» «
צבע עיניים
מה קובע את צבע העיניים שלנו?



לכל בני האדם בעולם היו פעם עיניים חומות. כיום יש גם רבים בעלי עיניים כחולות וגם מעטים שיש להם עיניים ירוקות.

ולמה יש אנשים עם עיניים כחולות למשל? - הדבר התרחש לראשונה בשל מוטציה, פגם גנטי. זו התרחשה באדם אחד שנולד אי שם בעבר הרחוק עם עיניים כחולות. הפגם בגנים גרם לשינוי בצבע העיניים שלו ובזכות הגנטיקה, תכונת התורשה, כמו גם בשל מאפיינים סביבתיים, רבים מצאצאיו של אותו אב קדמון הפכו גם הם לבעלי עיניים כחולות.

תרומת הסביבה לעיניים הכחולות היא שבמהלך אלפי שנים יצא שבעלי עיניים כחולות התרכזו יותר באזורים הצפוניים של כדור הארץ. באזורים אלה יש פחות שמש. המחסור בשמש גרם לכך שבגופם של תושבי האזורים הללו יש פחות חומר שנקרא מלנין. מלנין הוא פיגמנט חום, כלומר חומר צבע טבעי שנמצא ברקמות של יצורים חיים ונותן להם צבע. המלנין הוא אחד הגורמים המשמעותיים בצבע החום שבקשתית העין. ככל שיש יותר מלנין בעין היא תהיה כהה יותר והצבע שלה יהיה יותר חום. לעומת זאת בעיניים בהירות יש פחות מלנין.

מכאן שבעיניהם של אנשים בעלי עיניים כחולות היה פחות מלנין. באזורי הצפון דלילי השמש התרבו בעלי העיניים הכחולות. לעומתם התרבו באזורים עתירי שמש, כמו המזרח התיכון, אפריקה ואסיה, בעלי העיניים החומות שבגופם הרבה מלנין.

חוץ מלהעניק צבע לעיניים שלנו, למלנין יש יכולת לספוג גם קרינה על-סגולה. בכך הוא מגן על העיניים מפני קרני שמש מזיקות. לכן עיניים חומות וכהות, שיש בהם כמות רבה של מלנין, רגישות פחות לקרני שמש, לעומת עיניים בהירות. הן מתאימות יותר לאזורים רוויי שמש כמו ביבשת אפריקה ולכן הברירה הטבעית מאפשרת לבעלי עיניים כאלה לשרוד טוב יותר במקומות החמים, לעומת בעלי עיניים בהירות.


הנה הסיבה שיש לאנשים עיניים כחולות:

https://youtu.be/qfSfNIzN7q8


סרטון נוסף על העין האנושית:

http://youtu.be/tM4zK-7ilUI


וסרט ארוך יותר שמראה את העין וכיצד היא פועלת:

http://youtu.be/syaQgmxb5i0?long=yes
עיניים כחולות
איך נוצרות עיניים כחולות?



ודאי יפתיע אתכם לדעת שמה שצובע עיניים בכחול הוא למעשה לא פיגמנט כחול אלא פיגמנט... חום!

צבע העיניים שלנו נקבע לפי כמות של חומר שנקרא מלנין. המלנין הוא הפיגמנט או הצבע החום, שנותן לעיניים את הצבע החום. ומלנין הוא אותו פיגמנט מופלא שאחראי גם על צבע העור שלנו.

בעין שלנו, ככל שיש יותר מלנין, היא תהיה כהה יותר וצבעה יהיה יותר חום. בעלי העיניים הכחולות הם, הפתעה, מי שחסר בגופם מלנין ולכן עיניהם אינן מקבלות את הצבע החום.

בנוסף לפיגמנט המלנין, אם להיות מדויקים, צבע הקשתית, החלק הצבעוני של העין, נקבע על ידי עוד גורם משמעותי. גורם זה הוא צפיפות התאים בקשתית.

כי עיניים חומות מקבלות את צבען מכמות גדולה של מלנין. עיניים כחולות, לעומתן, אינן מכילות פיגמנט כחול אלא מקבלות את צבען המרהיב מתופעה פיזיקלית של פיזור אור. גם עיניים ירוקות או בצבע אלסר מכילות למעשה פיגמנט חום בהיר.

הקשתית עצמה בנויה משתי שכבות מרתקות. השכבה הקדמית, הנקראת סטרומה, מורכבת מסיבים ותאים חופפים. כשאין פיגמנט בשכבה הקדמית, הסיבים מפזרים וקולטים חלק מאורכי הגל הארוכים יותר שנכנסים לעין, וכתוצאה מכך יותר אור כחול חוזר החוצה, והעיניים נראות כחולות.

צבע העיניים הוא תכונה תורשתית מורכבת המושפעת ממספר גנים שונים. כמות המלנין שנוצרת נקבעת על ידי גורמים גנטיים אלו, אך גם מושפעת מחשיפה לשמש. זו הסיבה שצבע עיניהם של תינוקות עשוי להשתנות ככל שהם גדלים - ככל שהתינוק מתפתח, ייצור המלנין בעין עולה, ולכן צבע העיניים עשוי להתכהות.


איך לאנשים יש עיניים כחולות?

https://youtu.be/m4SrHlThswA
התמעטות העיניים הכחולות
למה הולכים ומתמעטים בעלי העיניים הכחולות בעולם?



לבעלי עיניים כחולות חסר חומר שנקרא מלנין. מלנין הוא פיגמנט או צבע חום, שנותן להם את הצבע החום. ככל שיש יותר מלנין בעין היא תהיה כהה יותר וצבעה יהיה יותר חום.

מאז האב הקדמון הראשון שהכיל גנים של עיניים כחולות, בשל מוטציה, הלכו והתרבו בעלי עיניים כחולות בסקנדינביה ובאזורי צפון כדור הארץ. כל בעלי העיניים הכחולות בעולם חולקים למעשה אב קדמון אחד.

כיום ישנן מדינות סקנדינביות שבהן מעל 90% מהאוכלוסיה הם בעלי עיניים כחולות.

אך בדורות האחרונים הולכים ומתערים בעלי עיניים כחולות בשאר אזורי כדור הארץ. לצד זה גם ההתרבות הטבעית באזורים דרומיים ורוויי שמש היא רבה יותר. משום כך, גם אם בעלי העיניים הכחולות לא נעלמים, הם הולכים ומתמעטים באופן יחסי, לעומת תושבי כדור הארץ שיש להם עיניים חומות.


כך מתמעטים בעלי העיניים הכחולות:

https://youtu.be/FOiV6pUF6lI
צבע עיניים משתנה
למה יש ילדים שהעיניים הכחולות שאיתם נולדו מחליפות את צבען?



לבעלי עיניים כחולות חסר חומר שנקרא מלנין. מלנין הוא פיגמנט או צבע חום, שנותן להם את הצבע החום. ככל שיש יותר מלנין בעין היא תהיה כהה יותר וצבעה יהיה יותר חום.

הקשתית היא החלק הצבעוני שבעין. שני גורמים קובעים את הצבע שלה. הראשון הוא המלנין, פיגמנט בגופנו שככל שהוא מועט העין תהיה כחולה.

אגב, בשני שבהם הוא הצפיפות של התאים שבקשתית. זו הסיבה שיש אנשים עם עיניים כחולות הרבה יותר עמוקות מלאחרים.

אבל תינוקות שנולדים עם עיניים כחולות, צבע העיניים שלהם הוא לא בהכרח צבע העיניים שיהיה להם בבגרותם. הצבע הכחול בגיל זה נובע לרוב ממחסור במלנין. במקרים כאלה, כשהם גדלים, מתגבר ייצור המלאנין בעיניים של אותם תינוקות.

ומכיוון שיותר מלנין פירושו עיניים חומות יותר, ככל שכמות המלנין בעיני התינוק גדלה, ישתנה צבע העיניים וייעשה חום וכהה יותר.


כך מתמעטים בעלי העיניים הכחולות:

https://youtu.be/FOiV6pUF6lI


למה לתינוקות יש עיניים כחולות:

https://youtu.be/vW97Aya1hXg


והסבר של רופאה לשינוי צבע העיניים ככל שהתינוק גדל:

https://youtu.be/gP-q6pbgl-U

צבע עיניים

מלנין
איפה בגוף יש מלנין ומה השפעתו?



המלנין (Melanin) הוא פיגמנט, בעברית צבען, או מעין חומר צבע שיש בגופנו.

המלנין הוא האחראי לצבע עורנו. ככל שבעור יש יותר מלנין, הוא יהיה כהה יותר. אנשים שחיים בסביבות חמות נולדים עם עור כהה.

לבעלי עור בהיר יש פחות מלנין בעור ולכן הם צריכים להיזהר הרבה יותר ולמרוח קרם הגנה בהקפדה רבה עוד יותר.

גם נקודות החן, השומות והנמשים שעל העור, הן בעצם פיסות עור קטנות שהצטבר בהן מלנין.

אבל המלנין גם נותן את הצבע למרכיבים נוספים בגוף האדם, כמו צבע שיער, צבע עיניים וכדומה. כי כמו צבע העור, גם צבע השיער שלנו תלוי בעיקר בכמות המלנין שמייצרים המלנוציטים.

כמות המלנוציטים של בעלי שיער כהה מביאה לייצור של יותר מלנין מהמלנוציטים של בלונדינים ובעלי שיער בהיר. חוסר במלנין הוא שגורם לשיעור בהיר ועיניים כחולות.

יוצאי דופן הם הג'ינג'ים, בעלי שיער אדום או אדמוני, המייצרים סוג שונה של מלנין.

הדרך העיקרית שבה ניתן להגביר את ייצור המלנין בגוף היא חשיפה של העור לקרינת UV, כלומר שיזוף. זה קורה כשהמלנין בולע קרינה באורכי גל קצרים, לרוב קרינה על-סגולה. כך הוא מגן על הגוף מהקרינה.

ככל שאנו נחשפים יותר לאור השמש, משמע אנו משתזפים, כך מופרש יותר מלנין, מה שהופך את עורנו לכהה.

המלנין מיוצר על ידי מלנוציטים (Melanocytes), שהם תאים מיוחדים, המצויים בשכבת התאים התחתונה ביותר של שכבת האפידרמיס שבעור.


הנה המלנין שבגופנו והשפעתו על צבע העור (מתורגם):

https://youtu.be/_r4c2NT4naQ


כך אנו מקבלים את צבע עורנו:

https://youtu.be/VC0TL_lYLm8


על גווני עור ואבחון של מצבו הבריאותי (עברית):

https://youtu.be/Ww89paUGCzc


הסבר אסתטי על המלנין (עברית):

https://youtu.be/8hhz5mR_Sbo


טיפים טבעיים להבהרה של כתמי עור וגיל (מתורגם):

https://youtu.be/thOusT_2Q0I


והתכונות החשמליות של המלנין:

https://youtu.be/KifAQBhYgO0
שיער שיבה
מדוע השיער מלבין או מאפיר כשמזדקנים?



שמתם לב ששיער של אנשים מבוגרים הולך ונעשה אפור או ממש לבן? זה נקרא שיער שיבה (Gray hair) וזו תופעה מעניינת של הגוף האנושי.

השיער האפור הוא תופעה שמעסיקה מדענים כבר עשרות שנים. מחקרים גילו שאצל מרבית האנשים התהליך מתחיל כבר בגיל 25, אך הוא כל כך הדרגתי שאנחנו מבחינים בו רק שנים מאוחר יותר.

בכל זקיק שיער מסתתרים תאים קטנים הנקראים מלנוציטים (Melanocytes) ותפקידם לייצר פיגמנט בשם מלנין (Melanin), אותו חומר שגם נותן צבע לשיער שלנו וגם גוון לעורנו.

המלנין מגיע בשני זנים - יומלנין (Eumelanin) שאחראי לשיער כהה, ופיאומלנין (Pheomelanin) שיוצר גוונים אדמדמים. למעשה, בלונדיניות טבעיות מפיקות כמות קטנה במיוחד של יומלנין, בעוד שאנשים בעלי שיער שחור מייצרים כמויות רבות של יומלנין.


#למה השיער מאבד צבע בגיל מבוגר ואיך זה קורה?

מסתבר שעם הגיל הולכים התאים שנותנים לשיער שלנו את צבעו ומתים. זה קורה בהדרגה ובמעלה הגיל שלנו. כמו מפעל שמפחית את הייצור, הולכים המלנוציטים, אותם תאים שמייצרים את הצבע לשיער, ומתעייפים.

לאורך השנים, הם מייצרים פחות ופחות מלנין ומכאן הפיכת השיער לשיער שיבה היא עובדה מוגמרת, הדרגתית אבל ברורה. בתחילה השיער מאפיר ובהדרגה הוא הולך ומתבהר, עד להלבנתו המוחלטת.

התוצאה היא שיער שקוף. לנו הוא נראה לבן או אפור, אבל זה רק בגלל האופן שבו האור מוחזר משערות, שהן הסיבים החלולים שמרכיבים אותו. מסתבר שהתיאבון שלנו לצבע הוא כל כך בסיסי שהמוח האנושי שלנו מתקשה לתפוס שמשהו יכול להיות ללא צבע. לכן, אומרים מדענים, אנחנו רואים את השיער השקוף כ"אפור" או "לבן".

צביעת שערות שהלבינו (ובעצם נעשו שקופות) עוטפת כל שערה חסרת צבע בצבע מלאכותי. אך כשהיא תמשיך לצמוח יהיו חלקיה החדשים, מן הסתם לבנים.

התהליך קשור לצבירת מי חמצן (Hydrogen Peroxide) בזקיקי השיער. בגופם של צעירים אנזים שנקרא קטלז (Catalase) מפרק את מי החמצן לפני שהם מזיקים למלנוציטים. אך כשמתבגרים, רמות הקטלז יורדות ומי החמצן הולכים והורסים את יכולת הייצור של המלנין.

למרות תיאוריות שונות, מחקרים קליניים לא הצליחו להוכיח שתוספי קטלז יכולים למנוע הלבנה.


#מה קןבע מתי, כמה ומי יאפירו וילבינו?
במידה רבה אלה הגנים שלנו, שקובעים מתי שערנו יאפיר. חוקרים גילו שאנשים ממוצא אסייתי מתחילים להאפיר מאוחר יותר מאירופיים, אם כי ההבדלים משתנים בין מחקרים שונים. מה שכן נראה ברור הוא שלחץ ועישון יכולים להאיץ את התהליך, דרך מנגנונים חמצניים מורכבים.

הסיפור ההיסטורי הידוע על הלבנת שיער של המלכה מארי אנטואנט (Marie Antoinette), שלכאורה הלבינה בלילה אחד לפני הוצאתה להורג. מדענים טוענים שמבחינה ביולוגית הדבר בלתי אפשרי ושיער שכבר צמח לא יכול לאבד את הפיגמנט שלו פתאום. מבחינתם, רק שיער חדש יכול לצמוח בלי מלנין.

בכל מקרה, להלבנת השיער יש רקע גנטי ורואים הבדלים ברורים בין אוכלוסיות שונות בעולם. מסתבר שאנשים ממוצא אירופי או צפון אמריקאי נוטים בפירוש להלבנה מוקדמת יותר של שיערם מאשר ילידי אפריקה או אסיה.

ואגב, אף שאנו קושרים את תופעת השיער הלבן להזדקנות, יש שניצניה מתחילים מוקדם יותר. יש מקרים של בני אדם שאצלם מופיעות שערות נטולות מלנין כבר בגיל ההתבגרות. נפוצה מאוד גם ההופעה של שיער שיבה אצל צעירים בשנות השלושים לחייהם.

עובדה מעניינת נוספת: אצל אנשים מסוימים השיער הופך להיות מתולתל יותר כשהוא הופך לאפור. זה קורה כי מבנה החלבונים בשיער משתנה עם הגיל, מה שמשפיע על הטקסטורה שלו.


מדוע אנשים מאפירים ומה הדילמה שזה יוצר? (מתורגם):

https://youtu.be/pUHCsU0hdJM


לפעמים השוער מתחיל להאפיר כבר בגיל ההתבגרות:

https://youtu.be/QJMTk8sBfFE


הסבר לשיער המאפיר של המבוגרים (עברית):

https://youtu.be/48EOBXbHT_A


והטרנד הנוכחי של נשים שמפסיקו לצבוע את שיער השיבה (עברית):

https://youtu.be/VJNuncar-KI


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.