מהו מאכל הקיורטוש ההונגרי?
המטיילים בהונגריה נתקלים בדוכני המכירה של מאפה שמרים עממי ומתוק בצורת גליל בשם קיורטוש (Kürtős Kalács). הקיורטוש הוא מאפה שמרים חלול בצורת גליל. האופים מפזרים עליו סוכר שאחרי שהוא נאפה על המנגל (כן!) יהפוך לקרמל. לא פעם מוסיפים לו תוספות כמו שקדים ואגוזים, שוקולד, קינמון ועוד.
גם בישראל מוכרים כיום בקונדיטוריות רבות את הקיורטוש הטעים, אם כי המחירים יקרים הרבה יותר מאשר בהונגריה, בה נחשב הקיורטוש למאכל רחוב זול ועממי.
מקור שמו הוא מהמילה "קורטוש" שפירושה בהונגרית ארובה. ואכן, הפירוש של שמו הוא "עוגת ארובה" (Chimney cake). זאת על שום צורת הגליל של המאפה המתוק הזה.
מקורו של המאפה הוא למרבה ההפתעה ברומניה דווקא. ככל הנראה ואם לומר את האמת, עד שנות האלפיים לא הכירו בהונגריה את המאפה הפופולארי הזה, שאיכשהו הפך בעיני רבים מאז למאפה הונגרי שורשי...
הנה הקיורטוש והכנתו בדוכני הרחוב:
http://youtu.be/dSGOWO2XHQI
כך מכינים אותו במאפיה:
http://youtu.be/aIAhj_e6leY
ודוכן קיורטוש בלונדון:
http://youtu.be/4vwQxf20Tqo