שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.
»
«
איך מנווט העטלף בחשיכה באמצעות הדהוד?
כרבע ממיני היונקים על כדור הארץ הם מינים של עטלפים (Bats) - מדובר באחוז גבוה מאד. הוא מראה שהעטלף חי מצוין והוא ככל הנראה גם בעל כושר הישרדות גבוה במיוחד.
העטלף, אגב, הוא גם היונק היחיד בעולם שעף באוויר.
אבל איך העטלפים חיים כל כך טוב? - העטלפים נעזרים בשיגור של גלי קול בתדירות גבוהה, צלילים שאנחנו לא יכולים לשמוע והם קולטים את ההד החוזר. כך יכולים ללמוד על המיקום, הצורה והתנועה של עצמים שנמצאים בסביבתם, לנווט בחשיכה המוחלטת של המערות והיערות בלילה, מבלי להתנגש בעצמים או בבעלי חיים אחרים והכי חשוב - לאתר ולצוד חרקים ויצורים קטנים שמהם הם ניזונים.
כלומר, יש לעטלפים מנגנון של "זיהוי מיקום לפי הדהוד". הם משמיעים קריאה והזמן שעובר בין הקריאה להד שלה מסייע להם להבין את המרחק של עצמים שמחזירים את ההד. זוהי מערכת שנקראת באנגלית סונאר - "ניווט והתמצאות באמצעות קול", או "אקו-לוקיישן". העטלף יכול באמצעות הסונאר לזהות אפילו שערה בחשיכה ולא להתנגש בה!
כיום מתבצעים בעולם מחקרים רבים על מערכת הסונאר של העטלפים ומדענים וחוקרים לומדים ממנה כיצד לשפר את מכשירי הסונאר, הניווט והרדאר האנושיים.
הנה סיפורם של העטלפים (מתורגם):
https://youtu.be/Z8wLQ3NCBgg
מעט על יכולתו של העטלף לנווט ולצוד רק בעזרת הרדאר שלו:
http://youtu.be/wgLHUNBWR58
קריאת עטלף שהוקלטה ועברה עיבוד סאונד כדי שתוכל להישמע באוזן אדם:
http://youtu.be/ajLY1EPybLY
הבחור העיוור והחכם הזה סיגל לעצמו את השיטה כדי לנווט מבלי להיפגע:
https://youtu.be/a05kgcI9D2Q
וכך חוקרים עטלפים באוניברסיטת תל אביב (עברית):
http://youtu.be/s3e4qf58QEw
איזה יונק הוא קטן יותר מציפורן?
עטלף הדבורה הוא העטלף הזעיר ביותר בתבל. הוא קטן מציפורן והוא היונק הקטן בעולם. גודלו פחות מ-3 סנטימטרים, כמעט קטן כמו הדבורה עצמה!
זהו גם העטלף ששוקל הכי מעט. עטלפי הדבורה חיים בתאילנד ואוכלים בעיקר חרקים ועכבישים. הם גם שוקלים פחות מ-2 גרמים. הכי מדהים שרק בשנת 1974 גילו את המין הזה ואחראי לכך זואולוג תאילנדי.
הנה סרטון שמראה כמה עטלף הדבורה הוא זעיר:
http://youtu.be/_DCvGfS4L8c
ומצגת וידאו של עטלף הדבורה הזעיר:
http://youtu.be/f_BoILxJ_yk
מיהו היונק היחידי שעף?
היונקים היחידים שיש להם כנפיים ומסוגלים לעוף כמו עופות הם העטלפים. לעטלף אין נוצות כמו עוף, אלא כנפיים מעור מתוח, שמתוחות בין אצבעותיו.
העטלף חי לרוב במושבה, קבוצה ענקית של עטלפים שחיים ביחד. במהלך עונת החורף הם עוברים לשנת חורף וקצב פעימות הלב שלהם יורד ל-10 פעימות בדקה.
יחסי הציבור של העטלף די גרועים. מסיפורי הערפדים שלרובם אין קשר למציאות ועד לעובדה שעטלפים הם שגרמו למגפת האבולה, אנשים פוחדים ושונאים את העטלפים ולא בצדק.
העטלף הוא מדביר המזיקים המצטיין של הטבע והוא מאוד מסייע לאדם בכך. במרבית המקרים הוא גם יצור לא מזיק לאדם.
יחידות שונות בצה"ל מתהדרות בעטלף בסמל היחידה שלהן, כולל הקומנדו הימי והיחידה נגד מטוסים.
ילדים רבים חבים לו גם את באטמן, איש העטלף וגיבור העל מהקומיקס והסרטים.
הנה סיפורם של העטלפים (עברית):
https://youtu.be/B0S3FjGW3yI
העטלפים נפלאים, בניגוד לשם הערפדי שיצא להם (מתורגם):
https://youtu.be/Z8wLQ3NCBgg
מה שומר עליהם ממחלות נוראות? (מתורגם)
https://youtu.be/XiBXhCr_Jpw
על העטלפים הגדולים בעולם:
http://youtu.be/5FK9tWT5pA4
ומעוף העטלף בהילוך איטי:
http://youtu.be/Upq7LyhCGXE
מהו הסונאר וממי בטבע הושפעו בפיתוחו?
סונאר (SONAR) היא טכנולוגיה הפועלת באמצעות גלי קול, לניווט בים ולגילוי של צוללות ואוניות. בעצם, הסונאר מאפשר "לראות באוזניים"...
המילה סונאר היא ראשי תיבות באנגלית של Sound Navigation And Ranging (ניווט והתמצאות באמצעות קול). במקור חשבו עליו לאיתור קרחונים מסוכנים בים וטביעת הטיטאניק האיצה את פיתוחו.
במלחמת העולם הראשונה פותח הסונאר הראשוני כדי לשפר איתור של צוללות אויב, אבל השיפור הניכר הושג לאחר המלחמה.
במלחמת העולם השנייה כבר חולל הסונאר שינויים גדולים בתורת הלחימה הימית.
במידה רבה מבוסס הסונאר על שיטות של בעלי חיים כמו העטלף והדולפין, שאצלם משמש הסונאר הטבעי כאמצעי ניווט והערכת טווחים.
לעטלפים למשל, מנגנון של "זיהוי מיקום לפי הדהוד". הזמן שעובר בין קריאה שהם משמיעים, להד שלה, מאפשר להם לדעת את המרחק לעצמים שמסביבם. כך יכול העטלף לזהות בחשיכה ולצוד חרקים זעירים, או להבחין בעצמים קטנים, עד רמת השערה, ולא להתנגש בהם.
לווייתנים ודולפינים גם הם משתמשים בעיקרון דומה. הם מאתרים טורפים ומזון על ידי השמעת קולות והאזנה להדים המוחזרים מהם. יש אף הערכה שבתדרים מסוימים, פוגע הסונאר הצבאי ביכולת הניווט של לווייתנים והם עולים על חופי הים מבלי יכולת לחזור.
הנה הסונאר של הצוללת:
https://youtu.be/CNBlx7ozFnI
שימושי המחקר התת ימי שלו:
https://youtu.be/-fAAxEIFeLU
פיתוח הסונאר לאניות השתפר לאחר מלחמת העולם השנייה:
https://youtu.be/-dG2GM2W5h8
כיום יש גם סונאר לאוניות דייג:
https://youtu.be/YgHE7iEo9UM
וכך נראה הסונאר בצוללת:
https://youtu.be/FqDNSFzWNTA
מהם שועלים מעופפים?
בניגוד לרוב מיני העטלפים שאוכלים חרקים, עטלף הפירות ניזון מפירות שונים. עטלף הפירות המצוי חי בעיקר באזורי אקלים חמים, כמו מדבריות ויערות טרופיים.
אך מעניין בעטלף הפירות הוא המראה שלו. פניו של עטלף הפירות דומים לפנים של שועל הרבה יותר מלעטלפים אחרים. לכן מכונה עטלף זה flying fox, באנגלית "שועל מעופף".
ואכן, אין לעטלפי הפירות את שערות הצוואר הארוכות שיש למיני עטלפים אחרים, מה שמחזק את המראה השועלי שלהם ומאפיין אותם.
בשנות ה-50 של המאה הקודמת נחשבו עטלפי הפירות כגורמי נזקים משמעותיים לגידולים חקלאיים בארץ. אוכלוסיות ענק של עטלפים, לא רק עטלפי פירות, הוכחדו אז בריסוסים של רעל מסוג די.די.טי. מה שהביא רבים מהעטלפים הללו לסכנת הכחדה חמורה.
היום, כשעטלפי החרקים, למשל, נחשבים ידידותיים לסביבה וכמדבירים ביולוגי של חרקים המאיימים ופוגעים בגידולים, חקלאים רבים הסכימו להציב בשדותיהם תיבות לינה לעטלפי החרקים הללו. אחרים, במיוחד הוותיקים שבהם, דווקא סרבו. הסיבה? - הם זכרו את נזקי עטלפי הפירות מהעבר וחשדו שהנזקים הללו יחזרו גם הם איתם.
הנה מושבת עטלפי הפירות במערות:
http://youtu.be/oki1BgwJ54c
ועוד מעט מעטלפי הפירות:
http://youtu.be/PjzmrLTpya0
מהי מחלת האבולה?
אבולה היא אחת ממחלות הקדחת הקשות שידע העולם במאה האחרונה ואחת המחלות הקטלניות אי-פעם. היא גורמת לחולים דימומים פנימיים קשים המובילים למוות. החוקרים סבורים שהיא הגיעה מעטלפים ומשם עברה לקופים ולבני אדם.
שמו של נגיף האבולה ניתן לו על שם נהר ה"אבולה" בזאיר שבאפריקה, שלידו הייתה בשנת 1976 ההתפרצות הראשונה של המחלה. משם התפשטה המחלה גם לזאיר וגבון, מדינות נוספות ביבשת.
מחלת האבולה מועברת במגע ישיר עם חולים במחלה או עם מי שמתו ממנה. עיקר ההדבקה היא ממגע עם הפרשות ונוזלי גוף של החולים. חוץ מאלפי מתים באפריקה וחולים רבים, חלו בה גם מטפלים וחברים בצוותי רפואה שהגיעו לטפל בהם וחלקם אף מתו.
עם הזמן נעשה מאמץ עצום בעולם לבדוק כל נוסע שהגיע מהמדינות שבהן המחלה התפרצה, כדי למנוע את התפשטות המגיפה למדינות נוספות בעולם.
הנה מחלת האבולה והאיום שלה (עברית):
http://youtu.be/879eSmJMewc
על תולדות מחלת האבולה (מתורגם):
https://youtu.be/UMMwgvLmN-M
הגורמים למגפה (עברית):
https://youtu.be/tFRwWhuEeBs
הסכנה מהנגיף:
https://youtu.be/XCrOde-JYs0
דיווח על עצירת האבולה בכניסה למדינות בעולם (עברית):
http://youtu.be/269XljrDJfI
כך נפגעים ונשמרים מאבולה:
http://youtu.be/juLowzJ1MH0?t=5s
uכך פועל וירוס האבולה וכך החיסון נלחם בו בגוף (מתורגם):
https://youtu.be/sRv19gkZ4E0?long=yes
איזה מטוס תכנן לאונרדו דה וינצ'י וכיצד?
החוקר והאמן מתקופת הרנסאנס לאונרדו דה וינצ'י, היה מגדולי הממציאים בכל הזמנים. על אף שמעולם לא ניסה בעצמו לעוף, הוא שרטט ותכנן מכונות טיסה רבות, ביניהן דגמי מטוסים ומסוקים שונים ומשונים. המסוק שתכנן היה במאה ה-20 הבסיס למסוקים הראשונים שהוטסו באוויר. הוא אפילו העלה לאוויר דמויות שעווה ממולאות באוויר חם, מאות שנים לפני הכדור הפורח של האחים מונגולפייה!
בין שאר הדגמים שתכנן, שרטט דה וינצ'י את מה שכינה "הציפור". זו הייתה מכונת תעופה, מטוס אם תרצו, בעלת כנפיים שדומות לאלו של ציפור. לצורך תכנון "הציפור" השתמש בידע והיכולת המדעיים שלו כדי לחקור זרמי אוויר, כוחות וחישובים מול כוח הכבידה. הוא גם עשה שימוש בידע הנרחב שלו באנטומיה, חקר הגוף, כדי ללמוד על מבנה הכנפיים של הציפורים ואיך ניתן לחקותו במכונות טיסה מכניות, באחת הדוגמאות הראשונות לביומימיקרי, למידה מהטבע לצרכי פיתוח.
הידע והתצפיות שלו בזואולוגיה הביאו את לאונרדו למסקנה שכנפיו של העטלף הן המתאימות ביותר לחיקוי במכונת טיסה.
הנה מכונות הטיסה של לאונרדו:
https://youtu.be/Y0_htkvCVpE
על מחקריו של ליאונרדו דה וינצ'י על מעוף הציפורים:
http://youtu.be/ugVB9ih9boQ
דמיינו שהיה מצליח להשיג מימון ולבנות את כלי הטיס שלו:
https://youtu.be/T6y7aoCsiSk
הסבר על העניין שלו במכונות טיסה:
https://youtu.be/lSAXn8kste0
בנייה בארץ של דגם כלי התעופה הזה (עברית):
https://youtu.be/F8a5QdKwTUs
דגם מודרני של מכונת הטיסה שתכנן דה וינצ'י:
http://youtu.be/EZrBmdERmig
ותערוכה של רישומיו בנושא - הקודקס על מעוף הציפורים:
http://youtu.be/oPCZ6HU9XLQ
איך נוצר ההד?
כשאנו עומדים בעמק או בהרים וצועקים, מתנגשים גלי הקול שלנו בקירות האבן וחוזרים אלינו בעצמה גבוהה למדי ובאופן בו ניתן להבחין בצלילים כמעט בברור. גם כשמדברים בקול רם בתוך חדר או אולם ריק - ההד נשמע היטב בחדר. למה הדבר דומה? - כאשר משליכים חפץ לבריכה של מים והגלים המתפשטים ופוגעים בקיר, הם חוזרים לכיוון שממנו באו.
ההד הוא הקול שלנו שחוזר ממכשול שגורם לשינוי במסלול שלו. אם הקול פוגע במשטח קשה וחלק כמו קיר, הוא יחזור ואנו נשמע את ההד. כל משטח וחפץ בולע במידה מסוימת את הקול, אבל ככלשהו חלק וקשיח, הוא בולע את הקול פחות ומחזיר אותו בצורת הד. זוהי הסיבה שבאולם גדול וריק נשמע הדהוד ברור, בעוד שבאולם מלא באנשים או ריהוט שעשוי חלקו מבד, הקול ייבלע ולא יחזור באותה המידה.
למטיילים בנחלים עמוקים שעוברים בין צוקים מוכרת תופעה עוד יותר מרשימה ההד חוזר עוד ועוד פעמים - הסיבה לכך היא שקירות הנחל מחזירים את הקול מאחד לשני ואז ההד מוכפל כמה פעמים, כשבכל פעם הוא נשמע מעט יותר חלש, עד שהוא דועך.
כך נוצר ההד וכיצד משתמשים בו הדולפינים והעטלפים:
http://youtu.be/BYiCzWZ8cBs
מה הסיפור של באטמן - איש העטלף?
באטמן (Batman), או "איש העטלף", הוא הדמות הנסתרת (המבוגרים יקראו לזה "האלטר אגו") של תעשיין מיליארדר בשם ברוס ויין. אין לו כוחות-על של ממש והוא יותר בכיוון של תרגול ועבודה קשה, אינטיליגנציה, עבודת בילוש ושלל טכנולוגיות - כל אלה ביחד עם כוח רצון בלתי מתפשר מאפשרים לו להילחם מלחמת חורמה בפשע המשתולל.
כילד היה ברוס עד לרצח הוריו ולכן הוא נלחם בפשע ללא הפסק. הוא נחוש, מיוסר ורציני להילחם בפשע. הוא מאמן את עצמו ומשתמש בתחפושת עטלף כדי להילחם בחבורה די גדולה של נבלים מקצועיים ומאז שנות ה-30 שבהן נוצר הוא עושה זאת די טוב..
באטמן מדורג במקום השני ברשימת 100 גיבורי-העל הגדולים, כפי שקבעו חובבי הקומיקס בשלל סקרים שנערכו בשנים האחרונות.
הנה סיפורו של באטמן (מתורגם):
https://youtu.be/Z8wLQ3NCBgg
קטע מהסרט "באטמן" מ-1989:
http://youtu.be/wZ30Qxv0vtI
קדימון הסרט "באטמן - עליתו של האביר האפל":
http://youtu.be/GokKUqLcvD8?t=5s
וקשה אולי להאמין, אך בשנות ה-60 באטמן היה רומנטי ופחות אפל:
https://youtu.be/RLZQ3OLEJWE

כרבע ממיני היונקים על כדור הארץ הם מינים של עטלפים (Bats) - מדובר באחוז גבוה מאד. הוא מראה שהעטלף חי מצוין והוא ככל הנראה גם בעל כושר הישרדות גבוה במיוחד.
העטלף, אגב, הוא גם היונק היחיד בעולם שעף באוויר.
אבל איך העטלפים חיים כל כך טוב? - העטלפים נעזרים בשיגור של גלי קול בתדירות גבוהה, צלילים שאנחנו לא יכולים לשמוע והם קולטים את ההד החוזר. כך יכולים ללמוד על המיקום, הצורה והתנועה של עצמים שנמצאים בסביבתם, לנווט בחשיכה המוחלטת של המערות והיערות בלילה, מבלי להתנגש בעצמים או בבעלי חיים אחרים והכי חשוב - לאתר ולצוד חרקים ויצורים קטנים שמהם הם ניזונים.
כלומר, יש לעטלפים מנגנון של "זיהוי מיקום לפי הדהוד". הם משמיעים קריאה והזמן שעובר בין הקריאה להד שלה מסייע להם להבין את המרחק של עצמים שמחזירים את ההד. זוהי מערכת שנקראת באנגלית סונאר - "ניווט והתמצאות באמצעות קול", או "אקו-לוקיישן". העטלף יכול באמצעות הסונאר לזהות אפילו שערה בחשיכה ולא להתנגש בה!
כיום מתבצעים בעולם מחקרים רבים על מערכת הסונאר של העטלפים ומדענים וחוקרים לומדים ממנה כיצד לשפר את מכשירי הסונאר, הניווט והרדאר האנושיים.
הנה סיפורם של העטלפים (מתורגם):
https://youtu.be/Z8wLQ3NCBgg
מעט על יכולתו של העטלף לנווט ולצוד רק בעזרת הרדאר שלו:
http://youtu.be/wgLHUNBWR58
קריאת עטלף שהוקלטה ועברה עיבוד סאונד כדי שתוכל להישמע באוזן אדם:
http://youtu.be/ajLY1EPybLY
הבחור העיוור והחכם הזה סיגל לעצמו את השיטה כדי לנווט מבלי להיפגע:
https://youtu.be/a05kgcI9D2Q
וכך חוקרים עטלפים באוניברסיטת תל אביב (עברית):
http://youtu.be/s3e4qf58QEw

עטלף הדבורה הוא העטלף הזעיר ביותר בתבל. הוא קטן מציפורן והוא היונק הקטן בעולם. גודלו פחות מ-3 סנטימטרים, כמעט קטן כמו הדבורה עצמה!
זהו גם העטלף ששוקל הכי מעט. עטלפי הדבורה חיים בתאילנד ואוכלים בעיקר חרקים ועכבישים. הם גם שוקלים פחות מ-2 גרמים. הכי מדהים שרק בשנת 1974 גילו את המין הזה ואחראי לכך זואולוג תאילנדי.
הנה סרטון שמראה כמה עטלף הדבורה הוא זעיר:
http://youtu.be/_DCvGfS4L8c
ומצגת וידאו של עטלף הדבורה הזעיר:
http://youtu.be/f_BoILxJ_yk

היונקים היחידים שיש להם כנפיים ומסוגלים לעוף כמו עופות הם העטלפים. לעטלף אין נוצות כמו עוף, אלא כנפיים מעור מתוח, שמתוחות בין אצבעותיו.
העטלף חי לרוב במושבה, קבוצה ענקית של עטלפים שחיים ביחד. במהלך עונת החורף הם עוברים לשנת חורף וקצב פעימות הלב שלהם יורד ל-10 פעימות בדקה.
יחסי הציבור של העטלף די גרועים. מסיפורי הערפדים שלרובם אין קשר למציאות ועד לעובדה שעטלפים הם שגרמו למגפת האבולה, אנשים פוחדים ושונאים את העטלפים ולא בצדק.
העטלף הוא מדביר המזיקים המצטיין של הטבע והוא מאוד מסייע לאדם בכך. במרבית המקרים הוא גם יצור לא מזיק לאדם.
יחידות שונות בצה"ל מתהדרות בעטלף בסמל היחידה שלהן, כולל הקומנדו הימי והיחידה נגד מטוסים.
ילדים רבים חבים לו גם את באטמן, איש העטלף וגיבור העל מהקומיקס והסרטים.
הנה סיפורם של העטלפים (עברית):
https://youtu.be/B0S3FjGW3yI
העטלפים נפלאים, בניגוד לשם הערפדי שיצא להם (מתורגם):
https://youtu.be/Z8wLQ3NCBgg
מה שומר עליהם ממחלות נוראות? (מתורגם)
https://youtu.be/XiBXhCr_Jpw
על העטלפים הגדולים בעולם:
http://youtu.be/5FK9tWT5pA4
ומעוף העטלף בהילוך איטי:
http://youtu.be/Upq7LyhCGXE

סונאר (SONAR) היא טכנולוגיה הפועלת באמצעות גלי קול, לניווט בים ולגילוי של צוללות ואוניות. בעצם, הסונאר מאפשר "לראות באוזניים"...
המילה סונאר היא ראשי תיבות באנגלית של Sound Navigation And Ranging (ניווט והתמצאות באמצעות קול). במקור חשבו עליו לאיתור קרחונים מסוכנים בים וטביעת הטיטאניק האיצה את פיתוחו.
במלחמת העולם הראשונה פותח הסונאר הראשוני כדי לשפר איתור של צוללות אויב, אבל השיפור הניכר הושג לאחר המלחמה.
במלחמת העולם השנייה כבר חולל הסונאר שינויים גדולים בתורת הלחימה הימית.
במידה רבה מבוסס הסונאר על שיטות של בעלי חיים כמו העטלף והדולפין, שאצלם משמש הסונאר הטבעי כאמצעי ניווט והערכת טווחים.
לעטלפים למשל, מנגנון של "זיהוי מיקום לפי הדהוד". הזמן שעובר בין קריאה שהם משמיעים, להד שלה, מאפשר להם לדעת את המרחק לעצמים שמסביבם. כך יכול העטלף לזהות בחשיכה ולצוד חרקים זעירים, או להבחין בעצמים קטנים, עד רמת השערה, ולא להתנגש בהם.
לווייתנים ודולפינים גם הם משתמשים בעיקרון דומה. הם מאתרים טורפים ומזון על ידי השמעת קולות והאזנה להדים המוחזרים מהם. יש אף הערכה שבתדרים מסוימים, פוגע הסונאר הצבאי ביכולת הניווט של לווייתנים והם עולים על חופי הים מבלי יכולת לחזור.
הנה הסונאר של הצוללת:
https://youtu.be/CNBlx7ozFnI
שימושי המחקר התת ימי שלו:
https://youtu.be/-fAAxEIFeLU
פיתוח הסונאר לאניות השתפר לאחר מלחמת העולם השנייה:
https://youtu.be/-dG2GM2W5h8
כיום יש גם סונאר לאוניות דייג:
https://youtu.be/YgHE7iEo9UM
וכך נראה הסונאר בצוללת:
https://youtu.be/FqDNSFzWNTA
עטלף

בניגוד לרוב מיני העטלפים שאוכלים חרקים, עטלף הפירות ניזון מפירות שונים. עטלף הפירות המצוי חי בעיקר באזורי אקלים חמים, כמו מדבריות ויערות טרופיים.
אך מעניין בעטלף הפירות הוא המראה שלו. פניו של עטלף הפירות דומים לפנים של שועל הרבה יותר מלעטלפים אחרים. לכן מכונה עטלף זה flying fox, באנגלית "שועל מעופף".
ואכן, אין לעטלפי הפירות את שערות הצוואר הארוכות שיש למיני עטלפים אחרים, מה שמחזק את המראה השועלי שלהם ומאפיין אותם.
בשנות ה-50 של המאה הקודמת נחשבו עטלפי הפירות כגורמי נזקים משמעותיים לגידולים חקלאיים בארץ. אוכלוסיות ענק של עטלפים, לא רק עטלפי פירות, הוכחדו אז בריסוסים של רעל מסוג די.די.טי. מה שהביא רבים מהעטלפים הללו לסכנת הכחדה חמורה.
היום, כשעטלפי החרקים, למשל, נחשבים ידידותיים לסביבה וכמדבירים ביולוגי של חרקים המאיימים ופוגעים בגידולים, חקלאים רבים הסכימו להציב בשדותיהם תיבות לינה לעטלפי החרקים הללו. אחרים, במיוחד הוותיקים שבהם, דווקא סרבו. הסיבה? - הם זכרו את נזקי עטלפי הפירות מהעבר וחשדו שהנזקים הללו יחזרו גם הם איתם.
הנה מושבת עטלפי הפירות במערות:
http://youtu.be/oki1BgwJ54c
ועוד מעט מעטלפי הפירות:
http://youtu.be/PjzmrLTpya0

אבולה היא אחת ממחלות הקדחת הקשות שידע העולם במאה האחרונה ואחת המחלות הקטלניות אי-פעם. היא גורמת לחולים דימומים פנימיים קשים המובילים למוות. החוקרים סבורים שהיא הגיעה מעטלפים ומשם עברה לקופים ולבני אדם.
שמו של נגיף האבולה ניתן לו על שם נהר ה"אבולה" בזאיר שבאפריקה, שלידו הייתה בשנת 1976 ההתפרצות הראשונה של המחלה. משם התפשטה המחלה גם לזאיר וגבון, מדינות נוספות ביבשת.
מחלת האבולה מועברת במגע ישיר עם חולים במחלה או עם מי שמתו ממנה. עיקר ההדבקה היא ממגע עם הפרשות ונוזלי גוף של החולים. חוץ מאלפי מתים באפריקה וחולים רבים, חלו בה גם מטפלים וחברים בצוותי רפואה שהגיעו לטפל בהם וחלקם אף מתו.
עם הזמן נעשה מאמץ עצום בעולם לבדוק כל נוסע שהגיע מהמדינות שבהן המחלה התפרצה, כדי למנוע את התפשטות המגיפה למדינות נוספות בעולם.
הנה מחלת האבולה והאיום שלה (עברית):
http://youtu.be/879eSmJMewc
על תולדות מחלת האבולה (מתורגם):
https://youtu.be/UMMwgvLmN-M
הגורמים למגפה (עברית):
https://youtu.be/tFRwWhuEeBs
הסכנה מהנגיף:
https://youtu.be/XCrOde-JYs0
דיווח על עצירת האבולה בכניסה למדינות בעולם (עברית):
http://youtu.be/269XljrDJfI
כך נפגעים ונשמרים מאבולה:
http://youtu.be/juLowzJ1MH0?t=5s
uכך פועל וירוס האבולה וכך החיסון נלחם בו בגוף (מתורגם):
https://youtu.be/sRv19gkZ4E0?long=yes

החוקר והאמן מתקופת הרנסאנס לאונרדו דה וינצ'י, היה מגדולי הממציאים בכל הזמנים. על אף שמעולם לא ניסה בעצמו לעוף, הוא שרטט ותכנן מכונות טיסה רבות, ביניהן דגמי מטוסים ומסוקים שונים ומשונים. המסוק שתכנן היה במאה ה-20 הבסיס למסוקים הראשונים שהוטסו באוויר. הוא אפילו העלה לאוויר דמויות שעווה ממולאות באוויר חם, מאות שנים לפני הכדור הפורח של האחים מונגולפייה!
בין שאר הדגמים שתכנן, שרטט דה וינצ'י את מה שכינה "הציפור". זו הייתה מכונת תעופה, מטוס אם תרצו, בעלת כנפיים שדומות לאלו של ציפור. לצורך תכנון "הציפור" השתמש בידע והיכולת המדעיים שלו כדי לחקור זרמי אוויר, כוחות וחישובים מול כוח הכבידה. הוא גם עשה שימוש בידע הנרחב שלו באנטומיה, חקר הגוף, כדי ללמוד על מבנה הכנפיים של הציפורים ואיך ניתן לחקותו במכונות טיסה מכניות, באחת הדוגמאות הראשונות לביומימיקרי, למידה מהטבע לצרכי פיתוח.
הידע והתצפיות שלו בזואולוגיה הביאו את לאונרדו למסקנה שכנפיו של העטלף הן המתאימות ביותר לחיקוי במכונת טיסה.
הנה מכונות הטיסה של לאונרדו:
https://youtu.be/Y0_htkvCVpE
על מחקריו של ליאונרדו דה וינצ'י על מעוף הציפורים:
http://youtu.be/ugVB9ih9boQ
דמיינו שהיה מצליח להשיג מימון ולבנות את כלי הטיס שלו:
https://youtu.be/T6y7aoCsiSk
הסבר על העניין שלו במכונות טיסה:
https://youtu.be/lSAXn8kste0
בנייה בארץ של דגם כלי התעופה הזה (עברית):
https://youtu.be/F8a5QdKwTUs
דגם מודרני של מכונת הטיסה שתכנן דה וינצ'י:
http://youtu.be/EZrBmdERmig
ותערוכה של רישומיו בנושא - הקודקס על מעוף הציפורים:
http://youtu.be/oPCZ6HU9XLQ

כשאנו עומדים בעמק או בהרים וצועקים, מתנגשים גלי הקול שלנו בקירות האבן וחוזרים אלינו בעצמה גבוהה למדי ובאופן בו ניתן להבחין בצלילים כמעט בברור. גם כשמדברים בקול רם בתוך חדר או אולם ריק - ההד נשמע היטב בחדר. למה הדבר דומה? - כאשר משליכים חפץ לבריכה של מים והגלים המתפשטים ופוגעים בקיר, הם חוזרים לכיוון שממנו באו.
ההד הוא הקול שלנו שחוזר ממכשול שגורם לשינוי במסלול שלו. אם הקול פוגע במשטח קשה וחלק כמו קיר, הוא יחזור ואנו נשמע את ההד. כל משטח וחפץ בולע במידה מסוימת את הקול, אבל ככלשהו חלק וקשיח, הוא בולע את הקול פחות ומחזיר אותו בצורת הד. זוהי הסיבה שבאולם גדול וריק נשמע הדהוד ברור, בעוד שבאולם מלא באנשים או ריהוט שעשוי חלקו מבד, הקול ייבלע ולא יחזור באותה המידה.
למטיילים בנחלים עמוקים שעוברים בין צוקים מוכרת תופעה עוד יותר מרשימה ההד חוזר עוד ועוד פעמים - הסיבה לכך היא שקירות הנחל מחזירים את הקול מאחד לשני ואז ההד מוכפל כמה פעמים, כשבכל פעם הוא נשמע מעט יותר חלש, עד שהוא דועך.
כך נוצר ההד וכיצד משתמשים בו הדולפינים והעטלפים:
http://youtu.be/BYiCzWZ8cBs

באטמן (Batman), או "איש העטלף", הוא הדמות הנסתרת (המבוגרים יקראו לזה "האלטר אגו") של תעשיין מיליארדר בשם ברוס ויין. אין לו כוחות-על של ממש והוא יותר בכיוון של תרגול ועבודה קשה, אינטיליגנציה, עבודת בילוש ושלל טכנולוגיות - כל אלה ביחד עם כוח רצון בלתי מתפשר מאפשרים לו להילחם מלחמת חורמה בפשע המשתולל.
כילד היה ברוס עד לרצח הוריו ולכן הוא נלחם בפשע ללא הפסק. הוא נחוש, מיוסר ורציני להילחם בפשע. הוא מאמן את עצמו ומשתמש בתחפושת עטלף כדי להילחם בחבורה די גדולה של נבלים מקצועיים ומאז שנות ה-30 שבהן נוצר הוא עושה זאת די טוב..
באטמן מדורג במקום השני ברשימת 100 גיבורי-העל הגדולים, כפי שקבעו חובבי הקומיקס בשלל סקרים שנערכו בשנים האחרונות.
הנה סיפורו של באטמן (מתורגם):
https://youtu.be/Z8wLQ3NCBgg
קטע מהסרט "באטמן" מ-1989:
http://youtu.be/wZ30Qxv0vtI
קדימון הסרט "באטמן - עליתו של האביר האפל":
http://youtu.be/GokKUqLcvD8?t=5s
וקשה אולי להאמין, אך בשנות ה-60 באטמן היה רומנטי ופחות אפל:
https://youtu.be/RLZQ3OLEJWE
האם יש ערפדים בעולם?
הערפדים ליוו את האדם במשך תקופה ארוכה מאד בהיסטוריה האנושית. כמעט לכל תרבות אנושית הייתה אמונה תפלה על דמות ששאבה את דמם של בני-אדם כדי לחיות..
לא מאמינים? - זה החל מאנשי מסופוטמיה שראו את הערפדים כבעלי ראש אריה וגוף של חמור, דרך היוונים שראו בסטריגס הערפדי ציפורים צמאות דם, הפיליפינים ראו את הערפד שלהם, המנננגאי, כמפלצת שחלק הגוף העליון שלה יכול לעוף, עם כנפיים כמו של עטלף.. במלאיה ראו את הפננגלן כראש מעופף של אישה, לא סימפטית במיוחד, שקרביה משתלשלים למטה.. כך גם הירמאמה-יאהו של אוסטרליה, שהיה לו ראש ופה גדולים וידיים מוצצות דם והסקויאן מהאיים הקאריביים, האובייפו של מערב אפריקה וקרוב המשפחה שלהם ממקסיקו - התלהולפוצ'י.
באירופה של המאה ה-18 זה הגיע לשיא כשאנשים חיפשו הסברים מיסטיים למוות הרב שסיבתו לא הייתה ברורה ולתופעות מוזרות של גופות שממשיכות לגדל שיער וציפורניים.. אמונות טפלות, פחדים והרבה בורות גרמו לאנשים להמציא ולספר סיפורים על אנשים שניזונים מדם של אנשים אחרים. הסיבה האמיתית נודעה בהמשך, אבל לאנשים של התקופה זה כבר לא עזר..
הנה סרטון על הערפדים לאורך ההיסטוריה (מתורגם):
http://youtu.be/_0ThKRmySoU?t=6s
הערפדים ליוו את האדם במשך תקופה ארוכה מאד בהיסטוריה האנושית. כמעט לכל תרבות אנושית הייתה אמונה תפלה על דמות ששאבה את דמם של בני-אדם כדי לחיות..
לא מאמינים? - זה החל מאנשי מסופוטמיה שראו את הערפדים כבעלי ראש אריה וגוף של חמור, דרך היוונים שראו בסטריגס הערפדי ציפורים צמאות דם, הפיליפינים ראו את הערפד שלהם, המנננגאי, כמפלצת שחלק הגוף העליון שלה יכול לעוף, עם כנפיים כמו של עטלף.. במלאיה ראו את הפננגלן כראש מעופף של אישה, לא סימפטית במיוחד, שקרביה משתלשלים למטה.. כך גם הירמאמה-יאהו של אוסטרליה, שהיה לו ראש ופה גדולים וידיים מוצצות דם והסקויאן מהאיים הקאריביים, האובייפו של מערב אפריקה וקרוב המשפחה שלהם ממקסיקו - התלהולפוצ'י.
באירופה של המאה ה-18 זה הגיע לשיא כשאנשים חיפשו הסברים מיסטיים למוות הרב שסיבתו לא הייתה ברורה ולתופעות מוזרות של גופות שממשיכות לגדל שיער וציפורניים.. אמונות טפלות, פחדים והרבה בורות גרמו לאנשים להמציא ולספר סיפורים על אנשים שניזונים מדם של אנשים אחרים. הסיבה האמיתית נודעה בהמשך, אבל לאנשים של התקופה זה כבר לא עזר..
הנה סרטון על הערפדים לאורך ההיסטוריה (מתורגם):
http://youtu.be/_0ThKRmySoU?t=6s
אילו עטלפים כמעט והביסו את יפאן במלחמת העולם השנייה?
פרוייקט אקס-ריי התבסס על רעיון מהפכני של זואולוג בשם ד''ר לייטל אדאמס, מגדולי מומחי העטלפים בעולם. עם תחילת מלחמת העולם השנייה, חודשים אחרי ההתקפה על פרל הארבור שהכניסה את אמריקה למלחמה, אדאמס הציע לנשיא ארה"ב ולצבא האמריקאי לתקוף את הערים היפאניות בעטלפים שיושלכו ממטוסים, כשהם נושאים פצצות תבערה עם מתקני השהייה. הרעיון שלו היה שהעטלפים יחפשו מקלט מתחת לגגות הבתים ביפאן, בתים עשויי נייר ועץ. כך הם יגרמו לשריפות ענק בערים היפאניות ולהיסטריה. היפאנים, הסביר החוקר, רואים בעטלפים יצורים שטניים מהעולם האפל.
במאי 1943 נעשו ניסויים שונים של הטלת עטלפים עם פצצות דמה ממפציץ B25. הניסויים כשלו וכמוהם גם כשלו הרבה בדיקות אחרות, כולל שרשרת שריפות שגרמו עטלפים שחמקו עם פצצות בעיירה קארלסבאד.
לאחר עוד בדיקות שונות ומשונות, לא מעט בלגן וכמה מיליוני דולרים, המון כסף באותם הימים, בוטל "מבצע בומרנג", או "פרוייקט אקס-ריי", כמו שהוא כונה על ידי אחרים.
המבצע נזנח לטובת השלכת פצצות אטום על הערים היפאניות הירושימה ונגסקי. ד''ר אדאמס המשיך להתעקש שהעטלפים היו יכולים לסיים את המלחמה בהרבה יותר הרס אך בפחות אובדן חיים. מי יודע?
הנה סרטון על פרויקט אקס-ריי לשימוש בעטלפים כדי לפוצץ בתי נייר ביפאן:
http://youtu.be/NAv8G8jfuGQ
וסרטון ארוך יותר על המבצע הסודי לשימוש בעטלפים להפגזת ערים יפאניות:
http://youtu.be/gcpdtcRLeVY
פרוייקט אקס-ריי התבסס על רעיון מהפכני של זואולוג בשם ד''ר לייטל אדאמס, מגדולי מומחי העטלפים בעולם. עם תחילת מלחמת העולם השנייה, חודשים אחרי ההתקפה על פרל הארבור שהכניסה את אמריקה למלחמה, אדאמס הציע לנשיא ארה"ב ולצבא האמריקאי לתקוף את הערים היפאניות בעטלפים שיושלכו ממטוסים, כשהם נושאים פצצות תבערה עם מתקני השהייה. הרעיון שלו היה שהעטלפים יחפשו מקלט מתחת לגגות הבתים ביפאן, בתים עשויי נייר ועץ. כך הם יגרמו לשריפות ענק בערים היפאניות ולהיסטריה. היפאנים, הסביר החוקר, רואים בעטלפים יצורים שטניים מהעולם האפל.
במאי 1943 נעשו ניסויים שונים של הטלת עטלפים עם פצצות דמה ממפציץ B25. הניסויים כשלו וכמוהם גם כשלו הרבה בדיקות אחרות, כולל שרשרת שריפות שגרמו עטלפים שחמקו עם פצצות בעיירה קארלסבאד.
לאחר עוד בדיקות שונות ומשונות, לא מעט בלגן וכמה מיליוני דולרים, המון כסף באותם הימים, בוטל "מבצע בומרנג", או "פרוייקט אקס-ריי", כמו שהוא כונה על ידי אחרים.
המבצע נזנח לטובת השלכת פצצות אטום על הערים היפאניות הירושימה ונגסקי. ד''ר אדאמס המשיך להתעקש שהעטלפים היו יכולים לסיים את המלחמה בהרבה יותר הרס אך בפחות אובדן חיים. מי יודע?
הנה סרטון על פרויקט אקס-ריי לשימוש בעטלפים כדי לפוצץ בתי נייר ביפאן:
http://youtu.be/NAv8G8jfuGQ
וסרטון ארוך יותר על המבצע הסודי לשימוש בעטלפים להפגזת ערים יפאניות:
http://youtu.be/gcpdtcRLeVY
מיהם טורפי הלילה?
טורפי לילה (Night predators) הם בעלי חיים שטורפים בשעות הלילה. אם במהלך היום הם נחים במערות, מאורות, או בין העצים, במהלך הלילה מתעוררים פעילי הלילה הללו, שנמנים על קבוצת בעלי החיים שאוכלים בחשיכה, ויוצאים לצוד.
הקרפדה, למשל, מסתובבת בחשיכה וטורפת שלשולים וחרקי לילה כמו צרצרים וחרגולים. להגנה על עצמה היא מפרישה ריר ארסי וריחני, עם ריח רע שמרתיע טורפים שמבקשים לטרוף אותה.
עטלפים מגינים על עצמם מטורפים שמתמקדים בטרף בשעות היום. הם עושים זאת על ידי יציאה לחפש מזון דווקא בשעות החשיכה. יש מיני עטלפים שאוכלים פירות, אבל הטורפים שביניהם פוערים בחושך את הפה ובפיהם הפעור לרווחה הם טורפים חרקים מעופפים.
גם עכביש הצלב, הנוהג לישון בשעות היום, טווה את קורי העכביש שלו דווקא בלילה. בקורים הללו מסתבכים חרקים קטנים, נלכדים והופכים למזון עבור העכבישים.
בעלי חיים רבים במדבר יוצאים לצוד בלילה בגלל החום של שעות היום. ביניהם אפשר למצוא את הקיפודים, שועלי פנק, חולדות ודו-חיים מדבריים.
גם בערבה ניתן למצוא טורפי לילה, ביניהם חתול בר, שועל מצוי, זאב, צבוע, קרקל, שועל חולות, תן זהוב, שועל צוקים, כמו גם דורסי לילה דוגמת כוס החורבות ואוח מדברי.
גם נחשים ליליים זוחלים בחושך ומגששים בלשונם הדקה, כמחפשים טרף. על ידי יכולתם להרגיש את חום גופו, הם מאתרים את קורבנם גם בחשיכה מוחלטת. כשהם לוכדים לטאה או בעל חיים קטן, הם פוערים פה גדול ובולעים אותם בבת אחת. מכאן הם יעכלו את הטרף ויחושו שבעים למשך הימים או השבועות הקרובים. כשיהיו שוב רעבים, נמצא אותם מחדש בליל ציד.
#איך טורפי לילה מאתרים את הטרף בחשיכה?
לבעלי חיים יש כמובן שיטות שונות לזהות את הטרף בלילה. יש מהם שהראיה שלהם כוללת שכבה בעיניים שמחזירה אור וכך מאפשרת להם לראות גם בחשיכה. אצל אחרים העיניים מאירות מעט את הסביבה, כמו פנסים קטנים.
אבל מרבית טורפי הלילה נאלצים להתבסס על החושים האחרים שלהם, חושים יעילים ומפותחים מהרגיל, שמחליפים את חוש הראיה.
יש מהם שמסתמכים על חוש הריח המפותח שלהם ואחרים על חוש מישוש מצוין. בעלי חיים כמו הארנב, הפנק והירבוענים מתבססים על חוש השמיעה דווקא. הם מזהים את הטרף באמצעות אוזניהם הענקיות. השמיעה החדה בלילה עוזרת להם לאתר קולות של חרקים בחשיכה. כך הם מצליחים לצוד בלילות החשוכים, מבלי להזדקק לראיה לילית.
העטלף, לעומתם, משתמש בשיטה מדהימה שהטבע נתן לו ונקראת "אקולוקציה", בתרגום חופשי "איתור מיקום באמצעות הדים". בזמן במעופו הוא משמיע קריאות ללא הרף וכך שולח גלי קול חזקים שמתנגשים בעצמים בסביבתו וחוזרים אליו. כך הוא מצליח לאתר וללכוד את טרפו, מחרקים ליליים ועד עשים.
גם בעולם העופות יש טורפי לילה. חלק מהטורפים בלילה הם דורסי הלילה (Strigiformes). זוהי סדרת עופות דורסים שבניגוד לדורסי היום שבקבוצת העופות הדורסים, היא מוצאת את הטרף בשעות הלילה. ינשוף, לילית, כוס, תנשמת ואוח, למשל, נמנים על דורסי הלילה שטורפים בעיקר חרקים, עכברים ועקרבים.
אגב, יש גם בעלי חיים שצדים גם ביום וגם בלילה. בין הפעילים גם בשעות היום וגם בלילה תמצאו את האריה. כמו כל החתולים, האריות נמים לאורך כל שעות היממה ומדי פעם קמים לחוד ואחרי האוכל הם חוזרים לישון.
יש אפילו כאלו, כמו החדף, שאינם ישנים כלל.
הנה טורפי לילה:
https://youtu.be/YvKnsnDIM6E
לילה (מ)טורף במדבר:
https://youtu.be/OySNxJMmi-w
והאוח טורף בלילה:
https://youtu.be/bec_eFQ2pVE
טורפי לילה (Night predators) הם בעלי חיים שטורפים בשעות הלילה. אם במהלך היום הם נחים במערות, מאורות, או בין העצים, במהלך הלילה מתעוררים פעילי הלילה הללו, שנמנים על קבוצת בעלי החיים שאוכלים בחשיכה, ויוצאים לצוד.
הקרפדה, למשל, מסתובבת בחשיכה וטורפת שלשולים וחרקי לילה כמו צרצרים וחרגולים. להגנה על עצמה היא מפרישה ריר ארסי וריחני, עם ריח רע שמרתיע טורפים שמבקשים לטרוף אותה.
עטלפים מגינים על עצמם מטורפים שמתמקדים בטרף בשעות היום. הם עושים זאת על ידי יציאה לחפש מזון דווקא בשעות החשיכה. יש מיני עטלפים שאוכלים פירות, אבל הטורפים שביניהם פוערים בחושך את הפה ובפיהם הפעור לרווחה הם טורפים חרקים מעופפים.
גם עכביש הצלב, הנוהג לישון בשעות היום, טווה את קורי העכביש שלו דווקא בלילה. בקורים הללו מסתבכים חרקים קטנים, נלכדים והופכים למזון עבור העכבישים.
בעלי חיים רבים במדבר יוצאים לצוד בלילה בגלל החום של שעות היום. ביניהם אפשר למצוא את הקיפודים, שועלי פנק, חולדות ודו-חיים מדבריים.
גם בערבה ניתן למצוא טורפי לילה, ביניהם חתול בר, שועל מצוי, זאב, צבוע, קרקל, שועל חולות, תן זהוב, שועל צוקים, כמו גם דורסי לילה דוגמת כוס החורבות ואוח מדברי.
גם נחשים ליליים זוחלים בחושך ומגששים בלשונם הדקה, כמחפשים טרף. על ידי יכולתם להרגיש את חום גופו, הם מאתרים את קורבנם גם בחשיכה מוחלטת. כשהם לוכדים לטאה או בעל חיים קטן, הם פוערים פה גדול ובולעים אותם בבת אחת. מכאן הם יעכלו את הטרף ויחושו שבעים למשך הימים או השבועות הקרובים. כשיהיו שוב רעבים, נמצא אותם מחדש בליל ציד.
#איך טורפי לילה מאתרים את הטרף בחשיכה?
לבעלי חיים יש כמובן שיטות שונות לזהות את הטרף בלילה. יש מהם שהראיה שלהם כוללת שכבה בעיניים שמחזירה אור וכך מאפשרת להם לראות גם בחשיכה. אצל אחרים העיניים מאירות מעט את הסביבה, כמו פנסים קטנים.
אבל מרבית טורפי הלילה נאלצים להתבסס על החושים האחרים שלהם, חושים יעילים ומפותחים מהרגיל, שמחליפים את חוש הראיה.
יש מהם שמסתמכים על חוש הריח המפותח שלהם ואחרים על חוש מישוש מצוין. בעלי חיים כמו הארנב, הפנק והירבוענים מתבססים על חוש השמיעה דווקא. הם מזהים את הטרף באמצעות אוזניהם הענקיות. השמיעה החדה בלילה עוזרת להם לאתר קולות של חרקים בחשיכה. כך הם מצליחים לצוד בלילות החשוכים, מבלי להזדקק לראיה לילית.
העטלף, לעומתם, משתמש בשיטה מדהימה שהטבע נתן לו ונקראת "אקולוקציה", בתרגום חופשי "איתור מיקום באמצעות הדים". בזמן במעופו הוא משמיע קריאות ללא הרף וכך שולח גלי קול חזקים שמתנגשים בעצמים בסביבתו וחוזרים אליו. כך הוא מצליח לאתר וללכוד את טרפו, מחרקים ליליים ועד עשים.
גם בעולם העופות יש טורפי לילה. חלק מהטורפים בלילה הם דורסי הלילה (Strigiformes). זוהי סדרת עופות דורסים שבניגוד לדורסי היום שבקבוצת העופות הדורסים, היא מוצאת את הטרף בשעות הלילה. ינשוף, לילית, כוס, תנשמת ואוח, למשל, נמנים על דורסי הלילה שטורפים בעיקר חרקים, עכברים ועקרבים.
אגב, יש גם בעלי חיים שצדים גם ביום וגם בלילה. בין הפעילים גם בשעות היום וגם בלילה תמצאו את האריה. כמו כל החתולים, האריות נמים לאורך כל שעות היממה ומדי פעם קמים לחוד ואחרי האוכל הם חוזרים לישון.
יש אפילו כאלו, כמו החדף, שאינם ישנים כלל.
הנה טורפי לילה:
https://youtu.be/YvKnsnDIM6E
לילה (מ)טורף במדבר:
https://youtu.be/OySNxJMmi-w
והאוח טורף בלילה:
https://youtu.be/bec_eFQ2pVE
איך פועל גלאי מתכות ובדומה למי?
כדי לגלות עצמים ממתכת הקבורים באדמה משתמשים גלאי מתכות בשדות מגנטיים. המשדר שבגלאי שולח פולס מגנטי קצר ויוצר שדה מגנטי שמתפשט במרחב וחודר לאדמה.
כשהשדה המגנטי פוגש בעצם מתכתי, מתחילים האלקטרונים שבמתכת לנוע במעין מערבולת זרם, שיוצרת שדה מגנטי חדש המתפשט החוצה ושהמקלט המובנה בגלאי המתכות מזהה בעזרתו את העצם המתכתי הקבור.
בדיוק כמו שעטלפים משתמשים בגלי קול כדי לנווט בחושך, כך מסייע השדה המגנטי לזהות את הבלתי נראה שמתחת לאדמה. כך מצליחים לאתר עצמים תת-קרקעיים, מאוצרות שהוטמנו בעבר בקרקע, דרך ממצאים ארכיאולוגיים ועד לזיהוי מוקשים צבאיים.
הנה אוצר שנמצא באנגליה בעזרת גלאי מתכות פשוט (עברית):
http://youtu.be/w9ZG962eT9A
מחפש אוצרות המשתמש בגלאי מתכות לחיפושים:
http://youtu.be/33Jc_tnnpa4
ומחפשת חופים מחפשת מציאות בשקט:
http://youtu.be/8A7v5u0QSi8
כדי לגלות עצמים ממתכת הקבורים באדמה משתמשים גלאי מתכות בשדות מגנטיים. המשדר שבגלאי שולח פולס מגנטי קצר ויוצר שדה מגנטי שמתפשט במרחב וחודר לאדמה.
כשהשדה המגנטי פוגש בעצם מתכתי, מתחילים האלקטרונים שבמתכת לנוע במעין מערבולת זרם, שיוצרת שדה מגנטי חדש המתפשט החוצה ושהמקלט המובנה בגלאי המתכות מזהה בעזרתו את העצם המתכתי הקבור.
בדיוק כמו שעטלפים משתמשים בגלי קול כדי לנווט בחושך, כך מסייע השדה המגנטי לזהות את הבלתי נראה שמתחת לאדמה. כך מצליחים לאתר עצמים תת-קרקעיים, מאוצרות שהוטמנו בעבר בקרקע, דרך ממצאים ארכיאולוגיים ועד לזיהוי מוקשים צבאיים.
הנה אוצר שנמצא באנגליה בעזרת גלאי מתכות פשוט (עברית):
http://youtu.be/w9ZG962eT9A
מחפש אוצרות המשתמש בגלאי מתכות לחיפושים:
http://youtu.be/33Jc_tnnpa4
ומחפשת חופים מחפשת מציאות בשקט:
http://youtu.be/8A7v5u0QSi8
