» «
גלידה
איך מכינים גלידה בעזרת כדור גלידה?



כדור הגלידה מאפשר להכין גלידה בדרך פשוטה ומהנה במיוחד, תוך כדי משחק בו. אולי קשה להאמין שניתן להכין גלידה ביתית על ידי זה שמשחקים בכדור, אבל זו אחת ההמצאות החביבות והחכמות האלה, שפשוט עושות היטב את כל הדברים הטובים - גם משחק, גם גלידה וגם פעילות גופנית לילדים או מבוגרים - מחוץ לבית ממש..

בכדור ניתן להכין גלידה בכל מקום שרוצים, בלי סוללות או צורך בקירור וכמובן בלי צורך בחשמל.


רוצים לראות איך מכינים גלידה ביתית טעימה מאוד? - הנה מדריך להכנת גלידה בכדור גלידה (עברית):

http://youtu.be/FnEQHrXCnj0


וקרין גורן מראה איך מכינים גלידה עם כדור גלידה (עברית):

http://youtu.be/_iHg2Z1YeM0
גלידה
מי המציאו את הגלידה?



על פי הסיפורים הגלידה הומצאה על ידי קיסר רומי נירון, שהיה ידוע בגחמות שלו. נירון קיסר הורה למשרתיו להביא שלג מההרים ולהגיש לו אחרי שערבבו עם פירות טריים.

אך ההיסטוריה מראה שהגלידה הומצאה עוד לפני כן, בפרס העתיקה. בסוף המאה ה-5 לפני הספירה, נהגו לאסוף שם את השלג ולערבבו עם מיץ ענבים מרוכז. התוצאה הזכירה סוג של סורבה מודרני.

את הגלידה החלבית, אגב, המציאו בסין, בסביבות המאה ה-2 לפני הספירה. כמה מאות אחר כך הוסיפו לה הרומאים דבש.

הערבים הם שהוסיפו לגלידה לראשונה גם סוכר, שהחליף את מיצי פירות. יש תיאוריות היסטוריות שקושרות אותם לראשונה להכנה של קינוחים קפואים - ערבוב של קרח מפסגות הרים עם מיצי פירות למעין ברד מרענן. הקינוחים הללו נקראו "שיראב". מכאן יוולד השם "שרבט" ובצרפת "סורבה".

מהברד המרענן שיביאו המורים לסיציליה תיוולד בהמשך ה" גרניטה" - הקינוח של ברד עשוי מים קפואים עם פירות טחונים בסוכר ומעט אלכוהול.

לימים יחליפו הצרפתים את מיצי הפירות בחלב ובשמנת, ותיוולד הגלידה הראשונה. עד היום מבחינים בצרפת בין הגלידה שבה מככב החלב כמרכיב בסיסי והסורבה שבו מים קפואים הם המרכיב החשוב במעדן הקפוא.

הגלידה המודרנית הופיעה במאה ה-18 באמריקה וקבלה את שמה מהשם "Iced cream".


הנה ההיסטוריה של הגלידה (עברית):

https://youtu.be/4-xRI08CmXE


על המצאת הגלידה בהיסטוריה האנושית:

https://youtu.be/-vUfwo8XflU


סיפורו של האוטו גלידה (עברית):

https://youtu.be/M285gJj7p7Q


וסרטון תיעודי על תולדות הגלידה:

https://youtu.be/hLbI1bR52Rw?long=yes
גלידה
איך מייצרים גלידה, קסטה וטילון?



במפעל הגלידה או במכונת הגלידה מכינים את הגלידה מחלב, סוכר ועוד מרכיבים של טעם ואז יוצקים אותה לאריזות גדולות או קטנות, או לגביע, שאליו מוסיפים לא פעם כל מיני תוספות שאנחנו אוהבים.

גלידה אפשר להכין גם בבית או בגלידריות קטנות וטעימות, אבל גם במפעל יודעים להכין טעמים רבים ומוכרים לכולם.


כך מייצרים מוצרי גלידה שונים:

https://youtu.be/M-h2v94eeAc


הכנת הגלידה עצמה במפעל:

https://youtu.be/WjTL00yywF4


ייצור מעדני גלידה בשנות ה-50:

https://youtu.be/ha6K4j4AAt4


האם כך התפתחה הגלידה? (עברית לילדים)

https://youtu.be/vjjq_1H1RBE


מייצרים את הארטיקים והגלידות:

https://youtu.be/va0F2e1TE8E


וביקור במפעל הגלידות של בן אנד ג'ריז (עברית):

https://youtu.be/SrKZ5taDipg
בננות
איך מכינים גלידת בננות טבעית?


להכין גלידה טבעית, בלי חומרים סינטטיים ולא בריאים, זו תמיד משימה.

גלידה טבעית היא עוד יותר מעניינת, כי צריך להכין אותה ללא סוכר, שמקורו אמנם טבעי אבל כיום הוא עובר תהליכים רבים ובריא בטוח שהוא לא.

ברשת יש המון מתכונים שמאפשרים לשלב טעם ובריאות, מעדנים עם טבע. צריך לחפש אותם ובעזרת גוגל זה ממש קל.


אז הנה מתכון וידאו להכנת גלידת בננה טבעית וללא סוכר (עברית):

https://youtu.be/xB9OwSNCdDQ

גלידה

ארטיק
איך מייצרים ארטיקים?



הארטיקים (Ice cream bars), הקסטות (ice cream sandwich) והטילונים (Ice cream cones) הם מוצרי גלידה שונים, שמיוצרים בצורה דומה. ההבדל הוא שבראשון תחוב מקל.

את הארטיק המציא באיווה שבארצות הברית כריס נלסון, מי שהיה אז בעל בית מרקחת מקומי. נלסון קיבל השראה מילד בשם דאגלס רסנדן, שהתקשה מאוד להחליט או לבחור בין ממתק לגלידה. לפי גרסה אחרת, של חברת הגלידה "The Good Humor ice cream company" היה זה הקונדיטור הארי בורט שהמציא את הגלידה על מקל בשנת 1920, ו-3 שנים אחר כך קיבל עליה פטנט.

את הארטיק מייצרים מגלידה על מקל, כשהיא עטופה בשוקולד. הגלידה עוברת בתבניות פס הייצור. כשהיא קשיחה, נתחבים מהמכונה מקלות הארטיקים. בהמשך נעטפות פיסות הגלידה בציפוי של שוקולד נוזלי. הקור מקשיח אותו במהירות וארטיק מתקשח ועטוף שוקולד.

השוקולד הוא בדרך כלל דק יחסית. תפקידו בארטיק הוא למנוע התכה וטפטוף של הגלידה, המתמוססת בחום הקיץ.

בסוף התהליך נעטפים הארטיקים בעטיפות הנייר ונארזים למשלוח. הם נראים דומים לקרטיב, מוצר גלידה דומה, אך אינו מכיל גלידה או חלב, אלא מאכל קפוא ועשוי מרסק או ממיצים בטעם פירות.


כך מייצרים ארטיקים:

https://youtu.be/SjaLPBLABNU


וגם כך:

https://youtu.be/l_F-Va7PX-M


ייצור של וופלים לטילון, ממתק גלידה דומה:

https://youtu.be/1F1sGHbYkb0


והייצור של הקסטה:

https://youtu.be/Vlb4mfQv6-s
קרטיב
מי המציא את הקרטיב?



האגדה מספרת שילד בן 11, פרנק אֵפֵּרְסוֹן שמו, שכח ערב אחד על המרפסת של ביתו כוס עם משקה ממותק ובתוכה מקל שבו ערבב את התרכיז שבה. זה היה לילה קר במיוחד וכשהוא התעורר בבוקר הוא מצא שם קרטיב ביתי. זה היה סטארטאפ!

גם אם אותו אפרסון המציא לעצמו את הסיפור של המרפסת והקרטיב, העובדות הן שבשנת 1923 הוא רשם פטנט על ההמצאה ההיא והחל למכור זיכיונות לכל מי שרצו לייצר קרטיבים ולשווק אותם בשם "פופסיקל".

העסקים פרחו ואפרסון הנמרץ החל להרוויח כסף רב. הקרטיב הקר להט כמוצר ונמכר בכל פינה. אבל הבוננזה העסקית הזו לא המשיכה זמן רב. פחות מ-6 שנים לאחר מכן, בעקבות קריסת הכלכלה העולמית ב1929 והשפל הגדול שיתחיל בעקבותיה, נאלץ אפרסון פושט הרגל למכור את זכויותיו על הפופסיקל, פטנט ומותג הקרטיב המכניס שלו.

כל אלו לא הפריעו לקרטיב עצמו להפוך ללהיט ענק בכל העולם. כל ילד על הגלובוס ליקק בהתלהבות את הגלידה על מקל.

בעברית, אגב, המוצר הזה קיבל את השמות "קרטיב" או "ארטיק", קיצור מגניב על המילה "Arctic", כינוי באנגלית לקוטב הקר.

בשנות ה-70 מכרו אפילו קרטיב עם שני מקלות, שיכולת לשבור ולתת חצי ממנו לחבר. כנראה שהיצרנים הפסיקו אחרי שגילו שזה הקטין להם את המכירות, ארטיק אחד במקום שניים...

באמריקה של שנות ה-90 הדפיסו על המקלונים חלקים של ציור ומי שהיה מרכיב משהו כמו רשמקול או אופניים היה זוכה בהם.


הנה סיפורו המצאתו של הקרטיב הראשון בהיסטוריה (מתורגם):

https://youtu.be/yA00JNZYu7k


עוד על המצאת הקרטיב:

https://youtu.be/ZAN69J6ZiQw


ועם השנים יוולד גם מוכר הארטיקים שבחוף (עברית):

https://youtu.be/lLuZj2A4wDA
גביע גלידה
איך נולד גביע הגלידה עשוי הוופל?



גביע הגלידה (Ice cream cone) עשוי הוופל הוא אחד המאכלים המוכרים והאהובים בעולם. רבים מעדיפים גלידה בגביע, שגם אותו ניתן לאכול, ולא בגביע נייר. אבל לא רבים יודעים שגביע הגלידה מהוופל נולד כתוצאה מטעות בחישוב. כן, טעות בחישוב הכמויות של דוכן גלידה בסיינט לואיס שבארצות הברית, היא שהביאה להמצאה הפופולארית הזו.

הכל התחיל ביריד העולמי שנערך בשנת 1904 בעיר האמריקאית סיינט לואיס. ביריד השתתפו משווקים ומציגים מרחבי העולם. זה היה יום חם והיה ביקוש אדיר לגלידה מהדוכנים שניצב שם. די מהר החלו צלוחיות הגלידה לאזול, אבל ההמונים דרשו גלידה ועכשיו.

לפתע שם לב מוכר הגלידה, שבדוכן הסמוך לו מכינים מעין וופל דקיק מפרס, השם הישן של איראן. לוופל הזה קוראים זאלאביה. בעל דוכן הגלידה ביקש מבעל הדוכן שיגלגל את וופל הזאלאביה הדקיק לצורה של קונוס, שבתוכו יוכל להגיש את הגלידה. בעל דוכן הזאלאביה נעתר והכין כמה קונוסים כאלה. ההצלחה הייתה מיידית והגלידה בגביעי הוופל עוררה התלהבות רבה. בתוך ימים נודע בכל העיר על הגלידה בגביע וופל, משם זה התפשט במהירות לרחבי ארצות הברית ולעולם כולו.

מאז 1904 הפך גביע הגלידה לחלק מחוויית הגלידה בכל העולם. קשה לדמיין את הגלידה שלנו בלעדיו וההמונים מצביעים בשפתיים. ההברקה של בעל דוכן הגלידה שחישב לא נכון את כמות הגביעים שבמחסן הפכה לאחת ההמצאות הפופולאריות בהיסטוריה.


הנה סרטון על ההמצאה ששינתה את עולם הגלידה לתמיד:

http://youtu.be/7OcfzMIZsxA


כך מייצרים את גביעי הגלידה מהוופל במפעל משפחתי המייצר אותם כבר דורות:

https://youtu.be/4K4JAyPxlTw


ובחיוך - גלידה היא עניין של טעם (עברית)

https://youtu.be/1zyR7_8N6Og
קיפאון מוחי
מהו בריין פריז ולמה הראש כואב ממשהו קפוא?



קרה לכם פעם ששתיתם משקה ברד בקשית ולפתע הראש כאב לכם מאד? - קוראים לזה "קיפאון מוחי" (Brain Freeze) וזה כואב... מאד.

כאבי הראש העזים (Ice Headache) שאנו מרגישים לעיתים כשאנו שותים או אוכלים משהו קר במיוחד, נגרמים בשל תופעת הקיפאון המוחי. זה קורה במיוחד אם שותים משקאות קרים מאד, כמו משקה ברד, גרניטה (סוג של ברד איטלקי), או אוכלים קרטיב או גלידה קרים במיוחד.

הכאבים מופיעים כששותים משקה קר מאד בעזרת קשית, או לאחר שהמזון הקר נוגע בחך שבפינו. במרבית המקרים כאב הראש הזה נמשך עד חצי דקה, אם כי ידועים מקרים בהם הוא ארך עד 5 דקות.

הסיבה לכאב החד שגורם קיפאון מוחי היא הפרשי הטמפרטורה שבין חלל הפה והראש ובין טמפרטורת המזון הקפוא. "הקיפאון המוחי" מורגש לרוב בין העיניים או בעומק תחתית המצח, כשאוכלים גלידה קרה, או בין הרקות - כשמדובר בבליעת משקה קר.

כדי למנוע את הקיפאון המוחי, שתו או איכלו לאט את המזון הקפוא. כך מתרגל הראש לשינוי הטמפרטורה. אם אתם חווים את כאב הראש הקפוא הזה ורוצים להפסיקו - שתו נוזל חמים (מעט חם). אם אין משקה כזה - נסו להרים את קצה הלשון לחך העליון של הפה.


הנה הסבר מפורט של התופעה:

https://youtu.be/MjgCLbwAqSc


ברנש שחווה גלידה טעימה להפליא ומוכן לסבול את הקיפאון במוח:

https://youtu.be/pMXz0BKQOLQ


ופרסומת עם הקיפאון המוחי:

https://youtu.be/GFjmQF1nlD4


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.