שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.
»
«
מהו הליכון הכושר שפעם שימש כאמצעי ענישה?
הליכון הכושר (Treadmill) משמש בימינו בכל חדרי הכושר ואצל מתאמנים בבית הפרטי. הוא משמש כאמצעי כושר חיובי ובריא ורבים מתאמנים עליו באופן יומיומי. אך לא כולם מודעים לכך שמה שעם הזמן השתנה לאביזר פופולרי ובריא, החל את דרכו בעבר דווקא כמכשיר... עינויים.
כן, את דרכו החל ההליכון דווקא כמכשיר ענישה וכלי שליטה בבתי כלא. הסיפור שמאחורי המכשיר שידוע היום כאביזר בריאותי מתחיל במאה ה-19 באנגליה ומגולל היסטוריה מרתקת של שינוי ייעוד ומשמעות חברתית.
בשנת 1818 המציא המהנדס וארכיטקט האנגלי ויליאם קיוביט (William Cubitt) מכשיר שכונה "גלגל הדריכה" (Treadwheel) או "גלגל ההליכה" (Treadmill). בניגוד להליכון המודרני שבו המשטח נע תחת רגלי המתאמן וללא מסך או אפשרות להאזין למוסיקה, המכשיר הזה פעל בעיקרון הפוך - האסירים דרכו על מדרגות קבועות על גלגל ענק, וכך הניעו אותו בכוח שריריהם.
למעשה, הם נאלצו לטפס ללא הפסקה על מדרגות שלא הובילו לשום מקום.
קיוביט פיתח את המכשיר במיוחד עבור בית הכלא בריקסטון (Brixton Prison) בלונדון, כחלק ממדיניות הענישה שהייתה מקובלת בתקופה הוויקטוריאנית. הרעיון היה לשלב עבודה קשה ומייגעת עם מה שנחשב אז כתרומה לחברה. האסירים נדרשו לדרוך על הגלגל בין 6 ל-10 שעות ביום, והאנרגיה המכנית שהם הפיקו שימשה לטחינת תבואה, לשאיבת מים או לפעולות תעשייתיות אחרות.
אנקדוטה מעניינת היא שאוסקר ויילד (Oscar Wilde), הסופר האירי המפורסם, נאלץ לעבוד על גלגל הדריכה בזמן מאסרו בכלא רדינג (Reading Gaol) בשנים 1895-1897. הוא תיאר את החוויה כ"עינוי מתמשך" שגרם לו לכאבים עזים. ויילד כתב על כך ביצירתו המפורסמת "בלדת כלא רדינג" (The Ballad of Reading Gaol), שהפכה לאחת העדויות הספרותיות החשובות על תנאי הכליאה הויקטוריאניים.
העבודה הייתה מפרכת. ההערכה היא שאסירים טיפסו מרחק שווה ערך לכ-2,400 מטרים ביום, והתנועה המונוטונית גרמה לכאבי שרירים קשים, פציעות ולעתים אף למוות במקרים של אסירים חלשים במיוחד. למרות הביקורת ההולכת וגוברת, השימוש בגלגלי הדריכה התפשט ברחבי אנגליה, וב-1840 כבר היו כ-109 גלגלים כאלה בשימוש בבתי כלא ברחבי המדינה.
פרט מפתיע הוא שהרשויות באנגליה היו כה מרוצות מהמכשיר עד שב-1823 העניקו לקיוביט מדליית זהב על המצאתו "המועילה", מהחברה המלכותית לעידוד האמנויות (Royal Society of Arts). זאת למרות שכבר אז היו קולות שהשוו את המכשיר למכשיר עינויים מימי הביניים.
עם הזמן, השימוש במכשיר לצורכי ענישה הלך ודעך. הביקורת הציבורית על האכזריות שבשימוש במכשיר גברה, ובשנת 1902 בוטל סופית השימוש בגלגל הדריכה בבתי הכלא הבריטיים. אולם בעוד גלגל הדריכה העונשי נעלם, הרעיון של מכשיר המדמה הליכה קיבל חיים חדשים בתחום אחר לגמרי.
בתחילת המאה ה-20 החלו להופיע גרסאות ראשוניות של הליכונים למטרות רפואיות. אחד הראשונים תועד בפטנט משנת 1913, אם כי ישנם ספקות היסטוריים לגבי זהותו המדויקת של הממציא. הליכונים אלו היו רחוקים מאוד מההליכונים החשמליים של ימינו, אך סימנו את תחילת השינוי בתפיסה.
סיפור מרתק נוסף קשור בטייס המפורסם אלברט צ'נדלר (Albert Chandler). זה היה בשנת 1946, כשצ'נדלר, שהיה טייס מסחרי, פיתח הליכון ביתי פשוט כדי לשמור על כושרו בזמנים שנתקע בבתי מלון בערים שונות בזמן מזג אוויר סוער. המצאתו הייתה אחת הגרסאות הראשונות של הליכון נייד לשימוש ביתי.
בהדרגה, ההליכון התפתח והפך למכשיר כושר פופולרי, במיוחד אחרי שהרופא האמריקאי רוברט ברוס (Robert Bruce) פיתח בשנות ה-60 של המאה ה-20 פרוטוקול אימון על הליכון לבדיקת מחלות לב, הידוע עד היום כ"פרוטוקול ברוס" (Bruce Protocol).
המהפכה האמיתית הגיעה בשנת 1968, כאשר ד"ר קנת קופר (Kenneth Cooper) פרסם את ספרו "אירוביקס", שהדגיש את חשיבות האימון האירובי לבריאות הלב וכלי הדם. הפופולריות של אימונים אירוביים, יחד עם ההתפתחות הטכנולוגית של הליכונים חשמליים בשנות ה-70, הפכו את ההליכון למכשיר הכושר הפופולרי והנמכר ביותר בעולם.
ההליכון המודרני של ימינו הוא מכשיר מתוחכם המצויד במסכי מגע, חיישנים מתקדמים, תוכניות אימון מותאמות אישית ואפילו אפשרויות שילוב מציאות רבודה. ההליכון עבר מטמורפוזה מלאה, מכלי עינויים לסמל של אורח חיים בריא.
מדהים איך מכשירים יכולים לעבור שינוי בתפקידם ובמשמעותם החברתית לאורך השנים, ובמקרה זה כיצד טכנולוגיה שנועדה להעניש במאמצים קשים וסבל הפכה לכלי המקדם בריאות וחיים ארוכים יותר.
הנה הליכון בפעולה: (ללא מילים)
https://youtu.be/dtf4OwqjBC4
תיאור של הליכון כושר מקצועי:
https://youtu.be/LZd5WpuxItE
איך לרוץ וללכת נכון על ההליכון? (עברית)
https://youtu.be/j-L2WXm_2bk
כך ההליכון שימש בעבר לענישת אסירים (מתורגם):
https://youtu.be/Al-30Z-aH8M
מה עדיף - ריצה או הליכה? (עברית)
https://youtu.be/_4booxeYVCA
קליפ ההליכונים המפורסם של להקת OK GO היצירתית:
http://youtu.be/dTAAsCNK7RA
והיתרונות הגדולים של ההליכה על הליכון:
https://youtu.be/LVfgR9wNNbE?long=yes
מהו חישוק ההולה הופ?
שנה אחת בלבד היה הצעצוע הזה הדבר הכי לוהט באמריקה. אבל השנה הזו שבין 1958 ל-1959, לא נשכחה שם כל כך מהר. היא הייתה השנה שלו.
כי לצעצוע הזה קראו הוּלָה הוּפ (Hula hoop) והוא היה הדבר הכי מדליק בסביבה ושגעון שתפס אומה שלמה. ההולה הופ הפך אז לאופנה וטרנד מטורפים.
לידתו של ההולה הופ מקורה מצעצוע שבטי של האבוריג'ינים באוסטרליה. במשך מאות שנים שימש חישוק למשחק אצל האבוריג'ינים. הם נהגו להכינו מבמבוק ושיחקו בו ללא הפסקה.
מי שהביא את ההולה הופ לאמריקה היה ברנש בשם ארתור "ספאד" מלין, שבעבר כבר הביא אליה את משחק ה"פריסבי" הפופולארי, מעין צלחת מעופפת שנמכרה בהצלחה מרובה והתאימה לעידן בו נושא הצלחות המעופפות היה בכותרות.
אבל עכשיו הוא משווק מוצר חדש והייתה זו אשתו של ארתור, סוזי מלין, שהייתה לסוכנת המכירות של ההולה הופ. סוזי עברה מעיר לעיר והדגימה לאנשים איך לנענע את הגוף כדי לסובב את חישוק ה"הולההופ" מבלי שיפול.
שלא כמו בשיווק ה"פריסבי", ההצלחה לא הייתה גדולה בהתחלה. רק אחרי כ-4 שנים תפס השיגעון את ארה"ב.אמריקה נכבשה על ידי הטרנד החדש וכ-25 מיליון חישוקי הולה הופ נמכרו בה.
אגב, בשנים האחרונות עשה טרנד ההולה הופ קאמבק מסוים. זה קרה כשהחלו למכור אותו כשיטת כושר. אוהבי הכושר, בעיקר נשים, השתכנעו שזו דרך נהדרת לייצר פעילות גופנית נעימה ומשעשעת. מתאמני ההולה הופ הללו מכנים את עצמם "מחשקים" ופעם בשנה הם אפילו מקיימים פסטיבל לקהילת סיבובי ההולה הופ.
הנה הסיפור הקולנועי והבדוי על הצלחת ההולה הופ. מהסרט "הקפיצה הגדולה" של האחים כהן:
https://youtu.be/Ng3XHPdexNM
ריקוד עם חישוק ההולה הופ:
https://youtu.be/j46ll2_jR7k
עוד רקדנית מדהימה עם הולה הופ:
https://youtu.be/V-AO7XNkUFw
כנס ופסטיבל המחשקים בישראל:
https://youtu.be/RO6C9eXSvY8
זה מה שקורה כשמחברים לו תאורה:
https://youtu.be/BaJwohtZMtA
בנות טיפחו איתו פעם את תרבות הגוף:
https://youtu.be/h0CKlkqIrLU
להטוטנים עושים איתו פלאים:
https://youtu.be/Oya9LWABkf4
גם כאן:
https://youtu.be/ktYgm8bRK-g
מחול:
https://youtu.be/xGE2hYiUKvo
וגם בטלוויזיה:
https://youtu.be/tb-fLVkfx7c
מהם הרמת משקולות, אימון משקולות ודדליפט?
יש קצת בלבול, בין הרמת משקולות שהוא מקצוע באתלטיקה כבדה, הכולל הנפה ודחיקה - לבין אימון משקולות (Weight training), שיטת האימון למטרות פיתוח כוח ועלייה במסת השריר (היפרטרופיה) באמצעות התנגדות.
בשיטה הפופולרית באימוני משקולות נהוג לחזור ולהתאמן, עם הגדלה מתמדת של המשקל, כשהמתאמנים עושים שימוש במגוון רחב של מכשירים ותרגילים, על מנת שיוכלו להתמקד בכל פעם, בקבוצות שרירים ספציפיות.
הדדליפט (Deadlift), אחד משלושת תרגילי הרמת המשקולות (Powerlifting), הוא תרגיל הרמת משקולות מורכב שבו מרימים מוט מהרצפה במצב בו מכופפים מעט את רגליים ושומרים על הגב זקוף וישר.
זהו תרגיל יעיל וחשוב לכל המתאמנים, בכל רמת כושר וענף ספורט. הוא משפר בעיקר את הכוח ובעצם הפעלת רוב קבוצות השרירים שבגוף הוא נחשב למעין תרגיל “בדיקה”, שבוחן את כוחו של הספורטאי.
תרגול הדדליפט הוא חשוב ומשמעותי. ביצוע קבוע שלו, כחלק מתכנית האימון, הוא כדאי ואף הכרחי לכל המתאמנים, בעיקר בזכות העובדה שהוא משתף קבוצות שריר כה רבות.
השיטה הפופולרית לביצוע של האימון היא במשקל שהולך וגדל עם הזמן. זאת כשהמתאמנים משתמשים במגוון תרגילים ומכשירים, על מנת להתמקד בקבוצות שרירים מסוימות.
#יתרונות
לתרגיל הדדליפט, המיועד לחיזוק כל הגוף והמון שרירים, שלל יתרונות. יתרונו הבולט של הדדליפט נובע מכך שהוא תרגיל נוח לביצוע ויעיל מאוד, התורם לעיצוב הגוף ולחיזוק מגוון בולט של שרירים.
היתרון הנוסף והמשמעותי שבו נעוץ בעובדה שביצוע סדיר של דדליפט ידוע כמפחית בטווח הארוך את הסיכון לפציעות.
כאמור ניתן לפתח בדדליפט מגוןן של שרירים. התרגיל מחזק, בין השאר, את זוקפי הגב, שרירי הישבן, שריר הרגל האחורית (המסטרינגס) והשריר הארבע ראשי.
#תרגילים
נא לעקוב אחרי התרגילים, בליווי המדריכים שבהם באתר Youtube.
#זהירות
בכדי להימנע מנזקים, דלקות ופציעות, חשוב מאוד לבצע את תרגיל הדדליפט לאחר הדרכה, בצורה נכונה ובריאה.
ללימוד מוצלח של טכניקת הדדליפט רצוי לעשות את התרגיל, לפחות בהתחלה, תחת השגחת איש מקצוע.
לשמירה על בריאות הגוף ובכדי לקבל תוצאות טובות - רצוי להסתמך על מדריך מוסמך.
הקפידו לשמור, הן בתרגיל הדדליפט והן בתרגילים המיועדים לשיפור כח בכלל, על מגמה
של עלייה במשקל העבודה וזאת בהתאם למטרת תוכנית האימון.
הנה מדריך לדדליפט בטוח ונכון (עברית):
https://youtu.be/pju-nrof3po
מרים משקולות:
https://youtu.be/_EIXafZ1qp4
הדרכה לדדליפט (עברית):
https://youtu.be/phBkcCwHrE8
איך להתחיל דד ליפט נכון? (עברית):
https://youtu.be/1fyPyt4HALI
מדריך מקיף לדדליפט (עברית):
https://youtu.be/anDp8mkl3pY?long=yes
נכון ולא נכון:
https://youtu.be/XxWcirHIwVo?long=yes
ומה טוב יותר - משקולות או משקל גוף? (עברית)
https://youtu.be/rcYKRnm33K0?long=yes
מה עושים בחדר כושר ואיך הוא ישתנה בעתיד?
חוכמולוגים אולי אומרים שהדבר הטוב במכון כושר או בחדר כושר (Gym) הוא האפשרות להכיר בחורות ובחורים נאים, אבל כמובן שהמטרה המוצהרת של הכושר בכלל וחדר הכושר בפרט היא פעילות גופנית בריאה.
חדר הכושר חדר או אולם כזה מכיל שלל מתקנים ומכשירים המיועדים לשיפור הכושר הגופני ושימורו.
חדר או אולם כזה מיועד לשיפור מרכיבי הכושר הגופני השונים, כמו כוח, גמישות וסיבולת לב ריאה.
חדר הכושר המודרני מתמקד בעיקר באימון אישי אירובי ובאימוני משקולות. מתקנים ייעודיים בחדר הכושר משמשים גם לפיתוח מרכיבים של מהירות וזריזות, שלא חייבים להתבצע בתנאים של חדר כושר סגור ובדרך כלל מתבצעים דווקא באוויר הפתוח.
חדרי כושר הם בדרך כלל חלק ממכוני כושר. אבל בעידן המודרני יש חדרי כושר גם בבתים פרטיים, כמו גם בבתי מלון ובמרכזים קהילתיים, בבניינים של חברות הייטק ואפילו בבתי ספר.
חדרי הכושר הללו נבדלים בכמות ובמגוון המתקנים שבהם, אך ישנם בהם מתקנים נפוצים וכמעט הכרחיים לכושר, כמו ספסלי ומתקני משקולות, מסילות כושר, מתקני הליכה, חתירה וריצה, אופני כושר נייחים, אליפטיקלים, מתקני מתח, הרמת משקולות ועוד. ראו כמה מהם בתגית "חדר כושר".
בעתיד נראה שיתווספו אמצעי חוויה שיהפכו את אימוני הכושר שלנו לווירטואליים. במילים אחרות, סביר שנוכל לעשות הרבה אימונים בנופים קסומים, נגד יריבים מדומים, או אפילו חברים שלנו שיתאגרפו או יתחרו בנו דרך היקום הווירטואלי שהוא סוג של מטאוורס, יקום שמעבר.
הנה חדר הכושר המודרני:
https://youtu.be/pNGaCgnAeJs
יש טיפוסים שונים של גברים בחדר כושר:
https://youtu.be/Y_zMa_dIOug
נשות כושר:
https://youtu.be/f1cO3QvkrzM
פרסומות לחדרי כושר:
https://youtu.be/ZdNz38i4qnU
יש מי שמתכננים שב-MetaVerse חדר הכושר של העתיד יהיה בכלל וירטואלי:
https://youtu.be/hlniOe5uQ3Q
בחיוך - פספוסי חדר כושר:
https://youtu.be/IQF3Oo5PEe8
הליכון, אופני כושר או אליפטיקל - מי מהמתקנים הללו עדיף?
https://youtu.be/hwrQkiKF0Ng?long=yes
ואימון מושלם לכל הגוף בחדר כושר (עברית):
https://youtu.be/87_4jLWQcz4?t=57s&long=yes
מה זה ספינינג בעולם הכושר?
ספינינג (Spinning) הוא אימון אירובי קבוצתי שהפך לאחת השיטות הפופולריות ביותר בעולם הכושר. בבסיסו, זהו מעין "מסע קבוצתי על אופניים נייחים", אימון המתבצע על אופני כושר מיוחדים בחדר סגור, בו רוכבים המשתתפים לקצב מוסיקה קצבית ובהנחיית מדריך.
השם ספינינג בא מאנגלית ופירושו "מסתובב", זאת על שם פעולת הרגליים.
שיטת הספינינג פותחה בשנות ה-80 על ידי ג'וני גולדברג (Jonathan "Johnny" Goldberg), רוכב אופניים שחיפש דרך להתאמן בחורף המושלג, כשמזג האוויר מקשה על רכיבה בחוץ. גולדברג בנה במרתף ביתו אופניים נייחים שדימו את תחושת הרכיבה האמיתית.
כשחברים החלו להצטרף אליו, יסד גולדברג שיטת אימון חדשה של פעילות אירובית מאומצת. ב-1993 הוא רשם את המותג "ספינינג" והחל לשווק את השיטה ברחבי העולם. אגב, במקומות שלא רשאים להשתמש בסימן הרשום "ספינינג" הוא מכונה "אינדור סייקלינג" (Indoor Cycling), בתרגום חופשי לעברית "רכיבה או דיווש בחלל סגור ומקורה".
סוד הצלחתו של הספינינג טמון בשילוב המנצח של מספר מרכיבים. ראשית, האימון מתבצע בקבוצה, מה שיוצר מוטיבציה ואנרגיה קולקטיבית. שנית, המוסיקה הקצבית מסייעת לשמור על מוטיבציה ולדחוף את המתאמנים לגבולות היכולת שלהם. ובשלישית, האימון מדמה רכיבה אמיתית - עליות, ירידות, ספרינטים - אך ללא סכנות הכביש, מגבלות מזג האוויר והתנועה.
היתרונות הגופניים של ספינינג הם רבים ומשמעותיים. אימון אירובי שנמשך כ-50 דקות, בדופק מטרה שנע אצל מתאמן מיומן בין 60% ל-90%, כמו ברכיבת אופני כביש.
אימון ממוצע שורף בין 400 ל-600 קלוריות בשעה, מה שהופך אותו ליעיל במיוחד לירידה במשקל. בנוסף, האימון מחזק את שרירי הרגליים, הישבן והליבה, ומשפר באופן משמעותי את סיבולת הלב-ריאה.
יתרון נוסף של הספינינג הוא היותו אימון דל-פגיעה (low-impact), כלומר אינו מפעיל לחץ רב על המפרקים. זאת בניגוד לריצה למשל. עובדה זו הופכת אותו לאידיאלי למגוון רחב של אנשים, כולל מתאמנים מבוגרים או מי שמתאוששים מפציעות.
ספינינג גם מאפשר התאמה אישית - באמצעות בורר עומס, המאפשר לרוכב שליטה על דרגות הקושי והמאמץ, שולט כל מתאמן בדרגת הקושי של הרכיבה, מה שמאפשר לאנשים בכל רמת כושר להשתתף באותו שיעור. עם זאת ולמרות האנרגיה הקבוצתית, אין תחרות ישירה בין המשתתפים, מה שיוצר אווירה תומכת ולא מאיימת.
לאורך השנים, הספינינג התפתח והשתכלל. כיום קיימות גרסאות מודרניות כמו סולסייקל (SoulCycle) ו"פלוטון" (Peloton) המשלבות אלמנטים של מיינדפולנס, מדיטציה ואפילו אימוני משקולות קלות תוך כדי רכיבה, מה שהופך את האימון לחוויה כוללת לגוף ולנפש.
נפתח בספינינג אמנותי במכון כושר במונגוליה (ללא מילים):
https://youtu.be/hx_6wBxQbGo
הסבר על יתרונות הספינינג:
https://youtu.be/uRbv7WLIV_E
פרסומת לחדר ספינינג (עברית):
https://youtu.be/U347olvnkW0
ההבדל בין דיווש לספינינג בחדר כושר:
https://youtu.be/MiOyEXUSZPk
ההבדל בין אופני כושר לאופני ספינינג:
https://youtu.be/HjhjtMRCQ0w
הסבר על אופניים סטטיות לספינינג (עברית):
https://youtu.be/P5_jun4pgXY
כך בנויים אופני ספינינג לדוגמה:
https://youtu.be/g9h5CzQj2NA
אימון ספינינג תנועתי ומפתיע:
https://youtu.be/482hkQZGgDI
והדרכה מפורטת על ספינינג (עברית):
https://youtu.be/2Wi1jO8C578?long=yes
איך מתאמנים על מתח?
כדי לתרגל על מתח ולשפר את היכולת, נוהגים לבצע כמה תרגילים המשלימים זה את זה. הנה כמה דוגמאות, בשלבים שונים:
#תרגילים למתחילים:
תלייה סטטית: תלו על המתח עם ידיים ישרות כדי לחזק את האחיזה ושרירי הגב. נסו להחזיק למשך 10-30 שניות ולהאריך את הזמן בהדרגה.
עליות מתח שליליות: התחילו מהחלק העליון (סנטר מעל המוט) וירדו באיטיות עד ליישור הידיים. חזרו על כך מספר פעמים.
מתח בעזרת גומיה: השתמשו בגומייה אלסטית לתמיכה בעומס בעת העלייה.
#תרגילים מתקדמים:
עליות מתח מלאות: משכו את עצמכם ממצב תלייה עד שהסנטר עובר מעל המוט, תוך שמירה על טכניקה נכונה.
עליות מתח עם משקל נוסף: הוסיפו משקולות כדי לאתגר את השרירים.
עליות מתח ביד אחת: תרגול מתקדם שמחזק כוח מרבי ביד אחת.
#המלצות כלליות
התחילו עם 3-4 סטים של 8-12 חזרות (או לפי היכולת).
שמרו על מנוחה של דקה-שתיים בין סטים.
הקפידו על נשימה מבוקרת וטכניקה נכונה למניעת פציעות
הנה תרגילי מתח למתחילים בפארק (עברית):
https://youtu.be/Xu5ZCU-vc_E
תרגילים למתח (עברית):
https://youtu.be/VxljOb2CGIc
טעויות בעליית מתח (עברית):
https://youtu.be/5l2nkRLFWCA
תרגילי עליות מתח:
https://youtu.be/ruytJ95P9D0
וחיזוק שרירי הבטן על המתח:
https://youtu.be/rDmEZNpAJCY
מה מתרגלים על מקבילים לחיזוק פלג גוף עליון?
תרגילים על מקבילים הם דרך מצוינת לחזק את פלג הגוף העליון, במיוחד את שרירי החזה, היד האחורית (תלת-ראשי) והכתפיים. הנה כמה וריאציות מקובלות לתרגילים במקבילים:
#עליות מקבילים קלאסיות
תרגיל בסיסי המחזק את היד האחורית והחזה. מבוצע ע"י ירידה איטית עד כ-90 מעלות במרפקים ועלייה מהירה.
#עליות מקבילים באחיזה צרה
מדגישות את היד האחורית.
#עליות מקבילים באחיזה רחבה
מגדילות את מעורבות שרירי החזה התחתון.
#עליות מקבילים בטבעות
מאתגרות יותר ודורשות יציבות גבוהה, מפעילות קבוצות שרירים נוספות.
#מקבילים עם גומיה
מתאימות למתחילים, מספקות תמיכה במהלך התרגיל.
שימו לב: כדי למנוע פציעות חשוב לשמור על טכניקה נכונה, כמו שמירה על גו ישר ומניעת נעילת מרפקים.
הנה תרגילי מקבילים במתקן הכושר הציבורי (עברית):
https://youtu.be/zYey_5WZX7A
ועוד תרגילים על מקבילים לשרירים שונים (עברית):
https://youtu.be/OQKX6BmnoHg

הליכון הכושר (Treadmill) משמש בימינו בכל חדרי הכושר ואצל מתאמנים בבית הפרטי. הוא משמש כאמצעי כושר חיובי ובריא ורבים מתאמנים עליו באופן יומיומי. אך לא כולם מודעים לכך שמה שעם הזמן השתנה לאביזר פופולרי ובריא, החל את דרכו בעבר דווקא כמכשיר... עינויים.
כן, את דרכו החל ההליכון דווקא כמכשיר ענישה וכלי שליטה בבתי כלא. הסיפור שמאחורי המכשיר שידוע היום כאביזר בריאותי מתחיל במאה ה-19 באנגליה ומגולל היסטוריה מרתקת של שינוי ייעוד ומשמעות חברתית.
בשנת 1818 המציא המהנדס וארכיטקט האנגלי ויליאם קיוביט (William Cubitt) מכשיר שכונה "גלגל הדריכה" (Treadwheel) או "גלגל ההליכה" (Treadmill). בניגוד להליכון המודרני שבו המשטח נע תחת רגלי המתאמן וללא מסך או אפשרות להאזין למוסיקה, המכשיר הזה פעל בעיקרון הפוך - האסירים דרכו על מדרגות קבועות על גלגל ענק, וכך הניעו אותו בכוח שריריהם.
למעשה, הם נאלצו לטפס ללא הפסקה על מדרגות שלא הובילו לשום מקום.
קיוביט פיתח את המכשיר במיוחד עבור בית הכלא בריקסטון (Brixton Prison) בלונדון, כחלק ממדיניות הענישה שהייתה מקובלת בתקופה הוויקטוריאנית. הרעיון היה לשלב עבודה קשה ומייגעת עם מה שנחשב אז כתרומה לחברה. האסירים נדרשו לדרוך על הגלגל בין 6 ל-10 שעות ביום, והאנרגיה המכנית שהם הפיקו שימשה לטחינת תבואה, לשאיבת מים או לפעולות תעשייתיות אחרות.
אנקדוטה מעניינת היא שאוסקר ויילד (Oscar Wilde), הסופר האירי המפורסם, נאלץ לעבוד על גלגל הדריכה בזמן מאסרו בכלא רדינג (Reading Gaol) בשנים 1895-1897. הוא תיאר את החוויה כ"עינוי מתמשך" שגרם לו לכאבים עזים. ויילד כתב על כך ביצירתו המפורסמת "בלדת כלא רדינג" (The Ballad of Reading Gaol), שהפכה לאחת העדויות הספרותיות החשובות על תנאי הכליאה הויקטוריאניים.
העבודה הייתה מפרכת. ההערכה היא שאסירים טיפסו מרחק שווה ערך לכ-2,400 מטרים ביום, והתנועה המונוטונית גרמה לכאבי שרירים קשים, פציעות ולעתים אף למוות במקרים של אסירים חלשים במיוחד. למרות הביקורת ההולכת וגוברת, השימוש בגלגלי הדריכה התפשט ברחבי אנגליה, וב-1840 כבר היו כ-109 גלגלים כאלה בשימוש בבתי כלא ברחבי המדינה.
פרט מפתיע הוא שהרשויות באנגליה היו כה מרוצות מהמכשיר עד שב-1823 העניקו לקיוביט מדליית זהב על המצאתו "המועילה", מהחברה המלכותית לעידוד האמנויות (Royal Society of Arts). זאת למרות שכבר אז היו קולות שהשוו את המכשיר למכשיר עינויים מימי הביניים.
עם הזמן, השימוש במכשיר לצורכי ענישה הלך ודעך. הביקורת הציבורית על האכזריות שבשימוש במכשיר גברה, ובשנת 1902 בוטל סופית השימוש בגלגל הדריכה בבתי הכלא הבריטיים. אולם בעוד גלגל הדריכה העונשי נעלם, הרעיון של מכשיר המדמה הליכה קיבל חיים חדשים בתחום אחר לגמרי.
בתחילת המאה ה-20 החלו להופיע גרסאות ראשוניות של הליכונים למטרות רפואיות. אחד הראשונים תועד בפטנט משנת 1913, אם כי ישנם ספקות היסטוריים לגבי זהותו המדויקת של הממציא. הליכונים אלו היו רחוקים מאוד מההליכונים החשמליים של ימינו, אך סימנו את תחילת השינוי בתפיסה.
סיפור מרתק נוסף קשור בטייס המפורסם אלברט צ'נדלר (Albert Chandler). זה היה בשנת 1946, כשצ'נדלר, שהיה טייס מסחרי, פיתח הליכון ביתי פשוט כדי לשמור על כושרו בזמנים שנתקע בבתי מלון בערים שונות בזמן מזג אוויר סוער. המצאתו הייתה אחת הגרסאות הראשונות של הליכון נייד לשימוש ביתי.
בהדרגה, ההליכון התפתח והפך למכשיר כושר פופולרי, במיוחד אחרי שהרופא האמריקאי רוברט ברוס (Robert Bruce) פיתח בשנות ה-60 של המאה ה-20 פרוטוקול אימון על הליכון לבדיקת מחלות לב, הידוע עד היום כ"פרוטוקול ברוס" (Bruce Protocol).
המהפכה האמיתית הגיעה בשנת 1968, כאשר ד"ר קנת קופר (Kenneth Cooper) פרסם את ספרו "אירוביקס", שהדגיש את חשיבות האימון האירובי לבריאות הלב וכלי הדם. הפופולריות של אימונים אירוביים, יחד עם ההתפתחות הטכנולוגית של הליכונים חשמליים בשנות ה-70, הפכו את ההליכון למכשיר הכושר הפופולרי והנמכר ביותר בעולם.
ההליכון המודרני של ימינו הוא מכשיר מתוחכם המצויד במסכי מגע, חיישנים מתקדמים, תוכניות אימון מותאמות אישית ואפילו אפשרויות שילוב מציאות רבודה. ההליכון עבר מטמורפוזה מלאה, מכלי עינויים לסמל של אורח חיים בריא.
מדהים איך מכשירים יכולים לעבור שינוי בתפקידם ובמשמעותם החברתית לאורך השנים, ובמקרה זה כיצד טכנולוגיה שנועדה להעניש במאמצים קשים וסבל הפכה לכלי המקדם בריאות וחיים ארוכים יותר.
הנה הליכון בפעולה: (ללא מילים)
https://youtu.be/dtf4OwqjBC4
תיאור של הליכון כושר מקצועי:
https://youtu.be/LZd5WpuxItE
איך לרוץ וללכת נכון על ההליכון? (עברית)
https://youtu.be/j-L2WXm_2bk
כך ההליכון שימש בעבר לענישת אסירים (מתורגם):
https://youtu.be/Al-30Z-aH8M
מה עדיף - ריצה או הליכה? (עברית)
https://youtu.be/_4booxeYVCA
קליפ ההליכונים המפורסם של להקת OK GO היצירתית:
http://youtu.be/dTAAsCNK7RA
והיתרונות הגדולים של ההליכה על הליכון:
https://youtu.be/LVfgR9wNNbE?long=yes

שנה אחת בלבד היה הצעצוע הזה הדבר הכי לוהט באמריקה. אבל השנה הזו שבין 1958 ל-1959, לא נשכחה שם כל כך מהר. היא הייתה השנה שלו.
כי לצעצוע הזה קראו הוּלָה הוּפ (Hula hoop) והוא היה הדבר הכי מדליק בסביבה ושגעון שתפס אומה שלמה. ההולה הופ הפך אז לאופנה וטרנד מטורפים.
לידתו של ההולה הופ מקורה מצעצוע שבטי של האבוריג'ינים באוסטרליה. במשך מאות שנים שימש חישוק למשחק אצל האבוריג'ינים. הם נהגו להכינו מבמבוק ושיחקו בו ללא הפסקה.
מי שהביא את ההולה הופ לאמריקה היה ברנש בשם ארתור "ספאד" מלין, שבעבר כבר הביא אליה את משחק ה"פריסבי" הפופולארי, מעין צלחת מעופפת שנמכרה בהצלחה מרובה והתאימה לעידן בו נושא הצלחות המעופפות היה בכותרות.
אבל עכשיו הוא משווק מוצר חדש והייתה זו אשתו של ארתור, סוזי מלין, שהייתה לסוכנת המכירות של ההולה הופ. סוזי עברה מעיר לעיר והדגימה לאנשים איך לנענע את הגוף כדי לסובב את חישוק ה"הולההופ" מבלי שיפול.
שלא כמו בשיווק ה"פריסבי", ההצלחה לא הייתה גדולה בהתחלה. רק אחרי כ-4 שנים תפס השיגעון את ארה"ב.אמריקה נכבשה על ידי הטרנד החדש וכ-25 מיליון חישוקי הולה הופ נמכרו בה.
אגב, בשנים האחרונות עשה טרנד ההולה הופ קאמבק מסוים. זה קרה כשהחלו למכור אותו כשיטת כושר. אוהבי הכושר, בעיקר נשים, השתכנעו שזו דרך נהדרת לייצר פעילות גופנית נעימה ומשעשעת. מתאמני ההולה הופ הללו מכנים את עצמם "מחשקים" ופעם בשנה הם אפילו מקיימים פסטיבל לקהילת סיבובי ההולה הופ.
הנה הסיפור הקולנועי והבדוי על הצלחת ההולה הופ. מהסרט "הקפיצה הגדולה" של האחים כהן:
https://youtu.be/Ng3XHPdexNM
ריקוד עם חישוק ההולה הופ:
https://youtu.be/j46ll2_jR7k
עוד רקדנית מדהימה עם הולה הופ:
https://youtu.be/V-AO7XNkUFw
כנס ופסטיבל המחשקים בישראל:
https://youtu.be/RO6C9eXSvY8
זה מה שקורה כשמחברים לו תאורה:
https://youtu.be/BaJwohtZMtA
בנות טיפחו איתו פעם את תרבות הגוף:
https://youtu.be/h0CKlkqIrLU
להטוטנים עושים איתו פלאים:
https://youtu.be/Oya9LWABkf4
גם כאן:
https://youtu.be/ktYgm8bRK-g
מחול:
https://youtu.be/xGE2hYiUKvo
וגם בטלוויזיה:
https://youtu.be/tb-fLVkfx7c

יש קצת בלבול, בין הרמת משקולות שהוא מקצוע באתלטיקה כבדה, הכולל הנפה ודחיקה - לבין אימון משקולות (Weight training), שיטת האימון למטרות פיתוח כוח ועלייה במסת השריר (היפרטרופיה) באמצעות התנגדות.
בשיטה הפופולרית באימוני משקולות נהוג לחזור ולהתאמן, עם הגדלה מתמדת של המשקל, כשהמתאמנים עושים שימוש במגוון רחב של מכשירים ותרגילים, על מנת שיוכלו להתמקד בכל פעם, בקבוצות שרירים ספציפיות.
הדדליפט (Deadlift), אחד משלושת תרגילי הרמת המשקולות (Powerlifting), הוא תרגיל הרמת משקולות מורכב שבו מרימים מוט מהרצפה במצב בו מכופפים מעט את רגליים ושומרים על הגב זקוף וישר.
זהו תרגיל יעיל וחשוב לכל המתאמנים, בכל רמת כושר וענף ספורט. הוא משפר בעיקר את הכוח ובעצם הפעלת רוב קבוצות השרירים שבגוף הוא נחשב למעין תרגיל “בדיקה”, שבוחן את כוחו של הספורטאי.
תרגול הדדליפט הוא חשוב ומשמעותי. ביצוע קבוע שלו, כחלק מתכנית האימון, הוא כדאי ואף הכרחי לכל המתאמנים, בעיקר בזכות העובדה שהוא משתף קבוצות שריר כה רבות.
השיטה הפופולרית לביצוע של האימון היא במשקל שהולך וגדל עם הזמן. זאת כשהמתאמנים משתמשים במגוון תרגילים ומכשירים, על מנת להתמקד בקבוצות שרירים מסוימות.
#יתרונות
לתרגיל הדדליפט, המיועד לחיזוק כל הגוף והמון שרירים, שלל יתרונות. יתרונו הבולט של הדדליפט נובע מכך שהוא תרגיל נוח לביצוע ויעיל מאוד, התורם לעיצוב הגוף ולחיזוק מגוון בולט של שרירים.
היתרון הנוסף והמשמעותי שבו נעוץ בעובדה שביצוע סדיר של דדליפט ידוע כמפחית בטווח הארוך את הסיכון לפציעות.
כאמור ניתן לפתח בדדליפט מגוןן של שרירים. התרגיל מחזק, בין השאר, את זוקפי הגב, שרירי הישבן, שריר הרגל האחורית (המסטרינגס) והשריר הארבע ראשי.
#תרגילים
נא לעקוב אחרי התרגילים, בליווי המדריכים שבהם באתר Youtube.
#זהירות
בכדי להימנע מנזקים, דלקות ופציעות, חשוב מאוד לבצע את תרגיל הדדליפט לאחר הדרכה, בצורה נכונה ובריאה.
ללימוד מוצלח של טכניקת הדדליפט רצוי לעשות את התרגיל, לפחות בהתחלה, תחת השגחת איש מקצוע.
לשמירה על בריאות הגוף ובכדי לקבל תוצאות טובות - רצוי להסתמך על מדריך מוסמך.
הקפידו לשמור, הן בתרגיל הדדליפט והן בתרגילים המיועדים לשיפור כח בכלל, על מגמה
של עלייה במשקל העבודה וזאת בהתאם למטרת תוכנית האימון.
הנה מדריך לדדליפט בטוח ונכון (עברית):
https://youtu.be/pju-nrof3po
מרים משקולות:
https://youtu.be/_EIXafZ1qp4
הדרכה לדדליפט (עברית):
https://youtu.be/phBkcCwHrE8
איך להתחיל דד ליפט נכון? (עברית):
https://youtu.be/1fyPyt4HALI
מדריך מקיף לדדליפט (עברית):
https://youtu.be/anDp8mkl3pY?long=yes
נכון ולא נכון:
https://youtu.be/XxWcirHIwVo?long=yes
ומה טוב יותר - משקולות או משקל גוף? (עברית)
https://youtu.be/rcYKRnm33K0?long=yes

חוכמולוגים אולי אומרים שהדבר הטוב במכון כושר או בחדר כושר (Gym) הוא האפשרות להכיר בחורות ובחורים נאים, אבל כמובן שהמטרה המוצהרת של הכושר בכלל וחדר הכושר בפרט היא פעילות גופנית בריאה.
חדר הכושר חדר או אולם כזה מכיל שלל מתקנים ומכשירים המיועדים לשיפור הכושר הגופני ושימורו.
חדר או אולם כזה מיועד לשיפור מרכיבי הכושר הגופני השונים, כמו כוח, גמישות וסיבולת לב ריאה.
חדר הכושר המודרני מתמקד בעיקר באימון אישי אירובי ובאימוני משקולות. מתקנים ייעודיים בחדר הכושר משמשים גם לפיתוח מרכיבים של מהירות וזריזות, שלא חייבים להתבצע בתנאים של חדר כושר סגור ובדרך כלל מתבצעים דווקא באוויר הפתוח.
חדרי כושר הם בדרך כלל חלק ממכוני כושר. אבל בעידן המודרני יש חדרי כושר גם בבתים פרטיים, כמו גם בבתי מלון ובמרכזים קהילתיים, בבניינים של חברות הייטק ואפילו בבתי ספר.
חדרי הכושר הללו נבדלים בכמות ובמגוון המתקנים שבהם, אך ישנם בהם מתקנים נפוצים וכמעט הכרחיים לכושר, כמו ספסלי ומתקני משקולות, מסילות כושר, מתקני הליכה, חתירה וריצה, אופני כושר נייחים, אליפטיקלים, מתקני מתח, הרמת משקולות ועוד. ראו כמה מהם בתגית "חדר כושר".
בעתיד נראה שיתווספו אמצעי חוויה שיהפכו את אימוני הכושר שלנו לווירטואליים. במילים אחרות, סביר שנוכל לעשות הרבה אימונים בנופים קסומים, נגד יריבים מדומים, או אפילו חברים שלנו שיתאגרפו או יתחרו בנו דרך היקום הווירטואלי שהוא סוג של מטאוורס, יקום שמעבר.
הנה חדר הכושר המודרני:
https://youtu.be/pNGaCgnAeJs
יש טיפוסים שונים של גברים בחדר כושר:
https://youtu.be/Y_zMa_dIOug
נשות כושר:
https://youtu.be/f1cO3QvkrzM
פרסומות לחדרי כושר:
https://youtu.be/ZdNz38i4qnU
יש מי שמתכננים שב-MetaVerse חדר הכושר של העתיד יהיה בכלל וירטואלי:
https://youtu.be/hlniOe5uQ3Q
בחיוך - פספוסי חדר כושר:
https://youtu.be/IQF3Oo5PEe8
הליכון, אופני כושר או אליפטיקל - מי מהמתקנים הללו עדיף?
https://youtu.be/hwrQkiKF0Ng?long=yes
ואימון מושלם לכל הגוף בחדר כושר (עברית):
https://youtu.be/87_4jLWQcz4?t=57s&long=yes
ציוד כושר

ספינינג (Spinning) הוא אימון אירובי קבוצתי שהפך לאחת השיטות הפופולריות ביותר בעולם הכושר. בבסיסו, זהו מעין "מסע קבוצתי על אופניים נייחים", אימון המתבצע על אופני כושר מיוחדים בחדר סגור, בו רוכבים המשתתפים לקצב מוסיקה קצבית ובהנחיית מדריך.
השם ספינינג בא מאנגלית ופירושו "מסתובב", זאת על שם פעולת הרגליים.
שיטת הספינינג פותחה בשנות ה-80 על ידי ג'וני גולדברג (Jonathan "Johnny" Goldberg), רוכב אופניים שחיפש דרך להתאמן בחורף המושלג, כשמזג האוויר מקשה על רכיבה בחוץ. גולדברג בנה במרתף ביתו אופניים נייחים שדימו את תחושת הרכיבה האמיתית.
כשחברים החלו להצטרף אליו, יסד גולדברג שיטת אימון חדשה של פעילות אירובית מאומצת. ב-1993 הוא רשם את המותג "ספינינג" והחל לשווק את השיטה ברחבי העולם. אגב, במקומות שלא רשאים להשתמש בסימן הרשום "ספינינג" הוא מכונה "אינדור סייקלינג" (Indoor Cycling), בתרגום חופשי לעברית "רכיבה או דיווש בחלל סגור ומקורה".
סוד הצלחתו של הספינינג טמון בשילוב המנצח של מספר מרכיבים. ראשית, האימון מתבצע בקבוצה, מה שיוצר מוטיבציה ואנרגיה קולקטיבית. שנית, המוסיקה הקצבית מסייעת לשמור על מוטיבציה ולדחוף את המתאמנים לגבולות היכולת שלהם. ובשלישית, האימון מדמה רכיבה אמיתית - עליות, ירידות, ספרינטים - אך ללא סכנות הכביש, מגבלות מזג האוויר והתנועה.
היתרונות הגופניים של ספינינג הם רבים ומשמעותיים. אימון אירובי שנמשך כ-50 דקות, בדופק מטרה שנע אצל מתאמן מיומן בין 60% ל-90%, כמו ברכיבת אופני כביש.
אימון ממוצע שורף בין 400 ל-600 קלוריות בשעה, מה שהופך אותו ליעיל במיוחד לירידה במשקל. בנוסף, האימון מחזק את שרירי הרגליים, הישבן והליבה, ומשפר באופן משמעותי את סיבולת הלב-ריאה.
יתרון נוסף של הספינינג הוא היותו אימון דל-פגיעה (low-impact), כלומר אינו מפעיל לחץ רב על המפרקים. זאת בניגוד לריצה למשל. עובדה זו הופכת אותו לאידיאלי למגוון רחב של אנשים, כולל מתאמנים מבוגרים או מי שמתאוששים מפציעות.
ספינינג גם מאפשר התאמה אישית - באמצעות בורר עומס, המאפשר לרוכב שליטה על דרגות הקושי והמאמץ, שולט כל מתאמן בדרגת הקושי של הרכיבה, מה שמאפשר לאנשים בכל רמת כושר להשתתף באותו שיעור. עם זאת ולמרות האנרגיה הקבוצתית, אין תחרות ישירה בין המשתתפים, מה שיוצר אווירה תומכת ולא מאיימת.
לאורך השנים, הספינינג התפתח והשתכלל. כיום קיימות גרסאות מודרניות כמו סולסייקל (SoulCycle) ו"פלוטון" (Peloton) המשלבות אלמנטים של מיינדפולנס, מדיטציה ואפילו אימוני משקולות קלות תוך כדי רכיבה, מה שהופך את האימון לחוויה כוללת לגוף ולנפש.
נפתח בספינינג אמנותי במכון כושר במונגוליה (ללא מילים):
https://youtu.be/hx_6wBxQbGo
הסבר על יתרונות הספינינג:
https://youtu.be/uRbv7WLIV_E
פרסומת לחדר ספינינג (עברית):
https://youtu.be/U347olvnkW0
ההבדל בין דיווש לספינינג בחדר כושר:
https://youtu.be/MiOyEXUSZPk
ההבדל בין אופני כושר לאופני ספינינג:
https://youtu.be/HjhjtMRCQ0w
הסבר על אופניים סטטיות לספינינג (עברית):
https://youtu.be/P5_jun4pgXY
כך בנויים אופני ספינינג לדוגמה:
https://youtu.be/g9h5CzQj2NA
אימון ספינינג תנועתי ומפתיע:
https://youtu.be/482hkQZGgDI
והדרכה מפורטת על ספינינג (עברית):
https://youtu.be/2Wi1jO8C578?long=yes

כדי לתרגל על מתח ולשפר את היכולת, נוהגים לבצע כמה תרגילים המשלימים זה את זה. הנה כמה דוגמאות, בשלבים שונים:
#תרגילים למתחילים:
תלייה סטטית: תלו על המתח עם ידיים ישרות כדי לחזק את האחיזה ושרירי הגב. נסו להחזיק למשך 10-30 שניות ולהאריך את הזמן בהדרגה.
עליות מתח שליליות: התחילו מהחלק העליון (סנטר מעל המוט) וירדו באיטיות עד ליישור הידיים. חזרו על כך מספר פעמים.
מתח בעזרת גומיה: השתמשו בגומייה אלסטית לתמיכה בעומס בעת העלייה.
#תרגילים מתקדמים:
עליות מתח מלאות: משכו את עצמכם ממצב תלייה עד שהסנטר עובר מעל המוט, תוך שמירה על טכניקה נכונה.
עליות מתח עם משקל נוסף: הוסיפו משקולות כדי לאתגר את השרירים.
עליות מתח ביד אחת: תרגול מתקדם שמחזק כוח מרבי ביד אחת.
#המלצות כלליות
התחילו עם 3-4 סטים של 8-12 חזרות (או לפי היכולת).
שמרו על מנוחה של דקה-שתיים בין סטים.
הקפידו על נשימה מבוקרת וטכניקה נכונה למניעת פציעות
הנה תרגילי מתח למתחילים בפארק (עברית):
https://youtu.be/Xu5ZCU-vc_E
תרגילים למתח (עברית):
https://youtu.be/VxljOb2CGIc
טעויות בעליית מתח (עברית):
https://youtu.be/5l2nkRLFWCA
תרגילי עליות מתח:
https://youtu.be/ruytJ95P9D0
וחיזוק שרירי הבטן על המתח:
https://youtu.be/rDmEZNpAJCY

תרגילים על מקבילים הם דרך מצוינת לחזק את פלג הגוף העליון, במיוחד את שרירי החזה, היד האחורית (תלת-ראשי) והכתפיים. הנה כמה וריאציות מקובלות לתרגילים במקבילים:
#עליות מקבילים קלאסיות
תרגיל בסיסי המחזק את היד האחורית והחזה. מבוצע ע"י ירידה איטית עד כ-90 מעלות במרפקים ועלייה מהירה.
#עליות מקבילים באחיזה צרה
מדגישות את היד האחורית.
#עליות מקבילים באחיזה רחבה
מגדילות את מעורבות שרירי החזה התחתון.
#עליות מקבילים בטבעות
מאתגרות יותר ודורשות יציבות גבוהה, מפעילות קבוצות שרירים נוספות.
#מקבילים עם גומיה
מתאימות למתחילים, מספקות תמיכה במהלך התרגיל.
שימו לב: כדי למנוע פציעות חשוב לשמור על טכניקה נכונה, כמו שמירה על גו ישר ומניעת נעילת מרפקים.
הנה תרגילי מקבילים במתקן הכושר הציבורי (עברית):
https://youtu.be/zYey_5WZX7A
ועוד תרגילים על מקבילים לשרירים שונים (עברית):
https://youtu.be/OQKX6BmnoHg
