» «
קבוצות כוכבים
מהן קבוצות הכוכבים?



קבוצת כוכבים היא אוסף של כוכבים שנראים לצופה מכדור הארץ כקרובים זה לזה.

זיהוי צורות בכוכבים הוא עתיק וקיים מאז ימי קדם. הבסיס לקבוצות הכוכבים העתיקות הללו היה של קווים דמיוניים ששרטט האדם הקדום בדמיונו, בין נקודות האור של הכוכבים הנראים קרובים זה לזה ומוארים באופן דומה.

משום שבני האדם מזהים וזוכרים צורות הפך זיהוי של קבוצות כוכבים לבעל משמעות בשביל בני האדם. הן שורטטו באטלסים האסטרונומיים העתיקים ובני אדם נהגו להיעזר בהן לניווט על פני האדמה.

כאמור, אין כל קשר אמיתי בין הכוכבים בכל קבוצה. המרחקים העצומים שבין הכוכבים בקבוצה הם גדולים מאד ואם היינו מביטים בכוכבים ממקום אחר בחלל, לא היינו רואים את קבוצות הכוכבים המוכרות לנו כל כך ובמקומן סביר שהיו מופיעות צורות אחרות.

בשל העובדה שקבוצות הכוכבים משתנות במקומות שונים בעולם ובעונות שונות בשנה, שימשו קבוצות הכוכבים כלי שימושי למדידה של זמן ומיקום בעולם העתיק. עד להמצאת אמצעי הניווט והשעונים, הידע והשליטה בגרמי השמיים היו כלים חשובים ביותר לזיהוי כיוונים ולמדידת זמן.

ביוון העתיקה תיאר החוקר תלמי 48 קבוצות כוכבים בשמיים. כיוון שתלמי השאיר חללים וכוכבים רבים בין הקבוצות, מוכרות כיום 88 קבוצות כאלה, בנוסף, נוספו עוד 12 קבוצות כוכבים בחצי הדרומי של כדור הארץ, שאליו לא הגיעו היוונים הקדמונים.


הנה קבוצות הכוכבים של העגלה הגדולה, הדובה הגדולה, העגלה הקטנה, קסיופאה, סיפיוס, דראקו הדרקון, פרסיוס ואנדרומדה:

http://youtu.be/eXQSTHP88uk


על קבוצות הכוכבים ומשמעותן:

http://youtu.be/uKXBtWHExwQ


כבר לפני אלפי שנים ניווטו כך (עברית):

https://youtu.be/m8bDCaPhOek


והסבר על השימוש בכוכבים וקבוצות הכוכבים בניווט:

https://youtu.be/Bh5kHTBr0gU?long=yes
אנדרומדה (קבוצת כוכבים)
מה מיוחד בקבוצת הכוכבים אנדרומדה?



קבוצת הכוכבים אנדרומדה מיוחדת בכך שהיא מכילה בין השאר את M31, גלקסיה של ממש.

שמה של הגלקסיה הזו גלקסיית אנדרומדה. זו מהגלקסיות היחידות בשמיים שלנו, שניתן לראות ללא משקפת. מדובר בגלקסיה ספירלית גדולה ודומה לגלקסיית "שביל החלב" שלנו. יש בה טריליון כוכבים בערך.

קבוצת הכוכבים והגלקסיה אנדרומדה נקראות על שם אנדרומדה. לפי המיתולוגיה היוונית אנדרומדה היא בתם של קפאוס ושל קסיופאה, מלכי האתיופים. בשמיים ניצבת אנדרומדה ממש ליד קבוצת בעלה, קבוצת קיפיוס, או קבוצת קפאוס לפי כתיב שונה.


הנה סרטון של קבוצת כוכבי אנדרומדה:

http://youtu.be/XEmPl6fE1rU


עוד מגלקסיית אנדרומדה:

http://youtu.be/8LwWdfxUuuY


ותצפית אל גלקסיית אנדרומדה:

https://youtu.be/KkjuIoCorTE
דרקון (קבוצת כוכבים)
מה הקשר בין הסינים לקבוצת הכוכבים דרקון?



קבוצת הכוכבים דראקו או הדרקון כוללת 15 כוכבים. הם יוצרים את הצורה של הדרקון. זוהי מקבוצות הכוכבים הראשונות שהוגדרו בשמיים. שמות הכוכבים בקבוצת הדרקון הם ערביים.

מיקומו של דראקו מתחיל בין שתי העגלות, הגדולה והקטנה והוא מתעקל מעל לגוף של העגלה הקטנה ואז עולה ומתרחק ממנה לעבר 4 כוכבים בצורת עפיפון.



הנה קבוצת הדרקון:

http://youtu.be/gAr-p_uSkXM


ועל הסינים והדרקון:

http://youtu.be/ul0XgPN8yAs
העגלה הקטנה
מהי העגלה הקטנה?



"העגלה הקטנה" (בלטינית URSA MINOR, או "הדובה הקטנה", כמו שקוראים לה במדינות אחרות) היא קבוצת כוכבים בחצי הכדור הצפוני.

"העגלה הקטנה" מזוהה במיוחד ב"ידית" היוקרתית שלה - קוראים לה כוכב הצפון, או פולאריס. ואכן, כוכב הצפון נמצא בקצה ה"זנב" או היצול שלה והוא למעשה הכוכב האחרון ב"עגלה הקטנה".

הדרך להבדיל בין העגלה הקטנה לגדולה היא פשוטה - העגלה הקטנה קטנה יותר. בנוסף לכך, הידית שלה עולה למעלה, ממש כמו שילדים גדלים. הידית של העגלה הגדולה יורדת, קצת כמו שהמבוגרים מתכופפים לאיטם.


#אור חלש אבל תמיד איתנו
בניגוד לעגלה הגדולה והבולטת בשמיים, אורם של כוכבי הדובה הקטנה (או העגלה הקטנה) הוא אור חיוור ולא תמיד קל להבחין בהם.

אבל לדובה הקטנה יש יתרון קטן משלה על פני אחותה הגדולה. כי בעוד הדובה הגדולה שוקעת ונעלמת לקראת חורף, ממש כאילו נכנסה לתרדמת החורף של הדובים, ממשיכה הקטנה להיראות בישראל כל השנה. למעשה, הדובה הקטנה היא מהיחידות מבין קבוצות הכוכבים שלעולם לא שוקעת או נעלמת לנו הישראלים.

יש שיראו בזה משל, כי גם אנחנו מדינה קטנה אבל תמיד עושה רעש ואיכשהו בולטת בעולם.


הנה שיר שיזכיר לנו תמיד את מה שצריך לזכור על העגלה הקטנה וכוכב הצפון (עברית):

https://youtu.be/bCTJq583W8I


וסרטון על העגלה הקטנה:

http://youtu.be/7oxoAAs9TUI

קבוצות כוכבים

הכלב הגדול
מהי קבוצת כוכבי "הכלב הגדול"?



קבוצת הכוכבים "הכלב הגדול" (Canis Major) היא קבוצת כוכבים בולטת וגדולה, הנמצאת בדרום השמיים. קבוצת הכלב הגדול כוללת הייתה ידועה כבר מאז ימי קדם, מהמיתולוגיה הבבלית ועד המצרית והסינית.

קבוצת "כלב גדול" נמצאת בסמוך לקבוצת אוריון (הצייד). לפי המיתולוגיה היוונית היא אמורה לסמל את הגדול שבין שני הכלבים שעוקבים אחרי אוריון הצייד, שגם על שמו יש קבוצת כוכבים, שלצד "העגלה הגדולה", המכונה גם "הדובה הגדולה", היא נחשבת לידועה ביותר בעולם, מה עוד שניתן לראותה כמעט מכל מקום על פני כדור הארץ.

"כלב גדול" מכילה בין השאר את הכוכב סיריוס, שנחשב הכוכב הבהיר ביותר בשמי הלילה שלנו. ככלל, הכוכב סיריוס, שנקרא גם "כוכב הכלב", נחשב למרכזי שבכוכבי הקבוצה.


הנה קבוצת כוכבי "הכלב הגדול":

https://youtu.be/DkFOrOwTpts


הכוכב VY קאניס מג'וריס שבקבוצה הוא בתהליך של מוות והפיכה לחור שחור:

https://youtu.be/JVo1NOZhHK4


גודלו של VY קאניס מג'וריס הוא עצום:

https://youtu.be/smmNP8G69vc


וגודלו ביחס לכדור הארץ ולשמש:

https://youtu.be/c8CgDGhYKe8
עגלות כוכבים
ממתי היו עגלות, דובות ומצקות בשמיים?



קבוצות הכוכבים של העגלות נעות במעגלים סביב שמי הקוטב הצפוני. במהלך השנים קיבלו קבוצות הכוכבים הללו שמות שונים ומשונים.

בזמן קציר החיטים, עם בוא האביב, הן ממוקמות ברום השמיים. לפני כ-4,000 שנים, כשנהגו הקוצרים בקציר החיטים לעבוד בשדות, בתום יום העבודה וכדי שיוכלו להתעורר מוקדם למחרת ולהתחיל מיד בעבודה, הם נהגו להישאר לישון בשדה.

מראה הכוכבים שהם ראו מעליהם הזכיר להם את המְזָרֶה. בימי קדם זו הייתה מעין כף ענקית שבאמצעותה הפרידו את גרגירי החיטה והשעורה מהגבעולים וזרו את המוץ לרוח.

מכאן ועל שם כפות הענק הללו, החלו הקדמונים לקרוא להם כוכבי המַזָּרוֹת.

בהמשך ההיסטוריה החלו איכשהו לזהות את קבוצות הכוכבים הללו בתור דובות. היה זה אריסטו היווני שהטעים שהשם הדובי הזה לקבוצות כוכבים צפוניות, מתיישב עם העובדה שדובים נמצאים בקוטב הצפוני ולא ביוון.

ואז הגיע עידן המצקת. בזמן מלחמת האזרחים האמריקאית קיבלו עבדים רבים בדרום עידוד לברוח צפונה, אל החופש. חיברו להם אז שיר שהיה מעין מדריך ניווט לעבד הבורח. השיר הינחה את העבדים "לעקוב אחרי מצקת הדלעת". המצקת, אם תהיתם, הייתה דימוי לעגלה הגדולה שבשמיים והיא כיוונה אותם את הצפון, האזור בו הנשיא לינקולן כבר ביטל את העבדות ושחרר את העבדים.

לעבדים היה קל לזהות את קבוצת הכוכבים המפורסמת בתור מצקת, כי דובים הם לא ממש ראו ובמצקת עשויה דלעת הם הרבו להשתמש למזיגה של נוזלים.

בהמשך ועם המצאת עגלות הקנייה החלו לזהות את קבוצות הכוכבים הללו גם כעגלות. באמריקה ממשיך שמה של העגלה הגדולה, למשל, להיות "The Big Dipper".


הנה קבוצות הכוכבים של העגלה הגדולה, הדובה הגדולה, העגלה הקטנה, קסיופאה, סיפיוס, דראקו הדרקון, פרסיוס ואנדרומדה:

http://youtu.be/eXQSTHP88uk


על קבוצות הכוכבים ומשמעותן:

http://youtu.be/uKXBtWHExwQ


כבר לפני אלפי שנים ניווטו כך (עברית):

https://youtu.be/m8bDCaPhOek


והסבר על השימוש בכוכבים וקבוצות הכוכבים בניווט:

https://youtu.be/Bh5kHTBr0gU?long=yes
אוריון (קבוצת כוכבים)
איך מוצאים בשמיים את קבוצת הכוכבים אוריון הצייד?


אחרי העגלה הגדולה, קבוצת אוריון היא אולי קבוצת הכוכבים הידועה ביותר בשמיים. העובדה שניתן לראותה כמעט מכל מקום בעולם, הופך את הקבוצה בת 10 הכוכבים למוכרת וחשובה במיוחד.

קבוצת אוריון נקראת על שם הצייד מהמיתולוגיה היוונית. צורתה היא של מלבן שבתוכו ניתן לראות מעין ראש חץ.

בישראל ניתן לראות את קבוצת אוריון בשעות הערב. מיקומה בשמיים משתנה לאורך תקופות השנה. באוקטובר ובנובמבר אוריון נמצאת במזרח, בעוד שמחודש דצמבר עד מרץ היא בדרום השמיים.

כדי לזהות את אוריון חפשו בשמיים 3 כוכבים בהירים בשורה. אלה הם חגורתו של אוריון הצייד. ממנה יורדים 3 כוכבים המשלימים את חרבו. ריבוע הכוכבים שמסביבם מייצג את הכתפיים והברכיים של אוריון. בוהקים בו במיוחד "ביטלג'וז" (הענק האדום שנמצא בכתפו הימנית של אוריון) ו"ריגל" (שצבעו כחול והוא ברגלו השמאלית).

אגב, במיתולוגיה היו אוריון ושני כלביו ציידים מצטיינים. האלים הכעוסים על הצייד האכזרי שלחו את העקרב להורגו ואז עלו כולם אל השמיים. אוריון וכלביו נמצאים בסמוך ונראים בחורף, בעוד שהעקרב מופיע בקיץ...


הנה קבוצת כוכבי הצייד, הוא אוריון:

http://youtu.be/3SUrZXdVDmw?t=5s


וסרטון נוסף המציג את קבוצת הכוכבים אוריון הציד:

http://youtu.be/89VFb9t69nM
העגלה הגדולה
מהי העגלה הגדולה ומה הקשר שלה לדובה הגדולה?



"העגלה הגדולה" היא מקבוצות הכוכבים המוכרות ביותר בשמיים. צורתה הבולטת והקלה לזיהוי הפכה אותה לקבוצת הכוכבים הידועה ביותר בשמיים.

זוהי קבוצה של 7 כוכבים בהירים, שנראית תמיד בכיוון צפון ולא לחינם הציג אותה ראשונה כל אטלס כוכבים העתיק בעולם.

"העגלה הגדולה", שבארה"ב נקראת "הסיר הגדול", נקראת ברוב העולם Ursa Major, שפירושו "הדובה הגדולה". אבל בניגוד למי שחושבים שאותם שבעה כוכבים הם גם העגלה הגדולה וגם הדובה הגדולה, "העגלה הגדולה" היא רק החלק המרכזי של "הדובה הגדולה" ולא כולה.

מכל מקום, קבוצת "הדובה הגדולה", שבחודשי הקיץ מככבת בכיפת השמיים, מתחילה בלילות הסתיו להיעלם מעבר לאופק, עם תחילתו של הלילה.

אז אם השמות הללו אינם שמות שונים לאותה קבוצת כוכבים, מה מיוחד ב"עגלה הגדולה"?

"העגלה הגדולה" מאפשרת למצוא את הזמן ואת השעה בקלות, בכל רגע נתון בלילה. ניתן ממש לבנות שעון המבוסס על הכוכבים של העגלה הגדולה והוא די מדויק.

אגב, הקו שמחבר את שני הכוכבים הקדמיים של הדובה הגדולה, ממש מצביע לכיוון כוכב הצפון (פולאריס). אם מכפילים אותו פי 5 מגיעים בדיוק לכוכב הצפון.


#איך למצוא את העגלה הגדולה?
קל לזהות את העגלה הגדולה בשמיים. אם תביטו לשמיים עם רדת החשיכה, מיקומה הוא ממש בסמיכות לכוכב הצפון.

אז נתחיל מכוכב הצפון. הוא נמצא בדיוק בכיוון צפון ובוהק בבירור, בהשוואה לשאר הכוכבים בכיוון צפון.

עם רדת החשיכה, אם תביטו לשמיים בסמוך לכוכב הצפון, תוכלו להבחין בכוכבי העגלה. הם מורכבים מ-4 כוכבים שיוצרים את ריבוע העגלה עצמה. מעליהם, בכיוון צפון מערב, רואים את שלושת הכוכבים שיוצרים את היצול, הידית שדוחפת את העגלה עצמה ויוצאת מהעגלה לכיוון מערב.


הנה סרטון של העגלה הגדולה:




כך מוצאים בעזרת העגלה הגדולה את הצפון דרך כוכב הצפון (עברית):

https://youtu.be/2ezg0jqXKd8


הסבר של העגלה הגדולה:

http://youtu.be/mNhN0rmNpGk?t=20s


גלגל המזלות
מהו גלגל המזלות?



גלגל המזלות, או הזודיאק, הוא חלק מכיפת השמיים שבו עוברת לפי האמונה השמש במשך השנה.

בכל חודש נראית השמש על רקע קבוצת כוכבים שונה ובכל קבוצת כוכבים יש צורה אחרת שראו בה בני האדם בזמנים הקדומים.

צורות אלה נקראות 12 המזלות. לכל חודש המזל שלו וכל מזל נמצא באזור אחר בשמיים, שבו תעבור השמש במהלך השנה. כל גלגל המזלות מחולק ל-12 חלקים זהים, כשכל חלק נמצא ב-30 מעלות מסך 360 המעלות של היקף השמיים.

הצורה שרואים בכל מזל כזה כוללת כוכבים שנמצאים במרחקים עצומים זה מזה ושאין ביניהם קשר חוץ ממה שרואה הדמיון האנושי.

בין 12 המזלות ניתן למצוא את המזלות טלה, שור, תאומים, סרטן, אריה, בתולה, מאזניים, עקרב, קשת, גדי, דלי, ודגים.


הנה הסבר על המזלות (עברית):

http://youtu.be/d5RONatqELA?t=26s


על גלגל המזלות כפי שהוא נראה בכוכבים:

http://youtu.be/ElTdCP5wWSU


גלגל המזלות הסיני (מתורגם):

https://youtu.be/may2s9j4RLk


והסבר הזודיאק הסיני (מתורגם):

https://youtu.be/Kxg0_EpOcWs?long=yes
מהי קבוצת הכוכבים קסיופאה שצורתה W?



קבוצת כוכבי "קסיופאה" (Cassiopeia) נראית כמו האות האנגלית W (או אם מביטים הפוך אז M). זוהי קבוצה של 5 כוכבים זוהרים, שנמצאת בצפון השמיים, בסמוך לכוכב הצפון.

בעוד העגלה הגדולה ממוקמת מצד אחד של כוכב הצפון, הקסיופאה נמצאת מצידו השני. קחו פעם וחצי את המרחק משני הקצוות של ה-W של הקסיופאה והעלו קו אנכי והנה כוכב הצפון.

שמה של קבוצת כוכבי הקסיופאה בא משמה של המלכה האתיופית קסיופאה, המופיעה במיתולוגיה היוונית. במיתולוגיה היא אמה הגאוותנית של אנדרומדה.

חוץ מעונת האביב, שבה היא קרובה לאופק, קל מאד לצפות בקבוצת קסיופאה בשמי ישראל. כשהיא ניצבת מצד אחד של כוכב הצפון והעגלה הגדולה מצדו השני, קל לזהות אותו.


הנה סרטון על קסיופיאה ואיך היא נוצרה:

https://youtu.be/sAmJjvq27T4


השינויים לאורך השנים בצורתה:

https://youtu.be/7b5xyoQNFoY


וכך מוצאים את הצפון בעזרתה:

https://youtu.be/eSRAZrrMRQI?long=yes
מהו כוכב הצפון?



כוכב הצפון (North Star או בלטינית Canis Major) הוא כוכב המצביע בקירוב לכיוון צפון. הוא קרוי גם פולאריס והוא הכוכב היחידי שנראה תמיד באותו המקום בשמים, לאורך כל השנה.

הסיבה לכך שכל סיבובי כדור הארץ לא משנים את מקומו של פולאריס בשמיים (בניגוד לכוכבי השמיים האחרים ש"זזים" בשמיים) היא שכוכב הצפון נמצא כמעט בדיוק מעל לציר הסיבוב של כדור-הארץ שלנו. לכן הוא גם נראה רק בשמי חצי הכדור הצפוני בכדור הארץ.

בעולם העתיק היתה חשיבות גדולה לכוכב הצפון. הסיבה לכך היא שעד להמצאת המצפן, הוא היה נקודת העזר החשובה ביותר להתמצאות ולניווט לילי בים.

ככוכב, גודלו של פולאריס (כוכב הצפון) הוא בערך פי 5,000 מגודל כדור-הארץ ומרחקו מכדור-הארץ הוא 470 שנות-אור.


#כוכב הצפון והעגלות
בשמיים אפשר לראות שתי קבוצות כוכבים שמזכירות עגלת קניות. כל אחת מהן מורכבת מ-7 כוכבים שיוצרים צורה של עגלה. 3 מהם יוצרים את ידית העגלה, שנקראת בעברית "יצול", בעוד ש-4 הכוכבים האחרים יוצרים את המלבן, שהוא גוף העגלה.

מיקומו של כוכב הצפון מאפשר לזהות בקלות את שתי העגלות שבשמיים.

נתחיל עם "העגלה הגדולה", שכוכב הצפון ממוקם בסמיכות אליה. הוא ממוקם במרחק של 5 פעמים המרחק שבין שני הכוכבים הקדמיים של גוף העגלה הגדולה (שני הכוכבים הרחוקים ביותר מהיצול, הידית של העגלה).

עכשיו אל קבוצת כוכבי "העגלה הקטנה", שנמצאת מצידו השני וממש קל לזהות, מה עוד שבניגוד לעגלה הגדולה, היא נראית בארץ לאורך כל השנה. אז כאן זה פשוט, כי כוכב הצפון הוא קצה הידית של "העגלה הקטנה".

כן, "העגלה הקטנה" מתחילה מכוכב הצפון וממשיכה עם שאר הכוכבים אל גוף העגלה.

אפשר למצוא את כוכב הצפון גם בעזרת הקסיופאה (שצורתה W), אם העגלה הגדולה נמצאת מצד אחד של כוכב הצפון, קסיופיאה נמצאת בדיוק מצידו השני. אם לוקחים פעם וחצי את המרחק מהקצוות של ה-W ומעלים קו אנכי.


הנה סרטון על כוכב הצפון וזיהוי מיקומו מול שני הכוכבים הרחוקים מהידית של העגלה הגדולה:

http://youtu.be/mNhN0rmNpGk?t=1m37s


כך נאתר את כוכב הצפון מהעגלה הגדולה (עברית):

https://youtu.be/2ezg0jqXKd8


שיר שיזכיר לנו איך למצוא את כוכב הצפון ביחס לעגלה הקטנה (עברית):

https://youtu.be/5F0J7jNhTj8


גם ביום אפשר למצוא את הצפון (עברית):

https://youtu.be/VrbD2SIa2dE


ושיר ישן על כוכב הצפון ומשמעותו בלילה לחיילים ונווטים (עברית):

http://youtu.be/_f0xbWfShC0
מהו משושה החורף?




משושה החורף (Winter Hexagon) הוא מבנה של שישה כוכבים בהירים, שמופיעים בשמי החורף ויוצרים צורת משושה. במשושה נכללים הכוכבים קאפלה, אלדברן, ריג'ל, סיריוס, פרוקיון וקסטור או פולוקס.

ניתן לצפות במשושה מרוב האזורים בכדור הארץ.


הנה משושה החורף - מרכז קבוצות הכוכבים של החורף:

https://youtu.be/jMaoA19alWo


והסבר מפורט על משושה החורף:

http://youtu.be/0z_gfbQ9bOY
מה לרכב יפאני ולפליאדות מהחלל?



כִּימָה הוא צביר כוכבים שבמבט בשמיים נראה כ-6 כוכבים. כימה הוא אחד מהצבירים הבהירים ביותר בשמי הלילה. כבר מימי קדם הוא נראה לעיני בני-אדם והיה ידוע לעמים רבים. תרבויות שונות התייחסו ותיעדו את כימה ונתנו לו שמות.

היוונים הקדומים כינו את כימה בשם "הפליאדות". עמים אחרים כינו את צביר הכוכבים "שבע האחיות". חברת הרכב היפאנית סובארו מציגה את 6 הכוכבים הבולטים לעין בלתי מזוינת של הצביר בסמל שלה.

בטלסקופים במאות הקודמות התגלו מעל 100 כוכבים בו, אך הוא מכיל ככל הידוע היום מעל 1,000 כוכבים. צביר הכוכבים הזה נמצא במרחק של כ-450 שנות אור מכדור הארץ.


הנה הפליאדות של כימה:

http://youtu.be/t31lVCPMEZc?t=36s


מצגת וידאו של תמונות הפליאדות:

http://youtu.be/hWu-3owV43k


והסמל של חברת הרכב סובארו שעליו מתנוססים 6 הכוכבים הנראים לעין בלי טלסקופ של הפליאדות:

http://youtu.be/CAG5QiJr0YY
מהו צלב הדרום?



צלב הדרום, או הצלב הדרומי (Crux), הוא זוהי רביעיית כוכבים הנראית רק בדרום כדור הארץ ומשום כך לא הכירו אותה הספנים האירופים, עד המאה ה-17. זוהי קבוצת כוכבים קטנה מאד, אבל מהמוכרות יותר ובעולם היא נקראת פשוט "הצלב".

בעבר הייתה קבוצת הצלב הדרומי חשובה בעיקר לניווט של ספינות. היא המקבילה הדרומית לכוכב הצפון או לצלב הצפוני, שהוא בעצם כינויה של קבוצת הכוכבים שנקראת "ברבור".

צלב הדרום שובץ בדגליהן של שתי מדינות - אוסטרליה וניו זילנד.


הנה סרטון על צלב הדרום:

https://youtu.be/kmb6BVbaCuI


והסבר מעמיק יותר על צלב הדרום:

https://youtu.be/LwZel_emm3Y
מהו שיר הניווט לעבד הבורח?



סיפורו של שיר העבדים באמריקה "Follow the drinking gourd" או בעברית "עקוב אחר מצקת הדלעת", הוא מרתק ומרגש במיוחד.

כי השיר הזה הוא בעצם מדריך עם הנחיות לעבד הנמלט מהעבדות. המוטיב החוזר הוא "עקוב אחרי מצקת הדלעת, האיש הזקן מחכה לשאת אותך לחופש - עקוב אחר מצקת הדלעת."

הסיפור הוא על מחתרת ה-" The Underground Railroad" שנהגה לסייע לעבדים שחורים לברוח מהעבדות במדינות הדרום אל החופש שבמדינות הצפון.

חבר מחתרת שכונה "ג'ו רגל-העץ" (Peg Leg Joe) העלה רעיון מדהים. הסתובב במטעי העבדים ונהג ללמד אותם את השיר שהוא חיבר, שיר שהוא בין מפה לצופן מוסיקלי, עם מילים שהן למעשה הוראות ניווט, שיסייעו לעבד הנמלט למצוא את הדרך אל החופש.

הרעיון כאן הוא חכם מאוד בפרספקטיבה היסטורית. כי עבור העבדים, שלא ידעו קרוא וכתוב, היה השיר דרך טובה לשנן ולזכור את ההוראות, לזהות ולמצוא את הדרך לחופש.
בניגוד להם, בעלי האחוזות הלבנים לא הכירו את הכינוי מצקת הדלעת, שהם נתנו לכלי המזיגה שלהם ועוד פחות הבינו מהי מצקת הדלעת.

ו"מצקת הדלעת" הייתה בעצם שם קוד לקבוצת הכוכבים המכונה היום "העגלה הגדולה" או "הדובה הגדולה" (the Big Dipper). אם העבד הבורח מהדרום יברח לאורך פסי הרכבת לכיוונה, הוא יגיע למדינות הצפון, מקום בו הוא יהיה לאדם חופשי.

בתי השיר מציינים סימני דרך שיסייעו לדרך בכיוון החירות. אם זה לברוח בתחילת החורף, כשהשלו הראשון מגיע בנדידה דרומה ואם זה לברוח לאורך נהר הטומביגבי (Tombigbee) שמסתיים בין שתי גבעות, לידו ימצאו העבדים עצים מתים שעליהם סימני כיוון שהשאיר להם ג'ו. בהמשך יהיה נהר גדול והוא ככל הנראה נהר טנסי ואחריו סוף סוף נהר אוהיו, הגבול הדרומי של מדינות הצפון ושאותו יש לחצות.

יתכן ש"האיש הזקן" המוזכר בשיר הוא חבר מחתרת שייקח אותם צפונה, או שמדובר בהמשך בנשיא לינקולן, הנשיא שהנהיג את הצפון, שחרר את העבדים במדינות הצפון לחופשי ונלחם כדי לעשות זאת בכל חלקי ארצות הברית.

אז מהסיפור המופלא שסייע לעבדים לצאת לחופשי קחו גם אתם את המדריך שלנו לאושר -המשיכו תמיד "לעקוב אחר מצקת הדלעת".


הנה שיר ההדרכה לעבד הבורח:

https://youtu.be/9H8NwpHEjIM


הוראות הניווט שמסבירות לעבד את נקודות הציון בדרך לחופש:

https://youtu.be/CAcZ6leUbDA


עם מילות השיר:

https://youtu.be/pw6N_eTZP2U


ובגרסה ל-4 קולות עם מודעה על עבדים בורחים:

https://youtu.be/b2vsf77OTdc


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.