» «
טיכו ברהה
מה תרם למדע טיכו ברהה?



טיכו ברהה (Tycho Brahe) היה מלומד ואסטרונום דני מהמאה ה-16, שהיה אחרון האסטרונומים הגדולים שצפו בכוכבים בעין בלתי מזוינת, בעידן שלפני המצאת הטלסקופ.

ברהה היה המדויק ביותר מבין האסטרונומים שלפני עידן הטלסקופ ואחד מהמדענים החשובים שתרמו למהפכה המדעית.

בנערותו ראה ברהה ליקוי לבנה. הליקוי התרחש לפי תחזיות האסטרונומים וטיכו כל כך התרשם ממנו, עד שהחליט להיות אסטרונום. בני משפחתו התנגדו, שכן טענו שלא יאה שבן אצילים כמוהו יעסוק במדע. הוא נשלח ללמוד משפטים, אבל המשיך ללמוד ולעסוק באסטרונומיה בסתר. בעת לימודיו באוניברסיטה השתתף ברהה בדו-קרב עם אציל אחר ואיבד בקרב את אפו. לאורך כל חייו הלך מאז, עם אף תותב ודבק ששימש להדביקו לפניו.

כוכבו של ברהה דרך לאחר שהוא מצא כוכב חדש והוכיח ש"הספירות השמימיות" משתנות, בניגוד למחשבה המקובלת עד אז, לפי התיאוריה האריסטוטלית השלטת, שאין שינויים בכוכבים. תגלית זו של ברהה, שגם קבע את המונח "נובה" לכוכב חדש, הכתה את העולם המדעי בשוק והפכה אותו לגמרי. הנובה של 1572 הוכיחה שעולם הכוכבים הקבועים משתנה ועוד איך. הברנש הדני הפך לאסטרונום בעל שם וזכה מעתה ליוקרה רבה.

מחקריו ותמיכת הפטרונים שלו הפכו את ברהה לאדם עשיר ומבוסס בתקופתו. הוא ביצע תצפיות מדויקות בכוכבי הלכת. את ממצאיו המשיך לחקור, אחרי מותו, עוזרו יוהנס קפלר, שיהפוך לאסטרונום ידוע גם הוא. קפלר גילה מהתצפיות של ברהה תגליות מרתקות, כמו זו שכוכבי הלכת מקיפים את השמש במסלול שצורתו אליפסה ולא עיגול, כמו שחשבו החוקרים לפניו.

לפי עדות קפלר, עוזרו הנאמן, מילותיו האחרונות של ברהה היו: "לא חייתי לשווא".


הנה סיפורו של טיכו ברהה (מתורגם):

https://youtu.be/7QDvKzY4aqA


סקירה על חייו ותגליותיו של טיכו ברהה:

https://youtu.be/H4tZ9tyd_MM


ומצגת וידאו על דמותו:

https://youtu.be/PPq9Tgshuro
ג'ורדנו ברונו
למה ג'ורדנו ברונו הוצא להורג על שצדק?



רבים רואים בו את "הקדוש של המדע". סיפורו של האסטרונום האיטלקי ג'ורדנו ברונו הוא אחד הסיפורים העצובים, של מדען שהקדים את זמנו ושילם בחייו על שהבין לפני כולם את מה שבדור הבא יבינו גדולי החוקרים.

ברונו, מהעיר נפולי, הוא המדען הראשון שהקריב את חייו בשם המדע. הוא הוצא להורג בשל "חלומות החלל" שחלם.

הכל החל כשקרא ספר של לוקרציוס, שכתב 1500 שנה לפני כן שהיקום הוא אינסופי. לוקרציוס דימה איש שיורה חץ מקצה היקום החוצה. או שהחץ ממשיך לאינסוף או שהוא פוגע בקיר. אם זה קיר אז יוכל האיש לעמוד מעליו ולירות שוב.. כך זה חוזר והולך.. הוא חזה יקום עצום במידותיו ואף אינסופי.

ברונו חלם בדיוק על יקום כזה, שהאדם וכדור הארץ תופסים בו מקום קטן מאוד. הוא החל להפיץ את רעיונותיו לגבי היקום העצום, שבו יש עוד עולמות רבים כמו שלנו. הוא הגיע למסקנה שהכוכבים שנראים בשמיים הם בעצם שמשות, שיש מסביבן כוכבים קטנים הסובבים אותן.

בעיני בני תקופתו, המאמינים במרכזיות של כדור הארץ ביקום, זה היה הזוי. כל זרמי הכנסיה החרימו את ברונו ואת טענותיו וראו בו כופר.

באנגליה שאליה נסע כדי להרצות על רעיונותיו, לעגו לו המדענים של התקופה בבוז. זמן לא רב אחרי שחזר לאיטליה, הוא הוכנס לכלא, בשל "רעיונותיו הנואלים".

במשך 8 שנים עונה ג'ורדנו ברונו על ידי האינקוויזיציה, אך הוא סרב להכחיש את רעיונותיו ועמד על דעתו. לפיכך הוצא ג'ורדנו ברונו להורג על ידי האינקוויזיציה.

10 שנים אחרי מותו יצפה גליליאו לראשונה בטלסקופ ויצטרף לרעיונותיו של ברונו, שהתבררו כמדוייקים להפליא. בהדרגה יבינו העולם המדעי ובשלב מאוחר יותר גם הכנסיה, שכדור הארץ רחוק מלהיות מרכז היקום ושברונו צדק.

בקרב יודעי דבר ברונו נחשב ל"קדוש הראשון של עולם המדע". כיום יש אוניברסיטאות ומכוני מחקר על שמו של הקדוש המעונה של האסטרונומיה ובצדק רב. הוא נתן את חייו למען הקידמה המחשבתית והרציונליזם, אבל הקדים במעט את זמנו.

בניגוד לקופרניקוס, בן תקופתו הפולני, שאמר דברים דומים ואף הוכיח אותם מתמטית ומדעית, לא רבים בציבור הרחב מכירים את שמו של ברונו, שהקדים את כולם בהבנת היקום ומקומנו בו.

נסכם במילים פשוטות. ג'ורדנו ברונו היה הראשון לטעון שכדור הארץ אינו מרכז העולם ושהיקום הוא אינסופי, אבל לא הצליח להביא לכך הוכחות וממצאים ובכל זאת עמד על דעתו ושילם על כך בחייו.


הנה סיפורו של ג'ורדנו ברונו:

http://youtu.be/2j2NKHgZrGo


לג'ורדנו ברונו חלק משמעותי בהתפתחות הבנת היקום (מתורגם):

https://youtu.be/rIVkvrEiVm0


ופרופסור הרסגור בפודקסט של "שעה היסטורית" על ברונו (עברית):

https://youtu.be/Y1kFm246TEg?long=yes
גליליאו גליליי
מי היה האסטרונום פורץ הדרך גליליאו גליליי?



גלילאו גליליי היה פיזיקאי ואסטרונום איטלקי מהעיר פיזה. הוא נחשב לאבי האסטרונומיה המודרנית ואחד מאנשי המדע הדגולים והמשפיעים ביותר בכל הזמנים.

חשובים במיוחד הם המחקרים והתגליות שלו באסטרונומיה, כולל המאבק שניהל נגד תפיסותיה המדעיות השגויות של הכנסייה הקתולית, שדגלה בתפיסה השגויה שכדור הארץ הוא מרכז היקום.

גלילאו היה האסטרונום הראשון שפרסם השערות מדעיות ותגליות המבוססות על תצפיות באמצעות טלסקופ. הוא עשה זאת באמצעות טלסקופ שהוא בנה בעצמו ובאמצעותו הוא חקר את השמיים והחלל.

גלילאו לא היה רק אסטרונום מבריק אלא גם פיזיקאי, מתמטיקאי וממציא. בשנת 1609 בנה גלילאו את הטלסקופ הראשון שלו. בתקופתו של גלילאו היו נפוצים טלסקופים אך הם היו פשוטים למדי ויכולת ההגדלה המקסימלית של הטובים שבהם הייתה רק פי 3. המדען השאפתן רצה שיהיה לו טלסקופ עם יכולות הגדלה גבוהות יותר וחדות גבוהה יותר, שבאמצעותו הוא יוכל לערוך מחקרים ותצפיות אסטרונומיות.

לטלסקופ הראשון שבנה גלילאו הייתה יכולת הגדלה פי 8, אך הוא המשיך לעבוד ולשכלל אותו ולפתח דגמים משוכללים יותר ובעלי יכולת הגדלה טובה יותר. גלילאו בנה למעלה מ-100 טלסקופים שונים כשלטובים בהם היית יכולת הגדלה פי 30, הרבה יותר מכל טלסקופ אחר שהומצא עד ימיו.

באמצעות הטלסקופ שפיתח בעצמו הצליח גלילאו לגלות את ארבעת ירחיו הגדולים של כוכב צדק. ירחים אלו נקראים כיום איו, אירופה, גנימד וקליסטו, ונהוג לכנותם "הירחים הגליליאניים" על שמו. כיום ידוע כי לצדק יש 67 ירחים, אך ניתן לצפות בהם רק באמצעות טלסקופים משוכללים ומתקדמים יותר מהטלסקופ שהיה לגלילאו.

גלילאו תרם רבות גם לפיזיקה ובפרט למכניקה ולחקר תנועתם של גופים. אחד העקרונות החשובים ביותר שהוא גילה הוא עיקרון התמדה ("אינרציה"), גלילאו ניסח עקרון זה כך: "גוף הנע על משטח אופקי ללא הפרעה חיצונית ימשיך לנוע באותו כיוון ובמהירות קבועה". עקרון זה הפך בהמשך להיות החוק הראשון מתוך שלושת חוקי התנועה של ניוטון.

החדשנות הרבה של גלילאו בתחום הפיזיקה ניכרת בכך שהוא העניק חשיבות רבה לביצוע ניסויים אמפיריים, בכך ששילב מתמטיקה במחקריו הפיזיקליים ובהצלחות פורצות הדרך שלו לתאר את חוקי הטבע באמצעות נוסחאות מתמטיות.

בגלל שרעיונותיו המדעיים עמדו בסתירה לתפיסה המדעית של הכנסייה הקתולית, נרדף גלילאו על ידי האינקוויזיציה, גוף אפל שכפה את דעותיה הדתיות של הכנסייה הקתולית. הוא נרדף מכיוון שפרסם ספרים המבססים את שיטתו המדעית של קופרניקוס - לפיה כדור הארץ סובב סביב השמש והשמש עומדת במקומה.

טענה זו הייתה הפוכה לטענת הכנסייה, שהשמש סובבת את כדור הארץ שנמצא במרכז היקום. גלילאו הועמד למשפט ונמצא אשם. בסיום המשפט נגזר עליו עונש של מאסר עולם בביתו. נדרש ממנו גם לכפור בדעותיו ולהצהיר בפומבי כי הוא מתכחש לפירסומיו הקודמים ותומך בטענה לפיה הארץ היא מרכז היקום והשמש סובבת סביבה.

לאחר תום המשפט ומכיוון שחשש לחייו, הפסיק גלילאו לכתוב ולפרסם כמעט לחלוטין. בכל זאת הוא פרסם גם בסתר ספר אחד, שהוברח להולנד והודפס שם.

אבל על ערש מותו, מספרת האגדה, הוא אמר או כתב את המשפט החשוב: "ואף על פי כן, נוע תנוע". בו הוא התריס כנגד הכנסייה והצהיר שהארץ נעה סביב השמש ושלמעשה ישנם כוכבים רבים הנעים מסביבה. זה נאמר על אף שנאסר עליו לתמוך ברעיון הזה, אבל על ערש דווי הוא לא חשש יותר. בכך חזר בו מההכחשה הכפויה שנגזרה עליו בתום המשפט.

350 שנה אחרי מותו ולאחר שהוכח כי צדק לגמרי, זיכתה אותו הכנסייה מכל אשמה בנושא זה. בכך הוכרה חשיבותו גם כמי שתרם תרומה מכרעת למהפכה המדעית כולה.

גלילאו היה ממניחי היסודות למחקר המדעי המודרני, בכך שהעמיד את הניסוי האמפירי כתנאי הכרחי במחקר המדעי, במקום רעיונות פילוסופיים או השקפת עולם דתית, ששימשו עד אז יסוד למדע.


הנה סיפור תגליותיו המדהימות של גלילאו, תודות לטלסקופ שבנה (עברית):

https://youtu.be/Bf3y3B41J8I


לילדים - מעט על גליליאו גליליי ועל מאבקו באינקוויזיציה (עברית):

http://youtu.be/R75SJ5Lz2w4


תגליתו הגדולה והכעס שעוררה:

http://youtu.be/cTOJRU02QoY?t=10s


תולדות חייו של גליליאו בקצרה:

http://youtu.be/Rejbk1oJ2xg


וגם זה סיפורו:

http://youtu.be/NMM8vx9vDiE
קופרניקוס
מי היה קופרניקוס ומה תרם לתרבות האנושית?



ניקולאוס קוֹפֶּרניקוּס (Nicolaus Copernicus), או מיקולאי קופרניקוס בפולנית, היה אסטרונום, מתמטיקאי, כלכלן, משפטן וכומר פולני. הוא היה איש רב תחומי, חכם מאין כמותו ומתוחכם בהתנהלותו המדעית. עוד מעט תבינו עד כמה, אבל בינתיים נאמר שבתגליתו המדהימה הוא היה האיש שהניע את המהפכה שיצרה את העולם המודרני על שלל הידע והפיתוחים שנוצרו בו - היא המהפכה המדעית.

קופרניקוס היה הראשון בהיסטוריה שהציג תאוריה מדעית לפיה כדור ארץ ושאר כוכבי הלכת סובבים את השמש, כך שכדור הארץ אינו מרכז היקום כמו שסברו בני-האדם עוד מימי יוון העתיקה. הוא הגיע לתיאוריה שלו לאחר בחינת הנתונים שלו ושל חוקרים קודמים ושלילת ההיגיון הפנימי בתיאוריה הקיימת, שכדור הארץ הוא מרכז היקום ומערכת השמש.

לאחר מכן הוא ניסח את התיאוריה שלו, המסתדרת עם הנתונים הללו, בצורה מעמיקה ומדעית. בכך הוא פתח, למעשה, את המהפכה המדעית המודרנית כולה.

מבלי דעת הוא לימד את המדענים כיצד צריך מדען להתנהל. להטיל ספק ולשלול תיאוריות שאינן מגובות בנתונים מדעיים המסתדרים איתן.

המדהים הוא שמקצועותיו ותפקידיו הרשמיים של קופרניקוס היו בכלל של איש דת, מושל, משפטן, אסטרולוג ורופא.

אסטרונומיה היתה בשבילו רק תחביב ועיסוק צדדי...

התאוריה שלו לגבי מרכזיותה של השמש במה שייקרא אחריו מערכת השמש, היא ללא ספק אחת התגליות החשובות בהיסטוריה והיא השפיעה גם על תחומים רבים אחרים בתולדות האנושות.

התיאוריה של קופרניקוס נקראת התיאוריה ההליוצנטרית, שמעמידה את השמש במרכז מערכת השמש ואת כדור הארץ כסובב סביבה.

תיאוריה זו נגדה את הגישה הגיאוצנטרית השלטת, בה תמכה באותה תקופה הכנסייה הקתולית, הגוף החזק והשולט באירופה. היא תמכה באמונה הקדומה שגרסה שכוכבי הלכת והשמש הם שמקיפים את כדור הארץ ובכך העמידה את כדור הארץ במרכז היקום.

לא ברור אם פקחותו או מזלו של קופרניקוס שמרו עליו. לפי המסופר תושייתו של המדפיס ובעל בית הדפוס שהדפיס את ספרו היא שמנעה ממנו הסתבכות איומה ומסוכנת עם הכנסייה החזקה כל כך. המדפיס הוסיף לספרו של קופרניקוס הקדמה קצרה, בה צויין שהתורה של קופרניקוס היא רק כלי עזר מתמטי לחישוב תנועת גרמי השמיים. הוא אף הקדיש את הספר לאפיפיור...

בזכות מחווה זו אישרה הכנסייה את הפצת ספרו ולא ראתה בו כמי שקורא תיגר על אלוהים. בכך ניצל גדול המדע הזה מגורל קשה שצפוי היה אז למי שחשבו אחרת מהגישה הדתית השלטת, שלפיה כדור הארץ הוא מרכז היקום. ממה ניצל? - ככל הנראה מפגישה כואבת ומלאת עינויים עם האינקוויזיציה הנוצרית ובמידה יהיה מתעקש על ממצאיו גם מהוצאה כואבת להורג.


הנה תרומתו המתורגמת של קופרניקוס לעולם (מתורגם):

https://youtu.be/GPBB5thPgQE


כך שמרה פקחותו על חייו ותגליותיו המופלאות של התוכן המופלא:

https://youtu.be/y6gG_lY5spY


המהפכה התודעתית שבתיאוריה ההליוצנטרית שלו נגדה את כל מה שהאמינו בו אז:

https://youtu.be/ZpZ3xY5_4ng


סיפורו של קופרניקוס ותגליותיו:

https://youtu.be/IL1g1pgHKtI


בכך החל קופרניקוס את המהפכה המדעית שממנה אנו נהנים בעידן המודרני (מתורגם):

https://youtu.be/bx6J2D96mCw?t=45s


סרט תיעודי על סיפורו של קופרניקוס:

https://youtu.be/TxuvlPXvFqA?long=yes


ופרופסור הר-סגור ההיסטוריון מספר עליו (עברית):

https://youtu.be/Xpot0FEeaD8?long=yes

אסטרונומים

אסטרונום
מה עושה האסטרונום ומהי אסטרונומיה?



אסטרונום הוא מדען שחוקר את החלל והכוכבים. רוב האסטרונומים כיום צופים בכוכבים וגרמי שמיים נוספים ממצפה כוכבים.

מקצוע האסטרונומיה, הנחשב לתחום המדעי העתיק ביותר בעולם, ממוקד כבר אלפי שנים בניסיון להבין את התנהלות היקום וחוקיו.

עוד בימי קדם החלו בני אדם סקרנים להביט בלילה אל השמים זרועי הכוכבים, לחקור בהם צורות שונות להבין מה בעצם הם רואים.

באמצעות הטלסקופים מתחילת תקופת הרנסאסנס נהג האסטרונום הקלאסי לחקור את מיקומם, תנועתם, תפוצתם ותכונותיהם של כוכבים, ירחים, חורים שחורים ושאר גרמי השמיים.

בהמשך החלו האסטרונומים לחקור במצפה הכוכבים. אלו מקומות שנועדו לחקר השמיים ולצורך כך נבנו בהם טלסקופים איכותיים וגדולים שאפשרו תצפיות גם בכוכבים מרוחקים במיוחד.

כיום, כשהפיזיקה ותגליות רבות באלף האחרון סייעו לאסטרונומים הגדולים לגלות ולהבין חלק מהתשובות לשאלות אסטרונומיות חשובות במיוחד, מחפשים אסטרונומים המתמחים בקוסמולוגיה עדויות על היווצרות היקום ועל הדרך בה נוצרו והתפתחו גרמי השמיים השונים.

חלק אחר מהאסטרונומים הם גם חוקרים מיומנים בפיזיקה והם נקראים אסטרופיזיקאים. שיתוף פעולה וסיוע הדדי בינם לבין אסטרונומים מוביל את האסטרופיזיקאים לתגליות חשובות לגבי דרך התנהלות היקום. האסטרונומים, מצידם, פועלים לגילוי של גרמי שמיים חדשים וחשובים והקוסמולוגים ממשיכים לחקור את היווצרות היקום, דרך מה שנצפה לעיניהם כיום בטלסקופי חלל חדישים המצלמים תמונות למרחקים של אלפי ומיליוני שנות אור.

להיכרות עם אסטרונומים ידועים היכנסו לתגית "אסטרונומים" ולתחום המדעי כולו בתגית "אסטרונומיה".


הנה מדע האסטרונומיה בה עוסקים האסטרונומים:

https://youtu.be/ujg8lsjdqT0


אסטרונום עונה על שאלות לגבי המקצוע שלו:

https://youtu.be/LK03OMWCGHw


אסטרונומים נפגשים במדבר לצפייה בכוכבים וגלקסיות רחוקות (עברית):

https://youtu.be/BjX2ZIXEhbE


על רבנים אסטרונומים שלימדו אפילו את קולומבוס (עברית):

https://youtu.be/acWs2_d8uDI


תחביב האסטרונומיה הוא מהתחביבים המרתקים לבני נוער ולמבוגרים (עברית):

https://youtu.be/iSN_S-vHUQw


כך תהיו גם אתם אסטרונומים חובבים (עברית):

https://youtu.be/-jSpWQTG1aI


וגם היום מוצאים אסטרונומים כוכבי לכת חדשים במערכת השמש (עברית):

https://youtu.be/AZApVWBzGWg
ארתוסטנס
איך ארטוסתנס גילה את קוטר כדור הארץ ואת המספרים הראשוניים?



המתמטיקאי, הגאוגרף והאסטרונום היווני ארטוסתנס (Eratosthenes), שחי במאה השלישית לפני הספירה, חי את רוב חייו באלכסנדריה שבמצרים. שם הוא היה הספרן הראשי ומי שניהל את הספרייה הגדולה של אלכסנדריה.

בין השגיו המדעיים נחשבת השיטה למציאת כל המספרים הראשוניים. לשם כך הוא פיתח את "הנפה של ארטוסתנס" - אלגוריתם פשוט ויעיל למציאת כל המספרים הראשוניים עד למספר שלם מסוים.

אבל ארטוסתנס נודע במיוחד בהישגו החשוב ביותר - מדידת ההיקף של כדור הארץ. בעזרת מקל פשוט ואינטליגנציה מופלאה, הוא הצליח לדייק בסטיה של 15% בלבד מההיקף האמיתי של כדור הארץ.

זוהי רמת דיוק מצוינת לתקופתו. בחישובים שלו התעלה ארטוסתנס במשך מאות שנים על חוקרים שכשלו בכך. שיטתו נחשבת למדויקת אף מזו של תלמי, האסטרונום החשוב ביותר בעת העתיקה, ש-500 שנה אחריו, חישב את היקף כדור-הארץ באופן שגוי.


כך גילה ארתוסטנס את קוטר כדור הארץ (מתורגם):

http://youtu.be/F8UFGu2M2gM?t=1m25s


שלב אחרי שלב, הנה הדרך בה חוקר הגאון את היקף כדור הארץ:

https://youtu.be/EfZ2HZH5CkA


קרל סאגאן האגדי מספר עליו באלכסנדריה:

https://youtu.be/G8cbIWMv0rI


ומדע הגיאודזיה שנולד מתגליתו של ארטוסתנס (מתורגם):

http://youtu.be/wKzhaTFmS5w
ויליאם הרשל
מי היה האסטרונום והמוסיקאי ויליאם הרשל?



ויליאם הרשל (William Herschel) היה אסטרונום בריטי יליד גרמניה. הוא התפרסם תודות לתגליות שונות שהחשובה שבהן היא ככל הנראה גילוי כוכב הלכת אורנוס וכמה מירחיו. במהלך השנים הוא גם מדד את גובהם של ההרים שעל הירח וקטלג ותיעד כוכבים כפולים, מושג שהוצמד לזוגות כוכבים המסתובבים אחד סביב השני.

לאסטרונום הבריטי ויליאם הרשל אנו חייבים גם את גילוי הקרינה התת-אדומה, שאנו מכירים כ"אינפרה-אדום". את הקרינה הבלתי נראית הזו מזהים כיום לפי החום שהיא פולטת ואף משתמשים בה לצילום בחשיכה, המבוסס על החום שפולטים בעלי חיים ועצמים שונים. בזכות החום הזה הרשל גם גילה אותה. זה היה כשהוא הצמיד מדחום לאלומות האור הצבעוניות, שהתפצלו ממנסרה, שעליה האיר באור לבן. הרשל שם לב שגם כשהוא מדד מעבר לאלומת האור האדום שנשבר דרך המנסרה, הטמפרטורה במדחום עלתה. מה שהפליא אותו שזה היה באזור שלא נראה בו אור כלשהו. זו הייתה קרינת אינפרה-אדום והוא הבין זאת.

היו גם עוד תגליות מעניינות באסטרונומיה. הוא היה הגאון שגילה, שהמבט לחלל הוא למעשה מבט אל העבר. זאת מכיוון שאנו צופים בכוכבים כה רחוקים, שעד שאורם נגלה לנו, עוברות שנים רבות, עשרות שנים ועד אלפי ומיליוני שנים.

אבל המעניין הוא שהעבודה היומיומית של הרשל הייתה בכלל כמלחין, מוסיקאי ומורה למוסיקה. עד גיל 35 הוא לא עסק כלל באסטרונומיה. את עיקר הקריירה שלו עשה במוסיקה. הוא ניגן בכינור, אבוב ועוגב. אמנם מרבית יצירותיו נשכחו כיום, אבל הרשל חיבר 24 סימפוניות, שלל קונצ'רטי ולא מעט מוסיקה דתית נוצרית, על אף שהיה לפחות חצי יהודי (אב יהודי ואמא כנראה מהאנוסים).

אגב, גם 3 אחיו ג'ייקוב, אלכסנדר ודיטריך, הופיעו כמוסיקאים בעירם באת'. זה היה המשך לאביהם המוסיקאי.

אבל מרגע שגילה את עולם הצפייה בכוכבים, הרשל ניצל את כישרונותיו הרבים ואת הסקרנות והיצירתיות שלו ופיתח גם טלסקופים נהדרים. זה גם איפשר לו להתרכז באסטרונומיה כתחביב שהניב תגליות רבות.

הוא החל לייצר טלסקופים, שמכר בשפע לאסטרונומים אחרים. די מהר זה יהפוך למקור הפרנסה העיקרי שלו ובחייו הרשל יבנה מעל 400 טלסקופים. המפורסם שבהם נחשב לטלסקופ הגדול ביותר בתקופתו - אורכו היה 12 מטרים!


הנה סיפורו של ויליאם הרשל המגלה את אורנוס:

https://youtu.be/rXc405l-J4Q


הסימפוניה מספר 14 ברה מז'ור של הרשל:

https://youtu.be/3mV-ZSzgs8Q


עוד תגלית שלו על מה אנו באמת רואים מהחלל:

http://youtu.be/M9CjmywZ3yQ


סונטה ופוגה מספר 6 שכתב המוסיקאי האסטרונום:

https://youtu.be/Za6lDrmRLZY


ואחותו האסטרונומית קרולין, המוכשרת לא פחות ממנו, שרק בהיותה אישה לא קיבלה קרדיט על תרומתה לתגליותיו:

https://youtu.be/x1prmkoNFl8
תלמי (אסטרונום)
מי היה תלמי שטען שכדור הארץ הוא מרכז היקום?



תלמי (Ptolemy) היווני היה ככל הנראה האסטרונום החשוב ביותר בעת העתיקה. תלמי, בשמו המלא קְלָאוֹדִיוּס פְּתוֹלֶמָאיוֹס, היה אסטרונום וגם מתמטיקאי, גאוגרף ואסטרולוג.

הוא חי בשנים 161-83 לספירה בפרובינקיה הרומית של אותה תקופה, העיר המצרית אלכסנדריה.

תלמי טען שמחקריו הוכיחו שכדור הארץ הוא מרכז היקום וגרמי השמיים השונים הם שחגים מסביבו. זו הייתה תיאוריה שנראתה מוצלחת לזמנה ושלטה במשך מאות שנים בעולם המערבי.

תורתו של תלמי הייתה פשוטה ונוחה למאמינים של זמנו ולגורמים דתיים רבים. לפי מחקריו למדו האסטרונומים, המלכים וההמונים שכדור הארץ עומד ללא תנועה במרכז היקום, בעת שמסביבו נעים וחגים כל גרמי השמיים, כולל השמש, אינספור הכוכבים שבשמיים ולמעשה היקום כולו.

כמעט אלף וחצי שנים אחר כך הגיע הגאון הפולני קופרניקוס וניתץ את המודל של תלמי, כמעט במדידה אחת. בהמשך הראו זאת גם מחקריהם של קפלר וגלילאו.

קראו על שינוי התורה השלטת בתגית "קופרניקוס, תלמי".


כך הגיע תלמי האסטרונום, אחרי אריסו למסקנה שכדור הארץ הוא מרכז היקום (מתורגם):

https://youtu.be/GevV1yvMJbc


הגיאוצטריזם - תפיסתו הלכאורה מוכחת של תלמי:

https://youtu.be/RsKdoEtZdd8


תגליות החוקר מאלכסנדריה:

https://youtu.be/utH-GHH1FT8


והשינוי מהמודל הגיאוצנטרי של תלמי:

https://youtu.be/iiBIFlvu-X0


יוהאנס קפלר
מי היה יוהנס קפלר?



כשאתה ילד אומלל ובן למשפחה ענייה שהבורות שולטת בה, אם אתה נבון ושאפתן, תהיה חייב להביט למעלה כדי להגיע למשהו... בדיוק משם הגיע האסטרונום והמתמטיקאי הגרמני יוֹהָנֶס קֶפְּלֶר (Johannes Kepler) לתגליותיו הגדולות ויהפוך לאגדה מדעית.

הכל החל כשהיה בן 6. כמו רבים באותה תקופה, גם קפלר צפה נפעם בכוכב השביט הגדול שהופיע בשנת 1577. אבל בזמן שכולם ראו בשביט סימן לאסון מתקרב, הילד הצעיר והעני ראה דווקא את הכוכבים במלוא יופיים וסקרנותו גברה. אגב הסקרנות הזו נבעה גם מחיבתו לאסטרולוגיה, עיסוק צדדי שילווה אותו לאורך כל חייו.

אלה לא היו רק הבורות והעוני שהקיפו אותו. כבן לאב נוקשה ואלים, שבשלב מסוים נטש את המשפחה ולאם רעה ורכלנית, שהואשמה לא פעם בכישוף, הוא נאלץ לגבש לעצמו אופי אחר ושונה מהוריו.

דווקא ילדותו הדווקנית למשפחתו הבעייתית, היא שתהפוך את המדען הצעיר לפורץ דרך ושובר מוסכמות ולמי שיתנער מהמחשבה השלטת, הגישה הדתית הצרה להבנת העולם והאמונות הטפלות. כשגדל, הוא למד באוניברסיטה ושם הוא שמע לראשונה על הרעיונות המהפכניים של קופרניקוס, לגבי מבנה מערכת השמש.

כך היה קפלר לאסטרונום, שהאמין בתיאוריה הקופרניקאית (של קופרניקוס). כמו קופרניקוס, גם הוא גרס שכדור הארץ הוא רק אחד מכוכבי הלכת ושכולם נעים סביב השמש. קפלר הפך לעוזרו ולתלמידו של האסטרונום המפורסם טיכו ברהה, אך זה מת שנה לאחר מכן. לאחר מותו של ברהה, ניתח קפלר את התצפיות המדויקות שערך מורו בחייו ופיתח תיאוריה משלו לגבי תנועת הכוכבים.

כשפרסם את ספרו "אסטרונומיה חדשה", גילה עולם המדע שבניגוד לקופרניקוס ולגלילאו, קפלר הצעיר העריך אז, לפני כ-400 שנה, שתנועת הכוכבים סביב השמש אינה מעגלית אלא בצורת אליפסה (משהו כמו מעגל מעוך).

זו הייתה מהפכה במדע האסטרונומיה. בניגוד למה שחשבו מאות שנים על מסלולם המעגלי של הכוכבים, קפלר מצא שהכוכבים נעים במסלולים אליפטיים. מאז הפכה תפיסה זו לעובדה מדעית.

אמנם זה היה חידוש מרתק לאסטרונומים בני דורו, אבל תגליתו המפורסמת לגבי המסלול האליפטי של כוכבי הלכת המקיפים את השמש, אינה היחידה...

קפלר גם תיאר יפה גם את כוח המשיכה של השמש, הכוח שקובע את מסלוליהם של כוכבי הלכת וגם את העובדה ששינויי המרחק מהשמש משנים את מהירותם של כוכבי הלכת. חשובה גם התגלית לגבי הקשר בין מרחקו של כוכב מהשמש לזמן שבו הוא משלים מחזור הקפה שלם מסביבה.

כל אלו איפשרו לו לתאר את חוקי תנועת הכוכבים. הוא המשיך וניסח את שלושת "חוקי קפלר", חוקים שיהיו מרכזיים בהבנת מערכת השמש ועתידים להשפיע מאז על כל גדולי האסטרונומים, כולל אייזיק ניוטון, אולי גדול המדענים בהיסטוריה.


הנה קיצור תולדות יוהנס קפלר:

https://youtu.be/tp1WkB7l-9k


חייו של קפלר:

https://youtu.be/VB3V36LJpGc


מכונה שמדגימה את רעיונותיו של יוהאנס קפלר (עברית):

https://youtu.be/drjtj9LFkA8


ומצגת וידאו על קפלר ודרכו:

https://youtu.be/DLO_GDF0qq8
מי הייתה ביאטריס טינסלי?



ביאטריס טינסלי (Beatrice Tinsley) הייתה אסטרונומית וחוקרת היקום מניו-זילנד, ילידת אנגליה.

טינסלי תרמה רבות להבנת החלל בכלל ולהיווצרותן של גלקסיות בפרט. היא זכתה בפרסים שונים והצטיינה הן בלימודים והן במחקר. בשנים האחרונות לחייה היא לימדה וחקרה בארצות הברית, בעוד שבעלה ושתי בנותיה המאומצות נשארו בניו-זילנד.

היא הפכה בסוף חייה פרופסור לאסטרונומיה באוניברסיטת ייל, אך מתה בגיל 40 בלבד. המאמר האחרון שלה בכתב עת מדעי, פורסם שבוע לפני מותה.

ממשלת ניו-זילנד קראה על שמה בשנת 2010 את הר טינסלי. ההר נמצא ליד פיורד קפלר, הקרוי גם הוא על שם חוקר חלל מוביל, האסטרונום הנודע יוהנס קפלר.


הנה דודל שהוקדש לה על ידי מנוע החיפוש גוגל:

https://youtu.be/-UFSjZbVvmw


אסטרונומית מספרת על ביאטריס טינסלי:

https://youtu.be/ZJylzJZ8odY?t=57s


ועוד סיפורים על טינסלי:

https://youtu.be/CNZhUPFrevg
איך הצליח אולה רמר למדוד את מהירות האור?



מהירות האור נמדדה נכון בפעם הראשונה על ידי האסטרונום אולה רמר (Ole Rømer). זה היה בשנת 1676, כשהחוקר מדנמרק הצליח למדוד את מהירות האור. גלילאו אמנם ניסה לפניו, אבל הוא מדד את מהירות האור על פני כדור הארץ, במרחקים קצרים מאד. זה הוביל אותו למסקנה המוגבלת שמהירות האור היא גדולה. עד כמה גדולה הוא לא ידע לומר...

השיטה של רמר התבססה על תצפיות של ליקויי איו - הירח של כוכב הלכת צדק. רמר ערך את התצפיות כדי להוכיח את טענתו שכמו כל דבר בעולם, גם מהירות האור היא סופית, טענה חדשנית ולא מקובלת באותם זמנים, בהם סברו שמהירות האור היא אינסופית.

רומר, שהצליח לצפות את המועדים שבהם יתרחש ליקוי של ירח איו, שם לב שהחישובים שלו מתחילים להכזיב. הוא שם-לב שלאורך חודשים הולך ההפרש בין התחזית שלו לבין הליקוי האמיתי וגדל. לאחר מכן הוא הולך ומצטמצם בחזרה, עד שהתחזיות חוזרות להיות מדויקות. די מהר רומר הבין את הקשר שבין דיוק התחזיות שלו למרחקו של צדק מכדור-הארץ. כך הבין רומר והוכיח שלא זו בלבד שלאור יש מהירות סופית, העיכובים שבליקויי הירח של צדק, קשורים למרחק שלנו בכדור הארץ מכוכב צדק.

הצעד הבא שלו היה להשתמש בידע שאסף על מסלוליהם של צדק ושל כדור-הארץ, כדי לקבוע שמהירות-האור היא 200 אלף קילומטרים לשניה.

50 שנה אחריו יגלה הפיזיקאי בראדלי (Bradley) התזוזה המתמדת של כדור-הארץ משנה את זווית האור שמגיע אלינו מהכוכבים. הסטיה הזו הביאה אותו לעדכן את מהירות-האור לכ-301 אלף קילומטרים לשניה. אחריו יבוא הפיזיקאי הצרפתי פיזו וימדוד את מהירות האור כ-313 אלף קילומרים לשניה ובשנת 1809 יקטין האסטרונום ז'אן בטיסט ז'וזף דלמבר את מהירות האור למעט יותר מ-300 אלף לשניה.

אחריו השתמש המדען לאון פוקו במראות מסתובבות כדי למדוד את מהירות האור. אחרי מחקרים של 50 שנה, בהן הלך ושיפר את המדידות שלו, הוא הגיע למהירות של 299,796 קילומטר לשניה. עוד שיפור קטן תרם ב-1958 הפיזיקאי האנגלי קית' דיווי פרום והתוצאה הפכה ל-299,792.5 קילומטר לשניה. כיום הפך ה-.5 שאחרי הנקודה ל-.45 וזו מהירותו הרשמית של האור.


הנה ההיסטוריה של מדידת מהירות האור, מהמחקר הראשון של גלילאו ועד לדיוק של ימינו:

https://youtu.be/YYNyneNqm0c


הדגמת המדידות של רמר:

https://youtu.be/XNJw0B1o8cQ


סיפור התגלית של רומר:

https://youtu.be/X2u8IZzycdM


והסבר החישוב האסטרונומי שלו:

https://youtu.be/JVN46dJdHP8
מה גילה אדמונד היילי שעל שמו השביט האלי?



אדמונד היילי הוציא את כוכבי השביט מתחום האמונות התפלות למדע המדויק והרציונלי. כשחקר עדויות עתיקות על כוכבי שביט שנצפו בזמנים עברו, הוא שם לב שאחת ל-76 שנים עובר כוכב שביט בשמים. הוא שיער שמדובר באותו כוכב שביט, שמסלולו מחזיר אותו אחת לזמן זה לקרבת כדור הארץ. בספרו על האסטרונומיה הוא ניבא באופן מדעי שכוכב השביט ישוב בסוף שנת 1758 ותאר את מסלולו הצפוי. ואכן, במועד המדויק שחזה היילי, שנים אחרי מותו, הבזיק השביט בשמיים. מאז הוא קרוי "שביט היילי" והוא ממשיך לבקר שוב ושוב, בדיוק כפי שצפה האסטרונום הגאון.

חוץ מאסטרונום, אדמונד היילי היה גם פיזיקאי ומתמטיקאי אנגלי. במסעותיו הימיים הוא תעד לראשונה 341 כוכבים שנראים רק מחצי הכדור הדרומי ובכך הביא להגדלת יכולת הניווט העולמי של ספני אירופה. הוא היה גם הממציא של פעמון הצלילה הראשון שכלל אספקת אוויר לצוללן שמתחת למים.

היילי עסק גם במטאורולוגיה והמציא את תחזית מזג האוויר. צורות המיפוי והסימון שהמציא לתחזיות מזג האוויר, נהוגות עד היום.

תרומתו למדע הייתה עצומה גם בכך שעודד את ניוטון לפרסם את התיאוריה החשובה שלו על גרמי השמיים וכיצד חוקי המכניקה הם שקובעים את מסלולם בחלל.


הנה סרטון על השביט המפורסם שנקרא על שמו של אדמונד היילי:

http://youtu.be/_apLqXMyirU


ההיסטוריה של השביט היילי:

http://youtu.be/C8zV1xiGqf4


וכך פועלים שביטים כאלה (עברית):

https://youtu.be/uXDZIrbFWNI?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.