» «

בירה

בירה
איך מייצרים בירה?



הבירה היא משקה עתיק מאד. כבר לפני 7000 שנה ידעו לייצר בירה ועד היום זהו אחד המשקאות האהובים בעולם. לא רבים יודעים שהסוד של הבירה היא התסיסה שלה.

ייצור בירה הוא תהליך שבו משתמשים במרכיבים שהם מים, לתת (שעורה שעברה הנבטה וייבוש באמצעות קלייה), שמרים וכשות.

את הבירה מבשלים ונוצר התירוש, ממנו מפרידים את הקליפות. אחר כך מרתיחים את התירוש ואז מקררים ומוסיפים לו שמרים. השמרים גורמים לתסיסה. אחרי פרק זמן של שבועיים-שלושה מקררים את הבירה מאוד ומסננים אותה, כדי לקבל את הבירה הצלולה שההורים כל כך אוהבים.


הנה סרטון ייצור של בירה במפעל מודרני (עברית):

http://youtu.be/iGZs94d02Ts


וכך ייצרו בירה בימי קדם (עברית):

https://youtu.be/8dd6bufFj74?t=2m23s
תסיסה
מהי התסיסה ואיך היא מייצרת אוכל ומשקה?



מה משותף ליין, לחם, בירה, גבינות וסוגי נקניקים? - ובכן מדובר בתסיסה (Fermentation), תהליך שהתגלה בשנת 1875 על ידי המדען הצרפתי קינדארד דה לה-טור. הוא גילה את התסיסה, שנוצרת כששמרים חד-תאיים ממשפחת הפטריות, יוצרים תהליך כימי שמייצר אלכוהול מסוכר ועמילן.

הבירה היא משקה עתיק מאד. כבר לפני 7000 שנה ידעו לייצר בירה ועד היום זהו אחד המשקאות האהובים בעולם. לא רבים יודעים שהסוד של הבירה היא התסיסה שלה.

כמו בלחם, גם בייצור בירה מתבצעת תסיסה בשמרים. בירה מכינים ממים, שמרים, כשות ולתת, שהיא שעורה שעברה הנבטה וייבוש באמצעות קלייה.

ההכנה מתחילה בבישול הבירה, שיוצר תירוש, ממנו מפרידים את הקליפות. אחר כך מרתיחים את התירוש ואז מקררים ומוסיפים לו שמרים. השמרים גורמים לתסיסה. לאחר פרק זמן של שבועיים-שלושה מקררים את הבירה מאוד ומסננים אותה, כדי לקבל את הבירה המוכנה ואהובה כל כך.


הנה החיידקים שעושים לנו אוכל (מתורגם):

https://youtu.be/eksagPy5tmQ


סרטון על התסיסה:

https://youtu.be/MPToC2_tjxo


הסבר על התסיסה מבחינה כימית:

https://youtu.be/6-D1oes63_U


התסיסה ביוגורט:

https://youtu.be/V4MuECi05hc


וכך מכינים בירה בעזרת התסיסה (עברית):

http://youtu.be/iGZs94d02Ts
יתושים
למה יש כאלה שנעקצים יותר מיתושים?



חלק מאיתנו לא נעקצים יותר מדי מיתושים, או אפילו בכלל לא, בעוד אחרים סופחים כל עקיצה ברדיוס של קילומטרים. למה זה קורה בעצם?

ובכן, יש כמה דברים אצל חלק מאיתנו, שעושים את זה ליתושים. או בעצם ליתושות, שהן אלה שעוקצות את עורנו, כמו ריח. אגב, הן לא עוקצות מרשעות אלא כדי להתרבות.

ממחקרים מסתבר שהריח שמדיף גופנו מושך יתושים יותר או פחות. יש ריחות המושכים את היתושות יותר, בעוד ריחות של אחרים מושכים הרבה פחות.

דו תחמוצת הפחמן שעל עורנו, למשל, מושך את היתושות מאד. יש אנשים שפולטים הרבה יותר ממנו, כמו שמנים שנעקצים בשל כך יותר. גם אנשים גבוהים, למשל, נעקצים יותר. שומן וגובה, אם כך, הופכים אנשים למבוקשים לעקיצה. יאמי...

גם סוג דם O מאד אהוב על היתושות מאד והן גם מאד אוהבות חום. כלומר מי שעושה כושר או מי שהיא בהריון הן ממש מסעדה ליתושות, שזה קצת אירוני, שאישה בהריון נעקצת כדי שיתושה תיכנס להריון...

אבל מסתבר שגם החיידקים שעל עורנו יוצרים תרכובות ריח המושכות יתושים באופן משמעותי מאד. חוקרים גילו בסביבות 300 תרכובות ריח שכאלה וחלק מהן מושכות יתושות בטירוף.

יש עוד דברים אבל כבר נמאס לכם... טוב, אז גם צבע הבגדים שאנו לובשים יכול למשוך את היתושות לעקוץ את עורנו ואפילו אם נשתה בירה ניעקץ יותר. ריחות, לא? - אבל את הבירה הן לא יקחו לנו, נכון? - עד שכבר מותר לנו אז לעזאזל העקיצות, תביא לגימה!


הנה סרטון בעברית על הסיבות לעקיצות יתושים:

https://youtu.be/R0JT3A26eHs


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.