» «
פסטה
כיצד מיוצרת הפסטה?



להכנה של פסטה, קודם מכינים מעין עיסה. זהו בצק הפסטה, אז מעבירים את הבצק במכונה שמעצבת אותו בצורה מיוחדת, אחת הצורות האופייניות של הפסטות שאנו מכירים. משם עוברת הפסטה לייבוש ולאריזה.

במפעלים המסורתיים של העיירה גרניאנו, בירת הפסטה של איטליה, מכינים אותה בדיוק אותו דבר, כבר 200 שנה לפחות. כאן תוכלו לראות כיצד מייצרים את הפסטה. במפעלים הקטנים הללו הם מכינים בכל יום פסטה מסוג אחר. תוכלו לטעום בטעימות של פסטה אמיתית וללמוד על שלבי הייצור של אחד המאכלים האיטלקיים האהובים ביותר בעולם. במגירות ובתאים מיוחדים תוכלו לראות את הפסטות המתייבשות לאחר ההכנה, בין 24 ל-70 שעות של ייבוש. בשלב האריזה אורזות העובדות את הפסטה בידיהן, רק כדי שהיא לא תישבר.


מעניין? - הנה סרטון שמציג את הכנת הפסטה במפעל:

https://youtu.be/RrCjEydkfD0


פסטה נדירה בסרדיניה, שמעט מאד יודעים לעשות:

https://youtu.be/9rkpnmLUuSM


המכונות שיוצרות את הצורות של הפסטה:

https://youtu.be/1kAbw388JzY


הנה מכונה למסעדות שמייצרות פסטה בעצמן:

https://youtu.be/84P8YwR9wlE


עוד על תהליך ייצור הפסטה:

https://youtu.be/kZw5zMqmTdE


וכך מייצרים את הפסטה האמיתית בעיר גרניאנו, בירת הפסטה של איטליה:

https://youtu.be/GOAh6MlXicQ?t=12m38s&end=17m27s
כיבוי שמן בוער
למה אין לכבות אש משמן בעזרת מים?



לא מכבים שמן או נפט בוער בעזרת מים, כי זה רק יגדיל את האש ויהפוך לכדור אש. כיבוי של שמן או נפט בוערים יש לעשות על ידי זריית חול מעל האש, או לחנוק אותה באמצעות שמיכה.

כשאנו מכבים שריפה במים, הם מצננים את האש וחונקים אותה. אבל כשנפט או שמן בוערים, המים לא יחנקו את האש אלא דווקא יגרמו להרחבה של שטח השריפה וליצירת כדור אש. זה קורה מפני ששמנים נוטים לצוף על פני המים וכשאנו שופכים עליהם מים, השמן הבוער מתפשט ביחד עם המים.

לכן יש לחנוק אש של שמנים או נפט על ידי פיזור חול על האש, או בכיסוי האש על ידי שמיכה.


הנה מה שקורה כששופכים מים על אש שנגרמה בגלל שמן:

http://youtu.be/v3F4c5o4J7M


המים יורדים למטה והשמן הבוער עולה ומתפרש לכדור אש:

http://youtu.be/3LWYXJvU7yM


וכדור האש של מים על אש שמן, בהילוך איטי:

http://youtu.be/-4clsX2MTNw


הדגמה של כיבוי אש משמן על ידי מים:

http://youtu.be/Y7CutGggNuc?t=4t53s
שמן זית
איך מייצרים שמן זית?



יצור שמן זית נעשה בבית הבד. בית בד הוא מתקן להכנה של שמן זית. זה נעשה על ידי מעיכה של הזיתים וסחיטת השמן מתוכם.

מיצוי השמן מהזיתים נעשה כיום ממש כמו בימים עברו: ממיינים את הזיתים, שוטפים אותם, סוחטים ומועכים את הזיתים. בעידן המודרני זה נעשה לרוב באמצעות מכונות. בעבר עשו זאת על ידי אבנים גדולות שמעכו את הזיתים. לאחר שהזיתים נמעכו, מפרידים את השמן מהעיסה שנקראת גפת. התוצאה היא שמן זית זך וטעים להפליא.

לאחר מיצוי שמן הזית מהזיתים, מכניסים את השמן למיכלים או לבקבוקים והם נשלחים למכירה לחנויות. בתיאבון!


הנה סרטון על הכנת שמן זית:

http://youtu.be/H8Ai8ywrtME


על ייצור שמן זית באופן תעשייתי:

http://youtu.be/aieNV3V4b_s
בית בד
מהו בית בד?



שמן הזית מיוצר כבר אלפי שנים בבתי בד (Olive press). השיטה שבה פועלים בתי בד מסורתיים היא של עקלים ומכבשים. את השמן מפיקים מזיתים שנקטפים לפני כן מעצי זית. את הזיתים מוסקים (אוספים), כשהם בשלים. בו ביום, מעבירים אותם לבית הבד בכדי להפיק מהם את השמן.

בתי בד מודרניים פועלים בשיטה "דו-פאזית" שבה אין חימום של הפסטה (רסק הזיתים) ואין החדרת מים בתהליך. הזיתים נמסקים בשיא בשלותם ומועברים עוד באותו היום אל בית הבד לשם הפקת השמן.

כדי לשמור על איכותו, נוצר שמן הזית בכבישה קרה, שבה שומרים על הטמפרטורה נמוכה לאורך כל תהליך הכבישה. בכבישה הקרה מפיקים את השמן על ידי לחיצה מכנית על הגרעין או על הפרי. בשיטה זו מופק פחות שמן משיטות אחרות, אך הוא יהיה איכותי יותר, בזכות השמירה בכבישה הקרה על הערכים התזונתיים שבו.

את הכוח להנעת הלחיצה ואבני הריחיים יותרים באנרגיית מים, רוח, או בהמות המסובבות את האבנים.

את השמן שנוצר בבית הבד נוהגים בדרך כלל להעביר לאחסון במיכלי נירוסטה. השמן מאוחסן בתוכם עד למכירתו, לאריזה בבקבוקים או עד השימוש בו בבית הבד.


כך פעל בית בד שבשרונה תל אביב, בית בד טמפלרי מהמאה ה-19:

https://youtu.be/6GsXq3f2MW0


בתי בד עתיקים ניתן למצוא בכל רחבי המזרח התיכון ולצידם בתי בד חדישים כמו זה:

https://youtu.be/2oGTSOIkRk8?t=2m40s


הנה הסבר של הכבישה הקרה:

https://youtu.be/HnaLcR_Oq50


על הכנת שמן זית:

http://youtu.be/H8Ai8ywrtME


והכנת שמן זית תעשייתי:

https://youtu.be/aieNV3V4b_s

שמן

צבעי שמן
מה היה היתרון של צבעי השמן בציור?



צבעי השמן (Oil paint) החליפו את צבעי הטמפרה כצבעים המועדפים על הציירים לציוריהם. מייצרים אותם על ידי מעיכה וריסוק של מינרלים שונים מהטבע וערבוב של האבקה עם שמן.

צבעי השמן הומצאו בתקופת הרנסאנס. צבעים אלה הם עשירים בגוונים שלהם ומתייבשים לאט יותר מצבעי הטמפרה העתיקים, שהיו מוגבלים ופחות עשירים. הדבר הפך את צבעי השמן נוחים יותר לעבודה ועזים יותר בתמונות שנוצרו מהם.


הנה תולדות והתפתחות צבעי השמן:

https://youtu.be/MyhoPD3hA9M


כך מציירים בצבעי שמן:

https://youtu.be/1UgjxeAPq_A


כך תוכלו לייצר בבית צבעי שמן, אך תמיד ביחד עם מבוגר:

https://youtu.be/qiGNCdCSL3U


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.