» «
מעיל רוח
איזו מערכת פותחה כדי למנוע פגיעה של טילים נגד טנקים?



על אף המראה המרשים שלו וכוח הירי העוצמתי שלו, רבים לא מודעים עד כמה הטנק הוא פגיע בשדה הקרב. בעבר, נפגעו שוב ושוב הטנקים שלנו, בקרבות ובמלחמות.

מי שפגעו בהם במהלך הקרבות, הרגו רבים מהטנקיסטים והשמידו או לפחות הוציאו את הטנקים מכלל פעולה, היו טילים נגד טנקים, או בשמם על פי הקיצור הצה"לי - טילי נ"ט.

בצה"ל פותחה עם השנים מערכת שמטרתה מיגון של טנקי המרכבה מפני טילי נ"ט, שפגעו בשדה הקרב בטנקים רבים. המערכת המכונה "מעיל רוח" מונעת את פגיעת הטילים בגוף הטנק ומרחיקה את הטילים ממנו.

איך זה קורה? - בשדה הקרב מחפשת מערכת "מעיל הרוח" כל הזמן, עד שהיא מאתרת ומזהה, בזמן אמת ממש, איום מנשק נ"ט של האויב. במהירות עצומה היא מעריכה את מסלול היירוט האופטימלי של הטיל ומשמידה אותו עוד כשהוא במרחק מהטנק שעליו מגן "מעיל הרוח".

התוצאה של השימוש הקרבי במערכות "מעיל רוח" הללו היא שהטנקים של היום מוגנים, עמידים והרבה פחות פגיעים מבעבר.


הנה סרטון על מערכת ההגנה על הטנקים (עברית):

http://youtu.be/HT6glBPnJ2o?t=16s


וטבילת האש הקרבית הראשונה של מעיל רוח (עברית):

https://youtu.be/jLcF0Fl6-0s
חץ 3
מה עושה טיל החץ?



טיל החץ 2 שנמצא בשימוש מערכת הביטחון כיום הוא מערכת להגנה בפני טילים.

הטיל חץ 3, שנמצא עדיין בשלבי הפיתוח, הוא טיל שמפותח לצורך הגנה מטילים. חץ 3 הוא הדגם המתקדם שנועד ליירט טילים בליסטיים בעלי טווח ארוך. טילים אלה עלולים להיות משוגרים ממדינות רחוקות ולשאת ראשי קרב גרעיניים וכימיים. החץ 3 יוצא אל מחוץ לאטמוספרה (אקסו אטמוספירי) ומבצע שם את היירוט. כלומר, הוא טיל שמיועד ליירט את טילי האוייב בחלל ולהקטין את הסיכוי לנזק על פני כדור הארץ.

בשכבות ההגנה של מדינת ישראל תופסים טילי החץ מקום חשוב, בהגנה מפני התקפה מרחוק. הם חלק ממערך ההגנה של מדינת ישראל, שמופיע באאוריקה בתגית "שכבות הגנה".



הנה סרטון על ניסוי בטיל החץ:

http://youtu.be/EFGM0Asd6Jg?t=5s


ועוד ניסוי של טיל חץ שנורה בטיסה:

http://youtu.be/QzCdd0yoBs4
כיפת ברזל
איך פועלת כיפת ברזל?



כיפת ברזל (Iron Dome), מערכת יירוט מדהימה שפותחה בישראל, על מנת שתוכל להגן מהטילים והקטיושות שיורה חמאס מעזה.

איך היא מיירטת בדייקנות כזו ובדיוק נדיר של לא פחות מ-92% פגיעה?

אז כיפת הברזל מזהה רקטה או טיל שנורים לכיוון ישראל, מזהה שהוא עומד לפגוע בנקודה מיושבת ואז נכנסת לפעולה. היא יורה טיל שמטרתו ליירט את הרקטה או הטיל שנורים כדי לפגוע בנו.

הצלחותיה מרשימות והיא הולכת ומשתפרת, ככל שהיא פועלת. רמת הדיוק והניתוח של התוכנה שלה גדלים והולכים.

שיטת הפעולה של כיפת ברזל היא כזו: ראשית מתבצע גילוי הרקטה בנקודות זמן שונות במרחב, אז מחושבת תאוצת הרקטה, כיפת ברזל מוצאת את זווית התנועה שלה ואת השפעת כוח החיכוך של האוויר עליה ועל פי כל הנתונים ובאמצעות חישובים פיסיקליים מדויקים, נורה טיל היירוט לעבר הרקטה.

כיפת ברזל היא אחת משכבות ההגנה החשובות של מדינת ישראל, כנגד התקפות אויב. שכבות נוספות ניתן לראות באאוריקה בתגית "שכבות הגנה".


מהי כיפת ברזל? (עברית לילדים)

https://youtu.be/GT3dR_90Ekw?t=11s


יירוטי כיפת ברזל במבצע "שומר החומות" אפילו הצטלמו נהדר:

https://youtu.be/B6wsujROvXg


תולדות כיפת ברזל:

https://youtu.be/_eSZaCHXBVA


כך פועלת כיפת ברזל - לילדים (עברית):

https://youtu.be/3f9Qy4-tBFM


מערכת כיפת ברזל ודרך פעולתה (למבוגרים):

http://youtu.be/5L98QH-Y4s0


כך מיירט טיל כיפת ברזל את הרקטות של האויב בעזרת יכולת ההנחייה שלו:

https://youtu.be/b4a_ie0J0hU


חוויות של אזרחים תחת ההגנה של כיפת ברזל:

https://youtu.be/x_89139WKho


ובחיוך מסוים - אז למה בתקשורת מתעקשים שזו כיפת אההה ברזל?

https://youtu.be/lPVwRoMGNBM
חומה
איך בנויות חומות עתיקות?
איך בנוייה החומה העתיקה?
מה המבנה של חומות עתיקות וכיצד תוכננו?


החומה העתיקה שימשה להגנה על הטירות והערים העתיקות. החומה היא לרוב עבה מאד ורובה ככולה עשויה חדרים רבים, שאנשים ממש התגוררו בהם. מעל לחומה היה שביל הליכה, מעין טיילת ששימשה לסיורי הזקיפים ולהגנה.

החומה שימשה קו ההגנה של העיר או הטירה. בשעת מצור או מלחמה עמדו מגיני הטירה על החומה וירו על התוקפים חיצים, שפכו שמן רותח, מים לוהטים וכדומה. לא פעם הם שפכו ברזל מותך או מלובן על המנסים לטפס על החומה או לנגחה באמצעות איל ניגוח. חרכי יריה צרים בחומה עצמה שימשו לירי. והיה גם החפיר שמולא במים ושבאמצעותו הגנו על החומות מהתקפות של כלי מצור וחפירת מנהרות.

אותם כלי מצור נועדו לפרוץ את החומה. ביניהם היו סולמות טיפוס ומגדלי מצור ששימשו שניהם להעלאת חיילים אל ראש החומה, אילי ניגוח לשבירתה, קטפולטות שמשליכות סלעי ענק על החומה ובליסטראות הממטירות חיצים על מגיניה. נגד החומות השתמשו לא פעם במנהרות שנחפרו במשך שבועות מספר והזרימו חיילים לעיר הנצורה.

לעיתים בהיסטוריה הצליחו התוקפים במשימה לפריצת החומה ולעיתים נכשלו. מפורסם ניסיון הפריצה הכושל של נפוליאון לעכו או הכישלון היווני בפריצה לעיר טרויה, כישלון שהביא לאחד מהתכסיסים הידועים בהיסטוריה - הכנת סוס העץ הטרויאני המפורסם.


הנה עיר הטירה הימי-ביניימית קרקסון שבצרפת:

http://youtu.be/MjLQ2iJfktY


מראה החדרים שנמצאו בחומה ובמגדלים של חומת העיר והטירה - כאן בעיר באת' שבבריטניה:

http://youtu.be/cw0JtMjMCzM


כך הובס נפוליאון בעכו בזכות חומה כפולה (עברית):

https://youtu.be/PqYbnchHyd4


החומה העתיקה מימי הביניים של העיר הספרדית אבילה:

http://youtu.be/3Iu8sC7csmI


טירת בומריס שלא הושלמה מאפשרת לראות בדיוק כיצד בנויה החומה של ימי הביניים:

http://youtu.be/7MhMQE3Cwyo


וטירות בשווייץ והמבנה של החומות בהן:

https://youtu.be/5mK-0WJFNp8

הגנה צבאית

טירה שולטת
למה הטירות באירופה בנויות מעל הכפר?



אירופה של סוף ימי הביניים היא יבשת אלימה בה פושטים צבאות ושבטים מבחוץ על כפרעה ומנסים כל העת לכבוש ולבזוז את אוצרותיה. גם הממלכות והנסיכויות המקומיות לא טמנו נשקן בצלחת ונלחמו זו בזו ללא הרף.

מיקום הטירה הגבוה נועד לאפשר לה הגנה מירבית מאויבים ופושטים שעלולים לתקוף אותה.

הטירות, משום כך, נבנו בדרך כלל על גבעה רמה ורצוי אף על צוק תלול, שיהיה קשה לעלות עליו ולכבוש אותו.

אלא שאדמות האציל, בעל הטירה, נמצאות מן הסתם בעמק שלמטה. האריסים שלו, איכרים פשוטים, התגוררו בדרך כלל בבתים פשוטים לידן. כך הלכו והתפתחו הכפרים שמתחת לטירה.

הטירות באירופה הן בדרך כלל חסונות ומבוצרות היטב. עם חומות בעובי של כ-12 מטר, בהן מוקמו חדרי עובדים, משרתים וחיילים. אלה התגוררו בחומה עצמה, במעגל החיצוני של ההגנה על הטירות הללו, שהיו אחרי הכל מבצרים שידעו להגן על עצמם היטב.

הטירות הללו נבנו בעיקר מהמאה ה-14 ואילך. החיילים וכלי הנשק שהוחזקו בהן, אפשרו בדרך כלל לאבירים ולבני האצולה שמסביבם להגן על דרכי המסחר המובילות אל הטירה ולתת הגנה גם לכפר עצמו, שהלך והתפתח באדמותיהם, ממוקם מתחת לטירה ומשרת אותה.


על אדמות הטירה - כך נבנו הכפרים בימי הביניים:

https://youtu.be/yq3q7KMlvw0


כפר איטלקי אופייני הבנוי מסביב לטירה המביאה ומגינה עליו מלמעלה:

https://youtu.be/aKJNrczl8xo


והפאודלים:

https://youtu.be/Z2-f4ZXKsUE
סוסי האבירים
איך הגנו האבירים על סוסיהם?



הסוסים, כלי הרכב של האבירים, היו נקודות התורפה שלהם. הנלחמים באבירים ניסו לפגוע בסוסיהם, כדי להורידם אל הקרקע, למנוע את המהירות שהייתה חשובה בעת קרב ולהחלישם משמעותית. לכן הקפידו האבירים לשריין גם את סוסיהם בשריון מתכת אימתני.

שריון הסוס הורכב מכיסוי צוואר קדמי ומכיסוי ראש מתכתי. האבירים העשירים יותר נהגו לכסות גם את שאר גופו של הסוס ואז הוא נראה כמו שריון עם רגליים.


הנה האבירים בימי הביניים על הסוסים המשוריינים שלהם:

https://youtu.be/cIwNBX7k4vs


וקרב אבירים מעל הסוסים עם השריון:

https://youtu.be/jamZyBva_LE
חומה
איך בנויה חומת הטירה העתיקה?



הטירה העתיקה שימשה מעין כפר מוגן מתוקפים, שבו התגוררו האציל, משפחתו ועובדיו. חומת הטירה שימשה גם להגנה מפני התקפות על האציל או האביר וגם למגורים בה.

חומות הטירות העתיקות היו בנויות להגנה מרבית כנגד כלי הפריצה של העת העתיקה. החומות היו עבות, כדי למנוע את שבירתן בהתקפות של אילי ברזל. פתחי הירי היו בנויים כך שימנעו חדירה של חיצים מצד התוקפים ובו בזמן יאפשרו ירי למגינים על הטירה. מעבר לחומות הטירה נהגו לחפור תעלות היקפיות שנקראו חפיר ומילאו אותן מים, כדי למנוע חפירה מתחת לחומות או הבאה של מגדלי פריצה ואילי ניגוח.

חוץ מהמבנה החזק שלה, היו בחומת הטירה גם חדרי מגורים, האורוות והמחסנים של הטירה. כך זכתה הטירה גם להגנה מודיעינית, שכן האנשים שהסתובבו וחיו בחדרי החומה ולידה יכולים היו להזהיר מניסיונות פריצה או התקפה על החומה.


הנה סיור בחומות של חורבות טירה עתיקה:

https://youtu.be/Z7O4WkIrqHY


טירה מימי הביניים עם חומה דקה שנפרצה:

https://youtu.be/o9WDZDSNGqM
קרקסון
מה מיוחד בעיר הימי-ביניימית קרקסון?



לא חסרות ערים עתיקות באירופה בכלל ובצרפת בפרט. אחת המעניינות שבהן היא קרקסון (Carcassonne), עיר טירה צרפתית ימי-ביניימית הנחשבת לעיר המבצר השמורה ביותר באירופה מימי הביניים.

מה שלא השתמר שוחזר באופן מושלם במאה ה-19. אז שוקמו ושוחזרו החומות והביצורים, הצריחים והמגדלים העתיקים של העיר.

קרקסון הקטנה נודעה בזכות החומות והצריחים הרבים שנשתמרו בה מאז ימי הביניים. הביצורים המרשימים שלה כוללים חומה כפולה שבה משובצים עשרות מגדלי שמירה וצריחים גבוהים. הסיור בין חומותיה וביצוריה של קרקסון מחזיר את המטייל לימים שבהם שלטו כאן אבירים עטויי שריון מתכת, רכובים על סוסים או יושבים לאכול ארוחות פאר לאחר ניצחון בקרב.

היא נמצאת אי-שם בדרום מערב צרפת, ליד נהר האודה ולא הרחק מהגבול הספרדי. מבט מצריחי המגדלים הנישאים מעל חומותיה של קרקסון ממחיש את יתרונותיה של העיר.


הנה עיר המבצר הכי שמורה מימי הביניים, קרקסון שבצרפת:

http://youtu.be/MjLQ2iJfktY


ההיסטוריה של קרקסון הביאה לשמירתה ללא פגע:

https://youtu.be/OFf346QOo68


עיר החומות והצריחים קרקסון היום:

https://youtu.be/gPcCJry2H9Y


הדרכה קצרה ומצוינת לעיר המבצר שהשתמרה הכי טוב מאז ימי הביניים:

https://youtu.be/MjLQ2iJfktY


המוני תיירים מגיעים לקרקאסון בכל שנה:

https://youtu.be/GYrrWZJsF2U


וסרט תיעודי קצר עם סיפורה של העיר קרקסון:

https://youtu.be/TRRmNfVMLYU?long=yes


מגדלי הנ
מהם מגדלי הנ"מ הנאציים של ברלין?



בתוך פארק גדול וירוק, מעל גבעה נישאת, ניצב לו עד היום מגדל מאיים וכהה שבנו הנאצים במלחמת העולם השנייה. זהו מגדל הגנה נגד מטוסים שנבנה במהלך במלחמת העולם השנייה, כדי למקם עליו מערכת הגנה נגד מטוסי ומפציצי בנות הברית.

זה קורה בעיצומה של המלחמה, בשנת 1940. בהוראה אישית של היטלר, החלו הנאצים לבנות בערים כמו ברלין, וינה והמבורג, מגדלי הגנה נגד מטוסים. קראו להם בגרמנית פְלַאקְטוּרְמֶה (Flakturme). על המגדלים הללו מיקמו מערכות הגנה נגד המטוסים וההפצצות של מטוסי בנות הברית. במרחק מה מכל מגדל כזה נבנה אז מגדל נוסף, שהיווה "מגדל בקרה" לירי.

בברלין למשל, למרות שהיטלר הורה על בניית שישה מגדלים כאלו, בפועל נבנו רק שלושה - בפארקים טירגרטן, פרידריכסהיין והומבולדטהיין (Humboldthain). בתוך כל מגדל כזה היה מקלט עם מקום ל-15,000 אזרחים.

לאחר סיום המלחמה, פוצצו צבאות בעלות הברית רבים מהמתקנים הצבאיים הנאציים וביניהם גם את המגדלים. את המגדל שעמד בפארק הומבולדטהיין, פוצץ חיל ההנדסה הצרפתי בשנת 1948, אבל חלק ממנו שרד.

כ-50 שנה מאוחר יותר נפתח המגדל הגבוה (80 מטר) ששרד ונאטם אז ותיירים נחשפים לקומותיו של אחד הבונקרים הגדולים ביותר בברלין. בתוכו חיה עד היום, אגב, אוכלוסיית עטלפים מרשימה.


הנה סיפור מגדלי הנ"מ הנאציים, שמראה מגדל כזה ששרד בבירת אוסטריה, וינה:

https://youtu.be/fF2X6gcuZXU


כך נראה מגדל הנ"מ של גן הוורדים בסרטון מ-1945:

https://youtu.be/tnq13vR8kdw


וכך הוא נראה היום:

https://youtu.be/kzdDJG7rU1s?t=2m57s


ומצגת עם ויזואליה ממשחק מחשב של המגדל שהיה בגן החיות של ברלין:

https://youtu.be/hBRuGMy0thQ


כך נראו תותחי הנ"מ 88 שהציבו הנאצים על המגדלים:

https://youtu.be/K0aHnFo5CI8


והנה סרט תיעודי עם סיפורם של המגדלים הנאציים של מלחמת העולם השנייה:

https://youtu.be/n3n0gKLn84k?long=yes
למה כל טירה הוקפה בחפיר?



חפיר הוא תעלה שמקיפה מבצר או טירה, כדי להגן עליהם מתוקפים. בעולם העתיק הוא נחשב כקו ההגנה הראשון מפני תוקפים, זה שמונע מהם להתקרב לחומות שבקו ההגנה השני.

החפיר מקיף את חומת המבצר כדי למנוע גישה אל החומה מכלי מצור. כלי המצור כמו איל ניגוח או מגדל מצור, חייבים להתקרב אל החומה או השער על מנת לסייע ללוחמים לפרוץ למתחם המבוצר. החפיר, במיוחד כשהוא מלא מים, מונע התקרבות אליהם וגם חפירת מנהרות מתחת לחומה, כדי לפרוץ פנימה או לגרום לקריסתה.

בטירות באירופה של ימי הביניים נהגו למלא את החפירים במים מהנהרות שבסביבה. את החפיר היו חוצים בעזרת גשר מתקפל. זה היה גשר הרמה, שבעת התקפה ובלילות היה מורם, כדי למנוע התקפות פתע.

לעתים החפיר היה עצום בגודלו. התפיר של העיר הענקית ביזנטיון, למשל, התמתח בימי קדם לאורך של 6.5 קילומטרים. הוא הקיף את הבירה הקדומה והמבוצרת של האימפריה הביזנטית ונבנה כך שלמראה ראשון של אוייב, מילאו אותו מצינורות ענקיים שהובילו אליו מתוך העיר.

החפיר העתיק ביותר נמצא בעיר העתיקה של יריחו. אך עד היום משתמשים בעיקרון החפיר בביצורים צבאיים, כמו התעלות נגד טנקים, שנועדו למנוע מתקפה של טנקים ורכבים משוריינים בשדה הקרב ובהתקפות פתע על מוצבים.


הנה חפיר מסביב למבצר מהמאה ה-14:

http://youtu.be/ht_iJ1B98yY


חפיר של טירה:

http://youtu.be/qcuT7wPCoic


המפקח קלוזו מ"הפנתר הוורוד" מנסה לחצות חפיר בעזרת גשר ההרמה שלו:

http://youtu.be/_jOtVy3t7-Q


חפיר המצודה במגדל דוד בירושלים:

http://youtu.be/Z9sFIj3H__c


וסרט על כל כלי המצור שהחפיר נועד לעצור:

https://youtu.be/QVO8VznqMeQ?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.