» «
דבש
איך מייצרים דבש טעים?



הדבש לא מיוצר במפעל אלא בטבע, על ידי הדבורים. המפעל רק אורז אותו כמוצר ודואג שיעמוד במבחני הטעם והאיכות הדרושים.

את הדבש מייצרות הדבורים, כשהן מביאות את הצוף אל הכוורת ושופכות את הדבש מקיבת הדבש שלהן. בכוורת מתרחש תהליך של פירוק ואידוי המים, בין השאר על ידי נפנוף של כנפי הדבורים.

רדיית הדבש הוא השלב שבו מגיע הכוורן לאיסוף ולוקח את חלות הדבש מהכוורת. תהליך זה מכונה "רדייה" - כשהכוורן רודה, אוסף את הדבש מהכוורות. חלות הדבש נלקחות למפעל ושם מורידים את הדבש מהחלות ומערבבים אותו, כדי שטעמו יהיה אחיד וקבוע. הדבש מוכנס אל תוך מכלים גדולים. במכלים אלה הוא שוהה לזמן מה ומשם הוא נמזג לצנצנות. על הצנצנות מודבקות התוויות עם פרטי המוצר והן נארזות בתוך ארגזים ונשלחות לשיווק.


הנה סרטון על הדבש ותהליכי הייצור שלו:

http://youtu.be/d9SDi8o75Gw


ויש גם אנשים שמקפידים על הטעם של הדבש:

http://youtu.be/S1xKDQ4XdC4


כך מייצרים את הדבש בכמויות מסחריות:

https://youtu.be/iT6IQx26eHk
דבש
איך מכינים דבש?



את הדבש מייצרות הדבורים. הדבורים מתחילות בהכנת הדבש בכוורות. הכוורן שולה את חלות הדבש מהכוורת, אחרי שריסס בעשן את הכוורת. הוא מעביר את כל חלות הדבש למפעל הדבש. במפעל מגלחים את חלות הדבש ומוציאים את הדבש מהן. את הדבש שהוצא, ממלאים בצנצנות, שמים תוויות ואורזים בארגזים.

זהו. עוד משלוח דבש טבעי וטעים מוכן לשיווק.


הנה סרטון שמציג איך נוצר הדבש.. יאמי:

http://youtu.be/iT6IQx26eHk
דבש
איך הדבש נוצר?



הדבש לא מיוצר במפעל אלא בטבע, על ידי הדבורים. הן אוספות צוף מהפרחים ומביאות אותו אל הכוורת. שם שופכות הדבורים את הדבש מקיבת הדבש שלהן ומתרחש תהליך של פירוק ואידוי המים ממנו, בין השאר על ידי נפנוף הכנפיים על ידי הדבורים.

סטטיסטית, בכדי לייצר כפית אחת של דבש, תצטרך פועלת של דבורי דבש לאסוף צוף של לפחות 2000 פרחים. בממוצע תאסוף דבורה פועלת אחת במשך כל חייה, בקושי כפית וחצי של דבש. רק מספרן הגדול של הפועלות שבכוורת הוא שיאפשר ייצור משותף של כה הרבה דבש במושבת דבורים אחת.


הנה ייצור הדבש:

http://youtu.be/3DkzFvAbFSA


הסבר בעברית:

https://youtu.be/S1xKDQ4XdC4


והסבר נוסף על האופן שבו הדבורים מייצרות את הדבש:

https://youtu.be/nZlEjDLJCmg
גירית הדבש
איך אוכלת גירית הדבש?



גירית הדבש (Honey badger) היא אוכלת-כל, מה שאומר שהיא אוכלת המון סוגי מזון, כולל בעלי חיים שונים ומשונים, ביניהם חרקים, נחשים, מכרסמים קטנים, לטאות ופגרים.

אבל את שמה קיבלה גירית הדבש מהיותה חובבת דבש אמיתית. בעזרת הטפרים שלה, הציפורניים הארוכות והחזקות שיש לה, היא מפרקת את חלות הדבש ואז אוכלת את הגלמים והזחלים של הדבורים. לקינוח, אגב, היא לא צריכה ללכת רחוק - יש לה שם דבש בשפע, שגם ממנו היא ניזונה.

זו גם הסיבה שבישראל רודפים אותן מגדלי דבורים, שהגיריות פוגעות בכוורותיהם, ומדלדלים את אוכלוסייתן במהירות. אם לא הם היא בטח הייתה משגשגת, כי לגירית הדבש מעט אויבים טבעיים מעטים, הודות לאופי התוקפני והעורה העבה שלה.


הנה סרטון על גירית הדבש ואכילת הכל שלה:

https://youtu.be/4r7wHMg5Yjg


והפחות טבעית

https://youtu.be/KSoNKpBQgJc


מוצא חטיף מפתיע

https://youtu.be/bZzHc3qmBio


כמה דברים שלא ידעתם על גירית הדבש:

https://youtu.be/aZa1aMrLpmU


היא לא פוחדת גם מאריות:

https://youtu.be/NvlalDNxccw


וסיפורן של גיריות הדבש:

https://youtu.be/chtdRCrZKuw?long=yes

דבש

Flow Hive
מהי הכוורת עם הברז?



רדיית הדבש היא תהליך מורכב ויקר מאד ואפילו קצת מסוכן לכוורנים ולכן הוא מחייב ציוד ולבוש מיוחד. זו אחת הסיבות שמחיר הדבש הוא גבוה מאד לצרכן. מה היה מחירו של הדבש אם היינו יכולים לייצר אותו בבית?

ובכן, בקרוב יתכן שנדע.. Flow Hive היא כוורת דבורים מהפכנית המאיימת להפוך לדבר הבא בעולם הכוורנות. מדובר בלא פחות מאשר כוורת פרטית לחצר הבית, כוורת שמצוידת בברז, דרכו נוכל למלא בקלות דבש טרי לתוך צנצנת. הכוורת הזו מתאימה לגינת הבית ולדירות גג, בתי ספר יוכלו להוסיפה לפינת החי ומי שירצו יוכלו אף להציבה בגינה הקהילתית. הכוורת הפשוטה הזו תאפשר לרדות עשרות קילוגרמים של דבש טרי.

איך היא פועלת? - יש בכוורת חלת דבש מלאכותית שתאיה חצויים ואת תוכם ממלאות הדבורים בדבש. על ידי סיבוב של הברז, זזים התאים במקביל והדבש ניגר לצינור שמוביל לברז. אחרי מילוי הצנצנת, כשהברז נסגר, חוזרים התאים למצב אגירה והדבורים, שאף אחת מהן לא נפגעת בתהליך, חוזרות למלא אותם בדבש.


הנה כוורת העתיד:

https://youtu.be/ZtOBdpCX2HQ?t=9s&end=1m33s


הנה הכוורת בפעולה:

https://youtu.be/0_pj4cz2VJM


והסבר מפורט בעזרתם של הממציאים של כוורת העתיד:

https://youtu.be/WbMV9qYIXqM
כוורן
מה עושה הכוורן?



הכוורן לובש בגד מגן ומסכה. הוא מדליק אש ומרסס בעשן את הכוורת, כדי לגרש ממנה את הדבורים. אז הוא פותח את הכוורת ושולף מתוכה את חלות הדבש שעשויות מדונג דבורים, חומר שאותו מפרידות הדבורים בעת בניית הקן.

לאחר מכן מעביר הכוורן את חלות הדבש למפעל, שבו ממש מגלחים את חלות הדבש ומוציאים מהן את כל הדבש, תהליך ארוך שבסיומו ממלאים את צנצנות הדבש שיגיעו אלינו הצרכנים.


הנה עבודתו של הכוורן שרודה את הדבש:

http://youtu.be/iT6IQx26eHk
צוף
מהו הצוף?



האם חשבתם פעם מהו נוזל הצוף (nectar) שכל כך הרבה פרפרים וחרקים מגיעים כדי לאסוף אותו מהפרחים? - הצוף הוא תמיסה מתוקה, שמכילה סוכרים רבים. הצמח מייצר את הצוף ובאמצעותו הוא מושך בעלי חיים שונים, כולל פרפרים, דבורים ומיני ציפורים שונים.

חשיבותו של הצוף היא בעיקר לצורך האבקה. בזמן שהם אוכלים את הצוף, בעלי החיים שנמשכים אל הצמח כדי לשתות את הצוף שלו, נוגעים בגרגרי האבקה של פרחי הצמח. הגרגרים הללו נדבקים לבעל-החיים והוא מעביר אותם ממקום למקום. כשהוא מגיע לפרחים אחרים חלקם מגרגרי האבקה מגיעים אל צלקות הפרחים הללו ומפרים אותם.

הצוף גם משמש לשימושים נוספים אצל הצמח. למשל צמחים שמייצרים צוף כדי למשוך נמלים, שמונעות מבעלי חיים לטרוף את הצמחים הללו. זה לא שהצמח יודע שהנמלים מרתיעות טורפים, האבולוציה הביאה לכך שאותם צמחים שיצרו את הצוף, שרדו במהלך מיליוני שנים, לעומת אלו שלא יצרו צוף.

הצוף הוא גם חומר הגלם שממנו יוצרות הדבורים את הדבש. דבורת הדבש משתמשת בצוף כדי ליצור את הדבש. באמצעות אנזים בגופן מפורק בתהליך יצירת הדבש הסוכרוז שבצוף לגלוקוז ופרוקטוז.


הנה כל החרקים שבאים אל הפרחים כדי למצוץ את הצוף:

http://youtu.be/G57Lb0N9HVw


פרפר שותה צוף מפרח:

http://youtu.be/u9iWUtU7g7o


דבורה שותה צוף מפרח:

http://youtu.be/OXLc7ZXnUlU
האבקה
מהי הַאֲבָקָה?



הַאֲבָקָה (Pollination) היא תהליך של העברת גרגרי האבקה של הצמחים מהאבקנים של פרח אחד, אל הצלקת של פרח מאותו המין.

זהו תהליך שבלעדיו לא היו צמחים בעולם. כי מי שאחראים להאבקה הם הפרחים הצבעוניים שכולנו אוהבים. תפקיד הפרחים הוא לאפשר את הרבייה הזוויגית, הרבייה המינית של הצמחים. לצמחים יש תאי רבייה ובהם מתרחש תהליך ההפריה.

בעלי-החיים שמאביקים לא מתכוונים להאביק את הפרחים. הם באים אל הפרחים, כדי למצוא צוף ואבקה שמהם הם ניזונים. אבל בזמן שהם אוספים את המזון, נדבקים גרגרי האבקה לגופם, וכך הם מועברים מפרח לפרח.

יש שיטות שונות להאבקה ומאביקים שונים לפרחים. האבקה מתבצעת בעיקר על-ידי דבורים, חיפושיות, פרפרים, ציפורים ובאמצעות הרוח. בנוסף להם, יש גם זבובים, חיפושיות ואפילו עטלפים ויונקים שמאביקים, אבל הם מאביקים פחות מרכזיים.

כיצד זה קורה? - לפרחים מסוימים יש גרגרי אבקה מחוספסים, שנדבקים בקלות לגוף הדבורים. פרחים אחרים הם בעלי צוף נוזלי, כדי שהפרפרים יוכלו למצוץ אותו בעזרת החדק הארוך והדק שלהם. יש שמזמינים ציפורים מאביקות, שהן מלקקות את הצוף במקורן הדק והארוך, עם לשון ארוכה ומחוספסת. ויש שמשתמשים בהאבקה הפחות יעילה, באמצעות הרוח. החיסרון שלה הוא שבניגוד להאבקה המדויקת של בעלי החיים והחרקים, הרוח לא מדייקת ומעיפה את האבקה לכל עבר ורק חלק קטן מהאבקה מאביק פרחים אחרים. אם להיות רגע פילוסופיים, זה המחיר של ה"סולו"... שתפו פעולה, האמינו בפעילות משותפת, ב-win win, בעבודת צוות!


הנה יופיה של ההאבקה:

http://youtu.be/1ZnOvqzu3Zc


הסבר באנגלית על תהליך ההאבקה:

https://youtu.be/L-kuvnCMZEk


וסרטון על הדבורה המאביקה פרח בעברית:

https://youtu.be/Nj2gWUe3Ml8


עוד האבקה:

http://youtu.be/tNqDWQ7OCe0


והנה שיטות שונות של האבקה:

https://youtu.be/RuYrFwDuYn0


עוד על שיטות ההאבקה של הצמח:

https://youtu.be/2ycl2E9r-_o


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.