» «

קרב כרבלאא

קרב כרבלאא
מה היה קרב כרבלאא שקרע את האיסלאם?



קרב כרבלאא' (Battle of Karbala) הוא קרב חשוב בהיסטוריה המוסלמית, זה הקרב שממנו יצאה דת האסלאם לפיצול המשמעותי ביותר בהיסטוריה שלה.

הקרב נולד מקריאת התיגר של חוסיין, נכדו של מוחמד, על החליף יזיד הראשון, מכיוון שסירב להכיר בו כיורש של מוחמד ושליט האיסלאם אחריו. הוא התרחש בשנת 680 לספירה, סביב מאבק השליטה על ירושת הנביא מוחמד בהנהגת האיסלאם. מבחינה צבאית זה היה קרב קטן יחסית, אך ההשלכות הפוליטיות והדתיות שלו היו עצומות ועד ימינו הן ממשיכות להדהד בעולם המוסלמי.

הוא התרחש בשנת 680 לספירה, סביב מאבק השליטה על ירושת הנביא מוחמד בהנהגת האיסלאם. מבחינה צבאית זה היה קרב קטן יחסית, אך ההשלכות הפוליטיות והדתיות שלו היו עצומות ועד ימינו הן ממשיכות להדהד בעולם המוסלמי.


#הסיבות לקרב
הקרב בא מהמחלוקת ארוכת שנים, שנסובה על ירושת ההנהגה המוסלמית. עלי בן אבי טאלב, אביו של חוסיין ומי ששלט מ-656 עד 661 לספירה, היה בן דודו וחתנו של מוחמד. הוא היה השליט המוסלמי, החליף הרביעי והאחרון מבין "הח'ליפים הישרים".

במהלך שלטונו, אביו של חוסיין סבל מהתנגדות עזה ובשנת 661 הוא נרצח, מה שהוביל לעליית השושלת האומיית, המתנגדת לו, בהנהגת מועאוויה הראשון, מייסד השושלת.

כשניסה האחרון להוריש את שלטונו לבנו יזיד, חוסיין התנגד לכך. הוא התבסס על האמונה השיעית שמוחמד מינה את עלי כיורשו הלגיטימי. מהצד השני, ולעומת השיעים, הסונים לא מסכימים שמוחמד מינה יורש מסוים.

זו המחלוקת שמהווה את שורשיו העמוקים של הפיצול בין הסונים והשיעים באיסלאם. לכן מסרב חוסיין, צאצא ובן משפחתו של מוחמד, להכיר ביזיד הראשון כיורש הלגיטימי והמנהיג הבא של האומה האסלאמית, כלומר החליף החדש. זו קריאת תיגר ברורה שתביא לקרב כרבלא.

אז הקרב, שנחשב אירוע מכונן בתולדות האסלאם, יתנהל בין כוחותיו של חוסיין בן עלי, נכד הנביא מוחמד, לבין צבאו של יזיד בן מועאוויה, החליף האומיי החדש ובעת הקרב כבר מנהיג האומה האסלאמית.


#הקרב עצמו
ליד כרבלאא, בדרכם לכופה, נעצרים חוסיין ותומכיו על ידי הצבא האומיי, כוחות יזיד, ב-2 באוקטובר 680.

החיילים האומיים, בפיקודו של עומר בן סעד, מטילים מצור על מחנה חוסיין ומונעים מהם גישה למים. במשך כמה ימים מקיימים הצדדים משא ומתן, כשחוסיין מסרב להישבע אמונים ליזיד.

לאחר שהמשא ומתן כשל, ב-10 באוקטובר, החל הקרב עצמו. מבחינת חוסיין הוא די חסר סיכוי. אלפי החיילים של הכוחות האומיים תוקפים את מחנה חוסיין הקטן, שכלל כ-72 לוחמים בלבד. למרות ההתנגדות העזה, מובסים כוחותיו של חוסיין במהירות. בסוף הקרב נהרג חוסיין עצמו. ראשו נכרת ונשלח ליזיד בדמשק.

זה היה טבח מוחלט בחוסיין ותומכיו, כולל בבני משפחתו. שרדו ממנו רק מעט נשים וילדים והם נלקחו בשבי. האכזריות של הקרב והריגתו של חוסיין, נכד הנביא מוחמד, זעזעו את העולם המוסלמי וחיזקו את התנגדות השיעים לשלטון האומיי. בקרב המוסלמים השיעים, שראו בהתנגדותו של חוסיין המשך ישיר למאבקו של אביו עלי, נתפס מותו כאירוע טראגי ומכונן.


#תוצאות הקרב והשפעתו ההיסטורית
הקרב הסתיים בניצחון של אנשי יזיד על אנשי חוסיין ובטבח גדול באנשיו של חוסיין.

מאז, הפך התאריך בו התחולל הקרב ליום ה"עשוראא" של הדת המוסלמית שיעית, אחד הימים המרכזיים בלוח השנה של המוסלמים השיעים.

השפעת הקרב על האסלאם הייתה עמוקה ומתמשכת והיא מגיעה עד ימינו. הוא העמיק את הפילוג בין הסונים לשיעים ובתרבות השיעית הוא הפך לסמל רב-עוצמה. את יום מותו של חוסיין הם מציינים בכל שנה בטקס האבל של ה"עאשוראא", היום המרכזי בדת השיעית, בו רבים פוגעים בעצמם עד זוב דם, בטקס ההלקאה העצמית שלהם, כדי להמחיש את הכאב והזעם. ראו בתגית "עשוראא".

עד היום, קרב כרבלאא ממשיך להיות גורם משמעותי בזהות השיעית ובדינמיקה הפוליטית במזרח התיכון. הוא משפיע על ספרות, אמנות ומאבקים פוליטיים וחברתיים. הוא מסמל את המאבק המתמשך על הלגיטימיות של ההנהגה באסלאם, שהחל עם המחלוקת סביב מינויו של עלי והגיע לשיאו הטראגי במות בנו חוסיין.


הנה תיאור הקרב שיצר את השבר המוסלמי הגדול:

https://youtu.be/uR0tsioEU9c


סיפורו של האימאם חוסיין:

https://youtu.be/KEmFNHrAJrQ


קרב עין כרבלאא' מוסבר:

https://youtu.be/UIc20Ykon7c


תיאור תיעודי של האירועים שהובילו לקרב ומהלך הקרב:

https://youtu.be/lEv24xcoMYw?long=yes


וסרטון תיעודי של קרב כרבלה וההיסטוריה של האיסלאם:

https://youtu.be/PffPVj_gfGs?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.