שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.
»
«
למה הצמחים פורחים ומהי בעצם פריחת הצמח?
אחת התופעות היפות בטבע היא פריחה (Blooming) של הצמח. כשהפרחים פורחים הם נפתחים, כדי למשוך אליהם בעלי-חיים שיאביקו אותם. זה תהליך יפהפה ומרהיב עין.
אך מטרת הפריחה היא לא יופי בלבד, אלא הפצת זרעים, כדי להתרבות. זו שיטת הפצה של זרעי הצמח שפרחיו נפתחים. כל פרח הוא איבר רבייה, המכיל איברי רבייה זכריים או נקביים. אלה משמשים לרבייה, באמצעות הזרעים העוברים ביניהם. מי שמעבירים את הזרעים הם אותם פרפרים או ציפורים הנמשכים אל הפרחים.
איך הצמחים מושכים את המאביקים? - למעשה, הפרח הפורח הוא סוג של פרסומת טבעית. ממש כמו שלט ענק או מנצנץ ובולט לצד הדרך או מעל חנות. באמצעות צבעי הפרחים, צורתם והריחות שהם מפיצים, יוצר הצמח פרסומת המזוהה ממרחק ומושכת "לקוחות", כלומר מאביקים.
השיטה המשלימה למשיכת אותם מאביקים היא התגמול שהם מקבלים. צוף או אבקה מהווים אוכל בשביל אותם בעלי חיים. פרפרים וציפורים למשל, נמשכים לאותם מעדנים טבעיים שהפרח מכיל, כי כשהם מקבלים אותם הם זוכרים את החוויה הטובה הזו. כך נוצרת אצלם התניה חיובית, שתחזיר אותם בעתיד לביקורים נוספים ולהאבקה שוב ושוב של הצמחים. זה סוג של סיטואציית Win-win, בה המאביק מקבל צוף או אבקה טעימים והצמח זוכה להפצת זרעיו אל הפרחים הבאים שבהם יבקר המאביק.
הנה הפריחה:
https://youtu.be/J2eXF4jNh_I
פרחים פורחים בהילוך מהיר:
https://youtu.be/LjCzPp-MK48
הדְבוֹרָה הַמְזַמֶרֶת (bumblebee) היא רק אחד המאביקים שבאים אל הפרחים להאביק אותם:
https://youtu.be/J7q9Kn1rhRc
והסקורה ביפאן, פריחת הדובדבן:
http://youtu.be/cfxZAZmC3lo
מהי פריחת הדובדבן ביפן?
ביפאן כולם מדברים על פריחת הדובדבן, או ה"סאקורה" בלשון היפאנית. הפריחה המדהימה הזו מגיעה בכל אביב ועצי הדובדבן פורחים בה בשלל הגוונים שבין לבן לאדום. בכל שנה, תיירים מכל העולם זורמים לערי יפאן לצפות במחזה המיוחד של פריחת עץ הדובדבן.
הסאקורה מופיעה רבות באמנות היפאנית. בתרבות היפאנית היא מסמלת את החיים החמקמקים וברי-החלוף. ביפאן הקדישו לסאקורה את פסטיבל ה"האנאמי" השנתי, שחוגג את יופי הסאקורה ומוקדש לצפייה בפרחים.
הנה פריחת הדובדבן היפאנית:
http://youtu.be/K4v0N-g3c5U
התקופה בה הדובדבן פורח היא הוורודה ביותר:
https://youtu.be/xO3_9U0wwA8
עוד ממראות הסקורה ביפן:
http://youtu.be/cfxZAZmC3lo
מצגת וידאו על הפריחה של הדובדבן:
http://youtu.be/oP8U7hd76AA
והסקורה בעיר קיוטו, כולל ב"נתיב הפילוסופים" שבו נשתלו מאות עצי דובדבן הפורחים באביב:
https://youtu.be/nGX3etBZBl0
האם קקטוסים פורחים?
בהחלט. אמנם פריחה מהווה אובדן אנרגיה ובתנאים קשים של מחסור במים היא תהיה קצרה, אבל הקקטוסים פורחים לא פעם והפריחה של מיני קקטוסים שונים היא יפה במיוחד.
הקקטוס הוא צמח חסכני במים. הוא התאים את עצמו לחיי המדבר היטב ובתנאי יובש קשים הוא חוסך כל טיפה. אך כשזני הקקטוסים השונים זוכים ללחות מספקת, הם יכולים להצמיח פרחים מדהימים ומגוונים. פריחת הקקטוסים היא בכל מקרה קצרה ויכולה להיות בהרבה מקרים בת יום אחד בלבד!
הנה פריחות של קקטוסים רבים ויפים במיוחד:
http://youtu.be/_hwDdE0Gu4E
סרטון קפיצות זמן של פריחת הקקטוסים:
https://youtu.be/I8W4LyIXINE
וקקטוס שפורח פעם בשנה בלילה:
https://youtu.be/joDiVN4dHME
מהם אלרגיה, אלרגנים וגורמי האלרגיה הגדולים?
אלרגיה (Allergy) היא תגובה מוגזמת של מערכת החיסון לחומרים זרים שבדרך כלל אינם מזיקים. כאשר האלרגנים מגיעים למערכת החיסון, הגוף טועה ומזהה אותם כאיום חמור. התוצאה היא שחרור מסיבי של היסטמין (Histamine) וחומרים דלקתיים נוספים, שגורמים לתסמינים המוכרים לכולנו.
האלרגנים (Allergens) הנפוצים ביותר כוללים אבקת זרעים מעצים וצמחים, יצורים זעירים עד מיקרוסקופיים כמו קרדיות אבק הבית הזעירות שמתגוררות במזרונים וריפוד, נבגי עובש שצומחים במקומות לחים, אלרגן דגים שלא פעם בא מג'לטין - אחד המרכיבים במאכלים חלביים, אירואלרגנים שהם גורמי אלרגיה הנישאים באוויר.
בין בעלי החיים יש חרקים כמו דבורה וצרעה שמזריקים לגופנו אלרגנים. שיער של חתולים וכלבים. ההיסטוריה מספרת על נפוליאון בונפרטה שעל פי השמועה סבל מאלרגיה קשה לחתולים, מה שהפך את נוכחותם בארמונותיו לבעיה דיפלומטית משעשעת.
בתחום המזון, החשודים הרגילים הם חלב פרה, ביצים, אגוזים, סויה, חיטה, דגים ופירות ים. מעניין לדעת שרוב האלרגיות המזון הקשות נגרמות ממספר מצומצם של מזונות אלה.
לעיתים האלרגיה היא בכלל עונתית, כשצמח מסוים או עץ עם פרחים שפורחים ופולטים חומרים שגורמים לאנשים שאלרגיים אליהם להגיב בנזלת, ליחה, שיעולים וכדומה.
התסמינים משתנים מאוד בין אנשים שונים. יש מי שסובל מגירוד בעיניים ונזלת קלה, יש מי שחווה התקפי אסתמה קשים או אפילו הלם אנפילקטי (Anaphylactic Shock) מסכן חיים. החידה המעניינת היא שאדם יכול לחיות 30 שנה ולפתח לפתע אלרגיה חדשה לחומר שמעולם לא הפריע לו בעבר.
הגנטיקה ממלאת תפקיד חשוב אך לא בלעדי. אם שני ההורים סובלים מאלרגיות, הסיכוי שהילד יפתח אלרגיה גבוה משמעותית. גורמים סביבתיים כמו זיהום אוויר, חשיפה מוקדמת לכימיקלים ואפילו שימוש מופרז באנטיביוטיקה עשויים להגביר את הסיכון. התיאוריה המחקרית המכונה השערת ההיגיינה (Hygiene Hypothesis) טוענת שחשיפה מועטה מדי לחיידקים ווירוסים בילדות עלולה לבלבל את מערכת החיסון המתפתחת.
סתם כאנקדוטה: במאה ה-19 היו רופאים שהמליצו על "טיפול בחול" לחולי אלרגיה - כלומר לשהות תקופה ממושכת במדבר, כדי להימנע מאלרגנים עירוניים. בעוד מקרים של אלרגיה קיצונית, אנשים עם אלרגיה חמורה לחיטה עברו לאזורים מדבריים כדי להימנע מחשיפה לאבקת זרעים. כמו כן, מתועדים מקרים של אלרגיה כה חמורה לחיטה שהובילה אנשים לעבור למדינות עם אקלים יבש, כדי לחיות חיים נורמליים וללא חיטה צומחת שוב עם אלרגיה.
ראו בתגית "אלרגנים".
הנה תרומת העצים והפטריות לאלרגיות העונתיות שלנו (מתורגם):
https://youtu.be/-q7Fz7NIMWM
האלרגיה לאוכל:
https://youtu.be/8GxhiuN_bY0
והאלרגיה בחיוך (עברית):
https://youtu.be/VLBxdDG19VM
איך מונעים אלרגיה מילדים?
נזלת, אסתמה ובעיות בדרכי הנשימה, אדמומיות, גרד בעור ועוד תופעות - כולן נובעות פעמים רבות מאלרגיה למשהו שמסביבנו. יש מי שסובלים מאלרגיה לתרופות, אלרגיה לאבק ואלרגיה לסוגים שונים של מזונות.
אלרגיה למזונות, למשל, מתגלית באכילת דברי מזון מסוימים. יש אלרגיות לביצים, חלב, שומשום, בוטנים, או אגוזים. חלק מהאלרגיות, כמו אלרגיה לבוטנים, יכולות להביא את מי שאלרגי אליהם להתקפים קשים ובמקרים קיצוניים אף למוות.
אם בעבר היה חשש שחשיפה בגיל צעיר למזונות אלרגניים תיצור אצל ילדים אלרגיה, היום יודעים שזה בדיוק הפוך. כיום יודעים החוקרים והרופאים שככל שמקדימים לחשוף ילדים למזונות אלרגניים הסיכוי שיהיו אלרגיים יורד. לכן מומלץ לחשוף ילדים בגיל שנה-שנתיים למזונות הללו ובכך דווקא למנוע מהם את האלרגיות הללו.
בישראל, וזו הוכחה יפה לכך, אלרגיה לבוטנים הרבה פחות שכיחה ממדינות אחרות. הסיבה לכך היא שכיחות רבה של מאכלי בוטנים שאוכלים אצלנו ילדים, בדגש על החטיף הפופולרי "במבה".
נגיעה בחתולים או תולעי משי ועוד סיבות שגורמות לפריחות, התעטשויות רבות ועוד - כל אלה הן תופעות של אלרגיה מסוג נוסף.
לעיתים האלרגיה היא עונתית, כשצמח מסוים או עץ מפריחים חומרים שגורמים לאנשים שאלרגים להם להגיב בנזלת, שיעולים וכדומה. אלרגיה לעצי זית,למשל, היא נפוצה מאוד בישראל ונחשבת לשכיחה ביותר כאן.
הנה תופעת האלרגיה (עברית):
https://youtu.be/z0rJ9ONRMe8
הסבר על האלרגיה (עברית):
http://youtu.be/gbnbgUFYzZY?t=6s
על האלרגיה לאוכל:
https://youtu.be/DF900Nawc60
והשיעול הזה אינו אלרגיה אלא מתיחה:
http://youtu.be/p86RDz0mUJY

אחת התופעות היפות בטבע היא פריחה (Blooming) של הצמח. כשהפרחים פורחים הם נפתחים, כדי למשוך אליהם בעלי-חיים שיאביקו אותם. זה תהליך יפהפה ומרהיב עין.
אך מטרת הפריחה היא לא יופי בלבד, אלא הפצת זרעים, כדי להתרבות. זו שיטת הפצה של זרעי הצמח שפרחיו נפתחים. כל פרח הוא איבר רבייה, המכיל איברי רבייה זכריים או נקביים. אלה משמשים לרבייה, באמצעות הזרעים העוברים ביניהם. מי שמעבירים את הזרעים הם אותם פרפרים או ציפורים הנמשכים אל הפרחים.
איך הצמחים מושכים את המאביקים? - למעשה, הפרח הפורח הוא סוג של פרסומת טבעית. ממש כמו שלט ענק או מנצנץ ובולט לצד הדרך או מעל חנות. באמצעות צבעי הפרחים, צורתם והריחות שהם מפיצים, יוצר הצמח פרסומת המזוהה ממרחק ומושכת "לקוחות", כלומר מאביקים.
השיטה המשלימה למשיכת אותם מאביקים היא התגמול שהם מקבלים. צוף או אבקה מהווים אוכל בשביל אותם בעלי חיים. פרפרים וציפורים למשל, נמשכים לאותם מעדנים טבעיים שהפרח מכיל, כי כשהם מקבלים אותם הם זוכרים את החוויה הטובה הזו. כך נוצרת אצלם התניה חיובית, שתחזיר אותם בעתיד לביקורים נוספים ולהאבקה שוב ושוב של הצמחים. זה סוג של סיטואציית Win-win, בה המאביק מקבל צוף או אבקה טעימים והצמח זוכה להפצת זרעיו אל הפרחים הבאים שבהם יבקר המאביק.
הנה הפריחה:
https://youtu.be/J2eXF4jNh_I
פרחים פורחים בהילוך מהיר:
https://youtu.be/LjCzPp-MK48
הדְבוֹרָה הַמְזַמֶרֶת (bumblebee) היא רק אחד המאביקים שבאים אל הפרחים להאביק אותם:
https://youtu.be/J7q9Kn1rhRc
והסקורה ביפאן, פריחת הדובדבן:
http://youtu.be/cfxZAZmC3lo

ביפאן כולם מדברים על פריחת הדובדבן, או ה"סאקורה" בלשון היפאנית. הפריחה המדהימה הזו מגיעה בכל אביב ועצי הדובדבן פורחים בה בשלל הגוונים שבין לבן לאדום. בכל שנה, תיירים מכל העולם זורמים לערי יפאן לצפות במחזה המיוחד של פריחת עץ הדובדבן.
הסאקורה מופיעה רבות באמנות היפאנית. בתרבות היפאנית היא מסמלת את החיים החמקמקים וברי-החלוף. ביפאן הקדישו לסאקורה את פסטיבל ה"האנאמי" השנתי, שחוגג את יופי הסאקורה ומוקדש לצפייה בפרחים.
הנה פריחת הדובדבן היפאנית:
http://youtu.be/K4v0N-g3c5U
התקופה בה הדובדבן פורח היא הוורודה ביותר:
https://youtu.be/xO3_9U0wwA8
עוד ממראות הסקורה ביפן:
http://youtu.be/cfxZAZmC3lo
מצגת וידאו על הפריחה של הדובדבן:
http://youtu.be/oP8U7hd76AA
והסקורה בעיר קיוטו, כולל ב"נתיב הפילוסופים" שבו נשתלו מאות עצי דובדבן הפורחים באביב:
https://youtu.be/nGX3etBZBl0

בהחלט. אמנם פריחה מהווה אובדן אנרגיה ובתנאים קשים של מחסור במים היא תהיה קצרה, אבל הקקטוסים פורחים לא פעם והפריחה של מיני קקטוסים שונים היא יפה במיוחד.
הקקטוס הוא צמח חסכני במים. הוא התאים את עצמו לחיי המדבר היטב ובתנאי יובש קשים הוא חוסך כל טיפה. אך כשזני הקקטוסים השונים זוכים ללחות מספקת, הם יכולים להצמיח פרחים מדהימים ומגוונים. פריחת הקקטוסים היא בכל מקרה קצרה ויכולה להיות בהרבה מקרים בת יום אחד בלבד!
הנה פריחות של קקטוסים רבים ויפים במיוחד:
http://youtu.be/_hwDdE0Gu4E
סרטון קפיצות זמן של פריחת הקקטוסים:
https://youtu.be/I8W4LyIXINE
וקקטוס שפורח פעם בשנה בלילה:
https://youtu.be/joDiVN4dHME

אלרגיה (Allergy) היא תגובה מוגזמת של מערכת החיסון לחומרים זרים שבדרך כלל אינם מזיקים. כאשר האלרגנים מגיעים למערכת החיסון, הגוף טועה ומזהה אותם כאיום חמור. התוצאה היא שחרור מסיבי של היסטמין (Histamine) וחומרים דלקתיים נוספים, שגורמים לתסמינים המוכרים לכולנו.
האלרגנים (Allergens) הנפוצים ביותר כוללים אבקת זרעים מעצים וצמחים, יצורים זעירים עד מיקרוסקופיים כמו קרדיות אבק הבית הזעירות שמתגוררות במזרונים וריפוד, נבגי עובש שצומחים במקומות לחים, אלרגן דגים שלא פעם בא מג'לטין - אחד המרכיבים במאכלים חלביים, אירואלרגנים שהם גורמי אלרגיה הנישאים באוויר.
בין בעלי החיים יש חרקים כמו דבורה וצרעה שמזריקים לגופנו אלרגנים. שיער של חתולים וכלבים. ההיסטוריה מספרת על נפוליאון בונפרטה שעל פי השמועה סבל מאלרגיה קשה לחתולים, מה שהפך את נוכחותם בארמונותיו לבעיה דיפלומטית משעשעת.
בתחום המזון, החשודים הרגילים הם חלב פרה, ביצים, אגוזים, סויה, חיטה, דגים ופירות ים. מעניין לדעת שרוב האלרגיות המזון הקשות נגרמות ממספר מצומצם של מזונות אלה.
לעיתים האלרגיה היא בכלל עונתית, כשצמח מסוים או עץ עם פרחים שפורחים ופולטים חומרים שגורמים לאנשים שאלרגיים אליהם להגיב בנזלת, ליחה, שיעולים וכדומה.
התסמינים משתנים מאוד בין אנשים שונים. יש מי שסובל מגירוד בעיניים ונזלת קלה, יש מי שחווה התקפי אסתמה קשים או אפילו הלם אנפילקטי (Anaphylactic Shock) מסכן חיים. החידה המעניינת היא שאדם יכול לחיות 30 שנה ולפתח לפתע אלרגיה חדשה לחומר שמעולם לא הפריע לו בעבר.
הגנטיקה ממלאת תפקיד חשוב אך לא בלעדי. אם שני ההורים סובלים מאלרגיות, הסיכוי שהילד יפתח אלרגיה גבוה משמעותית. גורמים סביבתיים כמו זיהום אוויר, חשיפה מוקדמת לכימיקלים ואפילו שימוש מופרז באנטיביוטיקה עשויים להגביר את הסיכון. התיאוריה המחקרית המכונה השערת ההיגיינה (Hygiene Hypothesis) טוענת שחשיפה מועטה מדי לחיידקים ווירוסים בילדות עלולה לבלבל את מערכת החיסון המתפתחת.
סתם כאנקדוטה: במאה ה-19 היו רופאים שהמליצו על "טיפול בחול" לחולי אלרגיה - כלומר לשהות תקופה ממושכת במדבר, כדי להימנע מאלרגנים עירוניים. בעוד מקרים של אלרגיה קיצונית, אנשים עם אלרגיה חמורה לחיטה עברו לאזורים מדבריים כדי להימנע מחשיפה לאבקת זרעים. כמו כן, מתועדים מקרים של אלרגיה כה חמורה לחיטה שהובילה אנשים לעבור למדינות עם אקלים יבש, כדי לחיות חיים נורמליים וללא חיטה צומחת שוב עם אלרגיה.
ראו בתגית "אלרגנים".
הנה תרומת העצים והפטריות לאלרגיות העונתיות שלנו (מתורגם):
https://youtu.be/-q7Fz7NIMWM
האלרגיה לאוכל:
https://youtu.be/8GxhiuN_bY0
והאלרגיה בחיוך (עברית):
https://youtu.be/VLBxdDG19VM
פריחה

נזלת, אסתמה ובעיות בדרכי הנשימה, אדמומיות, גרד בעור ועוד תופעות - כולן נובעות פעמים רבות מאלרגיה למשהו שמסביבנו. יש מי שסובלים מאלרגיה לתרופות, אלרגיה לאבק ואלרגיה לסוגים שונים של מזונות.
אלרגיה למזונות, למשל, מתגלית באכילת דברי מזון מסוימים. יש אלרגיות לביצים, חלב, שומשום, בוטנים, או אגוזים. חלק מהאלרגיות, כמו אלרגיה לבוטנים, יכולות להביא את מי שאלרגי אליהם להתקפים קשים ובמקרים קיצוניים אף למוות.
אם בעבר היה חשש שחשיפה בגיל צעיר למזונות אלרגניים תיצור אצל ילדים אלרגיה, היום יודעים שזה בדיוק הפוך. כיום יודעים החוקרים והרופאים שככל שמקדימים לחשוף ילדים למזונות אלרגניים הסיכוי שיהיו אלרגיים יורד. לכן מומלץ לחשוף ילדים בגיל שנה-שנתיים למזונות הללו ובכך דווקא למנוע מהם את האלרגיות הללו.
בישראל, וזו הוכחה יפה לכך, אלרגיה לבוטנים הרבה פחות שכיחה ממדינות אחרות. הסיבה לכך היא שכיחות רבה של מאכלי בוטנים שאוכלים אצלנו ילדים, בדגש על החטיף הפופולרי "במבה".
נגיעה בחתולים או תולעי משי ועוד סיבות שגורמות לפריחות, התעטשויות רבות ועוד - כל אלה הן תופעות של אלרגיה מסוג נוסף.
לעיתים האלרגיה היא עונתית, כשצמח מסוים או עץ מפריחים חומרים שגורמים לאנשים שאלרגים להם להגיב בנזלת, שיעולים וכדומה. אלרגיה לעצי זית,למשל, היא נפוצה מאוד בישראל ונחשבת לשכיחה ביותר כאן.
הנה תופעת האלרגיה (עברית):
https://youtu.be/z0rJ9ONRMe8
הסבר על האלרגיה (עברית):
http://youtu.be/gbnbgUFYzZY?t=6s
על האלרגיה לאוכל:
https://youtu.be/DF900Nawc60
והשיעול הזה אינו אלרגיה אלא מתיחה:
http://youtu.be/p86RDz0mUJY
