» «

ג'לטין

ג'לי
מהו הג'לי עם הג'לטין?



ודאי טעמתם פעם את הג'לי הקר, אותו קינוח מתוק ורוטט מהמקרר שבעבר היה אחד הקינוחים האהובים על ילדים בארץ ובעולם.

סודו של המקפא הטעים והמוזר הזה הוא הג'לטין. בבית מכינים את הג'לי בדרך כלל מתערובת של מים ואבקה המכילה את הג'לטין ואת חומרי הטעם.

ג'לטין הוא חומר טבעי שמופק בתעשיית המזון. כשהוא בא במגע עם מים רותחים ואחרי כן מקורר, יוצר הג'לטין מעין רשת סבוכה ותלת-מימדית, שבתוכה לכודים המים. לכן הג'לי הוא מעין מוצק גמיש ורועד.


הכנת ג'לי מכוס מיץ בצירוף כפית ג'לטין, עם קצת פסיפלורה:

http://youtu.be/JRWYoR9QsYQ


ועלייתו ונפילתו של הג'לי כקינוח אהוב ופופולרי:

https://youtu.be/7Ye7MAGoaeo?long=yes
סוכריות גומי
איך מייצרים סוכריות גומי?



סוכריות (Candy) הן ללא ספק הממתק הכי פופולרי של ילדים באשר הם. זה לא רק הטעם, הצבע או המרקמים ואפשרויות ההנאה ומהמתיקות של הסוכר וחומרי הטעם - זה העונג הקטנטן שבא באריזה זעירה ותמיד משאיר טעם של עוד.

בלב המרכיבים של סוכריות הגומי למיניהן נמצאים חומרים שרחוקים מלהיות בריאים. יש בהם ג'לטין, סירופ תירס, סוכר שממכר, שמן דקלים שמזמן יןדעים שאינו בריא, צבעי מאכל שחלקם ממש אסורים וחומרי טעם שהם סתם לא בריאים.

אז איך מכל העניין הזה מייצרים את הסוכריות הללו?

ייצור סוכריות הגומי כולל מספר שלבים, כמו זה (בהתאם למרכיבים, לסוג הסוכריות וליצרן:

1. הכנה וקירור של תערובת של מים קרים עם ג'לטין, או לעיתים תחליפי ג'לטין דוגמת פקטין או אגר-אגר.

2. בישול תערובת של סירופ תירס, סוכר ומעט מים, עד שהכל מומס בטמפרטורה הנכונה.

3. הוספת תערובת הג'לטין המומסת וחומרי הטעם לתערובת הרותחת, עם צבעי מאכל, לפי הצורך.

4. עיצוב לצורות בשפיכת התערובת החמה לתבניות בצורות וקירור לצורך התקשות, במשך שעות אחדות.

5. עיבוד סופי, לאחר התקשות הסוכריות והוצאתן מהתבניות, ציפוי בסוכר או בשעווה שתמנע הידבקות זו לזו.

6. אריזה ושליחה להפצה.


הנה הייצור התעשייתי של סוכריות במפעל:

https://youtu.be/nK2RFyrj3Yk


זה מדעי, מבוסס ג'לטין וגם ילדים יכולים להכין סוכריות גומי (עברית):

https://youtu.be/wYt432rOwWk


כך מייצרים סוכריות בעבודת יד לחנות שמתמחה במכירתן (עברית):

https://youtu.be/7ACOxJY7v6U


הקדחת הלאומית הזו היא ממש לא בריאה (עברית):

https://youtu.be/W_XuSTH81Iw


לכן, אפשר להכין אותן בבית ובריא יותר (עברית):

https://youtu.be/nCHEqGyIc_4


חנות בקוריאה שמייצרת סוכריות באיכות גבוהה:

https://youtu.be/cfupzDjZLNk?long=yes
קרם בוואריה
מאיפה הגיע קרם בוואריה?



קרם בוואריה (Bavarian Cream) הוא קינוח קרמי שנקרא אמנם על שם מדינת בוואריה שבגרמניה, אבל כשעוד בתחילת המאה ה-19 הכילו תפריטי עילית צרפתיים את המתכון שלו, יש סיכוי רב שמקורו בכלל צרפתי.

כך או כך, השם הוא רק התוצאה הסופית של ויכוח ארוך בין הגרמנים, הצרפתים והשוויצרים לגבי הבכורה. על דבר אחד אין כלל ויכוח: המתכון הפופולרי של כולם מבוסס על קירור של קרם בתבנית והפיכתו על גבי צלחת להגשה.

לגבי הכנת הקרם אין כמעט ויכוח. קרם בוואריה איכותי עושים בקיפול עדין של קצפת לתוך קרם אנגלז, עד שנוצר קרם עדין, קל ואוורירי. מעט ג'לטין לתוכו מאפשר לייצב את קרם הבוואריה, כך שהמעדן הטעים לא יקרוס תחת המשקל של עצמו.

באותו קרם, אגב, ניתן להשתמש גם כחלק מהקינוח שארלוט או אפילו למילוי סופגניות.

יש המוסיפים אליו פירות יער. אחרים מכניסים אותו לעוגות. אבל לרוב מושחים מעל הקרם בווריה רוטב שוקולד ומעליו מפזרים אגוזים קצוצים. יש שנהגו להגישו כשבתחתיתו ביסקוויט, קצת כמו בקרמבו.

בארץ כבש הקרם הזה את המסעדות בשנות ה-80 והפך להיט. מסעדות רבות נהגו אז להגיש קרם בוואריה כקינוח בסוף הארוחה. לטובת שומרי הכשרות הם אפילו יצרו גרסת פרווה שאינה חלבית.


הנה קרם בוואריה עם תותים:

https://youtu.be/pkVeogURJoo


וכך תכינו קרם בוואריה (עברית):

https://youtu.be/5feiP0AoY7k?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.