופר:

https://youtu.be/3UWmf5pHdEk


השימוש בשופר ביהדות (עברית):

https://youtu.be/MdQEG6gnZmo


על מנהג התקיעה בשופר (עברית):

https://youtu.be/WKR8FJ1IU1I


סוגי תקיעות בשופר (עברית):

https://youtu.be/-WwlTsWDMzY


רב תוקע בשופר בסליחות בחודש אלול (עברית):

https://youtu.be/pVfV09CDmus


כך מייצרים שופרות (עברית):

https://youtu.be/LUnbT5hobPg


סרטון לקטנטנים (עברית):

https://youtu.be/hTevuOEfJ18


וכל מנהגי התקיעה בשופר בתכנית "קשת וענן" (עברית):

https://youtu.be/vDwW4_sfqiw?long=yes
המנורה
מה המשמעות של סמל המנורה?



סמל מדינת ישראל הוא מגן אשר במרכזו מנורת שבעת הקנים, כמו המנורה שהיתה בבית המקדש. משני צדיה ענפי זית ובתחתיתו הכיתוב "ישראל". בתחרות עיצוב סמל למדינה, זכה העיצוב של סמל שעוצב על ידי האחים גבריאל ומקסים שמיר.

עיצוב המנורה דומה לעיצוב המנורה המופיע בתבליט שער טיטוס שנמצא ברומא. בשער טיטוס מתוארים העבדים היהודים המגיעים לרומא אחרי ניצחון הרומאים על יהודה וחורבן בית המקדש בירושלים בשנת 70 לספירה. חברי הוועדה הבוחרת העדיפו את עיצוב המנורה הרומי כיוון שראו סמליות בכך שהמנורה "שבה הביתה לירושלים".

ענפי הזית בצידי המנורה נועד לסמל את השלום ומהמשפט שהופיע בעיצוב המקורי של האחים, "שלום על ישראל", נשאר השם "ישראל" בעברית מתחת למנורה.


הנה סיפור המנורה (עברית):

https://youtu.be/4b6FLm8HGxE


הסיפור המופלא של המנורה שמול משכן הכנסת בירושלים (עברית):

https://youtu.be/9wUxzBSHveA


וסרטון משעשע שמתאר את סמל המנורה (עברית):

http://youtu.be/wt1r0fIFTX0


מזוזה
למה צריך מזוזה על הדלת?



המזוזה ביהדות היא תשמיש קדושה יהודי. את המזוזה מחברים אל משקוף הכניסה של פתח בית המגורים ובפתחי החדרים בבית.

בתוך המזוזה יש קלף, שעליו כתובות שתי פרשיות: 'שמע ישראל' וגם 'והיה אם שמוע' מתוך ספר דברים. פרשיות המזוזה נכתבות על הקלף בכתב סת"ם, כתיבה איכותית של סופר סת"ם, אמן כתיבה הכותב ביד.

המזוזה היא תזכורת תמידית ליהודים, להאמין בייחוד של אלוהים ובגמול על מצוות ועבירות על הדת. התקנתה על משקוף הדלת ניעדה להזכיר את הדברים בכל יציאה וכניסה אל הבית. חז"ל החשיבו את המזוזה, ביחד עם ציצית ותפילין, לאחד מסממני הזיהוי של היהודים.

מצוות המזוזה מחייבת לקבוע מזוזה על דופן פתח בית המגורים ובפתחי החדרים בבית מגורים, כמו גם בשערי יישובים וערים, כאלה שיש בהם שער. במדרש המשילו שהמזוזה תביא לשמירה על הבית ויושביו, כי בית שבפתחו מזוזה, נשמר על ידי האל בכבודו ובעצמו.

מקור המילה מדפנות הדלת, שנקראו בשפת המקרא "מזוזות".


הסבר על המזוזה:

http://youtu.be/yP2Ljut59Fc


כך כותבים את המזוזה:

http://youtu.be/7ybYkyRTp_8


יש גם מי שמנסים לחדש במזוזה:

http://youtu.be/h5N9LTK1mj4


ובחיוך - הנה מה שקורה כשהמזוזה לא פועלת:

https://youtu.be/SehIUkb3STE
כיצד הורם השטריימל מסימן משפיל לאות של כבוד?



שְׁטרַיימְל (Shtreimel) הוא משהו בין מגבעת לכיפה שמוקפת בזנבות בעלי חיים, שחסידים נוהגים לחבוש מיום החתונה, בשבתות, מועדים ובשמחות מיוחדות. יש אפילו חצרות שבהן הנערים חובשים שטריימל מיום הגעתם למצוות.

השטריימל נולד במזרח אירופה ככיסוי ראש מפרווה לימי הכפור. הוא נולד בצורתו אצל יהודי מזרח אירופה, לפני כ-200 או 300 שנה. ככל הנראה נוהגים היהודים החרדים לחבוש אותו מסיבות היסטוריות. ש"י עגנון כתב על כך בסיפור "גזרת השטריימל". הגויים לפיו ניסו לבזות את היהודים בכל דרך. מלך פולין אסר על היהודים ללבוש כובעי פרווה, אלא אם יהיו עשויים מזנב החיה, החלק הזול ביותר בה.

היהודים מצידם עשו "דווקא" והפכו את ההשפלה על פיה. איך? - בכך שהם הפכו את השטריימל למגבעת של כבוד. גרסה אחרת מספרת שהצאר הרוסי הוא שאסר על לבישת כיפה ולכן התחכמו היהודים ועטפו אותה בפרווה.

ואכן, כל שטריימל מיוצר מזנב צובל רך, בעבודת ייצור שהוזמנה מראש ומייצרים אותה במיוחד בשביל החתן הגאה. אבל לומר צובל, שהוא אגב סוג של דביבון, זה פשוט לא כל כך מדויק. כל שטריימל כזה מיוצר מלמעלה מ-20 זנבות של צובלים! - יש חסידים שמסתפקים בשטריימלים שעשויים מחומרים סינתטיים, אבל בחצרות אחרות מסרבים להסתפק בכך וטוענים שהשטריימלים הסינתטיים פשוט אינם עמידים מספיק, כמו השטריימלים האיכותיים שמיוצרים מזנבות הצובל, שידוע גם בתור דלק הסלעים, השועל האפור המצוי, החורפן (מינק) או הדלק האירופאי...

מדובר בסמל סטטוס, אביזר יוקרה של ממש בעולם החרדי. החרדים מקבלים את השטריימל כמתנת נישואין ממשפחת האישה. הוא עולה הון ויכול להגיע ל-5,000 דולר, בארץ ובאמריקה. הגבר שומר עליו כבבת עינו. בימי גשם, אפשר לראות כיצד שקית פוליאתילן שומרת על השטריימל. יש אפילו כאלו שמחזיקים "רעגן שטריימל", שטריימל זול יותר המיועד לגשם, כדי לשמור על השטריימל מנזקים.

החסידים, בני חסידות בעלז הנשואים, חובשים שטריימל בשבתות ובחגים. כך גם חסידי ויז'ניץ. את השטריימל חובשים כבר מגיל בר מצווה, בכל שבת, גם החסידים הירושלמים, אלו המכונים רבאהרא'לאך. חסידי גור ושאר חסידויות פולין, חובשים את הספּודיק, שהוא סוג של שטריימל רם וגבוה.

ישנם ויכוחים לגבי מקור השם, אם כי הגרסה שנראית לנו הכי נחמדה היא שמקור המילה "שטריימל" הוא מהמילה "שטרמנקל", בגרמנית "שיער עבה".


הנה השטריימל (עברית):

https://youtu.be/WWCuNnArOhA


רוקדים עם שטריימלים בחתונה חסידית:

https://youtu.be/YVM-Wy2kpTc
איפה נולד סמל המגן דוד?



מגן דוד הוא סמל שנולד הרבה לפני שהיהדות אימצה אותו לסמל. כבר לפני אלפי שנים הוא מופיע בתרבויות המזרח הרחוק ותרבויות אלה משתמשות עד היום בצורת המגן דוד. גם אצל עובדי אלילים פָּגָנִיִּים, בכנסיות מהמאה ה-1 לספירה ואפילו בתרבות המוסלמית משמש המגן דוד כבר בזמנים קדומים, כל זאת עד שהיהדות אימצה אותו לסמל שלה.

לסמל יהודי מובהק הוא הפך רק באמצע המאה ה-14, בימי הביניים. זה קרה כשהעניק הקיסר קארל הרביעי ליהודי פראג את הזכות לשאת דגל והם בחרו בסמל של מגן דוד. זה הרגע ההיסטורי שבו נולד הזיהוי של מגן דוד עם הדת היהודית.

אמנם נמצאו סימנים לכך שכבר בתקופת הברזל, במאה ה-7 לפני הספירה, השתמשו בו יהודים (הוא נמצא על חותם יהודי שנמצא בצידון, כמו גם בבתי כנסת עתיקים מתקופת בית שני), אך הוא עדיין לא מתנוסס לצד סמלים יהודיים מוכרים של התקופה, אלא לצד סמלים נפוצים אחרים בתרבויות העתיקות של המזרח, כמו הכוכב המחומש הידוע בשם "חותם שלמה" וצלב הקרס, אז עדיין סמל ההרמוניה והשלום (ראו באאוריקה בתגית "סווסטיקה").

מגן הדוד נזכר לראשונה בתלמוד הבבלי. מקור השם "מגן דוד" הוא ככל הנראה באגדה מימי הביניים, שמספרת על שלמה המלך, בן דוד, ועל מגן זהב שעליו נחרטו שמותיו של אלוהים. מסורת אחרת מציינת שהסמל הופיע על המגנים של צבא דוד המלך.

מבחינה גאומטרית מגן דוד הוא הקסגרמה, כוכב בעל שישה קודקודים, שהוא סוג של משושה משוכלל.


הנה מקורות ותרבויות שונות שרואות את המגן דוד באופן שונה ודומה (עברית):

https://youtu.be/oraj8pvosi0


ההסבר הדתי למגן דוד המלך (עברית):

https://youtu.be/cxQufWus2cQ


מגן דוד מתואר בשיר (עברית):

https://youtu.be/-b69OlX71wo


יש המוצאים בו משמעויות וקשרים נסתרים (עברית):

https://youtu.be/3B6gctIDv74


יש המוצאים קשר מרתק עם עם ישראל (עברית):

https://youtu.be/BJIrDI51iyQ


אחרים מעמיקים עוד יותר בזיהוי רוחני (עברית):

https://youtu.be/cxQufWus2cQ


כך מכינים מגן דוד בקיפולי נייר (עברית):

https://youtu.be/dkh9dTV4BXs


ומגן דוד היה בשימוש גם של תרבויות אליליות קדומות (עברית):

https://youtu.be/BG5tdaWquNU?long=yes
מהי נטילת הידיים לסעודה?
למה יהודים נוטלים ידיים לפני הסעודה?


נטילת ידיים היא מנהג דתי שניתן למצוא בדתות שונות. באופן כללי ניתן לראות את הדתות מרחיקות את עצמן מהזוהמה שבחוץ. המאמינים נדרשים לנקות את עצמם לפני המעשה הדתי.

אז אם באיסלאם יש להוריד נעליים בכניסה למסגד ובנצרות מרחיקים בהטבלה ומנקים את המאמין מחטא קדמון, היהדות מצווה על היהודי את הידיים במים לפני אכילת פת לחם. הנטילה מתבצעת מתוך כלי ולא מברז.

נטילת הידיים נועדה כדי שנשמור היטב על טהרה ונקיון. אנו לא קופצים על האוכל כמו בהמות מלאות תאווה כי זה מה שהבטן הכתיבה לנו, אלא ממתינים מעט, עושים מעשה רוחני של טהרה, מברכים ורק לאחר מכן מתיישבים לאכול. הדבר נותן בוודאי הרבה יותר קדושה לכל עניין האכילה וכל הסעודה נראית אחרת.

לפני שאוכלים סעודה עם לחם, יהודים נוטלים ידיים ואומרים ברכה מיוחדת. כך גם מיד אחרי הקידוש בשבת, כשהולכים ליטול ידיים.

בנטילת הידיים ממלאים ספל (נטלן) או כוס גדולה במים. מעבירים את הנטלן ליד שמאל ושופכים מים שלוש פעמים על יד ימין. חוזרים על הפעולה ושופכים מים שלוש פעמים על יד שמאל. לאחר מכן אומרים את הברכה:

"ברוך אתה אד-ני, אלו-הינו מלך העולם, אשר קדשנו במצוותיו וציוונו על נטילת ידיים".


הנה נטילת הידיים היהודית:

https://youtu.be/5GY0qcDl2k8


והסבר על נטילת ידיים לפני הסעודה באנגלית:

https://www.youtube.com/watch?v=QqIdLA_MkCI
מה המשמעות של ארבעת המינים?



ארבעת המינים המייצגים את אחדות ישראל הם לולב, אתרוג, הדס וערבה. מברכים על 4 המינים הללו בחג הסוכות. ארבעת המינים מייצגים ארבעה טיפוסים שונים של יהודים בעם ישראל ובחברה היהודית. אלו סוגי אנשים שמשלימים זה את זה והם כל עם ישראל, על הטיפוסים שבו.

כל אחד מארבעת המינים מייצג טיפוס אחר בעם ישראל:

לאתרוג יש טעם וגם ריח. הוא מסמל את תלמידי החכמים, היהודים שגם יודעים תורה וגם מקיימים מצוות ומעשים טובים.

לולב יש לו טעם (הוא פרי התמר) אך אין לו ריח. מסמל יהודים שאמנם יודעים את התורה, אך אינם עוסקים במעשים טובים.

הדס הוא ריחני אך הוא ללא טעם. מסמל את אלו שעושים מצוות אבל אינם יודעים תורה.

הערבה היא ללא טעם וללא ריח. מסמלת את אלו שלא למדו תורה ולא עושים מצוות ומעשים טובים.


הנה שוק 4 המינים השוקק חיים לפני החג (עברית):

https://youtu.be/wmC94pvnqtY


הדרך לבחור את ארבעת המינים לסוכה (עברית):

http://youtu.be/h6s5vPeOIB0


שיר על ארבעת המינים (עברית):

https://youtu.be/cWE5P3tLkDc


וסרטון לילדים על ארבעת המינים והפגישה שלהם בסוכות (עברית):

http://youtu.be/SXvp-bxqVFQ


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.