» «

החומה האטלנטית

החומה האטלנטית
מה הייתה החומה האטלנטית?



החומה האטלנטית (Atlantic Wall), או הקיר האטלנטי, הייתה קו ההגנה שבנו הנאצים בחופי מערב אירופה במלחמת העולם השנייה. מערך ההגנה האימתני הזה נבנה מספרד שבדרום ועד דנמרק בצפון. הוא נועד למנוע מבעלות הברית לפלוש מהחופים הללו, לאירופה הנשלטת על ידי הנאצים. זהו הגדול שבמפעלי הבנייה בתולדות הבנייה הצבאית מאז ומעולם!

למערך ההגנה העצום הזה היטלר תיכנן בנייה של 15,000 בונקרים לאורך 5,000 קילומטרים של חוף. עד מאי 1943, תאריך היעד שקבע היטלר, הושלמו רק כ-9600 בונקרים.

זה לא הספיק. היטלר, שדחף להקמת החומה האטלנטית לא הקשיב לכל הגנרלים שראו בה בלוף ואף ניסו להמחיש לו בדמיון לקו מז'ינו הצרפתי שקרס ב-1940. הוא לא הקשיב גם לאמרתו של פרידריך הגדול: "מי שמגן על הכל לא מגן על דבר".

על החומה האטלנטית מונה לפקד רומל, גיבור המלחמה הגרמני. הוא שקד עליה בטירוף כי האמין שבנות הברית ינחתו שם. רומל דאג להציב על בונקרי הבטון "טוברוקים", שהיו צריחי טנקים צרפתיים שנשבו ב-1940. על החופים הקימו שבויים איטלקים ועובדים צרפתיים את מה שכונה "האספרגוס של רומל", יערות ענק של עמודים גדולים, שנועדו לסיכול נחיתת דאונים.

ואכן, החומה הזו פשוט לא הייתה יעילה. 3 שנים לקח לבנות את החומה האטלנטית ובכל זאת היא נפרצה בתוך שעות אחדות. פריצתה הייתה מהפך שהחל את תבוסתה של גרמניה הנאצית.


פעילות קטנה:
=========
נסו לאתר בונקרים גרמניים בחוף דנקירק שבצרפת, בעזרת צילומי הלוויין שב"ביקור וירטואלי".


מהתקפה להגנה - הנה דיווח על החומה האטלנטית:

https://youtu.be/0tYKoLsL4bA


ביקור קצר בבונקר בהולנד מהחומה האטלנטית:

https://youtu.be/1Ttvk-cQQY0


רומל מבקר ובוחן את הבנייה והתכנון הנאצי של החומה האטלנטית:

https://youtu.be/9Ja8OoH2b9Q


על מאות אלפי הבנאים שעבדו בכפייה בבניית החומה האטלנטית:

https://youtu.be/6gB_5a5YBt8


חלק מהבונקרים הללו היו גדולים מאוד:

https://youtu.be/A6rV8QUpxdc


ביקור בבונקרים של החומה האטלנטית:

https://youtu.be/svpXZijROxI


והרצאת וידאו באתר:

https://youtu.be/w2IGL5CDCWE?long=yes
קו מז'ינו
מה היה הלקח של קו מז'ינו?



לא רבים בהיסטוריה היו חתומים על כישלון אסטרטגי כה מהדהד, כמו שר המלחמה הצרפתי מז'ינו. כגנרל ששירת במלחמת העולם הראשונה הוא היה משוכנע בנחיצות קו ביצורים שיעצור את הגרמנים במלחמה עתידית ויאפשר זמן להתארגנות צבאית נגדם. האבידות הרבות של צרפת במלחמת העולם הראשונה שכנעו אותו שיש להביט אל העתיד ולהתכונן לקראתו.

בפועל, רצועת ההגנה בת כ-350 הקילומטרים ו-108 המתחמים המבוצרים שבנתה צרפת בתחילת שנות ה-30 והאמינה שאינם חדירים, הפכו לבדיחה היסטורית, לאחר שהצבא הגרמני במלחמת העולם השנייה כבש בקלות את בלגיה הנייטרלית ב-1940 ופלש לצרפת משם.

קו מז'ינו (Maginot Line) כלל עמדות "פילבוקס" שהיו מתחמים מבוצרים בבטון, מערכת מנהרות קישור, מכשולים נגד טנקים, עמדות תותחים ומקלעים, גדרות תיל, שדות מוקשים, ועוד.

הקו "הבלתי עביר" נותר דוגמה היסטורית לשגיאות בקריאת המפה הצבאית. צרפת האמינה שאם קן מז'ינו יוארך לגבול צרפת-בלגיה, ישמש הדבר אמתלה לתקיפה גרמנית נגד בלגיה. בפועל הגרמנים לא נזקקו לסיבה כזו - הם כבשו את בלגיה הנייטרלית בקלות וללא סיבה כלשהי וממנה את צרפת..

כך הסתבר שבעוד צרפת למדה לקח אחד מהמלחמה הקודמת, פיתחה גרמניה לקח למלחמה הבאה - הם פיתחו גישה של מלחמת תנועה מהירה ביותר, תוך הפעלת שריון מסיבי והבקעה לעורף האויב בנקודות התורפה שלו.

בכך שאיגפו היטלר והגנרלים שלו את המכשול שהציבו הצרפתים לפניהם, הם הצליחו לכבוש די מהר את המעצמה האירופית ש-20 שנה לפני כן ניצחה אותם ולשלוט בה עד סוף המלחמה.

זה, אגב, לא יפריע להיטלר עצמו לשחזר במדויק את השגיאה של קו מז'ינו לקראת סוף מלחמת העולם השנייה, כשבנה את "החומה האטלנטית", להגנה מפני פלישה מהמערב. החומה הזו שהורכבה מכמעט 10 אלפים מוצבים, קרסה בתוך שעות אחדות.


הנה סיפורו של הקו "הבלתי חדיר" של מז'ינו:

https://youtu.be/F9lhFO6k9D8


יש מספרים שאוכל טוב דווקא יצא משם, כמו לחם מז'ינו:

https://youtu.be/xmfwXGD8NV4


כך בנו בונקרים נגד הגרמנים:

https://youtu.be/Z0a1SJx5auA


מצגת וידאו של מראות הבונקרים הנטושים בקו מז'ינו:

https://youtu.be/FCHn6OgI8o8


וסיפורו ההיסטורי של קו מז'ינו (עברית):

http://youtu.be/TMz4rPLiKWw


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.