שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.
»
«
צמחי מדבר
כיצד שורדים הקקטוסים תנאים קיצוניים?
מיהם הצמחים שאין כמעט מערבון או סרט מדברי שלא נראה אותם, צומחים באין מפריע, על רקע היובש הנצחי של המדבר הצחיח? - אלה הם הקקטוסים, צמחי הישימון הנצחיים.
הקקטוס (Cactus) או הצבר, הוא צמח מדבר המשתייך למשפחת הסוקולנטים, המשפחה המופלאה, המכילה צמחים רב-שנתיים שעליהם וגבעוליהם בשרניים ומעובים ומכילים תאים שאוגרים מים. למעשה על הקקטוסים נמנים קקטוסים רבים ומגוונים, לפחות 2,000 מינים ומעל 10,000 זנים של קקטוסים.
המשותף לכולם היא יכולת ההישרדות הגבוהה במיוחד והיכולת להתמודד עם אקלים קיצוני, מה שאגב כך הופך אותם לקלים לגידול ביתי ולמתנות נפלאות למי שלא אוהבים להעניק פרחים מתים לאחרים.
הקקטוסים הם כה עמידים, עד שכמויות המים הגדולות שנאגרות בהם מאפשרות להם לשרוד גם כשהם מנותק לגמרי מהשורשים, מה שהופך אותם קלים לריבוי. רבים הקקטוסים שניתן פשוט לחתוך חתיכה מהם, לתקוע באדמה והם פשוט יגדלו.
אבל מה סוד העמידות המופלאה של הקקטוס בתנאים קשים? - ובכן, בניגוד לצמחים רגילים, בעלי הגבעול והעלים, לקקטוס מבנה מיוחד, שמעניק לו עמידות מרשימה ביותר בתנאים קיצוניים של חום ויובש כבדים. המבנה הבשרני והייחודי הזה מאפשר לו לאגור פחמן דו חמצני, בשעות הלילה, בעוד שבמהלך היום הוא יהפוך אותו לסוכר. בדרך זו מונע הקקטוס התאיידות מהירה של מים שהוא שומר בתוכו, מה שמאפשר לו לשרוד ביובש ובחום גבוהים במיוחד.
אגב, לא רק דרך השורשים סופח אליו הקקטוס נוזלים. גם טל, ערפל ומעט הגשם שיורד במדבר מזינים אותו ומאפשרים לו לאגור את המים המעטים שיש במדבר היבש.
הנה על הקקטוסים המרתקים ומי שמגדלים אותם (עברית):
https://youtu.be/Ok7BD6Zk4JU
כך קקטוסים פורחים:
https://youtu.be/I8W4LyIXINE
ויש מי שאוכל אותם (עברית):
https://youtu.be/LGpWuLyvoRA
מיהם הצמחים שאין כמעט מערבון או סרט מדברי שלא נראה אותם, צומחים באין מפריע, על רקע היובש הנצחי של המדבר הצחיח? - אלה הם הקקטוסים, צמחי הישימון הנצחיים.
הקקטוס (Cactus) או הצבר, הוא צמח מדבר המשתייך למשפחת הסוקולנטים, המשפחה המופלאה, המכילה צמחים רב-שנתיים שעליהם וגבעוליהם בשרניים ומעובים ומכילים תאים שאוגרים מים. למעשה על הקקטוסים נמנים קקטוסים רבים ומגוונים, לפחות 2,000 מינים ומעל 10,000 זנים של קקטוסים.
המשותף לכולם היא יכולת ההישרדות הגבוהה במיוחד והיכולת להתמודד עם אקלים קיצוני, מה שאגב כך הופך אותם לקלים לגידול ביתי ולמתנות נפלאות למי שלא אוהבים להעניק פרחים מתים לאחרים.
הקקטוסים הם כה עמידים, עד שכמויות המים הגדולות שנאגרות בהם מאפשרות להם לשרוד גם כשהם מנותק לגמרי מהשורשים, מה שהופך אותם קלים לריבוי. רבים הקקטוסים שניתן פשוט לחתוך חתיכה מהם, לתקוע באדמה והם פשוט יגדלו.
אבל מה סוד העמידות המופלאה של הקקטוס בתנאים קשים? - ובכן, בניגוד לצמחים רגילים, בעלי הגבעול והעלים, לקקטוס מבנה מיוחד, שמעניק לו עמידות מרשימה ביותר בתנאים קיצוניים של חום ויובש כבדים. המבנה הבשרני והייחודי הזה מאפשר לו לאגור פחמן דו חמצני, בשעות הלילה, בעוד שבמהלך היום הוא יהפוך אותו לסוכר. בדרך זו מונע הקקטוס התאיידות מהירה של מים שהוא שומר בתוכו, מה שמאפשר לו לשרוד ביובש ובחום גבוהים במיוחד.
אגב, לא רק דרך השורשים סופח אליו הקקטוס נוזלים. גם טל, ערפל ומעט הגשם שיורד במדבר מזינים אותו ומאפשרים לו לאגור את המים המעטים שיש במדבר היבש.
הנה על הקקטוסים המרתקים ומי שמגדלים אותם (עברית):
https://youtu.be/Ok7BD6Zk4JU
כך קקטוסים פורחים:
https://youtu.be/I8W4LyIXINE
ויש מי שאוכל אותם (עברית):
https://youtu.be/LGpWuLyvoRA
מה הופך את הסוקולנטים לאלופי עיצוב הבית המודרני?
משפחת הסוּקוּלנטים (Succulents) היא משפחת צמחים רב-שנתיים, בעלי עלים וגבעולים בשרניים ועבים, המכילים תאים האוגרים בתוכם מים. לרוב הם גדלים במקומות יבשים ובמדבריות ומכאן שלא דרושה להם השקיה רבה.
משמעות המילה סוּקוּלנט בלטינית היא "עסיס".
בהום דקורייטינג או סטיילינג, עיצוב הפנים הביתי, משפחת הסוקולנטים הפכה בשנים האחרונות ללהיט עיצובי של ממש. מאוחסנים ויפים במכלים קומפקטיים, עם צורתם הפיסולית, הצבעונית והיפה להפליא, שהפכה אותם לצמחים הכי אהודים בעיצוב המודרני.
על הסוקולנטים נמנים גם הקקטוסים, צמחי המדבר והישימון הנצחיים. למעשה, כל הסוקולנטים מאד קלים לגידול ולא דורשים מאמץ לשם כך, גם בזכות המים שצמחי הסוקולנט אוגרים בגבעולים שלהם, מה שכמעט ולא מחייב השקיה.
אז אין להם פריחה מרהיבה אבל רבים מהם צומחים כמו פסלים, שיכולים להזכיר בקלות שושנת ים או אלמוג ססגוני. וזה עוד לפני שמזכירים את עליהם הצבעוניים ולא פעם מרהיבים, בגוונים כמו תכול, סגול, אדום, כתום, ירוק או אפילו אפור אלגנטי.
ובכלל, הם גדלים באקלים של ערבות חמות, דלות גשמים בעונה החמה ויבשות בעונה הקרה. מקומות כמו דרום מערב ארה"ב, מקסיקו ומרכז אמריקה הדרומית, האי מדגסקר ודרום יבשת אפריקה.
הכירו את הסוקולנטים:
https://youtu.be/2R7P1JDCBa8
שלל סוקולנטים במשתלה:
https://youtu.be/GXfDsyet3nE
גינת סוקולנטים:
https://youtu.be/dPIQIti8HDc
הכינו בעצמכם עציץ סוקולנטים:
https://youtu.be/yE1QZmciF1A
משפחת הסוּקוּלנטים (Succulents) היא משפחת צמחים רב-שנתיים, בעלי עלים וגבעולים בשרניים ועבים, המכילים תאים האוגרים בתוכם מים. לרוב הם גדלים במקומות יבשים ובמדבריות ומכאן שלא דרושה להם השקיה רבה.
משמעות המילה סוּקוּלנט בלטינית היא "עסיס".
בהום דקורייטינג או סטיילינג, עיצוב הפנים הביתי, משפחת הסוקולנטים הפכה בשנים האחרונות ללהיט עיצובי של ממש. מאוחסנים ויפים במכלים קומפקטיים, עם צורתם הפיסולית, הצבעונית והיפה להפליא, שהפכה אותם לצמחים הכי אהודים בעיצוב המודרני.
על הסוקולנטים נמנים גם הקקטוסים, צמחי המדבר והישימון הנצחיים. למעשה, כל הסוקולנטים מאד קלים לגידול ולא דורשים מאמץ לשם כך, גם בזכות המים שצמחי הסוקולנט אוגרים בגבעולים שלהם, מה שכמעט ולא מחייב השקיה.
אז אין להם פריחה מרהיבה אבל רבים מהם צומחים כמו פסלים, שיכולים להזכיר בקלות שושנת ים או אלמוג ססגוני. וזה עוד לפני שמזכירים את עליהם הצבעוניים ולא פעם מרהיבים, בגוונים כמו תכול, סגול, אדום, כתום, ירוק או אפילו אפור אלגנטי.
ובכלל, הם גדלים באקלים של ערבות חמות, דלות גשמים בעונה החמה ויבשות בעונה הקרה. מקומות כמו דרום מערב ארה"ב, מקסיקו ומרכז אמריקה הדרומית, האי מדגסקר ודרום יבשת אפריקה.
הכירו את הסוקולנטים:
https://youtu.be/2R7P1JDCBa8
שלל סוקולנטים במשתלה:
https://youtu.be/GXfDsyet3nE
גינת סוקולנטים:
https://youtu.be/dPIQIti8HDc
הכינו בעצמכם עציץ סוקולנטים:
https://youtu.be/yE1QZmciF1A
מהו צמח האגבה שמסיביו ייצרו חבלים אלפי שנים?
לצמח אֲגָבָה (Agave) יש עלים בשרניים וגדולים הערוכים בצורת רוזטה, או עיגול.
כבר אלפי שנים שנוהגים במרכז אמריקה לייבש ולעבד את סיבי העלים החזקים מאד שלו, שנקראים "סיזל" (Sisl) ומשתמשים בהם לאריגת בד ה"יוטה" השימושי ועוד אריגים חזקים יותר ולשזירת חבלים.
חבלי אגבה סיזל טבעיים, מסיבי צמח אגבה מיוצרים עד היום במקומות שונים בעולם. חבלים אלו אינם סינתטיים ולכן הם מתכלים וטובים יותר לכדור הארץ.
צמח האגבה הוא סוקולנט, צמח שאוגר מים ויכול להתקיים בהשקיה מועטה. מכאן היכולת של האגבה לשרוד בתנאים קשים מאוד וכמעט ללא מים. יכולתו זו לגדול בתנאי אקלים קשים, ביחד עם השימושים המגוונים שלו בתעשיות שונות, הופכים את האגבה לצמח רב ערך בתרבויות קדומות, כמו המאיה, ועד ימינו בעולם המודרני.
גם הרגלי הפריחה שלו מיוחדים במינם. האגבה אינו פורח לאורך השנים, אלא פעם אחת בלבד. הוא חי ומתפתח לקראת השלב בו יוציא פרח אחד בודד ואז ימות. זו נקראת פריחה מונוקרפית.
#שימושים תעשייתיים
יכולתה של האגבה להתאים לתנאי אקלים קשים והתועלת שהיא מביאה לאדם ולסביבה כבר שנים רבות, בייצור של חבלים ואריגים, מעודדים את האנושות לחקור כל העת את האפשרויות הגלומות באגבה. עם השנים התגלו שימושים מגוונים בה, בתעשיות שונות, ההופכים אותה לצמח בעל ערך רב בעולם המודרני.
בתעשיית האלכוהול, למשל, משמש האגבה כמרכיב העיקרי בייצור של משקאות אלכוהוליים מסורתיים שמקורם במקסיקו, דוגמת הטקילה והמסקל.
בתעשיית המזון האגבה משמש להפקה וייצור של סירופ טבעי וממתיקים טבעיים, שבהיותם בעלי אינדקס גליקמי נמוך הם מהווים בעולם המערבי כתחליף מצוין ומבוקש לסוכר.
בזכות תכונותיו המרככות והמלחים שבו, משמש מיצוי האגבה גם לייצור של מוצרי טיפוח ויופי, בתעשיית הקוסמטיקה.
גם בתעשיית התרופות מרבים לחקור במחקר מתמשך ורב שנים כיצד יכולים חומרים שהופקו מהאגבה לשמש ברפואה. בין השאר נבדקות גל העת התכונות האנטי דלקתיות והאנטי בקטריאליות שלהם.
#היסטוריה
מקורו של האגבה במקסיקו ודרום-מערב ארצות הברית של היום ובמרכז אמריקה. לארצות באגן הים התיכון הוא הובא במאה ה-16.
אפילו אצלנו, במדינת ישראל הצעירה, בנו בשנות ה-50 בצומת גילת שבנגב מפעל לייצור חבלים ובדים מצמחי אגבה שגידלו במדבר. המפעל התחיל כהצלחה גדולה אך בעשור הבא השתלטו הסיבים הסינתטיים, שהיו חזקים וזולים מסיבי הסיזל והמפעל נסגר.
בישראל ובארצות הים-התיכון משמש האגבה כיום, כצמח מרשים ועמיד במיוחד, בעיקר למטרות נוי.
חלק מהערבים נוטעים אותו בבתי הקברות, אולי בשל הדמיון בינינו ולצמח, שחי ומתפתח ואז פורח ומסיים את חייו.
איש מאיה מדגים איך הכינו עלי אגבה סיסל לשזירת חבל:
https://youtu.be/iZ4D47oqnAs
מכונות מייצור עצמי באפריקה משמשות לייצור חבלי סיסל טבעיים מסיבי אגבה:
https://youtu.be/EGM6He40Wlc
החבלים שנוצרים מהסיבים הללו:
https://youtu.be/dFUu-q5hK68
לוקחים חלק ושותלים - כך מגדלים צמח אגבה:
https://youtu.be/iBvHbdLFjOg
קציר האגבה:
https://youtu.be/ZXU_rPyT39c
זן יפה - ה"קווין אגבה":
https://youtu.be/fOzw1zL7EV0
לצמח אֲגָבָה (Agave) יש עלים בשרניים וגדולים הערוכים בצורת רוזטה, או עיגול.
כבר אלפי שנים שנוהגים במרכז אמריקה לייבש ולעבד את סיבי העלים החזקים מאד שלו, שנקראים "סיזל" (Sisl) ומשתמשים בהם לאריגת בד ה"יוטה" השימושי ועוד אריגים חזקים יותר ולשזירת חבלים.
חבלי אגבה סיזל טבעיים, מסיבי צמח אגבה מיוצרים עד היום במקומות שונים בעולם. חבלים אלו אינם סינתטיים ולכן הם מתכלים וטובים יותר לכדור הארץ.
צמח האגבה הוא סוקולנט, צמח שאוגר מים ויכול להתקיים בהשקיה מועטה. מכאן היכולת של האגבה לשרוד בתנאים קשים מאוד וכמעט ללא מים. יכולתו זו לגדול בתנאי אקלים קשים, ביחד עם השימושים המגוונים שלו בתעשיות שונות, הופכים את האגבה לצמח רב ערך בתרבויות קדומות, כמו המאיה, ועד ימינו בעולם המודרני.
גם הרגלי הפריחה שלו מיוחדים במינם. האגבה אינו פורח לאורך השנים, אלא פעם אחת בלבד. הוא חי ומתפתח לקראת השלב בו יוציא פרח אחד בודד ואז ימות. זו נקראת פריחה מונוקרפית.
#שימושים תעשייתיים
יכולתה של האגבה להתאים לתנאי אקלים קשים והתועלת שהיא מביאה לאדם ולסביבה כבר שנים רבות, בייצור של חבלים ואריגים, מעודדים את האנושות לחקור כל העת את האפשרויות הגלומות באגבה. עם השנים התגלו שימושים מגוונים בה, בתעשיות שונות, ההופכים אותה לצמח בעל ערך רב בעולם המודרני.
בתעשיית האלכוהול, למשל, משמש האגבה כמרכיב העיקרי בייצור של משקאות אלכוהוליים מסורתיים שמקורם במקסיקו, דוגמת הטקילה והמסקל.
בתעשיית המזון האגבה משמש להפקה וייצור של סירופ טבעי וממתיקים טבעיים, שבהיותם בעלי אינדקס גליקמי נמוך הם מהווים בעולם המערבי כתחליף מצוין ומבוקש לסוכר.
בזכות תכונותיו המרככות והמלחים שבו, משמש מיצוי האגבה גם לייצור של מוצרי טיפוח ויופי, בתעשיית הקוסמטיקה.
גם בתעשיית התרופות מרבים לחקור במחקר מתמשך ורב שנים כיצד יכולים חומרים שהופקו מהאגבה לשמש ברפואה. בין השאר נבדקות גל העת התכונות האנטי דלקתיות והאנטי בקטריאליות שלהם.
#היסטוריה
מקורו של האגבה במקסיקו ודרום-מערב ארצות הברית של היום ובמרכז אמריקה. לארצות באגן הים התיכון הוא הובא במאה ה-16.
אפילו אצלנו, במדינת ישראל הצעירה, בנו בשנות ה-50 בצומת גילת שבנגב מפעל לייצור חבלים ובדים מצמחי אגבה שגידלו במדבר. המפעל התחיל כהצלחה גדולה אך בעשור הבא השתלטו הסיבים הסינתטיים, שהיו חזקים וזולים מסיבי הסיזל והמפעל נסגר.
בישראל ובארצות הים-התיכון משמש האגבה כיום, כצמח מרשים ועמיד במיוחד, בעיקר למטרות נוי.
חלק מהערבים נוטעים אותו בבתי הקברות, אולי בשל הדמיון בינינו ולצמח, שחי ומתפתח ואז פורח ומסיים את חייו.
איש מאיה מדגים איך הכינו עלי אגבה סיסל לשזירת חבל:
https://youtu.be/iZ4D47oqnAs
מכונות מייצור עצמי באפריקה משמשות לייצור חבלי סיסל טבעיים מסיבי אגבה:
https://youtu.be/EGM6He40Wlc
החבלים שנוצרים מהסיבים הללו:
https://youtu.be/dFUu-q5hK68
לוקחים חלק ושותלים - כך מגדלים צמח אגבה:
https://youtu.be/iBvHbdLFjOg
קציר האגבה:
https://youtu.be/ZXU_rPyT39c
זן יפה - ה"קווין אגבה":
https://youtu.be/fOzw1zL7EV0