» «
ראש השנה הסיני
מה מיוחד בראש השנה הסיני?



צ'וּן גִ'י, הוא ראש השנה הסיני (Chinese New Year) הוא החג הפותח את השנה החדשה בסין ומדינות בעולם עם רוב סיני או לפחות אוכלוסייה גדולה של סינים, כמו סינגפור או טאיוואן.

את חגיגות ראש השנה הסיני חוגגים במשך השבועיים שלפני ראש השנה. באותם שבועיים שלפני ראש השנה נוהגים לתלות שלטי מזל טוב על הבתים, לצד פנסים, מנורות וסרטים אדומים.

אז גם צועדים במצעדים, מתחפשים, מפריחים זיקוקים ורוקדים ריקודי דרקונים וחיות המזלות של השנה הנפתחת.

בערב החג מתכנסות המשפחות לחגוג יחד. התאריך בו חוגגים את החג עצמו משתנה בכל שנה. הסיבה היא שאת לוח השנה הסיני חוגגים על פי הירח,בניגוד ללוח הגריגוריאני, המקובל בעולם.

למחרת, בחג עצמו, נותנים ההורים חבילות קטנות לילדים, כשבתוכן מתנת כסף צנועה ואיחולי אושר ומזל בחיים. סינים רבים אף הולכים להתפלל במקדש ומביאים איתם מקלות קטורת להדליק.

האמונה של הסינים היא ששנה חדשה מביאה עימה מזל טוב. לכן, אחת הברכות הכי מקובלות שהם נוהגים לשלוח בכרטיסי ברכה לחג הזה היא "מזל טוב".

ואגב, את ראש השנה של הסינים חוגגים כיום בעוד הרבה מקומות וערים בעולם, משום שיש הרבה ערי בירה או ערים גדולות בעולם עם קהילות סיניות גדולות.


הנה ראש השנה הסיני (עברית):

https://youtu.be/_T8d5BWCHsQ


סרטון על המטבחים העיקריים של סין גם בהקשר לראש השנה הסיני

https://youtu.be/GgN5aI9zRHM


חגיגת שנת הדרקון בהונג קונג:

http://youtu.be/ptF4E_WmTpM?t=3s


חגיגת שנת הדרקון ברובע הסיני בניו יורק:

http://youtu.be/qAELVZKxn4c


וראש השנה הסיני בטאיוון:

https://youtu.be/D8uoEvjt4V8?long=yes
חג הפנסים
מהו חג הפנסים של מזרח אסיה?



בחג הפנסים, שנקרא בסינית "יואן שיאו" צועדים הסינים עם פנסים, מאירים את בתיהם בפנסי נייר צבעוניים בצורת דמויות וסמלים מהמיתולוגיה הסינית ועוד.

החג מסמל את סופו של ראש השנה הסיני, על פי לוח הירח. את ראש השנה הסיני חוגגים ביום המעבר מהחורף לאביב בסין, ביום ה-15 בחודש הראשון על פי לוח השנה הסיני.

על פי האגדה מקור החג הוא כעסו של שליט השמים על תושבי עיירה סינית. הוא רצה להעלות את העיירה באש, אך הפייה שמעה על המזימה והזהירה את תושבי העיירה. ביום שבו אמורה היתה לפרוץ השריפה, התושבים הדליקו פנסים רבים ומרחוק נראה שכל העיירה עולה בלהבות. שליט השמיים, שחשב שמישהו נקם את נקמתו בתושבים, ויתר על שריפת העיירה ומאז המנהג של חג הפנסים.

במדינות לא מעטות חוגגים את ראש השנה הסיני ואת חג הפנסים. ביניהן סין, סינגפור, טאיוואן, מלזיה, וייטנאם ותאילנד. אלה מדינות שנבעו מהתרבות הסינית או שיש בהן אוכלוסיה גדולה של יוצאי סין שחוגגים את החג.


הנה הפרחת פנסי נייר לשמיים בחג הפנסים:

http://youtu.be/SeOvxozzgeY


מתארגנים ומפריחים מנורות נייר באוויר:

https://youtu.be/O1Hjoujji10


בתאילנד:

https://youtu.be/Q-q-Lojqtow


הערים המוארות בחג הפנסים:

http://youtu.be/K9Lxrv3hUJE


פסלים מוארים מנייר שנעשו בשביל חג הפנסים:

http://youtu.be/StyL-TP8XmE


וקלייר קרוסבי - ילדה בת 3 שמלווה מעוף של פנסי נייר בקולה הקסום:

https://youtu.be/iRim619Iguc
שנת הדרקון
מהן שנת הדרקון, שנת הארנבת ושאר חיות גלגל המזלות הסיני?



את ראש השנה של הסינים חוגגים כיום בכל העולם, כי יש קהילות סיניות גדולות בהרבה בירות בעולם. את חגיגות ראש השנה הסיני חוגגים במשך 15 יום רצופים.

במהלך החג עורכים הסינים תהלוכות, בהן יוצרים רקדנים את צורת בעל החיים של השנה הנפתחת. בראש שנת הדרקון, למשל, הם ייצרו את צורת הדרקון, שהוא בעל חיים המביא מזל טוב.

את הריקודים מלווים כלי נגינה המנגנים בעוצמה רבה כולל הכאה על גונג ומצילתיים שמייצרים רעש, בכדי לגרש את השדים.

כל 12 שנים חוזר על עצמו לוח השנה הסיני. כלומר יש בו מחזוריות קבועה של 12 שנים. כל שנה מיוצגת על ידי בעל חיים אחר: אם שנת 2010 היתה שנת הנמר, שנת 2011 - שנת הארנב - שנת 2012 ושוב 2024 הן שנות הדרקון.

שנת הדרקון היא השנה החמישית בגלגל המזלות הסיני. החיה המסמנת אותה היא הדרקון וזו החיה הרביעית מתוך 12 בעלי חיים בגלגל המזלות.


הנה חגיגת שנת הדרקון בהונג קונג:

http://youtu.be/ptF4E_WmTpM?t=3s


וחגיגת שנת הדרקון ברובע הסיני בניו יורק:

http://youtu.be/qAELVZKxn4c
ריקוד הדרקון הסיני
מהו מיוחד בריקוד הדרקון הסיני?



בתהלוכות ראש השנה הסינית נוהגים הסינים לרקוד כשהם מחופשים לדְּרָקוֹנִים.

מדוע להתחפש דווקא לדרקון? - האמונה כאן היא שהדרקונים ימנעו מהרוּחוֹת הרעות להרוס את השנה החדשה שמתחילה בראש השנה הזה.

ריקוד הדרקון הוא ריקוד סיני מסורתי, חלק מהפולחן המקובל בסין כבר מאות שנים. הוא ללא ספק אחת מהאטרקציות הפופולאריות ביותר בחגיגות ראש השנה הסיני. תחפושת הדרקון בריקוד משמשת לגירוש הרוחות הרעות בתחילת השנה החדשה.

את ריקוד הדרקון מבצע צוות רקדנים שיכול להגיע ל-50 איש. לרוב מחזיקים הרקדנים את בובת הדרקון באמצעות מקלות שמחוברים אל הבובה ומזיזים אותה בקצב המוסיקה והצעידה.


הנה סרטון של ריקוד הדרקון הסיני:

https://youtu.be/4WUnWPpRslM


ריקוד הדרקון מתחת למים בתאילנד:

https://youtu.be/JPVEOOg37sA


וריקוד הדרקון ביפאן:

https://youtu.be/hKlO_3-hRCE

ראש השנה הסיני

דים סאם
מהו באמת הדים סאם?



אנו מכירים את ה"דים סאם" (Dim Sum) בתור מאכל רחוב סיני של כיסני בצק ממולאים, שמכינים בסין באידוי או בטיגון. אבל הגיוזה, אותן כופתאות טעימות במגוון מילויים וצבעים, אינן היחידות בדים סאם. במקור הסיני מתייחס השם "דים סאם" לארוחה סינית שמורכבת ממנות קטנות ושכל אזור בסין הוסיף לה מנות משלו. כיום מוגשים במסעדות דים סאם שבמערב, רק הכיסנים והלחמניות לסוגיהן, כגון שו מאי, וונטון, צ'ו צ'או, גיוזה ולחמניות הבאו. שאר המנות הסיניות הושמטו מהתפריט, כולל שונג פון, שהם גלילי אטריות אורז, דייסת האורז המוגשת בבוקר - קונג'י ובשרים צלויים, ירקות מאודים וכדומה.

בימים עברו נחשב הדים סאם בסין למאכל חגיגי שנהגו להכין לכבוד ראש השנה הסיני. הדים סאם נולד במקור בקנטון שבסין. ראשיתן של מסעדות הדים סאם הייתה בתור בתי תה שהוקמו על תוואי דרך המשי ומכרו תה לסוחרים במסע ולחקלאים בעבודה. עם השנים נוספו ליד התה המסייע לעיכול חטיפים סיניים ובהדרגה פיתחו את מגוון מנות הדים סאם המוכרות לנו כיום. המסעדות הללו הוקמו בכל רחבי סין ובסוף המאה ה-20 בעולם כולו. בשיטת השירות המודרנית שהתפתחה בהן עובר המלצר והסועדים בוחרים מעגלתו העמוסה בכלי אידוי את המנות שהם רוצים. בתום הארוחה נקבע החשבון על פי מספר כלי האידוי שעל השולחן.

במאה ה-19, עת היגרו סינים קנטונזים רבים לארצות הברית, הם הקימו בה מסעדות דים סאם זולות ומוצלחות. כיום מציעים אותו גם בארץ, כמו בארצות ומקומות רבים אחרים בעולם המערבי, הדים סאם הפך ללהיט, בחלק מהמקומות ממש כמו הסושי שהצלחתו אדירה ברחבי העולם המערבי כולו.

פירוש השם דים סאם בסינית הוא "נגיעות קטנות".


הנה המדריך לדים סאם:

https://youtu.be/aL_GtZswHSk


כמה ממנות הדים-סאם המעניינות ביותר:

https://youtu.be/dkCfSegyQSY


בחור שאוכל 11 סוגי דים סאם:

https://youtu.be/bTtv9ADzdxE


בין הסינים עצמם לא תמיד יש הסכמה על הטעימים והטעימים פחות:

https://youtu.be/exnshNBjVkQ


וסרט תיעודי על נפלאות המטבח הקנטונזי והסיני בכלל:

https://youtu.be/CTbWXZiTbEI?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.