» «

פילאטיס

פילאטיס
מהי שיטת האימון פילאטיס?



פילאטיס (Pilates) היא שיטת אימון ייחודית שפותחה בתחילת המאה ה-20 והפכה בשנים האחרונות לאחת הפופולריות בעולם הכושר. היא מצטיינת בחיזוק שרירי הליבה, יצירת איזון ושיפור יציבה ומשמשת מיליונים במגוון צורות, - מכושר רגיל, דרך שיקום רפואי ועד לאימוני ספורטאים מקצועיים.

השיטה פותחה על ידי יוסף פילאטיס או יוזף הוברטוס פילאטיס (Joseph Hubertus Pilates), מאמן כושר שנולד בגרמניה ב-1883 ועל שמו נקראת השיטה. למרות שהוא סבל ממחלות בילדותו, פילאטיס פיתח גישה מהפכנית לאימון גופני שמדגישה את חיזוק שרירי הליבה, שיפור היציבה ויצירת איזון בגוף.

פילאטיס עבד כאח במלחמת העולם הראשונה, כשפיתח את מערכת האימון המקורית שלו עבור חיילים פצועים. הוא חיבר קפיצים למיטות בית החולים, מה שאפשר למטופלים לחזק את שריריהם ולשקם את גופם עוד בהיותם מרותקים למיטה. גישה חדשנית זו היוותה את הבסיס למכשירי הפילאטיס המודרניים כמו הרפורמר (Reformer).

בשנת 1926 היגר פילאטיס לניו יורק ופתח סטודיו לאימונים. שיטתו, שכונתה במקור "קונטרולוגיה" (Contrology), משכה אליה רקדנים מקצועיים שחיפשו דרך לשפר את יכולותיהם ולהחלים מפציעות. הסטודיו שלו היה ממוקם בבניין שבו שכנו גם להקות מחול מובילות, מה שתרם לפופולריות של השיטה בקרב אמני הבמה.

אנקדוטה מעניינת היא שג'וזף פילאטיס עצמו היה מעשן כבד וחובב סיגרים, אך למרות זאת, הוא נשאר בכושר מעולה עד גיל מתקדם והיה מסוגל לבצע תרגילי גמישות מרשימים גם בשנות ה-80 לחייו.

לאחר מותו של ג'וזף פילאטיס ב-1967, המשיכו תלמידיו את דרכו והפיצו את השיטה ברחבי העולם. בשנות ה-90 חלה פריצת דרך בפופולריות של פילאטיס, כאשר סלבריטאים ואנשי מקצוע בתחום הבריאות החלו לאמץ את השיטה ולהמליץ עליה.

כיום, פילאטיס היא שיטת אימון מבוססת מדעית המשולבת בתוכניות שיקום רפואיות ואימוני ספורטאים מקצועיים, לצד היותה חלק משגרת האימון של מיליוני אנשים ברחבי העולם.


#יתרונות הפילאטיס ולמי היא טובה?
פילאטיס מתמקדת בשישה עקרונות מרכזיים: ריכוז, שליטה, מרכוז (עבודה מ"הליבה"), דיוק, זרימה ונשימה.

תרגול קבוע של פילאטיס מסייע בשיפור היציבה, בהפחתת לחצים ומתחים, בהגדלת טווח התנועה וחיזוק שרירי הליבה. הוא מתבסס על חיזוק הגוף, תוך הדגשה של דיוק, שליטה וגמישות.

בניגוד לשיטות אימון אחרות המתמקדות בכמות החזרות או במשקל, פילאטיס מדגישה את איכות התנועה ודיוק בביצוע. אימון פילאטיס מפעיל את "מרכז הכוח" (Powerhouse) – אזור הבטן, הגב התחתון, האגן ושרירי רצפת האגן – תוך כדי שמירה על נשימה מבוקרת.

התרגילים בפילאטיס מסייעים לשיפור הגמישות, חיזוק שרירים עמוקים, שיפור היציבה ומניעת כאבי גב. מחקרים מצביעים על יתרונות בריאותיים נוספים של השיטה, כולל שיווי משקל, שיפור קואורדינציה, חיזוק עמוד השדרה ושיקום לאחר פציעה.

גם בבטיחות מצטיינת שיטת הפילאטיס מכשירים. שלא כמו אימוני כושר אינטנסיביים מתחרים, היא מאפשרת פעילות גופנית ממוקדת ומבוקרת. עובדה זו הופכת אותה לא רק מתאימה אלא ממש אידיאלית גם עבור מי שסובלים מפציעות, כאבי מפרקים ואפילו עבור נשים בהריון או לאחר לידה.


#טיפ חשוב
לפני הוספה של משקולות חשוב לבדוק את הנתונים שלך עם מאמן אישי. תנועה בצורה שגויה יכולה להגדיל את הסיכון לפציעה.


הנה תולדות הפילאטיס (מתורגם):

https://youtu.be/vWkxhtfw0A8


על הסטודיו שלו בניו יורק:

https://youtu.be/cQQNS-JrzIo


דוגמה של תרגיל פילאטיס לשרירי הבטן האלכסוניים (עברית):

https://youtu.be/KslgM5xuswM


פילאטיס מכשירים:

https://youtu.be/jNBuAtVSszU


מהו הפילאטיס ומה יתרונותיו:

https://youtu.be/MvjMk6BaMtc?long=yes


ושיעור פילאטיס מקיף (עברית):

https://youtu.be/-7Vg3bP_2dE?long=yes
כושר גופני
מהו כושר גופני ומה ההיסטוריה שלו?



כושר גופני (Fitness) אינו רק טרנד מודרני אלא תופעה שמלווה את האנושות מראשית דרכה ובמסע כושר גופני לאורך ההיסטוריה האנושית כולה. היכולת לנוע, לרוץ, לקפוץ ולהתמודד עם אתגרים פיזיים הייתה תמיד חלק בלתי נפרד מהקיום האנושי, אך האופן שבו האנושות התייחסה אליה מאוד השתנה לאורך הדורות.

בתקופה הפליאוליתית, שהסתיימה לפני כ-11,000 שנה, כושר גופני לא היה בחירה אלא הכרח קיומי. כדי לשרוד יום נוסף, אבותינו הקדמונים היו צריכים לרוץ ולנוס מטורפים, לטפס על עצים, לשחות בנהרות ולשאת משקלים כבדים. בעולם הקדום, מי שלא היה כשיר מבחינה גופנית פשוט לא שרד.

בתקופה הנאוליתית, עם בוא המהפכה החקלאית, השתנה אורח החיים האנושי מהיסוד. האדם הופך מנווד למתיישב. אך העבודה החקלאית עצמה דרשה עדיין יכולות פיזיות מרשימות. חרישה, זריעה, קציר וטיפול בבעלי חיים היו משימות מפרכות שהצריכו כוח וסיבולת לא פחותים מאלו שנדרשו בציד.

בעת העתיקה החל הכושר הגופני לקבל ממד תרבותי משמעותי. בסין העתיקה התפתחו אומנויות לחימה כמו קונג פו (Kung Fu) כבר מהמאה ה-5 לפני הספירה. ביוון העתיקה, החל מ-776 לפנה"ס, נערכו המשחקים האולימפיים שחגגו את היכולות האתלטיות של המשתתפים.

הרומאים והיוונים ראו בגוף האתלטי אידיאל של יופי ושלמות והנציחו אותו באינספור פסלים ויצירות אמנות. במקביל, בהודו מתפתחות פילוסופיות כמו יוגה (Yoga) ששילבו בין יכולות פיזיות למודעות רוחנית.

ימי הביניים סימנו תקופת נסיגה מסוימת ביחס לכושר הגופני. עליית הנצרות באירופה הביאה לתפיסה שהעדיפה את הרוח על פני הגוף ולא פעם התייחסה אליו כאל מכשול בדרך להארה רוחנית. כושר גופני נותר רלוונטי בעיקר עבור אבירים ולוחמים שהתאמנו לקראת מלחמות, קרבות ותחרויות ביניהם.

את הכבוד לגוף האנושי ולכושר הגופני החזירה תקופת הרנסנס. מדענים החלו לחקור את האנטומיה האנושית וספרים ראשונים נכתבו על חשיבות הפעילות הגופנית. אפילו רפואת הספורט החלה להתפתח ואחרי מאות שנים של התעלמות הוכר מחדש הקשר בין פעילות גופנית לבריאות טובה.

אם תחילת המהפכה התעשייתית, בסוף המאה ה-18, סימנה את השינוי הגדול, במאה ה-19 שאחריה ניכרו בבירור השפעותיה המאוחרות. השפעות אלה גם שינו מחדש את מקומו של הכושר בחיי האנושות. המעבר לעבודה במפעלים הפחית משמעותית את כמות הפעילות הגופנית היומיומית, מה שהוביל לצורך בפעילות גופנית יזומה.

בדיוק אז יחלו להופיע מכשירי כושר ראשונים כמו הגימנסטיקון (Gymnasticon) שהומצא ב-1796, וכמו תנועות לקידום תרבות הגוף (Physical Culture) שהובילו ליצירת מסגרות ציבוריות לפעילות גופנית.

המאה ה-20 הייתה עידן הפריחה האמיתי של תרבות הכושר המודרנית. מרכזי כושר החלו להיפתח בערים הגדולות, תחילה לשימוש האליטות ומאוחר יותר לציבור הרחב.

תחרויות פיתוח גוף וכושר (Fitness) הפכו פופולריות, כשספורטאים הופכים לכוכבים ולמודלים לחיקוי. גם מורשת הכושר הועברה דרך המדיה ותקשורת ההמונים, החל מעיתונים ועד קלטות וידאו.

כיום, בעידן הדיגיטלי, נגיש הכושר הגופני יותר מאי פעם. וגם היום מוכרים יותר מאי-פעם 5 מרכיבי הכושר הגופני הזה: סיבולת לב-ריאה, כוח, מהירות, גמישות וקואורדינציה.

אפליקציות, שעוני כושר חכמים, סרטוני הדרכה באינטרנט וקהילות מקוונות מאפשרים לכל אחד מאיתנו לתכנן ולבצע אימונים בהתאמה אישית. ובה בעת מגלגלת תעשיית הכושר העולמית מיליארדי דולרים מדי שנה.

כך הפך מה שהחל כצורך הישרדותי בסיסי למרכיב תרבותי, אסתטי ובריאותי משמעותי מאוד בחברה המודרנית. התפתחות הכושר הגופני משקפת למעשה את התפתחות האנושות עצמה - בעיקר במעבר מדאגה יומיומית להישרדות בסיסית ועד לפנאי, לבריאות ולשאיפה למצוינות.


האדם הקדמון לא נזקק לכושר - הנה ההסבר לנחיצותו כיום:

https://youtu.be/Twr-ep8bQ9Q


על כושר גופני ביוון העתיקה ובאימפריה הרומית:

https://youtu.be/pMfSn36x85o


התעמלות וכושר גופני בימי הביניים:

https://youtu.be/d2lOe_Ce26A


באותם ימים הנזירים עשו לא מעט אימונים גופניים:

https://youtu.be/zMvktTQk-JA


אופנות וטרנדים בכושר במאה האחרונה:

https://youtu.be/5hr17Dn-Ikk


וכיום הכושר הגופני והחיטוב הם פעילויות מצליחות ופופולריות מאוד (ללא מילים):

https://youtu.be/kgSW0dxS07w
פלאנק
מה טוב כל כך בפלאנק?
#אילו שרירים מפתחים בעזרת פלאנקינג?


תרגיל הפלאנק (Plank), הפופולרי לאחרונה, הוא תרגיל כוח הכרוך בשהייה במנח ללא תנועה ולאורך זמן. רבים אימצו את הפלאנק, בזכות יכולתו לחזק את כל שרירי הליבה שלנו, כולל שרירי הבטן הצדדיים (Obliques).

הוא מוכר גם כ"תרגיל בטן סטטי", כי מה שמאפיין אותו הוא בו השהייה ללא תנועה, במצב דומה ל"שכיבות סמיכה", כשמשקל הגוף כולו על הזרועות, המרפקים וקצות אצבעות הרגליים. נפוץ באימוני פילאטיס, יוגה, איגרוף ועוד.

יפתיע אתכם שגם בפלאנק של דקה ביום הגוף והלב יודו לכם על הבריאות שתתנו להם, כולל חיזוק של שרירי הליבה, שיפור היציבה והכוח ועד לזרימה טובה יותר של הדם, שלא לדבר על השיפור במצב רוח ועוד יתרונות שהם הרבה מעבר לבנייה של שרירי הזרועות, הבטן, החזה, הליבה והכתפיים.

כי רבים יביטו על תרגיל כל כך דומם, שלא מחייב ציוד ואפשר לעשות בכל מקום, כעל שטות מוחלטת. אבל אולי יפתיע אתכם לגלות שפלאנק הוא מתרגילי משקל הגוף הכי יעילים שיש.

כי פלאנקינג מפעיל בו-זמנית מעל 20 שרירים, ביניהם את שרירי הבטן, הכתפיים, הישבן והגב התחתון. זה מה שהופך את התרגיל הזה לאחת הבחירות המצוינות לשיפור של כוח, שיווי משקל ויציבות כללית, כשכל זה הוא ללא כל ציוד.

למי שמתקשים להישאר עקביים באימוני כושר "רגילים" - הפלאנקינג, כהרגל של דקה אחת ביום, יוכל להיות הטריק הסודי שלכם לכושר משופר ויעיל.


#שיא עולמי?
אם בא לכם לקבל השראה לקצת יותר - ב-2025 יוזף שאלק הצ'כי הוא השיאן העולמי בפלאנקינג, שזכה לשיא גינס עם 9 שעות, 38 דקות ו-47 שניות (נקבע ב-22 במאי 2023).


הנה פלאנקינג של דקה ביום:

https://youtu.be/-hQ1Wd5zbM8


על מה להקפיד בפלאנק (עברית):

https://youtu.be/EnFz-MAxjuM


יש גם פלאנק צידי (עברית):

https://youtu.be/OzVcLiU41NQ


או פלאנק עם הרמות רגליים (עברית):

https://youtu.be/bQO_WNCPb60


ופירוט ההשפעות המטורפות של הפלנק:

https://youtu.be/NfgyNl0jlig?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.