» «

שיפון

דגנים
מהם דגנים?



דגן, או דגנים (Cereal), הם זרעים של צמחים שמקורם במשפחת הדגניים, והם יבול המהווה מקור מזון בסיסי לבני אדם כבר מעל 10,000 שנה.

מספקים פחמימות מורכבות, חלבונים צמחיים, ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים חיוניים. בתזונה המודרנית, דגנים מלאים מהווים חלק מרכזי מהתפריט היומיומי, כאשר הדגש הוא על איכות ולא רק על כמות.

את יבולי התבואה של הדגנים אוספים מהשדות על ידי קציר (Harvest) שמשמעותו כריתת הצמחים שבאדמה. אם בימי קדם נעשה הקציר על ידי חרמש או מגל, כיום עושים אותו בחקלאות המודרנית באמצעות קומביין ענקי, שתוכלו להכיר בתגית "קומביין",

#סוגי דגנים וההבדלים ביניהם
ההבדל המהותי הוא בין דגנים מלאים לדגנים מעובדים. בעוד דגן מלא שומר על כל 3 חלקי הגרעין: הסובין העשיר בסיבים, העובר המזין והאנדוספרם, דגנים מעובדים עוברים תהליך טחינה המסיר את הסובין והעובר, כך שהולכים לאיבוד רוב הסיבים, הוויטמינים והמינרלים.

זו הסיבה שקמח לבן מועשר ולמרות הוויטמינים שמחזירים אליו באופן מלאכותי, הוא עדיין חסר את הסיבים והמינרלים הטבעיים.

שיבולת שועל (Oats) נחשבת לאחת הבריאות ביותר מהדגנים. היא עשירה בסיבים מסיסים, במיוחד בטא-גלוקן המסייע בהורדת כולסטרול. מה שמיוחד בה: היא מעולם לא עברה גידול סלקטיבי אינטנסיבי כמו חיטה ותירס, ולכן נשארה קרובה לצורתה המקורית.

קינואה (Quinoa) היא למעשה דגן-דמה ולא דגן אמיתי, אך היא מכילה את כל 9 חומצות האמינו החיוניות - דבר נדיר בעולם הצמחי. בני תרבות האינקה העתיקה כיבדו אותה כצמח קדוש וכינו אותה "אם כל הדגנים". הקיסר עצמו היה נוהג לזרוע את הזרעים הראשונים בכל עונה בטקס מיוחד שנעשה באמצעות כלים עשויים זהב.

אורז מלא (Brown Rice) שומר על הסובין והעובר ולכן עשיר בסיבים, ויטמינים B ומגנזיום. הוא נטול גלוטן ומספק אנרגיה מתמשכת.

כוסמת (Spelt) היא דגן עתיק המכיל יותר חלבון מחיטה רגילה, עשירה בסיבים ומינרלים ונטולת גלוטן לחלוטין.

כוסמין (Spelt) הוא דגן עתיק ממשפחת הדגניים, קרוב משפחה או תת-מין של החיטה. הוא מכיל גלוטן, אם כי בכמות נמוכה יותר מחיטה רגילה.

שיפון (Rye) מכיל כמויות גדולות במיוחד של סיבים מסיסים שתורמים לתחושת שובע ממושכת.

דוחן (Millet) הוא דגן נטול גלוטן עשיר במגנזיום וזרחן, מזון בסיסי באפריקה ובאסיה.

אמרנט (Amaranth), גם הוא דגן-דמה, מכיל את חומצת האמינו ליזין שמצויה בריכוז נמוך בדגנים אמיתיים.

טף (Teff) הוא דגן אמיתי וזעיר מאתיופיה - גרגר חיטה אחד שווה לכ-3,000 גרגרי טף. למרות גודלו, הוא עשיר במיוחד בסידן וברזל ומשמש להכנת האינג'רה המסורתית.

שעורה מלאה (Whole Barley) היא אחת העתיקות ביותר, תורבתה לפני כ-10,000 שנה. הגלדיאטורים הרומאים נקראו "אוכלי שעורה" מכיוון שהם ניזונו בעיקר ממנה כדי לבנות מסת שריר. היא עשירה בסיבים מסיסים המסייעים בהורדת כולסטרול.

#בריאות ודגנים
הכלל הוא שככל שהדגן קרוב יותר לצורתו הטבעית, כך הוא בריא יותר.

המעבר מדגנים מעובדים לדגנים מלאים ומגוונים תורם משמעותית לבריאות הכללית, שיפור העיכול, ויסות משקל הגוף והפחתת הסיכון למחלות כרוניות כמו סוכרת ומחלות לב.


הנה הדגנים:

https://youtu.be/2CluFZKclto


טרקטור קוצר את השדה:

http://youtu.be/p4aZ_rRwoPg


הדגנים הם מגוונים:

https://youtu.be/_F5V3ALOvdY


"ים הדגן מתנועע" בשיר הדגן הכי מובהק (עברית):

https://youtu.be/k2Y69eD-Cu8


כל הדגנים ושמם באנגלית:

https://youtu.be/gR2WG1YquVg


באילו מדינות מגדלים דגנים וכמה?

https://youtu.be/RYzE4DEQ2w8


והאם דגני בוקר הם דגנים בריאים?

https://youtu.be/m4reqXABLSU


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.