» «

אזורי זמן

אזור זמן
מהם אזורי זמן?



איך זה שאם עכשיו בישראל השעה 12:00 אז השעה ביוון היא 13:00. ולמה בארה"ב השעה היא רק 5:00 בבוקר?

כדור הארץ מחולק לאזורי זמן. אלה הם אזורים שונים על פני הכדור, כשבכל אזור כזה יש שעה אחרת ביממה. 37 אזורי הזמן ברחבי העולם מציגים בכל שעה את הזמן היחסי באותו האזור. הדבר נובע מכך שבגלל סיבוב כדור הארץ, השמש זורחת ושוקעת בכל אזור בזמן אחר.

שעון קיץ שמונהג כיום במדינות רבות בעולם, רק מגדיל ומסבך את מספר אזורי הזמן. כדי לצמצם את מספר אזורי הזמן ולשפר את התיאום בין המדינות, מנסות מדינות העולם לתאם את מועדי הנהגת שעון הקיץ ביניהן אבל התהליך מורכב מאד.


הנה סרטון הסבר לילדים על אזורי זמן:

https://youtu.be/xOHtZjhbv6U


הסבר נוסף של נושא אזורי הזמן:

https://www.youtube.com/watch?v=-j-SWKtWEcU


לא כולם אוהבים את אזורי הזמן:

https://youtu.be/c3EQDfqqHsI


יש מדינות עם אזורי זמן משונים:

https://youtu.be/J1kOkoma_hM


והנה ילדים שמסבירים את אזורי הזמן:

http://youtu.be/widWLhIIbzs?t=7s
ג'ט לג
למה מתרחש הג'ט לג?



ג'ט לג (Jet lag), "פער הסילון", בעברית "יַעֶפֶת", היא תופעה המוכרת לכל מי שעבר בטיסה בין אזורי זמן שונים, כלומר עבר מספר קווי אורך על פני כדור הארץ. נניח שטסנו לארצות הברית. אנו נוחתים ודי מהר מגלים שבניגוד לשעון האמריקאי, גופנו ממשיך להתנהל על פי השעון שלנו. אנו צריכים לישון כשכולם שם מתעוררים בבוקר ואז מתעוררים, כשהאמריקאים נערכים לערב ולקראת שינה.

מסתבר שיש לנו קושי של ממש להסתגל לשעון החדש של המקום שאליו הגענו. הנטייה הגופנית שלנו לעירות (עירנות) ביום ולשינה בלילה היא לא תוצאה של אור-יום או חשיכה, אלא נובעת משעון פנימי שהגוף שלנו משמר גם כשאנו מגיעים למקום שבו זמני היום והלילה שונים משמעותית מאלה של הארץ ממנה באנו.

השעון הפנימי הזה, אגב, נוצר מהורמון שנקרא מלטונין (Melatonin). את החומר הזה מפריש הגוף בזמן חשיכה ובכך מסמן למוח שהגיע הזמן ללכת לישון. אולי משום כך המדענים מכנים את המלטונין "הפיג'מה של המוח". בכל מקרה, מהמוח "יוצאות פקודות לגוף" להתכונן לשינה. בבוקר, או כשיש אור מסביב, מפסיק הגוף לייצר מלטונין, כדי לגרום לנו להתעורר. פשששש... איזה גאון הגוף שלנו!

משום מה הטיסה לכיוון מזרח קשה לנו יותר מטיסה לכיוון מערב. הסיבה לכך לפי המחקר, היא שטיסה מזרחה "מקצרת" את הימים שלנו ומוציאה אותנו מהקצב הטבעי של הגוף. טיסה לכיוון מערב, לעומתה, "מאריכה" את הימים, באופן שתואם יותר את המחזור או השעון הפנימי של גופנו ולכן היא קלה יותר.

הבלבול שמתרחש בשעון הביולוגי שלנו, בשל הג'ט לג, מוביל במרבית המקרים לבלבול במערכות הגוף, שהבולט בסממניה הוא עניין השינה. אך בדרך כלל מסתנכרן בתוך ימים אחדים השעון הפיזיולוגי שלנו עם אזור הזמן החדש וזמני האור והחושך שבו. כך נגלה שהתנהגותנו מתאימה את עצמה מחדש לנסיבות הגאוגרפיות שאליהן הגענו.


הנה תופעת הג'ט-לג:

https://youtu.be/CoR1bWi8QC4


הצד המדעי של תופעת הג'ט לג:

https://youtu.be/g5H9f3nGHw0


כך נמנע מהמוח ומהשעון הביולוגי שלנו להתבלבל:

https://youtu.be/tGKWbqixWSg


וכך מונעים את היעפת, הג'ט לג:

https://youtu.be/zu6E_68YFUw
קו רוחב
מהם קווי האורך והרוחב שעל כדור הארץ?



קווי אורך (Longitude) וקווי רוחב (Latitude) הם קווים דמיוניים שמשורטטים במפות בלבד ואינם קיימים במציאות.

את קווי האורך והרוחב מציינים במעלות. קו האורך 0° נקבע באופן שרירותי כך שיעבור במצפה הכוכבים המלכותי של גריניץ' שבאנגליה. זה היה בעידן שבו האימפריה הבריטית היא שקבעה את שיטת קווי האורך והרוחב.

כל קווי הרוחב נמדדים כלפי קו המשווה (קו רוחב 0°). קו המשווה מחלק את כדור הארץ לשני חצאי כדור, חצי הכדור הצפוני וחצי הכדור הדרומי. קווי הרוחב הצפוניים נספרים ממנו וצפונה עד למעלה 90 צפון שנמצאת בנקודה הצפונית בעולם, הקוטב הצפוני. באופן דומה נספרים קווי הרוחב דרומה, עד לקוטב הדרומי.

באופן דומה מחברים קווי האורך את שני הקטבים כשקו אורך 0 עובר בעיר גריניץ'. מקו זה נספרים קווי האורך המזרחים והמערביים, 180 קווי אורך לכל כיוון.

קווי האורך והרוחב משמשים לציון נקודות ומקומות על פני כדור הארץ. כל מיקום על פני כדור הארץ מצוין באמצעות קו האורך וקו הרוחב שלו, מה שמכונה קואורדינטות a ו-b.


הנה הסבר על קווי האורך והרוחב (עברית):

https://youtu.be/jbrAzZNkQoY


ועוד הסבר באנגלית:

https://youtu.be/lUMlmRzkuuY


ועל מערכת השמש וקווי הרוחב והאורך (עברית):

https://youtu.be/jbrAzZNkQoY?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.