» «
מערכת העיכול
איך פועלת מערכת העיכול?



מערכת העיכול (Digestive System) נועדה לפרק את המזון שאנו אוכלים, לחלקים זעירים מאוד. יש בגופנו חומרים שמסייעים בעיכול המזון מה שאומר זהאוכל שאנו אוכלים מתעכל בגופנו וכך יכול הדם להעביר חומרי הזנה אל כל חלקי הגוף.

מערכת העיכול משמשת כחלק מחילוף החומרים בגוף, המטבוליזם. חילוף החומרים נועד כדי לצבור אנרגיה בגוף ולהזין אותו.

חלקה העיקרי של מערכת העיכול הוא צינור ארוך, תעלת המזון, העובר מהפה ומגיע עד לחלחולת. שרירים המצויים לאורכה של תעלת המזון הזו הם שדוחפים את המזון דרכה.

כך עובר המזון שלעסנו מהפה, דרך הוושט ועד אל הקיבה. כאן מפרקת מערכת העיכול את המזון, בעזרת חומצות הקיבה ואנזימים שיש בה. בתהליך שנמשך בין שעתיים לארבע שעות, המזון הופך לנוזלי. מכאן הוא עובר דרך שלושת חלקיו של המעי הדק, הארוך והמפותל: התריסריון, שהוא החלק העליון של המעי הדק, המעי הריק והמעי הכרוך.

עתה מפרקים את חלקי המזון, מיצי העיכול מכיס המרה ומהלבלב. דרך סיסים דמויי אצבעות זעירות, המרפדים מבפנים את דפנות המעי הדק, מסוננים חלקיקי מזון זעירים, היישר אל תוך הדם. למעשה, מדובר במולקולות שהגוף מסוגל לספוג ולהעביר החוצה ממערכת העיכול לדם, אל הכבד וממנו לשאר חלקי הגוף.

המזון הלא מעוכל, לעומתם, מופרש כצואה, מהמעי הגס ומהגוף, דרך פי הטבעת, בצורה של צואה.


כך פועלים הכבד ומערכת העיכול שבגופנו (מתורגם):

http://youtu.be/wbh3SjzydnQ


תהליך העיכול הוא גם מעייף (עברית):

https://youtu.be/K7WSG5SRMPM


הנה סיפורן של מחלות מעיים מעיקות (עברית):

https://youtu.be/4LS5s7ronD0


ובאווירה אופטימית יותר - סרטון משעשע על מערכת העיכול (עברית):

http://youtu.be/Pzb6F0SVOKg
כבד
למה אנו צריכים את הכבד בגופנו ומה הוא עושה?



על אף שרובנו איננו יודעים על כך, הכבד (Liver) הוא בעל תפקיד חשוב מאד בגופנו. הוא השחקן המרכזי בחילוף החומרים בגופנו, המטבוליזם. חילוף החומרים בגוף נועד ומשמש את הגוף בכדי לצבור אנרגיה.

הכבד בגופם של בעלי החיים מייצר חומרים שמסייעים בעיכול המזון. האוכל שאנו אוכלים מתעכל בגופנו והכבד מסייע לעיכול. הכבד הוא גם זה שדואג להיפטר מהרעלים שיש לנו בדם ולפנותם מגופנו.

יש לו עוד תפקידים שונים בחילוף חומרים, כמו נטרול רעלים, יצירה של מולקולות חלבונים והפקת כימיקלים הנחוצים לעיכול.

מסתבר שלכבד לא רק חשיבות עליונה בתפקודי הגוף - הוא מהאיברים היחידים שעדיין לא ניתן להחליף באיבר מלאכותי מעשה ידי אדם. השתלות כבד הן הכרחיות במקרים קשים, שכן ללא כבד לא יכול הגוף להתקיים.


כך פועל הכבד שבגופנו (מתורגם):

http://youtu.be/wbh3SjzydnQ


ועוד על הכבד שבגופנו:

http://youtu.be/tat0QYxlCbo
טרובדורים
מי היו הטרובדורים?



הטרובדורים היו הזמרים של ימי הביניים. הם הופיעו בטירות של האצילים ונהגו לבדר את האצילים ואורחיהם בטירה. פעמים רבות הם שרו בזמן הארוחה, שכן הייתה אמונה רווחת בימי הביניים שהמוסיקה עוזרת לעיכול בשעת האוכל.

הטרובדורים היו זמרים ומשוררים שהחלו לפעול במאה ה-11, בחבל פרובאנס שבצרפת. הם נהגו לשיר וללוות את עצמם בלאוטה, קתרוס או נבל, לעיתים בהרכב ולרוב לבד. איש לא יודע כיצד נשמעו הטרובדורים בדיוק. להקות מעטות בעולם מנסות לשחזר את הצליל המשוער שלהם ואת צורת ההופעה שהייתה נהוגה אז.

בכל ארץ קראו להם אחרת. בצרפת הם כונו "טרוברים" ובגרמניה "מינזינגרים". עד היום נוהגים לכנות בשם זה זמרים בודדים, השרים בליווי כלי נגינה אקוסטיים בלבד ובשירתם שמים דגש על שירים סיפוריים.

חשוב לדעת שהטרובדורים לא היו זמרים ונגנים נודדים דווקא. המוזיקאי הנודד בימי הביניים נקרא דווקא "מינסטרל" או "ז'ונגלר". הוא היה לרוב עני ונחשב לפשוט שבמוסיקאים. לעומתו היו הטרובדור והטרובר משוררים ומלחינים אצילים או מוסיקאים בכירים, שפעלו בחצרות האצילים. הם היו האליטה המוסיקלית של ימי הביניים.


הנה הרכב שמבצע את שירי הטרובדורים של ימי הביניים:

http://youtu.be/7gPf24lXa7A


טרובדור במוסיקת נבל מימי הביניים:

https://youtu.be/ZvaRMZPROSo


ומוסיקת טרובדורים לגיטרה:

http://youtu.be/lEqaCvxrl-s


הרכב של כלי נגינה שמרחיב את מושג הטרובדורים:

http://youtu.be/A9Mb2OBGF7Y
חומוס
מאיפה בא החומוס ומה הסוד שלו?



מקורותיו ההיסטוריים של המאכל הכי יצרי במזרח התיכון אינם ברורים לחלוטין. החימצה היא סוג של קטניה, שקיבלה את שמה על שום נטייתה המהירה להחמיץ וישנן עדויות שכבר באלף החמישי לפנה"ס, במצרים העתיקה, הכינו המצרים מאכלים מגרגרי חימצה.

גם היהודים ידעו דבר או שניים על החימצה, כשבספר רות מציע בועז לרות המואביה "וטבלת פיתך בחומץ" והיות וחומץ אינו דבר מאכל די מובן שיתכן שמדובר בחומוס מסוג כלשהו. אך העדות הממשית הראשונה לאכילה של חומוס, היא מהתקופה הצלבנית.

כיום נפוץ החומוס שאנו מכירים בכל מדינות המזרח התיכון ובחלק ממדינות הבלקן, כמו תורכיה, קפריסין ויוון. בשנים האחרונות ממש הוא הולך ותופס מקום של כבוד גם באירופה ובצפון אמריקה, בעיקר תודות להתלהבות ממזון בריא וטבעוני.


הנה סרטון על מקורות החומוס התנ"כיים:

http://youtu.be/4lg0DUWOPJY


כך מכינים הערבים את החומוס המצוין בעולם:

https://youtu.be/NP8ZYYp43oc


וכך בישראל (עברית):

https://youtu.be/BwmetkENxIs


כתבה על מלחמת החומוס הגדול בעולם, בין ישראל ללבנון (מתורגם):

http://youtu.be/WxNNiABF-ok


כך תכינו חומוס מעולה בבית:

https://youtu.be/_ahfNz2EnN8


בעייפות - כך תעכלו אותו (עברית):

https://youtu.be/K7WSG5SRMPM


חומוס בסגנון ירושלמי:

https://youtu.be/ChXyNTA_DkE


תכנית חינוכית על החומוס והאוכל הערבי בכלל (עברית):

https://youtu.be/gYtinC-ThQ4?long=yes


וסרטון תיעודי על גידול החומוס:

https://youtu.be/_EL8DL1N-lQ?long=yes

עיכול

קופי לואק
בבטן של איזו חיה מיוצר הקפה הטוב בעולם?



מצוקה יכולה לא פעם להיות נקודת זינוק טובה לעתיד טוב יותר. כך קרה, על פי המסופר, באי סומטרה במאה ה-18. הילידים באי ראו את המתיישבים ההולנדים שנטעו מטעי ענק של קפה זוכים לראות מהקרקע הפוריה של האי יבולים מצוינים. אבל המתיישבים לא נתנו מפירות הקפה לילידים והאחרונים התקנאו בהם. פועלי המטעים הבחינו שהלואק, גחני הדקלים, אוכלים בהנאה את פולי הקפה. מישהו מהם חשב באופן יצירתי ואסף את הצואה של הלואק. לאחר שדלה מתוכה את הפולים, הוא ניקה אותם וטחן אותם לקפה. כך התגלה שטעם הקפה הזה הוא מעולה.

קפה לואק, או בשמו הילידי "קופי לוואק" (Kopi Luwak), הוא הקפה היקר והאיכותי ביותר בעולם. הלואק האינדונזי, או "גחן דקלים אסייתי" (Common palm civet), היא חיה שמצויה לרוב באיי אינדונזיה. הלואק אוכל רק את פולי הקפה הטריים והאיכותיים ביותר. לאחר העיכול שאינו פוגע באיכותם אלא להיפך, מעכל רק את קליפתם ומשביח אותם מאד, הם יוצאים בצואה. אז הם נאספים על ידי בני האיים באינדונזיה ומיובשים בשמש. התוצאה היא פולי הקפה הנחשבים לטובים בעולם והיקרים ביותר בתבל.

הקפה החלק והפחות מריר הזה, קופי לואק, נוצר כתוצאה מההתססה של פולי הקפה על ידי החומצות והאנזימים בקיבה של הלואק. מכיוון שמדובר ביכולת איסוף מהטבע ואפילו של ייצור קופי לואק באמצעות לואקים מבוייתים, של כמויות קטנות של קפה ומפני שהביקוש להן בעולם הוא רב מאד, המחירים של קפה לואק גבוהים מאד ומתחילים בסכומים של 2000 ש"ח לקילו!

אגב, רבים שניסו טוענים שהקפה הזה הוא לא מציאה גדולה ושטעמו ממש לא מצדיק את המחיר שלו. השמועה מספרת שהיבואן האמריקאי של "קופי לואק" מודה שטעמו של הקפה היקר בעולם, הוא "מחורבן"... לא ברורה אם כך הסיבה למחיר השערורייתי שלו. היתכן שיהירות פשוטה היא שגורמת לאנשים עשירים לשלם כל כך הרבה עבור קפה, רק מפני שהם יכולים להרשות לעצמם לקנות אותו? - מצד שני, כל מי שמבין בכלכלה יודע שמצרך נדיר יכול להגיע למחירים גבוהים מאד, בשל נדירותו. כך או כך, הקפה הזה עשה לו שם בכל העולם וצריך פעם ללגום כוס ממנו ולהחליט לבד.


הנה סיפורו בקצרה של קפה הלואק (עברית):

https://youtu.be/fkqmxZTIzhc&end=2m23s


באנגלית על תופעת קפה לואק:

http://youtu.be/1Q7IYpLYQ7Q


ועל הייצור התעשייתי של קפה הלואק, על ידי האכלת לואקים בפולי הקפה הללו:

http://youtu.be/IETIG1kt9ko


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.