» «
פאה מצרית
למה המצרים הקדמונים חבשו פאה?



בני מצרים העתיקה ראו בשיער דבר מלוכלך. הוא גם איפשר לכינים להתנחל בו ואותן הרי קשה מאד לחסל.

לכן גילחו המצרים הקדמונים את ראשיהם ואת זקניהם. במקום הזקן היו הגברים נוהגים ללכת עם זקן מלאכותי, בעוד הנשים חבשו פאות כהות ומהודרות.

פאותיהן המוקפדות של המצריות הקדמוניות הפכו נערצות. עד היום יש פאות נכריות ותסרוקות נשיות המחקות את מראה הקליאופטרה המצרי.


חלק מתולדות השיער, העוסק במצרים העתיקה:

https://youtu.be/U48565qmqUk?t=16s


כך הכינים יצרו מודל יופי מצרי עתיק:

https://youtu.be/lKVh7CuPUQk


פאות ממצרים העתיקה תוכלו לראות היום במוזיאון המצרי בקהיר:

http://youtu.be/fRlQEmumk5s
פיאה גברית
ממתי גברים עוטים פאה נוכרית?



פאה נכרית (Wig) מוכרת לאורך ההיסטוריה כפריט אופנתי, דמוי שיער, שעשוי משיער אנושי וטבעי או משיער סינתטי, מלאכותי.

בעוד נשים מסורתיות ודתיות מחליפות באמצעותה את המטפחת או את כיסוי הראש, גברים מניחים אותה כבר מאות שנים, על הראש המקריח או המגולח.

הפאה הגברית (Men Wig) ידעה במהלך ההיסטוריה עליות וירידות. בתרבויות המזרח תיכון העתיקות של ימי קדם, היא נחשבה לסמל סטטוס משמעותי. אבל במצרים העתיקה למשל, היא גם הפתרון שמאפשר לאצילים ובני המלוכה, בני שני המינים, לגלח את שיערם ולמנוע כינים ובעיות היגיינה בשיער.

בתחילת ימי הביניים ובהמשך להתמוטטות האימפריות הגדולות של העולם העתיק, בדגש על האימפריה הרומית, הלכה הפאה ונעלמה. אבל המחלות של המאה ה-15 ואילך יחזירו אותה לאופנה ובגדול. הפאה הגברית זכתה לעדנה מחודשת באירופה של העת החדשה ובמאות האחרונות היא הפכה לסמל מעמד מתבקש.

היה זה לואי ה-13 שבשנת 1624 החל לאבד את שיערו. הוא שהכניס את הפאה הנוכרית לאופנה של אצילי צרפת. בנו, לואי ה-14 ירש את הקרחת של אביו והפך אותה לפריט אופנתי בכל אירופה של אותם ימים. מכאן ואילך הפכה הפאה לתקן אופנתי מעמדי בצרפת ובהדרגה בכל אירופה.

באירופה של המאה ה-17 היה כיסוי הראש ידוע בשמות פרוק (peruke) או פריוויג (periwig), כלומר "פאות אבקה" (powdered wigs). פאות ה"פריוויג" פודרו בפודרה, אבקה לבנה עם עמילן וריחות של תפוז או לבנדר. האבקה הזו נועדה להרחיק מזיקים שנמשכו לריחות החזקים שהדיפו שערות בעלי החיים שמהן יצרו את הפאות הללו. הפודרה היא שנתנה לפאות הללו את הצבע האופייני של לבן קרם, אוף ווייט.

מכאן עתידה הפאה להפוך לסמל מעמדי ולסוג של עדות ליכולותיו הכספיות של בעליה. גברים נהגו לצאת לציבור אז כשהם חובשים פאה ענקית על ראשם - כגודל הפאה, ידעו הסובבים אותם, כן גודל הונם ועושרם, שהודגמו באמצעותה.

לצבעה הלבן של הפאה במאה ה-18 אחראי המלך המזדקן ששערו האמיתי, או מה שנשאר ממנו הלבין והוא הזמין פאה לבנה. הצבע המלכותי הזה הפך את המראה הזקן למראה הנכון והאופנתי של אותם ימים.

גם אם בני המעמד הגבוה השתמשו בה יותר, החלה הפאה הנכרית לשמש בהדרגה את כלל האוכלוסייה. עם עידן הנאורות, או תקופת ההשכלה, רבים מההוגים ואנשי הרוח והדת, כולל רבנים אגב, חבשו את הפאה הנכרית לראשם, ללא ואף במקום כיסוי הראש המסורתי.

את העובדה שאיננו חובשים פאות נוכריות בימינו אנו חייבים למהפכה הצרפתית, שהפילה בסוף המאה ה-18 את האצולה הצרפתית, כמו גם למס הפאות שהוטל בבריטניה על חובשיהן.

אגב, פריט מתקופת לואי ה-14, שלא נעלם אז ביחד עם הפאה מהאופנה, הוא העניבה. איכשהו שרד הפריט הזה ולא נעלם ביחד עם האופנות המגוחכות דוגמת הפאה הגברית. בעוד צנחו לבור הנשייה ונעלמו במחשכי ההיסטוריה - העניבה ממשיכה לככב עד ימינו ודומה שביחד עם החליפה הגברית היא היום יוקרתית מאי-פעם.

באירופה של תחילת המאה ה-20 הלכה הפאה הגברית ונעלמה. אצלנו, בעולם של היום, גם אם יש עדיין תעשיית פאות ברחבי העולם, הפאה הגברית חדלה להיות נפוצה כבעבר. כיום היא משמשת בעיקר כיסוי ראש למתקרחים וגם בכך היא פחות שכיחה ונוכחת ברחוב - במיוחד כשטרנד המראה הקירח הופך בתחילת המאה ה-21 יותר ויותר פופולרי ולגיטימי אצל גברים מצליחים ואף בקרב הצעירים.

בעולם ממשיכים, לצד ייצור של פאות עבור קירחים, לייצר אותן גם לציבור היהודי, אך בדגש על הקהילה החרדית. כאן מכסות נשים חרדיות רבות, את ראשן ב"פאה נכרית", כינוי שניתן לפאה עשוית שיער, אך שיער של אישה נוכרית, אישה אחרת - ששערה החשוף אינו פוגע בצניעות ובכבוד של החרדית העוטה אותה.

בכך מאפשרת הפאה לקיים את חובת כיסוי שערות הראש ועדיין לא לפגוע בצניעותה של האישה, אבל זה כבר נושא אחר.


הנה תולדות הפאה הגברית בהיסטוריה:

https://youtu.be/0evWBettLBE


למה הגברים עטו עליהם את הפרוק, הפאה הגברית? - למשל באמריקה

https://youtu.be/_F0b_KcWRFE?t=19


כך מייצרים פאות עבור דראג קווינס - גברים המשחקים נשים:

https://youtu.be/8-QMeYvSKp0


פאות ממצרים העתיקה תוכלו לראות היום במוזיאון המצרי בקהיר:

http://youtu.be/fRlQEmumk5s


ומודל יופי מצרי עתיק שנוצר מהכינים שתקפו כל ראש אפשרי:

https://youtu.be/lKVh7CuPUQk
קליאופטרה
מה הפך את המלכה קליאופטרה לאייקון היסטורי מטורף?



קליאופטרה (Cleopatra), או ליתר דיוק קלאופטרה השביעית, הייתה מלכת מצרים העתיקה. למעשה היא הייתה האחרונה בשושלת תלמי המוקדונית, ששלטה במצרים במהלך כ-300 שנה.

אביה של קלאופטרה היה תלמי ה-12. על זהות אימה יש עדיין ויכוחים בין החוקרים של תקופתה. ככל הידוע היא עצמה הייתה האישה היחידה ששלטה באופן עצמאי, בתקופות יוון העתיקה ורומא העתיקה. בזכות היכולת שלה לתקשר עם העם, היא גם הייתה מלכה נערצת ואהובה בממלכה שלה.

בנוסף להיותה שליטה ובת מלוכה, קלאופטרה הנערצת הייתה ככל הנראה אישה יפה. היא הייתה המאהבת של יוליוס קיסר, קיסר האימפריה הרומית. בשלב אחר בחייה הופכת מי שהייתה אהובתו הצעירה של קיסר, גם לבת זוגו של גנרל בצבא רומא בשם מרקוס אנטוניוס והמאהבת שלו.

קליאופטרה השכילה לשמור על שלטון בית תלמי ועל תור הזהב ההלניסטי עוד דור אחד בלבד, עד שנכנעה לגורלה. הייתה לה השפעה רבה במדינאות האזורית של ימיה. בימיה האחרונים של הרפובליקה הרומית, השפיעו לא מעט שאיפותיה של המלכה הזו, על המהלכים הפוליטיים והצבאיים של האימפריה הגוועת.

במצרים העתיקה, מקום בו העדיפו פאות על פני שיער אמיתי, שבו ראו דבר מלוכלך, הייתה קלאופטרה מלכה, תרתי משמע... הפאה שלה זכתה לפרסום רב ועד היום מתבקשים ספרים ומעצבי שיער לחקות את מה שחושבים שהיה מראה שערה, או מה שיותר סביר - מראה הפאה של המלכה קלאופטרה.

כיום מחפשים את קברם האבוד של מלכת מצרים קלאופטרה ומאהבה הרומאי מרקוס אנטוניוס. השניים נקברו ביחד, בשנת 30 לפני הספירה, לאחר שהתאבדו לחוד אך ביחד. זה קרה לאחר שבעקבות ההתנקשות בחיי יוליוס קיסר, מאהבה של קלאופטרה, מונה מרקוס אנטוניוס לשליט הגיזרה המזרחית של האימפריה הרומית.

הפגישה בין השניים הניבה ניצוצות וקלאופטרה ואנטוניוס התאהבו. הגנרל נטש את את אשתו וילדו, שנשארו ברומא והפסיק למלא את חובותיו לאימפריה. הוא עבר להתגורר עם קלאופטרה בארמונה שבאלכסנדריה. בעקבות כך הכריזה רומא על מלחמה כנגד קלאופטרה. בשלב מסוים מתאבד האיש, כשהוא סבור שקלאופטרה מתה ושאין לה סיכוי מול האימפריה החזקה בעולם.

במקביל ובאופן מצמרר, כשהיא מגלה את דבר מותו של אהובה ומבינה שהצבא הרומי הולך ומתקרב לעירה, מעדיפה המלכה הגאה ליטול גם היא את חייה. היא הרי לא רוצה להיכנע לרומאים, שישפילו אותה כשבויה ברחובות רומא. קליאופטרה השביעית מהדקת נחש אפעה אל החזה שלה ומניחה לו להכיש אותה.

לבקשת המלכה, השניים נקברו ביחד. ככל הנראה ובכדי להגן עליהם מפני הרומאים, קברו אותם המצרים במקדש ולא בקבר ציבורי. מותה של קלאופטרה סימן את תום התקופה ההלניסטית. הוא היה הסיום המוחלט של שושלת מלכי מצרים. במותה הפכה האימפריה העתיקה של מצרים לפרובינציה אחת מני רבות של קיסרות רומא. לעולם היא לא תשוב עוד לימי התפארת שלה.

גם היום, דמותה של קלאופטרה לא מפסיקה להסעיר את הדמיון של יוצרים בכל ז'אנר ותחום אמנות אפשרי. מסופרים ומשוררים, דרך ציירים, מחזאים ואנשי קולנוע, יודעת המלכה האחרונה של אלכסנדריה והממלכה המצרית להלהיב ולהעסיק אותנו גם יחד. הוכחות? - החיפוש אחר קברה וקבר אהובה הרומי נמשך במרץ כבר שנים רבות ולא פחות חשוב - סרט על דמותה מופק, יש לומר שוב, בהוליווד.


הנה סיפורה של המלכה קליאופטרה (מתורגם):

https://youtu.be/5WCXOKuSwtA


משפט ההיסטוריה לגבי מיהי בדיוק המלכה המפורסמת (מתורגם):

https://youtu.be/Y6EhRwn4zkc


על ההתנגדות במצרים לכך שגל גדות, השחקנית הישראלית בהוליווד, תגלם את דמותה בסרט (עברית):

https://youtu.be/IbaSD3oYWTo


פאות כמו שלה במוזיאון קהיר:

http://youtu.be/fRlQEmumk5s


וראיון בטלוויזיה החינוכית על שלטון קליאופטרה במצרים העתיקה (עברית):

https://youtu.be/a7g0RWfvR9I?long=yes
פאת השופטים
מדוע שופטים בעולם חובשים פאות לבנות?


צפייה בדיוני בית הדין בהאג היא חוויה חדשה עבור מרביתנו בארץ. מי שניסה לצפות בנאומים או בהחלטות השופטים, או לפחות ראה דיווח בחדשות את המשפט, התקשו ודאי להתעלם מהשופטים ועורכי הדין החובשים פיאות.

הפאה החוקית, או הפאה המשפטית (Legal wig) כמו שלעתים מכנים אותה, היא מנהג רווח בחלק ממדינות אירופה. באנגליה, למשל, כל פרקליט או שופט יגיעו לאולם בית המשפט כשהם חובשים את הפאה הלבנה הזו.

חבישת הפאה של השופטים החלה במאה ה-17, במקביל לאופנה דומה, בצרפת למשל. מספרים שהיה זה לואי ה-13, שהכניס את הפאה הנוכרית לאופנה הצרפתית הגברית, לאחר שהחל לאבד את שיערו. גם בנו, לואי ה-14, הקריח כמו אביו די מוקדם. עם הפופולריות שלו הפכה הפאה לאופנתית בצרפת וממנה בכל אירופה.

מספרים שבמאה ה-18 פורצת אופנת הפאה הלבנה.זה קורה כי המלך הזדקן ושאריות השיער שלו הלבינו, מה שהפך את מראה השיער הלבן לאופנתית החדש.

מכל מקום, מסורת חבישת הפאה אצל השופטים ועורכי הדין מקורה באותו קוד לבוש מוקדם, שהיה נפוץ מאוד כבר באנגליה של המאה ה-17. כאן הפכו הפאות לטרנד גברי, בתקופת שלטונו של המלך צ'ארלס השני. בני המעמדות הגבוהים של אותה תקופה היו מאוד בקטע ודאגו להחזיק מספר פאות, יקרות להחריד ובאופן מסוים מהוות גם סמל סטטוס.

כדי להשוויץ במעמדם ובכוחם, המשפטנים נהגו לחבוש את הפאות לא רק באולם בית המשפט, אלא גם מחוץ לאולם, כסמל מעמדי והפגנת כוח. מאז ועד היום לחבוש פאה חוקית היא מסורת מקובלת באנגליה. ברחוב זה כמובן הפסיק בעת המודרנית, אבל לא בבית המשפט.

אבל למה רק חלק מהשופטים בבית הדין הבינלאומי חובשים פאה? - כי המשפטנים מגיעים להאג ממדינות שונות שמשתתפות בדיונים. מרביתם נוהגים לשמור על המסורת של הלבוש וההופעה המשפטית הנהוגה בארצם. משום כך, אלו שבאים ממדינות שבהן הפאה הלבנה היא חובה, חובשים את הפאה גם כשהם במקום מושבו של בית הדין הבינלאומי בהולנד. האחרים לא.

באנגליה ובעוד ממדינות הפאה החוקית יש מומחים לייצור הפאות הלא זולות הללו. למשל, הפירמה של החייט הוותיק בלונדון, Ede & Ravenscroft, שמייצרת את כיסויי הראש הללו כבר מעל 300 שנה. הם מייצרים אותם לגמרי בעבודת יד, משערות סוסים.

אז איך מרגישים השופטים כשהם חובשים פאה שכזו באולם המשפט? - רבים ממי שהתרגלו להופיע כך בבית משפט מעידים שההרגשה טובה. פרקליט אחד העיד פעם בראיון שכשהוא חובש את הפאה, הוא חש ממש כאביר הנכנס, כשהוא מצויד לקרב באולם המשפט.


מדוע שופטים חובשים פאה בבריטניה?

https://youtu.be/-sCcdBPCFc4


החייט בלונדון שמייצר פאות בעבודת יד, משיער סוס:

https://youtu.be/dvoHXzObShc


הפאות הללו המשיכו גם אצל מנהיגי ארצות הברית:

https://youtu.be/n57NZCjOAKI


ומדהים לראות כמה היו מוכנים לסבול מחום בקיץ לא ממוזג למען המסורת:

https://youtu.be/_F0b_KcWRFE


על תחזוקת פאות השופטים באוסטרליה:

https://youtu.be/7jyu2gpIgyA


הפאה היא רק חלק מהלבוש המסורתי בבית המשפט:

https://youtu.be/GjhMIRWoanY


שינויים והקלות במסורת הפאות של השופטים:

https://youtu.be/X2IlaDzzk_E

פאה

כיסוי ראש
למה נשים דתיות עוטות כיסוי ראש בדתות השונות?



בדתות שונות נוהגות נשים דתיות ללכת בכיסוי ראש. בדתות שונות, בכל רחבי העולם, המנהג הזה הפך לנורמה נפוצה ואף למנהג קדוש ובל יעבור, חלק מקוד צניעות חברתי מחייב.

אבל איך זה שבתרבויות כה רבות מוכרחות נשים לכסות את ראשן?

למנהג כיסוי הראש הנשי שורשים עתיקים במיוחד. כבר בשנת 3,000 לפני הספירה נהגו במזרח הרחוק לכסות את הראש. הוא ממשיך גם במצרים העתיקה ותרבויות העתיקות של יוון ורומי, בהן נשים מתכסות בכיסוי ראש הדומה לרעלה מעל שערותיהן, כסמל של צניעות.

כיסוי הראש הנשי בדת המוסלמית הוא חובה בכל מקום ונפוץ בכל העולם. המוכרת ביותר היא הרעלה, שהיא אחד מסוגי החיג'אב (Hijab). החיג'אב, ככיסוי ראש, עוטף את השיער והצוואר של האישה. בארצות האיסלאם היה החיג'אב המסורתי לחלק מהנורמות החברתיות המחייבות צניעות נשית.

באיסלאם הדתי זה אגב לא רק החיג'אב, הרעלה ודומינו שנשים נדרשות לחבוש על ראשן. יש גם את הבורקה (Burka) שנהוגה בארצות הדתיות מאוד ומכסה את פניהן של הנשים כמעט לחלוטין. ולצידה קיים גם הג'לבאב, המכסה את הראש והגוף גם יחד. באיראן יש גרסה פחות מחמירה, העוטפת את הפנים מסביב מבלי להסתירן לגמרי. ועדיין, ב-2022 מתנהלת ברפובליקה האיראנית מחאת החיג'אב של הנשים.

גם בחלק מהזרמים של הנצרות חייבות נשים ונערות בכיסוי השיער, כשהן נכנסות לכנסייה או למנזר.

ביהדות, מוצאים את המקורות לנוהג הזה כבר במקרא. כאן כיסוי הראש הוא חובה לשני המינים. אצל הגברים העיקר שכיסוי הראש ייראה מכל צד של הראש. לרוב הוא בצורת כיפה, מגבעת או שטריימל, שהוא כובע כהה ומעט משונה, שנוהגים החרדים לחבוש (קראו על כך בתגית "שטריימל"). יהודים חרדים חובשים כובע, בנוסף לכיפה. אך אצלם שונה סוג הכובע מזרם לזרם. אם הזרם הליטאי, למשל, חובש מגבעות 'קנייטש', העשויות לבד, הזרם החסידי נוהג לחבוש "שטריימל" בעיקר בשבתות ואירועים, שגם ממנו יש סוגים שונים, המשתנים בין החסידויות.

הנשים בדת היהודית נדרשות לעטות כיסוי ראש, כחיוב הלכתי לאחר נישואיהן. לרוב הכיסוי הוא בצורת מטפחת צנועה. בעידן המודרני המטפחת הזו הפכה כבר מזמן לפריט אופנתי מרובה עיצובים, צבעים ותוספות.

במגזר החרדי רבות מעדיפות את הפאה הנוכרית. זו נחשבת כיסוי ראש, מכיוון ששערה האמיתי של האישה הדתית מוסתר מתחת לפאה שעשויה משיער סינתטי או טבעי, של נשים זרות, מהודו למשל. זה מבטיח ששערה של האישה החרדית אינו גלוי ומכאן "פאה נכרית".


הנה כיסוי הראש הנשי בדתות השונות (עברית):

https://youtu.be/m5EyTGAklTw


טורקיה והחיג'אב הנשי, שבוטל בידי אטטורק וחזר בתקופת ארדואן:

https://youtu.be/7u3E7QblKSA


והפאה של הגבר החרדי היא כמובן משהו אחר (עברית):

https://youtu.be/tgAu1TrnhBM


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.