» «

רוזה פארקס

רוזה פארקס
מי היתה רוזה פארקס ובמה פשעה?



קצת מצחיק לקרוא לה פושעת, במיוחד אם לוקחים בחשבון שההיסטוריה הראתה לנו שמדובר כנראה באחת הנשים האמיצות והישרות אי-פעם.. רוזה לואיז פארקס התפרסמה בשנת 1955 בשל הסירוב שלה לפנות את הכסא שלה באוטובוס לאדם לבן, כפי שקבע החוק המקומי בממפיס שבדרום ארה"ב. סירובה לפנות את כיסאה באוטובוס לאדם לבן הוביל למעצרה ולפתיחת משפט נגדה.

עקרונית היא הייתה פושעת של אותם זמנים. למעשה, היא מרדה בחוקי הגזע. אך פארקס לא היתה סתם מורדת ילדותית. היא היתה מהדמויות החשובות ביותר במלחמה כנגד הגזענות באמריקה, אמריקאית שחורה ופעילה מרכזית בתנועה האמריקאית לזכויות האזרח. בעזרתו של מרטין לותר קינג היא הנהיגה חרם קשה כנגד חברת האוטובוסים ובתום כ-380 יום של הימנעות השחורים מנסיעה באוטובוסים של חברת האוטובוסים הגזענית הסתיים חרם האוטובוסים של מונטגומרי בנצחון צודק ומרהיב של שינוי החוק המפלה.

ביטול החוק בידי בית המשפט העליון לווה בקביעה מוסרית חשובה של בית המשפט, שהחוק מבוטל כיוון שהוא נוגד את החוקה האמריקנית. פארקס הפכה מפושעת מורשעת לסמל של עמידה על שוויון זכויות, אומץ לב ונכונות לשלם את המחיר על סירוב לציית לחוקים לא מוסריים.


הנה סקירה נהדרת של ילדים על רוזה פארקס (עברית):

https://youtu.be/NghkVJNmMpE


הסבר על פועלה למען שוויון זכויות לשחורים (מתורגם):

https://youtu.be/tLfbmepDd4c


על ה"עבירה" של רוזה פארקס, במילותיה שלה:

https://youtu.be/ceY69qSXfZs


סצנת המעצר של רוזה פארקס מתוך סרט על חייה:

http://youtu.be/kxXzKG9t4L8


מצגת וידאו על האישה שלא קמה ללבנים (עברית):

https://youtu.be/ITAjuofhSUg


ותולדות חייה של רוזה פארקס:

https://youtu.be/v8A9gvb5Fh0
התנועה לזכויות האזרח
מה עשתה התנועה לזכויות האזרח באמריקה?



התנועה לזכויות האזרח בארצות הברית (The Civil Rights Movement) היא אחת התנועות החברתיות החשובות והמשפיעות ביותר בהיסטוריה האמריקאית המודרנית. היא נולדה משורשים הנטועים עמוק באדמת העבדות והגזענות שבהן הייתה ארצות הברית נגועה כמעט מראשית ימיה.

בשנת 1865, עם סיום מלחמת האזרחים, בוטלה העבדות רשמית בארצות הברית. אך במקומה החלו להתפתח בסוף שנות ה-1870 במדינות הדרום חוקי "ג'ים קרו" (Jim Crow) שהנהיגו הפרדה גזעית חוקית. במשך כמעט 100 שנה חיו האמריקאים השחורים תחת משטר של "נפרד אך שווה" שבפועל היה אכן נפרד אך רחוק מלהיות שווה.

נקודת מפנה משמעותית התרחשה בשנת 1954, עת בית המשפט העליון פסק בתיק "בראון נגד מועצת החינוך של טופיקה" (Brown v. Board of Education of Topeka) שהפרדה גזעית בבתי ספר ציבוריים אינה חוקתית. פסיקה זו הייתה ניצחון משפטי חשוב אך המציאות בשטח השתנתה לאט מאוד.

כתנועת המונים התגבשה התנועה לזכויות האזרח בשנות ה-50 וה-60. אחד האירועים המכוננים שלה היה חרם האוטובוסים במונטגומרי (Montgomery Bus Boycott) שהחל ב-1 בדצמבר 1955, כשרוזה פארקס (Rosa Parks), אישה אפרו-אמריקאית, סירבה לפנות את מקומה באוטובוס לנוסע לבן. מקרה זה היה הניצוץ שהצית את החרם שנמשך 381 ימים והסתיים בביטול ההפרדה באוטובוסים הציבוריים בעיר.

מנהיג בולט שעלה לגדולה באותה תקופה היה מרטין לותר קינג ג'וניור (Martin Luther King Jr.), מי שהיה כומר בפטיסטי צעיר שדגל במאבק לא אלים. גישתו והכריזמה שלו השפיעו עמוקות על התנועה וסחפו אליה רבים.

לכוחות מרכזיים במאבק הפכו אז אירגונים כמו האגודה הלאומית לקידום אנשים צבעוניים (National Association for the Advancement of Colored People - NAACP) והוועידה המנהיגותית הנוצרית הדרומית (SCLC).

שנות ה-60 היו שיאה של התנועה. לחלק מהנוף האמריקאי הפכו אז צעדות המוניות, חרמות כלכליים, מבצעי רישום בוחרים ומחאות לא אלימות שנתקלו לעיתים באלימות קשה מצד המשטרה והאוכלוסייה הלבנה. הצעדה מהעיר סלמה למונטגומרי (Selma to Montgomery) במרץ 1965 והצעדה על וושינגטון למען עבודה וחירות (March on Washington for Jobs and Freedom) בשנת 1963, שבה נשא קינג את נאומו המפורסם "יש לי חלום" (I Have a Dream), הפכו לסמלים של התנועה.

המאבק הוביל לחקיקה מהפכנית - חוק זכויות האזרח משנת 1964 (Civil Rights Act) שאסר על אפליה על בסיס גזע, צבע, דת, מין או מוצא לאומי במקומות ציבוריים, במוסדות חינוך ובתעסוקה.

שנה אחר כך ביטל חוק זכויות ההצבעה משנת 1965 (Voting Rights Act) את המכשולים שמנעו מאפרו-אמריקאים להצביע.

הרצח של מרטין לותר קינג ב-4 באפריל 1968 היה מכה קשה לתנועה, אך המאבק לשוויון המשיך בדרכים שונות. בעקבות התנועה לזכויות האזרח צמחו תנועות נוספות שנאבקו על זכויותיהן של קבוצות מיעוט אחרות.

למרות הישגיה הגדולים של התנועה לזכויות האזרח, המאבק לשוויון מלא, גם אם לא תמיד בלט כל כך, ממשיך ונמשך עד היום. תנועות עכשוויות כמו "חיים שחורים חשובים" (Black Lives Matter) ממשיכות להיאבק בגזענות מוסדית ובאפליה, מתוך הבנה שהדרך לשוויון אמיתי עדיין ארוכה.

התנועה לזכויות האזרח שינתה לא רק את החוק האמריקאי אלא גם את התודעה האמריקאית. היא הפכה סמל למאבק לא אלים לצדק ושוויון בכל רחבי העולם ונתנה השראה לתנועות זכויות ברחבי העולם.


הנה התנועה לזכויות האזרח:

https://youtu.be/9ppTiyxFSs0


תולדות התנועה:

https://youtu.be/URxwe6LPvkM


מה השיגה התנועה?

https://youtu.be/SXMFT6M6c7Q


נאומו הגדול של מנהיג התנועה מרטין לותר קינג:

https://youtu.be/o8dzxh7Ybqw?si=DGf9QnrhM4nraXLW


וסיפורו של קינג, שנרצח באלימות שנגדה הטיף (עברית):

https://youtu.be/dBMWWFgoW_U?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.