» «
ציורי מערות
מהם ציורי המערות?



ציורי מערות הם הציורים הראשונים בתולדות האנושות. ציורים כאלה נמצאו על קירות ותקרות של מערות ששימשו למגורים בעידן הפרהיסטורי.

באירופה ובאוסטרליה נמצאו הציורים המוקדמים ביותר שנמצאו במערות, ציורים בני יותר מ-40,000 שנים. בצרפת וספרד לבדן קיימות כ-350 מערות עם אמנות מהתקופה הפרהיסטורית. אלה נמצאו במערת אל קסטיו באזור קנטבריה שבספרד. ציורים אחרים ומאוחרים יותר נמצאו במערת אלטאמירה שבספרד ובמערת לאסקו מערת שובה שבצרפת.

החוקרים לא יודעים לציין בדיוק מה הייתה מטרתם של ציורי המערות הקדומים מתקופת האבן. יש המשערים שהם נועדו לטקסים או לשימושים דתיים קדומים, או אפילו לתקשורת בין אנשים שונים. החוקרים משערים שציורי המערות לא נועדו לקישוט סביבת המגורים, כיוון שהציורים נמצאו דווקא במערות שלא חיו בהן זמן רב ומצד שני נמצאו ציורים רבים במערות רחוקות וקשות להגעה.


הנה ציורי המערות הקדומים של מערת לסקו:

http://youtu.be/UnSq0c7jM-A


כך התפתחה האמנות כולה מאותם ציורי מערות:

https://youtu.be/oZOsR0TzbJ8


ציורי מערות קדומים ממערת שובה שבצרפת:

http://youtu.be/wZrZxyRBAlM?t=16s


הקדומים שבציורי המערות של אירופה נמצאו במערת אל קסטיו בספרד:

http://youtu.be/74woCKzVEIc


הציורים הללו הם רק חלק מאמנות האדם הקדמון ותקופת האבן:

https://youtu.be/NdlQxISNpwY


והמסתורין המרתק של סמלים זהים שחוזרים במערות שונות בכל אירופה (מתורגם):

https://youtu.be/hJnEQCMA5Sg?long=yes
שפות
איך מתפתחות שפות?



התפתחות השפות בעולם היא אחת התופעות המעניינות בתרבות האנושית. מרבית השפות נוצרו משפה-אם אחת, לרוב שפה עתיקה כלשהי. לפיכך משתייכות מרבית שפות העולם למשפחת שפות כלשהי. במשפחת שפות מאוגדות שפות שונות הקשורות זו לזו בזכות אותה השפה האם. משפחות שפות כאלה לדוגמה הן המשפחה האפרו-אסייתית של השפות ומשפחת השפות השמיות.

למול השפות השייכות למשפחות שפה שונות, יש שפות מבודדות. שפות מבודדות הן שפות שאין להן קשרי משפחה כאלה, או שלא נמצאה קרבה ביניהן לבין שפות אחרות. שפה מבודדת כזו היא למשל השפה הבסקית, שמדברים בה הבסקים בספרד. גם שפת בני האיינו שבצפון יפן והשפה הקוריאנית נחשבות מבודדות, שכן לא נמצאו שפות בעלות מאפיינים דומים להן.


כך התפתחו שפות העולם במהלך ההיסטוריה (מתורגם):

http://youtu.be/iWDKsHm6gTA


וכך התפתחו השפות ההינדו-אירופיות:

http://youtu.be/KdQwalCPNAs
נדידת האדם הקדמון
מתי נדד האדם והתפזר לכל העולם?



אולי נראה לנו שנדידת העמים שראינו בעשורים האחרונים מאפריקה והמזרח התיכון אל אירופה היא ייחודית, אבל האמת שההיסטוריה ראתה נדידות שכאלה שוב ושוב. כבר לפני כ-2 מיליון שנה החל האדם הקדמון, הומו ארקטוס (האדם הזקוף), לנדוד מאפריקה אל אירופה ואסיה.

אחת ההשערות היא שההגירה של האדם המודרני מאפריקה לאזור המזרח התיכון התקיימה כבר לפני כ-100 אלף שנים.

ליד העיר דימונה חפרו בשנת 2020 מפעל קדמוני לסיתות של אבני צור מהתקופה הפליאוליתית התיכונה. שפע אבן הצור טבעית באזור אפשר בו לסתת כלים בשיטת סיתות שמקורה באפריקה. השיטה, המכונה "לבלואה נובי", מאפשרת לארכיאולוגים להתחקות אחרי נתיבי ההגירה של האדם המודרני מאפריקה לשאר העולם.

אבל הנדידה הגדולה, יציאת אפריקה אפשר לקרוא לה, התרחשה לאחר המהפכה הלשונית, לפני כ-70 אלף שנה. בתקופה זו יצא האדם (הומו ספיאנס) מאפריקה אל המזרח התיכון. משם החלו קבוצות ושבטים ראשונים להתפשט לכיוון אירופה ולמזרח אסיה והחלו להשתלט על העולם.

המהפכה הלשונית נתנה לאדם יכולות שלראשונה אפשרו לו לעבור את מחסומי הים הגדולים אל אוסטרליה, אמריקה ואל איים רחוקים. גם ההתגברות על פערי האקלים ובעלי החיים השונים ביבשות הללו הפכה לאפשרית, בזכות יכולות הארגון והיכולות הטכניות שעמדו לרשות האדם המתקשר באמצעות הלשון.

לפני כ-50,000 שנה הם החלו להתפשט לדרום אסיה. כך הגיעו לפני 50 עד 40 אלף שנה חבורות של יורדי ים מאיי אינדונזיה אל אוסטרליה והתיישבו גם בה. זו הייתה פריצת דרך אדירה בתולדות האדם. בפעם הראשונה הוא התגבר בדרכו להתיישב בעולם, על מחסומי ים של מאות קילומטרים.

בהמשך הגיע האדם הנבון אל אירופה בקבוצות גדולות. זה קרה לפני כ-40,000 שנה. הוא חלק את החיים באירופה עם האדם הניאנדרטלי, עד שזה נכחד סופית.

רק לפני כ-35,000 שנה יישב האדם באופן משמעותי את המזרח התיכון ואת מרכז אסיה.

לצפון אמריקה הגיע האדם לפני כ-30,000 שנה. פני הים הרדודים באותה התקופה ויבשת ברינגיה האבודה אפשרו בהמשך לשבטים של האדם הנבון לחצות דרך סיביר אל אלסקה שבצפון אמריקה ובמהלך אלפי שנים להתיישב בכל אמריקה. ממצאים שנמצאו בצ'ילה מסמנים אולי את הימצאות האדם באמריקה כבר לפני 33 אלף שנים. מאז גילוי אמריקה אל ידי קולומבוס תוחש ההגירה לאמריקה ותתעצם עוד יותר במאות ה-19 וה-20.


כך הובילה התפתחות האדם לנדידת השבטים הקדומים על פני העולם:

https://youtu.be/ehV-MmuvVMU


ומפת הנדידה העולמית של ההומו ספיאנס:

http://youtu.be/CJdT6QcSbQ0
המהפכה הלשונית
איך קידמה המהפכה הלשונית את האדם?



המהפכה הלשונית החלה לפני כ-70 אלף שנה. בתקופה זו יצא הומו ספיאנס מאפריקה לכיוון אירופה ומזרח אסיה והחל להתפשט בעולם. במהלך התקופה הזו יתפתחו יכולות החשיבה של הומו סאפיינס, בצד יכולות לשוניות מתקדמות. זוהי מהפכת הלשון, שתביא את המין האנושי להישגים בלתי נתפסים, למהפכה המדעית, להתפתחות הטכנולוגית שתביא למהפכה התעשייתית ולעידן המידע.

ככל הנראה התאפשרה המהפכה הלשונית בזכות מזל. מוטציות גנטיות מקריות במבנה המוח האנושי הביאו ליכולות קוגניטיביות, חשיבתיות, חדשות. על אף שגודל או צורת המוח האנושי לא השתנו באותן מוטציות, חוללה שגיאה בשכפול תאי המוח את התקלה המבורכת של הומו סאפיינס - הוא השתדרג, הן ביכולות ודרכי המחשבה שלו והן ביכולת הדיבור שלו. או במילים של בת הזוג שלנו - הוא "התחיל לדבר על זה"..

הן כמויות המידע שמאפשרת התקשורת האנושית והן איכותה קפצו בבת-אחת במהפכת הלשון. מעתה הם יכולים היו לא רק להעביר מידע פשוט, כמו שעושים אורגניזמים רבים (ראו באאוריקה בתגית "תקשורת בעלי חיים"), אלא גם לרכל זה על זה ולדבר על יחסים אנושיים.

אבל מה שיפרוץ את דרכו של האדם הוא הדמיון דווקא. החידוש המופלא ביותר שהביאה הלשון הוא היכולת להעלות ולדון בדברים מופשטים - לדבר על רעיונות ודברים דמיוניים, שאפשרו בדיעבד לארגן חברה אנושית משתנה ומשתכללת, שמבוססת על הסכמות בקבוצות גדולות מאד, בין אנשים שלא בהכרח מכירים זה את זה.

אלו רעיונות דמיוניים ומופשטים לחלוטין, כמו מיתוסים, אמונות, הסכמות, כללים, חוקים, מוסר, פילוסופיה וכן הלאה. מהם תתפתח התרבות האנושית ויוולדו השבט, הכלכלה, המלוכה, המדינה, הטכנולוגיה, המדע והמידע. וזו הלשון שתאפשר לאדם לחנך את הדור הבא ועדיין להסתגל לשינויים ותמיד לשתף פעולה, כדי לפרוץ קדימה ובעיקר למעלה.


הנה תרומת השפה והלשון להתפתחות האנושית (מתורגם):

https://youtu.be/lz0lQ58QMzQ


סיפור המהפכה הלשונית הוא הסיפור של הדמיון האנושי שהתווסף למציאות, דמיון שהוא יחודי רק למין האנושי, שהצליח להתעלות על המציאות של המינים האחרים (מתורגם):

https://youtu.be/PThnISFCIiY


האדם הניאנדרתלי דיבר גם הוא אך לשונו הייתה שימושית בלבד:

http://youtu.be/hA3abOKHAtA

תולדות האנושות

כתב
איפה נולד הכתב?



מי המציא את הכתב כמובן שאיננו יודעים, אבל ודאי שלידת הכתב בכל מקרה התבקשה בשלב כזה או אחר בהיסטוריה.

המצאת הכתב המוקדם ביותר נולדה ככל הנראה בתרבות השומרית של מסופוטמיה, היא אזור הסהר הפורה (איראן, תורכיה, עיראק, סוריה וצפון ישראל של היום). במחקר רואים את לידת הכתב כ-7,000 שנה אחורה.

על אף שהתגלה חרס עוד מ-4300 לפני הספירה, שנכתבו עליו מתכוני בירה, החוקרים מעריכים שהמידע הראשון שהיה צורך לשמר בכתב היה מידע חשבוני בעל משמעויות כספיות, כמו חובות, מסים ותשלומים שהועברו מאדם לאדם או לממלכה.

דוגמה לכך היא של "טבלת כושם" - לוח חימר שנמצא בעיר השומרית ארך (אורוק העתיקה, שעיראק של היום נקראת ככל הנראה על שמה). הלוח שהוא בן 5000 שנה ויותר, הוא רישום של תשלומים שהועברו בין אנשים. אחד מהם, כנראה פקיד שומרי בשם "כושם", רשם משהו שניתן להבינו אולי כ-"135 אלף ליטרים של שעורה הועברו במשך 37 חודשים. על החתום, כושם".

אמנם שיטת הכתב הזו היא "כתב חלקי", שמסוגל לתאר רק סוג מסוים של מידע. אבל בתוך כמה מאות שנים, התפתח הכתב ואפשר לשומרים ולממשיכיהם במסופוטמיה, האכדים, הבבלים והאשורים, להוסיף יותר ויותר דברים שניתן לבטא בכתב.

כ-500 שנה לאחר מכן כבר נוצר "הכתב המלא" הראשון - "כתב היתדות", שבעזרתו ניתן היה לייצג את כל השפה המדוברת (הוא התפתח ממש באותו זמן שבו התפתח כתב מלא נוסף, כתב ההירוגליפים המצרי). אפשר ללמוד עליו באאוריקה בתגית "כתב יתדות".


הנה סקירה על "טבלת כושם" - הטבלה הכתובה הראשונה שנמצאה מהכתב השומרי:

http://youtu.be/u7JsfwAcCo0


כך נהגו לכתוב ולחתום את החוזים הללו:

http://youtu.be/nZaCuzrnsco


הנה סרטון על המקום שבו נולד הכתב:

http://youtu.be/ItsRI4IyyDY


וסקירה על תולדות הכתב והמצאתו לראשונה:

http://youtu.be/VroX-_thMLg
חקלאות עתיקה
איפה ומתי נולדה החקלאות?
היכן נולדה החקלאות?
מי המציאו את החקלאות?


המהפכה החקלאית שבה החלו בני האדם לעבד את האדמה, כדי לגדל מזון ולביית את החיות לצרכיהם, היא ככל הנראה השינוי הכי משמעותי בתולדות המין האנושי. המעניין הוא שהיא לא החלה במקום אחד, אלא התרחשה במקומות שונים בעולם, בלי קשר אחד לשני.

המהפכה החקלאית התרחשה לראשונה בתקופה הנאוליתית, החלק האחרון של תקופת האבן. זה קרה לפני כ-12 אלף שנה, באזור שנקרא "מסופוטמיה", בעברית "אזור הסהר הפורה". האזור הזה בצורת קשת, או סהר (ירח) משתרע בין איראן לישראל של היום וכולל גם את טורקיה וסוריה של ימינו.

אגב, מחקרים חדשים גילו שייתכן שביות החיטה, לאחד המרכיבים החשובים ביותר במהפכה החקלאית, החל עוד לפני 20 אלף שנה במזרח התיכון, בלא אחר מאשר עמק הירדן שבצפון מדינת ישראל של היום.

כך או כך, בסביבות 5,000 לפני הספירה פיתחו השומרים את החקלאות עוד יותר. השומרים היו בעלי התרבות המפותחת הראשונה בהיסטוריה. הם הפעילו שיטות חדשות שהמציאו בחקלאות, כולל תכנון השקיה מאוד מתקדם לאותו הזמן.

השומרים גם החלו בשיטה של "התמחות", בה הוכשרו עובדים מקצועיים ומומחים לכל תחום ותחום בחקלאות. בכך הם התקדמו והצליחו לעומת השיטה שבה כולם עושים הכל.

למעשה, בכך הורישו השומרים לעולם כולו את ה"התמחות" - אחת מאבני היסוד של הכלכלה האנושית המתקדמת. כך התפתחה מאוד החקלאות בשומר והם הצליחו לעבד שטחים נרחבים במיוחד, כשכל חקלאי מתמחה במיומנות מסוימת ומצטיין בה, לעומת חקלאות בה כולם עושים הכל בצורה בינונית ומטה. ה"התמחות" הוכיחה את יכולותיה בשומר והשאירה לדורות הבאים שיטה מעולה לקדמה והצלחה כלכלית.

על המהפכה החקלאית תוכלו ללמוד בהרחבה באאוריקה, בתגית "המהפכה החקלאית".


במסופוטמיה נולדו החקלאות וביות החיות:

https://youtu.be/k837R16PvOk


האם כך נולדה החקלאות:

https://youtu.be/bhzQFIZuNFY


כאן נוצר הסהר הפורה שבו נולדה החקלאות (עברית):

https://youtu.be/ydyIn4zZXvo?t=8s


עצוב שבמקומות מסוימים בעולם החקלאות הולכת ונזנחת (עברית):

https://youtu.be/adhgEblYfOA


וסרטון ארוך יותר על הנוודים שהפכו לחקלאים הראשונים בהיסטוריה:

http://youtu.be/Ki8S5I83Ccc?long=yes
המהפכה החקלאית
מה הייתה המהפכה החקלאית?



המהפכה החקלאית הייתה המעבר שחל בתקופת האבן החדשה (בתקופה הנאוליתית), בדרך שבה השיג האדם הקדמון מזון. היא סיימה את תקופת הציידים-לקטים והחלה את התקופה החקלאית.

התקופה החקלאית ידועה גם כמהפכה הניאוליתית והתבטאה בכך שבני האדם החלו לעבד את האדמה ולגדל את מזונם. רבים רואים במהפכה הזו את השינוי המשמעותי והחשוב בהיסטוריה של המין האנושי.

עד המהפכה החקלאית צד האדם חיות וליקט ירקות ופירות. לכן נקרא המבנה החברתי והכלכלי, בתקופה של טרם מהפכת החקלאות, מבנה של "ציידים-לקטים". האדם הקדמון סמך אז על כוחו לצוד או על מזלו, למצוא אוכל ללקט. לאחר המהפכה החקלאית עברו בני האדם למבנה חברתי שבו הם החלו לכלכל את עצמם, באמצעות ביות של בעלי חיים וצמחים. מעתה לא היו תלויים במזל וביכולת לצוד.

המהפכה החקלאית, שהחלה לפני כ-12 אלפים שנה, אפשרה להומו ספיאנס להתרבות בקצב מסחרר ולהשתלט על העולם. בתוך עשרת אלפים שנה הפך המין האנושי חלקות אדמה נרחבות לשדות וביית צמחים שיהפכו למזונו העיקרי, כמו חיטה, אורז, תפוחי אדמה, תירס ודוחן.

המעבר הזה נקרא גם המהפכה הנאוליתית, על שם התקופה שבה התרחש המעבר מחברה של ציידים ולקטים לחברה של חקלאות נייחת. היא התרחשה בהדרגה ובמקביל באזורים שונים בעולם. האזור הראשון היה האזור שלנו, אזור מסופוטמיה ("הסהר הפורה") שכולל את איראן, טורקיה, סוריה וישראל של היום.

לחוקרים יש תאוריות שונות לגבי הגורם העיקרי למהפכה החקלאית. יש מהם שרואים באקלים החם והיבש שנוצר בסוף עידן הקרח האחרון בעולם כולו. האקלים הביא לעיבוד תבואה מוצלח מבעבר ולצורך להתיישב ליד מקורות מים.

חוקרים אחרים מתייחסים לתוצאה של הולדת עיבוד האדמה שבמהפכה החקלאית ומציינים שהחקלאות הביאה את מהפכת הסמלים והטקסים החברתיים. אלה החלו להיווצר בחברה האנושית ויצרו את הקדמה האנושית המטורפת של עשרת אלפים השנים האחרונות.

והכי מעניין שגם כיום, עם כל החידושים - המדעיים, הטכנולוגיים וההנדסיים שזכינו בהן במאות האחרונות ועם כל הקידמה האנושית בה זכינו בעקבותיהם, עדיין מעל חצי מאוכלוסיית העולם עוסקת בחקלאות לפרנסתה.

החקלאות היא שמאפשרת את חיינו על כדור הארץ.


האם כך נולדה החקלאית הראשונה בהיסטוריה?

https://youtu.be/xbXWWzxC1e0


סיפור הולדתה של החקלאות:

https://youtu.be/ydyIn4zZXvo


כך המשיכה להתרחש מהפכת החקלאות:

http://youtu.be/-7bqi70B3tE


הולדת החקלאות הייתה שינוי מכריע בגורל האדם:

http://youtu.be/bhzQFIZuNFY


על תחילת החקלאות וביות החיות במסופוטמיה:

https://youtu.be/k837R16PvOk


כך השפיעה מהפכת החקלאות על התרבות עד לאינטרנט של היום (מתורגם):

https://youtu.be/3Evl0tQAdXI?t=14s


הנה סרטון תיעודי על המהפכה החקלאית שהשיקה את התרבות האנושית וההיסטוריה (מתורגם):

https://youtu.be/CWu29PRCUvQ?long=yes


והרצאה על המהפכה החקלאית (עברית):

https://youtu.be/thSZqJ4_Gcg?long=yes
המהפכה המדעית
מה הייתה המהפכה המדעית שהחל קופרניקוס?



הכל החל כשפרסם האסטרונום הפולני קופרניקוס בשנת 1543 את התיאוריה ההליוצנטרית שלו. המילה המסובכת הזו פירושה שהוא הראה לראשונה מדעית שהשמש היא מרכז מערכת השמש, בעוד שאר הכוכבים, כולל כדור הארץ, סובבים סביבה.

הטענה הזו של קופרניקוס פורסמה בספרו "על הסיבובים של גרמי השמיים". היא הייתה מהפכנית והרגיזה את הכנסייה מאד, כי עד אז הטענה הייתה שכדור הארץ הוא מרכז העולם, כשהשמש והכוכבים סובבים סביבו. איכשהו נחלץ קופרניקוס מגורלם של "כופרים", שכתבו דברים דומים אחריו. עזרה לו העובדה שהוא עצמו היה איש דת נוצרי...

התאוריה של קופרניקוס הובילה לפרץ של מחקר ותצפיות בחלל, כולל מחקרים של חוקרים שיהפכו לאסטרונומים חשובים ביותר, כמו ניוטון, לייבניץ וגליליאו גליליי.

אבל מעבר לשינוי שהמדען הפולני הכניס בתפיסת היקום ומערכת השמש שלנו, המשמעות של המחקר שלו הייתה הרבה יותר גדולה ואפילו מהפכנית למדע כולו.

לראשונה התנהל חוקר כמדען ספקן והסיק מסקנות באופן מדעי ועל בסיס נתונים. כי קופרניקוס עשה את מה שאחריו יהפוך לעיקרון הבסיסי של המדע. הוא הטיל ספק.

אם עד אז מספיק היה שמדען יראה שתמיד קרה משהו כדי לקבוע שהוא גם יקרה מחר, הספק שהטיל קופרניקוס שינה את השיטה המדעית - מעתה מספיק שתמצא שיש פגם אפילו באחד מהממצאים או ההנחות שבתיאוריה, כדי שהיא תופרך מדעית.

לאחר שבחן את הנתונים לגבי מערכת השמש, שנאספו במהלך השנים בידיו ובידי דורות של מדענים, הוא הבין שהתפיסה המדעית המקובלת לא מסתדרת איתם. לאור הסתירות והבעיות שהוא מצא, הוא עדכן את התאוריה המדעית כך שתסתדר עם הנתונים - קופרניקוס קבע מבלי למצמץ שהשמש היא המרכז שסביבו נעים כוכבי הלכת, כולל כדור הארץ.

מה שקופרניקוס עשה נשמע אולי פשוט. אבל זה היה מהפכני, מנומק ובעיקר אמיץ. זה גם היה מדעי יותר מהשיטה הקודמת. לכן נחשב קופרניקוס למי שהזניק את המהפכה המדעית, שבתוך 500 שנה תוביל את האדם לתגליות, פיתוחים, טכנולוגיות והישגים שלא יאומנו.

גם לפני קופרניקוס היה מדע. את חלקו הגדול של הידע המדעי שנשמר השיגו היוונים והרומים. אך מאז התמוטטות האימפריה הרומית במאה ה-5 שקעה אירופה ב"חשכת ימי הביניים". זו האטה מאד את ההתקדמות המדעית והטכנולוגית. המצאת הדפוס במאה ה-15 אמנם סייעה להפצת הידע המדעי, אך המדע עדיין הוגבל על ידי הכנסיה הנוצרית ומותר היה לפרסם רק את מה שתאם את האמונה הנוצרית.

"המהפכה המדעית" תשנה את כל זה. במהלך 500 השנים הבאות, יעבור העולם מהפכת ידע בלתי נתפסת. מכאן תתגבש השיטה המדעית למחקר חופשי ולא מוגבל, כמותי ומתמטי. גם הידע המדעי לא יישמר יותר בסוד, כפי שהיה עד אז, בעיקר מחשש מהשמרנות הדתית, אך לעתים גם בשל התחרות עם אחרים.

המהפכה המדעית קידמה מעתה את פרסום והפצת הידע המדעי לכל. חוקרים החלו להסתמך על תגליות קודמות של חוקרים אחרים, לבחון אם הידע נכון, להטיל ספק ולהפריך מחקרים במחקר חוזר, להציע השערות אחרות ולבדוק אותן בכלים מדעיים.

הכנסייה הלכה ואיבדה את סמכותה כמי שקובעת איך מתנהל העולם. המדע מחליף אותה בכך. קידמה והשכלה נותנות עבודה במקום אמונה עיוורת.

המדע והטכנולוגיה יתקדמו מכאן ויפרצו נתיבים חדשים, לעבר ידע שמשתבח ומתחדד וגדל במהירות עצומה. תגליות מדהימות והמצאות שלא יאמנו. אלה מייצרים מאז הישגים בלתי נתפסים למין האנושי, לא מעט בזכות איש הדת שהעז לחשוב אחרת מכל העולם ובמיוחד מהבוסים במקום העבודה שלו.


הנה סיפורה של המהפכה המדעית (מתורגם):

http://youtu.be/bx6J2D96mCw?t=45s


השינוי המדהים שחוללה המהפיכה המדעית בחשיבה האנושית (מתורגם):

http://youtu.be/LxMOW7nGH7E


סיפור המהפכה המדעית באנגלית:

http://youtu.be/9hodYUDDfsY


ועוד אחד ממחוללי המהפכה המדעית, המדען האסטרונום גלילאו גליליי (עברית):

http://youtu.be/sB1doXwTKtc


יוהאן גוטנברג
מיהו ממציא הדפוס ולמה נהרסו חייו של גוטנברג?



על אף שהסינים הדפיסו בעזרת לוחות הרבה לפני כן, את מכונת הדפוס הראשונה המציא הגרמני יוהן גוטנברג בסביבות שנת 1440 בעיר הגרמנית שטרסבורג. חמש שנים לאחר המצאת הדפוס הוא הדפיס את הספר הראשון בייצור המוני - זה היה ספר התנ"ך, שגם הפך לספר הנמכר ביותר בהיסטוריה.

בניגוד לחשיבות ההמצאה שלו, מכונת הדפוס נחשבת להמצאה החשובה ביותר במילניום השני, גורלו האישי של גוטנברג היה רע. ליזם החרוץ והחכם הזה לא היה כסף רב, להקמת בית הדפוס שלו. לכן הוא נזקק להלוואה כספית גדולה.

משסיים לבנות את מכונת הדפוס והחל להדפיס ספרים בבית הדפוס שהקים, הוא נדרש להחזיר את הכספים שלווה. אך נדרש זמן כדי להרוויח כסף. הנושים שלו, האנשים שלהם היה חייב כסף, זכו במפעל הדפוס שלו, במקום החוב.

גוטנברג האומלל לא התאושש מאובדן מפעל חייו, עד יום מותו. האיש שהמציא את הדפוס ושינה את העולם, מת עני וללא ההמצאה שנלקחה ממנו.


הנה סרטון על המצאת הדפוס:

https://youtu.be/KnlP_hBoSaA


מצגת על המצאת הדפוס (עברית):

https://youtu.be/3tPh9J_epPo


כך פועלת מכונת הדפוס בסגנון שהמציא גוטנברג:

http://youtu.be/9Ube6FRxv7c


מהפכת הדפוס שיצרה ההמצאה של גוטנברג (מתורגם):

https://youtu.be/5ob6t9KamDM


הדפוס השתלב עם התפתחות הנייר כחומר לספרים (מתורגם):

https://youtu.be/_YqYtdPUis4


וגם על הספרות של עם הספר השפיעה המהפכה של גוטנברג (פרסומת בעברית):

https://youtu.be/RlRuC4BBzVw


וסרט ארוך על המצאת הדפוס וחשיבותה (מתורגם):

https://youtu.be/fp7OyIm2zWk?long=yes
מה גרמה המהפכה התעשייתית ומהי בדיוק?



המהפכה התעשייתית היא מהפכת ההתפתחות המואצת של התעשייה באירופה, שהחלה באמצע המאה ה-18 באנגליה.

המהפכה הטכנולוגית וכלכלית הזו סגרה את התקופה החקלאית ופתחה את התקופה התעשייתית. במהלך 150 השנים הבאות הלכה והתפתחה התעשייה באזורים רבים בעולם, מארצות הברית ועד ליפאן, סין ומעצמות רבות באירופה.

המהפכה התעשייתית הונעה משרשרת של פיתוחים טכנולוגיים שהתרחשו אז, ביניהם הקיטור והחשמל. היא גרמה למעבר מהיר מכלכלה חקלאית המבוססת על כוח עבודה אנושי וזה של בהמות, לכלכלה תעשייתית שמונעת באמצעות אנרגיה.

המהפכה הונעה גם מהגידול המשמעותי באוכלוסייה, שנגרם במקביל להתפתחויות הטכנולוגיות שהובילו למהפכה זו. גידול האוכלוסיה נבע מהילודה שגדלה באופן משמעותי והתמותה שהלכה והתמעטה.

אחת התופעות שיצרה המהפכה התעשייתית הייתה המעבר המהיר של המוני כפריים לגור בערים, תהליך שנקרא "עיור". תוצאה נוספת של המהפכה התעשייתית הייתה שילדים רבים החלו לעבוד, במקרים רבים כבר מגיל 5.

עם השנים הביאה המהפכה התעשייתית גם לאובדן העבודה של עובדי ייצור רבים, לטובת מכונות חדשות ומשוכללות שהחליפו אותן. זה היה אחד המקרים הבולטים שבהם החליפו מכונות בני אדם בעבודתם.

יש הגורסים שאחרי המהפכה התעשייתית הראשונה היו עוד שתיים כאלה. המהפכה התעשייתית השנייה היא ההמצאה של פס הייצור, בתחילת המאה ה-20. היא שינתה את התעשייה והקפיצה אותה לעידן חדש.

השלישית היא זו שאנו ממש בתחילתה. היא נעוצה בהמצאת מדפסות תלת-הממד, שיאפשרו להדפיס את המוצרים בביתו של המשתמש, מערכות בינ מלאכותית שיחליפו בעלי מקצוע רבים שאינם פועלי ייצור ועוד.


#השפעות המהפכה התעשייתית
חשוב גם לומר מילה על ההשפעות החברתיות והפוליטיות האדירות של המהפכה התעשייתית. כבר במאה ה-19 הביאה המהפכה הזו לעליית מעמד הביניים ולהיחלשות מתמידה של מעמד בעלי הקרקעות.

בהמשך היא גם האיצה וחיזקה באופן חסר תקדים את הקפיטליזם, ממנו גם תנבע המהפכה הדמוקרטית שעבר העולם המערבי בעיקר. בתי מלוכה הלכו ונעלמו, מדינות דיקטטוריות גם הן. הפאשיזם והקומוניזם הרימו אמנם ראש בתחילת המאה הקודמת, אך אז גם הם ירדו ונעלמו, בעת שהדמוקרטיה, שהיא עצמה הגיחה מהקפיטליזם ההולך ומשתלט על הכלכלה, הפכה לנפוצה יותר ויותר ונתמכת בתעשייה אדירה ומתפתחת, תעשייה שתרמה לשפע יחסי בעולם המערבי, שפע שנמשך מאז תום מלחמת העולם השנייה ורק עתה, בתחילת שנות ה-20 של המאה הנוכחית, הולך ומתערער.


הנה סיפורה של המהפכה התעשייתית (מתורגם):

https://youtu.be/xLhNP0qp38Q


באנגלית:

https://youtu.be/-AyGN9wL_VU


ומזווית אחרת:

http://youtu.be/LbAOseDs3KY


מבחינות שונות רכבת הקיטור הייתה ציר מניע למהפכה התעשייתית:

https://youtu.be/zjGJsNPHXxo


המהפכה הזו גרמה לילדים להתחיל לעבוד קשה מאד (עברית):

https://youtu.be/ViV-uRokZ4A


המהפכה התעשייתית היא למעשה רצף של מהפכות תעשייתיות. הרביעית בדרך:

https://youtu.be/HPRURtORnis


העיור שהיא הביאה (מתורגם):

https://youtu.be/fKnAJCSGSdk


פרספקטיבה היסטורית:

http://youtu.be/3Efq-aNBkvc


היום כבר מדברים על המהפכה התעשייתית הרביעית:

https://youtu.be/v9rZOa3CUC8


אך השינוי העולמי של המהפכה התעשייתית היה הרבה יותר מכלכלי (מתורגם):

https://youtu.be/rvskMHn0sqQ?long=yes
מהי מהפכת המידע?



האינטרנט (Internet) מסתמן כבר עתה כמחולל המהפכה הגדולה ביותר מאז המהפכה התעשייתית. אולי קשה להאמין אבל יותר תוכן נוצר כיום ביומיים בלבד, מאשר בכל השנים מאז שחר האנושות ועד שנת 2003.

מהפכה המידע זו שבה אנו חיים מאופיינת במידע עצום שעומד לרשותנו. זוהי ממש התפוצצות מידע. היא כוללת אינסוף אתרי אינטרנט, מקורות מידע, ערוצי טלוויזיה, תחנות רדיו, פודקסטים, בלוגים, רשתות חברתיות ונגישות אינסופית לכל מה שנחפש.

כמו המהפכה הקודמת הזו, גם "מהפכת המידע" משפיעה על הכלכלה, החברה והטכנולוגיה. בעידן שבו שולט המידע אין גבולות, אין משטרים ואין צבאות שיכולים לחסום את המידע מלהגיע גם אל אזרחי המדינות הסגורות והטוטליטריות ביותר. הידע הולך ומתפזר מבעלי הכוח אל האזרח הקטן. גם את מה שמנסים להסתיר, יש מי שחושפים במהירות ומגלים לציבור..

מהפכת המידע יצרה מצב שבו המידע נמצא בקצות אצבעותינו. מידע נגיש הופך למרכיב חשוב מאד בכל צד בחיינו והעובדה שהוא בהישג יד מפחיתה מכוחם של מי שהחזיקו בו בעבר ושחררו רק את מה שרצו שהציבור יידע.

האינטרנט משנה את הכלכלה בדרך בלתי נתפסת, מחליף אליטות מקצועיות, כלכליות ומדיניות, משנה את פני התקשורת בעולם כולו ומייצר מהפכות דוגמת "האביב הערבי" שממוטט משטרים בני עשרות שנים.

האינטרנט מחבר אנשים מכל קצווי העולם ליצירת שינוי חברתי, הוא הפך למוקד הבידור, התרבות, הלימוד, הבידור, החדשות והידע של רוב העולם המודרני. החברים בעידן המידע מפוזרים בעולם כולו. מביתנו שבכפר הגלובאלי אנו פוגשים או יכולים לפגוש המוני חברים שיושבים אלפי קילומטרים מאיתנו.

בשנים שמאז המצאת הרשת הלכו כמויות המידע המופץ בעולם וגדלו באופן מהיר ומדהים. מאגרי המידע העצומים שנוצרו מאפשרים לגופים מדעיים ועסקיים לעשות בהם שימושים חכמים וליצור בעזרתם טכנולוגיות חדשות.

גם אנשים פרטיים נגישים למידע רב ומגוון ומנועי חיפוש חכמים וקלים לשימוש, מאפשרים לכל אחד למצוא כמעט מיידית כל מידע שנחוץ לו. כך יכול כל אדם ליצור בעצמו מידע, ידע וקידמה.

הדמוקרטיזציה בכוחו של הפרט שהקנתה רשת האינטרנט הביאה לכך שאנשים שבעבר היו מחוייבים לעבור דרך עיתונים, תחנות טלוויזיה, חברות תקליטים, הוצאות לאור וכדומה - אנשים "רגילים" שכאלה יכולים היום להתפרסם באופן ישיר ולזכות בהצלחה בעצמם.

כמו מהפכות קודמות בהתפתחות האנושות, גם מהפכת המידע יוצרת קפיצה למין האנושי, אל עבר עידן חדש ומסעיר.


הנה המצאת האינטרנט והשינוי העצום שהביאה לחברה המודרנית (מתורגם):

http://youtu.be/21eFwbb48sE


אפילו אזרחים במדינות סגורות כמו סין נגישים לאוטוסטרדת המידע (מתורגם):

http://youtu.be/GwdpKKQY2z8


ושימו לב מה הרשת עשתה לעיתונות ולחדשות ברדיו ובטלוויזיה (עברית):

https://youtu.be/1Fd150XNCR8


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.