» «
ערפדים
האם יש ערפדים בעולם?



הערפדים ליוו את האדם במשך תקופה ארוכה מאד בהיסטוריה האנושית. כמעט לכל תרבות אנושית הייתה אמונה תפלה על דמות ששאבה את דמם של בני-אדם כדי לחיות..

לא מאמינים? - זה החל מאנשי מסופוטמיה שראו את הערפדים כבעלי ראש אריה וגוף של חמור, דרך היוונים שראו בסטריגס הערפדי ציפורים צמאות דם, הפיליפינים ראו את הערפד שלהם, המנננגאי, כמפלצת שחלק הגוף העליון שלה יכול לעוף, עם כנפיים כמו של עטלף.. במלאיה ראו את הפננגלן כראש מעופף של אישה, לא סימפטית במיוחד, שקרביה משתלשלים למטה.. כך גם הירמאמה-יאהו של אוסטרליה, שהיה לו ראש ופה גדולים וידיים מוצצות דם והסקויאן מהאיים הקאריביים, האובייפו של מערב אפריקה וקרוב המשפחה שלהם ממקסיקו - התלהולפוצ'י.

באירופה של המאה ה-18 זה הגיע לשיא כשאנשים חיפשו הסברים מיסטיים למוות הרב שסיבתו לא הייתה ברורה ולתופעות מוזרות של גופות שממשיכות לגדל שיער וציפורניים.. אמונות טפלות, פחדים והרבה בורות גרמו לאנשים להמציא ולספר סיפורים על אנשים שניזונים מדם של אנשים אחרים. הסיבה האמיתית נודעה בהמשך, אבל לאנשים של התקופה זה כבר לא עזר..


הנה סרטון על הערפדים לאורך ההיסטוריה (מתורגם):

http://youtu.be/_0ThKRmySoU?t=6s
בלה לוגוסי
מהו סרט הדרקולה הראשון?



על אף שסרט הערפדים הראשון היה "נוספרטו", סרט גרמני מ-1922, דווקא הסרט "דראקולה" שנעשה בשנת 1931 בגילומו של בלה לוגאסי (Bela Lugosi) זכה לתהילה הראשונה של הערפדים בקולנוע.

הסרט שנעשה על בסיס הרומן של בראם סטוקר, הפך את דרקולה לדמות קולנועית מוכרת ומפחידה. אבל גם את לוגוסי, המהגר ההונגרי לארה"ב, הסרט קידם והפך לכוכב גדול. מה זה גדול? - כוכב ענק!

בהונגרית, אגב, מבטאים את שמו לוגושי, כשההברה הראשונה מודגשת.

מכל מקום, באותן שנים הוא היה לכוכב סרטי האימה המבוקש ביותר. עם הזמן הוא החל לגלם דמויות נוספות ושמו הלך והפך למילה נרדפת לסרטי אימה. בין הסרטים הנוספים שעשה היו "בנו של פרנקשטיין" ו"העורב".


הנה הקדימון לסרט דרקולה בכיכובו של בלה לוגוסי:

http://youtu.be/7Nfmh178L98


ודיאלוג, שיחה מהסרט:

http://youtu.be/kCt_yNgyV24
צמדאים
איך מוצץ צמד הים דם בשיניו הרבות?



צמד ים (Sea Lamprey) הוא יצור ימי חסר קשקשים, הדומה במראהו לצלופח ונוהג כערפד. אורכו יכול להגיע עד מטר והוא חי בדרך כלל לאורך החופים ובאגמי מים מתוקים.

לצמד פה מלא בשיניים ובעל צורה של משפך. באמצעותו הוא יונק דם מדגים ומיונקים ימיים שונים, שאליהם הוא נדבק. בני אדם הוא תוקף רק לעתים רחוקות, בנסיבות של רעב קיצוני.

צורת ראשו של הצמד משונה למדי. בכל צד שלו יש 7 סדקי זימים ולידם עיניים גדולות, כשהנחיר שלו נמצא מעל הראש.

מאז ימי הרומאים נהגו לאכול את הצמדים ובימי הביניים הם הפכו למזון של אצילים ובני המעמד הגבוה ברחבי אירופה, שבה נחשב עד היום הצמד למזון טעים ומבוקש.

בטבע חיים הצמדים כשנה, שלאחריה הם חוזרים אל הנהר שבו נולדו כדי להשריץ ולמות.


הנה צמד הים:

https://www.youtube.com/watch?v=9JQ6oHjpeqU

וכך הוא מתחת למים:

http://youtu.be/aNKT6CUiBHI
עטלפים
מיהו היונק המעופף?



היונקים היחידים שיש להם כנפיים ומסוגלים לעוף כמו עופות הם העטלפים (Bats). לעטלף אין נוצות כמו עוף, אלא כנפיים מעור מתוח, שמתוחות בין אצבעותיו.

העטלף חי פעמים רבות במושבה, מושבת עטלפים, שהיא קבוצה ענקית של עטלפים החיים ביחד.

המקום הטוב ביותר לצפות בעטלפים יהיו המערות שבהן הם שוכנים. אבל אפשר לראותם גם מתחת לאבנים גדולות, בין מבנים, בבארות נטושות, בתוך חורי עצים, בסדקי סלעים ובמקומות מסתור נוספים.

במהלך עונת החורף עוברים העטלפים לשנת חורף וקצב פעימות הלב שלהם יורד ל-10 פעימות בדקה.

עם מעל 1,000 מינים ברחבי העולם, העטלפים נחשבים לסדרה השנייה בגודלה במחלקת היונקים. הם מהווים כחמישית ממיני היונקים בעולם וניתן למצוא אותם בכל היבשות, למעט אנטרקטיקה. ואגב, עם 33 מיני העטלפים שבה, ישראל היא "מעצמת עטלפים" שבה העטלפים מהווים שליש מיונקי ישראל.

תדמיתית, יחסי הציבור של העטלף די גרועים. זה מתחיל מסיפורי הערפדים נסוח דרקולה, שלרובם אין כל קשר למציאות, ועד לעובדה שככל הידוע עטלפים (או מרק עטלף...) הם שגרמו למגפת האבולה.

אנשים פוחדים ושונאים את העטלפים ולא בצדק. כי העטלף הוא מדביר המזיקים המצטיין של הטבע והוא מאוד מסייע לאדם בכך. במרבית המקרים הוא גם יצור לחלוטין לא מזיק לאדם.

חובבי קומיקס וילדים רבים חבים לעטלפים גם את באטמן, איש העטלף וגיבור-העל מהקומיקס והסרטים המפורסמים. גם בצה"ל שלנו, יחידות צבאיות שונות מתהדרות בעטלף, כסמל היחידה שלהן, כולל הקומנדו הימי והיחידה נגד מטוסים.


הנה סיפורם של העטלפים (עברית):

https://youtu.be/B0S3FjGW3yI


העטלפים נפלאים, בניגוד לשם הערפדי שיצא להם (מתורגם):

https://youtu.be/Z8wLQ3NCBgg


מה שומר עליהם ממחלות נוראות? (מתורגם)

https://youtu.be/XiBXhCr_Jpw


על העטלפים הגדולים בעולם:

http://youtu.be/5FK9tWT5pA4


ומעוף העטלף בהילוך איטי:

http://youtu.be/Upq7LyhCGXE

ערפדים

טירת בראן
איפה נמצאת טירתו של דרקולה?



מה מפחיד בטירת בראן הרומנית? - טירת בראן ברומניה היא טירה יפה, אבל העובדה שהיתה טירתו של "ולאד המשפד" - האיש שעליו נכתב הספר על הרוזן דרקולה. דרקולה, להזכיר, הוא רוזן צמא דם ששמו נקשר בערפדים המפחידים שבמציאות אינם קיימים.

הקשר של הטירה לדרקולה גורם לה להיות מקום שהולכים בו על קצות האצבעות, גם אם יודעים ששמו האמיתי של בעל הטירה היה ולאד צפש והוא היה בסך הכל ברנש די רגיל, חוץ מדברים מסוימים שעשה כשאף אחד לא ראה, ההשפעה המאגית של הסיפורים עליו גורמת לרבים להצטמרר בעת השיטוט במסדרונות האפלים.


הנה טירת בראן שברומניה:

http://youtu.be/PGxGZfuK-2M?t=10s


ופנים הטירה שנתנה השראה לסיפור דראקולה:

http://youtu.be/TGSljLEMzrY
עטלף
איך מנווט העטלף בחשיכה באמצעות הדהוד?



כרבע ממיני היונקים על כדור הארץ הם מינים של עטלפים (Bats) - מדובר באחוז גבוה מאד. הוא מראה שהעטלף חי מצוין והוא ככל הנראה גם בעל כושר הישרדות גבוה במיוחד.

העטלף, אגב, הוא גם היונק היחיד בעולם שעף באוויר.

אבל איך העטלפים חיים כל כך טוב? - העטלפים נעזרים בשיגור של גלי קול בתדירות גבוהה, צלילים שאנחנו לא יכולים לשמוע והם קולטים את ההד החוזר. כך יכולים ללמוד על המיקום, הצורה והתנועה של עצמים שנמצאים בסביבתם, לנווט בחשיכה המוחלטת של המערות והיערות בלילה, מבלי להתנגש בעצמים או בבעלי חיים אחרים והכי חשוב - לאתר ולצוד חרקים ויצורים קטנים שמהם הם ניזונים.

כלומר, יש לעטלפים מנגנון של "זיהוי מיקום לפי הדהוד". הם משמיעים קריאה והזמן שעובר בין הקריאה להד שלה מסייע להם להבין את המרחק של עצמים שמחזירים את ההד. זוהי מערכת שנקראת באנגלית סונאר - "ניווט והתמצאות באמצעות קול", או "אקו-לוקיישן". באמצעות הסונאר, העטלף יכול לזהות אפילו שערה בחשיכה ולא להתנגש בה.

כיום מתבצעים בעולם מחקרים רבים על מערכת הסונאר של העטלפים ומדענים וחוקרים לומדים ממנה כיצד לשפר את מכשירי הסונאר, הניווט והרדאר האנושיים.


הנה סיפורם של העטלפים (מתורגם):

https://youtu.be/Z8wLQ3NCBgg


מעט על יכולתו של העטלף לנווט ולצוד רק בעזרת הרדאר שלו:

http://youtu.be/wgLHUNBWR58


קריאת עטלף שהוקלטה ועברה עיבוד סאונד כדי שתוכל להישמע באוזן אדם:

http://youtu.be/ajLY1EPybLY


הבחור העיוור והחכם הזה סיגל לעצמו את השיטה כדי לנווט מבלי להיפגע:

https://youtu.be/a05kgcI9D2Q


וכך חוקרים עטלפים באוניברסיטת תל אביב (עברית):

http://youtu.be/s3e4qf58QEw


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.