» «
אספרסו
איך הפך האספרסו למלך הקפה?



קפה אספרסו (Espresso) הוא מלך סגנונות וסוגי הקפה. הוא הומצא באיטליה כדי לספק קפה מהיר לאנשים עסוקים וממהרים, שלא פעם אף שותים אותו בעמידה.

מאז המאה ה-19, בה זכה הקפה לפופולריות עצומה באירופה, חלמו ממציאים להמציא מכונה שתהיה מסוגלת להכין כוסות קפה בודדות. החלום הזה הוגשם רק במאה שאחריה, לאחר מלחמת העולם השנייה. מאז מכינים את האספרסו בעיקר בצורה אחת - במכונת הקפה שפותחה לשם כך.

מכונת הקפה היא מתקן המאפשר מיצוי של הקפה דרך זרם מים רותחים, העוברים בתוכו בלחץ גבוה. כך מתקבלת התמצית החזקה והארומטית, שמעליה מתנוססת שכבת קצף קפה המכונה "קרמה" והיא המעידה שהאספרסו הוא איכותי.

טעם האספרסו הוא טעם נרכש. הוא מרוכז ודומיננטי ולא כולם מסתדרים איתו כמו שהוא. יש המדללים אותו בחלב (לאטה), במים חמים (אמריקנו) ובקצף (קפוצ'ינו או במה שנקרא בישראל 'קפה הפוך').

ואכן, גם הקפוצ'ינו עם חלב הקצף הלבן מורכב מאספרסו שנוצר במכונת האספרסו, כשמעליו מוסיפים את החלב המוקצף בקיטור והאהוב על רבים. אם האספרסו מיועד לממהרים - הקפוצ'ינו הוא הקפה למי שזמנו בידיו ויכול להתענג על קפה מפנק ואיטי יותר.

פירוש השם "אספרסו" הוא באיטלקית "מהר" או "לחוץ" - כדרך הכנתו בלחיצה במסננת ועל שם שתייתו החפוזה, בלגימה אחת או שתיים.


הנה תולדות האספרסו:

https://youtu.be/rF0bfK9wakI


האספרסו הוא הבסיס לכמה מסוגי הקפה האיכותיים:

https://youtu.be/jTH-YKSbbIw


כך מכינים אספרסו:

https://youtu.be/Mihmgxzqysg


והיום יש גם מכונות אספרסו ניידות:

https://youtu.be/pDZtm3JVo_w
קפסולות קפה
מה ההברקה של קפסולות הקפה?



קפסולות לקפה אספרסו (Espresso) הן כבר מזמן השיטה הנפוצה להכנת קפה ביתי, אספרסו, קפוצ'ינו ומשקאות דומים. הפשטות והקלות שבה ניתן להפעיל את מכונת הקפה ולשרבב לה קפסולה המנפיקה מיד את המשקה, היא כמעט ממכרת.

הקפסולה היא מעין מכל קטן, לרוב עשוי פלסטיק, שבו מנת קפה אחת, בת 7 גרם בדיוק. האיטום ההרמטי של הקפסולה שומר על טריות הקפה. הקפסולה, שמוכנסת למכונת הקפה, מנוקבת בפנים. בלחיצה על הכפתור, היא מוצפת בזרם של מים שהורתחו במהירות ומוזרמים בלחץ אל הקפסולה. לאחר שהמים עוברים בה, הם יוצאים כקפה מהביל אל הכוס שבחוץ. בעוד הקפה מוכן, ממתינה הקפסולה המשומשת להפעלה הבאה, אז תעבור למגירת הפסולת הקטנה שבמכשיר ותושלך לפח או תמוחזר, כמו שנכון לעשות היום.

צורת הקפסולה שונה מיצרן ליצרן, לפי המבנה שלה וסוג מכונת הקפה. יצרנית המכונה מייצרת בדרך כלל את הקפסולות, אבל מרגע שפקע הפטנט של חברת נספרסו, למשל, היצרנית המובילה את השוק כיום, נוצר גל של תחליפים זולים - מגוון של קפסולות תואמות נספרסו, זולות ולא פעם אף טעימות מאד.

בבתים רבים, כמו גם במשרדים, ארגונים ועסקים שונים, לא פספסו את היתרונות הגדולים שנותנות קפסולות הקפה. זה לא רק הקלות, של הקפה המגוון בטעמיו, שמכינים בלחיצת כפתור פשוטה וללא מאמץ או ידע. זו גם העובדה שלא צריך למדוד את כמות הקפה ולדייק בהכנסת האבקה, או לחשב את הריכוז של הקפה בהכנה. זו הטריות היחסית של הקפסולות, השומרות עליה לזמן ארוך מכל קפה אחר, ודאי אל מול קפה טחון, שצריך לשמור בקירור ובמארז סגור היטב. גם הניקיון הוא יתרון, כיוון שקל להכין את הקפה מבלי ללכלך כלים, את המטבח או את עצמכם.

אבל הקפה, אתם שואלים? - ובכן, קפה של גרגרים שנטחנו במקום זה לא. הארומה טובה פחות ומי שיאמר אחרת פשוט לא מדייק. אבל ביחס להכנה הפשוטה, נוחה ושקטה, תוך חסכון במקום, באיחסון הקפה ובניקיון שמאפשרות מכונות קפה הקפסולות - הקפה הוא עדיין איכותי ומשובח יחסית.


כך משתמשים בקפסולות אספרסו:

https://youtu.be/9E5YZzm18pY


ממש כמו בקפסולות הניקוי שמדגימות את השיטה:

https://youtu.be/VEee8fxdipo


קבלו אנימציה עם המים הרותחים שזורמים בלחץ דרך הקפסולה המחוררת:

https://youtu.be/i-JjLM8KOjk


עם הסברים באנגלית:

https://youtu.be/INAgKEggnUY


כך מייצרים אותן:

https://youtu.be/zTLpb8DytQ4


ומפתחים את הטעם והאיכות שלהן:

https://youtu.be/VZTxaqsoOp8


הקפסולות הללו יוצרות בעיה סביבתית:

https://youtu.be/hTMauwuMtzU


וסרט תיעודי קצר על הנזק הסביבתי של קפסולות הקפה:

https://youtu.be/WCW1Mz65lKQ?long=yes
פולי קפה
מהם פולי הקפה?



ממש כמו גרעיני הדובדבן או השזיף שנותרים אחרי שאוכלים את הפרי, פולי קפה (Coffee beans) הם גרעיני הפירות של שיח בעל פירות אדומים, שהתגלה במקור באתיופיה.

טעמו והארומה של סוגי הקפה השונים נקבעים על פי מקור פולי הקפה וגם לפי משך ואופי הקלייה שלהם. למרכיבים השונים שבפולי הקפה, כמו גם לתגובתם לחום של הקלייה השפעה אדירה על טעם הקפה. קלייה של 10 דקות, למשל, תיתן טעם שונה בתכלית מקלייה של 12 דקות, של 8 דקות וכך הלאה.

ברזיל היא המובילה בייצור פולי הקפה בעולם. שליש מהקפה העולמי מקורו בה ו-80% מפולי הערביקה, זן הקפה הפופולארי ביותר בעולם, הם מברזיל.


הנה בחירת פולי הקפה שמשתנה לפי השעה והצורך (עברית):

https://youtu.be/Q0hkH02Q4X0


כמה מפולי הקפה היקרים בעולם, בזכות טיפולים מוזרים משהו (עברית):

https://youtu.be/fkqmxZTIzhc?end=2m23s


בחירת הפולים המעולים היא מה שלא פעם הופך בית קפה או רשת כזו למצליחים (עברית):

https://youtu.be/T0DD-TExsew


למעשה, כך גילו במקור את פולי הקפה:

https://youtu.be/vT-lY1NZ2Fs


ולאתיופים יש עד היום את ה"בונה", טקס מסורתי של הכנת קפה (עברית):

https://youtu.be/FZ9IZhlYP8E
מכונת קפה
איך פועלת מכונת קפה?



מכונת קפה, או מכונת אספרסו, היא מכשיר שבאמצעותו ניתן להכין במהירות סוגי קפה שונים ואיכותיים. זה מקור השם "אספרסו", שפירושו "מהר" או "בלחץ".

למעשה מכונת הקפה היא מערכת מאפשרת מיצוי של הקפה דרך זרם מים רותחים ותחת לחץ גבוה (של 9 באר - מידת לחץ מקובלת למדידה). כך מקבלים בכוס חומרים לא מסיסים ושומנים טבעיים, שהם המייצרים את הקפה בעל הטעם העשיר והסירופי של מכונת האספרסו.

מיכל החימום של המים במכונת הקפה הוא שמביא אותם לטמפרטורה של לפחות 93 מעלות. טמפרטורה גבוהה זו היא שמרתיחה את מי הקפה ומייצרת את הקיטור שמשמש להקצפת החלב לקפה הפוך, הקפוצ'ינו וכדומה.

מאז המאה ה-19, בה זכה הקפה לפופולריות עצומה באירופה, חלמו ממציאים להמציא מכונה שתהיה מסוגלת להכין כוסות קפה בודדות. החלום הזה הוגשם רק במאה שאחריה, לאחר מלחמת העולם השנייה. מאז מכינים את האספרסו בעיקר בצורה אחת - במכונת הקפה שפותחה לשם כך.


כך פועלת מכונת קפה:

https://youtu.be/soatcoKlK18


הסבר טכני של פעולת מכונת קפה:

https://youtu.be/IIFUZZ9ygUs


מסתבר שאם חום ולחץ הם שיוצרים קפה טוב אז אפשר ללחוץ לבד:

https://youtu.be/NnpDLhp_ntg


קבלו ביקורת מצחיקה וצינית של פרסומת מגוחכת למכונת קפה (עברית):

https://youtu.be/g76GUs-SSss?long=yes


וכל סוגי הקפה מוסברים - אחד אחד:

https://youtu.be/epMDcqKoQys?long=yes

קפה אספרסו

דור האספרסו
מי כונו "דור האספרסו"?



בשנות ה-50, לאחר שהתבקש לתקן מכונת אספרסו ביתית, הקים החרט הצעיר מרדכי שור מפעל קטן לייצור מכונות אספרסו עבריות בשם 'לה פבוריטה'. המכונה שפיתח שור הפכה להצלחה מסחררת וזכתה לפופולאריות רבה בבתי הקפה ובתי מלון בישראל. הצעירים החלו לשבת בבתי הקפה ולבלות בהם את הזמן הפנוי.

בדיון על תקציב משרד החינוך, תהה ח"כ יזהר סמילנסקי, הלא הוא הסופר ס. יזהר, מה אפשר להציע לצעירים "המבקשים להם חוויית-מעט ובלבד שתהיה חריפה, מהירה וזולה". הוא גילה תהייה על בילויי בתי הקפה של צעירי ישראל, שזה עתה יצאה מתקופת הצנע של שנות ה-50 הקשות, ועל החיבה שלהם לנהנתנות ועל האגואיזם והחומרנות שדבקו בהם. לרבים הפריעה אז הנהייה של הצעירים אחרי כוכבי הרוקנ'רול מחו"ל.

וכך במהלך אותה ישיבה של מפלגת מפא"י בשנת 1960, טבע יזהר את המונח "דור האספרסו". בכינוי זה הגדיר והאשים יזהר את צעירי המדינה ברדיפה אחרי בידור ושעשועים וקריירה. זה היה ההיפך הגמור מדור הפלמ"ח הנערץ, שקדם להם ושישב "מסביב למדורה".

מיותר לציין ש-7 שנים לאחר מכן, במלחמת ששת הימים בשנת 1967, הביאו הצעירים של "דור האספרסו" למדינת ישראל את הניצחון הצבאי המדהים בהיסטוריה המודרנית. הם זכו טז לכינויים כמו "צאצאי המכבים" ו"מלח הארץ"..


הנה אווירת השירים של "דור האספרסו" (עברית):

http://youtu.be/UAqqRXplxP8


אווירת הבילויים וההנאות של הצעירים הללו (עברית):

http://youtu.be/wkmXie9NBhU


ומכונות האספרסו ההן פילסו דרך לתרבות הקפה הישראלית של היום (עברית):

http://youtu.be/5cZktr6Qf0w


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.