» «
קומבריה
מה סוד יופיים של העמקים של קומבריה שבאנגליה?



הצבעים העמוקים של העמקים שבקומבריה אנגליה נשארו כך מאות שנים. עצי הפרי השופעים והאחו הירוק המתפרש מהעמק אל הגבעות המכוסות גם הן בשטיח הירוק והמרהיב כל כך, הם הסמלים של האזור המיוחד הזה שעל גבול סקוטלנד.


הנה יופיו של עמק טרוטבק שבקומבריה:

http://youtu.be/2jvHxHvhaqw


והנה עמק עדן בקומבריה, ביום סגרירי ואפור:

http://youtu.be/wvLRMdyOqPM


והנה סרטון של עמק דודון מלא בעננים בחורף:

http://youtu.be/3e4SQZovVwo
עמק הסיליקון
מהו עמק הסיליקון, או הסיליקון ואלי?



עמק הסיליקון (Silicon Valley) הוא אזור ההייטק המצליח ביותר בעולם. השגשוג העצום שחוות החברות הגדולות בעמק הסיליקון הפך אותו לאחד המקומות העשירים והנחשבים בארצות הברית ובעולם כולו.

האזור החל את צמיחתו מחברות שסיפקו ציוד מתקדם לצי האמריקאי ולנאס"א. כשהחלה אוניברסיטת סטנפורד להשכיר שטחים ששייכים לה, כדי למשוך עבודה לאזור, הגיעו למקום מייסדי היולט פקארד, חברת HP ואחריהם החברה של ויליאם שוקלי, ממציא המוליך למחצה. פיצולים רבים יצרו בשנים הבאות ריכוז של חברות מוליכים למחצה, אחריהן נולדו והגיעו חברות מחשבים, תוכנה והנדסה מתקדמת. כיום שוכנות בסיליקון ואלי חברות ההייטק המצליחות בעולם, כולל גוגל, אדובי, אפל, מיקרוסופט, אינטל, פייסבוק, איביי ואחרות. לצידן יושבים באזור אלפי סטארטאפים ומיזמים קטנים בתחום הטכנולוגיה העילית.

הסיליקון ואלי נמצא בחלקו הדרומי של אזור מפרץ סן פרנסיסקו, בצפון קליפורניה שבארצות הברית. האזור משתרע מאזור מנלו פארק שבדרום חצי האי של סן פרנסיסקו ועד סן חוזה, כולל חלקו הצפוני של עמק סנטה קלרה ומחוז סנטה קלרה עצמו.

לכינוי זכה האזור מעיתונאי שכתב בתחילת שנות ה-70 על יצרניות שבבי סיליקון המתרכזות באזור. בהמשך דבק הדימוי בריכוזי הייטק, עד כדי כך שמדברים כיום על "עמק הסיליקון ההודי" שבעיר ההודית בנגלור, או על ה"סיליקון ואדי" שבאזור תל אביב-הרצליה רעננה בישראל.


כך נולד הסיליקון ואלי:

http://youtu.be/OIi8AMpt-FM


מה הישראלים עושים שם:

http://youtu.be/iT45sPNq2co


תולדות עמק הסיליקון:

https://youtu.be/UO-8CMdeSHA


רבים טוענים שה-LSD הוא אחד האמצעים שמשמשים את מצליחני הסיליקון ואלי היטב:

http://youtu.be/VZqz4ZlVBk0


וסרט ארוך על עמק הסיליקון ומה באמת קורה בו:

http://youtu.be/r44RKWyfcFw?long=yes
עמק המוות
איפה נמצא עמק המוות?



עם אגם המלח "בדווטר" שנמצא במקום הנמוך ביותר בצפון אמריקה ובגובה של 86 מטר מתחת לפני הים," עמק המוות" (Death Valley) נמצא בראש רשימת המקומות הכי קשים להיות או לחיות בהם בעולם.

העמק קיבל את שמו כשבתקופת הבהלה לזהב, אבדו עקבותיה של קבוצת מחפשי זהב שניסתה לאתר בו דרך קיצור לקליפורניה. הם מתו בצמא, בחומו הקיצוני של העמק, מבלי לדעת שמשימתם הייתה בלתי אפשרית, בתנאים של הימים ההם.

העמק הזה הוא מדבר לכל דבר. חסימת העננים מהים שבמערב על ידי הרכס התמיר של הרי "סיירה נבאדה", מביאה כאן לאקלים קשה מאד - במיוחד בשעות היום של ימות הקיץ, הטמפרטורה בעמק המוות היא מעל 50 מעלות צלזיוס והיובש קיצוני במיוחד.

בתחילת המאה העשרים נמדדו בעמק המוות טמפרטורות שנחשבו לטמפרטורות הגבוהות ביותר בחצי הכדור המערבי.

אף אחד לא אוהב לחיות כאן. יש כאן עיירות נטושות של כורים שעבדו באזור ונטשו ברגע שהכרייה לא השתלמה יותר. זהו אחד המקומות החמים בעולם ולחיות כאן זה לא כיף. ממש לא.


על עמק המוות:

https://youtu.be/nZrI14lXFHk


סיור בעמק המוות:

http://youtu.be/rb-nmDI9g4Y


וביקור בהילוך מהיר בחולות המדבר הזה:

https://youtu.be/7MI2cEE0Goc
עמק המת
מהו ה"עמק המת" של סוסוספליי?



למרגלות "הדיונה המשוגעת" - הדיונה הגדולה ביותר של סוסוספליי, או סוסוסווליי (Sossusvlei), נמצא "העמק המת" או "אגם המוות".

זהו מישור שטוח ומעוגל, שהעצים בו מתים והמדבר בו שולט. מקום יפה ומאיים בנקיונו ובמוות של כל מה שרואים בו. כל אלה נמצאים במדבר נמיב שבנמיביה.

הדיונות המפורסמות של סוסוספלי הן כמו יצורים חיים. הן משתנות כל הזמן, על פי הרוחות ובתוכן מתקיימים חיים מדבריים מלאים, של בעלי חיים שהסתגלו לתנאים הקשים שמסביב.

כאן נמצאות דיונות מהגדולות בעולם, דיונות ענק של חול אדום, בגובה של עשרות ומאות מטרים. מי שמבקר בדיונות של סוסוספליי בזריחה או בשקיעה רואה את מראות המדבר הכי יפים שיש. הסיבה לשעות הללו דווקא היא אור השמש שבשעות אלה הוא עדין ומלטף במיוחד.


הנה העמק המת והדיונות שלידו בסרטון קפיצות זמן:

https://youtu.be/A2DD_d7elBg


מצגת וידאו של תמונות מהעמק:

https://youtu.be/yv10Ftu6r00


מהאוויר:

https://youtu.be/AIkZ2r8Z3wE


טיול קצר במקום:

https://youtu.be/jnTX77QSxzY


ותצפית על העמק:

https://youtu.be/TZyoVa_MMZM

עמקים

רכבת העמק
מה היתה רכבת העמק?



רכבת העמק היתה קו מסילת רכבת שחיבר את חיפה בתקופה העות'מנית למסילת הרכבת החיג'אזית. הרכבת נבנתה בתחילת המאה ה-20 וקישרה בין חיפה לסמח' ומשם לדמשק בירת סוריה. אמנם השם "רכבת העמק" לא היה שמה הרשמי של הרכבת הזו, אך השתמשו בכינוי כל כך הרבה ביישוב היהודי בארץ ישראל, שהוא הפך לשם המקובל על כולם.

רכבת העמק פעלה עד מלחמת השחרור. בחבלות של פלוגות ההגנה ב"ליל הגשרים" נהרסו גשרים רבים כדי למנוע את פלישת צבאות ערב למדינת ישראל הצעירה. היות ובחודשים שקדמו לפיצוץ היתה רכבת העמק לכלי המרכזי שבו נשלחו תגבורות לעזרת הלוחמים הערבים בקרבות מלחמת העצמאות, היה ברור שרק שיתוק קו הרכבת ימנע את התחזקות הכוחות הערביים ואף את נצחונם. מאז ועד היום לא הופעל הקו.

בשנים האחרונות מתבצעת הקמה של מסילה חדשה ל"רכבת העמק" ולאחרונה נכנס הקו המודרני לפעילות.



הנה ההיסטוריה של רכבת העמק:

http://youtu.be/LE1a10Hp0os




וסרטון המחשה של התכנון לרכבת העמק החדשה:

http://youtu.be/ZQLfFk5qk8k?t=5s
מוניומנט ואלי
מהם הצוקים הזקופים של המוניומנט ואלי?



עמק המונומנטים (Monument Valley), או "מוניומנט ואלי", הוא אזור ברמת קולורדו, בגבול של מדינות יוטה ואריזונה שבארצות הברית. "עמק המונומנטים" מתאפיין באוסף גבעות בודדות ועליהן צוקים זקופים ומרהיבים, עשויים אבן חול, שמעליהם פסגות שטוחה וקטנות, שאינן הר שולחן, אך הן מזכירות הרי שולחן.

יש לצוקים המזדקרים בעמק שמות שמזכירים את המראה שלהם: "כפפת אגרוף", או סלע שנראה כמו פיל בעל חדק מצידו האחד ומכונה "הפיל" ובמיוחד מוכרות "שלוש האחיות" - שלושה עמודים גבוהים ובולטים מעל פני השטח.

שבט הנאוואחו, שהמוניומנט ואלי נמצא בשטחו, קידש את אחד הצוקים, עמוד בגובה של 120 מטרים, צר וארוך מאד - שכונה "הטוטם". כיום השבט הזה הוא שמנהל את העמק

בלא מעט מסרטי המערב הפרוע השתמשו בעמק היפה הזה כתפאורה לסצנות חוץ מרהיבות. רבים מאוהבי המערבונים רואים ב"מוניומנט ואלי" את נופי המערב הפרוע.

בעמק המונומנטים צולמו גם סרטים רבים אחרים, חלקם מפורסמים מאוד, כמו "תלמה ולואיז", "מרכבת הדואר" או "פורסט גאמפ".


הנה סרטון על מוניומנט ואלי באמריקה והקשר לשבט האינדיאנים הנאוואחו:

http://youtu.be/yg0As_HOvJk


הנוף של עמק המוניומנטים:

http://youtu.be/ryqdoe6xLs4


ותמונות מהעמק המיוחד כל כך:

https://youtu.be/hcGYAq92uAk
עמק הירח
איפה נמצא עמק הירח בברזיל?



עמק הירח מלא בתצורות סלע יפהפיות של סלעי משקע רבים, מכתשים ובריכות מיוחדות של מים חמים וקרים ויופי נשגב שמצדיק את השם המיוחד שלו. גם בעלי החיים שנמצאים בעמק הזה הם מיוחדים ונדירים, כולל מינים שהם בסכנת הכחדה במקומות אחרים בעולם.

גאולוגים מעריכים שעמק הירח קיים כבר כמעט 2 מיליארד שנה, הרבה לפני בוא האנושות!

עמק הירח נמצא בפארק הלאומי "שפאדה דוס ואדיירוס" שבמרכז ברזיל. הוא אתר מורשת עולמית והוא חלק קטן הפתוח למטיילים, בעוד שמרבית הפארק סגורה רק למטרות מחקר.


הנה סרטון קצר של עמק הירח בברזיל:

http://youtu.be/bWRAjXLHrh8


על המעיינות של עמק הירח:

http://youtu.be/8YH_hxWam_Y


ומצגת תמונות של עמק הירח:

http://youtu.be/ZYcubGVI_r0
טרסות עגולות
למה שימשו הטרסות העגולות של האינקה?



בני תרבות האינקה ידועים ביכולת ההמצאה, התושייה והגאונות של הפתרונות שמצאו לבעיות בתחומי חיים שונים.

שיטת הטרסות היא שיטה של מדרגות חקלאיות שיצרו החקלאים בעת העתיקה על צלעות ההרים. הרעיון הגאוני בפשטותו בשיטת הטרסות הוא לגדל גידולים חקלאיים על המדרגות שאתה יוצר בהר ולנצל את מי הגשמים. מי הגשמים גולשים ממדרגה למדרגה ומשקים כך הרבה יותר גידולים חקלאיים.

הטרסות העגולות של בני האינקה (Terraces) הן הגרסה של בני הממלכה הקדומה לשיטת הטֶרָסות (Terraces) העתיקה, הנפוצה באזורים שונים בעולם.

בנוסף לייעול והגדלת התנובה שהשיגו באינקה תודות לטרסות, חקלאי האינקה גם שמו לב שהטמפרטורות בטרסות העליונות ובטרסות התחתונות שונות משמעותית, עד 15 מעלות צלזיוס הפרש ביניהם. משרע הטמפרטורות הרחב נובע בעיקר מהכיוונים וההשפעה השונה של השמש והרוח על כל חלק בהר.

תודות לשוני הזה בטמפרטורות יכולים היו חקלאי האינקה להתאים את סוגי הגידולים בכל שכבת טרסות לטמפרטורה האופיינית לה. כך יצא שבכל שכבה כזו של טרסות הרים, גידלו האינקה סוגים אחרים של גידולים.

בפרו ניתן היום לראות את הטרסות העגולות של מוריי (Moray), אתר ארכאולוגי חקלאי מרשים מתקופת האינקה. מוריי, הנמצא בעמק הקדוש, הוא לדעת החוקרים סוג של תחנת ניסיונות חקלאית קדומה, בה ניסו אנשי האינקה סוגי גידולים ושיטות גידול שונות, שמטרתן הייתה להגדיל את תנובת הקרקע ואת איכות הגידולים.

מוריי, הבנוי טרסות עגולות, נמצא בסמוך לעיר הפרואנית וויניי ויינה (Winayhuayna), שם שנתנו לה בני האינקה ופירושו בשפת קצ'ואה הוא "אורכידאה".


הנה הטרסות העגולות שיצרו בני האינקה במוריי שליד קוסקו, כדי לחקור חקלאות במיני-אקלים באמצעות טרסות:

https://youtu.be/qXKoJQ5Nx6s


נסיון להסביר את הטרסות המופלאות שיצרו בני האינקה:

https://youtu.be/o3gwRXbP4Zc


הטרסות המרשימות של האינקה ליד העיר וויניי ויינה (Winayhuayna:

https://youtu.be/0O-Q4965j8A


ועוד מחקלאות הטרסות ההררית של מוריי:

https://youtu.be/1IMiIDFI8xE


פיורד
מהם פיורדים?



פיורד הוא עמק של ים בין הרים. לרוב יש לפיורד שוליים תלולים, והם ממשיכים גם מתחת לפני הים.

הפיורד נוצר לרוב על ידי קרחון שהיה ביבשה ו"פגש" את מי הים החמים ממנו והופשר. למעשה, הפיורדים הם מעין אגמים צרים, שהתחברו לים.

פיורדים יפים ורבים נמצאים בחופי נורבגיה, סקוטלנד, ניו זילנד, איסלנד וגרינלנד.


הנה הפיורדים של נורבגיה:

https://youtu.be/ML-JwZIxno0


עוד מהם:

http://youtu.be/y0pvswzqCX0?t=5s


פארק פיורדים מדהים בסרטון בעברית מניו-זילנד:

http://youtu.be/XaMtwNif9_E


ובעלי החיים והציפורים שבסביבות הפיורדים:

https://youtu.be/C43mB-3xJfs
איך יכול להיות מדבר בקוטב?
האם עמק מקמארדו הוא המדבר של הקוטב הדרומי?
איך יש מדבר באנטארקטיקה?


תארו לכם עמק, בתוך ים הקרח של הקוטב הדרומי, שאין בו שלג כלל.

עמק כזה בדיוק הוא עמק מקמארדו היבש, שממוקם בלב אנאטרטיקה ואין בו כלל שלג. ואין שם רק עמק אחד כזה - מדובר בשורת עמקים אנטארקטיים שאינם מכוסים בשלג. מעניין גם שבלב היובש הזה יש אגמים עם קרח עד, שתמיד קיים שם.

כדי שתבינו עד כמה זה מוזר, זהו מקום יבש בלב המקום הקר ביותר בעולם, מעין מדבר במרכז יבשת קפואה - ללא ספק המדבר הקר ביותר בעולם!

היובש והמחסור במשקעים נגרם בגלל ההרים שמקיפים את העמקים הללו ולא מאפשרים לעננים להגיע מעליהם וכך שלג וקרח כמעט ולא יורדים בהם.

העמקים של עמק מקמארדו גם "מדממים" - ממש כמו "הנהר האדום" שאנו מציגים באאוריקה, צבע האדמה בהם היא אדום-כתום, מה שמעניק מראה מיוחד ל"איי היבשה שבלב השלג".


הנה סרטון על עמק מקמארדו שבאנטארקטיקה:

http://youtu.be/NY1AKW5IsJs


וסרט תיעודי על מה שקיים מתחת לקרח באנטארקטיקה:

https://youtu.be/PXDUQd1l_h8?long=yes
מה מיוחד בחבל קפדוקיה?



חבל קפדוקיה הוא אחד המחוזות היפים באנטוליה שבתורכיה ומהמקומות היפים בעולם. במיוחד מדברים כולם על הנוף הייחודי של קפדוקיה, שכולל חרוטי סלע בצורת ארובות. הארובות הטבעיות הללו נוצרו אחרי על ידי התפרצויות של הרי הגעש הסמוכים לעמק (הר האסאן והר ארג'ייס). לאחר מכן, במשך מליוני שנים, כרסמו הגשמים והרוחות בסלעי הלבה שכיסו את האזור ויצרו בו נופים דמויי ירח.

גם העמים הרבים שהתיישבו בעמק (החל מהחיתים ועד לאשורים, הפרסים, הרומאים, הגותים, והביזנטים) חצבו בסלע את בתיהם ובנו ערים וכפרים שלמים בתוך מערות שהיו או שנחצבו בסלעי האזור, כולל בתי מגורים, מנזרים, מקדשים ומבני ציבור. החלונות הרבים שיצרו בהם, הקנו לארובות המשונות של העמק, מראה של מחילות יונים.

כל הדברים הללו יצרו מראה מיוחד ומסתורי לסלעים של קפדוקיה והם שהקנו את היופי המיוחד לקפדוקיה ולעמק הגרמה שנמצא בו.


בואו לטיול מודרך בחרוטי הסלע דמויי הארובות (עברית):

https://youtu.be/Hq8l6Rl5VYY


תמונות מקפדוקיה ועמק הגרמה המרהיבים:

http://youtu.be/SCufzzojnzU?t=14s


מצגת וידאו על יופיו של חבל קפדוקיה:

https://youtu.be/8jMzsPB2MSg


בואו לטייל בחבל קפדוקיה:

https://youtu.be/3zZnXw0oKWk

הפעילויות המיוחדות שעושים בקפדוקיה, כולל בלונים מעופפים, אופניים ועוד:

http://youtu.be/Tc2CSysorgg


סרט תיעודי על אזור הגרמה וקפדוקיה:

https://youtu.be/mJGAikxNwEw?long=yes


וסרט ארוך ב-4K של המראה היחודי כל כך של קפדוקיה:

https://youtu.be/00VaKcv47HA?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.