» «
אוכלי נבלות
מהם אוכלי הנבלות?



אוכלי נבלות, או אוכלי-פגרים (Scavenger), הם בעלי חיים שאוכלים בשר של נבלות, כלומר גופות של בעלי חיים. זה אולי נשמע מגעיל, אבל הם עושים שירות חשוב מאוד לטבע ולעולם.

תפקידם של אוכלי הנבלות במערכת האקולוגית, הסביבתית, הוא הכרחי וחשוב מאין כמותו. הדבר מתבטא במיוחד באיסוף השיירים מהגוף המת של בעל החיים ובהאצת התהליך הטבעי של הפירוק שלו על ידי מפרקים.

הם מסוגלים לאכול בשר רקוב, שכולל לא פעם את הרעלים הקטלניים ביותר בעולם ולעכל אותו מבלי לחלות.

בין בעלי החיים שאוכלים נבלות אפשר למצוא יונקים כמו צבועים, תנים, דובים וזאבים. ציפורים, כולל נשרים, עורבים, ועיטים (כמו עיטם לבן-ראש), בעלי חיים ימיים, כמו סרטן, כרישים (כמו כריש לבן גדול), וצבי ים וחרקים, כמו זבובי בשר, תיקנים וחיפושיות הנבלות.


אוכלי נבלות מסייעים לשמירה על ניקיון הסביבה ומניעת התפשטות של מחלות. כשהם אוכלים פגרים ושיירים של בעלי חיים מתים, הם מונעים הצטברות של חומרים רקובים ומזהמים בסביבה. בכך הם גם מקטינים מחלות ותמותה בבני אדם ובעלי חיים ומונעים הוצאות בריאות גבוהות.

כמו כן, אוכלי נבלות מפזרים חומרים מזינים ברחבי הסביבה, מה שתורם לשיפור פוריות הקרקע ולשימור המערכת האקולוגית. בכך שהם מחזירים חומרים מזינים לקרקע ולמערכת האקולוגית, יש להם תפקיד משמעותי במעגל החומרים והאנרגיה בטבע, במארג המזון ובתרומה ליציבות רשת המזון.

הכירו כמה מהניזונים מפגרים, גוויות או גופות בתגית "אוכלי נבלות".


מדוע אין תחליף לאוכלי הפגרים:

https://youtu.be/QeLW7XAl0Hw


על התפקיד החשוב של הנשרים בניקוי העולם (מתורגם):

https://youtu.be/1WIUuGCIfcc


תן אוכל פגר:

https://youtu.be/dY5vL_vdkPc


עופות אוכלי נבלות:

https://youtu.be/jmzP-K8-3IY


אוכלי הנבלות וחייהם:

https://youtu.be/PIgs8uBPYNk


וכיצד הם לא חולים מהריקבון והרעלים שבפגר?

https://youtu.be/GPJBw-TLYZQ
שועל
למה אומרים שהשועל הוא ערמומי?



השׁוּעָל (Fox) הוא טורף יום קטן, אך פיקח וערמומי. הוא מוכן להסתפק בכל טרף קטן שהוא מוצא, כולל ארנבות, ציפורים, ביצים ועכברים, אבל גם פירות ותבואה ערבים לחיכו. בדרך כלל הוא חי באזורים פתוחים כמו מדבר או ביערות ובחורשות.

קיימים מיני שועלים שונים בעולם. לכולם חוטם ארוך וצר וזנב עם פרווה מלאה. השועל האדום, למשל, חי ביער ויוצא לציד בשעות הלילה המאוחרות. ביום הוא מסתתר בינות לשיחים ובמחילות. הוא אוכל כמעט כל דבר, כולל דגים, תפוחים וארנבות.

השועל האמריקאי הוא שועל ננסי שחי במדבריות הצחיחים שבדרום-מערב ארצות הברית וצפון מקסיקו. הוא מתאים את עצמו במהירות לכל שינוי בתנאי הסביבה ושמיעתו המצוינת מסייעת לו לגלות את הטרף בלילה.

שועל השלג מחליף את פרוותו פעמיים בשנה. בעוד שבחורף פרוותו לבנה בוהקת - בקיץ צומחת לו פרווה חדשה בגוון אפור-חום. נפלאות האבולוציה.

וכמו המינים האחרים, גם הוא חופר לעצמו מאורות ומחילות. הוא לא ישן בחורף וממשיך לחפש מזון. כשמתקרבת סופה, הוא חופר לעצמו בשלג מחסה. הוא ניזון מארנבות וממכרסם קטן בשם למינג.

לשועל יש כאמור המון תושיה והוא בעל חיים פיקח במיוחד. יש לא מעט משלים ואגדות-עם שעוסקים בערמומיות ובפקחות של השועל.


הנה שועל אדום צד בקוטב:

http://youtu.be/D2SoGHFM18I


שועל זהיר שמתלבט אם להתקרב לדג גדול:

http://youtu.be/r_n3hrbJW_I


ושועל ישראלי בנגב:

http://youtu.be/OeXDLnXfa6A
דביבון
למה הדביבון שוטף את מזונו?



הדביבון, או הראקון (Raccoon), הוא בעל חיים חברותי וחמוד אבל יש לו מנהג חצוף ומרגיז - הוא נוהג להתגנב לבתים ולסעוד ממזונן של חיות המחמד ומפחי האשפה. יש דביבונים שגם תוקפים חיות בית ובגללם רואים בדביבון מטרד.

בכלל, באמריקה יצא לרקון שם של גנב. הוא הוכתר כבר מזמן כאשף ההתגנבות. בשל האשפה הרבה שהאדם מייצר, נוהג הדביבון לחפש את קרבתו ולהתגנב אל הפחים ואל כלי האוכל של חיות המחמד הביתיות.

הרקון הוא כה נבון ואצבעותיו כה מפותחות, שהוא מסוגל מבצע בקלות פעולות כמו פתיחת דלתות, סיבוב מנעולים ופתיחה של קופסאות מזון שנסגרו.

גם באירופה, בה הוא נחשב למין פולש, הוא נוטה להסתובב סביב פחי האשפה של מסעדות ולחפש מזון. בכל מקום שאליו הגיעו הדביבונים מתרבים במהירות. ביפאן הם ברחו מגן החיות של העיר אינויאמא והתפשטו בכל רחבי יפאן.

הדביבון הוא בעל חיים נבון ומסתגל, הנחשב לאחד מהמינים שהסתגלו הכי טוב להשתלטות האדם על הטבע. כבר בתקופת אימפריית המאיה הוא היווה בעיה, כשנהג לפשוט על שדות התירס ולחסל חלקות שלמות. כך ידועים הרקונים כמי שאוהבים תירס והם בעיה חמורה למגדלי התירס.

הדביבון הפרוותי והשמנמן נפוץ למדי גם באירופה וגם בצפון אמריקה, ממנה הוא בא. בשתי היבשות נפוץ המין שנקרא "דביבון מצוי". לשם 'דביבונים' זכתה המשפחה הזו, בשל קרבתם של הרקונים אל משפחת הדוביים, על אף היותם קטנים מהם משמעותית.

הדביבון מכונה גם "הדוב הרוחץ", משום שהוא נוהג לשטוף מזון שהוא מוצא במקור מים קרוב, כמו נחל, נהר או ברז מים קרוב. סברת החוקרים שהסיבה האבולוציונית לכך היא שבעבר הרקון אכל הרבה צפרדעים ושטיפה הייתה הדרך להסיר את הרעלים שעל גופם.


הנה הדביבון:

http://youtu.be/CpoqOnlyVEU


כך הם שוטפים את המזון:

http://youtu.be/UGof_e7xvaY?t=12s


גורי רקון גונבים פיצה:

http://youtu.be/pfwr-mYVJiw


רקון מתגנב לחפש את האוכל של החתולים:

http://youtu.be/c0IykwK6zkY


הנה "רוקי רקון" של הביטלס בביצוע של שלמה גרוניך ומתי כספי מימי מלחמת יום הכיפורים:

http://youtu.be/OxmkNJ_PMGk
תן
מה עושה התן ואיך חיים התנים?



תן (Jackal) הוא טורף לילי, בעל חיים מהטורפים הבינוניים שחיים בקבוצות קטנות ופעילים ביום ובלילה.

שמו של התן, לפי הסברה, מגיע מהקולות דמויי הזעקה שמשמיעים התנים. יתכן שהשם קשור לשורש בעברית ת.נ.ה, שפירושו להשמיע קולות אבל והספד. שמם של לא מעט מיני טורפים ליליים נובע מקולות הצער דמויי הבכי והנהי שהם משמיעים.

התן הוא אוכל נבלות. התנים ניזונים בעיקר מנבלות, לצד אכילת בעלי חיים קטנים עד בינוניים ופירות זמינים.

בשם תן נכללים מינים שונים במשפחת הכלביים בעלי הגוף הבינוני, המצויים באפריקה ובדרום אסיה. בישראל חי המין של התן הזהוב, מין שבימינו עובר ביות מואץ, דוגמת תהליך הביות שהחל לפני אלפי שנים, בו החלו תנים וזאבים לחיות בקרב בני האדם ולאמץ התנהגות כלבית, ידידותית לאדם וניזונה ממנו, מה שיהפוך אותם לכלבים שאנו מכירים.

החוקרים משערים כי בשל תזונתם וקרבתם אל אדמות קבורה, ייחסו בהיסטוריה לתנים את התפקיד של מייצגי המוות. בהיסטוריה היה התן אחת החיות הקדושות של בבל. אל המוות המצרי, אנוביס, היה בעל גוף אדם וראש של תן. בכדי שהאל אנוביס ייתן לנפטר המצרי כבוד ומקום בגן עדן, נהגו במצרים העתיקה להביא תנים להלוויות של המכובדים.

ואולם, התן המוזכר בתנ"ך הוא ככל הנראה אינו התן של ימינו. בניגוד לתן של ימינו, זה שאוהב לחיות באזורים הומי אדם, לעומת התן שמוזכר במקורות היהודיים וחי באזורי מדבר וחורבות.


הנה סיפורו של התן העברי (עברית):

https://youtu.be/otOC3ZxEWiU


יללות התנים נשמעות לעתים קשות:

https://youtu.be/991rzb_kZGQ


התנים הזהובים שהשתלטו על פארק הירקון (עברית):

https://youtu.be/jZztdnrlZ3s


וכתבת טלוויזיה על התנים המבויתים בישראל (עברית):

https://youtu.be/5iW_elGMG_0?long=yes

אוכלי נבלות

נשר
מה הנשר אוכל?



לעומת מיני העיט שאוכלים בעלי חיים, הנשר (Vulture) הוא עוף דורס שאוכל רק פגרים של בעלי חיים. בכך הוא גם תורם לסביבה ולבריאותם של בעלי חיים אחרים ומהווה מעין אחראי נקיון בטבע. רק לעתים רחוקות תוקפים הנשרים בעלי חיים בריאים ורק בלית ברירה, שכן הם יכולים לשרוד כמעט שבוע ללא מזון, אך אם לא יימצאו להם נבלות ופגרים, הם ייאלצו לבסוף לטרוף.

סעודת הנשרים מתבצעת כשהם חגים ברקיע. ברגע שהם מאתרים בעל חיים מת, הם יורדים אל הקרקע ומתקהלים סביבו לסעודה. אכילת הפגרים היא מראה לא נעים. זה נראה אכזרי וחייתי, אבל היי - מדובר בעופות טורפים.

גם תבונת הנשרים מרשימה מאוד. למשל כשהם מנפצים עצמות גדולות מהאוויר, על ידי הפלתן לקרקע מגובה רב, כדי לאכול את התוכן שלהן.


הנה הנשר אוכל פגרים ואף מפצח את העצמות הגדולות מהאוויר, כדי לאכול את המוך שבתוכן:

http://youtu.be/zxj9YO4Qtx0


נשר באפריקה:

http://youtu.be/SPXnFeB6ihA


ונשרון מלכותי בדרום אמריקה מסתער על חלקי פגר שנטרף:

http://youtu.be/_yllQwGMbi0
זאב ערבות
מהו זאב הערבה?



זאב הערבות (Coyote) או קוֹיוֹט, הוא חיית טרף שגם אוכלת נבלות.

בדרך כלל הקויוט צד בגפו, או בזוג מונוגמי, גם אם מעת לעת הזאבים הללו גם צדים בקבוצות קטנות, בעיקר כשהם צריכים להרוג טרף גדול.

את זנבם העבה מחזיקים זאבי ערבות בדרך כלל נמוך לגובה הרצפה. הם חיים כ-6 שנים ונפוצים בעיקר באמריקה הצפונית.

אפם ואוזניהם של זאבי הערבות נראים מאוד ארוכים ומחודדים ביחס לגודל הראש. הם רזים מאוד ואף אם הם בריאים הם עשויים להיראות כאילו אינם נהנים מתזונה מספיקה.


הנה זאב הערבות:

https://youtu.be/7S1JQzwC1s4


וזאבים שבאים לערבה ממדינת ירדן, אוכלים וחוזרים לישון שם:

https://youtu.be/oqo5WP3TsZw
קונדור האנדים
מה הופך את קונדור האנדים לעוף הדורס הגדול בעולם?



העוף הדורס הכי גדול בעולם הוא קונדור האנדים. עם מוטת כנפיים מדהימה שמגיעה עד 3 מטרים ומשקל גוף שמגיע עד 14 קילוגרם, הוא עוף עצום מימדים, עוף ענק.

למעט הקונדור שאוכל נבלות, עיט הרפייה היא העוף הדורס הגדול ביותר באמריקה.


הנה הקונדורים שבקניון קולקה, אחד המקומות שבהם הם מרוכזים (עברית):

http://youtu.be/3Le6hsbhr3Q


קונדורים נוספים בקולקה:

http://youtu.be/KizCH3WFNVQ


ועוד מהקונדור של האנדים:

http://youtu.be/U1t8GjKDRTU
תיקן אמריקאי
האם לתיקנים יש אופי?



התיקן (Cockroach), או המקק, הוא חרק פשוט במיוחד. אבל מסתבר שכל חרק כזה, לא ממש משהו שאנחנו אוהבים לידנו, הוא בעל אישיות ואופי משלו.

מחקר שערכו מדענים גילה שהחרקים הפשוטים הללו של "התיקן האמריקאי", הם מהשרדנים הטובים של הטבע. אגב, הם אוכלי כל, כולל נבלות, אך יכולים להתקיים עד שבוע ללא מים, עד חודש ללא מזון ואפילו ימים אחדים בלי ראש.

מקקים מסוגלים לקבל החלטות מורכבות מאד. הם פועלים לבד, אך מקבלים החלטות "כמו כולם".

לחלקם יש אופי נועז והם חקרו את הסביבה והעזו לבדוק גבולות ואילו אחרים היו זהירים יותר ונטו להישאר "באזור הבטוח" כל הזמן.

בעברית התיקן מכונה גם מקק, שרץ, רמש וכמובן ג'וק, מילה שעלתה אלינו מרוסיה. גם שמו האנגלי, קוקרואוץ', איני אנגלי במקור אלא מגיע מהמילה הספרדית למקק, קוקאראצ'ה (cucaracha).

בעולם מוכרים מעל 4,500 זני מקקים, הנחשבים למזיקים בשל יכולתם לשאת מחלות שונות ולפגוע בצמחים וגידולים חקלאיים.


הנה האישיות של המקקים כפי שהתגלתה במחקר:

https://youtu.be/rnBqKovJIPk


ו"התיקן הלוחש", מה שלא אומר כלום על האופי שלו אבל כן על סוג הצלילים שהוא מפיק:

https://youtu.be/XjBLvWrzkTI


צבועיים
מיהו הצבוע?



הצבוע (Hyenas) הוא אוכל נבלות שרוב מזונו הוא חיות מתות. הלסתות החזקות שלו מאפשרות לו להסתפק בעצמות ופרסות של בעלי חיים, ברוב הפעמים משאריות הטרף שהותירו טורפים. הצבוע המפוספס ניזון גם מירקות ופירות, שמאפשרים לו להשיג מים שהוא כל כך צריך במדבר היבש.

אבל הצבוע הוא גם צייד מצוין ויש מקומות, כמו שמורות בקניה שמעל ל-80% ממזונם הוא דווקא מציד. דבר מעניין נוסף הוא שעל אף שרבים מקשרים אותם למשפחת הכלביים, מבחינה אבולוציונית הצבועים הם קרובים יותר דווקא למשפחת החתוליים.

ופרט מעניין - בני שבט המסאי שבאפריקה השתמשו במשך שנים רבות בצבועים לטקסי האשכבה שלהם. הם נהגו בעבר להניח את מתיהם מחוץ לבקתות ולמשוח את הגופות בשומן בקר. הצבועים היו מסיימים את העבודה...


הנה סרטון על הצבועים:

http://youtu.be/6xh2YpA1JzE


וצבוע שמשחק עם אדם:

http://youtu.be/0FNvXzy4il4
מהו השיר שלושה עורבים?



"שלושה בני עורב" הוא בלדה עממית סקוטית עתיקה, שהולחנה בידי המלחין תומאס רייבנסקרופט בשנת 1611 ומושרת באנגלית עתיקה. היא תורגמה לשפות רבות, כולל עברית, והייתה לאחת הבלדות היפות והמוכרות בעולם.

הבלדה מספרת על 3 עורבים, אוכלי נבלות הממתינים לארוחה הבאה שלהם. הם מתכוננים לסעוד את ליבם בגופתו של אביר שמת, אבל רואים שעל הגופה שומרים כלבי הציד והנץ של האביר. מגיעה העלמה האוהבת את האביר, מנשקת את פצעיו וקוברת את אהובה ומרחיקה אותו מהעורבים, שנשארים ללא ארוחה.

הבלדה מסתיימת באמירה "הלוואי ואלוהים היה שולח לכל ג'נטלמן נץ שכזה, כלבי ציד כאלו ועלמת חן שכזו."


הנה ביצוע בעברית לתרגום של יעקב שבתאי "שלושה עורבים":

http://youtu.be/sCWMgMlKLhA?t=23s


ביצוע של השיר בסגנון האירופי:

http://youtu.be/3uT7tEayUwk


וביצוע קולי יפה של אנדריאס שול:

http://youtu.be/9KsNCLjMgTM
למה הזבוב טועם ברגליו את האוכל?



לזבוב המוכר לכולנו, זבוב הבית (Housefly), יש מעין אנטנות שבעזרתן הוא מריח מזון ממרחק רב. כדי לטעום את המזון שולח אליו זבוב הבית את רגליו וטועם. לעכל את האוכל המוצק הזבוב אינו יכול, שכן רק נוזלים יכול הזבוב לעכל כמו שהם. פירורים וסוכר הוא הופך לנוזלים כדי שיוכל לאכול אותם והוא עושה זאת על ידי גירוד והמסה שלהם.

זבובים הם מעבירי מחלות לבני האדם. מכיוון שהם מסוגלים להעביר מחלות דרך מגע, כדאי להמנע מאוכל שזבובים נגעו בו.

בניגוד לחרקים רבים אחרים, הזבוב יכול לשרוד את החורף הקר. למעשה הוא שרד עם האדם גם כמעט את כל סוגי האקלים בתקופות והעידנים השונים שהיו בעולם. כאחד החרקים העתיקים ביותר בטבע, המדענים סבורים שהזבובים היו קיימים כבר בתקופה הפרהיסטורית, בימי האדם הקדמון שבהם חיו בני אנוש כציידים ולקטים.

אומרים שזבוב חי רק יום או יומיים, אבל זה מיתוס שאין לו קשר אל המציאות. אורך החיים של הזבוב נמשך עד חודש שלם.


הנה הזבוב אוכל:

https://youtu.be/N23E4jYTExk


הזבוב מקרוב מאד:

https://youtu.be/xnmhYD5UadE


וזבוב בית אוכל גרגר סוכר:

https://youtu.be/L1bi-8uRCaU


ובחיוך מחויך - שירו של הזבוב המפורסם בהיסטוריה, שהתמקם על ראשו של סגן נשיא ארה"ב במהלך עימות בבחירות 2020:

https://youtu.be/1odd2yscP8Y
איזה דג טורף חיות ענקיות בכמה דקות?



דגי הפיראנה (888) הקטנים הם תופעה מדהימה. הדגים הזעירים הללו, שחיים בלהקות בנהרות של דרום אמריקה, תוקפים שוורים ופרות ובני אדם שנכנסים להתרענן במים.

בתוך שניות הם נוגסים בטרף בשורת שיניהם החדות ומכניסים אותו להלם. כשהוא אינו מתנגד יותר הם טורפים את כולו ובתוך כמה דקות הם משאירים מהטרף רק עצמות.

ויש לדג הזה חוש ריח מדהים ומפחיד במיוחד.. הוא מסוגל להריח טיפת דם ממרחק של 3 קילומטרים!

אגב, פירוש השם 'פיראניה' (יש הכותבים 'פיראניה' או 'פירנאה') הוא בשפה הטופית שבדרום אמריקה "דג-שטן".


הנה סרטון על דגי הפיראנה (מתורגם):

https://youtu.be/YIYcrqBrq2U


זן מפחיד במיוחד של הפיראנה:

http://youtu.be/MMD6sz5sn7U


הדגמה של כוח שיניו של הפיראנה בתור מספריים:

http://youtu.be/KuSRisDMZ90


הפיראנות תוקפות רק אם יש דם:

https://youtu.be/0SuNIoS1yxA


כך תשרדו אותם:

https://youtu.be/-tpVvgDqlrQ


עוד מומחה ששוחה עם דגי פיראניה. אבל אל תנסו את זה בבית..

http://youtu.be/uu0rNZWSumo


והדגמת שיני דגי הפיראנה:

https://youtu.be/CHSEF5GqC5k
מהו תנין היאור ומה הופך אותו לטורף-על?



תַּנִּין הַיְאוֹר האימתני (Nile crocodile) הוא אחד הטורפים האיומים ביותר לאדם. מדובר בתנין האפריקני הגדול ביותר. לא פעם מגיע התנין הזה למשקל של טון. הוא יכול להגיע בקלות לאורך של יותר מ-6 מטרים.

תחום תפוצתו של תנין היאור כולל את מרבית אפריקה שמדרום לסהרה והאי מדגסקר. עד תחילת המאה ה-20 ניתן היה לראותו גם בארץ ישראל. נשיכתו היא מהחזקות בעולם החי. נשיכה חזקה משלו יש רק לתנין הים.

תנין היאור נחשב בתחום מחייתו לטורף-על. הוא לא בעל חיים חברתי ומסתדר לבדו.

אין לו טורף טבעי, מה שאומר שכל יצור חי שנתקל בו, זוכה להפוך לארוחה של היצור עם המראה הקדמוני. התנינאי האגרסיבי הזה תוקף כמעט כל יצור חי שנקרה בדרכו.

באפריקה נטרפים מדי שנה בממוצע, בסביבות 300 בני אדם.

אפילו במאבק נגד טרף ענקי במיוחד, כמו זברה או תאו, הוא מנצח. הוא עושה זאת בטכניקה אכזרית - תנין היאור מטביע את טרף הענק במים, גורם לו למוות מהיר בחנק ורק כשההתנגדות פוסקת, הוא מתחיל לטרוף אותו.

בזמן האוכל הוא מבצע אז את "גלגול המוות", בולע נתחים שלמים של הטרף, כולל עצמות, קרניים ופרסות. מערכת העיכול שלו חזקה מספיק כדי לטפל בכל אלה.


הנה תנין היאור האימתני והענק:

https://youtu.be/fpq7s6lQc58


מחיי התנינים (עברית):

https://youtu.be/5ACasFPO5Hk


תנין היאור מנסה ללכוד תאו. האם יצליח?

https://youtu.be/ijhjOfcIu1w


הנקבה משתמשת במלתעות הקטלניות שלה בשביל להעביר את הוולדות בבטחה:

https://youtu.be/rvjDcbLtU5I
מה הנקודה האדומה שיש לשחף הכספי במקור?



הייתם מאמינים שקיים עוף שיש לו בקצה המקור מעין כפתור הקאה?

שַׁחַף כַּסְפִּי הוא אחד ממיני עוף השחפיים. הוא אוכל דגים, רכיכות, סרטנים ואפילו שיירי מזון שהוא מוצא בחופים וכשהים בשפל.

אבל המיוחד בו (גם אם זה למען האמת מעט מגעיל), הוא שיש לשחף הכספי נקודה אדומה בקצה המקור. כשהגוזלים שלו מנקרים בכתם האדום הזה, מקיא השחף ההורה את המזון שאכל וכך זוכים הגוזלים למזון מעוכל ומזין.

השחף הצפוני נחשב לאוכל-כול. לצד היותו טורף הניזון מטרף, הוא גם שודד מזון מבעלי חיים אחרים, אוכל מהאשפה, אוכל נבלות וניזון לא פעם מסרטנים, רכיכות ושיירי מזון מהחוף הנגלה לו בשעת השפל.

יש אפילו שחפים אטלנטיים המקיימים סימביוזה עם דגי שמש. הם מנקים את עורם מטפילים, כשהדגים הללו, ממש כמו שאנו נשכבים לקראת עיסוי, מתאזנים על צידם בכדי לקבל ניקוי מוצלח. בתמורה, נהנים השחפים הללו מאכילת הטפילים שהם מסירים מדג השמש ה"מטופל".

אגב לשחף כספי יש שמות נוספים, כמו שחף צפוני, שמו הרשמי בימינו, לצד שחף הרינג ושחף אטלנטי.


הנה השחף הכספי או הצפוני:

http://youtu.be/zF8Jl2oBf5I?t=5s


והשחף האטלנטי מנקה את דג השמש הענקי באכילת הטפילים שנצמדו לגופו:

http://youtu.be/U60obmWODLQ
מיהו דרקון קומודו, הלטאה הגדולה בעולם?



בשנת 1910 נפוצו שמועות בעולם שבאי קומודו ישנם דינוזאורים. שנה אחר כך, בשנת 1911, נפל למים הסמוכים לחוף של האי, מטוסו של אחד מחלוצי התעופה ההולנדיים. כשהטייס ניצל הוא סיפר על המפלצות שראה באי. משלחת מחקר שנשלחה לקומודו אימתה את הדבר וגילתה לטאות ענק שלא היו ידועות עד אז.

כשהביאו כמה מהן למערב, בשנת 1926, ההתרגשות הציבורית הייתה עצומה. היא הייתה השראה לסיפורי קומיקס מלהיבים ובשנת 1933 גם לסרט המפורסם "קינג קונג".

אבל זה לא דרקון ולא דינוזאור.

כי "הכוח הענק", שזכה לשם דרקון הקומודו (Komodo dragon), הוא למעשה לטאה ענקית, טורף-על, שחי באיי קומודו שבאינדונזיה ושאורכו יכול להגיע עד 3 מטרים.

הלטאה הזו היא כה גדולה עד שהיא טורפת גם איילים, המהווים בדרך כלל את הטרף העיקרי שלה. פה ושם הדרקון מקומודו גם אוכל את בני מינו הצעירים ולכן נחשב לקניבל בטבע.

הקומודו מהיר מאד ויכול לתקוף במהירות הבזק. מהירות ריצתו של דרקון קומודו, כמעט 20 קילומטרים לשעה, מהירה ממהירותם של רוב בני האדם, שלא פעם הוא גם תוקף ואף טורף אותם.

חוץ מריצה מהירה, הלטאה הזו, הנקראת גם "כוח ענק", גם שוחה ומטפסת על עצים. הדרקון קומודו חי במיוחד בפארק הלאומי קומודו, אחד משבעת פלאי עולם הטבע.


הנה סיפורם של דרקוני הקומודו (עברית):

https://youtu.be/XRln6p99YA0


דרקון הקומודו הענקי:

https://youtu.be/28FzV5OHqMU


האימתני:

https://youtu.be/H5SOvHu10OQ


והמשחר לטרף:

http://youtu.be/r2919oDC57U


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.