» «
כריסטופר קולומבוס
האם קולומבוס ידע שהוא גילה את אמריקה?



עד המאה ה-15, זמנו של כריסטופר קולומבוס (Christopher Columbus), סברו כולם שהעולם שטוח ושמי שישוט עד סופו ייפול מכדור הארץ. בזמנו של קולומבוס הועלתה לראשונה באופן מדעי ההשערה שהעולם הוא עגול.

קולומבוס, בן למשפחת יהודים מומרים, כלומר שעברו לנצרות וגורשו דורות לפניו מספרד לאיטליה, היה ספן איטלקי שהציע למלכי ספרד רעיון חדשני - אם ההנחה המדעית החדשה היא שהעולם עגול, הוא יפליג מערבה כדי להגיע להודו וימצא את הנתיב המהיר אל המזרח. המלכים פרדיננד ואיזבלה אכן הסכימו והוא נשלח מערבה להודו.

קולומבוס אכן יצא למסע הנועז אל הלא-נודע והצליח. הוא הפליג מערבה, מנסה למצוא את נתיב המסחר החדש אל הודו. כשנחת קולומבוס בשנת 1492 על חופי האי סן סלבדור שבקאריביים, הוא סבר לתומו שהוא הגיע להודו.

כיום אנו יודעים שלא להודו הוא הגיע כמובן, אלא לאמריקה. אך משהוא הניח שהוא בהודו, הוא קרא לילידים "אינדיאנים", בעברית "הודים" (India היא הודו). כל חייו סבר קולומבוס שהוא גילה את המעבר המערבי להודו והוא מת עם ידיעה הזו. רק אחרי מותו הסיק הספן הספרדי אמריגו וספוצ'י שמדובר ביבשת חדשה. כך נקראה היבשת דווקא על שמו הפרטי של וספוצ'י - "אמריקה".

אגב, קולומבוס הוא אמנם האירופי הראשון שגילה ותיעד באופן מסודר את היבשת החדשה, אך נראה שהיו אירופים שהיו בה הרבה לפניו. כ-500 שנה לפניו ביקרו הוויקינגים ביבשת שתיקרא אמריקה. בהנהגת ויקינג בשם לייף אריקסון, הם הגיעו לאזור ניו פאונדלנד שבצפון אמריקה, יסדו בה מושבות לאורך החוף וקראו לה "וינלנד". אבל לאחר שהאינדיאנים המקומיים פשטו עליהם ככל הנראה שוב ושוב, הם התייאשו, נסוגו בחזרה לאירופה והשאירו את היבשת להמתין לקולומבוס וממשיכיו.


הנה סרטון על קולומבוס וגילוי אמריקה:

http://youtu.be/kuvRFZ4Mxbo


מתוך הסרט על קולומבוס, הנה סצנת גילוי אמריקה:

http://youtu.be/o9W1G3Tn31A


כל מגלי אמריקה:

http://youtu.be/U7HxCsPho34


בדיקה היסטורית של מעשי כריסטופר קולומבוס (מתורגם):

https://youtu.be/GD3dgiDreGc


סרט תיעודי על אמריקה שלפני קולומבוס:

http://youtu.be/brSPQ7sUE84?long=yes


וסרט תיעודי על כריסטופר קולומבוס ומי הוא היה באמת:

https://youtu.be/u0yoVsZfypQ?long=yes
פרדיננד ואיזבלה
מי טען במאה ה-15 שאין עוד ארצות לא-ידועות בעולם?



"לא הגיוני שמאות שנים אחרי הבריאה, מישהו יגלה ארצות חדשות שיש להן ערך כלשהו ולא ידוע לנו עליהן" - כך המליצה הוועדה המייעצת למלך פרדיננד ולמלכה איזבלה בספרד בשנת 1486.

זה היה ההסבר שנתנו היועצים של מלכי ספרד, בצד ההמלצה לדחות את הצעת כריסטופר קולומבוס לצאת לחקור ארצות חדשות.

הוא דווקא כן חשב שיש סיכוי לגלות, אולי לא ארצות חדשות אבל כן מעבר חדש להודו. לבסוף, הוא לא גילה ארצות חדשות, אלא יבשת חדשה שלמה, ולמעשה שתי יבשות - האמריקות, הצפונית והדרומית.


הנה מעט על ארצות יבשת אמריקה, שבנבואה הזו לא היו קיימות:

http://youtu.be/DB_nSip3Pwk
ביצת קולומבוס
מהי ביצת קולומבוס?



בֵּיצַת קוֹלוֹמְבּוּס הפכה בתרבות המערבית מעין משל לדבר שנראה מסובך וקשה לפתור אותו, אך בעצם קל לפתור אותו בתכסיס או תחבולה פשוטה. כשאומרים על משהו ש"הפתרון כמו ביצת קולומבוס" מתכוונים לכך שיש דרך לא שגרתית לפתור אותו.

קולומבוס העלה את רעיון הביצה כשאציל ספרדי טען בפניו, שאם הוא לא היה מגלה את אמריקה אז מישהו אחר היה עושה זאת. קולומבוס אחז ביצה ושאל את הנוכחים מי יוכל להעמידה על קודקודה. איש לא הצליח. אז הטיח קולומבוס את הביצה בשולחן והעמידה על הקודקוד השבור. כולם התפעלו מהתכסיס והוא אמר משהו כמו: "אחרי שמישהו מראה לך איך עושים זאת, הכל די קל, לא?"


הנה סיפורה של ביצת קולומבוס:

http://youtu.be/MKCi8cW9_3o


ספרדי שמתאר את הסיפור:

https://youtu.be/MPhJIPodR3g


ומנגנון שהעלה הממציא ניקולה טסלה, של שדה מגנטי מסתובב שמאפשר להעמיד את הביצה, מבלי שתישבר:

http://youtu.be/aWTXgQ_IdtI
פופקורן
מי גילו את הפופקורן?



משערים שהאצטקים של דרום אמריקה הם שהכינו את הפופקורן (Popcorn) ראשונים. קולומבוס היה הראשון שדיווח למערב על הפופקורן שקיבל מהאצטקים, ביחד עם זר פרחים.

כפי הנראה מילא הפופקורן תפקיד חשוב בתרבות האצטקית ובטקסים של אימפריה הזו. האצטקים יצרו המון סוגי קישוטים מגרעיני הפופקורן המתפוצצים בלבן. משרשראות ופסלים ועד לעיטור כובעים הם יצרו בעזרתם. אפילו בטקסים שלהם שולבה השלכת פופקורן אל האש, כקורבן לאלים.

אולי זה מוזר אבל מעבר לתפקידים הפולחניים והקישוטיים שלו, לא נמצאה עדיין עדות לכך שהתרבות המופלאה הזו הבינה שניתן גם לאכול את הפופקורן וליהנות מטעמו המצוין.

כשכבר החלו לאכול אותו, הפופקורן האינדיאני שהוכן מעל האש הפתוחה, היה יבש וחרוך - לא משהו שהיה נחשב טעים לחך שלנו... רק בסוף המאה ה-19 המציאו את מכונת הפופקורן. היא השתמשה בקיטור ובצירוף חמאה עם מלח נוצר הפופקורן מהסוג שגם אנו אוהבים.


הנה תולדות הפופקורן בדרום אמריקה:

https://youtu.be/HXKz1h2gxXg


וכך הפך הפופקורן לחטיף העולמי של הקולנוע:

https://youtu.be/Kgvu5mg5TLY

קולומבוס

אננס
מה מקורו של האננס והיכן מגדלים אותו כיום?



אננס (Ananas) הוא צמח טרופי המוציא פרי שכולנו אוהבים. פרי האננס הוא פרי טרופי צהוב, בעל קליפה עבה ומעליו ציצת עלים. שיח האננס גדל על ידי שליחת חוטרים וכך הוא מתרבה. מצד שני, כל צמח מניב רק פרי אחד, שיוצא מהגזע שלו.

מרבית יבול האננס העולמי מיועד כיום לתעשיית השימורים והמיצים.

האננס נפוץ מאוד בתאילנד ובסביבות טרופיות. כמעט כל מי שהיה בתאילנד מדבר בערגה על טעמו של האננס התאילנדי. אבל מקורו של האננס הוא ככל הנראה ביערות ברזיל שבאמריקה הדרומית.

לאירופה הגיע האננס עם כריסטופר קולומבוס והמתיישבים באמריקה, שהחלו לשלוח אותו לספרד וממנה אל שאר ארצות "היבשת הישנה". הם גילו את הפרי המתוק והטעים לאירופים הנלהבים וכבר בשנת 1720 גידלו אננס בחממות ברחבי אירופה.

הרחבה עצומה של שטחי החקלאות המוקדשים לאננס החלה בשלהי המאה ה19, עם תחילת הייצור של שימורי אננס.

גם בישראל מגדלים את האננס, מאז שנות ה-80, בחממות פלסטיק או תחת רשתות ובהדרגה הוא הפך לענף חקלאי. גידול האננס בארץ מתקיים ברובו המוחלט באזור החוף.

כיום מגדלים את האננס גם באפריקה, במיוחד בקניה ודרום-אפריקה. אך דווקא ארצות דרום מזרח אסיה, כמו תאילנד, טיוואן, פיליפינים, מלזיה, אוסטרליה וחוף-השנהב הן המובילות העולמיות בגידול האננס. זאת לצד המשך גידול האננס בהוואי וכמובן בברזיל ובמקסיקו שביבשת אמריקה.

מקור המילה "אננס" הוא מהשפה הטופית שבה המילה "אננה" משמעותה "פרי טוב". השם של האננס באנגלית (pineapple) נובע ככל הנראה מהמראה האצטרובלי (pine) שלו.


הנה סיפורו של האננס וכיצד מגדלים ומכינים אותו לשיווק בקופסאות השימורים או כאננס מיובש:

https://youtu.be/-15bEIG7sRY


כך מגדלים את האננס:

https://youtu.be/UVL8NXigTkI


כך עושים ממנו מיץ:

https://youtu.be/_uC5h0xBVDU


כך גדל האננס בהילוך מהיר:

https://youtu.be/LJmHxLxBnko


ואיש מדהים שאת הריצות שלו עושה עם אננס על הראש (עברית):

https://youtu.be/mMSs3W5UXRo
מגלי אמריקה
מי קדמו לקולומבוס באמריקה?



הוויכוח בן מאות השנים לגבי גילוי אמריקה הוא סימן בריא לכך שמדובר בגילוי החשוב ביותר בהיסטוריה של האלף השני לספירה. אמנם התהילה ניתנה לכריסטופר קולומבוס, האירופי הראשון שפרסם את הגילוי, אבל חשוב לזכור שקולומבוס מעולם לא ידע שהגיע ליבשת חדשה ועד יום מותו סבר שהוא מצא את הנתיב הימי להודו.

גם אמריגו וספוצ'י שזיהה אחרי קולומבוס שמדובר ביבשת חדשה ואף זכה שהיא תיקרא על שמו, לא יכול להיחשב המגלה האמיתי של אמריקה. שניהם לא היו בני-האדם או האירופים הראשונים שהגיעו לאמריקה.

מי שקדמו לשניהם בכ-500 שנה היו הוויקינגים, עם של לוחמים סקנדיבים קשוחים ששלטו בחלקים מאירופה בין המאה ה-8 למאה ה-11 לספירה. בשנת 1000 לספירה, יותר מ-500 שנה לפני שקולומבוס הגיע לאמריקה, נדדו קבוצות ויקינגים בהנהגת ויקינגי בשם לייף אריקסון מערבה ונחתו בצפון אמריקה.

הם הקימו מושבות ויקינגיות באזור ניו-פאונדלנד של היום, אזור שזכה לכינוי 'לה וינלנד'. אבל בניגוד לפורטוגזים ולספרדים שבאו בעקבות קולומבוס, ממצאים ארכיאולוגיים ועדויות מהתקופה מעלים שהויקינגים נהדפו די מהר על ידי שבטים אינדיאנים מקומיים, שפשטו עליהם שוב שוב עד שנכנעו. וכך חזרו הויקינגים של לייף אריקסון בספינותיהם לאירופה.

ומה היה מקורם של שבטי האינדיאנים שהדפו את הויקינגים? - מרבית החוקרים סבורים שהם נדדו מאירופה אל צפון אמריקה בעידן הקרח האחרון, לפני כ-14,000 שנה, בעת שאמריקה הייתה מחוברת לאירופה במשטחי קרח נרחבים.

אחת ההוכחות לכך הם ראשי חניתות מאבן, שנמצאו בקלוביס שבמדינת ניו מקסיקו באמריקה. החוקרים בחנו את הזהות המדהימה של ראשי החניתות מ"תרבות קלוביס" לראשי אבן שכיתתו בני שבטים קדמונים בספרד וצרפת כמה אלפי שנים לפני כן.

המסקנה ההגיונית היא שמדובר היה בצאצאים של התרבות האירופית, שנדדו לאמריקה והמשיכו להשתמש בטכנולוגיות דומות, שעברו מדור לדור.


הנה תולדות מגלי אמריקה המרכזיים:

https://youtu.be/U7HxCsPho34


סיפור הוויקינגים ומנהיגם לייף אריקסון וההתיישבות שלהם באמריקה:

https://youtu.be/fgAZyxe7rJs


כך הגיעו לייף אריקסון והוויקינגים שלו לאמריקה:

https://youtu.be/R3GM3F7JZ2c


הספינות שלהם הן שאפשרו לוויקינגים להגיע לאמריקה (מתורגם):

https://youtu.be/kge0c2mNmRQ


סיפורם של מי שהקדימו את קולומבוס:

https://youtu.be/fgAZyxe7rJs


וסרט תיעודי על החקלאים שהפכו ללוחמים וספנים גאוניים:

https://youtu.be/hOsTfZ8gTM8?long=yes
אמריקה המרכזית
מהי מזו-אמריקה או אמריקה המרכזית?



מזו-אמריקה (Central America) היא מרכז אמריקה, אזור יחסית עני בעולם, הסובל מאלימות רבה ולרוב ממצב פוליטי לא יציב.

גאוגרפית זוהי רצועת יבשה עצומה, עם אקלים טרופי ולח, המשתרעת בין מקסיקו בצפון, קולומביה בדרום והאוקיינוסים במזרח ובמערב. בנוסף להן היא כוללת את גואטמלה, הונדורס, פנמה ואל סלוודור.

מזו-אמריקה היא טרופית וחמה ולחה מאד. גשמים רבים יצרו בה צמחיה שופעת והחקלאות בה מפותחת מאד. במיוחד בולטים בה גידולים חקלאיים כמו קקאו, קפה, בננות, אננס וקני סוכר.

עד שכריסטופר קולומבוס גילה את אמריקה, ישבו במרכז אמריקה קבוצות ילידים שונות. בג'ונגלים של מרכז אמריקה מסתתרות שלל עדויות על תרבויות עתיקות מימי קדם, שנכחדו זה מכבר. המפורסמות מביניהן הן תרבות המאיה והאצטקים.

בשנת 1523 הגיעו הספרדים ובהדרגה כבשו את האזור. בין המאות ה-16 וה-19 נשלטה מרכז אמריקה על ידי הספרדים, בשלטון קולוניאליסטי חזק. ניסיון לקיים במאה ה-19 רפובליקה פדרלית מאוחדת במרבית אמריקה המרכזית נכשל. באמצע אותה מאה, נפרדו הפרובינציות המאוחדות למדינות שונות.

כאן נולד הכינוי הלועג של "רפובליקת בננות". זה היה חלק מתהליך בו נתנו הדיקטטורים ששלטו במדינות שונות במרכז אמריקה את השליטה על הכלכלות שלהם לידיהם של הקפיטליסטים מארצות הברית וצפון אמריקה. קראו על כך בתגית "רפובליקת בננות".

ההווה גם הוא לא תמיד פשוט. רבים מהחיים במדינות מרכז אמריקה מאופיינים במצב כלכלי לא טוב ובחוסר יציבות פוליטית. ברבות מהן הדמוקרטיה לא מתייצבת והמאבק לעצמאות כלכלית לא תמיד פשוט.


הנה מבט מהיר בתמונות לכמה מתרבויות אמריקה המרכזית (עברית):

https://youtu.be/r8n64QD-F0s


על 3 האימפריות העתיקות ששלטו כאן בזמנים שונים:

https://youtu.be/FLqIGiNn_Ig


כלכלת הבננות שבשבילן עקרו את יערות הגשם:

https://youtu.be/esvycD1O3cM


על רפובליקות הבננות שצמחו במזו-אמריקה:

https://youtu.be/iif8r15bA48


וסרט שמתעד טיול אחרי צבא לתרבויות מרכז אמריקה הנעלמות (עברית):

https://youtu.be/BjYvuaMIhG4?long=yes?t=16s
משולש ברמודה
מהו משולש ברמודה, שנעלמים בו מטוסים וספינות?



יש אזור אחד בעולם שאיש לא היה רוצה לשוט או לטוס בו. קוראים לו משולש ברמודה (Bermuda Triangle). זהו אזור שצורתו משולשת והוא נמצא באוקיינוס האטלנטי. אירעו בו כמה תאונות מסתוריות, שאין להן הסבר. משום כך הוא הפך לאיזור מפורסם שכולם חוששים ממנו.

האסון המפורסם ביותר במשולש ברמודה הוא אסון ההיעלמות של חמישה מפציצים אמריקניים בטיסת אימון בדצמבר 1945. עד היום לא נמצא הסבר להיעלמות המטוסים בטיסה שנודעה בכינוי "טיסה 19". גם מטוס שיצא לחפש אותם נעלם.

כבר קולומבוס, במסעו ב-1492, דיווח על מצפן שהשתגע באזור ועל אור משונה בשמיים. בשנת 1918 נעלמה ספינת הצי האמריקאי על 309 האנשים שהיו על סיפונה. גם אחרי דצמבר 1945 המשיכו האסונות כשיאכטה בשם "קונמרה" נעלמה ב-1955על כל אנשי הצוות שלה.

ספר בשם "משולש ברמודה" (משנת 1974) של צ'ארלס ברליץ, כמו גם שמועות רבות אחרות, כולם חיזקו את הטענה שיש באזור המשולש כוח מסתורי שמצליח להעלים כלי שיט וטיס העוברים בו.

על אף ההסבר הרשמי של משמר החופים האמריקאי, שמספר התאונות אינו גדול מהסביר, בהתחשב בנפח התחבורה הימית והאווירית באזור, נקשרו ל"תעלומה" של משולש ברמודה, הסברים על טבעיים כגון חייזרים המתגוררים באזור וחוטפים את את כלי התחבורה, חור בזמן, שדה מגנטי דמיוני המושך מתכות לים ועוד שלל רעיונות יצירתיים במיוחד.

באחרונה טענו חוקרים שמצאו את ההסבר לטביעות והמטוסים הרבים שנעלמו במשולש ברמודה. אלה הן "פצצות אוויר", שנוצרות מחורי עננים משושים שגורמים לגלים עצומים ולטביעה של ספינות וכלי טיס רבים.

שטחו של משולש ברמודה הוא כמיליון קילומטרים רבועים וקודקודיו של משולש ברמודה הם איי ברמודה בצפון, החוף המזרחי של פלורידה במערב, ופוארטו ריקו בדרום.


הנה בעברית על משולש ברמודה (עברית):

http://youtu.be/AQf7IYd2-3k


על היעלמותה של "טיסה 19" במשולש ברמודה:

http://youtu.be/FfsQBeXWktU


החוקרים שמצאו את ההסבר למשולש ברמודה (בעברית):

https://youtu.be/bnCdIJAmUao


יש סברה שאין שם כלום אלא אינטרסים (עברית):

https://youtu.be/zHgScLIjN9o


ועדיין המסתורין כאן חוגג:

https://youtu.be/EInYzXbXwS4


האם יש דברים שמסתירים מאיתנו לגבי משולש ברמודה:

http://youtu.be/M0-bIVu2JUc


וכמה עובדות לא ידועות על משולש ברמודה:

https://youtu.be/aBN6jvPmZGs


מסע הגיבור
מהו מסע הגיבור?



מסע הגיבור (Hero's journey) הוא מבנה סיפורי נפוץ, מעין ארכיטיפ (The Hero Archetype), שהציע חוקר הספרות יוסף קמפבל בספרו "הגיבור בעל אלף הפרצופים".

הסיפורים שאיתר קמפבל בנויים כך שהם מגוללים תמיד את השתלשלות הפעולות של אדם, גיבור כלשהו, היוצא להרפתקה, עושה דרך פיזית של ממש או עובר תהליך אישי, מחפש את דרכו אל מול העולם ולחלופין גם בתוך תוכו, עובר משבר מכריע, מנצח ושב לביתו כשהוא שונה ממה שהיה בהתחלה, עת יצא למסע.

לרעיון יש הרבה תומכים ונראה שכמעט כל אפוס היסטורי שני תואם, באופן כלשהו, לתבנית הסיפורית הזו. אבל יש לרעיון גם מבקרים, הטוענים שהוא כללי מדי ולכן לא ניתן להקביל את כל הסיפורים לפיו.

מסיפורי התנ"ך, מגילגמש, המיתולוגיה היוונית ואודיסאוס, מאברהם אבינו בדרך לארץ המובטחת, בודהה, ישו או משה רבנו במצרים, קולומבוס המחפש את הודו, דורותי בדרך לארץ עוץ, פר גינט השב אל סולווג, הארי פוטר בסדרת הספרים הפופולריים וסרטים מודרניים כמו "מלחמת הכוכבים", "שר הטבעות", "המטריקס", או ריק דקארד ב"בלייד ראנר" - אלה רק כמה מהגיבורים שאירוע גדול מהם מוציא אותם לדרכם. כי התרבות האנושית רצופה במיתוסים שעוקבים אחר מבנה מסע הגיבור.


#מבנה המסע של הגיבור
לפי קמפבל, מסע הגיבור הוא מסע היסטורי, ששב בסיפורים, ספרים, סרטים ומחזות. מניתוח של סיפורים מתרבויות רבות ומשלל תקופות, הוא מצא 17 שלבים המופיעים בדרך כלל בסיפור המסע של הגיבורים הספרותיים הללו.

עתיק כמעט כמו ימי התרבות האנושית, הסיפור, לפי קמפבל, מתחיל תמיד באתגר או במסר שמקבל הגיבור ובעקבותיו הוא יוצא אל המסע. בדרכו הוא יקבל סיוע מחכם או זקן וייצא אל הדרך המסוכנת והארוכה. בהרפתקה עובר תמיד הגיבור מבחנים, מתקרב למטרתו ועומד במבחן האיום והגדול שלו. גם אחרי שהוא נקלע למשבר קשה ומסוכן, שעלול להביא לסופו, מצליח הגיבור לנצח, להיוולד מחדש, לזכות באוצר, בכוח, באישה או בהישג. מכאן הוא מתחיל לשוב הביתה אל עבר החיים החדשים שלו, לפתרון התעלומה והעלילה ולחייו המשופרים, הטובים מבעבר.

מעבר לניתוח מדעי ספרותי, המבר היפה של ג'וזף קמפבל מזמין אותנו להקשיב לקריאה שאנו מקבלים להרפתקה, להתגבר על הפחד, לקבל עלינו את האתגר ולכבוש את מטרותינו. "במערה שאליה אנו חוששים להיכנס," - מטעים קמפבל - "שם נמצא האוצר שאנו מחפשים..."


הנה מסע הגיבור שיכול להפוך את חיינו לבעלי משמעות ויופי:

https://youtu.be/JAY60dY-irY


מצגת וידאו על מסע הגיבור (עברית):

https://youtu.be/U-fSMmWvIJU


מסע הגיבור מהסוג שמשנה תודעה, יוצר מיתולוגיה ומצמיח בסיפורים עליו את האנושות כולה:

https://youtu.be/7qJGDFyjeyY


וארכיטיפ הגיבור:

https://youtu.be/DJFjUTJfkrg


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.