» «
ציידים-לקטים
מי היו הציידים-לקטים הפרהיסטוריים?



ציידים-לקטים (Hunter-gatherer) הם כינוי לסוג של חברה אנושית פרהיסטורית שבה האדם אינו מגדל את האוכל שלו בעצמו.

חברת הנוודים הזו הייתה לרוב קבוצה של כמה משפחות שלכלכלתן נהגו לאסוף מזון מצמחי הבר שמסביב ולצוד חיות פרא. חיי הציידים-לקטים התנהלו בקבוצות קטנות יחסית, של כמה עשרות אנשים בכל קבוצה או שבט.

ביום יום של כל שבט ציידים לקטים נהגו הגברים לצאת בכול בוקר, כדי לצוד חיות ובעלי חיים שונים. לא פעם הם נאלצו להיעדר מביתם, עת יצאו למסעות ציד שנמשכו מספר ימים ויותר.

בחלוקת העבודה הזו עסקו חלק מהנשים בטיפול בילדים. הנשים שלא עסקו בשמירה על הילדים וגידולם יצאו לחפש וללקט צמחים, גרגרים, קטניות, ירקות ופירות מהסביבה.

את הטקסים בשבטים של ציידים-לקטים הוביל אז השָׁאמָאן (shaman), מי ששימש אז גם כ"רופא" האליל של השבט, זה שמתקשר עם הרוחות והאלילים שבהם החלו כבר אז להאמין.

עד לפני האלף השמיני לפני הספירה, כל החברה האנושית הייתה כזו והתאפיינה במבנה חברתי וכלכלי של ציידים-לקטים.


#סופם של הציידים-לקטים
סופו ההיסטורי של עידן הציידים-לקטים בא המהפכה החקלאית. זה היה שינוי שחל לפני כ-10 אלפים שנה.

במהלך מהפכת החקלאות, כשנולדה החקלאות והחל ביות של בעלי חיים וצמחים. גידול של מזון בשדה ושל בעלי חיים לצרכי האדם הפך לשיטה העיקרית שבה השיג המין האנושי מאז את מזונו. שינוי משמעותי זה העביר את החברה האנושית למבנה חברתי שכלכל את עצמו באמצעות בעלי חיים מבויתים וחקלאות אקטיבית, במקום ההתבססות רק על מה שהטבע מציע, כמו שעשו הלקטים-הציידים.

בעידן החקלאי ציד של חיות פרא הפך פחות נחוץ. כי גידול בעלי חיים ובהמות לבשר הפך פשוט, פחות מסוכן ויעיל הרבה יותר. גם הליקוט נחסך מעתה, כי את הדגנים, הירקות והפירות החל האדם לגדל בעצמו.

כיום מתקיימים כציידים-לקטים רק מספר קטן של שבטים במקומות נידחים על פני כדור הארץ. שבט ההדזה בטנזניה הוא אחד המפורסמים שבהם - ציידים לקטים מודרניים שמלמדים היטב כיצד חיו אבותינו הפרהיסטוריים.


הנה עולמם של הציידים-לקטים כפי שניתן ללמוד עליו היום:

https://youtu.be/It-pHyDrkTM


שבטי ציידים-לקטים עדיין קיימים (עברית):

https://youtu.be/75Zvc-sZcKQ


שבט ההדזה, השבט האחרון בעולם של לקטים-ציידים:

https://youtu.be/E_Q5LnNlwZs


בניגוד לתפיסה של החוקרים בעבר נראה שהם גם נלחמו ביניהם:

https://youtu.be/UckMvAadRRo


תכנית חינוכית חפרנית שכוללת את הציידים והלקטים (עברית):

https://youtu.be/d2OhjSIFrF4?long=yes


וסרט תיעודי קצר על שבט הציידים לקטים הדזה מטנזניה:

https://youtu.be/H8q8tfzdNNA?long=yes
לקטים
למה יש אנשים שפורשים מהמודרנה לחיים בטבע?



החיים המודרניים הם תובעניים, מהירים ומחייבים מאוד, במיוחד אם חיים בעיר הגדולה. המירוץ לכלכלה אישית, קריירה, משפחה וחיי חברה הוא כמעט בלתי פוסק ומותיר לא מעט אנשים חסרי נשימה. זו ודאי הסיבה שרבים מעדיפים בשלב מסוים לעבור לבית כפרי שליו ולחזור לאדמה, או לרוחניות המרגיעה.

אבל ישנם אנשים שמחליטים לפרוש מהחיים הללו,להתרחק מהציוויליזציה וללכת עוד יותר רחוק. רבים מעדיפים לחיות קצת כמו האדם הקדמון, האיש הפרהיסטורי שחי חיים פרימיטיביים אבל בקטע טוב.

יש מהם העושים זאת ביחידות ויש העוברים לטבע בזוג. הקבוצתיים מתקבצים בחלקם לקבוצות הפורשות לחיי טבע פשוטים ומכנות את עצמן "לָקטים" (Gatherers). הם קיבלו את ההשראה לכך מאבותינו הקדמונים, הציידים-לקטים (Hunter-gatherer) שתוכלו ללמוד עליהם משהו בתגית "ציידים-לקטים".

מי שלא מבין את הכמיהה שנוצרה בבני אדם מודרניים לשוב אל הטבע, לאכול מהאדמה, ללון תחת כיפת השמים, לאכול ממה שמוצאים ולוותר על טכנולוגיה, סבון, נייר טואלט, אסלה, כיור ואפילו אש, ודאי איננו לבד.

רובנו כה מחוברים לנוחות שבחיים המודרניים שאפילו על הטלפון הנייד מתקשה לוותר. אבל הלקטים מעדיפים כן לחתוך ולהתנתק מהמארג החברתי, תרבותי, הקולקטיבי אבל המספרים גדולים ולא פעם גם דתי, לפרוש ולהיות חלק מהטבע.

להפוך אותו לבית. הם חוזרים ליצור קשר ותלות מרצון לקיום שלהם, ודאי החומרי, בטבע. לא פעם ולא במפתיע יש המתחברים לטבע גם באופן רוחני.

הלקטים מחליפים טקסים מודרניים שכולנו מכירים, כמו צפייה בחדשות, הפגנה, הליכה לקניון וכדומה, בטקסים שהם חלק ממערכת קשרים מחודשת בינם לבין הטבע. תפילה לגשם שיירד, בקשה למרפא טבעי לכאבים ומיחושים וכדומה.

הם אוכלים מפרי העץ והאדמה, לועסים שורשים של צמחים מסוימים (בארץ זה למשל צמח שנקרא "שוש קירח") ושותים מים ממאגרים טבעיים. חלקם אפילו לא מבעירים אש. אלה רק הם, האדמה ומה שיש בה. גם השירותים לא מתנהלים בישיבה אלא בכריעה על הארץ. הניגוב? - עם עלים או אבנים.

הם שואפים להרחיק מהם את הטכנולוגיה המודרנית שלכאורה מאפשרת לנו שליטה אבל למעשה מעבידה אותנו אצלה. תיקונים, אלגוריתמים, תשלומים חודשיים לשירותים שונים - הם מעדיפים להתקרב מחדש לטבע, זה שאין לו שום דרישות מהם.

מקלחת גם היא בטבע וכמובן בעירום. כמו אבותינו הפרהיסטוריים, במקורות המים הטבעיים ובלי חשבון. "טבעי הוא הכי, אחי!" הם ודאי יאמרו למי שישאל...



לערוך
בחברתנו המודרנית - הקפיטליסטית והאינדיבידואליסטית. האדם חי בתוך תפיסה קולקטיבית על-פיה הוא חלק ממארג חברתי – תרבותי – דתי וסביבתי שלם. על פי תפיסה זו היחיד הינו חלק ממשפחה, שהיא חלק מהשבט, שהוא חלק מהטבע שהוא חלק מהיקום, כך שהכול קשור בכל, מושפע ומשפיע (

בימים ההם, טרם המהפכה התעשייתית והמדעית היתה הדרך העיקרית של האדם להסביר תופעות קיומיות כשגשוג ופריחה, אי-ודאות, מחלות ומוות ולבסס תחושת משמעות ושליטה בחיים דרך אותה תפיסה קולקטיבית שהתבטאה באמונה הדתית – רוחנית בעלת ביטוי חברתי, מוסרי ואקולוגי. תפיסת חיים זו התאפיינה באורך חיים השומר על קשר מתמיד בין האדם והטבע, הגשמי והרוחני בה להתנהגות הטקסית מקום מרכזי ומכריע

שבימים ההם היה האדם קשור ותלוי בטבע לקיום חייו החומריים והרוחניים עסקו חלק ניכר מהטקסים שהתקיימו בשבט במערכת הקשרים שבין האדם והטבע – מבקשים שירד גשם מספק לקבלת יבול שופע אך במידה כזאת שלא יהיה שיטפון...

לא ראיתי אסלה, כיור, סבון או איזשהו פריט היגיינה מעשה ידי אדם
בשטח, כולל נייר טואלט.
תרגלו כריעה, כמו במזרח, ולא ישיבה. אפשר גם לנגב עם עלים, קליפות עץ, ובדרך הרשמית בטיול: אבנים".

בלי אוכל או ציוד מהעולם המודרני,לועס בבקרים שורש של שוש קירח.

אוכלי העלים
קוראים לעצמם "לָקטים", במחווה ל"ציידים־לקטים", כינוי לחברה האנושית כפי שהתקיימה במאות אלפי השנים שקדמו למהפכה החקלאית. קבוצת הלקטים המטיילים מתרפקים על הפרהיסטוריה הזאת, ומתארים אותה, זה לזה ולמי ששואל אותם, כתור הזהב הנשכח של בני האדם.

בטבע, שבו ניסו להתקיים בלי אוכל, בלי ציוד הישרדות, בלי גאדג'טים, טלפונים, גזיות - בלי שום פריט מהעולם המודרני,רחצה בעירוםבלי בגדי יםבמקורות המים ש
ו

בלי להבעיר אש, אפילו לא גפרור. רק הם, האדמה, ומה שהיא מציעה בחינם

לסלק את הטכנולוגיה המודרנית שמרחיקה אותנו מהטבע ונותנת לנו אשליית שליטה.
הנה החיים בטבע:


הנה הלקטים המודרניים (עברית):

https://youtu.be/ZhC75nSo_zM?t=53s


גברת שחיה בטבע כבר 10 שנים:

https://youtu.be/zmMZVUFKzDo


איטלקי שפרש לבדו לאי בודד הן הוא חי 30 שנה:

https://youtu.be/iLWTXgC9BKI


וההשראה (עברית):

https://youtu.be/75Zvc-sZcKQ
שאמאן
מיהו השמאן, מרפא השבט המתקשר עם אליליו?



בשבטים רבים בעולם אפשר למצוא את השָׁאמָאן (shaman), רופא האליל של השבט ומי שהוביל את הטקסים בו.

השמאן הוא כינוי שניתן לאיש דת, רופא אליל והמרפא של שבטים במקומות רבים בעולם. מאינדיאנים באמריקה, דרך שבטים באפריקה, באסיה ואפילו האסקימואים (אינואיטים צריך לקרוא להם) ודומיהם - תמיד יהיה בהם אחד שהוא המרפא של השבט והוא נקרא בפי החוקרים "שמאן".

עוד מעידן האדם הקדמון, תקופת הציד והליקוט, שאב השאמאן חלק משמעותי מכוחות הריפוי שלו מכוחות הטבע שמסביבו. באופן ישיר הוא עשה זאת באמצעות צמחי מרפא וחלקי או אברי חיות שיש בהם כדי לרפא. באופן עקיף הוא גם נעזר בחיבור רוחני שיצר, אל כוחות הטבע והרוח.

באמצעות מגע עם עולם הרוחות וכשהוא מכניס את עצמו למצב של טרנס, השמאן מרפא אנשים חולים בשבט. לא תמיד הוא מצליח, אבל הוא האדם שעליו סומכים שיצליח יותר משאר בני השבט.

לשאמאן מגוון שיטות, טקסים ואקסטזות שבאמצעותם הוא יוצר קשר עם הרוחות, על מנת להצליח ולזכות בתמיכתן בענייני הבריאות של אנשי השבט שלמענם הוא פועל.

תפקידו של השאמאן עובר בירושה, מאב לבן, או אחרי הכשרה ארוכה שעובר אדם בצעירותו אצל שמאן, שהופך לו למורה בעל ניסיון.

המילה שמאן הגיעה ככל הנראה מטוּנְגוּזית, הלשון המדוברת בסיביר, אבל את השמאניזם לסוגיו ניתן למצוא כמעט בכל תרבות ובכל יבשות העולם.


הנה סיפורו של שמאן מונגולי:

https://youtu.be/UlOMzHMG73c


שמאן מרפא בנפאל:

https://youtu.be/penw3SfVcEU


שמאן אפריקאי שמרחף באוויר:

https://youtu.be/tW6pVFOpE6Q


ושמאנית בישראל (עברית):

https://youtu.be/s7VmRFDefsw
שבט הדורזה
מיהו שבט הדורזה שחי בכוורות ענק?



שבט הדורזה (Dorze) שבעמק האומו, בדרום אתיופיה הוא שבט מעניין שנודע ביכולת האריגה שלו.

השבט חי בכפר צ'נצ'ה במגורים מיוחדים במינם. בתי הכפר בהם חיים בני השבט הם מעין סוכות במבוק בגובה של 10 מטרים. הבתים הללו מעט מעט מוזרים ומזכירים משהו שהוא בין ראש של פיל, כוורת דבורים ענקית ומעין איגלו אפריקאי.

בני הדורזה הם שבט המתבסס עדיין על אורח חיים של ציידים-לקטים, לצד גידולים מעטים המדגימים את המעבר לחקלאות שהמין האנושי עשה לפני כ-10 אלפים שנה. כך, למשל, מגדלים בני השבט במבוק וצמח בשם אנסט המזכיר בננה.

צמח האנסט (Enset) מספק לבני השבט עלים, שמהם הם מכינים את לחמם ובונים את בתיהם.

אגב, אותם עלים שמהם בונים את סוכות הדרזה משמשים גם לאפייה בשבט הזה. לאחר יישון העלים הם הופכים אותם ללחם.


הנה מבני המגורים של בני השבט בצורת כוורות דבורים ענקיות:

https://youtu.be/Ux7_U5z7ht8


ריקוד ושירה של בני השבט:

https://youtu.be/gdF7Pmr-ED4


טוויית הכותנה בשבט הדורזה:

https://youtu.be/vrcmBwxI-lc


וביקור אצל בני שבט הדורזה והשבטים שמסביבו:

https://youtu.be/Jx66UEEF5mY?long=yes

ציידים-לקטים

המהפכה החקלאית
מה הייתה המהפכה החקלאית?



המהפכה החקלאית הייתה המעבר שחל בתקופת האבן החדשה (בתקופה הנאוליתית), בדרך שבה השיג האדם הקדמון מזון. היא סיימה את תקופת הציידים-לקטים והחלה את התקופה החקלאית.

התקופה החקלאית ידועה גם כמהפכה הניאוליתית והתבטאה בכך שבני האדם החלו לעבד את האדמה ולגדל את מזונם. רבים רואים במהפכה הזו את השינוי המשמעותי והחשוב בהיסטוריה של המין האנושי.

עד המהפכה החקלאית צד האדם חיות וליקט ירקות ופירות. לכן נקרא המבנה החברתי והכלכלי, בתקופה של טרם מהפכת החקלאות, מבנה של "ציידים-לקטים". האדם הקדמון סמך אז על כוחו לצוד או על מזלו, למצוא אוכל ללקט. לאחר המהפכה החקלאית עברו בני האדם למבנה חברתי שבו הם החלו לכלכל את עצמם, באמצעות ביות של בעלי חיים וצמחים. מעתה לא היו תלויים במזל וביכולת לצוד.

המהפכה החקלאית, שהחלה לפני כ-12 אלפים שנה, אפשרה להומו ספיאנס להתרבות בקצב מסחרר ולהשתלט על העולם. בתוך עשרת אלפים שנה הפך המין האנושי חלקות אדמה נרחבות לשדות וביית צמחים שיהפכו למזונו העיקרי, כמו חיטה, אורז, תפוחי אדמה, תירס ודוחן.

המעבר הזה נקרא גם המהפכה הנאוליתית, על שם התקופה שבה התרחש המעבר מחברה של ציידים ולקטים לחברה של חקלאות נייחת. היא התרחשה בהדרגה ובמקביל באזורים שונים בעולם. האזור הראשון היה האזור שלנו, אזור מסופוטמיה ("הסהר הפורה") שכולל את איראן, טורקיה, סוריה וישראל של היום.

לחוקרים יש תאוריות שונות לגבי הגורם העיקרי למהפכה החקלאית. יש מהם שרואים באקלים החם והיבש שנוצר בסוף עידן הקרח האחרון בעולם כולו. האקלים הביא לעיבוד תבואה מוצלח מבעבר ולצורך להתיישב ליד מקורות מים.

חוקרים אחרים מתייחסים לתוצאה של הולדת עיבוד האדמה שבמהפכה החקלאית ומציינים שהחקלאות הביאה את מהפכת הסמלים והטקסים החברתיים. אלה החלו להיווצר בחברה האנושית ויצרו את הקדמה האנושית המטורפת של עשרת אלפים השנים האחרונות.

והכי מעניין שגם כיום, עם כל החידושים - המדעיים, הטכנולוגיים וההנדסיים שזכינו בהן במאות האחרונות ועם כל הקידמה האנושית בה זכינו בעקבותיהם, עדיין מעל חצי מאוכלוסיית העולם עוסקת בחקלאות לפרנסתה.

החקלאות היא שמאפשרת את חיינו על כדור הארץ.


האם כך נולדה החקלאית הראשונה בהיסטוריה?

https://youtu.be/xbXWWzxC1e0


סיפור הולדתה של החקלאות:

https://youtu.be/ydyIn4zZXvo


כך המשיכה להתרחש מהפכת החקלאות:

http://youtu.be/-7bqi70B3tE


הולדת החקלאות הייתה שינוי מכריע בגורל האדם:

http://youtu.be/bhzQFIZuNFY


על תחילת החקלאות וביות החיות במסופוטמיה:

https://youtu.be/k837R16PvOk


כך השפיעה מהפכת החקלאות על התרבות עד לאינטרנט של היום (מתורגם):

https://youtu.be/3Evl0tQAdXI?t=14s


הנה סרטון תיעודי על המהפכה החקלאית שהשיקה את התרבות האנושית וההיסטוריה (מתורגם):

https://youtu.be/CWu29PRCUvQ?long=yes


והרצאה על המהפכה החקלאית (עברית):

https://youtu.be/thSZqJ4_Gcg?long=yes
שבט הדזבה
כיצד חי שבט הדזבה כמו האדם הקדמון?



שבט הדזבה הוא מאחרוני השבטים בעולם, של ציידים ומלקטות. השבט משתייך לשבטי הבושמנים והוא מהשרידים האחרונים של העולם של פעם, שלפני הכפר הגלובלי, שבו אין טלוויזיה ורדיו והשפעות זרות של בני העולם המודרני על השבטים.

קבוצות קטנות של בני השבט חיות מסביב לאגם איסיי שבצפון טנזניה. הם חיים בתוך חושות מעשבים וזרדים או בתוך גזעים חלולים של עצי באובב גדולים. רק כמה מאות מבני השבט נשארו והם סובלים מתוחלת חיים קצרה ומחלות רבות. כל לבושם של בני השבט הוא פיסת עור קטנה שהם עוטים על פלג גופם התחתון.

כמו בכל שבטי הבושמנים החיים במדבר קלהארי, גם שפתם של בני ההדזבה היא שפת הקליקים. זוהי שפה שנהגית ברובה על ידי נקישות וצלילים שמושמעים בהפרדת הלשון מהחיך וקולות מצמוץ ונקישה בשפתיים - צלילים המזכירים רעשי ענפים שזזים ברוח. מקור השפה בצורך לתקשר זה עם זה בזמן הציד, מבלי להבהיל את החיות.


הנה סקירה על השבט המרתק הזה (עברית):

https://youtu.be/z7IqByjkWAY


צייד משבט הדזבה שמשמיע חיקויים של בעלי החיים שהוא צד:

http://youtu.be/AfiGUEAlVVs


ועוד סרטון קצר על בני השבט:

http://youtu.be/smz1vVlrYjI


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.