» «
קנה מידה
מה זה קנה מידה?



קנה מידה (Scale) הוא היחס שבין שתי יחידות מידה.

לרוב נוכל לפגוש את קנה המידה במפות ובתצלומי אוויר, או בדגמים מוקטנים של עצמים גדולים (כמו דגמי מכוניות, מטוסים, אופנועים וכדומה).

קנה המידה מבטא את גודלו של עצם כלשהו במציאות אל מול הגודל שלו במפה, בדגם, בשרטוט טכני, בתכנית אדריכלית ודומיהם.

המפה, למשל, מציגה אזור גאוגרפי בקנה מידה מסוים, כלומר כל ייצוג במציאות מוקטן במפה ביחס קבוע.


#סימון קנה המידה
לנוחות המשתמשים, מצוין היחס הזה בדרך אחידה. בדגמים מוקטנים של עצמים כמו מכוניות למשל, זה יהיה מסומן למשל כ-1:50. כלומר כל סנטימטר בדגם הוא 50 סנטימטרים במציאות. אם הדגם הוא באורך של 10 סנטימטרים, אורך המכונית יהיה... נכון, 5 מטר (שהם 500 סנטימטרים, בדיוק המכפלה של 10 סנטימטרים ב-50).

במפה זה יהיה מצוין למשל כ-1:10,000 (או 1/10,000), כלומר 1 ל-10 אלפים. אז כמה לדעתם יהיה סנטימטר במפה כזו שווה במציאות?


#אבל מה הכוונה "אחד למספר כלשהו"?

קנה מידה תמיד ייכתב כיחס בין שני מספרים. אם למשל כל סנטימטר במפה מייצג קילומטר (ששווה לאלף מטרים או ל-100 אלף סנטימטרים), אז קנה המידה של המפה יהיה 1:100,000.

כלומר, קנה המידה הזה מתאר יחס של 1 סנטימטר במפה, המייצג 100,000 סנטימטרים במציאות = אלף מטרים = קילומטר.

כלומר, ביחס כזה כל סנטימטר על המפה מייצג קילומטר אחד במציאות.


#למה לא עושים מפות תמיד באותו קנה מידה?

כי למפות בקני מידה שונים יש מטרות שונות. מפה בקנה מידה נמוך, של 1:1,000,000 תציג יפה את כל כדור הארץ, אבל היא לא תוכל לשמש מטיילים בוואדיות של מדבר יהודה, כי לא ניתן לראות בה פירוט של השבילים והמרכיבים הקטנים בשטח.

כמובן שככל שקנה המידה קטן במפה (שהמספר אל מול ה-1 הוא גדול יותר) אז ניתן לראות בה יותר שטח, אבל פחות פירוט של מה שיש בו (פחות שבילים ורחובות קטנים ובעיקר כבישים ראשיים ומקומות מרכזיים).

לדוגמאות: במפה של 1:10,000 נוכל לראות פירוט גדול יותר ממפה של 1:1,000,000 והרבה יותר גדול ממפה של 1 ליותר (כמו למיליארד), בה כל סנטימטר מדמה מרחק גדול הרבה יותר.


#החידוש הטכנולוגי שמאפשר שינוי קנה מידה
למעשה, רק מכשירי ואפליקציות הניווט הצליחו לפתור את הבעיה של השוני בקני מידה וכיום ניתן להתקרב לכל שטח ספציפי ולהגדיל את קנה המידה בהרבה.


הנה דגמי אופנועים ביחס של 1:12 לעומת האופנוע האמיתי:

https://youtu.be/YwsXD0Cwkj4


סרטון היסטורי שמדגים את גודלו האמיתי של עולמנו ביקום כולו, עם סימון בתחתית המסך של קנה המידה המשתנה, ככל שמתרחקים ממנו:

https://youtu.be/8Are9dDbW24


קליפ נהדר שמערבב ומשחק בקני מידה בצורה מפעימה (צורת הרבים של קנה מידה):

https://youtu.be/BPNTC7uZYrI


ושיעור חכם על קנה מידה בין כדור הארץ לחברים:

https://youtu.be/sfXvAjohbgU?long=yes
מפה
מהי המפה?



המַפָּה (Map) היא תרשים שטוח של כדור הארץ, המציג בדרך כלל אזורים בו, אך יכול גם להציג את כולו. המפה מסייעת להתמצא במקומות ואזורים שונים בעולם ולספק מידע גאוגרפי באופן גרפי.

המפה מציגה את האזור בקנה מידה מסוים, כלומר כל ייצוג במציאות מוקטן למפה ביחס גודל קבוע.

המפות הראשונות נולדו ככל הנראה בתקופת האבן. היסטורית הן הקדימו אפילו את השפה הכתובה ובאלפי שנים. נראה שכבר האדם הקדמון הדריך בעזרת מפות מצויירות על החול, כיצד להגיע לאזור שופע ציד, היכן להיזהר מבור גדול, ביצה טובענית, תהום או אזור שורץ טורפים וכדומה.

בהמשך ההיסטוריה צויירו מפות שהציגו את העולם שטוח, כמו המפה הבבלית שנמצאה ושהציגה את העולם שהבבלים הכירו והוא מוקף במים. מפות עתיקות צויירו אז מראייה בלבד ובהמשך ההיסטוריה מסיפוריהם של נוסעים שיצאו למסעות רחוקים יותר ולא פעם הגזימו, עובדות ובדותות שהוצגו במפות אלה בין השאר כמפלצות ימיות וכאנשים בעלי צורות שונות ומשונות, מארצות ומתרבויות רחוקות.

מעניין שמפה היא כלי שמעוות את האמת מעצם היותו כלי עבודה. בכל מפה מוצגים הנתונים והמידע הנחוץ בלבד. כדי להכינם היטב, מחויבים עושי המפות לעוות ולשטח את צורת כדור הארץ ולהדגיש את המידע הגיאוגרפי החשוב לצורך המסוים לו נועדה המפה.

כך משלבת עבודת המיפוי את מיון המידע, פישוטו והדגשת המידע החשוב לצרכי המשתמש.

אילו צרכים? - המפות לא מייצגות את כל הנתונים האפשריים, אלא רק מידע שהוחלט להציג בהן, בהתאם לסוג המפה. ישנן מפות גיאוגרפיות, פיזיות, מפות מזג אוויר, מפות ניווט, מפות כבישים, מפות צבאיות ועוד. כל סוג של מפה מתמחה בסוג המידע המיוחד לו ומציג אותו בצורה המדויקת והמסייעת ביותר לצרכיו של המשתמש.

המפה היא כלי עזר חשוב ביותר להתמצאות האדם בסביבתו. בעבר נחשבה יצירת מפות לאמנות, אך כיום היא מקצוע ותחום שנקרא "קרטוגרפיה". הקרטוגרפים של ימינו משתמשים בכלים מדעיים וטכנולוגיים משוכללים ביותר, כמו תצלומי לוויין, נתוני לוויינים וכלי מדידה מדויקים במיוחד.

בעידן המודרני מפות מוצגות גם על מחשבים וטלפונים חכמים והן מדויקות להפליא, כשטכנולוגיית ה-GPS מאפשרת להן לזהות מיקומים על פני כדור הארץ, ברמת דיוק רבה.

לסוגי מפות ופרטים - ראו בתגית "מפות".


הנה סרטון פרסום שמראה את התקדמות המפות לאורך השנים:

https://youtu.be/5V-PDh0NK9E


ומקבץ של מפות עתיקות:

https://youtu.be/ISrx5aPm178
משקפי שמש
למה נשים אוהבות משקפי שמש גדולות?



משקפי שמש (Sun glasses) הן מזמן כבר לא משקפיים שנועדו לחסום את קרני השמש ולשמור על העיניים. בימינו הן אביזר אופנתי לכל דבר.

אבל למה הן כל כך גדולות אצל נשים?

ובכן, הסיבה לכך היא היסטורית ולמען האמת היא קשורה באישה אחת, שהמילה מהממת לא הולמת את מידותיה.

מדובר בג'קלין קנדי, אשתו של הנשיא הצעיר והיפה ביותר של אמריקה, ג'ון קנדי. הגברת הראשונה של אמריקה עוררה סקרנות כבר מהרגע שבעלה, הנשיא הצעיר ביותר בתולדות אמריקה, נבחר. היא הייתה צעירה, יפה להפליא, אשת העולם הגדול, ייצוגית מאד, דוברת צרפתית, אוהבת ומבינה באמנות ומצוידת באחד הגברים היפים בעולם.

כשג'קי החלה, ביום בהיר מאוד אחד, להשתמש במשקפי שמש "אובר סייז", משקפי ענק עם עדשות גדולות מאד במכוון, אמריקה נדלקה. טוב, אולי לא כל אמריקה, אבל החלק הנשי שבה בהחלט נרעש. זה ייקח עשור שלם אבל בהדרגה זה יתפוס ויגדל על פניה עוד יותר. כמו שריפה בשדה קוצים הפכו משקפי ענק לנשים לאופנה לוהטת וכל נשות ארה"ב והעולם החלו להגדיל ולהגדיל (את העדשות כמובן).

בשנות ה-70 המשקפיים גדלו מספיק, גם על פניה של ג'קי שהתחתנה עם המיליארדר ואיל הספנות אונאסיס והפכו ממש ענקיות. מסגרות הפלסטיק של המשקפיים החדשות אפשרו גודל וחוזק ביחד עם משקל לא מעיק ומאז משקפי שמש ענקיים לאישה הם חלק בלתי נפרד מהטרנד.

אחריהן הגיעו טרנדים חדשים. הייתה אופנת החלל שהניבה לרגע משקפי חלל מעוצבות לטיסה אל הירח, בהמשך באו גם משקפיים אובליות ואחריהן היו משקפיים רקטנגולריות, בעלות מראה מרובע יותר. בשלב מסוים העבר חזר מעט בזכות אופנת הווינטאג'. יש תקופות שמשקפי נשים קצת פחות ענקיות ויש שקצת יותר, אבל דומה שמעולם לא נעלמו המשקפיים הגדולות לחלוטין.


הנה אייקון האופנה ג'קלין קנדי בשנותיה הגדולות, בלי ועם משקפיים:

https://youtu.be/ULOZHqmShXM


משקפי השמש הגדולות של גוצ'י:

https://youtu.be/IZz_sGKDL-Q


אופנת הנשים במשקפיים לאורך המאה ה-20:

https://youtu.be/lBKJIQj73Ks


אופנת הנשים הושפעה ממנה בכלל:

https://youtu.be/jlmL7WIJq50


ומאה שנה של אופנת משקפיים:

https://youtu.be/xWQXqhLjD5s


ומשקפי הרטרו בהשראת ג'קי קנדי ועל שמה:

https://youtu.be/cEjCHdZbOsE
נקודה כחולה חיוורת
מהי הנקודה הכחולה החיוורת?



נקודה כחולה חיוורת (Pale Blue Dot) הוא הכינוי לצילום היסטורי של כדור הארץ מהחלל, שבו נראה כדור הארץ כנקודה זעירה על רקע החלל העצום שמסביבה. הצילום נעשה בשנת 1990 ממרחק של מעל 6 מיליארד קילומטרים, על ידי הגשושית וויאג'ר 1.

יוזם הצילום היה האסטרופיזיקאי המפורסם ויוצר סדרת הטלוויזיה החשובה "קוסמוס", קרל סייגן. כשנודע לסגן שהחללית וויאג'ר 1 עומדת לצאת אל מחוץ למערכת השמש, הוא ביקש מנאס"א שרגע לפני שהיא יוצאת לחלל החיצון, החללית תפנה את מצלמותיה ותצלם את כדור הארץ מקצה מערכת השמש.

בדיוק כמו שהוא צפה, הצילום שהתקבל ממנה היה מהמם. "הנקודה הכחולה החיוורת" הייתה אנחנו והפרופורציות שהתקבלו בצילום היו מטלטלות. בפעם הראשונה ניתן היה לראות במבט מרחוק את העולם שלנו וכמה הוא זעיר לעומת כל החלל שמסביב. קנה המידה היה מעתה ברור ומוכח היטב - בחלל העצום שמסביבנו, אנו קטנים וכנראה לא ממש חשובים. המשמעות של האנושות היא בתוך העולם הזה, של מה שנעשה וכיצד ננהג בו ובעצמנו.

זה היה רגע מכונן בתולדות הכוכב שלנו. קארל סגן פרסם ספר באותו השם, שהפך את הנקודה הכחולה והחיוורת למושג תרבותי ולציווי לחברה האנושית בכדור הארץ, לשמור על כדור הארץ, על חיים נכונים ועל קנה מידה נכון לאנושות.

בשנת 2001 נבחר הצילום המפורסם לרשימת עשרת תצלומי החלל החשובים בכל הזמנים.


הנה דבריו של קרל סייגן בסרטון "הנקודה הכחולה והחיוורת" (מתורגם):

http://youtu.be/TNhJKAJfQis


גרסה נוספת:

https://youtu.be/EWPFmdAWRZ0


סיפור היווצרותו של הצילום המופלא הזה:

https://youtu.be/7KBy_QsQDpE


ומבט הרבה יותר קרוב, אבל ב-360 מעלות:

http://youtu.be/o4q4F5oDh54?qr=yes

קנה מידה

אוקיינוס
כמה גדולים האוקיינוסים בעולם?



למעשה כל האוקיינוסים בעולם הם אוקיינוס אחד גדול. האוקיינוסים מכסים יותר משני שליש מעולמנו, או בדיוק 71 אחוזים מהעולם. באוקיינוס המשותף הזה נמצאים 97 אחוזים מהמים שבכדור הארץ!


הנה גודלו של האוקיינוס העולמי (מתורגם):

https://youtu.be/QUW_Zv_jJb8


המים שבאוקיינוסים:

http://youtu.be/moSBExlLu2M


ובאוקיינוס כה גדול היו ואולי יש בעלי חיים די גדולים:

https://youtu.be/u6DlJR6D3EY


ומפלצות די מפחידות:

https://youtu.be/HabZrAnPBNo
Powers of Ten
מהו הסרט "בחזקת עשר"?



לא רבים יודעים שמעבר לעיצוב רהיטים, מהידועים והפופולאריים בתולדות העיצוב, שלחו בני הזוג צ'ארלס וריי אימס את ידם גם ביצירת סרטי קולנוע ניסיוניים. הם יצרו במהלך השנים כמה סרטים ניסיוניים.

אחד מהסרטים הניסיוניים הללו שהם יצרו הוא "Powers of Ten". הסרט הזה, בעברית "בחזקת 10", שיצרו בשנת 1977 עבור ענקית המחשבים יבמ, מציג את עניין קנה המידה ומה עושה הוספת הסיפרה 0 בכל פעם. הוא עושה זאת באמצעות "זום אאוט" מדומיין מבחור ישן על שמיכת פיקניק שעל הדשא, אל היקום כולו, דרך מערכת השמש, החלל החיצון והגלקסיה ואז שב בחזרה, עד לגרעין שבאטום.

בנוסף לסרט "כוח ה-10" עשו בני הזוג סקטים נוספים שסייעו לא מעט להגדלת הפופולאריות של המדע, שהיה אחד מסממני המודרניזם.


הנה הסרט Powers of Ten:

http://youtu.be/0fKBhvDjuy0


ואחד שעובד הפוך - מהיקום אל האטום:

http://youtu.be/xmdIbp87KLg
פרדוקס קו החוף
מהו פרדוקס קו החוף?



האם ניסיתם פעם למדוד אורכו של משהו? - זה לא אמור להיות קשה, נכון?

אבל חופים הם לפעמים בעיה של ממש למודדים.. וזה לא רק לפעמים - חופים הם בעיקרון בעיה למודדים! - הם מדגימים היטב את הרעיון שהמימד הוא לא מוחלט אלא תלוי בסקלה שבה אנו מסתכלים או מודדים.

למה אנו מכוונים?

כשאנו מודדים את אורכו של קו חוף, נגלה תופעה מאד מוזרה - ככל נתקרב לקו החוף, יילך אורכו ויגדל. פרדוקס קו החוף הוא ההבחנה המדעית שאין לנו יכולת למדוד באמת את אורכו של קו חוף. כי ככל שהסרגל שלנו יהיה קטן יותר, ניאלץ נמדוד את החוף מקרוב יותר, הפיתולים שלו יימדדו ויאריכו את האורך הנמדד של קו החוף.

במילים אחרות - קו החוף יילך ויגדל, ככל שנמדוד אותו ביחידות קטנות יותר. למה זה קורה? - כי סרגל הוא ישר ולא ניתן להשתמש בו כדי למדוד פיתולים הקטנים יותר מאורכו. לפיכך, ככל שהסרגל הוא קטן יותר, נוכל למדוד אתו בתוך הפיתולים ואורכו הסופי של החוף יגדל משמעותית.

כמובן שפרדוקס קו החוף לא מדבר רק על חופים, אלא על כל דבר שאינו ישר. נוכל לראות תופעה דומה גם במדידה של אורך העיגול, של פני השטח של אלמוג, של מידות המוח וכדומה.

פרדוקס קו החוף הוא אחת הדוגמאות שהציג במחקריו המתמטיקאי בנואה מנדלברוט. הוא הדגים בעזרתו כיצד יכול השימוש בפרקטלים, אותם יצורים מתמטיים של דמיון עצמי, שמכילים את עצמם, לסייע בתיאור תופעות טבע, במקרה הזה את מבנה קו החוף. קראו עליהם באאוריקה בתגית "פרקטלים".


הנה סרטון הסבר לפרדוקס קו החוף:

https://youtu.be/kFjq8PX6F7I


והבעיה שמוצגת היטב במדידת אורכם של חופי אוסטרליה:

http://youtu.be/I_rw-AJqpCM
בונסאי
מהם עצי הבונסאי הזעירים?



ראיתם פעם עצים זעירים שנראים כאילו הם עצי-ענק שהוקטנו לרגל צילומי סרט הוליוודי בנוסח "מותק, העצים התכווצו"?

עצי הבונסאי (Bonsai) הם עצים שגודלו בטכניקה מיוחדת, או אפילו אמנות, של גידול עצים וצמחים ננסיים. את עץ הבונסאי מגדלים מעצים רגילים, תוך גיזום קפדני בשורשים וענפים. את הגיזום והטיפול מבצעים עד שהעץ מגיע לצורה של עץ אמיתי, אבל זעיר.

פיתוח הבונסאי הוא אמנות יפנית בת יותר מ-2000 שנה, שנקראה פֶּנזַאי. מטרת האמנות הזו היא יצירה של עצים זעירים, תוך חיקוי בזעיר אנפין של הנופים היפניים הטבעיים. המיוחד בעצים בטבע ביפאן הוא שצמיחתם מוגבלת ותנאי הגידול הקשים שלהם בהרים הגבוהים ובנקיקי הסלעים גורמים להם פעמים רבות למידות זעירות.

מקור השם 'בונסאי' הוא מהמילה היפנית שפירושה "גננות על מגש". גם הבונג'אי בקוריאה והפנג'ינג בסין, הן אמנויות דומות.

בפארק מיני ישראל השתמשו בעצי בונזאי כדי לדמות עצים גדולים ויש בפארק כולו מעל 20 אלף עצי בונסאי מהעצים של ארץ ישראל.


הנה עצי הבונסאי:

http://youtu.be/w3HZg7d8eqI


כך מגדלים אותם:

https://youtu.be/PEGevD5jd64


והנה תצוגת עצי בונסאי:

http://youtu.be/-Lgoh2fuYcw


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.